Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
21. August
Navnedag
Merkedager
Festdag for helgenen Ragnvald Orknøyjarl
Historie
Wikipedia_21-8.2006
13 år siden
Wikipedia
2006: KRF-politikeren Jon Lilletun, dør i sitt hjem etter en lengre kamp mot kreft, 60 år gammel
Jon Lilletun var en norsk politiker som representerte Kristelig Folkeparti, hvor han også var nestleder i 12 år.

Før han ble heltidspolitiker jobbet han blant annet som handelsmann, kommunal ungdomskonsulent, kultursjef og tiltakskonsulent. Han var vararepresentant på Stortinget i perioden 1981–1985, og ble innvalgt fra Vest-Agder i 1989. Lilletun var kirke-, utdannings- og forskningsminister fra 1997 til 2000 i Kjell Magne Bondeviks første regjering. Han var gjennom flere av sine stortingsperioder KrFs representant i kirke- og undervisningskomiteen, der han var leder fra 1993 til 1997. Da Bondevik dannet sin andre regjering i 2001 gikk Lilletun inn som parlamentarisk leder for KrF på Stortinget, en stilling han hadde til han ble sykemeldt i 2005.

Lilletun tok etter valget i 2005 fatt på sin fjerde periode som stortingsrepresentant for KrF fra Vest-Agder og han ble samtidig KrFs representant i presidentskapet på Stortinget, som visepresident i Lagtinget.

Våren 2005 gikk han ut i permisjon pga. sykdom, og Sigmund Kroslid møtte i hans sted. Jon Lilletun døde 21. august 2006 etter lengre tids sykdom og ble gravlagt fra Kristiansand domkirke 25. august til Oddernes kirkegård. Wikipedia
Wikipedia_21-8.1911
108 år siden
Wikipedia
1911: Maleriet «Mona Lisa» blir stjålet av en ansatt i museet Louvre. Bildet var borte i to år før det kom til rette
Maleriet av Mona Lisa henger i Musée du Louvre i Paris. Maleriets økende berømmelse ble ytterligere framhevet da det ble stjålet den 21. august 1911. Den neste dagen spaserte en kunstmaler, Louis Béroud, inn i Louvre og dro til avdelingen Salon Carré hvor Mona Lisa hadde hengt til framvisning i fem år. Der hvor Mona Lisa burde ha vært fant han fire kroker av jern. Béroud kontaktet vaktsjefen som mente at maleriet var under fotografering for markedsføring. Noen få timer senere sjekket Béroud på nytt med vaktsjefen og det ble bekreftet at maleriet var ikke av sted for fotografering. Louvre var stengt hele uken for å støtte undersøkelsen av tyveriet.

Den franske poeten Guillaume Apollinaire som en gang hadde krevd at Louvre måtte bli «brent ned», ble mistenkt. Han ble arrestert og fengselet. Apollinaire forsøkte å få sin venn Pablo Picasso innviklet i saken. Picasso ble også avhørt, men begge ble senere satt fri.

En tid var det antatt at maleriet var tapt for evig, og det var borte i to år før den virkelige tyven ble oppdaget. En ansatt i Louvre, Vincenzo Peruggia, hadde stjålet det ved å komme til bygningen under besøkstiden, skjult bildet i et bøttekott og siden gått ut med det skjult under frakken da museet hadde stengt. Peruggia var en italiensk patriot som mente at Leonardos maleri burde komme tilbake til Italia og henge på et italiensk museum. Peruggia kan også ha blitt motivert av en venn som solgte kopier av maleriet og som ville ha steget meget i pris etter at originalen hadde forsvunnet. Etter å ha holdt maleriet skjult i sin leilighet i to år, ble Peruggia utålmodig og ble til sist tatt da han forsøkte å selge det til direktørene av Uffizi i Firenze; det ble stilt ut over hele Italia og deretter levert tilbake til Louvre i 1913. Peruggia ble rost for sin patriotisme i Italia og satt kun seks måneder i fengselet for forbrytelsen. Wikipedia
Wikipedia_21-8.1887
132 år siden
Wikipedia
1887: Arbeiderparti blir stiftet i losjehuset ved Ormetjern i Arendal, med sagarbeider Anders Andersen som formann
Arbeiderpartiet (Ap), tidligere Det norske Arbeiderparti (DNA), er et norsk sosialdemokratisk politisk parti stiftet i Arendal i 1887. Partiet ble stiftet for å organisere arbeidstakere og fagbevegelsen til kamp for et mer rettferdig, og sosialistisk samfunn. I mellomkrigstiden gjennomgikk partiet to partisplittelser som bidro til å avklare partiets ideologi som reformorientert og sosialdemokratisk, og partiet vant regjeringsmakt i 1935. Arbeiderpartiet har vært i regjering i stordelen av etterkrigstiden, fra 1935 til 1965 og med en del større avbrekk siden 1971.

Målt i antall medlemmer og oppslutning ved stortingsvalget i 2017 er Arbeiderpartiet det største partiet i Norge.

Partiet har særlig arbeidet for generelle velferdsordninger og sosiale rettigheter, gjennom nært faglig-politisk samarbeid med LO. Arbeiderpartiet har samtidig vært en forkjemper for den norske blandingsøkonomien.

Partiets leder er Jonas Gahr Støre, nestleder er Hadia Tajik, mens Kjersti Stenseng er partisekretær. Trond Giske ble valgt som nestleder i 2015 men trakk seg i 2018 som følge av varsler om upassende oppførsel.

Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) er partiets ungdomsorganisasjon. Wikipedia
Fødsler
78 år
Jackie DeShannon (Musiker)
1941

Jackie DeShannon (USA)

Musiker, låtskriver, sanger, komponist

Født:
21. august 1941 (78 år)

Jackie DeShannon er en amerikansk sanger og låtskriver.

DeShannon ble først kjent for sine innspillinger av låtene «Needles and Pins» og «When You Walk Into the Room» som siden ble enda større hiter med den britiske gruppen Searchers' versjoner.

Hennes første egne hit fikk hun med «What the World Needs Now Is Love» 1965. Hennes andre store hit var «Put A Little Love In Your Heart» fra 1969. Wikipedia

76 år
Herman Friele (Politiker)
1943

Herman Friele (Norge)

Politiker, forretningsdrivende

Født:
21. august 1943 (76 år)

Herman Friele er en norsk forretningsmann og politiker (H). Han var medlem av Bergen bystyre 2003–2007 og ordfører i samme periode. Friele er også kjent for å ha bygget opp Kaffehuset Friele til å bli landets ledende kaffebrenneri. Wikipedia

68 år
Cecilie Løveid (Lyriker)
1951

Cecilie Løveid (Norge)

Lyriker, skribent, librettist, barnebokforfatter

Født:
21. august 1951 (68 år)

Cecilie Løveid er en norsk dramatiker, forfatter og lyriker.

Hun er oppvokst i Bergen hos sine besteforeldre på morssiden. Løveid debuterte på Gyldendal Norsk Forlag med Most i 1972. I 1982 debuterte hun som dramatiker på Den Nationale Scene i Bergen med Vinteren revner. Hun flyttet til Oslo i 1987. Hun har gått på Statens håndverks- og kunstindustriskole, og har dessuten studert teatervitenskap.

For hørespillet Måkespisere fra 1983 fikk hun Prix Italia. Nationaltheatrets oppførelse i 1994 av Maria Q, skuespillet om Vidkun Quisling og hans to importerte hustruer fra Sovjetunionen, fikk stor oppmerksomhet. De fleste av hennes skuespill er oversatt og framført i utlandet. Løveid har vært utgitt på Kolon Forlag siden 1999.

Diktet «Rug» fra 1983 er et av Norges mest antologiserte og gjennomanalyserte dikt. Om Løveids dikt er det sagt: «Løveids dikt besitter den egenskapen at de berører fordi de frastøter, og frastøter fordi de berører, men aldri på sentimentalt vis. (…) Noe av det beste som skrives av dikt i dag.» (Sindre Ekrem, B.T.)

Løveid var Festspilldikter ved Festspillene i Bergen i 1991.

Hun var bosatt i København fra 1999 til 2011, men flyttet tilbake til Bergen. Wikipedia

67 år
Glenn Hughes (Bassist)
1952

Glenn Hughes (Storbritannia)

Bassist, sanger, sanger-låtskriver, gitarist

Født:
21. august 1952 (67 år)

Glenn Hughes er en bassist og vokalist. Han er best kjent som bassist for Deep Purple fra 1973 til 1976, og som vokalist for Black Sabbath fra 1985 til 1987. Før dette spilte han i Finders Keepers og Trapeze.

Han ble noe «ufrivillig» vokalist i Black Sabbath, da albumet han var med på (Seventh Star) var ment å være et Tony Iommi-soloalbum. Plateselskapet nektet å gi den ut som et soloalbum og forlangte at det skulle utgis under bandnavnet Black Sabbath. Han har også gitt ut flere album som soloartist samt deltatt som studiomusiker på andres plater og vært med i flere bandprosjekt. Wikipedia

52 år
Carrie-Anne Moss (Skuespiller)
1967

Carrie-Anne Moss (Canada)

Skuespiller, filmskuespiller, filmprodusent, modell

Født:
21. august 1967 (52 år)

Carrie-Anne Moss er en kanadisk skuespillerinne, som ble verdenskjendis etter sine opptredener i The Matrix-trilogien.

Som barn bodde Moss med sin mor Barbara i Vancouver. I en alder av 11 år ble hun med i Vancouvers barnemusikkteater, og senere dro hun på turné i Europa med Magee Secondary School Choir. Hun ble etter hvert immatrikulert på American Academy of Dramatical Arts i Pasadena. I 1985 forlot hun Vancouver og flyttet til Toronto, der hun ble fotomodell. Modellkarrieren førte henne til Japan og Spania sent på 1980-tallet.

Mens Moss var i Spania fikk hun en rolle i dramaserien Dark Justice, hennes første TV-opptreden. Hun flyttet fra Barcelona til Los Angeles sammen med serien i 1992. Hennes store gjennombrudd kom da hun ble valgt til å spille «Trinity» i kinosuksessen The Matrix fra 1999. Hun gjentok rollen i de to oppfølgerne, The Matrix Reloaded og The Matrix Revolutions. Hun har også hatt andre større filmroller, blant annet i Memento og Sjokolade.

Moss giftet seg med skuespiller Steven Roy i 1999. De fikk et barn sammen sommeren 2003. Hennes andre barn ble født i november 2005. Wikipedia

36 år
Henrik Asheim (Politiker)
1983

Henrik Asheim (Norge)

Politiker

Født:
21. august 1983 (36 år)

Henrik Asheim er en norsk politiker (H). Han har vært innvalgt på Stortinget fra Akershus siden 2013. I perioden 15. september til 26. november 2017 var han konstituert kunnskapsminister. Etter utvidelsen av Erna Solbergs regjering i januar 2018 har han vært leder av Finanskomiteen på Stortinget.

Han er oppvokst på Jong i Bærum kommune. Etter Valler videregående skole har han jobbet i skolefritidsordning, barneskole og som personalkonsulent i Adecco og studert retorikk, kommunikasjon og ledelse ved BI.

Asheim meldte seg inn i Unge Høyre i etterkant av stortingsvalget 2001. Han var leder i Bærum Unge Høyre og ungdomssekretær i Akershus Unge Høyre 2003–2004, leder i Akershus Unge Høyre 2005–2006 samt valgkampsekretær og sekretær for fylkestingsgruppen i Akershus Høyre 2004–2006. Asheim var medlem av både Akershus fylkesting og Bærum kommunestyre 2007–2011. Han var nestleder i Unge Høyres sentralstyre 2006–2008 og leder 2008–2012. I stortingsperioden 2013-2017 var han medlem av Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité. Wikipedia

33 år
Usain Bolt (Friidrettsutøver)
1986

Usain Bolt (Jamaica)

Friidrettsutøver, sprinter, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Usain St. Leo Bolt

Født:
21. august 1986 (33 år)

Usain St. Leo Bolt er en jamaicansk tidligere friidrettsutøver (sprinter) og verdensrekordholder på 100, 200 og 4 × 100 meter stafett. Han har vunnet åtte olympiske gullmedaljer (hvorav seks individuelle) og elleve verdensmesterskap (hvorav åtte individuelle). Wikipedia

Dødsfall
68 år
Harald Ulrik Sverdrup (Oseanograf)
1888 - 1957

Harald Ulrik Sverdrup (Norge)

Oseanograf, meteorolog, universitetslærer

Født:
15. november 1888

Døde:
21. august 1957 (68 år)

Harald Ulrik Sverdrup var en norsk oseanograf og meteorolog som gjorde flere viktige teoretiske oppdagelser på disse feltene. Wikipedia

76 år
Arne Haukvik (Politiker)
1926 - 2002

Arne Haukvik (Norge)

Politiker

Født:
12. februar 1926

Døde:
21. august 2002 (76 år)

Arne Haukvik var en norsk friidretts-entusiast og politiker for Senterpartiet. Han representerte partiet både i Oslo bystyre og på Stortinget. Han ble med i Pensjonistpartiet i 1997 da Senterpartiet ikke renominerte han. Han satt i Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité. Han var også kjent for sine årlige jordbærfester.

Han er allikevel mest kjent for sitt engasjement for Bislett Games gjennom flere tiår. Han var sentral i etableringen av stevnet og hadde rollen som stevnedirektør til Svein Arne Hansen tok over. Blant Haukviks varemerker var jordbærfestene i sin egen hage på Bjerke hvert år i forkant av lekene, og sin karakteristiske stråhatt. Disse arrangerte han til sykdom forhindret ham i 2001.

Haukvik virket selv som manager for flere utøvere, blant annet den australske langdistanseløperen Ron Clarke.

Haukvik mottok Bislett-medaljen i 1985. Etter at Haukvik gikk bort i 2002 inviteres fortsatt hans kone, Ingjerd, som æresgjest under Bislett Games. Wikipedia

76 år
Liv Aasen (Politiker)
1928 - 2005

Liv Aasen (Norge)

Politiker

Født:
21. september 1928

Døde:
21. august 2005 (76 år)

Liv Aasen var en norsk lærer og politiker (Ap). Hun var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag 1969–1989.

Etter studentereksamen i 1947 og engelskkurs ved University of Cambridge i 1948 tok hun eksamen ved lærerskolen i 1950 og Statens lærerinneskole i husstell året etter. Aasen var lærer i folkeskolen i Fana, Kongsberg og Trondheim 1951–1969. I 1960-årene bodde hun periodevis utenlands, og var lærer og rektor ved Nordisk folkehøyskole i Genève og frilansskribent i Wien.

Aasen begynte sin politiske karrière som tillitsvalgt i Arbeidernes ungdomsfylking, og satt som nestformann og sekretær i AUF i Buskerud 1953–1956, medlem av landsstyret 1958–1961 og formann i Trondheim AUL 1959–1960. Hun var medlem av Arbeiderpartiets internasjonale utvalg 1970–1989 og varamedlem av sentralstyret 1977–1987. Før hun ble innvalgt på Stortinget, var Aasen medlem av Kongsberg bystyre 1956–1959 og Trondheim bystyre 1960–1963. Wikipedia

60 år
Jon Lilletun (Politiker)
1945 - 2006

Jon Lilletun (Norge)

Politiker

Født:
23. oktober 1945

Døde:
21. august 2006 (60 år)

Jon Lilletun var en norsk politiker som representerte Kristelig Folkeparti, hvor han også var nestleder i 12 år.

Før han ble heltidspolitiker jobbet han blant annet som handelsmann, kommunal ungdomskonsulent, kultursjef og tiltakskonsulent. Han var vararepresentant på Stortinget i perioden 1981–1985, og ble innvalgt fra Vest-Agder i 1989. Lilletun var kirke-, utdannings- og forskningsminister fra 1997 til 2000 i Kjell Magne Bondeviks første regjering. Han var gjennom flere av sine stortingsperioder KrFs representant i kirke- og undervisningskomiteen, der han var leder fra 1993 til 1997. Da Bondevik dannet sin andre regjering i 2001 gikk Lilletun inn som parlamentarisk leder for KrF på Stortinget, en stilling han hadde til han ble sykemeldt i 2005.

Lilletun tok etter valget i 2005 fatt på sin fjerde periode som stortingsrepresentant for KrF fra Vest-Agder og han ble samtidig KrFs representant i presidentskapet på Stortinget, som visepresident i Lagtinget.

Våren 2005 gikk han ut i permisjon pga. sykdom, og Sigmund Kroslid møtte i hans sted. Jon Lilletun døde 21. august 2006 etter lengre tids sykdom og ble gravlagt fra Kristiansand domkirke 25. august til Oddernes kirkegård. Wikipedia

<<
21. August
>>