Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
15. Februar

Om dagen

15. Februar er dag 46 i 2020, og er i uke 7. Det er 320 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_15-2.2013
7 år siden
Wikipedia
2013: Meteorittnedslaget i Russland. Flere hundre mennesker ble skadet
Meteorittnedslaget i Russland i 2013 fant sted da en meteoroide kom inn i jordatmosfæren morgenen 15. februar 2013 over Ural-regionen i Russland, og begynte å gløde og gå i oppløysing. Det russiske vitenskapsakademi har estimert at meteoroiden hadde en masse på 10 000 tonn og kom inn i atmosfæren med en hastighet på minst 54 000 km/t, og at den eksploderte i en høyde av mellom 30 og 50 km over bakken.

En av innbyggerne i Jekaterinburg beskrev lyset fra meteoren som «blendende». Mange filmet hendelsen med frontrutekamera montert i biler.

På grunn av trykkbølgene som følge av at meteoroiden eksploderte, ble flere vinduer knust i byen Tsjeljabinsk, og et fabrikktak skal ha falt sammen. Skøytebanen (Uralskaja Molnija) som skal være vertskap for EM på skøyter i hurtigløp i 2015 ble også rammet av bygningsskader og måtte stenge arenaen. Skadene var ikke verre enn at de regner med å få banen klar innen mesterskapet skal arrangeres. Mer enn 1 200 personer skal ha blitt skadd i hendelser, de fleste av dem med kuttskader og blåmerker. I isen på Tsjebarkulsjøen oppstod et hull på seks meter i diameter uten at dykkere fant meteorittrester i sjøen. Utenfor hullet er det funnet fragmenter av stein som forskere fra Det russiske vitenskapsakademi mener kan være fra meteoritten. Steinen inneholder 10 % jern.

Meteoritten er den største som er rapportert siden Tunguska-eksplosjonen i 1908, som også fant sted i Russland; i Sibir. Man regner med at det i snitt går 100 år mellom hendelser av samme størrelse som Ural-meteoritten.

Senere samme dag, og uten å ha noe med hendelsen i Russland å gjøre, passerte asteroiden 2012 DA14 rekordnært jorden. Det var et svært uvanlig sammentreff at disse hendelsene kom så tett på hverandre. Meteoren hadde en klart annerledes bane enn asteroiden. Wikipedia
Store norske leksikon_15-2.1982
38 år siden
Store norske leksikon
1982: Boreriggen «Ocean Ranger» synker under en storm utenfor kysten av Newfoundland
Ocean Ranger-ulykken var en ulykke der oljeplattformen Ocean Ranger veltet og sank den 15. februar 1982. Ulykken skjedde på Hibernia-oljefeltet, 267 kilometer øst for St. Johns på Newfoundland. Alle de 84 som var om bord på plattformen omkom under ulykken. 58 av de omkomne kom fra Newfoundland. Ulykken førte til en omfattende gjennomgang av sikkerhetstiltak innen oljesektoren og gjennomføring av et skjerpet regelverk, en rekke endringer av teknisk og konstruksjonsmessig karakter. Ocean Ranger-ulykken blir ofte sammenlignet med Alexander L. Kielland-ulykken i 1980. Både Ocean Ranger og Alexander L. Kielland var plattformer ingen trodde kunne havarere. Store norske leksikon
Wikipedia_15-2.1965
55 år siden
Wikipedia
1965: Nat King Cole dør av lungekreft, 45 år gammel
Nat «King» Cole var en amerikansk sanger, pianist og skuespiller. Han begynte sin karriere som jazzpianist, men ble mest kjent som sanger. Nat King Cole hører til populærmusikkens mestselgende artister og regnes i samme klasse som Frank Sinatra og Bing Crosby.

Cole vokste opp i Chicago i staten Illinois. Foreldrene var aktive baptister. Faren var predikant. Moren var organist, og den som gav Cole de første musikalske inntrykk. Hun lærte ham å spille piano og gjorde sønnen fortrolig med alt fra jazz og gospel til europeisk klassisk musikk. Familien bodde i en del av Chicago som på 1920-tallet var kjent for sitt livlige natteliv og mange jazzklubber. Cole snek seg ut om kveldene og fikk oppleve store jazzartister, blant dem Louis Armstrong. Cole var bare fire år da han første gang opptrådte for en forsamling. Inspirert av pianisten Fatha Hines begynte Cole i tenårene å opptre i jazzklubber. Sammen med broren Eddie dannet han et band og spilte inn sin første plate i 1936. Det var på denne tiden han tok kunstnernavnet.

Etter å ha giftet seg med en danserinne, flyttet Cole i slutten av 1930-årene til Los Angeles og dannet jazzbandet Nat King Cole Trio som opptrådte en del i radio. Det endelige gjennombruddet kom i 1940 med platen Sweet Lorraine. I 1943 fikk trioen kontrakt med plateselskapet Capitol Records. Cole kom til å være tilknyttet selskapet resten av livet. Kombinasjonen av utsøkt låtmateriale fra datidens ledende slagerkomponister, fremragende musikalske arrangementer og Coles distinkte syngestil resulterte i en lang rekke slagersanger som solgte i milliontall. Det sies at fortjenesten på Coles platesalg mer enn finansierte byggingen av den enorme Capitol Records Building i Hollywood. I underholdningsbransjen sa man at denne bygningen var «The House that Nat Built».

I takt med den stigende suksessen ble Cole stadig oftere markedsført som soloartist, det opprinnelige imaget hans som jazzbandpianist kom mer i bakgrunnen. Cole var den første afro-amerikaner som fikk sitt eget radioprogram. På slutten av 1950-tallet fikk han også et eget TV-show. Cole opptrådte dessuten i en rekke kortfilmer og hadde også roller i spillefilmer, blant annet i Saint Louis Blues og Cat Ballou. I 1948 flyttet han inn i et flott hus i Los Angeles’ fasjonable strøk Hancock Park. Han giftet seg på nytt og fikk 5 barn. Sangeren og nå avdøde Natalie Cole er hans datter og hun hadde stor suksess med en innspilling fra 1991 der hun sang duett med sin for lengst avdøde far på hans storslager «Unforgettable».

Både på scene og på plate viste Cole seg alltid som en høyst profesjonell sanger og musiker. Hans musikalske timing og frasering var perfekt, tolkningene var alltid preget av innlevelse. På scenen fremstod han med betydelig karisma.

Cole var storrøyker og døde av lungekreft 45 år gammel. Wikipedia
Store norske leksikon_15-2.1898
122 år siden
Store norske leksikon
1898: Skipet USS Maine blir sprengt i Havanna, og USA går til krig mot Spania
Den spansk-amerikanske krig var en krig mellom USA og Spania fra april til desember 1898, som markerte et viktig skille i USAs utenrikspolitikk.

Fra 1895 raste et kubansk opprør mot de spanske koloniherrer. Sympatien i USA var på opprørernes side, og da amerikanske økonomiske interesser ble skadelidende, ble tanken om en amerikansk intervensjon stadig mer populær i USA. Et avgjørende skritt nærmere krig kom da det amerikanske slagskipet «Maine», som i januar 1898 var sendt til Havanna for å beskytte amerikanske interesser, ble sprengt i luften ved en uoppklart eksplosjon 15. februar. Store norske leksikon
Fødsler
33 år
Chris Farley (Skuespiller)
1964 - 1997

Chris Farley (USA)

Skuespiller, manusforfatter, stunt performer, sanger, danser, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Crosby Farley

Født:
15. februar 1964 (55 år siden)

Døde:
18. desember 1997 (33 år) (22 år siden)

Christopher Crosby Farley var en amerikansk skuespiller og komiker.

Farley studerte teater og kommunikasjon på universitetet i Marquette. Etter utdannelsen spilte han komedie i teater og ble her oppdaget av produsenten Lorne Michaels i TV-showet Saturday Night Live. Etter flere år i showet hvor han var en av de mest populære skuespillerne, spilte han i noen filmer, som Wayne's World (1992), Coneheads (1993), Billy Madison (1995) og til slutt Tommy Boy (1995), med sin tidligere kollega fra komediepartner fra Saturday Night Live, David Spade. Duoen lagde senere en film til, Black Sheep (1996), og fra den da var Farley blitt en av de store stjernene innen komedie.

Med Farleys voksende popularitet vokste også hans egne problemer. Han slet med overvekt, alkoholisme- og narkomani, og døde til sist av en utilsiktet overdose av kokain og morfin.

26. august 2005 mottok Farley stjerne nummer 2 289 på Hollywood Walk of Fame. Han har to brødre, John P. Farley og Kevin Farley, som også er skuespillere. Wikipedia

67 år
Griselda Blanco (Narkotikabaron)
1945 - 2012

Griselda Blanco (Colombia)

Narkotikabaron

Fullt navn / Fødenavn:
Ana Griselda Blanco Restrepo

Født:
15. februar 1945 (74 år siden)

Døde:
3. september 2012 (67 år) (7 år siden)

Griselda Blanco, også kjent som «la Madrina», «Den svarte enken», «Kokain-dronningen av Miami» og «Gudmoren», var lederen av det største narkotika-nettverket i Miami på 1970- og 1980-tallet. Hun var kjent for sin ubarmhjertige og psykopatiske oppførsel. Wikipedia

73 år
Tinius Nagell-Erichsen (Redaktør)
1934 - 2007

Tinius Nagell-Erichsen (Norge)

Redaktør, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Einar Fredrik Åke Tinius Nagell-Erichsen

Født:
15. februar 1934 (86 år siden)

Døde:
12. november 2007 (73 år) (12 år siden)

Einar Fredrik Åke Tinius Nagell-Erichsen var en norsk journalist, redaktør, sjef og eier av norske aviser og medier.

Han var sønn av høyesterettsadvokat Leif Nagell-Erichsen og tippoldebarn av Christian Michael Schibsted, Schibsted-konsernets grunnlegger. Han hadde en master of science i sosialøkonomi 1959 fra London School of Economics. Tinius Nagell-Erichsen var den største aksjonæren i Schibsted, og hadde flere verv i konsernets bedrifter, deriblant soussjef (1966) og administrerende direktør (1970–1983) i Aftenposten, og disponent i Verdens Gang (1968–1973). Han var styreformann for Schibsted-konsernet 1992–2002, samt styremedlem i både Verdens Gang og Aftenposten ved flere anledninger. Han var i flere perioder i tidsrommet 1972–1983 styreformann for Avisenes Arbeidsgiverforening.

Nagell-Erichsen døde 12. november 2007 etter noen måneders sykeleie. Wikipedia

88 år
Anne-Cath. Vestly (Forfatter)
1920 - 2008

Anne-Cath. Vestly (Norge)

Forfatter, skuespiller, skribent, oversetter, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Anne-Catharina Vestly

Født:
15. februar 1920 (100 år siden)

Døde:
15. desember 2008 (88 år) (11 år siden)

Anne-Catharina Vestly var en norsk barnebokforfatter og skuespiller.

Hun er kjent for en lang rekke barnebøker utgitt fra 1953 til 2004. Bøkene er samlet i serier om ulike hovedpersoner: Ole Aleksander (1953–1958), Mormor og de åtte ungene (1957–1961), Lillebror og Knerten (1962–1974), Aurora (1966–1972), Guro (1975–1981), Kaos (1982–1987) og Ellen Andrea (1992–2004). De fleste bøkene var først presentert som opplesninger i NRKs radioprogram Barnetimen for de minste, hvor Vestly var en av pionerene, sammen med Thorbjørn Egner og Alf Prøysen. Vestlys ektemann Johan Vestly (1923–1993) illustrerte bøkene inntil sin død; deretter illustrerte hun selv.

Flere av Vestlys bøker er filmatisert, og Vestly spilte selv rollen som Mormor i de to filmene fra 1977 og 1979. Mormor er en nøkkelperson i forfatterskapet, og de fleste barna i bøkene hennes samles etter hvert i den oppdiktede drabantbyen Tirilltoppen, hvor de er venner med hverandre og med Mormor. Wikipedia

96 år
Kevin McCarthy (Skuespiller)
1914 - 2010

Kevin McCarthy (USA)

Skuespiller

Født:
15. februar 1914 (106 år siden)

Døde:
11. september 2010 (96 år) (9 år siden)

Kevin McCarthy var en amerikansk skuespiller som har vært aktiv både på Broadway og i Hollywood. Wikipedia

91 år
Hans von Euler-Chelpin (Biokjemiker)
1873 - 1964

Hans von Euler-Chelpin (Sverige)

Biokjemiker, kjemiker, universitetslærer, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin

Født:
15. februar 1873 (147 år siden)

Døde:
6. november 1964 (91 år) (55 år siden)

Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin var en tyskfødt svensk kjemiker og vinner av Nobelprisen i kjemi for 1929. Wikipedia

77 år
Galileo Galilei (Astronom)
1564 - 1642

Galileo Galilei (Italia)

Astronom, filosof, matematiker, fysiker, oppfinner, astrolog, polyhistor, universitetslærer, forsker, ingeniør

Født:
15. februar 1564 (456 år siden)

Døde:
8. januar 1642 (77 år) (378 år siden)

Galileo Galilei var en filosof, fysiker og astronom som regnes som en sentral skikkelse i den vitenskapelige revolusjonen. Han er mest kjent for forbedringer av det astronomiske teleskopet, en rekke banebrytende astronomiske observasjoner og støtte til det heliosentriske verdensbildet med solen i sentrum av solsystemet.

Blant hans bidrag til naturvitenskapen er også studier innen bevegelseslære, særlig av akselererende legemer. Han samlet fysiske teorier utarbeidet gjennom flere århundrer, var den første til å vise hvordan de kunne bevises ved eksperimenter, og den første til å danne en sammenhengende enhet i bevegelseslæren. Dermed la han et viktig grunnlag for blant andre Newton.

Både gjennom sine astronomiske oppdagelser og gjennom sitt arbeid med bevegelseslære ønsket han, direkte som indirekte, å svekke tilliten til Aristoteles' verdensbilde, og med det endre forutsetningene for hvordan man tolker observasjonene. Dette gjorde han mer systematisk enn det som tidligere hadde vært gjort. Han er trolig den eneste som av kirken har blitt anklaget eller domfelt for vitenskapelige teorier.

Globalt ble 2009 markert som astronomisk jubileumsår, 400 år etter at Galilei første gang observerte stjernehimmelen med teleskop. Galilei var en av den første som baserte sine beskrivelser av naturen på hypoteser, eksperimenter og observasjoner. Wikipedia

Dødsfall
86 år
Jens Evensen (Politiker)
1917 - 2004

Jens Evensen (Norge)

Politiker, jurist, diplomat, folkerettdommer, advokat, æresdoktor

Født:
5. november 1917 (102 år siden)

Døde:
15. februar 2004 (86 år) (15 år siden)

Jens Evensen var en norsk politiker (Ap), diplomat, jurist, høyesterettsadvokat og Folkerettdommer ved Den internasjonale domstolen i Haag 1985–1994. Han fremforhandlet Norges handelsavtale med EF i 1972, og var statsråd i Trygve Brattelis og Odvar Nordlis regjeringer, først som handelsminister, deretter som Norges første og hittil eneste havrettsminister 1974–1978. Hans arbeid kan ha vært avgjørende for de store statlige inntektene av norsk oljevirksomhet. Med Arne Treholt som bisitter forhandlet han frem den omstridte «Gråsone»-avtalen. FNs havrettstraktat (1982) er i stor grad fundamentert på Evensens arbeid. Einar Førde kalte Jens Evensen for «en av de store nordmenn i dette århundret.» Wikipedia

68 år
McLean Stevenson (Skuespiller)
1927 - 1996

McLean Stevenson (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Edgar McLean Stevenson, Jr.

Født:
14. november 1927 (92 år siden)

Døde:
15. februar 1996 (68 år) (23 år siden)

Edgar McLean Stevenson, Jr. var en amerikansk skuespiller, mest kjent for sin rolle som leirkommandant oberstløytnant Henry Blake i TV-serien M*A*S*H.

Etter en militær karriere i den amerikanske marine begynte Stevenson studier på Northwestern University der han fikk en bachelor i teaterkunst. Han jobbet på en radiostasjon, spilte klovn på et direktesendt TV-show i Dallas og ble nestsjef ved universitetet der han selv hadde studert, foruten at han livnærte seg som selger av medisinsk utstyr og forsikringer. Han jobbet som pressesekretær for sin fetter under presidentvalgkampen i 1952 og 1956 og etablerte Young Democrats for Stevenson.

I 1961 fikk Stevenson et stipend til American Musical and Dramatic Academy der noen av hans lærere ble Lee Strasberg, Sandy Meisner, David Craig, Lehman Engel og Sue Seaton.

Stevensons skuespillerkarriere startet med en rolle i The Music Man i 1962. Senere dro han til New York der han spilte i reklamefilmer og på tester, inkludert en tur innom Broadway. Men det var som manusforfatter særlig innenfor komedie han lyktes og han skrev blant annet for That Was the Week that Was der blant annet Alan Alda hadde en rolle, og The Smothers Brothers Comedy Hour.

Stevenson fikk en gjesterolle i That Girl i 1966 med blant annet Marlo Thomas og en rolle i The Doris Day Show i 1969 der han spilte redaktør Michael Nicholson fram til 1971. Wikipedia

<<
15. Februar
>>