Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

21. August

Om dagen

21. August er dag 234 i 2024, og er i uke 34. Det er 132 dager igjen av året.

Historie

17 år siden

2006: KRF-politikeren Jon Lilletun, dør i sitt hjem etter en lengre kamp mot kreft, 60 år gammel

Jon Lilletun var en norsk politiker som representerte Kristelig Folkeparti, hvor han også var nestleder i 12 år.

Før han ble heltidspolitiker jobbet han blant annet som handelsmann, kommunal ungdomskonsulent, kultursjef og tiltakskonsulent. Han var vararepresentant på Stortinget i perioden 1981–1985, og ble innvalgt fra Vest-Agder i 1989. Lilletun var kirke-, utdannings- og forskningsminister fra 1997 til 2000 i Kjell Magne Bondeviks første regjering. Han var gjennom flere av sine stortingsperioder KrFs representant i kirke- og undervisningskomiteen, der han var leder fra 1993 til 1997. Da Bondevik dannet sin andre regjering i 2001 gikk Lilletun inn som parlamentarisk leder for KrF på Stortinget, en stilling han hadde til han ble sykemeldt i 2005.

Lilletun tok etter valget i 2005 fatt på sin fjerde periode som stortingsrepresentant for KrF fra Vest-Agder og han ble samtidig KrFs representant i presidentskapet på Stortinget, som visepresident i Lagtinget.

Våren 2005 gikk han ut i permisjon pga. sykdom, og Sigmund Kroslid møtte i hans sted. Jon Lilletun døde 21. august 2006 etter lengre tids sykdom og ble gravlagt fra Kristiansand domkirke 25. august til Oddernes kirkegård. Wikipedia
112 år siden

1911: Maleriet «Mona Lisa» blir stjålet av en ansatt i museet Louvre. Bildet var borte i to år før det kom til rette

Maleriet av Mona Lisa henger i Musée du Louvre i Paris. Maleriets økende berømmelse ble ytterligere framhevet da det ble stjålet den 21. august 1911. Den neste dagen spaserte en kunstmaler, Louis Béroud, inn i Louvre og dro til avdelingen Salon Carré hvor Mona Lisa hadde hengt til framvisning i fem år. Der hvor Mona Lisa burde ha vært fant han fire kroker av jern. Béroud kontaktet vaktsjefen som mente at maleriet var under fotografering for markedsføring. Noen få timer senere sjekket Béroud på nytt med vaktsjefen og det ble bekreftet at maleriet var ikke av sted for fotografering. Louvre var stengt hele uken for å støtte undersøkelsen av tyveriet.

Den franske poeten Guillaume Apollinaire som en gang hadde krevd at Louvre måtte bli «brent ned», ble mistenkt. Han ble arrestert og fengselet. Apollinaire forsøkte å få sin venn Pablo Picasso innviklet i saken. Picasso ble også avhørt, men begge ble senere satt fri.

En tid var det antatt at maleriet var tapt for evig, og det var borte i to år før den virkelige tyven ble oppdaget. En ansatt i Louvre, Vincenzo Peruggia, hadde stjålet det ved å komme til bygningen under besøkstiden, skjult bildet i et bøttekott og siden gått ut med det skjult under frakken da museet hadde stengt. Peruggia var en italiensk patriot som mente at Leonardos maleri burde komme tilbake til Italia og henge på et italiensk museum. Peruggia kan også ha blitt motivert av en venn som solgte kopier av maleriet og som ville ha steget meget i pris etter at originalen hadde forsvunnet. Etter å ha holdt maleriet skjult i sin leilighet i to år, ble Peruggia utålmodig og ble til sist tatt da han forsøkte å selge det til direktørene av Uffizi i Firenze; det ble stilt ut over hele Italia og deretter levert tilbake til Louvre i 1913. Peruggia ble rost for sin patriotisme i Italia og satt kun seks måneder i fengselet for forbrytelsen. Wikipedia
136 år siden

1887: Arbeiderparti blir stiftet i losjehuset ved Ormetjern i Arendal, med sagarbeider Anders Andersen som formann

Arbeiderpartiet (Ap), tidligere Det norske Arbeiderparti (DNA), er et norsk sosialdemokratisk politisk parti stiftet i Arendal i 1887. Partiet ble stiftet for å organisere arbeidstakere og fagbevegelsen til kamp for et mer rettferdig, og sosialistisk samfunn. I mellomkrigstiden gjennomgikk partiet to partisplittelser som bidro til å avklare partiets ideologi som reformorientert og sosialdemokratisk, og partiet vant regjeringsmakt i 1935. Arbeiderpartiet har vært i regjering i stordelen av etterkrigstiden, fra 1935 til 1965 og med en del større avbrekk siden 1971.

Målt i antall medlemmer og oppslutning ved stortingsvalget i 2017 er Arbeiderpartiet det største partiet i Norge.

Partiet har særlig arbeidet for generelle velferdsordninger og sosiale rettigheter, gjennom nært faglig-politisk samarbeid med LO. Arbeiderpartiet har samtidig vært en forkjemper for den norske blandingsøkonomien.

Partiets leder er Jonas Gahr Støre, nestleder er Hadia Tajik, mens Kjersti Stenseng er partisekretær. Trond Giske ble valgt som nestleder i 2015 men trakk seg i 2018 som følge av varsler om upassende oppførsel.

Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) er partiets ungdomsorganisasjon. Wikipedia

Fødsler

37 år
Usain Bolt (Friidrettsutøver)
1986

Usain Bolt (Jamaica)

Friidrettsutøver, sprinter, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Usain St. Leo Bolt

Født:
21. august 1986 (37 år)

Usain St. Leo Bolt er en jamaicansk tidligere friidrettsutøver (sprinter) og verdensrekordholder på 100, 200 og 4 × 100 meter stafett. Han har vunnet åtte olympiske gullmedaljer (hvorav seks individuelle) og elleve verdensmesterskap (hvorav åtte individuelle). Wikipedia

40 år
Henrik Asheim (Politiker)
1983

Henrik Asheim (Norge)

Politiker

Født:
21. august 1983 (40 år)

Henrik Asheim er en norsk politiker (H). Han har vært innvalgt på Stortinget fra Akershus siden 2013. I perioden 15. september til 26. november 2017 var han konstituert kunnskapsminister. Etter utvidelsen av Erna Solbergs regjering i januar 2018 har han vært leder av Finanskomiteen på Stortinget.

Han er oppvokst på Jong i Bærum kommune. Etter Valler videregående skole har han jobbet i skolefritidsordning, barneskole og som personalkonsulent i Adecco og studert retorikk, kommunikasjon og ledelse ved BI.

Asheim meldte seg inn i Unge Høyre i etterkant av stortingsvalget 2001. Han var leder i Bærum Unge Høyre og ungdomssekretær i Akershus Unge Høyre 2003–2004, leder i Akershus Unge Høyre 2005–2006 samt valgkampsekretær og sekretær for fylkestingsgruppen i Akershus Høyre 2004–2006. Asheim var medlem av både Akershus fylkesting og Bærum kommunestyre 2007–2011. Han var nestleder i Unge Høyres sentralstyre 2006–2008 og leder 2008–2012. I stortingsperioden 2013-2017 var han medlem av Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité. Wikipedia

56 år
Carrie-Anne Moss (Skuespiller)
1967

Carrie-Anne Moss (Canada)

Skuespiller, filmskuespiller, filmprodusent, modell

Født:
21. august 1967 (56 år)

Carrie-Anne Moss er en kanadisk skuespillerinne, som ble verdenskjendis etter sine opptredener i The Matrix-trilogien.

Som barn bodde Moss med sin mor Barbara i Vancouver. I en alder av 11 år ble hun med i Vancouvers barnemusikkteater, og senere dro hun på turné i Europa med Magee Secondary School Choir. Hun ble etter hvert immatrikulert på American Academy of Dramatical Arts i Pasadena. I 1985 forlot hun Vancouver og flyttet til Toronto, der hun ble fotomodell. Modellkarrieren førte henne til Japan og Spania sent på 1980-tallet.

Mens Moss var i Spania fikk hun en rolle i dramaserien Dark Justice, hennes første TV-opptreden. Hun flyttet fra Barcelona til Los Angeles sammen med serien i 1992. Hennes store gjennombrudd kom da hun ble valgt til å spille «Trinity» i kinosuksessen The Matrix fra 1999. Hun gjentok rollen i de to oppfølgerne, The Matrix Reloaded og The Matrix Revolutions. Hun har også hatt andre større filmroller, blant annet i Memento og Sjokolade.

Moss giftet seg med skuespiller Steven Roy i 1999. De fikk et barn sammen sommeren 2003. Hennes andre barn ble født i november 2005. Wikipedia

67 år
Kim Cattrall (Skuespiller)
1956

Kim Cattrall (Canada)

Skuespiller, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Kim Victoria Cattrall

Født:
21. august 1956 (67 år)

Kim Victoria Cattrall er en engelsk-kanadisk skuespillerinne fra Britisk Columbia i Canada. Hun er kjent som PR-agenten Samantha i HBO-serien Sex og Singelliv og for sin ledende rolle i 1984-filmen Politiskolen. Wikipedia

50 år
Joe Strummer (Musiker)
1952 - 2002

Joe Strummer (Storbritannia)

Musiker, skuespiller, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
John Graham Mellor

Født:
21. august 1952 (71 år siden)

Døde:
22. desember 2002 (50 år) (21 år siden)

John Graham Mellor, var en britisk musiker. Han er mest kjent fra punkgruppa The Clash, der han var en av grunnleggerne, gitarist, låtskriver og sanger. Før han kom til The Clash, spilte Strummer i forskjellige band, bl.a. The Vultures og The 101'ers. Navnet Strummer tok han fordi han aldri kunne spille fingerspill på gitaren.

Strummer ble født i Ankara i Tyrkia. Hans far var diplomat slik at han har også bodd i Mexico City, Kairo og Bonn. Etter The Clash har Strummer spilt rytmegitar en kortere periode med The Pogues.

Strummers største suksess etter The Clash var med Joe Strummer & The Mescaleros. Joe Strummer sang duett sammen med Johnny Cash på sangen Redemption Song (Bob Marley). Denne finnes på CD boksen Johnny Cash Unearthed fra 2003.

Han døde i sitt eget hjem 22. desember, 2002 etter et hjerteinfarkt. Hans plutselige død, som var et resultat av en medfødt hjertelidelse, sjokkerte en hel generasjon fans som han har vært en inspirasjonskilde til. En dvd-dokumentar kalt The Future Is Unwritten kom ut i 2007. Her intervjues bl.a. Bono, Martin Scorsese, John Cusack og tidligere medlemmer av The Clash. Wikipedia

71 år
Glenn Hughes (Bassist)
1952

Glenn Hughes (Storbritannia)

Bassist, sanger, gitarist

Født:
21. august 1952 (71 år)

Glenn Hughes er en bassist og vokalist. Han er best kjent som bassist for Deep Purple fra 1973 til 1976, og som vokalist for Black Sabbath fra 1985 til 1987. Før dette spilte han i Finders Keepers og Trapeze.

Han ble noe «ufrivillig» vokalist i Black Sabbath, da albumet han var med på (Seventh Star) var ment å være et Tony Iommi-soloalbum. Plateselskapet nektet å gi den ut som et soloalbum og forlangte at det skulle utgis under bandnavnet Black Sabbath. Han har også gitt ut flere album som soloartist samt deltatt som studiomusiker på andres plater og vært med i flere bandprosjekt. Wikipedia

72 år
Cecilie Løveid (Lyriker)
1951

Cecilie Løveid (Norge)

Lyriker, skribent, librettist, barnebokforfatter

Født:
21. august 1951 (72 år)

Cecilie Løveid er en norsk dramatiker, forfatter og lyriker.

Hun er oppvokst i Bergen hos sine besteforeldre på morssiden. Løveid debuterte på Gyldendal Norsk Forlag med Most i 1972. I 1982 debuterte hun som dramatiker på Den Nationale Scene i Bergen med Vinteren revner. Hun flyttet til Oslo i 1987. Hun har gått på Statens håndverks- og kunstindustriskole, og har dessuten studert teatervitenskap.

For hørespillet Måkespisere fra 1983 fikk hun Prix Italia. Nationaltheatrets oppførelse i 1994 av Maria Q, skuespillet om Vidkun Quisling og hans to importerte hustruer fra Sovjetunionen, fikk stor oppmerksomhet. De fleste av hennes skuespill er oversatt og framført i utlandet. Løveid har vært utgitt på Kolon Forlag siden 1999.

Diktet «Rug» fra 1983 er et av Norges mest antologiserte og gjennomanalyserte dikt. Om Løveids dikt er det sagt: «Løveids dikt besitter den egenskapen at de berører fordi de frastøter, og frastøter fordi de berører, men aldri på sentimentalt vis. (…) Noe av det beste som skrives av dikt i dag.» (Sindre Ekrem, B.T.)

Løveid var Festspilldikter ved Festspillene i Bergen i 1991.

Hun var bosatt i København fra 1999 til 2011, men flyttet tilbake til Bergen. Wikipedia

80 år
Herman Friele (Politiker)
1943

Herman Friele (Norge)

Politiker, forretningsdrivende

Født:
21. august 1943 (80 år)

Herman Friele er en norsk forretningsmann og politiker (H). Han var medlem av Bergen bystyre 2003–2007 og ordfører i samme periode. Friele er også kjent for å ha bygget opp Kaffehuset Friele til å bli landets ledende kaffebrenneri. Wikipedia

82 år
Jackie DeShannon (Musiker)
1941

Jackie DeShannon (USA)

Musiker, låtskriver, sanger, komponist

Født:
21. august 1941 (82 år)

Jackie DeShannon er en amerikansk sanger og låtskriver.

DeShannon ble først kjent for sine innspillinger av låtene «Needles and Pins» og «When You Walk Into the Room» som siden ble enda større hiter med den britiske gruppen Searchers' versjoner.

Hennes første egne hit fikk hun med «What the World Needs Now Is Love» 1965. Hennes andre store hit var «Put A Little Love In Your Heart» fra 1969. Wikipedia

81 år
Kenny Rogers (Sanger)
1938 - 2020

Kenny Rogers (USA)

Sanger, musiker, skuespiller, gründer, billedkunstner, plateprodusent, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Kenneth Donald Rogers

Født:
21. august 1938 (85 år siden)

Døde:
20. mars 2020 (81 år) (4 år siden)

Kenneth Donald «Kenny» Rogers var en amerikansk countrymusiker, skuespiller og forretningsmann. Han er innlemmet i Country Music Hall of Fame.

Rogers var det fjerde av åtte barn av hjelpesykepleieren Lucille Lois og snekkeren Edward Floyd Rogers (1904–1975). Rogers ble sagt å nedstamme fra irsk-amerikanere og indianere.[32] Hans fødenavn var Kenneth Donald, men familien kalte ham ofte Kenneth Ray i oppveksten.[33] Rogers gikk på Wharton Elementary School i Houston.[34]

Rogers fikk sitt musikalske gjennombrudd i 1958 med singlen «That Crazy Feeling», som også sikret ham en opptreden i det populære musikkprogrammet American Bandstand. Senere var han medlem av gruppene New Christy Minstrels og Kenny Rogers and the First Edition, men i 1974 valgte han igjen å gå solo.

Rogers hadde mest suksess innenfor musikksjangeren country, men hadde over 120 hitsingler på hitlistene innenfor forskjellige musikksjangre. Han var blant annet kjent for duettinnspillingen av «Islands in the Stream» med Dolly Parton i 1983, men også solosuksesser som «Christmas in America» og «Coward of the County» i 1979.

Han er dessuten kjent for blant annet deltagelse i TV-filmen The Gambler med oppfølgere, som er basert på sangen han utgav tidligere. Han var også vært og forteller for fjernsynskanalen A&Es historiske serie The Real West.

Han var en av sangerne på «We Are the World», som ble spilt inn og gitt ut på singel med USA for Africa i 1985.[35]

Rogers bega seg også inn i forretningsdrift, med restaurantkjeden Kenny Rogers Roasters, stiftet i 1991. Han hadde også sitt eget plateselskap.

Han døde den 20. mars 2020 i sitt hjem i Sandy Springs i Georgia.[36]

Rogers var gift med Wanda Miller.[37] Wikipedia

63 år
Donald Dewar (Politiker)
1937 - 2000

Donald Dewar (Storbritannia)

Politiker, advokat

Født:
21. august 1937 (86 år siden)

Døde:
11. oktober 2000 (63 år) (23 år siden)

Donald Campbell Dewar var en skotsk politiker og Skottlands første førsteminister etter selvstyreoverdragelsen i 1999. Han representerte Labour.

Han gikk på Glasgow Academy og fortsatte å studere jus på University of Glasgow. I to år fra 1961 var han leder av den ene studentunionen der. I 1964 giftet han seg med Alison McNair, som var seks år yngre enn ham. De fikk en sønn og en datter, men ble skilt i 1973, etter at hun hadde forlatt ham til fordel for Derry Irvine, en studiekamerat av Dewar. Selv om de senere satt i samme regjering, ble de aldri forsonet etter dette, og han giftet seg ikke igjen. I denne tiden knyttet han også et livslangt vennskap med den senere Labour-lederen John Smith. Etter studiene arbeidet han som forsvarer i Glasgow.

I studietiden ble han medlem av Glasgow University Labour Club. 28 år gammel ble han valgt som medlem av Parlamentet fra den lille valgkretsen Aberdeen south i 1966. Han mistet plassen igjen i 1970. Først i 1978 ble han igjen innvalgt i Parlamentet, denne gangen fra valgkretsen Glasgow Garscadden. Han ble medlem av Labours skyggeregjering i 1984, og i 1992 ble han ansvarlig for sosialsaker i den. I 1995 ble han innpisker for Labour, og da Tony Blair dannet regjering i 1997, ble han ansvarlig minister for Skottland. Fra denne posisjonen kunne han realisere Skottlandsloven, populært kalt John Smiths ufullførte prosjekt. Da denne var godkjent, kunne Skottland for første gang på 300 år igjen etablere Skottlands parlament. Wikipedia

63 år
Wilt Chamberlain (Basketballspiller)
1936 - 1999

Wilt Chamberlain (USA)

Basketballspiller, basketballtrener, trener, manusforfatter, skuespiller, volleyballspiller

Født:
21. august 1936 (87 år siden)

Døde:
12. oktober 1999 (63 år) (24 år siden)

Wilt Chamberlain var en amerikansk basketballspiller.

Chamberlain regnes for å være en av de beste offensive centerene i basketballens historie. Han satte utallige rekorder i NBA, blant annet oppnådde han 100 poeng i en og samme kamp, en rekord som trolig aldri vil bli slått. Det nest beste noen spiller har skåret er 81 poeng av Kobe Bryant i en kamp mot Toronto Raptors 22. januar 2006.

Han ble flere ganger kåret til NBAs mest verdifulle spiller, men vant bare to ligamesterskap. Mye av grunnen var at han spilte samtidig med Bill Russell, av mange regnet som tidenes beste defensive center. Russell vant i alt 11 mesterskap.

I 1984 hadde han en rolle i filmen Conan ødeleggeren. Wikipedia

71 år
Margaret av Storbritannia (Prinsesse)
1930 - 2002

Margaret av Storbritannia (Storbritannia)

Prinsesse, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Margaret Rose

Født:
21. august 1930 (93 år siden)

Døde:
9. februar 2002 (71 år) (22 år siden)

Margaret av Storbritannia, også kalt prinsesse Margaret, grevinne av Snowdon var britisk prinsesse og medlem av den britiske kongefamilien. Hun var yngste datter av kong Georg VI (1895–1952) og dronning Elizabeth («dronningmoren», 1900–2002) og dermed lillesøster til dronning Elisabeth II.

Margaret fikk ikke gifte seg med sin store kjærlighet, Peter Townsend (1915–1995), fordi hun da ville mistet sin prinsessetittel. I stedet ble hun i 1960 gift med kjendisfotografen Anthony Armstrong-Jones, som hun fikk barna David (1961) og Sarah (1964) med. Prinsesse Margaret og Anthony skilte seg i 1978.

Hun hadde et stort talent for kunst og musikk. Hun håndterte pianoet som få andre, men fikk aldri den helt store utdannelsen. Prinsesse Margaret var i alle år en storrøyker, og mange skyldte på nettopp hennes røykevaner da hun fikk hjerneslag som 67-åring. Prinsesse Margaret kom seg aldri igjen, og fikk flere slag som førte til at hun til slutt havnet i rullestol, før hun døde 9. februar 2002. Wikipedia

43 år
Ingrid Vang Nyman (Forfatter)
1916 - 1959

Ingrid Vang Nyman (Danmark)

Forfatter, illustratør

Født:
21. august 1916 (107 år siden)

Døde:
13. desember 1959 (43 år) (64 år siden)

Ingrid Vang Nyman var en dansk illustratør. Hun er i ettertid mest kjent for de klassiske tegningene til Astrid Lindgrens bøker om Pippi Langstrømpe, og arbeidene hennes er i dag høyt ansett som illustrasjonskunst.

Ingrid Vang Nyman var barnebarn av den danske nasjonalbankdirektøren Johannes Lauridsen, stifteren av Alfa Margarinefabrik. I 1935 begynte hun på kunstakademiet i København, men sluttet etter et par år. Hun forsøkte seg som fri kunstner, blant annet med malerier og keramikk, men begynte snart å lage illustrasjoner, særlig til barnebøker.

Ved kunstakademiet hadde Ingrid Vang Nyman truffet Arne Nyman som var maler, tegner og lyriker. De giftet seg i 1940. Samme år ble sønnen Peder født. Ekteskapet ble oppløst etter et par år, og i 1943 flyttet hun og sønnen til Stockholm. Der kom Vang Nyman i kontakt med det nystartede barnebokforlaget Rabén & Sjögren som trengte en illustratør til bøkene om Pippi Langstrømpe.

Ingrid Vang Nyman var tidvis svært produktiv, men forble likevel forholdsvis ukjent. Etter langvarige økonomiske og helsemessige problemer begikk hun selvmord på Luciadagen i 1959.

Ingrid Vang Nymans illustrasjoner er kjennetegnet av klare fargeflater, tydelige konturer og en sikker figurtegning i en forenklet, dekorativ realisme.

Sønnen Peder Nyman ble tegner som sin mor, og var særlig kjent for sine stiliserte og poengterte avistegninger i den danske dagsavisa Politiken. Han døde i 2001. Wikipedia

79 år
Count Basie (Pianist)
1904 - 1984

Count Basie (USA)

Pianist, orkesterleder, dirigent, komponist, selvbiograf, skuespiller, jazzmusiker, musiker, låtskriver, organist

Fullt navn / Fødenavn:
William James Basie

Født:
21. august 1904 (119 år siden)

Døde:
26. april 1984 (79 år) (40 år siden)

William «Count» Basie var en amerikansk jazzmusiker, komponist og orkesterleder.

William Basie kom fra enkle kår. Hans far, Harvey Lee Basie, arbeidet som kusk og husmester for en jurist, moren het Lilly Ann Childs Basie. Hans bror, åtte år eldre enn ham selv, døde mens Basie fortsatt var i barneårene. Faren spilte mellophon, et slags horn; hans første klaverundervisning fikk han av moren på hjemmets piano. Senere fikk Basie klavertimer av en iss Vandevere.

Han spilte som ung med Sonny Greer, før han flyttet til New York City 1924 for å studere orgelspill og stride piano under Fats Waller. Derpå turnerte han vaudeville med Theater Owners Booking Association, antok tilnavnet «Count», og flyttet til den sterkt voksende jazzscenen i Kansas 1927, først under Walter Pages «Blue Devils» (1927-28), dernest i Bennie Motens orkester (1929-35). Etter Motens bortgang dannet Basie eget orkester «Barons of Rhythm» på Reno Club. De flyttet til Chicago 1936 og New York 1937, og ble via radiosendingene nasjonalt kjent som «The Count Basie Orchestra», med innspillinger på Decca. Basie's orkester var kjent spesielt for One O’Clock Jump 1937, Jumpin’ at the Woodside 1938 og Taxi War Dance 1939. Av besetningen før 1940 var i hovedsak Jimmy Rushing vokal, Freddie Greene gitar, Lester Young, Herschel Evans og Earle Warren på saksofon, Buck Clayton og Harry Edison på trompet, Benny Morton og Dickie Wells på trombone, Walter Page bass og Jo Jones trommer.

Orkesteret ga seg 1950, hvorpå Basie utover 50- og 60-tallet etablerte oppfølgere som bl.a. turnerte Europa (inkludert Oslo, 1954) og Japan 1963. Perioden ga Neil Heftis komposisjon til Basie, The kid from Red Bank, som ble fast intro til NRK-programmet «Reiseradioen». Etter hans død (kreft) ble hans siste orkester videreført under Thad Jones (1984-86) og Frank Foster (1986-95). Man finner «Count Basie Theatre» i hjembyen Red Bank, hvorfra man deler ut de årlige «Basie awards» innen musikkfaget. Basie mottok en rekke Grammy og utmerkelser fra Down Beat. Wikipedia

Dødsfall

81 år
Marie av Liechtenstein (Fyrstinne av Liechtenstein)
1940 - 2021

Marie av Liechtenstein (Tsjekkia)

Fyrstinne av Liechtenstein

Fullt navn / Fødenavn:
Marie Kinsky von Wchinitz und Tettau

Født:
14. april 1940 (84 år siden)

Døde:
21. august 2021 (81 år) (2 år siden)

Marie av Liechtenstein var fyrstinne av Liechtenstein.

Hun ble født i Praha som datter av grev Ferdinand Kinsky av Wchinitz og Tettau (1908–1969) og Henriette Caroline av Ledebur-Wicheln (1910–2001).

Hun ble gift med Hans Adam II av Liechtenstein 30. juli 1967, og sammen hadde de fire barn. Wikipedia

84 år
Don Everly (Musiker)
1937 - 2021

Don Everly (USA)

Musiker, komponist, gitarist, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Isaac Donald Everly

Født:
1. februar 1937 (87 år siden)

Døde:
21. august 2021 (84 år) (2 år siden)

Isaac Donald «Don» Everly var en amerikansk musiker og komponist som var medlem av duoen The Everly Brothers i perioden 1957–1973 og igjen fra 1983, sammen med sin yngre bror Phil Everly. Deres mor Margaret levde fortsatt da Don døde i 2021.

Don Everly gav ut tre soloalbum i country-genren, som fikk lite oppmerksomhet. I 1976–1977 hadde han tre låter på Billboards countryliste, hvor den høyest plasserte, «Yesterday Just Passed my Way Again» nådde 50.-plass.

Duoen ble innvotert i Rock and Roll Hall of Fame i 1986, mens Don Everly ble valgt inn i 2019. Wikipedia

87 år
Rikard Olsvik (Politiker)
1930 - 2017

Rikard Olsvik (Norge)

Politiker

Født:
6. februar 1930 (94 år siden)

Døde:
21. august 2017 (87 år) (6 år siden)

Rikard Olsvik var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal i 1981.

Olsvik var ordfører i Rindal i 1971–1973. Wikipedia

88 år
Per Lønning (Prest)
1928 - 2016

Per Lønning (Norge)

Prest, politiker, professor, teolog, sangtekstforfatter

Født:
24. februar 1928 (96 år siden)

Døde:
21. august 2016 (88 år) (7 år siden)

Per Lønning var en norsk teolog, idéhistoriker, professor, biskop og politiker (Høyre). Han var både dr.theol. og dr.philos. i idéhistorie, som én av forholdsvis få[klargjør] «dobbeltdoktorer».

Han var stortingsrepresentant 1958–1965, biskop av Borg 1969–1975, biskop av Bjørgvin 1987–1994, professor i kristendommens idéhistorie ved Universitetet i Oslo og forskningsprofessor ved Det økumeniske forskningssenter i Strasbourg. Wikipedia

76 år
C. Gordon Fullerton (Astronaut)
1936 - 2013

C. Gordon Fullerton (USA)

Astronaut, romfarer, Offiser, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Gordon Fullerton

Født:
11. oktober 1936 (87 år siden)

Døde:
21. august 2013 (76 år) (10 år siden)

C. Gordon Fullerton var en amerikansk testpilot og astronaut.

Fullerton døde den 21. august 2013 i en alder av 76 år. Wikipedia

89 år
S. Yizhar (Forfatter)
1916 - 2006

S. Yizhar (Israel)

Forfatter, skribent, politiker, lærer, forsker

Fullt navn / Fødenavn:
Yizhar Smilansky

Født:
27. september 1916 (107 år siden)

Døde:
21. august 2006 (89 år) (17 år siden)

S. Yizhar er pseudonym for Yizhar Smilansky var en israelsk forfatter. Han var av en skrivende familie, både far og fars onkel var forfattere.

Selv var han utdannet lærer. Han deltok i krigen i 1948 og var medlem av Knesset fra 1949 til 1967 for Mapai. I sin politiske karrière talte han særlig om betydningen av landets naturreservater. Han var lærer en rekke steder: Yavniel, Ben Shemen, Hulda og Rehovot, og siste del av sin karriere var han professor i pedagogikk på Det hebraiske universitetet i Jerusalem. Som pensjonist var han gjesteforfatter ved Harvard Universitys Center for Jewish Studies.

S. Yizhar betraktes som en fornyer i israelsk litteratur. I sitt forfatterskap skriver han om landet Israel, om geologi, geomorfologi, klima og flora. Forholdet mellom person og omgivelser, bonden og Israels jord, kunstneren og landskapet er viktige elementer i hans forfatterskap. Som sjanger foretrekker han novellen, men han har også flere større romaner. Wikipedia

60 år
Jon Lilletun (Politiker)
1945 - 2006

Jon Lilletun (Norge)

Politiker

Født:
23. oktober 1945 (78 år siden)

Døde:
21. august 2006 (60 år) (17 år siden)

Jon Lilletun var en norsk politiker som representerte Kristelig Folkeparti, hvor han også var nestleder i 12 år.

Før han ble heltidspolitiker jobbet han blant annet som handelsmann, kommunal ungdomskonsulent, kultursjef og tiltakskonsulent. Han var vararepresentant på Stortinget i perioden 1981–1985, og ble innvalgt fra Vest-Agder i 1989. Lilletun var kirke-, utdannings- og forskningsminister fra 1997 til 2000 i Kjell Magne Bondeviks første regjering. Han var gjennom flere av sine stortingsperioder KrFs representant i kirke- og undervisningskomiteen, der han var leder fra 1993 til 1997. Da Bondevik dannet sin andre regjering i 2001 gikk Lilletun inn som parlamentarisk leder for KrF på Stortinget, en stilling han hadde til han ble sykemeldt i 2005.

Lilletun tok etter valget i 2005 fatt på sin fjerde periode som stortingsrepresentant for KrF fra Vest-Agder og han ble samtidig KrFs representant i presidentskapet på Stortinget, som visepresident i Lagtinget.

Våren 2005 gikk han ut i permisjon pga. sykdom, og Sigmund Kroslid møtte i hans sted. Jon Lilletun døde 21. august 2006 etter lengre tids sykdom og ble gravlagt fra Kristiansand domkirke 25. august til Oddernes kirkegård. Wikipedia

76 år
Liv Aasen (Politiker)
1928 - 2005

Liv Aasen (Norge)

Politiker

Født:
21. september 1928 (95 år siden)

Døde:
21. august 2005 (76 år) (18 år siden)

Liv Aasen var en norsk lærer og politiker (Ap). Hun var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag 1969–1989.

Etter studentereksamen i 1947 og engelskkurs ved University of Cambridge i 1948 tok hun eksamen ved lærerskolen i 1950 og Statens lærerinneskole i husstell året etter. Aasen var lærer i folkeskolen i Fana, Kongsberg og Trondheim 1951–1969. I 1960-årene bodde hun periodevis utenlands, og var lærer og rektor ved Nordisk folkehøyskole i Genève og frilansskribent i Wien.

Aasen begynte sin politiske karrière som tillitsvalgt i Arbeidernes ungdomsfylking, og satt som nestformann og sekretær i AUF i Buskerud 1953–1956, medlem av landsstyret 1958–1961 og formann i Trondheim AUL 1959–1960. Hun var medlem av Arbeiderpartiets internasjonale utvalg 1970–1989 og varamedlem av sentralstyret 1977–1987. Før hun ble innvalgt på Stortinget, var Aasen medlem av Kongsberg bystyre 1956–1959 og Trondheim bystyre 1960–1963. Wikipedia

76 år
Arne Haukvik (Politiker)
1926 - 2002

Arne Haukvik (Norge)

Politiker

Født:
12. februar 1926 (98 år siden)

Døde:
21. august 2002 (76 år) (21 år siden)

Arne Haukvik var en norsk friidretts-entusiast og politiker for Senterpartiet. Han representerte partiet både i Oslo bystyre og på Stortinget. Han ble med i Pensjonistpartiet i 1997 da Senterpartiet ikke renominerte han. Han satt i Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité. Han var også kjent for sine årlige jordbærfester.

Han er allikevel mest kjent for sitt engasjement for Bislett Games gjennom flere tiår. Han var sentral i etableringen av stevnet og hadde rollen som stevnedirektør til Svein Arne Hansen tok over. Blant Haukviks varemerker var jordbærfestene i sin egen hage på Bjerke hvert år i forkant av lekene, og sin karakteristiske stråhatt. Disse arrangerte han til sykdom forhindret ham i 2001.

Haukvik virket selv som manager for flere utøvere, blant annet den australske langdistanseløperen Ron Clarke.

Haukvik mottok Bislett-medaljen i 1985. Etter at Haukvik gikk bort i 2002 inviteres fortsatt hans kone, Ingjerd, som æresgjest under Bislett Games. Wikipedia

68 år
Harald Ulrik Sverdrup (Oseanograf)
1888 - 1957

Harald Ulrik Sverdrup (Norge)

Oseanograf, meteorolog, universitetslærer

Født:
15. november 1888 (135 år siden)

Døde:
21. august 1957 (68 år) (66 år siden)

Harald Ulrik Sverdrup var en norsk oseanograf og meteorolog som gjorde flere viktige teoretiske oppdagelser på disse feltene. Wikipedia

66 år
Rudolf Gundersen (Skøyteløper)
1879 - 1946

Rudolf Gundersen (Norge)

Skøyteløper

Født:
6. desember 1879 (144 år siden)

Døde:
21. august 1946 (66 år) (77 år siden)

Rudolf Gundersen var en norsk skøyteløper. Han gikk for Kristiania Skøiteklub, og var en av Norges og verdens fremste løpere i åra omkring forrige århundreskifte.

Gundersen ble europamester på skøyter tre ganger – i 1901, 1904 og 1906. Under EM i Davos i 1906 satte han verdensrekord på 500 m med 44,8, og ble den første som gikk under 45 sekunder på distansen. Under VM i Helsingfors i 1902 vant Gundersen de to korte distansene og finnen Jussi Wiinikainen de to lengste, og det kunne ikke kåres noen mester. Også i VM i 1900, 1901, 1904 og 1906 plasserte Gundersen seg blant de fremste.

Han ble norgesmester i 1901, 1902 og 1905 og nr. 2 i 1899, 1900 og 1903. Wikipedia

74 år
Jørgen Løvland (Politiker)
1848 - 1922

Jørgen Løvland (Norge)

Politiker, redaktør, lærer

Fullt navn / Fødenavn:
Jørgen Gunnarson Løvland

Født:
3. februar 1848 (176 år siden)

Døde:
21. august 1922 (74 år) (101 år siden)

Jørgen Gunnarson Løvland var en norsk lærer, redaktør og politiker (V). Han var en av Norges fremste politikere i nærmere 35 år, og jobbet for norsk politisk og kulturell selvstendighet. Han var særlig opptatt av norskhet og målsak. Løvland var sentral under unionsoppløsningen i 1905 som Norges siste statsminister i Stockholm og Norges første utenriksminister 1905–1908. Han var statsminister 1907–1908 samt kirke- og undervisningsminister 1915–1920. Wikipedia

<<
21. August
>>