Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

15. Februar

Om dagen

15. Februar er dag 46 i 2024, og er i uke 7. Det er 320 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 15. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

11 år siden

2013: Meteorittnedslaget i Russland. Flere hundre mennesker ble skadet

Meteorittnedslaget i Russland i 2013 fant sted da en meteoroide kom inn i jordatmosfæren morgenen 15. februar 2013 over Ural-regionen i Russland, og begynte å gløde og gå i oppløysing. Det russiske vitenskapsakademi har estimert at meteoroiden hadde en masse på 10 000 tonn og kom inn i atmosfæren med en hastighet på minst 54 000 km/t, og at den eksploderte i en høyde av mellom 30 og 50 km over bakken.

En av innbyggerne i Jekaterinburg beskrev lyset fra meteoren som «blendende». Mange filmet hendelsen med frontrutekamera montert i biler.

På grunn av trykkbølgene som følge av at meteoroiden eksploderte, ble flere vinduer knust i byen Tsjeljabinsk, og et fabrikktak skal ha falt sammen. Skøytebanen (Uralskaja Molnija) som skal være vertskap for EM på skøyter i hurtigløp i 2015 ble også rammet av bygningsskader og måtte stenge arenaen. Skadene var ikke verre enn at de regner med å få banen klar innen mesterskapet skal arrangeres. Mer enn 1 200 personer skal ha blitt skadd i hendelser, de fleste av dem med kuttskader og blåmerker. I isen på Tsjebarkulsjøen oppstod et hull på seks meter i diameter uten at dykkere fant meteorittrester i sjøen. Utenfor hullet er det funnet fragmenter av stein som forskere fra Det russiske vitenskapsakademi mener kan være fra meteoritten. Steinen inneholder 10 % jern.

Meteoritten er den største som er rapportert siden Tunguska-eksplosjonen i 1908, som også fant sted i Russland; i Sibir. Man regner med at det i snitt går 100 år mellom hendelser av samme størrelse som Ural-meteoritten.

Senere samme dag, og uten å ha noe med hendelsen i Russland å gjøre, passerte asteroiden 2012 DA14 rekordnært jorden. Det var et svært uvanlig sammentreff at disse hendelsene kom så tett på hverandre. Meteoren hadde en klart annerledes bane enn asteroiden. Wikipedia
42 år siden

1982: Boreriggen «Ocean Ranger» synker under en storm utenfor kysten av Newfoundland

Ocean Ranger-ulykken var en ulykke der oljeplattformen Ocean Ranger veltet og sank den 15. februar 1982. Ulykken skjedde på Hibernia-oljefeltet, 267 kilometer øst for St. Johns på Newfoundland. Alle de 84 som var om bord på plattformen omkom under ulykken. 58 av de omkomne kom fra Newfoundland. Ulykken førte til en omfattende gjennomgang av sikkerhetstiltak innen oljesektoren og gjennomføring av et skjerpet regelverk, en rekke endringer av teknisk og konstruksjonsmessig karakter. Ocean Ranger-ulykken blir ofte sammenlignet med Alexander L. Kielland-ulykken i 1980. Både Ocean Ranger og Alexander L. Kielland var plattformer ingen trodde kunne havarere. Store norske leksikon
59 år siden

1965: Nat King Cole dør av lungekreft, bare 45 år gammel

Nat «King» Cole var en amerikansk sanger, pianist og skuespiller. Han begynte sin karriere som jazzpianist, men ble mest kjent som sanger. Nat King Cole hører til populærmusikkens mestselgende artister og regnes i samme klasse som Frank Sinatra og Bing Crosby.

Cole vokste opp i Chicago i staten Illinois. Foreldrene var aktive baptister. Faren var predikant. Moren var organist, og den som gav Cole de første musikalske inntrykk. Hun lærte ham å spille piano og gjorde sønnen fortrolig med alt fra jazz og gospel til europeisk klassisk musikk. Familien bodde i en del av Chicago som på 1920-tallet var kjent for sitt livlige natteliv og mange jazzklubber. Cole snek seg ut om kveldene og fikk oppleve store jazzartister, blant dem Louis Armstrong. Cole var bare fire år da han første gang opptrådte for en forsamling. Inspirert av pianisten Fatha Hines begynte Cole i tenårene å opptre i jazzklubber. Sammen med broren Eddie dannet han et band og spilte inn sin første plate i 1936. Det var på denne tiden han tok kunstnernavnet.

Etter å ha giftet seg med en danserinne, flyttet Cole i slutten av 1930-årene til Los Angeles og dannet jazzbandet Nat King Cole Trio som opptrådte en del i radio. Det endelige gjennombruddet kom i 1940 med platen Sweet Lorraine. I 1943 fikk trioen kontrakt med plateselskapet Capitol Records. Cole kom til å være tilknyttet selskapet resten av livet. Kombinasjonen av utsøkt låtmateriale fra datidens ledende slagerkomponister, fremragende musikalske arrangementer og Coles distinkte syngestil resulterte i en lang rekke slagersanger som solgte i milliontall. Det sies at fortjenesten på Coles platesalg mer enn finansierte byggingen av den enorme Capitol Records Building i Hollywood. I underholdningsbransjen sa man at denne bygningen var «The House that Nat Built».

I takt med den stigende suksessen ble Cole stadig oftere markedsført som soloartist, det opprinnelige imaget hans som jazzbandpianist kom mer i bakgrunnen. Cole var den første afro-amerikaner som fikk sitt eget radioprogram. På slutten av 1950-tallet fikk han også et eget TV-show. Cole opptrådte dessuten i en rekke kortfilmer og hadde også roller i spillefilmer, blant annet i Saint Louis Blues og Cat Ballou. I 1948 flyttet han inn i et flott hus i Los Angeles’ fasjonable strøk Hancock Park. Han giftet seg på nytt og fikk 5 barn. Sangeren og nå avdøde Natalie Cole er hans datter og hun hadde stor suksess med en innspilling fra 1991 der hun sang duett med sin for lengst avdøde far på hans storslager «Unforgettable».

Både på scene og på plate viste Cole seg alltid som en høyst profesjonell sanger og musiker. Hans musikalske timing og frasering var perfekt, tolkningene var alltid preget av innlevelse. På scenen fremstod han med betydelig karisma.

Cole var storrøyker og døde av lungekreft 45 år gammel. Wikipedia
126 år siden

1898: Skipet USS Maine blir sprengt i Havanna, og USA går til krig mot Spania

Den spansk-amerikanske krig var en krig mellom USA og Spania fra april til desember 1898, som markerte et viktig skille i USAs utenrikspolitikk.

Fra 1895 raste et kubansk opprør mot de spanske koloniherrer. Sympatien i USA var på opprørernes side, og da amerikanske økonomiske interesser ble skadelidende, ble tanken om en amerikansk intervensjon stadig mer populær i USA. Et avgjørende skritt nærmere krig kom da det amerikanske slagskipet «Maine», som i januar 1898 var sendt til Havanna for å beskytte amerikanske interesser, ble sprengt i luften ved en uoppklart eksplosjon 15. februar. Store norske leksikon

Fødsler

39 år
Gøril Snorroeggen (Håndballspiller)
1985

Gøril Snorroeggen (Norge)

Håndballspiller

Født:
15. februar 1985 (39 år)

Gøril Snorroeggen er en norsk håndballspiller oppvokst på Kattem. Hun spilte for det danske laget Team Esbjerg 2011–2013. Snorroeggen har spilt 102 A-landskamper og scoret 224 mål for det norske kvinnelandslaget i håndball. Hun har også spilt 48 ungdomslandskamper i håndball. På seniornivå har hun vært med på EM-gull i 2004 og i 2006, VM-sølv i 2007, VM-gull i 2011 og OL-gull i 2008 og 2012.

24. juni 2010 skrev hun under for det danske laget Team Esbjerg med oppstart 1. januar 2011. Ble årets playmaker i Danmark i sesongen 2011/12. Hun har tidligere også spilt fotball og har seks ungdomslandskamper.

Hennes søster Marte Snorroeggen spilte også håndball (48 ungdomslandskamper og 18 seniorlandskamper). Wikipedia

50 år
Mr. Lordi (Sanger)
1974

Mr. Lordi (Finland)

Sanger, lyriker, tegneserieskaper, musiker

Født:
15. februar 1974 (50 år)

Tomi Putaansuu eller Mr. Lordi som han også kaller seg er vokalist i det finske heavy metallbandet Lordi. Han er vokalist, låtskriver og kostymedesigner for bandet. Mens han studerte filmproduksjon i Torino, laget de deres første musikkvideo for sangen: Hard Rock Hallelujah. De vant Eurovision Song Contest 2006 med samme sang.

Putaansuu ble født og vokste opp i Rovaniemi. I ganske ung alder ble han interessert i spesialeffekter og monster. I barndommen var har stor fan av The Muppets Show og ET. Da han ble åtte år fikk han vite om heavy metall av vennen Risto Niemi. Noen av favoritt bandene til Tomi var Kiss, Alice Cooper og Twisted Sister. Han laget mange fantasiband med venner. Der kom de fram til albumlogo på alle bandene. Tomi var ikke så god på skolen (utenom musikk og tegning) startet han med å lage skrekkfilmer. Som regissør og effektdesigner ble han kjent med Pete Riski (som ble produsenten på musikkvideoen), Petri Kangas og Kimmo Valtanen. Wikipedia

50 år
Lars Ramslie (Forfatter)
1974

Lars Ramslie (Norge)

Forfatter, bibliotekar, industriarbeider

Født:
15. februar 1974 (50 år)

Lars Ramslie er en norsk forfatter. Han har tidligere arbeidet som bibliotekar og industriarbeider. Ramslie er oppvokst på Øreåsen i Rygge kommune. Han har studert videoproduksjon ved Olavskulen Folkehøgskule på Bømlo og tatt forfatterstudiet ved Høgskolen i Telemark – Bø. I 2005 var han sammen med Helga Eriksen og Henning H. Bergsvåg initiativtager til Forfatteraksjon Bergen.

Ramslie debuterte i 1997 med romanen Biopsi som innbrakte ham Tarjei Vesaas' debutantpris. Wikipedia

50 år
Alexander Wurz (Formel 1-fører)
1974

Alexander Wurz (Østerrike)

Formel 1-fører, sykkelrytter

Født:
15. februar 1974 (50 år)

Alexander Wurz er en tidligere Formel 1-fører. Han er i dag testfører for Honda Racing F1. Han er sønn av Franz Wurz som ble europamester i rallycross tre ganger.

Wurz startet karrieren med gokart og gikk gradene opp gjennom de ulike motorsportseriene. Blant annet vant han i 1996 24-timersløpet på Le Mans og ble med det den til da yngste føreren til å vinne dette løpet. Året etter fikk han sin debut i Formel 1 i en Benetton under Canadas Grand Prix, etter at landsmannen Gerhard Berger måtte stå over løpet på grunn av sykdom. Denne sesongen kjørte han tre løp og fikk med seg en tredjeplass.

Fra 1998 til 2000 var han sammen med Giancarlo Fisichella fast i Benetton stallen, men de store resultatene uteble. Foran 2001-sesongen signerte han som testfører for McLaren. Han holdt seg i McLaren ut 2005-sesongen, men kjørte bare et løp på denne tiden og endte da på en tredjeplass. Før 2006-sesongen gikk han til Williams F1, igjen som testfører. Wurz ble imidlertid forfremmet til fører foran 2007-sesongen og klarte da en tredjeplass i Canada. Mot slutten av sesongen annonserte han at han la opp som Formel 1-fører, men han signerte likevel for Honda foran 2008-sesongen, igjen som testfører. Wikipedia

51 år
Hanna Zetterberg (Skuespiller)
1973

Hanna Zetterberg (Sverige)

Skuespiller, politiker, skribent

Født:
15. februar 1973 (51 år)

Hanna Rebecca Zetterberg er en svensk politiker (Vänsterpartiet). Hun var riksdagsmedlem i perioden 1994-1998.

Ved 21 års alder ble Zetterberg innvalgt i Sveriges riksdag, og arbeidet for Vänsterpartiet frem til 1998, da hun gikk tilbake til sine universitetsstudier. 2002 bega hun seg igjen inn i politikken, og var nominert i begynnelsen av 2003 som kandidat til partileder i Vänsterpartiet.

Ved 11-årsalderen hadde hun hovedrollen i Ronja Røverdatter, som ble hennes eneste film.

Medlem i juryen til SVT-programmet Toppkandidaterna. Wikipedia

53 år
Renee O'Connor (Skuespiller)
1971

Renee O'Connor (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Evelyn Renée O'Connor

Født:
15. februar 1971 (53 år)

Renee O'Connor er en amerikansk skuespiller, produsent og regissør som er mest kjent for å spille rollen som Gabrielle i TV-serien Xena: Warrior Princess fra 1995 til 2001.

O'Connor hadde sin første rolle som skuespiller i en alder av åtte år da hun spilte en gravemaskin under en Theater on Wheels-produksjon. I en alder av tolv begynte hun å studere skuespill på Houston's Alley Theatre, og senere gikk på High School for Performing and Visual Arts i Hun debuterte som skuespiller i 1989 i TV-serien Teen Angel.

O'Connor begynte på sin TV-karriere i en alder av seksten år med reklamefilmer for McDonald’s og Exxon. En lang rekke reklamefilmer fulgte samtidig som hun hadde en rekke strøjobber blant annet som Porky Pig på Astroworld og hun jobbet som aerobic-instruktør i Los Angeles.

O'Connor ble stemt frem som nummer 3 av de mest fascinerende menneskene i 1996. I 1997 var hun nummer 2, og en av de vakreste menneskene i 1997, etter Personer pålogget. Hun ble kåret som nummer 45 blant de 100 mest sexy kvinnene i 2000. Wikipedia

53 år
Alex Borstein (Skuespiller)
1971

Alex Borstein (USA)

Skuespiller, Komiker, manusforfatter, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Alexandrea Borstein

Født:
15. februar 1971 (53 år)

Alexandrea «Alex» Borstein er en amerikansk skuespillerinne og komiker.

Som barn tidlig på 1980-tallet flyttet Borstein til det sørlige California sammen med familien. Senere flyttet hun til San Francisco der hun begynte på San Francisco State University. Hun tok seg jobb i et reklamefirma der hun laget reklamer for Barbie.

Borstein begynte på improvisasjonskurs på ACME Comedy Theater, der hun møtte både sin forfatterpartner og kommende ektemann. Alex og hennes forfatterpartner startet arbeidet med å skrive Casper the Friendly Ghost. Kort tid etter forlot hun den animerte serien for å bli fulltids forfatter. I 1996, mens hun fortsatt skrev for Casper, jobbet Borstein i den populære TV-serien Power Rangers Zeo, der hun hadde stemmen til «Queen Machina», dronningen over maskinene. I 1997 ble Borstein fast medlem i TV-serien MADtv. Hun er kanskje mest kjent i rollen som «Miss Swan», en rolle hun baserte på en kombinasjon av sin bestemor og sangerinnen Björk.

Mens Borstein arbeidet i MADtv møtte hun Seth MacFarlane som skulle starte den animerte serien Family Guy på FOX. Borstein ble forlovet med Jackson Douglas da han fridde til henne midt under en sketsj under innspillingen av MADtv, og de giftet seg i 1999.

I 2000 fikk Borstein rollen som «Sookie St. James» i TV-serien Gilmore Girls. I pilotepisoden spilte hun «Sookie», men hun kunne ikke fortsette i serien på grunn av at hun fremdeles hadde kontrakt med MADtv. Hun ble byttet ut med Melissa McCarthy. Borstein hadde imidlertid en gjesterolle i flere episoder som harpespilleren «Drella», og senere som «Miss Celine», en middelaldrende moterådgiver for kjendiser. Borsteins ektemann, Jackson Douglas, har også en rolle i Gilmore Girls, som «Jackson Melville», «Sookies» ektemann.

Borstein forlot MADtv i 2002, det samme året Family Guy ble kansellert på FOX. Family Guy kom imidlertid tilbake i 2005, og Borstein er fortsatt med i besetningen som produsent og forfatter, samt stemmen til «Lois» og flere andre figurer.

Etter at Borstein forlot MADtv har hun hatt flere filmrollen, blant annet som rektor i Lizzie McGuire - Stjerne for en dag, bestevennen til Halle Berry i Catwoman, og som ansatt i CBS News i Good Night, and Good Luck. Wikipedia

55 år
Fulvio Valbusa (Langrennsløper)
1969

Fulvio Valbusa (Italia)

Langrennsløper

Født:
15. februar 1969 (55 år)

Fulvio Valbusa er en italiensk langrennsløper. Han er en eldre bror av langrennsløperen Sabina Valbusa.

Under VM 1995 i Thunder Bay og VM 1997 i Trondheim var Valbusa med på ta stafettbronse for Italia. Under VM 1999 i Ramsau tok han bronse på 15 km jaktstart og med stafettlaget, og under VM 2005 i Oberstdorf tok han sølv på 15 km fristil.

Under OL 1998 i Nagano ble det sølv på stafetten. Han har vunnet to enkeltrenn i verdenscupen, og den beste sammenlagtplasseringen er en tredjeplass fra sesongen 1996/97.

Karrierens høydepunkt er gullmedaljen på stafetten under OL 2006 i Torino. Wikipedia

55 år
Anja Andersen (Håndballspiller)
1969

Anja Andersen (Danmark)

Håndballspiller, håndballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Anja Jul Andersen

Født:
15. februar 1969 (55 år)

Anja Jul Andersen er dansk håndballtrener og tidligere -spiller. Hun spilte 133 kamper for det danske landslaget, og scoret 726 mål i perioden 1989–1999. Wikipedia

59 år
Terje Lien Aasland (Politiker)
1965

Terje Lien Aasland (Norge)

Politiker, fagforeningsperson

Født:
15. februar 1965 (59 år)

Terje Lien Aasland er en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Telemark i 2005. I Stortingsvalget 2017 var han Arbeiderpartiets førstekandidat i Telemark.

Aasland har bakgrunn som energimontør og tillitsvalgt i fagbevegelsen. Fra 1982 til 1994 var han lærling og senere energimontør ved Skiensfjordens Kommunale Kraftselskap. Han er distriktssekretær i LO i Telemark, og var dessuten medlem av kommunestyret i Skien fra 1991 til 2003. Han var medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre 1998–2000. Wikipedia

33 år
Chris Farley (Skuespiller)
1964 - 1997

Chris Farley (USA)

Skuespiller, manusforfatter, stunt performer, sanger, danser, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Crosby Farley

Født:
15. februar 1964 (60 år siden)

Døde:
18. desember 1997 (33 år) (26 år siden)

Christopher Crosby Farley var en amerikansk skuespiller og komiker.

Farley studerte teater og kommunikasjon på universitetet i Marquette. Etter utdannelsen spilte han komedie i teater og ble her oppdaget av produsenten Lorne Michaels i TV-showet Saturday Night Live. Etter flere år i showet hvor han var en av de mest populære skuespillerne, spilte han i noen filmer, som Wayne's World (1992), Coneheads (1993), Billy Madison (1995) og til slutt Tommy Boy (1995), med sin tidligere kollega fra komediepartner fra Saturday Night Live, David Spade. Duoen lagde senere en film til, Black Sheep (1996), og fra den da var Farley blitt en av de store stjernene innen komedie.

Med Farleys voksende popularitet vokste også hans egne problemer. Han slet med overvekt, alkoholisme- og narkomani, og døde til sist av en utilsiktet overdose av kokain og morfin.

26. august 2005 mottok Farley stjerne nummer 2 289 på Hollywood Walk of Fame. Han har to brødre, John P. Farley og Kevin Farley, som også er skuespillere. Wikipedia

62 år
Niklas Hjulström (Sanger)
1962

Niklas Hjulström (Sverige)

Sanger, filmregissør, skuespiller, regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Niklas Lennart Hjulström

Født:
15. februar 1962 (62 år)

Niklas Lennart Hjulström, er en svensk skuespiller, regissør og artist. Han er sønn til skuespilleren Lennart Hjulström og bror til programlederen Carin Hjulström.

Hjulström gikk ut av Teaterhögskolan i Stockholm i 1990 og han har vært kunstnerlig leder for den store scenen på Folkteatern i Göteborg siden 2001.

Som skuespiller har han blant annet gjort roller som politiassistenten Skacke i Sjöwall-Wahlöö-kriminalbøker med Gösta Ekman i hovedrollen, og Annika Bengtzons mann i filmatiseringene av Liza Marklunds bøker.

Hjulström er ene halvparten av popduoen Cue som i forbindelse med den svenske TV-serien Glappet 1997 fikk en hit med «Burnin'». Wikipedia

64 år
Bjørg Eva Jensen (Skøyteløper)
1960

Bjørg Eva Jensen (Norge)

Skøyteløper, sykkelrytter

Født:
15. februar 1960 (64 år)

Bjørg Eva Jensen er en norsk skøyteløper, olympisk mester og medlem av Idrettsforeningen Fram i Larvik. Hun er også flere ganger norsk mester i sykling og er tildelt Egebergs ærespris. Wikipedia

70 år
Matt Groening (Animatør)
1954

Matt Groening (USA)

Animatør, tegneserieskaper, skuespiller, manusforfatter, skribent, kunstner, journalist, regissør, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Matthew Abram Groening

Født:
15. februar 1954 (70 år)

Matthew Abram Groening er en amerikansk tegneserietegner og skaperen av animasjonsseriene The Simpsons og Futurama.

Tidligere i karrieren skapte Groening tegneserien Life in Hell, som fortsatt publiseres i mange aviser.

Groening hentet mange av navnene til TV-serien «The Simpsons» fra sitt eget liv: foreldrene hans heter Homer og Margaret (Marge) og hans yngre søstre heter Lisa og Maggie. Andre navn i serien er hentet fra Groenings hjemby Portland i Oregon. Wikipedia

73 år
Jane Seymour (Skuespiller)
1951

Jane Seymour (Storbritannia)

Skuespiller, filmprodusent, gründer

Fullt navn / Fødenavn:
Joyce Penelope Wilhelmina Frankenberg

Født:
15. februar 1951 (73 år)

Wikipedia

75 år
Gunvald Ludvigsen (Politiker)
1949

Gunvald Ludvigsen (Norge)

Politiker, sosialøkonom

Født:
15. februar 1949 (75 år)

Gunvald Ludvigsen er en norsk sosialøkonom og politiker (V). Han satt på Stortinget for Sogn og Fjordane fra 2005 til 2009. Ludvigsen var kommunestyremedlem i Eid 1991–1995, formannskapsmedlem 1999–2003, samt ordfører 2003–2005 i Eid kommune. Ulike styreverv som styremedlem, leder og sekretær i Eid Venstre 1991–2003. Etter kommunevalget 2011 ble han valgt som varaordfører i Eid. En posisjon han hadde til 2015.

Ludvigsen gikk folkeskolen 1956–1963, framhaldsskolen i 1964, realskolen 1964–1966, samt gymnas 1966–1969. Han studerte sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo fra 1972 til 1977. Han var lærer i Træna 1970–1971, førstesekretær i Husbanken 1977–1978, og økonomikonsulent og økonomisjef i Levanger 1978–1983. Ludvigsen flyttet deretter til Sogn og Fjordane, hvor han ble rådmann i Eid kommune i 1983. Han satt i stillingen inntil han ble banksjef i DnB Nordfjordeid i 1990. Han var deretter direktør ved Nordfjord sykehus fra 1993 til han ble ordfører i 2003.

Som stortingsrepresentant 2005–2009 var han medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité. Han var da Sogn og Fjordane Venstres første stortingsrepresentant siden 1969, og valgt inn på utjevningsmandat. Ludvigsen var igjen nominert som Sogn og Fjordane Venstres toppkandidat ved stortingsvalget 2009, men sikret seg ikke et distriktsmandat, og hadde ingen mulighet til å gjenvinne utjevningsmandatet da Venstre nasjonalt falt under sperregrensen. Wikipedia

77 år
Wenche Myhre (Sanger)
1947

Wenche Myhre (Norge)

Sanger, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Wenche Synnøve Myhre

Født:
15. februar 1947 (77 år)

Wenche Myhre er en norsk sanger, danser, skuespiller og forfatter. Siden 1960-årene har hun gjort stor suksess med en rekke sanger på norsk, svensk, tysk og dansk. Hun ble tildelt hedersprisen under Spellemannprisen 2003 for sin innsats som artist i Norge og utlandet gjennom 50 år. Wikipedia

79 år
John Helliwell (Musiker)
1945

John Helliwell (Storbritannia)

Musiker, saksofonist

Fullt navn / Fødenavn:
John Anthony Helliwell

Født:
15. februar 1945 (79 år)

John Anthony Helliwell er en engelsk musiker som spiller saksofon og noe keyboard (på liveopptredener) i rockbandet Supertramp.

Som barn sang han i kirkekor og begynte å spille piano. Som 13-åring begynte han å spille klarinett, og som 15-åring saksofon.

Helliwell har spilt saksofon i en rekke band, blant andre 60-tallsbandet The Alan Bown Set (som John Anthony), før han ble med i Supertramp i 1973 og har spilt der siden, da hans saksofon har vært blant bandets kjennetegn. Han bruker Selmer alt, tenor og baryton saksofoner.

I tillegg til sitt engasjement i Supertramp, turnerer han også med sitt eget band, John Helliwell's Crème Anglaise. Han har også spilt med flere andre kjente musikere, som Thin Lizzy og Pink Floyd (han spillede saksofon på The Dogs of War bortsett fra sangens saksofonsolo).

Han har være gift med sin kone Christine siden 1975 og har to sønner, Charles og William. Wikipedia

67 år
Griselda Blanco (Narkotikabaron)
1945 - 2012

Griselda Blanco (Colombia)

Narkotikabaron

Fullt navn / Fødenavn:
Ana Griselda Blanco Restrepo

Født:
15. februar 1945 (79 år siden)

Døde:
3. september 2012 (67 år) (11 år siden)

Griselda Blanco, også kjent som «la Madrina», «Den svarte enken», «Kokain-dronningen av Miami» og «Gudmoren», var lederen av det største narkotika-nettverket i Miami på 1970- og 1980-tallet. Hun var kjent for sin ubarmhjertige og psykopatiske oppførsel. Wikipedia

80 år
Mick Avory (Musiker)
1944

Mick Avory (Storbritannia)

Musiker, trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Charles Avory

Født:
15. februar 1944 (80 år)

Michael Charles «Mick» Avory er en engelsk trommeslager. Han er antagelig best kjent fra The Kinks, som han var medlem av i årene 1964-1984, selv om han i 1962 spilte med det enda relativt ukjente bandet The Rolling Stones i en kort periode. Blant annet var han med på deres første opptreden i The Marquee Club.

Avory ble utdannet ved en skole for trommeslagere i London, Drumtech. Han var hovedsakelig inspirert av jazztrommeslagere som Art Blakey og Max Roach, og mindre høylytt enn en del av sine samtidige pop- og rock-trommeslagere som Keith Moon og John Bonham. Wikipedia

84 år
Helen Bøsterud (Politiker)
1940

Helen Bøsterud (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Helen Marie Bøsterud

Født:
15. februar 1940 (84 år)

Helen Marie Bøsterud er en norsk politiker (Ap). Hun var innvalgt på Stortinget fra Akershus fra 1977 til 1993, og var justisminister fra 1986 til 1989.

Hun er utdannet spesialpedagog ved Oslo lærerhøgskole (1961) og Statens spesiallærerhøgskole (1972).

Før hun ble heltidspolitiker jobbet Bøsterud som lærer i Vestby. I perioden 1975-79 var hun medlem av Akershus fylkesting. Hun var varamann til Nordisk råd i perioden 1979-81. Videre var hun medlem av representantskapet i Vestby Ap i 1972-82.

Etter at hun gikk ut av Stortinget var hun direktør for Direktoratet for sivilt beredskap fra 1993 til 2003. Wikipedia

83 år
Ole Ellefsæter (Langrennsløper)
1939 - 2022

Ole Ellefsæter (Norge)

Langrennsløper, friidrettsutøver, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Ole Martin Ellefsæter

Født:
15. februar 1939 (85 år siden)

Døde:
18. oktober 2022 (83 år) (1 år siden)

Ole Martin Ellefsæter var en norsk langrennsløper, friidrettsutøver, visesanger og skogtekniker.

Ellefsæter var kjent for sine prestasjoner i langrennsløypa med to gull under OL 1968 i Grenoble (50 km og 4 x 10 km stafett) som høydepunkt. Under VM på ski i Oslo i 1966 vant han gullmedalje på 4x10 km stafett og sølvmedalje på 15 km. I 1971 ble Ellefsæter første nordmann som vant Vasaloppet. Han var også den eneste nordmannen som hadde vunnet Vasaloppet fram til 2004 da Anders Aukland vant. Ellefsæter vant Birkebeinerrennet i 1961.

På friidrettsbanen tok han seks påfølgende NM-gull på 3 000 meter hinder fra 1960 til 1965. Den 27. juni 1962 løp han distansen på 8.43,8. Han er med det, nummer 26 gjennom alle tider i Norge per januar 2009. Han var med det rett bak Ernst Larsens norske rekord på 8.42,4.

Ellefsæter ble tildelt Egebergs ærespris i 1965 og Holmenkollmedaljen i 1967. I 1968 fikk han Fearnleys olympiske ærespris for seierne på 50 km og 4 x 10 km stafett under OL i Grenoble.

Ellefsæter hadde en musikkarriere på 1960-tallet. Den første innspillingen var en singel med låten «Huldreslåtten», som nådde 5.-plass på VG-lista og lå inne i 19 uker. Den solgte ca. 25 000 eksemplarer. Singelen «Alle kluter til» («I Grenoble ska ve slå dekk...»), nådde en 4.-plass og lå ni uker på lista.

Ellefsæters innspillinger finnes på albumene «Viser og gamle takter» (Odeon/EMI, 1967, SMOCN 1004) og «I godt lag» (Odeon/EMI, 1969, E 062-38029). Wikipedia

73 år
Tinius Nagell-Erichsen (Redaktør)
1934 - 2007

Tinius Nagell-Erichsen (Norge)

Redaktør, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Einar Fredrik Åke Tinius Nagell-Erichsen

Født:
15. februar 1934 (90 år siden)

Døde:
12. november 2007 (73 år) (16 år siden)

Einar Fredrik Åke Tinius Nagell-Erichsen var en norsk journalist, redaktør, sjef og eier av norske aviser og medier.

Han var sønn av høyesterettsadvokat Leif Nagell-Erichsen og tippoldebarn av Christian Michael Schibsted, Schibsted-konsernets grunnlegger. Han hadde en master of science i sosialøkonomi 1959 fra London School of Economics. Tinius Nagell-Erichsen var den største aksjonæren i Schibsted, og hadde flere verv i konsernets bedrifter, deriblant soussjef (1966) og administrerende direktør (1970–1983) i Aftenposten, og disponent i Verdens Gang (1968–1973). Han var styreformann for Schibsted-konsernet 1992–2002, samt styremedlem i både Verdens Gang og Aftenposten ved flere anledninger. Han var i flere perioder i tidsrommet 1972–1983 styreformann for Avisenes Arbeidsgiverforening.

Nagell-Erichsen døde 12. november 2007 etter noen måneders sykeleie. Wikipedia

94 år
Herman Kahan (Forretningsdrivende)
1926 - 2020

Herman Kahan (Norge)

Forretningsdrivende, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Haim Hersch-Kahan

Født:
15. februar 1926 (98 år siden)

Døde:
13. februar 2020 (94 år) (4 år siden)

Herman Kahan var en norsk bedriftsleder som overlevde nasjonalsosialistenes politikk for å utrydde jødene under andre verdenskrig og er kjent som holocaust-overlevende. Han var det nest siste norske tidsvitnet fra Auschwitz. Wikipedia

62 år
Frimann Falck Clausen (Skuespiller)
1921 - 1983

Frimann Falck Clausen (Norge)

Skuespiller

Født:
15. februar 1921 (103 år siden)

Døde:
23. mars 1983 (62 år) (41 år siden)

Frimann Falck Clausen var en norsk skuespiller. For det brede lag av publikum huskes han kanskje best fra rollen som lastebileier Hjul i barneserien Jul i Skomakergata i 1979 og storbonden Torsøien i den norske filmkomedien Bør Børson Jr. og dens oppfølger.

Clausen startet skuespillerkarrieren ved Frater-teateret i Drammen, hvor man medvirket i både revyer og teateroppsetninger. Senere flyttet han til Oslo der han hadde oppdrag for flere teatre, blant dem Det norske teatret, Oslo Nye Teater og Nationaltheatret. Han medvirket også i flere oppsetninger av Fjernsynsteatret.

Han ble gift i 1958 med skuespiller Anne-Lise Tangstad.

Clausen døde i 1983. Han ble bisatt i Vestre krematorium i Oslo og begravet i Bragernes gravlund i Drammen. Wikipedia

88 år
Anne-Cath. Vestly (Forfatter)
1920 - 2008

Anne-Cath. Vestly (Norge)

Forfatter, skuespiller, skribent, oversetter, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Anne-Catharina Vestly

Født:
15. februar 1920 (104 år siden)

Døde:
15. desember 2008 (88 år) (15 år siden)

Anne-Catharina Vestly var en norsk barnebokforfatter og skuespiller.

Hun er kjent for en lang rekke barnebøker utgitt fra 1953 til 2004. Bøkene er samlet i serier om ulike hovedpersoner: Ole Aleksander (1953–1958), Mormor og de åtte ungene (1957–1961), Lillebror og Knerten (1962–1974), Aurora (1966–1972), Guro (1975–1981), Kaos (1982–1987) og Ellen Andrea (1992–2004). De fleste bøkene var først presentert som opplesninger i NRKs radioprogram Barnetimen for de minste, hvor Vestly var en av pionerene, sammen med Thorbjørn Egner og Alf Prøysen. Vestlys ektemann Johan Vestly (1923–1993) illustrerte bøkene inntil sin død; deretter illustrerte hun selv.

Flere av Vestlys bøker er filmatisert, og Vestly spilte selv rollen som Mormor i de to filmene fra 1977 og 1979. Mormor er en nøkkelperson i forfatterskapet, og de fleste barna i bøkene hennes samles etter hvert i den oppdiktede drabantbyen Tirilltoppen, hvor de er venner med hverandre og med Mormor. Wikipedia

96 år
Kevin McCarthy (Skuespiller)
1914 - 2010

Kevin McCarthy (USA)

Skuespiller

Født:
15. februar 1914 (110 år siden)

Døde:
11. september 2010 (96 år) (13 år siden)

Kevin McCarthy var en amerikansk skuespiller som har vært aktiv både på Broadway og i Hollywood. Wikipedia

74 år
Jan-Magnus Bruheim (Forfatter)
1914 - 1988

Jan-Magnus Bruheim (Norge)

Forfatter

Født:
15. februar 1914 (110 år siden)

Døde:
10. august 1988 (74 år) (35 år siden)

Jan-Magnus Bruheim var en norsk forfatter og lyriker. Etter endt skolegang arbeidet han på gård noen år før han i 1957 begynte som lærer i Vågå. Fra 1958 til 1961 var han lærer på Øygardskulen i Skjåk.

Bruheim skrev lyrikk, barnebøker og en roman. Han utviklet seg fra å være en konvensjonell sentrallyriker til en utpreget etisk-religiøs dikter.

Skolesentraliseringen på 1960-tallet medførte at han sluttet i skoleverket, men han fortsatte med å drive opplysningsarbeid i flere år, og besøkte grunnskoler og folkehøyskoler over hele landet med kåserier og opplesing. Jan-Magnus Bruheim reiste mye i Europa og gjestet USA og Sovjetunionen som medlem av en norsk freds- og kulturdelegasjon. I 1978 flyttet han til lærerboligen i skolehuset i Botnane i Bremanger. Han skrev flere dikt og barnebøker med motiv fra kysten, barneboka Den kvite hjorten og diktsamlinga Flo og Fjøre. Han sa at de sju årene i Botnane var de mest produktive årene i dikterlivet hans. Bruheim kom tilbake til Skjåk for godt i 1985. Han døde ved hjemmet sitt Vyuli i 1988.

Han mottok flere priser for sitt forfatterskap, bl.a. fikk han fikk Kirke- og undervisningsdepartementets premiering for 8 av bøkene sine, både for samlinger med barnedikt og for billedbøker; han fikk Doblougprisen i 1963 og Nynorsk barnelitteraturpris fra Noregs Mållag i 1972. Jan-Magnus Bruheim var onkel til forfatteren Magnhild Bruheim. Wikipedia

91 år
Hans von Euler-Chelpin (Biokjemiker)
1873 - 1964

Hans von Euler-Chelpin (Sverige)

Biokjemiker, kjemiker, universitetslærer, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin

Født:
15. februar 1873 (151 år siden)

Døde:
6. november 1964 (91 år) (59 år siden)

Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin var en tyskfødt svensk kjemiker og vinner av Nobelprisen i kjemi for 1929. Wikipedia

49 år
Emanuel Mohn (Fjellklatrer)
1842 - 1891

Emanuel Mohn (Norge)

Fjellklatrer, illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Emanuel Meyer Mohn

Født:
15. februar 1842 (182 år siden)

Døde:
26. april 1891 (49 år) (133 år siden)

Emanuel Meyer Mohn var en kjent norsk friluftsentusiast, skribent og tegner. Han ble kjent for sine begeistrede artikler om fjellvandringens gleder, som fikk stor betydning for fjellsportens utbredelse i Norge. Han var bror til meteorolog Henrik Mohn og statistiker Jacob Mohn. Sammen med William Cecil Slingsby og Knut Lykken var han med på førstebestigningen av Store Skagastølstind i 1876, men bare Slingsby nådde toppen. I Jotunheimen har Mohns skar fått navn etter ham. Wikipedia

Dødsfall

40 år
Caroline Flack (Programleder)
1979 - 2020

Caroline Flack (Storbritannia)

Programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Caroline Louise Flack

Født:
9. november 1979 (44 år siden)

Døde:
15. februar 2020 (40 år) (4 år siden)

Caroline Louise Flack var en engelsk programleder fra radio og TV. Hun begynte sin karriere som skuespillerinne, med hovedrollen i «Bo Selecta!» i 2002 og har siden presentert forskjellige ITV2 spin-off show som «I'm a Celebrity...Get Me Out of Here! NOW!» fra 2009 til 2010 og «Xtra Factor» fra 2011 til 2013. Wikipedia

98 år
George Gaynes (Skuespiller)
1917 - 2016

George Gaynes (USA)

Skuespiller, sanger, musical, operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
George Jongejans

Født:
16. mai 1917 (107 år siden)

Døde:
15. februar 2016 (98 år) (8 år siden)

George Gaynes var en amerikansk skuespiller kjent for sin rolle som kommandant Eric Lassard i komiserien Politiskolen, og som fosterfar Henry Warnimont i TV-serien Punky Brewster.

Gayens vokste opp i Storbritannia, Frankrike og Sveits. Han studerte i Milano og opptrådte i Italia og Frankrike. Han flytte til USA etter andre verdenskrig. Han ble født i Helsinki som på den tiden var underlagt Det russiske keiserdømmet. Moren Iya Grigorievna de Gay var russisk. Faren Gerrit Jongejans var en nederlandsk forretningsmann. Skuespilleren Gregory Gaye var hans onkel. Han begynte som sceneskuespiller i New York rundt 1950 og gikk etter noen år over til TV. Wikipedia

63 år
Steve Fossett (Flyver)
1944 - 2008

Steve Fossett (USA)

Flyver, pilot

Født:
22. april 1944 (80 år siden)

Døde:
15. februar 2008 (63 år) (Flyulykke) (16 år siden)

James Stephen Fossett var en amerikansk millionær og eventyrer best kjent for sine mange ballongferder. Fossett forsvant sporløst under en flytur, og figurerte som savnet i mer enn ett år.

Steve Fossett innehadde 15 verdensrekorder i seiling, og var den i verden som har seilt jorden rundt på kortest mulig tid. I tillegg har han svømt over Den engelske kanal, kjørt Le Mans i 24 timer, i tillegg til mye annet. Dette betyr faktisk at Fossett innehar verdensrekoden i antall verdensrekorder (som er 62 i skrivende stund). Wikipedia

86 år
Jens Evensen (Politiker)
1917 - 2004

Jens Evensen (Norge)

Politiker, jurist, diplomat, folkerettdommer, advokat, æresdoktor

Født:
5. november 1917 (106 år siden)

Døde:
15. februar 2004 (86 år) (20 år siden)

Jens Evensen var en norsk politiker (Ap), diplomat, jurist, høyesterettsadvokat og Folkerettdommer ved Den internasjonale domstolen i Haag 1985–1994. Han fremforhandlet Norges handelsavtale med EF i 1972, og var statsråd i Trygve Brattelis og Odvar Nordlis regjeringer, først som handelsminister, deretter som Norges første og hittil eneste havrettsminister 1974–1978. Hans arbeid kan ha vært avgjørende for de store statlige inntektene av norsk oljevirksomhet. Med Arne Treholt som bisitter forhandlet han frem den omstridte «Gråsone»-avtalen. FNs havrettstraktat (1982) er i stor grad fundamentert på Evensens arbeid. Einar Førde kalte Jens Evensen for «en av de store nordmenn i dette århundret.» Wikipedia

24 år
Lamont Coleman (Musiker)
1974 - 1999

Lamont Coleman (USA)

Musiker, rapper

Født:
30. mai 1974 (49 år siden)

Døde:
15. februar 1999 (24 år) (25 år siden)

Lamont Coleman, bedre kjent som Big L, var en amerikansk rapper født og oppvokst i New York. Han huskes mest for sin evne til å "freestyle" og for sine "punchlines". Debutalbumet Lifestylez ov da Poor & Dangerous fikk god tilbakemelding fra kritikere. I 1999 ble han skutt og drept. Han blir ansett som en av tidenes beste rappere.

Big L ble født og vokste opp i øvre Harlem, som han kalte "the Danger Zone", i 139th Street og Lonox avenue. Coleman valgte å bli rapper for å komme seg ut av ghettoen. Hans første innspilling var i en rap med Lord Finesse, med sangen "Yes You May" som kom i 1992.

På kvelden 15. februar i 1999 ble Big L skutt mangfoldige ganger i hodet og i brystet og drept nært hjemmet hans i Harlem. Mange trodde at Coleman ble drept på grunn av gjelden til broren sin, Leroy Phinazee, som satt i fengsel på den tiden og derfor var utilgjengelig. Det har også blitt spekulert på om morderen tok feil av Big L og broren og skjøt Big L i stedet for broren. Ei stund etter at Leeroy Phinezee ble løssluppet fra fengsel i 2002 ble han også skutt og drept i samme gate som lillebroen, Big L etter å ha forsøkt å finne ut hvem som drepte L. Begge mordene er fortsatt uoppklart.

Big L vil alltid bli sett på som en legende innenfor rap-sjangeren. Wikipedia

68 år
McLean Stevenson (Skuespiller)
1927 - 1996

McLean Stevenson (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Edgar McLean Stevenson, Jr.

Født:
14. november 1927 (96 år siden)

Døde:
15. februar 1996 (68 år) (28 år siden)

Edgar McLean Stevenson, Jr. var en amerikansk skuespiller, mest kjent for sin rolle som leirkommandant oberstløytnant Henry Blake i TV-serien M*A*S*H.

Etter en militær karriere i den amerikanske marine begynte Stevenson studier på Northwestern University der han fikk en bachelor i teaterkunst. Han jobbet på en radiostasjon, spilte klovn på et direktesendt TV-show i Dallas og ble nestsjef ved universitetet der han selv hadde studert, foruten at han livnærte seg som selger av medisinsk utstyr og forsikringer. Han jobbet som pressesekretær for sin fetter under presidentvalgkampen i 1952 og 1956 og etablerte Young Democrats for Stevenson.

I 1961 fikk Stevenson et stipend til American Musical and Dramatic Academy der noen av hans lærere ble Lee Strasberg, Sandy Meisner, David Craig, Lehman Engel og Sue Seaton.

Stevensons skuespillerkarriere startet med en rolle i The Music Man i 1962. Senere dro han til New York der han spilte i reklamefilmer og på tester, inkludert en tur innom Broadway. Men det var som manusforfatter særlig innenfor komedie han lyktes og han skrev blant annet for That Was the Week that Was der blant annet Alan Alda hadde en rolle, og The Smothers Brothers Comedy Hour.

Stevenson fikk en gjesterolle i That Girl i 1966 med blant annet Marlo Thomas og en rolle i The Doris Day Show i 1969 der han spilte redaktør Michael Nicholson fram til 1971. Wikipedia

69 år
Richard Feynman (Fysiker)
1918 - 1988

Richard Feynman (USA)

Fysiker, kvantefysiker, oppfinner, skribent, universitetslærer, perkusjonist, vitenskapsformidler, tegner

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Phillips Feynman

Født:
11. mai 1918 (106 år siden)

Døde:
15. februar 1988 (69 år) (36 år siden)

Richard Phillips Feynman var en av de mest innflytelsesrike amerikanske fysikere i det 20. århundre, med uvurderlige bidrag til forståelsen av kvantemekanikk og elementærpartikkelfysikk. Han deltok i Los Alamos med utviklingen av de første atombombene. Etter krigen var han først noen år professor i teoretisk fysikk ved Cornell University og senere ved California Institute of Technology.

Feynman ble i 1965 sammen med Julian Schwinger og Sin-Itiro Tomonaga tildelt Nobelprisen i fysikk for sitt arbeide med kvanteelektrodynamikk. I tillegg har han levert fundamentale bidrag til forståelsen av kvantevæsker, kvantisering av gravitasjonsfeltet og kvarkteori. Fra slutten av 1940-tallet utvikler Feynman en grafisk måte å fremstille de matematiske uttrykkene for subatomære partiklers atferd. Disse er i dag kjent under navnet Feynman-diagram, og er et standardverktøy for formidling av partikkelfysikk. På slutten av sitt liv ble han medlem av Rogers-kommisjonen som undersøkte Challenger-ulykken. Han var kjent som en inspirerende foreleser og formidler, mens han privat var en begeistret amatørmaler og -musiker. I tillegg har han forfattet flere bøker som ikke er direkte knyttet til hans fagfelt, slik som Surely You're Joking, Mr. Feynman!, What Do You Care What Other People Think? og Tuva Or Bust!. Wikipedia

45 år
Nat King Cole (Skuespiller)
1919 - 1965

Nat King Cole (USA)

Skuespiller, sanger, pianist, jazzmusiker, jazzgitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Nathaniel Adams Coles

Født:
17. mars 1919 (105 år siden)

Døde:
15. februar 1965 (45 år) (59 år siden)

Nat «King» Cole var en amerikansk sanger, pianist og skuespiller. Han begynte sin karriere som jazzpianist, men ble mest kjent som sanger. Nat King Cole hører til populærmusikkens mestselgende artister og regnes i samme klasse som Frank Sinatra og Bing Crosby. Wikipedia

<<
15. Februar
>>