Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 21. August
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_21-8.2006
13 år siden
Wikipedia
2006: KRF-politikeren Jon Lilletun, dør i sitt hjem etter en lengre kamp mot kreft, 60 år gammel
Jon Lilletun var en norsk politiker som representerte Kristelig Folkeparti, hvor han også var nestleder i 12 år.

Før han ble heltidspolitiker jobbet han blant annet som handelsmann, kommunal ungdomskonsulent, kultursjef og tiltakskonsulent. Han var vararepresentant på Stortinget i perioden 1981–1985, og ble innvalgt fra Vest-Agder i 1989. Lilletun var kirke-, utdannings- og forskningsminister fra 1997 til 2000 i Kjell Magne Bondeviks første regjering. Han var gjennom flere av sine stortingsperioder KrFs representant i kirke- og undervisningskomiteen, der han var leder fra 1993 til 1997. Da Bondevik dannet sin andre regjering i 2001 gikk Lilletun inn som parlamentarisk leder for KrF på Stortinget, en stilling han hadde til han ble sykemeldt i 2005.

Lilletun tok etter valget i 2005 fatt på sin fjerde periode som stortingsrepresentant for KrF fra Vest-Agder og han ble samtidig KrFs representant i presidentskapet på Stortinget, som visepresident i Lagtinget.

Våren 2005 gikk han ut i permisjon pga. sykdom, og Sigmund Kroslid møtte i hans sted. Jon Lilletun døde 21. august 2006 etter lengre tids sykdom og ble gravlagt fra Kristiansand domkirke 25. august til Oddernes kirkegård. Wikipedia
Wikipedia_21-8.1911
108 år siden
Wikipedia
1911: Maleriet «Mona Lisa» blir stjålet av en ansatt i museet Louvre. Bildet var borte i to år før det kom til rette
Maleriet av Mona Lisa henger i Musée du Louvre i Paris. Maleriets økende berømmelse ble ytterligere framhevet da det ble stjålet den 21. august 1911. Den neste dagen spaserte en kunstmaler, Louis Béroud, inn i Louvre og dro til avdelingen Salon Carré hvor Mona Lisa hadde hengt til framvisning i fem år. Der hvor Mona Lisa burde ha vært fant han fire kroker av jern. Béroud kontaktet vaktsjefen som mente at maleriet var under fotografering for markedsføring. Noen få timer senere sjekket Béroud på nytt med vaktsjefen og det ble bekreftet at maleriet var ikke av sted for fotografering. Louvre var stengt hele uken for å støtte undersøkelsen av tyveriet.

Den franske poeten Guillaume Apollinaire som en gang hadde krevd at Louvre måtte bli «brent ned», ble mistenkt. Han ble arrestert og fengselet. Apollinaire forsøkte å få sin venn Pablo Picasso innviklet i saken. Picasso ble også avhørt, men begge ble senere satt fri.

En tid var det antatt at maleriet var tapt for evig, og det var borte i to år før den virkelige tyven ble oppdaget. En ansatt i Louvre, Vincenzo Peruggia, hadde stjålet det ved å komme til bygningen under besøkstiden, skjult bildet i et bøttekott og siden gått ut med det skjult under frakken da museet hadde stengt. Peruggia var en italiensk patriot som mente at Leonardos maleri burde komme tilbake til Italia og henge på et italiensk museum. Peruggia kan også ha blitt motivert av en venn som solgte kopier av maleriet og som ville ha steget meget i pris etter at originalen hadde forsvunnet. Etter å ha holdt maleriet skjult i sin leilighet i to år, ble Peruggia utålmodig og ble til sist tatt da han forsøkte å selge det til direktørene av Uffizi i Firenze; det ble stilt ut over hele Italia og deretter levert tilbake til Louvre i 1913. Peruggia ble rost for sin patriotisme i Italia og satt kun seks måneder i fengselet for forbrytelsen. Wikipedia
Wikipedia_21-8.1887
132 år siden
Wikipedia
1887: Arbeiderparti blir stiftet i losjehuset ved Ormetjern i Arendal, med sagarbeider Anders Andersen som formann
Arbeiderpartiet (Ap), tidligere Det norske Arbeiderparti (DNA), er et norsk sosialdemokratisk politisk parti stiftet i Arendal i 1887. Partiet ble stiftet for å organisere arbeidstakere og fagbevegelsen til kamp for et mer rettferdig, og sosialistisk samfunn. I mellomkrigstiden gjennomgikk partiet to partisplittelser som bidro til å avklare partiets ideologi som reformorientert og sosialdemokratisk, og partiet vant regjeringsmakt i 1935. Arbeiderpartiet har vært i regjering i stordelen av etterkrigstiden, fra 1935 til 1965 og med en del større avbrekk siden 1971.

Målt i antall medlemmer og oppslutning ved stortingsvalget i 2017 er Arbeiderpartiet det største partiet i Norge.

Partiet har særlig arbeidet for generelle velferdsordninger og sosiale rettigheter, gjennom nært faglig-politisk samarbeid med LO. Arbeiderpartiet har samtidig vært en forkjemper for den norske blandingsøkonomien.

Partiets leder er Jonas Gahr Støre, nestleder er Hadia Tajik, mens Kjersti Stenseng er partisekretær. Trond Giske ble valgt som nestleder i 2015 men trakk seg i 2018 som følge av varsler om upassende oppførsel.

Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) er partiets ungdomsorganisasjon. Wikipedia
<<
21. August
>>