Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
20% rabatt på veggbilder
4 År
20% rabatt på veggbilder
Beskrivelse:
Koden gir 20% rabatt på bilder til vegg. Kan ikke brukes med andre koder og rabatter.

Tilbudet varer til og med 31. mars 2025.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Cewe
4 År
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Tilbud
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Gjør et kupp i billigkroken! Den billigste varen får du gratis!
Gå til Bokklubben
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Gjør et kupp i vår outlet avdeling
Tilbud
Gjør et kupp i vår outlet avdeling
Her finner du varer til kraftig nedsatte priser. Velkommen innom!
Gå til inkClub
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

18. Februar

Om dagen

18. Februar er dag 49 i 2021, og er i uke 7. Det er 316 dager igjen av året.

Historie

24 år siden

1996: En bombe eksploderer ombord på en buss i London. Tre personer blir drept

Aldwych buss-bombingen skjedde 18. februar 1996 da en sprengladning båret av Edward O'Brien detonert for tidlig på en 171-buss i Aldwych, på vestkanten av London. Den 2 kilo tunge bomben detonerte da han stod nær døren til bussen.

Bomben drepte O'Brien umiddelbart og skadet folk både i og utenfor bussen, inkludert føreren, Bob Newitt, som ble permanent døv. Ofrene ble ført til St. Thomas Hospital og University College Hospital. Tre av dem var i to biler foran bussen. Bevis peker mot at bomben eksploderte mens O'Brien stod på bunnen av trappen til den 2 etasjers bussen. Eksplosjonen kunne høres 8 kilometer unna. Politiet sa at de ikke hadde mottatt advarsel i forkant. Hendelsen tvang også nedleggelsen av Charing Cross jernbanestasjon. Wikipedia
53 år siden

1967: Atombombens far, Robert Oppenheimer, dør av strupekreft

Julius Robert Oppenheimer var en amerikansk fysiker av tysk-jødisk opprinnelse.

Han ble født i en jødisk familie. Faren, en rik tekstilimportør, hadde utvandret fra Tyskland i 1888. Robert Oppenheimer studerte fysikk, klassisk filologi, orientalistikk og kjemi ved Harvard, Cambridge og Göttingen. Han tok doktorgraden ved Göttingen, og arbeidet her med Niels Bohr og Edward Teller. I 1929 ble han professor ved Berkeley-universitetet i California.

Fra 1943 til 1945 ledet han Manhattanprosjektet i New Mexico, som hadde som mål å utvikle atombomben. Han kalles gjerne «atombombens far». Etter å ha sett hvilke redsler bomben forårsaket i Hiroshima og Nagasaki ble han imidlertid en overbevist motstander av bruk av atomvåpen, og nektet å delta i utviklingen av hydrogenbomben. Han engasjerte seg i internasjonal lobbyvirksomhet for nedrustning og for internasjonal kontroll av alle atomvåpen. På 1950-tallet ble han beskyldt for anti-amerikansk virksomhet og påståtte tidligere kommunistsympatier, og ble fratatt sin sikkerhetsklarering. Selv om han hadde mistet all innflytelse i USA, fortsatte han å undervise, skrive og arbeide med fysisk forskning. Han ble først rehabilitert i 1963 av president Lyndon B. Johnson. Wikipedia
90 år siden

1930: Dvergplaneten Pluto blir oppdaget av amerikaneren Clyde Tombaugh

Pluto er en dvergplanet i vårt solsystem. Den er den nest mest massive dvergplaneten – etter Eris – og det tiende mest massive legemet observert å gå i bane direkte rundt solen. Pluto ble opprinnelig klassifisert som den niende planeten fra solen, men ble i august 2006 nedklassifisert til en dvergplanet og plutoide på grunn av oppdagelsen av at den bare er ett av flere store legemer innenfor Kuiperbeltet.

Som andre medlemmer av Kuiperbeltet består Pluto primært av bergarter og is, og er relativ liten – omtrent en sjettedel av massen til månen og en tredjedel av volumet. Eksentrisitet og den høyt inklinerte banen tar Pluto fra 30–49 AE (4,4–7,4 milliarder km) fra solen. Dette medfører at Pluto i perioder kommer nærmere solen enn Neptun. Per 12. mars 2013 ligger Pluto 32,401 AE fra solen.

Fra oppdagelsen i 1930 og frem til 2006 var Pluto klassifisert som en planet. I etterkant av oppdagelsen av småplaneten 2060 Chiron i det ytre solsystemet i 1977, og anerkjennelsen av Plutos relativt lave masse, ble det stilt spørsmål ved Plutos status som en planet. Fra 1992 og fremover ble det oppdaget flere Kuiperlegemer som lignet på Pluto. I 2005 ble SDO-objektet Eris oppdaget, som er ca. 28 % mer massiv enn Pluto.

24. august 2006 utarbeidet Den internasjonale astronomiske union en planetdefinisjon. Denne definisjonen ekskluderte Pluto som en planet og la den til som et medlem av den nye kategorien «dvergplaneter» sammen med Eris og Ceres. Etter omklassifiseringen ble Pluto lagt til listen over småplaneter og gitt nummeret 134340. En rekke forskere fastholder at Pluto fortsatt bør klassifiseres som en planet og at andre dvergplaneter også bør legges til listen over planeter sammen med Pluto.

Pluto har fem kjente måner. Den største er Charon som ble oppdaget i 1978. Nix og Hydra ble oppdaget i 2005 mens Kerberos og Styx ble oppdaget i henholdsvis 2011 og 2012. Pluto og Charon omtales noen ganger som et binærsystem fordi massesentrumet ikke ligger innenfor noen av legemene. Den internasjonale astronomiske union har til gode å formalisere definisjonen av binære dvergplaneter, og derfor er Charon offisielt klassifisert som en av Plutos måner. Wikipedia

Fødsler

40 år
Tomaž Humar (Fjellklatrer)
1969 - 2009

Tomaž Humar (Slovenia)

Fjellklatrer

Født:
18. februar 1969 (51 år siden)

Døde:
10. november 2009 (40 år) (11 år siden)

Tomaž Humar, kallenavn Gozdni Joža (akin to Hillbilly), var en slovensk fjellklatrer. Som far til to barn bodde han i Kamnik, Slovenia. Han hadde over 1500 tindebestigninger, og vant flere priser innen fjellklatring og annet, bl.a. Piolet d'Or i 1996 for bestigning av Ama Dablam.

Tomaz Humar omkom i forsøket på å bestige det 7 227 meter høye nepalske fjellet Langtang Lirung alene. Wikipedia

59 år
John Hughes (Regissør)
1950 - 2009

John Hughes (USA)

Regissør, manusforfatter, filmprodusent, skribent, gårdbruker, skuespiller

Født:
18. februar 1950 (70 år siden)

Døde:
6. august 2009 (59 år) (11 år siden)

John Hughes var en amerikansk filmregissør, filmprodusent og manusforfatter som på 1980- og 1990-tallet lagde i en rekke kjente og populære ungdomsfilmer. Blant dem filmer som The Breakfast Club, Sixteen Candles og Pretty in Pink. Han huskes også for familiekomediene Hjelp, vi må på ferie (1983) og Alene hjemme (1990). Hans karriere dabbet av utover 90-tallet og på slutten av tiåret trakk han seg tilbake fra filmbransjen. Han fortsatte imidlertid som manusforfatter under psevdonymet Edmond Dantès. «High school-filmene» er det John Hughes først og fremst huskes for, og da spesielt Breakfast Club. Hans filmer bidro til å sette er særpreg på 80-tallsepoken i Hollywood. Wikipedia

50 år
Harry Jensen (Politiker)
1940 - 1990

Harry Jensen (Norge)

Politiker

Født:
18. februar 1940 (80 år siden)

Døde:
21. desember 1990 (50 år) (30 år siden)

Harry Jensen var en norsk politiker (FrP).

Jensen ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1989, men gikk bort året etter. Karl Sørmo rykket opp som fast representant i Jensens sted.

Jensen var formann i Nordland FrP 1976–1981. Fra 1985 til 1990 satt han i FrPs sentralstyre. Wikipedia

76 år
Bobby Robson (Fotballtrener)
1933 - 2009

Bobby Robson (Storbritannia)

Fotballtrener, fotballspiller, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Robert William Robson

Født:
18. februar 1933 (87 år siden)

Døde:
31. juli 2009 (76 år) (11 år siden)

Robert William «Bobby» Robson var en engelsk fotballspiller og -manager. Hans profesjonelle spillerkarriere varte i 18 år, inkludert ett år i Canada på slutten av karrieren, og de 17 årene i England var fordelt på kun to lag, Fulham FC og West Bromwich Albion FC. Han fikk 20 landskamper for England og scoret fire mål. Hans karriere som manager, både på klubb- og landslagsnivå, gjorde ham til en av de mest suksessfulle managere i verden. Han vant seriemesterskap i både Nederland og Portugal, og vant også trofeer i Spania og England. I tillegg førte han det engelske landslaget til semifinale i VM i 1990 som ble avholdt i Italia.

Robson ble i 1990 utnevnt til kommandør av Order of the British Empire I 2002 ble han utnevnt til Knight Bachelor og dermed slått til ridder. Han hadde etter dette rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Robson var en av få med riddertittel i fotballen og er medlem av English Football Hall of Fame. Han var ærespresident i Ipswich Town FC. Han fikk diagnosen kreft fem ganger, og den 31. juli 2009 døde han, 76 år gammel. Wikipedia

90 år
Helen Gurley Brown (Forfatter)
1922 - 2012

Helen Gurley Brown (USA)

Forfatter, forretningskvinne, redaktør

Født:
18. februar 1922 (99 år siden)

Døde:
13. august 2012 (90 år) (8 år siden)

Helen Gurley Brown var en amerikansk forretningskvinne, forfatter og redaktør. Hun var mangeårig redaktør for det omtalte magasinet Cosmopolitan, et av verdens ledende dameblad.

Bladet hun ledet ble grunnlagt av Hearst Magazines allerede i 1886. Den gang hadde Cosmopolitan sine kjernelesere i de såkalte «førsteklasses familier», og var mer fylt med strikkeoppskrifter enn artikler om det som mer generelt opptar unge kvinner. Først da Brown overtok redaktøransvaret på 70-tallet fikk bladet den formen vi kjenner i dag. Hennes målsetning var å skrive for dem som var opptatt av mer enn det å skaffe seg mann og barn. Resultatet ble et verdensomspennende magasin og en internasjonal merkevare.

Hun var også med på prosessene rundt norske Cosmopolitan, som ble etablert i 2005. Hun var sjefredaktør i USA helt fram til 1997. Hun levde et aktiv singelliv helt fram til hun var 37 år. Da giftet hun seg med reklame- og filmmannen David Brown. De var gift helt til hans død i 2010. Wikipedia

87 år
Jack Palance (Skuespiller)
1919 - 2006

Jack Palance (USA)

Skuespiller, bokser, modell

Født:
18. februar 1919 (102 år siden)

Døde:
10. november 2006 (87 år) (14 år siden)

Walter Jack Palance (egentlig Volodymyr Palahniuk, født 18. februar 1919 i Hazle Township i Pennsylvania, død 10. november 2006 i Montecito i Santa Barbara County i California) var en amerikansk skuespiller.

Han spilte en av rollene i Bagdad Café, som hadde premiere i 1987 og ble en overraskende publikums- og kassasuksess. Han vant rett etter en Oscar for beste mannlige birolle for rollen som «Curly Washburn» i Byfolk! (City Slickers). Regissøren Percy Adlon hevdet at det ble sagt at den Oscar-prisen egentlig gikk til Palance for rolleprestasjonen i Bagdad Café. Palance medvirket også i oppfølgeren til Byfolk!. Fra 1982 til 1985 var han programleder for tv-serien Ripley's Believe It or Not!. Palance er ellers kjent for å spille typisk skurkeroller på film, og utover Byfolk har han medvirket i filmer som Shane, Batman, og Young Guns. Han har for det meste spilt i western-filmer.

Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

31 år
Johnny Pevik (Offiser)
1913 - 1944

Johnny Pevik (Norge)

Offiser

Født:
18. februar 1913 (108 år siden)

Døde:
19. november 1944 (31 år) (76 år siden)

Johnny Pevik var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig som gjorde tjeneste i Kompani Linge. Pevik deltok blant annet i et mislykket forsøk på å likvidere Henry Oliver Rinnan.

Pevik var sønn av utvandrerne Ludvik Martin Pevik fra Bjugn og Johanne fra Frøya. Han var bror av motstandsmannen Arthur Pevik. Brødrene vokste opp i Sør-Trøndelag etter at familien flyttet tilbake til Norge.

Pevik arbeidet som bygningssnekker. Ved den tyske invasjonen av Norge i 1940 tjenestegjorde han i nøytralitetsvakten. Han ble tatt som krigsfange, men etter tre døgn flyktet han og deltok i kampene i Norge fram til juni 1940.

Ifølge Malcolm Munthe, som i 1940 var assisterende militærattaché ved den britiske legasjonen i Stockholm, var Pevik den første fra Trøndelag som kontaktet ham i et forsøk på å skaffe våpen, ammunisjon og hjelp til å opprette radiokontakt mellom Trondheim og London. Munthe satte Pevik i kontakt med Special Operations Executive, og i den følgende tiden arbeidet han som kurer mellom Trondheim og Stockholm. I februar 1942 ble han knyttet til operasjon Lark i Trondheim med Odd Sørli som leder. Formålet var å opprette Milorg-grupper i området. Han jobbet blant annet tett sammen med Herluf Nygaard, Øivind Sørli og Herbert Helgesen. I mai reiste han til England og ble innrullert i Kompani Linge.

Den 3. mars 1943 dro Pevik sammen med Linge-karen Nils Uhlin Hansen fra Shetland med en våpenlast ombord i fiskeskøyta «MK Siglaos». Våpnene ble losset ved Lyngvær og senere smuglet til Milorg i Trondheim pakket i fisketønner og tønner merket «revemat».

Natten mellom 6. og 7. oktober 1943 deltok Pevik i et mislykket forsøk på å likvidere Henry Oliver Rinnan.

Den 10. november 1943 ble Pevik arrestert av Gestapo etter en tragisk misforståelse. Da han på et oppdrag sammen med Knut Brodtkorb Danielsen tok kontakt med hjemmefronten i Harran, fattet disse mistanke om at Pevik og Danielsen kunne være Rinnans provokatører. Identiteten deres ble sjekket ut mot hjemmefrontens kontakt ved den norske legasjonen i Stockholm, som ikke var tilstrekkelig informert og feilaktig opplyste at det ikke skulle være noen SOE-agenter i området. De to ble dermed angitt til Gestapo av sine egne, som nå var overbevist at de var tysk-kontrollerte provokatører. Danielsen klarte å komme unna og senere over til Sverige, mens Pevik ble tatt og ført til Trondheim.

Pevik ble utsatt for grov tortur på Gestapo-hovedkvarteret Misjonshotellet i Trondheim. Ifølge senere opplysninger fra Henry Rinnan ble han særlig stygt mishandlet, men ga ingen opplysninger.

Den 19. november 1944 ble Pevik i hemmelighet hengt på Misjonshotellet i Trondheim etter ordre av Gestapo-sjef Gerhard Flesch. Ifølge tyske vitner i den senere rettssaken mot Flesch ble Pevik henrettet uten dom. Flesh skal ha gitt ordre om at fangen måtte «forsvinne» i henhold til Hitlers Nacht und Nebel Erlass.

En veg ved Havstein kirke i Trondheim er oppkalt etter Johnny Pevik. Han ble post mortem tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren Wikipedia

74 år
Hans Asperger (Barnelege)
1906 - 1980

Hans Asperger (Østerrike)

Barnelege, professor, psykiater

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Hans Friedrich Karl Asperger

Født:
18. februar 1906 (115 år siden)

Døde:
21. oktober 1980 (74 år) (40 år siden)

Hans Asperger var en østerriksk barnelege, som var den første som beskrev personlighetsvarianten som etter ham ble kalt Aspergers syndrom.

Hans Asperger ble født i Wien og vokste opp på en bondegård som ikke lå langt fra byen. Han hadde to yngre brødre. Asperger hadde vanskelig for å knytte vennskap og ble ansett å være et ensomt og distansert barn. Han hadde talent for språk og intresserte seg særlig for den østerrikske dikteren Franz Grillparzer, hvis poesi han fremførte flere ganger for sine uintresserte klassekamrater. Han likte å sitere seg selv og å omtale seg selv i tredje person.

Fra 1932 ledet han den medisinpedagogiske avdelingen ved klinikken. Han ble professor i pediatri i 1962.

I 1944 offentliggjorde Asperger den første beskrivelsen av Aspergers syndrom. Han kalte selv utviklingsforstyrrelsen for «autistische Psychopathie». Tilstandens symptomer forekom ham å ligne på autisme. Leo Kanners arbeider om autisme synes Asperger imidlertid antagelig ikke å ha kjent til. Aspergers første artikkel inneholdt beskrivelser av fire barn, Fritz, Harro, Ernst og Hellmuth, som hadde til felles en mangel på empati, manglende evne til å knytte vennskapsbånd, forstyrrelser i blikkontakt, gestikk, mimikk og språkbruk, intensiv beskjeftigelse med et interesseområde og motoriske forstyrrelser. Asperger kalte barna «kleine Professoren» («små professorer»), ettersom de hadde store og detaljerte kunnskaper om sine interesseområder.

Nyere undersøkelser har sådd tvil om Asperger virkelig var motstander av Hitler-regimets medisinske og sosiologiske ideologi, slik som han ofte er blitt portrettert i bøker og fagartikler. I en studie fra 2013/2014 påviste historikeren Herwig Czech at Asperger deltok i nazistenes barneeutanasi-program, noe det ble funnet ytterligere belegg for i 2018. Wikipedia

Dødsfall

76 år
Jon Christensen (Jazzmusiker)
1943 - 2020

Jon Christensen (Norge)

Jazzmusiker, perkusjonist

Fullt navn / Fødenavn:
Jon Ivar Christensen

Født:
20. mars 1943 (77 år siden)

Døde:
18. februar 2020 (76 år)

Jon Ivar Christensen var en norsk jazzmusiker (slagverk, perkusjon), kjent internasjonalt fra en rekke innspillinger og samarbeid og ansett for en av nasjonens fremste utøvere siden 1960-tallet, spesielt på cymbal.

Han utga No Time for Time med Pål Thowsen, Arild Andersen og Terje Rypdal (Pan Records, 1976) som ga Spellemannprisen 1977. Med Knut Riisnæs utkom featuring John Scofield/Palle Danielsson (Odin Records, 1992) hvilket ga Spellemannprisen 1992.

Den autodidakte Christensen etablerte seg ellers tidlig i Oslos jazzmiljø, med Gunnar Brostigen orkester (1958), Arild Bjørk (1960), Finn Melbye kvintett (1960), Arild Wikstrøm kvartett (1961), Egil Kapstad trio (1962–64), Karin Krog kvartett (63-68), Terje Bjørklund trio (65-66), Einar Iversen, Bjørn Johansen, Frode Thingnæs sekstett, Radka Toneff, Knut Riisnæs kvartett, Jazzpunkensemblet, Arild Andersen, i Masqualero, Jon Balke's Etno Funk, Sidsel Endresen, Tore Brunborg, Oslo 13, Bjørn Alterhaug, Bendik Hofseth, Bugge Wesseltoft, Olga Konkova, Jacob Young og Bertine Zetlitz.

På tyske ECM medvirket han på et 10-tall utgivelser med Jan Garbarek, Eberhard Weber (1975–76), Terje Rypdal og Jan Erik Vold. Han arbeidet med de svenske Jan Allan/Rune Gustafsson, Bobo Stenson/Palle Danielsson, Lars Danielsson kvartett, finske Iro Haarla, danske Alex Riel og Cæcilie Norby, og de amerikanske Steve Kuhn, Stan Getz, Sonny Rollins, Dexter Gordon, Keith Jarrett, George Russell og John Scofield.

Jon Christensen var gift med skuespiller og tidligere kulturminister Ellen Horn (f. Stoesen i 1951), og far til sanger og skuespiller Emilie Stoesen Christensen (f. 1986). Wikipedia

67 år
Henrik Scheele (Skuespiller)
1952 - 2019

Henrik Scheele (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Henrik Scheele

Født:
5. februar 1952 (69 år siden)

Døde:
18. februar 2019 (67 år) (1 år siden)

Johan Henrik Scheele var en norsk skuespiller. Han huskes kanskje best som programleder for det satirepregede humorprogrammet Nikkerne som gikk på NRK i 1984 og 1985.

Scheele ble født i Oslo. Han var utdannet ved Statens teaterhøyskole og var i en periode ansatt på Nationaltheatret, der han hadde roller mellom 1982 og 2003. I tillegg medvirket han i nærmere 30 norske filmer og TV-serier.

Scheele ble funnet død på et hotellrom i Nairobi i februar 2019. Dødsdatoen er satt til 18. februar 2019. Wikipedia

83 år
Rolv Ryssdal (Jurist)
1914 - 1998

Rolv Ryssdal (Norge)

Jurist, høyesterettsjustitiarius

Fullt navn / Fødenavn:
Rolv Einar Rasmussen Ryssdal

Født:
27. oktober 1914 (106 år siden)

Døde:
18. februar 1998 (83 år) (22 år siden)

Rolv Einar Rasmussen Ryssdal var en norsk jurist som var høyesterettsjustitiarius mellom 1969 og 1984.

Han tok juridisk embetseksamen i 1939 og ble etter krigen statsadvokat ved Riksadvokatens kontor. Ryssdal praktiserte som høyesterettsadvokat. Han var i perioden 1956-1964 departementsråd i Justisdepartementet. Han ble gravlagt på statens bekostning.

Ryssdal var dommer i Den europeiske menneskerettsdomstolen fra 1973 til sin død i 1998. Han var visepresident i domstolen fra 1981 til 1985 og president fra 1985.

Han var gift med tidligere fylkesmann i Aust-Agder Signe Marie Stray Ryssdal og far til leder av Den norske advokatforening Anders Chr. Stray Ryssdal, juridisk direktør i Yara-konsernet og styremedlem i Norges Banks hovedstyre Kristine Ryssdal, og Schibsted-direktør Rolv Erik Ryssdal.

Ryssdal ble utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden i 1970. I 1985 ble han forfremmet til storkors for «fremragende embetsfortjeneste og utførelse av vervet som visepresident i Den europeiske menneskerettsdomstol». Ryssdal var også innehaver av storkors av Finlands løves orden. Wikipedia

63 år
Jacqueline Hill (Skuespiller)
1929 - 1993

Jacqueline Hill (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
17. desember 1929 (91 år siden)

Døde:
18. februar 1993 (63 år) (27 år siden)

Jacqueline Hill i England, død 18. februar 1993 i London i England) var en britisk skuespillerinne, som er mest kjent for å ha spilt Barbara Wright i Doctor Who. Hun var en av de to første følgesvennene da serien begynte i 1963 og hun spilte i nesten to år. I 1980 returnerte hun til serien, men i rollen som Lexa i historien Meglos.

Hill ble utdannet på Royal Academy of Dramatic Art og hun debuterte på scenen i London's West End i The Shrike. Mange flere roller fulgte i blant Shop Window, Fabian of the Yardi og An Enemy of the People på TV. Det var på denne tiden at hun giftet seg med regissør Alvin Rakoff som, etter at hun insisterte, lot henne spille mot Sean Connery i en av ABC TVs Armchair Theatre-skuespill. Hun ble tilbudt rollen som Barbara Wright i Doctor Who etter at hun og produsent Verity Lambert diskuterte rollen på en fest. Etter at hun forlot serien i 1965 sluttet hun som skuespillerinne og fokuserte på å danne en familie. Hun begynte igjen å spille i 1978 og hun spilte blant annet Lady Capulet i BBC Televisions versjon av Romeo og Julie. Wikipedia

85 år
Ingeborg Møller (Biograf)
1878 - 1964

Ingeborg Møller (Norge)

Biograf, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Katharina Elisabeth Storm

Født:
29. desember 1878 (142 år siden)

Døde:
18. februar 1964 (85 år) (56 år siden)

Ingeborg Møller var en norsk forfatter.

Møller debuterte litterært i 1904 med skuespillet Fru Karen. Blant hennes mest kjente verker er den kulturhistoriske romantrilogien Job Sveinungsson (1925), Vandringsmann (1928) og Herrens regn (1929). Romantrilogien var en kulturhistorisk skildring fra slutten av 1700-tallet. Ved siden av forfatterskapet var Ingeborg Møller fast medarbeider i avisa Nationen. Wikipedia

72 år
Albert Bierstadt (Kunstmaler)
1830 - 1902

Albert Bierstadt (Tyskland)

Kunstmaler

Født:
7. januar 1830 (191 år siden)

Døde:
18. februar 1902 (72 år) (119 år siden)

Albert Bierstadt var en tyskfødt amerikansk maler, som spesialiserte seg på landskapsmalerier. Wikipedia

56 år
Sophus Lie (Matematiker)
1842 - 1899

Sophus Lie (Norge)

Matematiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Marius Sophus Lie

Født:
17. desember 1842 (178 år siden)

Døde:
18. februar 1899 (56 år) (122 år siden)

Marius Sophus Lie var en norsk matematiker. Sammen med Niels Henrik Abel regnes Lie som den største matematikeren Norge har fostret.

Lie grunnla på egen hånd en ny matematisk disiplin, transformasjonsgruppeteorien. Denne disiplinen går i dag under navnet «teorien for Lie-grupper», og er i dag et viktig redskap for moderne fysikk. Lies algebra blir brukt til å klassifisere elementærpartikler, og i tillegg spiller den en viktig rolle innenfor kvantemekanikken.

Lie var høyt ansett ute i Europa. I 1886 ble han utnevnt til professor ved matematisk institutt i Leipzig, og han arbeidet også i Berlin, Paris og i Göttingen. I sitt siste leveår ble han professor ved Det Kongelige Frederiks Universitet i Christiania. Wikipedia

54 år
Albert Cammermeyer (Forlegger)
1838 - 1893

Albert Cammermeyer (Norge)

Forlegger, bokhandler

Fullt navn / Fødenavn:
Frederik Albert Cammermeyer

Født:
27. desember 1838 (182 år siden)

Døde:
18. februar 1893 (54 år) (128 år siden)

Frederik Albert Cammermeyer var en norsk bokhandler og forlegger.

23. mai 1869 giftet han seg med Kaja Jeanette Petrea Nathalie Dybwad (13. januar 1846 – 1. april 1872), datter av bokhandler Christopher Andreas Dybwad (1817 – 89) og Kaja Jeanette Petrea Nathalie Steen (1809 – 78).

Som 17-åring startet han hos Drammen-bokhandleren Harald Lyche (1854) og gikk i 1862 til Jacob Dybwad i Kristiania, der han i 1867 etablerte Alb. Cammermeyers bokhandel og forlag. Det ble i sin tid det eneste norske forlag som kunne måle krefter med den danske forlagsdominansen. Bokhandelen hadde et utvidet repertoar samt stilte ut og solgte kunst. I 1870 ansatte han den første kvinnelige ekspeditør i en norsk bokhandel. Cammermeyer, som først ble nektet medlemskap i Bokhandlerforeningen (1867), ble opptatt i 1868 og var formann der fra 1886 til 1891. Etter at han ble syk, overlot han bokhandelen til tre av sine medarbeidere i 1888; i 1965 ble denne overtatt av Johan Grundt Tanum, og ble etter flere eieroverdragelser, en del av kjeden Tanum bokhandel i 1995 og i 2007 en del av Cappelen Damm. Forlagsdelen ble overtatt av Lars Swanström i 1890 og ble drevet til frem hans død i 1939. Albert Cammermeyer døde i 1893 av hjertesvikt.

Albert Cammermeyers farfars far var Johan Sebastian Cammermeyer (1730 – 1819) som kom fra København til Bergen i 1754 og ble først gift med Maren Heiberg (1742 – 1812) og således morfar til Johan Sebastian Cammermeyer Welhaven (se slekten Heiberg). Etter Marens død giftet han seg med Anne Gude, de fikk Johan Siegfried Cammermeyer (1757 – 1844), Alberts farfar. Albert Cammermeyers far var distriktslegen Johan Widing Heiberg Cammermeyer (1805 – 56) som hadde praksis i Innvik 1836 – 41 og i Eid i Nordfjord 1841 – 55 inntil han døde av bronkitt. Hans mor var Karen Sofie Sehested Arctander (1809 – 72). Albert flyttet i 1854 til morens familie i Drammen. Etter farens død i 1856 flyttet også resten av familien til Drammen. Wikipedia

89 år
Michelangelo (Kunstmaler)
1475 - 1564

Michelangelo (Italia)

Kunstmaler, billedhugger, bygningstegner, arkitekt, lyriker, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni

Født:
6. mars 1475 (546 år siden)

Døde:
18. februar 1564 (89 år) (457 år siden)

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, kjent som Michelangelo, var en italiensk billedhugger, maler og arkitekt. På grunn av den store allsidigheten i disiplinene han utøvde, betraktes han som et arketypisk renessansemenneske, på linje med sin rival og likemann Leonardo da Vinci.

Michelangelos produksjon gjennom hans lange liv er fenomenal. Om volumet av brevvekslinger, skisser og etterlevninger som har holdt seg til i dag blir redegjort for, er han den best dokumenterte kunstneren fra det sekstende århundre. To av hans mest kjente verk, «Pietà» og «David», ble utført før han var tredve. Michelangelo regnet seg først og fremst som billedhugger, men han lagde også to av de mest innflytelsesrike freskomaleriene i vestlig kunsthistorie: Scener fra første mosebok og «Dommedag» på alterveggen i det sixtinske kapell i Roma. Senere i livet tegnet han kuppelen til Peterskirken, og fornyet klassisk arkitektur med bruk av kolossalordenen.

To biografier om Michelangelo ble utgitt i hans egen levetid, noe som er enestående for en renessansekunstner. Giorgio Vasari mente at han markerte høydepunktet i kunstens utvikling siden begynnelsen av renessansen, et syn som besto innenfor kunsthistorien i århundrer. I sin levetid ble han også kalt Il Divino («den guddommelige»), et tilnavn som passet hans intense spiritualitet. Hans samtidige beundret hans terribilità, en form for overveldende storslagenhet, og det var etterfølgernes forsøk på å studere og etterligne Michelangelos lidenskapelige og høyst personlige stil som resulterte i den neste store bevegelsen i vestlig kunst etter høyrenessansen, manierismen. Wikipedia

62 år
Martin Luther (Reformator)
1483 - 1546

Martin Luther (Tyskland)

Reformator, teolog

Fullt navn / Fødenavn:
Martin Luther

Født:
10. november 1483 (537 år siden)

Døde:
18. februar 1546 (62 år) (475 år siden)

Martin Luther var en tysk reformator og teolog som var en av de mest sentrale personene under reformasjonen.

Han ble opprinnelig katolsk prest i augustinereremittenes orden. Han fikk en grundig utdannelse av sin orden og ble professor ved universitetet i Wittenberg. Tidlig i 30-årsalderen utviklet han teologiske synspunkter om kirkens myndighet, sakramentene, mennesket og dets forhold til Gud som – sammen med hans avstandtagen fra kirkelige misligheter, for eksempel innen måten avlat ble praktisert på – ga støtet til reformasjonen og førte til grunnleggelsen av de evangelisk-lutherske kirkene. Startpunktet for reformasjonen oppgis tradisjonelt som allehelgensaften lørdag 31. oktober 1517, den dag han utsendte sine diskusjonsteser mot sider ved avlatspraksisen, som han ifølge en mye omtalt, men noe svakt historisk belagt hendelse spikret opp på kirkedøren i Wittenberg. Men i seg selv representerte ikke denne hendelsen noe skjellsettende brudd. Derimot var det den måten striden mellom Luther og hans motstandere utviklet seg på, både dens stadig eskalerende form og i dens gravitasjon mot teologisk mer sentrale anliggender enn kun sider ved kirkelig botspraksis, som frembragte et ugjenkallelig brudd i løpet av få år.

I 1521 ble Luther lyst fredløs, og han tok tilflukt hos en velvillig og mektig fyrste. Hans bevegelse fikk noen tilbakeslag i forbindelse med den tyske bondekrigen og da det ikke lyktes å holde de kirkekritiske fraksjoner samlet på grunn av sprikende teologiske standpunkter. Luthers oversettelser av Bibelen hadde stor betydning for utviklingen av det tyske språket. Hans salmediktning inspirerte til fremblomstring av kristen menighetssang også innen andre trossamfunn. Hans ekteskap med nonnen Katharina von Bora ga presteekteskapet legitimitet innen flere kristne tradisjoner. Luthers reformasjon sprengte den kirkelige enhet i det kontinentale Vest-Europa og Nord-Europa og fikk også store og varige politiske og kulturforandrende konsekvenser. Wikipedia

<<
18. Februar
>>