Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

13. August

Om dagen

13. August er dag 226 i 2024, og er i uke 33. Det er 140 dager igjen av året.
Den internasjonale dagen for venstrehendthet

Historie

62 år siden

1961: De Østtyske myndighetene starter byggingen av Berlinmuren for å forhindre at befolkningen flyktet til Vesten

Berlinmuren var en 45,1 km lang fysisk sperre av betong, piggtråd og elektriske gjerder satt opp av de østtyske myndighetene i DDR fra 13. august 1961 som skilte Vest-Berlin fra Øst-Berlin og resten av DDR.

Formålet med muren var offisielt å beskytte DDRs innbyggere mot fascisme. Østblokklandene mente at de kapitalistiske NATO-landene, og i særdeleshet Vest-Tyskland, var fascistiske. Den virkelige årsaken for byggingen av muren var å forhindre at befolkningen flyktet til Vesten.

Muren falt 9. november 1989, under den demokratiske revolusjonen mot diktaturet i DDR, og det er få spor igjen etter den. Kun enkelte plasser er det tegn etter den, den dag idag. Wikipedia
81 år siden

1942: Disneys «Bambi», har premiere på kinoer i USA

Bambi er en animasjonsfilm produsert av The Walt Disney Company som ble vist første gang 13. august 1942. Filmen er den femte i rekken av Disneys klassikere og basert på den første boken av Felix Salten. Filmen er produsert av Walt Disney, og regissert av David Dodd Hand. Bambi var en av de filmene som ble mest sett i 1942, midt under den andre verdenskrig. Musikken ble komponert av Edward Plumb, og sangtekstene ble skrevet av Frank Churchill.

Bambi ble gjenutgitt for visning i kinoene i 1947, 1957, 1966, 1975, 1982, og 1988. Den ble utgitt på video som VHS i 1989, 1997 og digitalt renset for utgivelse på DVD den 1. mars 2005. Året etter ble det gitt ut en oppfølger til filmen; Bambi 2. Wikipedia
118 år siden

1905: Folkeavstemningen om unionsoppløsningen med Sverige, der 368.208 menn stemte ja og 184 nei

Folkeavstemning om oppløsning av unionen med Sverige fant sted 13. august 1905. De stemmeberettigede (kun menn) skulle svare på om de var enige i «den stedfundne Opløsning af Unionen eller ikke». Avstemningstemaet var nøye gjennomtenkt fra den norske regjerings side. Formuleringen understreket det norske standpunkt, som var at unionen allerede var oppløst 7. juni som følge av at kongen hadde avsatt seg selv, ettersom han ikke hadde vært i stand til å skaffe landet en regjering. Fra norsk synspunkt var det viktig at temaet ikke skulle være «ja eller nei til oppløsning av unionen». Det ville bli oppfattet som en innrømmelse til den svenske oppfatning, at unionen fremdeles var gjeldende, siden den ikke kunne oppløses ensidig av den ene part. 99,5 % av de stemmeberettigede stemte ja.

At den svenske Riksdag ville kreve en folkeavstemning for å få bekreftet at flertallet av det norske folk virkelig ønsket unionsoppløsning, var kjent i Norge etter lekkasjer fra forhandlingene i Riksdagens särskildta utskott. Den norske regjering handlet raskt og klarte å komme svenskene i forkjøpet. 28. juli vedtok Stortinget regjeringens forslag om at folkeavstemningen skulle finne sted. Det var dagen før Sverige offisielt kom med sitt krav om folkeavstemning. Dermed slapp Norge tilsynelatende å bøye seg for et krav utenfra, noe som ville vært følt som et nederlag. Ved å ta initiativet selv, kunne Norge bestemme avstemningstemaet. Wikipedia

Fødsler

27 år
Hans Christian Ostrø (Terroroffer)
1995 - 1968

Hans Christian Ostrø (Norge)

Terroroffer

Født:
13. august 1995 (28 år siden)

Døde:
1. juni 1968 (27 år) (56 år siden)

Ostrø-saken var en sak der den norske turisten Hans Christian Ostrø (1968–1995) sammen med fem andre vestlige turister i Kashmir ble kidnappet 4. juli 1995. De fem øvrige var amerikanerne Donald Hutchings og John Childs, britene Keith Magan og Paul Wells samt tyskeren Dirk Hasert. Childs klarte å rømme og unnslapp. Ostrø ble funnet halshugd, mens de fire øvrige er aldri funnet og antas å være omkommet.

Det ble i ettertid hevdet at Forsvarets spesialkommando (FSK) ble sendt ut for å befri Ostrø , men 13. august 1995 ble Ostrø halshugd. Den islamske geriljagruppen Al Faran tok på seg ansvaret for drapet.

Ostrø har fått en minnepris oppkalt etter seg, «Hans Christian Ostrøs minnepris». Den går til personer som bygger bro mellom ulike kulturer. Wikipedia

33 år
Maiken Caspersen Falla (Langrennsløper)
1990

Maiken Caspersen Falla (Norge)

Langrennsløper

Født:
13. august 1990 (33 år)

Maiken Caspersen Falla er en norsk langrennsløper som representerer Gjerdrum Idrettslag, primært som sprintspesialist.

Falla har OL-gull og sølv på sprint, OL-bronse på lagsprint, fem gull og fire bronsemedaljer i VM, fire NM-gull i sprint og har vunnet 17 individuelle verdenscupseire. Hun har vunnet sprintverdenscupen tre ganger.

Sammen med tvillingbroren Marius Caspersen Falla tok hun videregående utdanning på Hovden skigymnas. Wikipedia

36 år
Michael Brooks (Politisk kommentator)
1983 - 2020

Michael Brooks (USA)

Politisk kommentator

Født:
13. august 1983 (40 år siden)

Døde:
20. juli 2020 (36 år) (Trombose i halsen) (3 år siden)

Michael Brooks var en amerikansk talk show vert og politisk kommentator i kanalen « The Majority Report» på YouTube. Wikipedia

53 år
Alan Shearer (Fotballspiller)
1970

Alan Shearer (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener, sportskommentator

Født:
13. august 1970 (53 år)

Alan Shearer er en tidligere engelsk fotballspiller og tidligere manager for Newcastle United. Han er født i Gosforth, Newcastle og spilte for Newcastle United. Han debuterte for Newcastle United 17. august 1996.

Han er kjent for å være den som har scoret flest mål i Premier League, 260 mål.

Shearer hadde tidligere spilt for Southampton (1988-1992, 13 mål) og Blackburn (1992-1996, 120 mål). Shearer ble tidenes yngste ekte hat-trick-scorer i engelsk toppfotball i sin debut for Southampton mot Arsenal, hen er også den som har scoret flest hat-trick i Premier League (11 stk). Shearer har vunnet Premier League med Blackburn i sesongen 1994/95. Han ble toppscorer i ligaen tre sesonger på rad (1994–1997).

Da Shearer gikk fra Blackburn til Newcastle sommeren 1996, var han verdens dyreste fotballspiller gjennom tidene (15 millioner britiske pund).

Han ble tidenes mestscorende for Newcastle United sesongen 05/06 etter å ha passert Newcastle-legenden Jackie Milburn.

Shearer sa at han vil legge opp som aktiv spiller etter den inneværende sesongen (2005/06). Etter en kneskade i kampen mot Sunderland 17. april (der Shearer scoret på straffe), erklærte Shearer at han legger opp. Det ble hans siste kamp for Newcastle.

Alan Shearer valgte å komme hjem til Newcastle og avslutte karrieren der, på tross av at han var en ettertraktet måljeger, både i klubb- og landslagssammenheng.. Han ville gjerne vinne troféer med Newcastle United, et ønske som aldri ble oppfylt.

Den 1. april 2009 ble det annonsert at Alan Shearer skulle overta trenerjobben i Newcastle United. Hans første kamp som manager kom tre dager senere på hjemmebane mot Chelsea, der laget hans tapte 0-2. Wikipedia

71 år
Yan Friis (Journalist)
1952

Yan Friis (Norge)

Journalist

Født:
13. august 1952 (71 år)

Yan Reidar Calmeyer Friis er en norsk journalist, humorist og forfatter.

Yan Friis startet sin journalistkarriere i Arbeiderbladet, for deretter å jobbe flere år i ungdomsbladet Det Nye, hvor han blant annet ga Michael Jacksons album Thriller dårlig kritikk. Siden 1993 har han skrevet artikler og intervjuer for Vi Menn, hvor han i en periode var reportasjesjef. Han har pr. dags dato ansvar for bokasinene og utvalgte bilag som Vi Menn utgir. For sine reportasjer fra Thailand mottok han i 2000 «Friends of Thailand»-prisen fra Tourist Authorities of Thailand.

Friis jobber også som humorist i Radio Vinyl, der han er programleder for radioprogrammet Husarrest sammen med Finn Bjelke. Han var tidligere programleder for radioprogrammet Herreavdelingen på NRK P1, også sammen med Bjelke.

I 2003 startet han Saranya Forlag AS sammen med mynthandler Jan Olav Aamlid for å gjenutgi den norske oppdagelsesreisende og vitenskapsmannen Carl Bocks verk Templer og elefanter fra 1884.

Ved kommunestyrevalget 2007 var Friis kandidat på Kystpartiets valgliste i Oslo. Ved stortingsvalget 2009 stod han på 10.-plass på Kystpartiets liste i Oslo. I 2015 var han rykket opp til 5.-plass.

Friis er en uttalt tilhenger av The Beatles og Liverpool FC. Wikipedia

62 år
Dagfinn Hjertenes (Politiker)
1943 - 2006

Dagfinn Hjertenes (Norge)

Politiker

Født:
13. august 1943 (80 år siden)

Døde:
28. februar 2006 (62 år) (18 år siden)

Dagfinn Hjertenes var en norsk næringslivsmann og politiker (H).

Han hadde handelsskole fra 1961, Befalsskolen for Infanteriet i Nord-Norge fra 1963, Bankakademiet og diverse kurs fra Forsvaret og bankvirksomhet. Hjertenes var sersjant/fenrik i Brigaden i Nord-Norge i 1964, kontorarbeider og skipsmegler i Florø 1965–1966, medarbeider i Den Vestenfjeldske Creditreformforening i Bergen 1968–1969, medarbeider ved Arna trygdekontor i 1968, bankassistent i Bergens Kreditbank 1969–1972, distriktskonsulent i Sogn og Fjordane Sparebanklag 1972–1979, banksjef ved Den norske Creditbanks filial i Florø 1986–1987, selvstendig næringsdrivende 1994–1996 og næringssjef i Flora kommune 1996–2001.

Hans styreverv i næringslivet inkluderte blant annet styreformann i Botnaneset Industriselskap 1981–2000, formann i Norsk Petroleumsforenings avdeling i Sogn og Fjordane 1986–1998, medlem av Saga Petroleums bedriftsforsamling 1988–1999, styremedlem i Firda Billag 1989–2006, styreformann i Vestnes Innredning 1998–2006 og styremedlem i Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane 2000–2004.

Hjertenes var politisk aktiv for Høyre i mange år, og var formann i Florø og omegn Unge Høgre 1958–1962, sekretær i Sogn og Fjordane Unge Høgre 1960–1962, formann i Sogn og Fjordane Unge Høyre 1965–1968, organisasjonssekretær i Hordaland Høyre 1967–1968, formann i Askøy Høyre 1968–1972, ordfører i Flora 1980–1985 og 1988–1989, styremedlem i Florø Høyre 1976–1990, innvalgt på Stortinget fra Sogn og Fjordane 1989–1993, styremedlem i Sogn og Fjordane Høgre fra 1989, medlem av Høyres sentralstyre 1990–1992 samt formann i Flora Høgre 1990–1996. På Stortinget var han medlem av Energi- og industrikomiteen 1989–1990 og Forsvarskomiteen 1990–1993. Han var en sterk pådriver for å få lagt oljevirksomhet til hjembyen, noe som også ble en realitet, og ble ellers beskrevet som svært omgjengelig og en dyktig problemløser.

Ellers hadde han tillitsverv som formann i Sportsklubben Djerv 1970–1972, formann i Sogn og Fjordanes regionale høgskolestyre 1983–1989, formann i Sogn og Fjordane idrettskrets 1994–2003 samt ombudsmann for Forsvaret og for sivile vernepliktige 2002–2006. Wikipedia

90 år
Fidel Castro (President)
1926 - 2016

Fidel Castro (Cuba)

President, statsminister, advokat, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Fidel Alejandro Castro Ruz

Født:
13. august 1926 (97 år siden)

Døde:
25. november 2016 (90 år) (7 år siden)

Fidel Castro, opprinnelig Fidel Alejandro Castro Ruz var en cubansk kommunistisk politiker og revolusjonær. Han var statsminister fra 1959 til 1976 og president fra 1976 til 2008.

Castro ble statsminister i januar 1959 etter Den cubanske revolusjonen, da 26. juli-bevegelsen styrtet Fulgencio Batista, og omgjorde i løpet av perioden 1959–1965 Cuba til den første sosialistiske stat på den vestlige halvkule. Han var statsminister frem til 1976, og overtok deretter vervet som Cubas president. På Cuba gjennomførte han en radikal jordreform og kollektivisering av landbruket og nasjonalisering av bedrifter, bekjempet analfabetisme gjennom en vellykket alfabetiseringskampanje og bygget ut et gratis helsetjeneste- og utdanningssystem. Samtidig har han blitt kritisert for å bryte menneskerettighetene og for dårlig økonomisk politikk. 31. juli 2006 overga Fidel Castro presidentembetet midlertidig til sin bror, visepresident Raúl Castro, etter at en alvorlig tarmlidelse tvang ham til sykesengen. Castro var da den statslederen i verden som hadde sittet lengst ved makta. 19. februar 2008 kunngjorde han via partiavisen Granma at han ikke tok gjenvalg som president. Nasjonalforsamlingen valgte Fidels bror Raul Castro som ny president. Han fortsatte som førstesekretær i kommunistpartiet fram til han trakk seg i april 2011. Wikipedia

85 år
Arnljot Eggen (Lyriker)
1923 - 2009

Arnljot Eggen (Norge)

Lyriker, skribent, oversetter, barnebokforfatter

Født:
13. august 1923 (100 år siden)

Døde:
4. februar 2009 (85 år) (15 år siden)

Arnljot Eggen var en norsk lyriker og lærer, bosatt i Oslo.

Eggen debuterte i 1951 med diktsamlingen Eld og is, og han utgav senere en rekke diktsamlinger. Han bidro også med andre typer litteratur, blant annet ungdomsbøker, viser og gjendiktninger av utenlandske lyrikere.

Arnljot Eggen skrev på både bokmål og nynorsk. Han er onkel til Eystein Eggen.

I 1970-årene ble han knyttet til ml-bevegelsen og Arbeidernes kommunistparti. Hans politiske ståsted ble reflektert i hans diktning, og han var en pioner innen politisk teater i Norge. Han hadde også en spalte i avisen Klassekampen. Wikipedia

91 år
George Shearing (Komponist)
1919 - 2011

George Shearing (Storbritannia)

Komponist, pianist, jazzmusiker

Født:
13. august 1919 (104 år siden)

Døde:
14. februar 2011 (91 år) (13 år siden)

George Shearing var en engelsk-amerikansk jazzmusiker, ansett som en av verdens ledende, med flere titall plateutgivelser og kjente komposisjoner som Lullaby of Birdland.

Shearing emigrerte til USA i 1947 og startet sin platekarriere der. I 1949 dannet han sin berømte kvintett. I likhet med pianistene Art Tatum og Tete Montoliu var han blind. Han er også kjent for å glede sitt konsertpublikum med humoristiske kommentarer.

Han besøkte Oslo to ganger, først i konsert ved SAS-hotellet den 16. mai 1991 da han spilte med Kringkastingsorkestret og bassisten Neil Swaynson. Deretter ved Oslo Jazzfestival i august 1997 da han opptrådte i 90-årsselskapet til Benny Carter.

Shearing ble i dronning Elisabeth IIs nyttårsliste for 2007 utnevnt til Knight Bachelor og derved adlet. Han fikk etter dette rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. I 1996 ble han utnevnt til offiser av Order of the British Empire. Wikipedia

86 år
Felix Wankel (Oppfinner)
1902 - 1988

Felix Wankel (Tyskland)

Oppfinner, ingeniør

Født:
13. august 1902 (121 år siden)

Døde:
9. oktober 1988 (86 år) (35 år siden)

Felix Heinrich Wankel var en tysk ingeniør som konstruerte wankelmotoren.

Wankel ble født i Lahr i det daværende Storhertugdømmet Baden. Mor ble enke under den første verdenskrig. Wankel fikk ingen universitetsutdannelse og heller ikke noen lærlingplass.

Han gikk inn i NSDAP allerede i 1921, og han møtte Adolf Hitler i 1928. Fra begynnelse av 1930-årene var han gauleiter for Hitlerjugend i Baden. Wankel hadde imidlertid sine sympatier på partiets venstrefløy, under ledelse av Gregor Strasser. Han gikk ut av partiet i 1932 etter uenighet med partiledelsen i Baden og anklaget denne for korrupsjon. Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i 1933 ble han arrestert og satt fengslet i seks måneder, til han ble løslatt etter at forretningsmannen og en av de viktigste av partiets finansiører, Wilhelm Keppler, hadde intervenert.

Uten formell utdannelse klarte han på egen hånd å tilegne seg teknisk innsikt og utviklet ideen om det som skulle bli kjent som wankelmotoren i 1924. I 1951 begynte han utviklingen av maskinen mens han arbeidet hos NSU Motorenwerke, og den første fungerende prototypen så dagens lys i 1957.

5. desember 1969 mottok at et æresdoktorat ved det tekniske universitetet i München. Han ble også kjent som en forkjemper av dyrenes rettigheter og som motstander av dyreforsøk. Wikipedia

80 år
Alfred Hitchcock (Filmregissør)
1899 - 1980

Alfred Hitchcock (Storbritannia)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, filmklipper, TV-produsent, filmskuespiller, TV-regissør, filmfotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Alfred Joseph Hitchcock

Født:
13. august 1899 (124 år siden)

Døde:
29. april 1980 (80 år) (44 år siden)

Alfred Joseph Hitchcock var en engelsk filmregissør kjent bl.a. for filmene Psycho og Fuglene.

Hitchcock ble kjent for et stort publikum over hele verden med TV-seriene Alfred Hitchcock Presenterer og The Alfred Hitchcock Hour. Før og etter hver episode kommenterte han episoden på humoristisk og ofte smågrotesk vis.

Hitchcock ble i 1980 utnevnt til Knight Commander av Order of the British Empire og dermed slått til ridder. Han hadde etter dette rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn.

Han har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame, en for sine bidrag til filmen, og en annen for sine bragder innen TV. Wikipedia

79 år
Asta Nørregaard (Kunstmaler)
1853 - 1933

Asta Nørregaard (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Asta Elise Jakobine Nørregaard

Født:
13. august 1853 (170 år siden)

Døde:
23. mars 1933 (79 år) (91 år siden)

Asta Elise Jakobine Nørregaard var en norsk maler, mest kjent for sine portretter.

Nørregaard var ambisiøs, teknisk dyktig og rask til å tilegne seg ny kunnskap. Det vakte oppsikt da hun i 1882, ennå ikke fylt 30 år, fikk oppdraget med å lage altertavle til Gjøvik kirke. Tavlen finnes fortsatt i kirka. Etter 1890 spesialiserte hun seg på portretter, som hun gjorde med stor teknisk dyktighet og detaljrikdom. Hun gjorde mannsportrett i olje, og portrett av kvinner og barn i pastellkritt. Hun portretterte blant annet Thomas Fearnley d.y., hans kone Elisabeth Fearnley, Kristian Birkeland, professor Gisle Johnson, kong Haakon VII og den unge Edvard Munch (1885).

Hun vokste opp i Kristiania, med en far som var offiser. Hun gikk på Knud Bergsliens malerskole 1874-75, var elev av Eilif Peterssen i München 1875-78, og i Oslo 1878-79. Med støtte fra Schäffers legat oppholdt hun seg i Paris 1879-84. Bosatt i Oslo (Hansteensgt 2) fra 1885, med studiereiser til Frankrike og Italia. Ugift.

Ved siden av Munch-portrettet og altertalven er maleriet I atelieret (1883) hennes mest kjente arbeide.

Nørregaard mottok i 1920 Kongens fortjenstmedalje i gull. Wikipedia

73 år
Christian Krohg (Kunstmaler)
1852 - 1925

Christian Krohg (Norge)

Kunstmaler, professor, skribent, journalist

Født:
13. august 1852 (171 år siden)

Døde:
16. oktober 1925 (73 år) (98 år siden)

Christian Krohg var en norsk maler, forfatter og journalist. Krohg var sentral i norsk kunst- og kulturliv i nærmere 50 år. Han fikk stor innflytelse både som maler, skribent og via de posisjoner han inntok i kunstlivet forøvrig. Sitt kunstneriske gjennombrudd hadde han i begynnelsen av 1880-årene med motiver fra Skagen. Han var en av lederskikkelsene i Kristiania-bohemen, og en forkjemper for sosiale reformer i samfunnet og for kunstens frihet. Særlig kjent er hans motiver «Syk pike» (1881), «Albertine i politilegens venteværelse» (1885-87) og «Kampen for tilværelsen» (1889). Wikipedia

86 år
William Penny Brookes (Lege)
1809 - 1895

William Penny Brookes (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Lege, magistrat.

Født:
13. august 1809 (215 år siden)

Døde:
11. desember 1895 (86 år) (128 år siden)

Dr. William Penny Brookes var en engelsk lege, magistrat, botaniker, og grunnleggeren av Wenlock Olympian Society Annual Games, som årlig arrangerte lokale «olympiske leker» i den lille byen, Much Wenlock i Shropshire, England. Lekene ble i 1890 besøkt av Baron Pierre de Coubertin, som ble imponert av det han så, og gav Brookes æren for å ha inspirert de første moderne internasjonale olympiske leker. Wikipedia

Dødsfall

68 år
Nanci Griffith (Sanger)
1953 - 2021

Nanci Griffith (USA)

Sanger, låtskriver, gitarist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Nanci Caroline Griffith

Født:
6. juli 1953 (71 år siden)

Døde:
13. august 2021 (68 år) (2 år siden)

Nanci Caroline Griffith var en amerikansk sanger, gitarist og låtskriver fra Austin i Texas. Etter debutalbumet There´s A Light beyond these Woods, som kom i 1978, beveget hun seg i grenselandet mellom folkemusikk, popmusikk/folkrock og country. Selv kalte hun musikkstilen sin for «folk-a-billy», der akustiske instrumenter som fele, banjo, dobro og gitar akkompagnerte en lys og lyrisk vokal med innlevelse og følsomhet. Wikipedia

94 år
Per Adde (Kunstmaler)
1926 - 2020

Per Adde (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Per Erik Adde

Født:
17. april 1926 (98 år siden)

Døde:
13. august 2020 (94 år) (3 år siden)

Per Erik Adde var en svensk-norsk billedkunstner.

Etter påbegynt elektroutdanning der han mistet fire fingre, skolerte han seg ved Hovedskous Målarskola Göteborg (1946–1950), Académie Libre Stockholm (1953) og Kungliga Konsthögskolan (1955–1960). Han tilbrakte også mye tid på studieturer til Arjeplog.

Etter flytting til Nordland (1961) debuterte han på Bodø Kunstforening (1963), ved Høstutstillingen (1982–84) og hadde en rekke separat- og gruppeutstillinger over hele Norden. Han medvirket til utsmykkingen av Saltdal ungdomsskole (1965), Bardu Befalsforlegning (1980), Vestvågøy rådhus Leknes (1983), Sirdal Kulturhus (1990), Mosjøen videregående skole (1990), BUP Mo i Rana (1991) og Nordland nasjonalparksenter i Saltdal (2004).

Hans kunstneriske uttrykk er preget av tilværelsen blant samer og i fjelltrakter. I en årrekke var han pådriver for naturvern og talsmann for samenes interesser i saken. Han ble tildelt Statens arbeidsstipend (1977) og mottok Nordland fylkes kulturpris (1982).

Han var bosatt ved Erik-Larsatjønna i Graddis ved Saltfjellet, på norsk side, fra 1967 med kunstneren Kajsa Zetterquist. I 2005 var paret Blåfrostfestivalens festivalkunstnere. Wikipedia

90 år
Helen Gurley Brown (Forfatter)
1922 - 2012

Helen Gurley Brown (USA)

Forfatter, forretningskvinne, redaktør

Født:
18. februar 1922 (102 år siden)

Døde:
13. august 2012 (90 år) (11 år siden)

Helen Gurley Brown var en amerikansk forretningskvinne, forfatter og redaktør. Hun var mangeårig redaktør for det omtalte magasinet Cosmopolitan, et av verdens ledende dameblad.

Bladet hun ledet ble grunnlagt av Hearst Magazines allerede i 1886. Den gang hadde Cosmopolitan sine kjernelesere i de såkalte «førsteklasses familier», og var mer fylt med strikkeoppskrifter enn artikler om det som mer generelt opptar unge kvinner. Først da Brown overtok redaktøransvaret på 70-tallet fikk bladet den formen vi kjenner i dag. Hennes målsetning var å skrive for dem som var opptatt av mer enn det å skaffe seg mann og barn. Resultatet ble et verdensomspennende magasin og en internasjonal merkevare.

Hun var også med på prosessene rundt norske Cosmopolitan, som ble etablert i 2005. Hun var sjefredaktør i USA helt fram til 1997. Hun levde et aktiv singelliv helt fram til hun var 37 år. Da giftet hun seg med reklame- og filmmannen David Brown. De var gift helt til hans død i 2010. Wikipedia

64 år
Knut Andreas «Knutta» Olsen (Trubadur)
1944 - 2008

Knut Andreas «Knutta» Olsen (Norge)

Trubadur

Født:
19. januar 1944 (80 år siden)

Døde:
13. august 2008 (64 år) (15 år siden)

Knut Andreas Olsen bedre kjent som Knutta, var en profesjonell trubadur fra Arendal, Aust-Agder.

Knutta vokste opp på Eydehavn, og begynte allerede med sang og musikk i søndagsskolen. Han kjøpte gitar for konfirmasjonspengene, og spilte 50-talls rock i ungdomstiden. Hans musikalske karriere var mer eller mindre basert rundt Folkets Hus Eydehavn. Han spilte i rockebandet Hot Five, bl.a som var revyorkester for den tradisjonelle Granerevyen i Arendal i 1962 og 1963. Han debuterte i samme revy som tekstforfatter, komponist og artist i 1967, og var med i 16 revyer.

Han arbeidet innen industrien før han han startet som profesjonell trubadur i 1982 på heltid, med utgivelse av LP-en Det har raba ifra tåga.... Han ga ut flere musikkalbum, og tok jobber som trubadur for kommuner, lag, foreninger og næringsliv i Vest- og Aust-Agder.

Knutta mottok Aust-Agder fylkes kulturpris i 1990 og Folkets Hus hederspris post mortem i 2008.

Han ble begravet i Stokken kirke 20. august 2008. Representanter fra lokalt arbeidsliv, idrettslag, Eydehavnmuseet, Filadelfia, Arbeiderpartiet med flere, møtte i begravelsen. Minnetale ble hold av bl.a fylkesordfører i Aust-Agder, Laila Øygarden, ordfører i Arendal, Torill Rolstad Larsen og arbeiderpartileder i Aust-Agder, May Britt Lunde. Wikipedia

59 år
Manfred Wörner (Politiker)
1934 - 1994

Manfred Wörner (Tyskland)

Politiker, jurist, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Manfred Hermann Wörner

Født:
24. september 1934 (89 år siden)

Døde:
13. august 1994 (59 år) (29 år siden)

Manfred Hermann Wörner var en tysk konservativ politiker (CDU) og diplomat.

Han var forsvarsminister i Tyskland fra 1982 til 1988, og generalsekretær i NATO fra 1988 til sin død i 1994. Den kalde krigens avslutning fant sted i hans embedsperiode. Han fikk kreftdiagnosen i perioden som generalsekretær, men han valgte å bli i stillingen til få dager før han døde av sykdommen. Wikipedia

79 år
Åse Gruda Skard (Psykolog)
1905 - 1985

Åse Gruda Skard (Norge)

Psykolog, feminist, skribent

Født:
2. desember 1905 (118 år siden)

Døde:
13. august 1985 (79 år) (38 år siden)

Åse Gruda Skard var en norsk barnepsykolog og kvinnesaksforkjemper. Wikipedia

55 år
Tigran Petrosian (Sjakkspiller)
1929 - 1984

Tigran Petrosian (Sovjetunionen)

Sjakkspiller, skribent, journalist

Født:
17. juni 1929 (95 år siden)

Døde:
13. august 1984 (55 år) (39 år siden)

Tigran Vartanovitsj Petrosian var tidligere verdensmester i sjakk.

Petrosian var etnisk armener, født i Tbilisi, hovedstaden i Georgia, Sovjetunionen, og døde i Moskva.

I 1963 slo han Mikhail Botvinnik 12,5–9,5 i kampen om VM-tittelen. Petrosian forsvarte tittelen i 1966, da han slo Boris Spasskij 12,5–11,5. I 1969 tapte han tittelen til Spasskij (10,5–12,5).

Spillestilen til Petrosian var preget av dyp strategisk innsikt, og han var svært dyktig til å utnytte ørsmå posisjonelle feil fra motstanderen. Denne spillestilen gjorde at Petrosian svært sjelden tapte partier, men også til at mange partier endte remis. Partiene hans har blitt beskyldt for å være «kjedelige», men de viser ofte dyp forståelse av stillingen. Wikipedia

79 år
H.G. Wells (Forfatter)
1866 - 1946

H.G. Wells (Storbritannia)

Forfatter, skribent, historiker, journalist, Idist, science fiction-forfatter, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Herbert George Wells

Født:
21. september 1866 (157 år siden)

Døde:
13. august 1946 (79 år) (77 år siden)

Herbert George «H.G.» Wells var en britisk forfatter. Han er kjent for sine fem science fiction-bøker Tidsmaskinen (1895), Doktor Moreaus øy (1896), Den usynlige mann (1897), Klodenes kamp (1898) og De første mennesker på månen (1901).

Han var også en framtredende forfatter i en rekke andre sjangre, blant annet samtidsromaner, historie, politikk og sosiale kommentarer, også lærebøker og regelbøker for krigsspill. Wells er tidvis blitt kalt for «science fiction-litteraturens far», i likhet med Jules Verne og Hugo Gernsback. Wells første spesialiserte utdannelse var i biologi, og hans tenkning innenfor etiske emner skjedde i en darwinistisk sammenheng. Han var også fra svært tidlig av en framtredende og frimodig sosialist, ofte (men ikke alltid, som ved begynnelsen av den første verdenskrig) sympatiserte han pasifismen. Hans senere verker ble i økende grad politisk og didaktisk, og tidvis markerte han på offisielle dokumenter at hans yrke var «journalist». De fleste av hans senere romaner var ikke science-fiction, og en del av dem beskrev nedre middelklasseliv, eksempelvis Kipps; The History of Mr Polly, noe som førte at han ble nevnt som en verdig etterfølger av Charles Dickens, men Wells beskrev en utbredt rekke av sosiale samfunnslag og først faktisk som i Tono-Bungay (1909) å komme med en diagnose over det engelske samfunn som en helhet. Wikipedia

65 år
Eugène Delacroix (Kunstmaler)
1798 - 1863

Eugène Delacroix (Frankrike)

Kunstmaler, dagbokskriver, litograf, fotograf, tegner

Født:
26. april 1798 (226 år siden)

Døde:
13. august 1863 (65 år) (160 år siden)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix var en fransk maler. Han blir sett på som en av de største kunstnerne fra den romantiske perioden. Wikipedia

<<
13. August
>>