Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
15. Februar
Om dagen
15. Februar er dag 46 i 2019, og er i uke 7. Det er 319 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_15-2.2013
6 år siden
Wikipedia
2013: Meteorittnedslaget i Russland. Flere hundre mennesker ble skadet
Meteorittnedslaget i Russland i 2013 fant sted da en meteoroide kom inn i jordatmosfæren morgenen 15. februar 2013 over Ural-regionen i Russland, og begynte å gløde og gå i oppløysing. Det russiske vitenskapsakademi har estimert at meteoroiden hadde en masse på 10 000 tonn og kom inn i atmosfæren med en hastighet på minst 54 000 km/t, og at den eksploderte i en høyde av mellom 30 og 50 km over bakken.

En av innbyggerne i Jekaterinburg beskrev lyset fra meteoren som «blendende». Mange filmet hendelsen med frontrutekamera montert i biler.

På grunn av trykkbølgene som følge av at meteoroiden eksploderte, ble flere vinduer knust i byen Tsjeljabinsk, og et fabrikktak skal ha falt sammen. Skøytebanen (Uralskaja Molnija) som skal være vertskap for EM på skøyter i hurtigløp i 2015 ble også rammet av bygningsskader og måtte stenge arenaen. Skadene var ikke verre enn at de regner med å få banen klar innen mesterskapet skal arrangeres. Mer enn 1 200 personer skal ha blitt skadd i hendelser, de fleste av dem med kuttskader og blåmerker. I isen på Tsjebarkulsjøen oppstod et hull på seks meter i diameter uten at dykkere fant meteorittrester i sjøen. Utenfor hullet er det funnet fragmenter av stein som forskere fra Det russiske vitenskapsakademi mener kan være fra meteoritten. Steinen inneholder 10 % jern.

Meteoritten er den største som er rapportert siden Tunguska-eksplosjonen i 1908, som også fant sted i Russland; i Sibir. Man regner med at det i snitt går 100 år mellom hendelser av samme størrelse som Ural-meteoritten.

Senere samme dag, og uten å ha noe med hendelsen i Russland å gjøre, passerte asteroiden 2012 DA14 rekordnært jorden. Det var et svært uvanlig sammentreff at disse hendelsene kom så tett på hverandre. Meteoren hadde en klart annerledes bane enn asteroiden. Wikipedia
Store norske leksikon_15-2.1982
37 år siden
Store norske leksikon
1982: Boreriggen «Ocean Ranger» synker under en storm utenfor kysten av Newfoundland
Ocean Ranger-ulykken var en ulykke der oljeplattformen Ocean Ranger veltet og sank den 15. februar 1982. Ulykken skjedde på Hibernia-oljefeltet, 267 kilometer øst for St. Johns på Newfoundland. Alle de 84 som var om bord på plattformen omkom under ulykken. 58 av de omkomne kom fra Newfoundland. Ulykken førte til en omfattende gjennomgang av sikkerhetstiltak innen oljesektoren og gjennomføring av et skjerpet regelverk, en rekke endringer av teknisk og konstruksjonsmessig karakter. Ocean Ranger-ulykken blir ofte sammenlignet med Alexander L. Kielland-ulykken i 1980. Både Ocean Ranger og Alexander L. Kielland var plattformer ingen trodde kunne havarere. Store norske leksikon
Wikipedia_15-2.1965
54 år siden
Wikipedia
1965: Nat King Cole dør av lungekreft, 45 år gammel
Nat «King» Cole var en amerikansk sanger, pianist og skuespiller. Han begynte sin karriere som jazzpianist, men ble mest kjent som sanger. Nat King Cole hører til populærmusikkens mestselgende artister og regnes i samme klasse som Frank Sinatra og Bing Crosby.

Cole vokste opp i Chicago i staten Illinois. Foreldrene var aktive baptister. Faren var predikant. Moren var organist, og den som gav Cole de første musikalske inntrykk. Hun lærte ham å spille piano og gjorde sønnen fortrolig med alt fra jazz og gospel til europeisk klassisk musikk. Familien bodde i en del av Chicago som på 1920-tallet var kjent for sitt livlige natteliv og mange jazzklubber. Cole snek seg ut om kveldene og fikk oppleve store jazzartister, blant dem Louis Armstrong. Cole var bare fire år da han første gang opptrådte for en forsamling. Inspirert av pianisten Fatha Hines begynte Cole i tenårene å opptre i jazzklubber. Sammen med broren Eddie dannet han et band og spilte inn sin første plate i 1936. Det var på denne tiden han tok kunstnernavnet.

Etter å ha giftet seg med en danserinne, flyttet Cole i slutten av 1930-årene til Los Angeles og dannet jazzbandet Nat King Cole Trio som opptrådte en del i radio. Det endelige gjennombruddet kom i 1940 med platen Sweet Lorraine. I 1943 fikk trioen kontrakt med plateselskapet Capitol Records. Cole kom til å være tilknyttet selskapet resten av livet. Kombinasjonen av utsøkt låtmateriale fra datidens ledende slagerkomponister, fremragende musikalske arrangementer og Coles distinkte syngestil resulterte i en lang rekke slagersanger som solgte i milliontall. Det sies at fortjenesten på Coles platesalg mer enn finansierte byggingen av den enorme Capitol Records Building i Hollywood. I underholdningsbransjen sa man at denne bygningen var «The House that Nat Built».

I takt med den stigende suksessen ble Cole stadig oftere markedsført som soloartist, det opprinnelige imaget hans som jazzbandpianist kom mer i bakgrunnen. Cole var den første afro-amerikaner som fikk sitt eget radioprogram. På slutten av 1950-tallet fikk han også et eget TV-show. Cole opptrådte dessuten i en rekke kortfilmer og hadde også roller i spillefilmer, blant annet i Saint Louis Blues og Cat Ballou. I 1948 flyttet han inn i et flott hus i Los Angeles’ fasjonable strøk Hancock Park. Han giftet seg på nytt og fikk 5 barn. Sangeren og nå avdøde Natalie Cole er hans datter og hun hadde stor suksess med en innspilling fra 1991 der hun sang duett med sin for lengst avdøde far på hans storslager «Unforgettable».

Både på scene og på plate viste Cole seg alltid som en høyst profesjonell sanger og musiker. Hans musikalske timing og frasering var perfekt, tolkningene var alltid preget av innlevelse. På scenen fremstod han med betydelig karisma.

Cole var storrøyker og døde av lungekreft 45 år gammel. Wikipedia
Store norske leksikon_15-2.1898
121 år siden
Store norske leksikon
1898: Skipet USS Maine blir sprengt i Havanna, og USA går til krig mot Spania
Den spansk-amerikanske krig var en krig mellom USA og Spania fra april til desember 1898, som markerte et viktig skille i USAs utenrikspolitikk.

Fra 1895 raste et kubansk opprør mot de spanske koloniherrer. Sympatien i USA var på opprørernes side, og da amerikanske økonomiske interesser ble skadelidende, ble tanken om en amerikansk intervensjon stadig mer populær i USA. Et avgjørende skritt nærmere krig kom da det amerikanske slagskipet «Maine», som i januar 1898 var sendt til Havanna for å beskytte amerikanske interesser, ble sprengt i luften ved en uoppklart eksplosjon 15. februar. Store norske leksikon
Fødsler
96 år
Kevin McCarthy (Skuespiller)
1914 - 2010

Kevin McCarthy (USA)

Skuespiller

Født:
15. februar 1914

Døde:
11. september 2010 (96 år)

Kevin McCarthy var en amerikansk skuespiller som har vært aktiv både på Broadway og i Hollywood. Wikipedia

67 år
Griselda Blanco (Narkotikabaron)
1945 - 2012

Griselda Blanco (Colombia)

Narkotikabaron

Fullt navn / Fødenavn:
Ana Griselda Blanco Restrepo

Født:
15. februar 1945

Døde:
3. september 2012 (67 år)

Griselda Blanco, også kjent som «la Madrina», «Den svarte enken», «Kokain-dronningen av Miami» og «Gudmoren», var lederen av det største narkotika-nettverket i Miami på 1970- og 1980-tallet. Hun var kjent for sin ubarmhjertige og psykopatiske oppførsel. Wikipedia

<<
15. Februar
>>