Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

18. Februar

Om dagen

18. Februar er dag 49 i 2024, og er i uke 7. Det er 317 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 18. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

28 år siden

1996: En bombe eksploderer ombord på en buss i London. Tre personer blir drept

Aldwych buss-bombingen skjedde 18. februar 1996 da en sprengladning båret av Edward O'Brien detonert for tidlig på en 171-buss i Aldwych, på vestkanten av London. Den 2 kilo tunge bomben detonerte da han stod nær døren til bussen.

Bomben drepte O'Brien umiddelbart og skadet folk både i og utenfor bussen, inkludert føreren, Bob Newitt, som ble permanent døv. Ofrene ble ført til St. Thomas Hospital og University College Hospital. Tre av dem var i to biler foran bussen. Bevis peker mot at bomben eksploderte mens O'Brien stod på bunnen av trappen til den 2 etasjers bussen. Eksplosjonen kunne høres 8 kilometer unna. Politiet sa at de ikke hadde mottatt advarsel i forkant. Hendelsen tvang også nedleggelsen av Charing Cross jernbanestasjon. Wikipedia
57 år siden

1967: Atombombens far, Robert Oppenheimer, dør av strupekreft

Julius Robert Oppenheimer var en amerikansk fysiker av tysk-jødisk opprinnelse.

Han ble født i en jødisk familie. Faren, en rik tekstilimportør, hadde utvandret fra Tyskland i 1888. Robert Oppenheimer studerte fysikk, klassisk filologi, orientalistikk og kjemi ved Harvard, Cambridge og Göttingen. Han tok doktorgraden ved Göttingen, og arbeidet her med Niels Bohr og Edward Teller. I 1929 ble han professor ved Berkeley-universitetet i California.

Fra 1943 til 1945 ledet han Manhattanprosjektet i New Mexico, som hadde som mål å utvikle atombomben. Han kalles gjerne «atombombens far». Etter å ha sett hvilke redsler bomben forårsaket i Hiroshima og Nagasaki ble han imidlertid en overbevist motstander av bruk av atomvåpen, og nektet å delta i utviklingen av hydrogenbomben. Han engasjerte seg i internasjonal lobbyvirksomhet for nedrustning og for internasjonal kontroll av alle atomvåpen. På 1950-tallet ble han beskyldt for anti-amerikansk virksomhet og påståtte tidligere kommunistsympatier, og ble fratatt sin sikkerhetsklarering. Selv om han hadde mistet all innflytelse i USA, fortsatte han å undervise, skrive og arbeide med fysisk forskning. Han ble først rehabilitert i 1963 av president Lyndon B. Johnson. Wikipedia
94 år siden

1930: Dvergplaneten Pluto blir oppdaget av amerikaneren Clyde Tombaugh

Pluto er en dvergplanet i vårt solsystem. Den er den nest mest massive dvergplaneten – etter Eris – og det tiende mest massive legemet observert å gå i bane direkte rundt solen. Pluto ble opprinnelig klassifisert som den niende planeten fra solen, men ble i august 2006 nedklassifisert til en dvergplanet og plutoide på grunn av oppdagelsen av at den bare er ett av flere store legemer innenfor Kuiperbeltet.

Som andre medlemmer av Kuiperbeltet består Pluto primært av bergarter og is, og er relativ liten – omtrent en sjettedel av massen til månen og en tredjedel av volumet. Eksentrisitet og den høyt inklinerte banen tar Pluto fra 30–49 AE (4,4–7,4 milliarder km) fra solen. Dette medfører at Pluto i perioder kommer nærmere solen enn Neptun. Per 12. mars 2013 ligger Pluto 32,401 AE fra solen.

Fra oppdagelsen i 1930 og frem til 2006 var Pluto klassifisert som en planet. I etterkant av oppdagelsen av småplaneten 2060 Chiron i det ytre solsystemet i 1977, og anerkjennelsen av Plutos relativt lave masse, ble det stilt spørsmål ved Plutos status som en planet. Fra 1992 og fremover ble det oppdaget flere Kuiperlegemer som lignet på Pluto. I 2005 ble SDO-objektet Eris oppdaget, som er ca. 28 % mer massiv enn Pluto.

24. august 2006 utarbeidet Den internasjonale astronomiske union en planetdefinisjon. Denne definisjonen ekskluderte Pluto som en planet og la den til som et medlem av den nye kategorien «dvergplaneter» sammen med Eris og Ceres. Etter omklassifiseringen ble Pluto lagt til listen over småplaneter og gitt nummeret 134340. En rekke forskere fastholder at Pluto fortsatt bør klassifiseres som en planet og at andre dvergplaneter også bør legges til listen over planeter sammen med Pluto.

Pluto har fem kjente måner. Den største er Charon som ble oppdaget i 1978. Nix og Hydra ble oppdaget i 2005 mens Kerberos og Styx ble oppdaget i henholdsvis 2011 og 2012. Pluto og Charon omtales noen ganger som et binærsystem fordi massesentrumet ikke ligger innenfor noen av legemene. Den internasjonale astronomiske union har til gode å formalisere definisjonen av binære dvergplaneter, og derfor er Charon offisielt klassifisert som en av Plutos måner. Wikipedia

Fødsler

36 år
Maiara Walsh (Skuespiller)
1988

Maiara Walsh (USA)

Skuespiller, sanger

Født:
18. februar 1988 (36 år)

Maiara Walsh er en amerikansk skuespillerinne. Hennes mor er brasiliansk og hennes far er amerikansk med irsk, tysk og svensk opphav.

Walsh er best kjent i sin rolle som Meena Paroom i serien Cory i Det Hvite Hus og hun har spilt i TV-serien Frustrerte fruer. Wikipedia

42 år
Juelz Santana (Rapper)
1982

Juelz Santana (USA)

Rapper, musiker, sanger, skuespiller, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
LaRon Louis James

Født:
18. februar 1982 (42 år)

LaRon Louis James, mest kjent som Juelz Santana, er en amerikansk hiphopartist. Han er medlem av gruppen The Diplomats, sammen med blant andre Cam'ron.

Navnet Juelz Santana tok han ettersom Juelz var kallenavnet hans og Santana var en favorittrestaurant. Han har familiebakgrunn fra Puerto Rico, Den dominikanske republikk og Jamaica. Han startet sin karriere i duoen Draft Pick og vant flere talentshow, men etter en mislykket avtale med plateselskapet Priority Records gikk duoen hver sin vei. Juelz Santana som artist og den andre som produsent. Gjennom sin fetter ble han kjent med Cam'Ron. Han begynte nå å jobbe under Cam'Ron og ble først introdusert på sangene «What Means The World To You». Deretter ble plateselskapet Diplomats Records opprettet. De har utgitt flere mikstapes som hovedsakelig solgte i New York og deler av østkysten i USA.

Gjennom sin manager Dame Dash, eier og grunnlegger av plateselskapet Roc-A-Fella Records, ble The Diplomats signert i 2001, året etter kom Cam'Ron-albumet Come Home With Me og Juelz Santana deltok på begge de to første singlene «Oh Boy» og «Hey Ma». I 2003 kom Diplomats debutalbum Diplomatic Immunity vol.1 og den første singelen var «Dipset Anthem» som ble en hit og nominert til Grammy-pris. Senere samme år kom hans soloalbumet, From Me To You som solgte rundt 500 000 kopier. I 2005 kom neste album, What The Games Been Missing som solgte dobbelt så mye som det første og inneholdt singlene «Oh Yes», «Mic Check», «There It Go (Whistle Song)» og «Clockwork».

Etter at forholdet til Cam'ron og Jim Jones begynte å skrante førte det til splittelse i The Diplomats. Juelz Santanas kontrakt med Diplomats ble solgt til Def Jam for 2 millioner dollar og hans neste album, Born 2 Lose, Built 2 Win, ble utgitt på Def Jam i 2013. Wikipedia

44 år
Regina Spektor (Sanger)
1980

Regina Spektor (Russland)

Sanger, pianist, musiker, komponist, gitarist, sangtekstforfatter

Født:
18. februar 1980 (44 år)

Regina Spektor er en singer-songwriter fra New York. Hun er opprinnelig fra Russland og flyttet med familien til USA i 1989. Med bakgrunn i sin grundige skolering i klassisk musikk har hun gjort seg bemerket med sin særegne stil og sine originale, referanserike tekster.

Etter å ha turnert med kjente band som The Strokes og Kings of Leon i 2003 økte oppmerksomheten rundt henne, og særlig etter utgivelsen av Begin To Hope i 2006 har hun fått et internasjonalt gjennombrudd. Videoen til førstesingelen fra dette albumet, Fidelity, har blitt en stor YouTube-hit med 23 millioner visninger pr januar 2021. Musikken hennes har de siste årene i økende grad blitt plukket opp av underholdningsbransjen. Eksempelvis står hun bak introen til tv-serien Weeds, Orange is the New Black og tittellåten fra Legenden om Narnia – Prins Caspian, The Call.

I tillegg til sine egne utgivelser har hun gjort innspillinger i samarbeid med The Strokes, Sondre Lerche og Ben Folds. Hun har også spilt inn egne versjoner av andres sanger, blant annet av Leonard Cohen. Wikipedia

40 år
Tomaž Humar (Fjellklatrer)
1969 - 2009

Tomaž Humar (Slovenia)

Fjellklatrer

Født:
18. februar 1969 (55 år siden)

Døde:
10. november 2009 (40 år) (14 år siden)

Tomaž Humar, kallenavn Gozdni Joža (akin to Hillbilly), var en slovensk fjellklatrer. Som far til to barn bodde han i Kamnik, Slovenia. Han hadde over 1500 tindebestigninger, og vant flere priser innen fjellklatring og annet, bl.a. Piolet d'Or i 1996 for bestigning av Ama Dablam.

Tomaz Humar omkom i forsøket på å bestige det 7 227 meter høye nepalske fjellet Langtang Lirung alene. Wikipedia

56 år
Molly Ringwald (Skuespiller)
1968

Molly Ringwald (USA)

Skuespiller, sanger, romanforfatter, skribent, danser, plateartist

Født:
18. februar 1968 (56 år)

Molly Ringwald er en amerikansk skuespiller som hadde sin storhetstid på 1980-tallet i en rekke ungdomsfilmer av John Hughes, der de mest markante var Sixteen Candles, The Breakfast Club og Pretty in Pink.

Ringwald ble født i Sacramento i California som datter av Adele Edith, husmor og kokk, og Robert Scott "Bob" Ringwald, en blind jazz-pianist. Hun begynte å delta i skuespill allerede som femåring, blant annet i en oppsetning av Alice in Wonderland. Året etter gav hun, sammen med sin far, ut barneplaten "I Wanna Be Loved By You, Molly Sings". Wikipedia

57 år
Roberto Baggio (Fotballspiller)
1967

Roberto Baggio (Italia)

Fotballspiller

Født:
18. februar 1967 (57 år)

Roberto Baggio er en tidligere italiensk fotballspiller.

Baggio var en offensiv midtbanespiller/angriper med meget bra teknikk. Han spilte i Italias største klubber og er blant Italias mest populære spillere. På det italienske landslaget deltok han i tre VM-sluttspill. I sitt første VM kom den unge Baggio inn som et friskt pust og scoret tre mål. Fire år senere var han utpekt som mannen som skulle lede Italia til et nytt VM-gull.

Italia gikk til VM-finalen, mye takket være Baggios avgjørende scoringer. I finalen mot Brasil ble Baggio i stedet syndebukken, idet han bommet på det avgjørende straffesparket.

I 1998 deltok Baggio i sitt siste VM, og var igjen en viktig del i det italienske laget. Totalt spilte Baggio 56 landskamper for Italia, og scoret 27 mål. Han la opp som fotballspiller våren 2004. Wikipedia

57 år
Colin Jackson (Friidrettsutøver)
1967

Colin Jackson (Storbritannia)

Friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
Colin Ray Jackson

Født:
18. februar 1967 (57 år)

Colin Ray Jackson er en tidligere friidrettsutøver med 110 meter hekk som spesialøvelse. I dag arbeider han som sportskommentator for BBC og siden 2014 som race director for Wings for Life World Run .

Han startet som en lovende tikjemper før han spesialiserte seg på hekkeløp. Han innehar også verdensrekorden på 60 meter hekk innendørs med tiden 7,30. Wikipedia

58 år
Ane Sofie Tømmerås (Politiker)
1966

Ane Sofie Tømmerås (Norge)

Politiker

Født:
18. februar 1966 (58 år)

Ane Sofie Tømmerås er en norsk advokat og tidligere politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1993 og møtte fast fram til valget i 2001. Hun var vararepresentant i perioden 2001–2005.

Hun begynte å studere rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo i 1988. I 1992 fullførte hun sin cand. jur. grad. I 2003 tok Tømmerås en ytterligere mastergrad i International Public Policy på Johns Hopkins University.

Hun fikk advokatbevilling i 2006.

Tømmerås er i tillegg til å være advokat, sertifisert advokatmekler, medlem i domstolenes eksterne meklingsutvalg. Wikipedia

59 år
Dr. Dre (Rapper)
1965

Dr. Dre (USA)

Rapper, skuespiller, filmprodusent, komponist, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Andre Romelle Young

Født:
18. februar 1965 (59 år)

André Romelle Young, bedre kjent under sitt artistnavn Dr. Dre, er en amerikansk rapper, grunder, headsetprodusent og musikkprodusent. Dr. Dres hiphop-karriere begynte på 1980-tallet i gruppen NWA (Niggas With Attitude) som frontfigur sammen med blant annet MC Ren, Ice Cube, [DJ Yella] og Eazy E. Etter at gruppen ble splittet ga han ut sitt debutalbum The Chronic. Han har siden vært en framgangsrik produsent som blant annet fikk fram Eminem, 50 Cent og Snoop Doggy Dogg og vært gjesteartist på andres album, blant annet The Game og Eminem. I september 1999, sju år etter debuten, kom hans andre album, 2001 som har solgt i mer enn syv millioner eksemplarer i USA.

Dr. Dre er ifølge Forbes Magazine den rikeste rapperen og tjente 200 millioner dollar i perioden mellom Januar 2013 og april 2014. Han har en samlet formue på hele 800 millioner dollar eller omtrent 4,7 milliarder NOK, mye takket være sitt eierskap i Beats Music(nå Apple Music) og inntektene på salget av firmaet til elektronikk giganten Apple i 2014 på 3,2 milliarder dollar. I 2009 fikk Snoop Dogg spørsmålet hvem som har hatt mest innflytelse på hiphopens historie, hvorpå han nevnte Dr. Dre. Wikipedia

60 år
Matt Dillon (Skuespiller)
1964

Matt Dillon (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Matthew Raymond Dillon

Født:
18. februar 1964 (60 år)

Matthew Raymond Dillon er en amerikansk skuespiller. Han ble Oscar-nominert for sin rolle som «Sgt. Jack Ryan» i Crash. Dillon er best kjent for å ha portrettert «Dally Winston» i Francis Ford Coppola-filmen The Outsiders fra 1983. Wikipedia

70 år
John Travolta (Skuespiller)
1954

John Travolta (USA)

Skuespiller, , sanger, filmprodusent, skribent, flyger, danser, plateartist

Født:
18. februar 1954 (70 år)

John Joseph Travolta er en amerikansk skuespiller.

Travolta ble kjent som Vinnie Barbarino i TV-serien Welcome Back, Kotter på 1970-tallet. Han fikk et gjennombrudd i filmen Saturday Night Fever i 1977, med Oscar-nominasjon for beste hovedrolle. Det virkelige store gjennombruddet kom med hovedrollen i filmen Grease året etter, der han spilte sammen med Olivia Newton-John. Etter dette medvirket han i flere filmer som fikk liten oppmerksomhet, inntil han med filmen Pulp Fiction gjorde suksess på ny og fikk en ny Oscar-nominasjon. Han har senere fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

70 år
Helen Bjørnøy (Politiker)
1954

Helen Bjørnøy (Norge)

Politiker, prest, fylkesmann, miljøvernminister

Fullt navn / Fødenavn:
Helen Oddveig Bjørnøy

Født:
18. februar 1954 (70 år)

Helen Oddveig Bjørnøy er en norsk prest og tidligere politiker fra Sosialistisk Venstreparti som fra 1. oktober 2013 til 31. desember 2018 var fylkesmann i Buskerud.

Bjørnøy har examen artium fra Ålesund gymnas (1973), cand.theol. fra Menighetsfakultetet 1980 og ble ordinert som prest i Den norske kirke 1981. Hun var kapellan ved Tromsø domkirke (1985–87) og prest ved Tangen kirke (Drammen) (1987–91). Hun var høgskolelektor ved Lovisenberg diakonale høgskole (1991–99) og generalsekretær for Kirkens Bymisjon i Oslo (1999–2005). Hun var i 2004 kandidat til stillingen som biskop i Oslo Bispedømme. Hun var nestleder for Nei til EU i 1994, og har vært medlem av Pressens faglige utvalg. Hun var generalsekretær for Plan Norge 2008-2013.

I 2005 ble Bjørnøy utnevnt til miljøvernminister for SV, en posisjon hun hadde frem til oktober 2007, da hun ble etterfulgt av Erik Solheim. Wikipedia

70 år
Bertil Palmar Johansen (Komponist)
1954

Bertil Palmar Johansen (Norge)

Komponist

Født:
18. februar 1954 (70 år)

Bertil Palmar Johansen er en norsk komponist og fiolinist.

Han studerte fiolin ved Trøndelag musikkonservatorium og komposisjon med Per Hjort Albertsen, Holger Prytz og Olav Anton Thommesen. Han har komponert for et bredt spekter av instrumentale og vokale besetninger, hvorav flere er bestillinger fra norske og internasjonale ensembler og solister.

En viktig side ved Bertil Palmar Johansens musikalske utøvelse og tenkemåte må sees på bakgrunn av hans mangeårige arbeid som komposisjonslærer (Trøndelag musikkonservatorium), fiolinpedagog (Trondheim kommunale kulturskole) og som dirigent. Disse stillingene har gitt inspirasjon til en rekke komposisjoner av høy kvalitet for barn og ungdom – fra små solostykker til opera og oratorium.

Palmar Johansen har vært aktiv i organisasjonslivet, og satt i en årrekke i styret for Ny Musikk og Nordlyd – Trondheim Contemporary Music Festival.

Palmar Johansen bor i Trondheim og har hatt et nært samarbeid med Trondheim Symfoniorkester i mange år. Wikipedia

71 år
Erling Aksdal (Jazzmusiker)
1953

Erling Aksdal (Norge)

Jazzmusiker, komponist, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Erling Aksdal jr.

Født:
18. februar 1953 (71 år)

Erling Aksdal jr. er en norsk jazzmusiker (piano) og komponist. Han er universitetslektor ved Institutt for musikk, NTNU.

Han er utdannet ved Berklee College of Music 1977–80 og har mastergrad fra New England Conservatory i Boston (1984). Han har siden 1991 undervist ved jazzlinja (NTNU) og vært dets leder, der han også var leder for midtnorsk jazzsenter og representant i Norsk jazzforum. Aksdal var komponist ved Teatret Vårt i Molde 1988–90.

Den utøvende karriere startet i tilknytning til Storyville Jazz Club og band i hjembyen, samt Bergen. Han medvirket på Torgrim Sollids Østerdalsmusikk (1975) og i New Cool Quartet (1982). I Oslo spilte han med Bjarne Nerem, Bjørn Johansen (Dear Henrik, 1986), Harald Gundhus og Atle Hammer kvintett, Harald Bergersen samt Krister Andersson.

I Trondheim (1991–) spilte han med Asmund Bjørken sekstett (Pot's On, 1992), turnerte med Lee Konitz og medmusikanter fra jazzlinja (plateutgivelse 1993), var med i Friends Connection (1994). Han har ellers medvirket i Eldbjørg Raknes kvintett (1997), plateutgivelsen Sval Draum av John Pål Inderberg (2005) og Veckan 44 (1908) med «Norsk Svensk Cool Quintet». Wikipedia

59 år
John Hughes (Regissør)
1950 - 2009

John Hughes (USA)

Regissør, manusforfatter, filmprodusent, skribent, gårdbruker, skuespiller

Født:
18. februar 1950 (74 år siden)

Døde:
6. august 2009 (59 år) (14 år siden)

John Hughes var en amerikansk filmregissør, filmprodusent og manusforfatter som på 1980- og 1990-tallet lagde i en rekke kjente og populære ungdomsfilmer. Blant dem filmer som The Breakfast Club, Sixteen Candles og Pretty in Pink. Han huskes også for familiekomediene Hjelp, vi må på ferie (1983) og Alene hjemme (1990). Hans karriere dabbet av utover 90-tallet og på slutten av tiåret trakk han seg tilbake fra filmbransjen. Han fortsatte imidlertid som manusforfatter under psevdonymet Edmond Dantès. «High school-filmene» er det John Hughes først og fremst huskes for, og da spesielt Breakfast Club. Hans filmer bidro til å sette er særpreg på 80-tallsepoken i Hollywood. Wikipedia

74 år
Cybill Shepherd (Skuespiller)
1950

Cybill Shepherd (USA)

Skuespiller, skjønnhetskonkurransedeltager, selvbiograf, modell, sanger, TV-produsent

Født:
18. februar 1950 (74 år)

Cybill Shepherd er en Golden Globe-vinnende skuespiller, sanger og tidligere modell fra USA.

I 2003 var Shepherd gjeste-skuespiller i 8 Simple Rules. Shepherd har spilt rollen som Martha Stewart i to TV-filmer: Martha, Inc.: The Story of Martha Stewart fra 2003 og i Martha: Behind Bars fra 2005. Siden 2007, har Shepherd vært å se på Showtime-dramaserien The L Word som karakteren Phyllis Kroll. Den 7. november 2008, rapporterte TV Guide at Shepherd skulle være gjeste-skuespiller i en episode av TV-serien Criminal Minds på CBS. Gjennom hele sin skuespiller-karriere har Shepherd vært en frittalende aktivist for homofiles rettigheter, og for selvbestemt abort.

I 2009 ble Shepherd hedret av Human Rights Campaign i Atlanta ved å motta en likestillingspris. Hun har vært en forkjemper for ekteskap mellom homofile. Shepard var gift med David M Ford og datteren Clementine Ford ble født i 1979, men ekteskapet endte i skilsmisse i 1982. I 1987 ble Sheperd gravid med kiropraktor Bruce Oppenheim og giftet seg med ham. Hun fødte tvillingene Cyrus Zachariah og Molly Ariel Shepherd-Oppenheim under den fjerde sesongen av TV-serien Moonlighting som hun var med i. Paret ble skilt i 1990. Wikipedia

78 år
Torny Pedersen (Politiker)
1946

Torny Pedersen (Norge)

Politiker

Født:
18. februar 1946 (78 år)

Torny Pedersen er en norsk politiker (Ap).

Hun ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1997 og satt fram til 2009, da hun ikke tok gjenvalg. Wikipedia

50 år
Harry Jensen (Politiker)
1940 - 1990

Harry Jensen (Norge)

Politiker

Født:
18. februar 1940 (84 år siden)

Døde:
21. desember 1990 (50 år) (33 år siden)

Harry Jensen var en norsk politiker (FrP).

Jensen ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1989, men gikk bort året etter. Karl Sørmo rykket opp som fast representant i Jensens sted.

Jensen var formann i Nordland FrP 1976–1981. Fra 1985 til 1990 satt han i FrPs sentralstyre. Wikipedia

91 år
Yoko Ono (Fredsaktivist)
1933

Yoko Ono (Japan)

Fredsaktivist, sanger, musiker, kunstner, komponist, performancekunstner, kunstmaler, plateartist, filmregissør, fotograf, billedhugger, conceptual artist

Fullt navn / Fødenavn:
Yoko ono.

Født:
18. februar 1933 (91 år)

Yoko Ono er en japansk-amerikansk multimedia-kunstner, bosatt i New York. På japansk skrives navnet hennes 小野 洋子 (Ōno Yōko), som betyr Barn av havet.

Ono har siden begynnelsen av 1960-åra gjort seg bemerket gjennom musikk, billedkunst, film og teaterprosjekter. Hun kom i kontakt med det avantgardistiske kunstmiljøet i New York da hun flyttet dit i 1950-åra og blir sett på både som en av foregangsfigurene i konseptkunsten, og som en av fluxus-bevegelsens viktigste kunstnere.

Utenfor kunstmiljøet er Yoko Ono kanskje mest kjent som enken etter John Lennon. Sammen med Lennon har hun sønnen Sean Lennon. Wikipedia

76 år
Bobby Robson (Fotballtrener)
1933 - 2009

Bobby Robson (Storbritannia)

Fotballtrener, fotballspiller, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Robert William Robson

Født:
18. februar 1933 (91 år siden)

Døde:
31. juli 2009 (76 år) (14 år siden)

Robert William «Bobby» Robson var en engelsk fotballspiller og -manager. Hans profesjonelle spillerkarriere varte i 18 år, inkludert ett år i Canada på slutten av karrieren, og de 17 årene i England var fordelt på kun to lag, Fulham FC og West Bromwich Albion FC. Han fikk 20 landskamper for England og scoret fire mål. Hans karriere som manager, både på klubb- og landslagsnivå, gjorde ham til en av de mest suksessfulle managere i verden. Han vant seriemesterskap i både Nederland og Portugal, og vant også trofeer i Spania og England. I tillegg førte han det engelske landslaget til semifinale i VM i 1990 som ble avholdt i Italia.

Robson ble i 1990 utnevnt til kommandør av Order of the British Empire I 2002 ble han utnevnt til Knight Bachelor og dermed slått til ridder. Han hadde etter dette rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Robson var en av få med riddertittel i fotballen og er medlem av English Football Hall of Fame. Han var ærespresident i Ipswich Town FC. Han fikk diagnosen kreft fem ganger, og den 31. juli 2009 døde han, 76 år gammel. Wikipedia

89 år
Finn Knutsen (Politiker)
1932 - 2021

Finn Knutsen (Norge)

Politiker

Født:
18. februar 1932 (92 år siden)

Døde:
14. februar 2021 (89 år) (3 år siden)

Finn Knutsen var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1985. Han var vararepresentant i periodene 1969–1973 og 1981–1985.

Knutsen var ordfører i Øksnes i periodene 1967–1973 og 1991–1999. Wikipedia

88 år
Toni Morrison (Forfatter)
1931 - 2019

Toni Morrison (USA)

Forfatter, romanforfatter, librettist, universitetslærer, lyriker, barnebokforfatter, lydboksinnleser

Fullt navn / Fødenavn:
Chloe Ardelia Wofford

Født:
18. februar 1931 (93 år siden)

Døde:
5. august 2019 (88 år) (4 år siden)

Toni Morrison var en amerikansk forfatter og mottaker av nobelprisen i litteratur i 1993.[32] Wikipedia

91 år
George Kennedy (Skuespiller)
1925 - 2016

George Kennedy (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
George Harris Kennedy jr.

Født:
18. februar 1925 (99 år siden)

Døde:
28. februar 2016 (91 år) (8 år siden)

George Harris Kennedy jr. var en amerikansk skuespiller. Han fikk Oscar for beste mannlige birolle for rollen som Dragline i filmen Rebell i lenker (1967). Han har også en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

90 år
Helen Gurley Brown (Forfatter)
1922 - 2012

Helen Gurley Brown (USA)

Forfatter, forretningskvinne, redaktør

Født:
18. februar 1922 (102 år siden)

Døde:
13. august 2012 (90 år) (11 år siden)

Helen Gurley Brown var en amerikansk forretningskvinne, forfatter og redaktør. Hun var mangeårig redaktør for det omtalte magasinet Cosmopolitan, et av verdens ledende dameblad.

Bladet hun ledet ble grunnlagt av Hearst Magazines allerede i 1886. Den gang hadde Cosmopolitan sine kjernelesere i de såkalte «førsteklasses familier», og var mer fylt med strikkeoppskrifter enn artikler om det som mer generelt opptar unge kvinner. Først da Brown overtok redaktøransvaret på 70-tallet fikk bladet den formen vi kjenner i dag. Hennes målsetning var å skrive for dem som var opptatt av mer enn det å skaffe seg mann og barn. Resultatet ble et verdensomspennende magasin og en internasjonal merkevare.

Hun var også med på prosessene rundt norske Cosmopolitan, som ble etablert i 2005. Hun var sjefredaktør i USA helt fram til 1997. Hun levde et aktiv singelliv helt fram til hun var 37 år. Da giftet hun seg med reklame- og filmmannen David Brown. De var gift helt til hans død i 2010. Wikipedia

87 år
Jack Palance (Skuespiller)
1919 - 2006

Jack Palance (USA)

Skuespiller, bokser, modell

Født:
18. februar 1919 (105 år siden)

Døde:
10. november 2006 (87 år) (17 år siden)

Walter Jack Palance (egentlig Volodymyr Palahniuk, født 18. februar 1919 i Hazle Township i Pennsylvania, død 10. november 2006 i Montecito i Santa Barbara County i California) var en amerikansk skuespiller.

Han spilte en av rollene i Bagdad Café, som hadde premiere i 1987 og ble en overraskende publikums- og kassasuksess. Han vant rett etter en Oscar for beste mannlige birolle for rollen som «Curly Washburn» i Byfolk! (City Slickers). Regissøren Percy Adlon hevdet at det ble sagt at den Oscar-prisen egentlig gikk til Palance for rolleprestasjonen i Bagdad Café. Palance medvirket også i oppfølgeren til Byfolk!. Fra 1982 til 1985 var han programleder for tv-serien Ripley's Believe It or Not!. Palance er ellers kjent for å spille typisk skurkeroller på film, og utover Byfolk har han medvirket i filmer som Shane, Batman, og Young Guns. Han har for det meste spilt i western-filmer.

Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

31 år
Johnny Pevik (Offiser)
1913 - 1944

Johnny Pevik (Norge)

Offiser

Født:
18. februar 1913 (111 år siden)

Døde:
19. november 1944 (31 år) (79 år siden)

Johnny Pevik var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig som gjorde tjeneste i Kompani Linge. Pevik deltok blant annet i et mislykket forsøk på å likvidere Henry Oliver Rinnan.

Pevik var sønn av utvandrerne Ludvik Martin Pevik fra Bjugn og Johanne fra Frøya. Han var bror av motstandsmannen Arthur Pevik. Brødrene vokste opp i Sør-Trøndelag etter at familien flyttet tilbake til Norge.

Pevik arbeidet som bygningssnekker. Ved den tyske invasjonen av Norge i 1940 tjenestegjorde han i nøytralitetsvakten. Han ble tatt som krigsfange, men etter tre døgn flyktet han og deltok i kampene i Norge fram til juni 1940.

Ifølge Malcolm Munthe, som i 1940 var assisterende militærattaché ved den britiske legasjonen i Stockholm, var Pevik den første fra Trøndelag som kontaktet ham i et forsøk på å skaffe våpen, ammunisjon og hjelp til å opprette radiokontakt mellom Trondheim og London. Munthe satte Pevik i kontakt med Special Operations Executive, og i den følgende tiden arbeidet han som kurer mellom Trondheim og Stockholm. I februar 1942 ble han knyttet til operasjon Lark i Trondheim med Odd Sørli som leder. Formålet var å opprette Milorg-grupper i området. Han jobbet blant annet tett sammen med Herluf Nygaard, Øivind Sørli og Herbert Helgesen. I mai reiste han til England og ble innrullert i Kompani Linge.

Den 3. mars 1943 dro Pevik sammen med Linge-karen Nils Uhlin Hansen fra Shetland med en våpenlast ombord i fiskeskøyta «MK Siglaos». Våpnene ble losset ved Lyngvær og senere smuglet til Milorg i Trondheim pakket i fisketønner og tønner merket «revemat».

Natten mellom 6. og 7. oktober 1943 deltok Pevik i et mislykket forsøk på å likvidere Henry Oliver Rinnan.

Den 10. november 1943 ble Pevik arrestert av Gestapo etter en tragisk misforståelse. Da han på et oppdrag sammen med Knut Brodtkorb Danielsen tok kontakt med hjemmefronten i Harran, fattet disse mistanke om at Pevik og Danielsen kunne være Rinnans provokatører. Identiteten deres ble sjekket ut mot hjemmefrontens kontakt ved den norske legasjonen i Stockholm, som ikke var tilstrekkelig informert og feilaktig opplyste at det ikke skulle være noen SOE-agenter i området. De to ble dermed angitt til Gestapo av sine egne, som nå var overbevist at de var tysk-kontrollerte provokatører. Danielsen klarte å komme unna og senere over til Sverige, mens Pevik ble tatt og ført til Trondheim.

Pevik ble utsatt for grov tortur på Gestapo-hovedkvarteret Misjonshotellet i Trondheim. Ifølge senere opplysninger fra Henry Rinnan ble han særlig stygt mishandlet, men ga ingen opplysninger.

Den 19. november 1944 ble Pevik i hemmelighet hengt på Misjonshotellet i Trondheim etter ordre av Gestapo-sjef Gerhard Flesch. Ifølge tyske vitner i den senere rettssaken mot Flesch ble Pevik henrettet uten dom. Flesh skal ha gitt ordre om at fangen måtte «forsvinne» i henhold til Hitlers Nacht und Nebel Erlass.

En veg ved Havstein kirke i Trondheim er oppkalt etter Johnny Pevik. Han ble post mortem tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren Wikipedia

74 år
Hans Asperger (Barnelege)
1906 - 1980

Hans Asperger (Østerrike)

Barnelege, professor, psykiater

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Hans Friedrich Karl Asperger

Født:
18. februar 1906 (118 år siden)

Døde:
21. oktober 1980 (74 år) (43 år siden)

Hans Asperger var en østerriksk barnelege, som var den første som beskrev personlighetsvarianten som etter ham ble kalt Aspergers syndrom.

Hans Asperger ble født i Wien og vokste opp på en bondegård som ikke lå langt fra byen. Han hadde to yngre brødre. Asperger hadde vanskelig for å knytte vennskap og ble ansett å være et ensomt og distansert barn. Han hadde talent for språk og intresserte seg særlig for den østerrikske dikteren Franz Grillparzer, hvis poesi han fremførte flere ganger for sine uintresserte klassekamrater. Han likte å sitere seg selv og å omtale seg selv i tredje person.

Fra 1932 ledet han den medisinpedagogiske avdelingen ved klinikken. Han ble professor i pediatri i 1962.

I 1944 offentliggjorde Asperger den første beskrivelsen av Aspergers syndrom. Han kalte selv utviklingsforstyrrelsen for «autistische Psychopathie». Tilstandens symptomer forekom ham å ligne på autisme. Leo Kanners arbeider om autisme synes Asperger imidlertid antagelig ikke å ha kjent til. Aspergers første artikkel inneholdt beskrivelser av fire barn, Fritz, Harro, Ernst og Hellmuth, som hadde til felles en mangel på empati, manglende evne til å knytte vennskapsbånd, forstyrrelser i blikkontakt, gestikk, mimikk og språkbruk, intensiv beskjeftigelse med et interesseområde og motoriske forstyrrelser. Asperger kalte barna «kleine Professoren» («små professorer»), ettersom de hadde store og detaljerte kunnskaper om sine interesseområder.

Nyere undersøkelser har sådd tvil om Asperger virkelig var motstander av Hitler-regimets medisinske og sosiologiske ideologi, slik som han ofte er blitt portrettert i bøker og fagartikler. I en studie fra 2013/2014 påviste historikeren Herwig Czech at Asperger deltok i nazistenes barneeutanasi-program, noe det ble funnet ytterligere belegg for i 2018. Wikipedia

57 år
Alexander Kielland (Forfatter)
1849 - 1906

Alexander Kielland (Norge)

Forfatter, prosaforfatter, brevkunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Alexander Lange Kjelland

Født:
18. februar 1849 (175 år siden)

Døde:
6. april 1906 (57 år) (118 år siden)

Alexander Lange Kielland var en norsk prosaforfatter. Han skrev avisartikler, noveller og romaner, noen skuespill, og han er kjent som en brevkunstner. Hovedtyngden av hans skjønnlitterære forfatterskap var på 1880-tallet og tilhører realismen. Kielland hadde sans for vidd, ironi og satire.

Blant romanene er det især tre som utmerker seg; Garman & Worse, Gift og Skipper Worse.

Handlingen i romanene er stort sett lagt til Stavanger og omegn med gjenkjennelige natur og miljøskildringer. Kielland benyttet sine litterære verk for kritikk av kirke og skole, og av borgerskapets utnyttelse av arbeiderne. Som Venstre-mann var han sterkt provosert av klasseskiller, sosial nød og kvinneundertrykkelse. Kielland hadde stor tro på kvinners evner og styrke.

Kielland ble inspirert av Camilla Collett, Charles Darwin, John Stuart Mill, Georg Brandes og Søren Kierkegaard.

Kielland var jevngammel med Arne Garborg og den yngste av de forfatterne som Gyldendal forlag valgte å lansere som de fire store innen norsk litteratur. De andre tre er Ibsen, Bjørnson og Lie. Wikipedia

42 år
Maria I av England (Dronning av England)
1516 - 1558

Maria I av England (England)

Dronning av England, politiker, aristokrat

Født:
18. februar 1516 (508 år siden)

Døde:
17. november 1558 (42 år) (465 år siden)

Maria I var dronning av England og dronning av Irland fra 6. juli 1553 (de jure) eller 19. juli 1553 (de facto) til sin død. Maria var den fjerde og nest siste monarken fra Tudordynastiet. Hun huskes for sitt forsøk på å gjeninnføre Den katolske kirke i England. Hun fikk henrettet nesten tre hundre protestanter, og som en følge av dette er hun kjent som Bloody Mary (Maria den blodige). Den religiøse politikken hennes ble reversert av hennes etterfølger, halvsøsteren Elizabeth I, som fortsatte med brutal ensretting, men med motsatt fortegn.

Maria I må ikke forveksles med sin kusine Maria I av Skottland, også kjent som Maria Stuart, som var adskillig yngre enn henne. Wikipedia

Dødsfall

76 år
Jon Christensen (Jazzmusiker)
1943 - 2020

Jon Christensen (Norge)

Jazzmusiker, perkusjonist

Fullt navn / Fødenavn:
Jon Ivar Christensen

Født:
20. mars 1943 (81 år siden)

Døde:
18. februar 2020 (76 år) (4 år siden)

Jon Ivar Christensen var en norsk jazzmusiker (slagverk, perkusjon), kjent internasjonalt fra en rekke innspillinger og samarbeid og ansett for en av nasjonens fremste utøvere siden 1960-tallet, spesielt på cymbal.

Han utga No Time for Time med Pål Thowsen, Arild Andersen og Terje Rypdal (Pan Records, 1976) som ga Spellemannprisen 1977. Med Knut Riisnæs utkom featuring John Scofield/Palle Danielsson (Odin Records, 1992) hvilket ga Spellemannprisen 1992.

Den autodidakte Christensen etablerte seg ellers tidlig i Oslos jazzmiljø, med Gunnar Brostigen orkester (1958), Arild Bjørk (1960), Finn Melbye kvintett (1960), Arild Wikstrøm kvartett (1961), Egil Kapstad trio (1962–64), Karin Krog kvartett (63-68), Terje Bjørklund trio (65-66), Einar Iversen, Bjørn Johansen, Frode Thingnæs sekstett, Radka Toneff, Knut Riisnæs kvartett, Jazzpunkensemblet, Arild Andersen, i Masqualero, Jon Balke's Etno Funk, Sidsel Endresen, Tore Brunborg, Oslo 13, Bjørn Alterhaug, Bendik Hofseth, Bugge Wesseltoft, Olga Konkova, Jacob Young og Bertine Zetlitz.

På tyske ECM medvirket han på et 10-tall utgivelser med Jan Garbarek, Eberhard Weber (1975–76), Terje Rypdal og Jan Erik Vold. Han arbeidet med de svenske Jan Allan/Rune Gustafsson, Bobo Stenson/Palle Danielsson, Lars Danielsson kvartett, finske Iro Haarla, danske Alex Riel og Cæcilie Norby, og de amerikanske Steve Kuhn, Stan Getz, Sonny Rollins, Dexter Gordon, Keith Jarrett, George Russell og John Scofield.

Jon Christensen var gift med skuespiller og tidligere kulturminister Ellen Horn (f. Stoesen i 1951), og far til sanger og skuespiller Emilie Stoesen Christensen (f. 1986). Wikipedia

67 år
Henrik Scheele (Skuespiller)
1952 - 2019

Henrik Scheele (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Henrik Scheele

Født:
5. februar 1952 (72 år siden)

Døde:
18. februar 2019 (67 år) (5 år siden)

Johan Henrik Scheele var en norsk skuespiller. Han huskes kanskje best som programleder for det satirepregede humorprogrammet Nikkerne som gikk på NRK i 1984 og 1985.

Scheele ble født i Oslo. Han var utdannet ved Statens teaterhøyskole og var i en periode ansatt på Nationaltheatret, der han hadde roller mellom 1982 og 2003. I tillegg medvirket han i nærmere 30 norske filmer og TV-serier.

Scheele ble funnet død på et hotellrom i Nairobi i februar 2019. Dødsdatoen er satt til 18. februar 2019. Wikipedia

83 år
Roald Aas (Skøyteløper)
1928 - 2012

Roald Aas (Norge)

Skøyteløper, sykkelrytter

Fullt navn / Fødenavn:
Roald Edgar Aas

Født:
25. mars 1928 (96 år siden)

Døde:
18. februar 2012 (83 år) (12 år siden)

Roald Edgar Aas var en norsk skøyteløper og syklist. I 1956 ble han tildelt Egebergs Ærespris.

Roald Aas var gjennom det meste av 1950-tallet en god nummer to i norsk skøytesport – etter henholdsvis Hjalmar Andersen og Knut Johannesen. Han tok en NM-tittel i 1956; ellers ble han nr. 2 sju ganger. Han gikk for Oslo Idrettslag fram til 1956, da meldte seg inn i Oslo Skøiteklub.

Han stilte for Norge i samtlige EM og VM mellom 1951 og 1960, og var nesten alltid blant de ti beste. Han fikk bronsemedalje i ett VM (1958) og to EM (1957 og 1960). Han deltok i tre OL. I Oslo i 1952 tok han bronse på 1500 m, men i OL i Cortina ble det ingen topplassering. I Squaw Valley i 1960 gikk han omsider helt til topps, og delte gullmedaljen med Jevgenij Grisjin på 1500 m. Etter avsluttet skøytekarriere var han klubbtrener for OSK. Wikipedia

83 år
Rolv Ryssdal (Jurist)
1914 - 1998

Rolv Ryssdal (Norge)

Jurist, høyesterettsjustitiarius

Fullt navn / Fødenavn:
Rolv Einar Rasmussen Ryssdal

Født:
27. oktober 1914 (109 år siden)

Døde:
18. februar 1998 (83 år) (26 år siden)

Rolv Einar Rasmussen Ryssdal var en norsk jurist som var høyesterettsjustitiarius mellom 1969 og 1984.

Han tok juridisk embetseksamen i 1939 og ble etter krigen statsadvokat ved Riksadvokatens kontor. Ryssdal praktiserte som høyesterettsadvokat. Han var i perioden 1956-1964 departementsråd i Justisdepartementet. Han ble gravlagt på statens bekostning.

Ryssdal var dommer i Den europeiske menneskerettsdomstolen fra 1973 til sin død i 1998. Han var visepresident i domstolen fra 1981 til 1985 og president fra 1985.

Han var gift med tidligere fylkesmann i Aust-Agder Signe Marie Stray Ryssdal og far til leder av Den norske advokatforening Anders Chr. Stray Ryssdal, juridisk direktør i Yara-konsernet og styremedlem i Norges Banks hovedstyre Kristine Ryssdal, og Schibsted-direktør Rolv Erik Ryssdal.

Ryssdal ble utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden i 1970. I 1985 ble han forfremmet til storkors for «fremragende embetsfortjeneste og utførelse av vervet som visepresident i Den europeiske menneskerettsdomstol». Ryssdal var også innehaver av storkors av Finlands løves orden. Wikipedia

63 år
Jacqueline Hill (Skuespiller)
1929 - 1993

Jacqueline Hill (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
17. desember 1929 (94 år siden)

Døde:
18. februar 1993 (63 år) (31 år siden)

Jacqueline Hill i England, død 18. februar 1993 i London i England) var en britisk skuespillerinne, som er mest kjent for å ha spilt Barbara Wright i Doctor Who. Hun var en av de to første følgesvennene da serien begynte i 1963 og hun spilte i nesten to år. I 1980 returnerte hun til serien, men i rollen som Lexa i historien Meglos.

Hill ble utdannet på Royal Academy of Dramatic Art og hun debuterte på scenen i London's West End i The Shrike. Mange flere roller fulgte i blant Shop Window, Fabian of the Yardi og An Enemy of the People på TV. Det var på denne tiden at hun giftet seg med regissør Alvin Rakoff som, etter at hun insisterte, lot henne spille mot Sean Connery i en av ABC TVs Armchair Theatre-skuespill. Hun ble tilbudt rollen som Barbara Wright i Doctor Who etter at hun og produsent Verity Lambert diskuterte rollen på en fest. Etter at hun forlot serien i 1965 sluttet hun som skuespillerinne og fokuserte på å danne en familie. Hun begynte igjen å spille i 1978 og hun spilte blant annet Lady Capulet i BBC Televisions versjon av Romeo og Julie. Wikipedia

62 år
Robert Oppenheimer (Teoretisk fysiker)
1904 - 1967

Robert Oppenheimer (USA)

Teoretisk fysiker, ingeniør, kjernefysiker, kunstsamler, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Julius Robert Oppenheimer

Født:
22. april 1904 (120 år siden)

Døde:
18. februar 1967 (62 år) (57 år siden)

Julius Robert Oppenheimer var en amerikansk fysiker av tysk-jødisk opprinnelse.

Faren, en rik tekstilimportør, hadde utvandret fra Tyskland i 1888. Robert Oppenheimer studerte fysikk, klassisk filologi, orientalistikk og kjemi ved Harvard, Cambridge og Göttingen. Han tok doktorgraden ved Göttingen, og arbeidet her med Niels Bohr og Edward Teller. I 1929 ble han professor ved Berkeley-universitetet i California.

Fra 1943 til 1945 ledet han Manhattanprosjektet i New Mexico, som hadde som mål å utvikle atombomben. Han kalles gjerne «atombombens far». Etter å ha sett hvilke redsler bomben forårsaket i Hiroshima og Nagasaki ble han imidlertid en overbevist motstander av bruk av atomvåpen, og nektet å delta i utviklingen av hydrogenbomben. Han engasjerte seg i internasjonal lobbyvirksomhet for nedrustning og for internasjonal kontroll av alle atomvåpen. På 1950-tallet ble han beskyldt for anti-amerikansk virksomhet og påståtte tidligere kommunistsympatier, og ble fratatt sin sikkerhetsklarering. Selv om han hadde mistet all innflytelse i USA, fortsatte han å undervise, skrive og arbeide med fysisk forskning. Han ble først rehabilitert i 1963 av president Lyndon B. Johnson. Wikipedia

85 år
Ingeborg Møller (Biograf)
1878 - 1964

Ingeborg Møller (Norge)

Biograf, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Katharina Elisabeth Storm

Født:
29. desember 1878 (145 år siden)

Døde:
18. februar 1964 (85 år) (60 år siden)

Ingeborg Møller var en norsk forfatter.

Møller debuterte litterært i 1904 med skuespillet Fru Karen. Blant hennes mest kjente verker er den kulturhistoriske romantrilogien Job Sveinungsson (1925), Vandringsmann (1928) og Herrens regn (1929). Romantrilogien var en kulturhistorisk skildring fra slutten av 1700-tallet. Ved siden av forfatterskapet var Ingeborg Møller fast medarbeider i avisa Nationen. Wikipedia

33 år
August Schønemann (Skuespiller)
1891 - 1925

August Schønemann (Norge)

Skuespiller, sanger

Født:
30. mai 1891 (133 år siden)

Døde:
18. februar 1925 (33 år) (99 år siden)

August Schønemann var en norsk sanger og skuespiller.

Schønemann vokste opp i Kristiania-bydelen Grünerløkka. Han debuterte i 1906 i forestillingen Portnerens plageånder på Østre Teater i Kristiania. Fra 1908 opptrådte han oftest under navnet August Schønemann. Navnet kom fra faren som hadde anvendt det i sin ungdom. Schønemann ble engasjert ved Jacob von der Lippes turnéteater der han spilte i Oliver Twist. Deretter fulgte kortere engasjementer ved Det norske teatret, Fahlstrøms teater, Pehr Qværnstrøms Folketeater og Tivoli Theater. Schønemann opptrådte også på Kongsberg Sommerteater i 1913.

I 1914 ble han engasjert ved Theatre Moderne i Tivolihaven i Kristiania, der han slo igjennom i Thorleif Klausens og Michael Flagstads Futt. I de følgende åtte årene var Schønemann teatrets faste stjerne og trekkplaster. I 1909 spilte han mot Max Hansen i Charlies Tante på Parkteatret. I 1922 spilte Schønemann hovedrollen i filmkomedien Kjærlighet paa pinde, hans eneste filmrolle. I 1923 gjestet han Casino som vettskremt løvetemmer i Ernst Rolf-revyen Fra Karl Johan til Lykkeland. Schønemann gjestet samme år også som Passepartout i Jorden rundt på åtti dager, og i 1924 som Ko-Ko i Max Reinhardts praktoppsetning av Gilbert & Sullivans kineseroperette Mikadoen, hans eneste større alvorligere rolle. Wikipedia

72 år
Albert Bierstadt (Kunstmaler)
1830 - 1902

Albert Bierstadt (Tyskland)

Kunstmaler

Født:
7. januar 1830 (194 år siden)

Døde:
18. februar 1902 (72 år) (122 år siden)

Albert Bierstadt var en tyskfødt amerikansk maler, som spesialiserte seg på landskapsmalerier. Wikipedia

56 år
Sophus Lie (Matematiker)
1842 - 1899

Sophus Lie (Norge)

Matematiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Marius Sophus Lie

Født:
17. desember 1842 (181 år siden)

Døde:
18. februar 1899 (56 år) (125 år siden)

Marius Sophus Lie var en norsk matematiker. Sammen med Niels Henrik Abel regnes Lie som den største matematikeren Norge har fostret.

Lie grunnla på egen hånd en ny matematisk disiplin, transformasjonsgruppeteorien. Denne disiplinen går i dag under navnet «teorien for Lie-grupper», og er i dag et viktig redskap for moderne fysikk. Lies algebra blir brukt til å klassifisere elementærpartikler, og i tillegg spiller den en viktig rolle innenfor kvantemekanikken.

Lie var høyt ansett ute i Europa. I 1886 ble han utnevnt til professor ved matematisk institutt i Leipzig, og han arbeidet også i Berlin, Paris og i Göttingen. I sitt siste leveår ble han professor ved Det Kongelige Frederiks Universitet i Christiania. Wikipedia

54 år
Albert Cammermeyer (Forlegger)
1838 - 1893

Albert Cammermeyer (Norge)

Forlegger, bokhandler

Fullt navn / Fødenavn:
Frederik Albert Cammermeyer

Født:
27. desember 1838 (185 år siden)

Døde:
18. februar 1893 (54 år) (131 år siden)

Frederik Albert Cammermeyer var en norsk bokhandler og forlegger.

23. mai 1869 giftet han seg med Kaja Jeanette Petrea Nathalie Dybwad (13. januar 1846 – 1. april 1872), datter av bokhandler Christopher Andreas Dybwad (1817 – 89) og Kaja Jeanette Petrea Nathalie Steen (1809 – 78).

Som 17-åring startet han hos Drammen-bokhandleren Harald Lyche (1854) og gikk i 1862 til Jacob Dybwad i Kristiania, der han i 1867 etablerte Alb. Cammermeyers bokhandel og forlag. Det ble i sin tid det eneste norske forlag som kunne måle krefter med den danske forlagsdominansen. Bokhandelen hadde et utvidet repertoar samt stilte ut og solgte kunst. I 1870 ansatte han den første kvinnelige ekspeditør i en norsk bokhandel. Cammermeyer, som først ble nektet medlemskap i Bokhandlerforeningen (1867), ble opptatt i 1868 og var formann der fra 1886 til 1891. Etter at han ble syk, overlot han bokhandelen til tre av sine medarbeidere i 1888; i 1965 ble denne overtatt av Johan Grundt Tanum, og ble etter flere eieroverdragelser, en del av kjeden Tanum bokhandel i 1995 og i 2007 en del av Cappelen Damm. Forlagsdelen ble overtatt av Lars Swanström i 1890 og ble drevet til frem hans død i 1939. Albert Cammermeyer døde i 1893 av hjertesvikt.

Albert Cammermeyers farfars far var Johan Sebastian Cammermeyer (1730 – 1819) som kom fra København til Bergen i 1754 og ble først gift med Maren Heiberg (1742 – 1812) og således morfar til Johan Sebastian Cammermeyer Welhaven (se slekten Heiberg). Etter Marens død giftet han seg med Anne Gude, de fikk Johan Siegfried Cammermeyer (1757 – 1844), Alberts farfar. Albert Cammermeyers far var distriktslegen Johan Widing Heiberg Cammermeyer (1805 – 56) som hadde praksis i Innvik 1836 – 41 og i Eid i Nordfjord 1841 – 55 inntil han døde av bronkitt. Hans mor var Karen Sofie Sehested Arctander (1809 – 72). Albert flyttet i 1854 til morens familie i Drammen. Etter farens død i 1856 flyttet også resten av familien til Drammen. Wikipedia

89 år
Michelangelo (Kunstmaler)
1475 - 1564

Michelangelo (Italia)

Kunstmaler, billedhugger, bygningstegner, arkitekt, lyriker, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni

Født:
6. mars 1475 (549 år siden)

Døde:
18. februar 1564 (89 år) (460 år siden)

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, kjent som Michelangelo, var en italiensk billedhugger, maler og arkitekt. På grunn av den store allsidigheten i disiplinene han utøvde, betraktes han som et arketypisk renessansemenneske, på linje med sin rival og likemann Leonardo da Vinci.

Michelangelos produksjon gjennom hans lange liv er fenomenal. Om volumet av brevvekslinger, skisser og etterlevninger som har holdt seg til i dag blir redegjort for, er han den best dokumenterte kunstneren fra det sekstende århundre. To av hans mest kjente verk, «Pietà» og «David», ble utført før han var tredve. Michelangelo regnet seg først og fremst som billedhugger, men han lagde også to av de mest innflytelsesrike freskomaleriene i vestlig kunsthistorie: Scener fra første mosebok og «Dommedag» på alterveggen i det sixtinske kapell i Roma. Senere i livet tegnet han kuppelen til Peterskirken, og fornyet klassisk arkitektur med bruk av kolossalordenen.

To biografier om Michelangelo ble utgitt i hans egen levetid, noe som er enestående for en renessansekunstner. Giorgio Vasari mente at han markerte høydepunktet i kunstens utvikling siden begynnelsen av renessansen, et syn som besto innenfor kunsthistorien i århundrer. I sin levetid ble han også kalt Il Divino («den guddommelige»), et tilnavn som passet hans intense spiritualitet. Hans samtidige beundret hans terribilità, en form for overveldende storslagenhet, og det var etterfølgernes forsøk på å studere og etterligne Michelangelos lidenskapelige og høyst personlige stil som resulterte i den neste store bevegelsen i vestlig kunst etter høyrenessansen, manierismen. Wikipedia

62 år
Martin Luther (Reformator)
1483 - 1546

Martin Luther (Tyskland)

Reformator, teolog

Fullt navn / Fødenavn:
Martin Luther

Født:
10. november 1483 (540 år siden)

Døde:
18. februar 1546 (62 år) (478 år siden)

Martin Luther var en tysk reformator og teolog som var en av de mest sentrale personene under reformasjonen.

Han ble opprinnelig katolsk prest i augustinereremittenes orden. Han fikk en grundig utdannelse av sin orden og ble professor ved universitetet i Wittenberg. Tidlig i 30-årsalderen utviklet han teologiske synspunkter om kirkens myndighet, sakramentene, mennesket og dets forhold til Gud som – sammen med hans avstandtagen fra kirkelige misligheter, for eksempel innen måten avlat ble praktisert på – ga støtet til reformasjonen og førte til grunnleggelsen av de evangelisk-lutherske kirkene. Startpunktet for reformasjonen oppgis tradisjonelt som allehelgensaften lørdag 31. oktober 1517, den dag han utsendte sine diskusjonsteser mot sider ved avlatspraksisen, som han ifølge en mye omtalt, men noe svakt historisk belagt hendelse spikret opp på kirkedøren i Wittenberg. Men i seg selv representerte ikke denne hendelsen noe skjellsettende brudd. Derimot var det den måten striden mellom Luther og hans motstandere utviklet seg på, både dens stadig eskalerende form og i dens gravitasjon mot teologisk mer sentrale anliggender enn kun sider ved kirkelig botspraksis, som frembragte et ugjenkallelig brudd i løpet av få år.

I 1521 ble Luther lyst fredløs, og han tok tilflukt hos en velvillig og mektig fyrste. Hans bevegelse fikk noen tilbakeslag i forbindelse med den tyske bondekrigen og da det ikke lyktes å holde de kirkekritiske fraksjoner samlet på grunn av sprikende teologiske standpunkter. Luthers oversettelser av Bibelen hadde stor betydning for utviklingen av det tyske språket. Hans salmediktning inspirerte til fremblomstring av kristen menighetssang også innen andre trossamfunn. Hans ekteskap med nonnen Katharina von Bora ga presteekteskapet legitimitet innen flere kristne tradisjoner. Luthers reformasjon sprengte den kirkelige enhet i det kontinentale Vest-Europa og Nord-Europa og fikk også store og varige politiske og kulturforandrende konsekvenser. Wikipedia

<<
18. Februar
>>