Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

29. April

Om dagen

29. April er dag 120 i 2024, og er i uke 18. Det er 246 dager igjen av året.

Historie

7 år siden

2016: 13 personer omkommer da et Airbus H225 Super Puma fra CHC Helikopter Service styrter

Helikopterulykken ved Turøy fant sted 29. april 2016, litt før klokken 12 lokal tid. Et Airbus H225 Super Puma fra CHC Helikopter Service styrtet ved Skitholmen sør i Øygarden kommune, like ved øya Turøy nord i Fjell kommune i Hordaland. 13 personer – to piloter og elleve passasjerer omkom. Wikipedia
9 år siden

2014: Bob Hoskins led av parkinsons sykdom, og dør av lungebetennelse i en alder av 71 år

Robert William «Bob» Hoskins var en britisk skuespiller. Han er best kjent for roller som gangster og i familiefilmer som Hvem lurte Roger Rabbit? (1988) og Hook (1991).

Hoskins hadde hatt en mengde ulike jobber før han prøvde seg som skuespiller. Han fikk sin scenedebut 1969.

Etter en del småroller på film og TV fikk han 1978 sitt store gjennombrudd i tv-serien Penger fra oven i rollen som Arthur Parker.

Hoskins rolletolkninger i britiske filmer som Mona Lisa gjorde ham til en kritikerfavoritt, og han ble Oscarnominert for sin rolle som sjåfør for den luksusprostituerte Mona Lisa i 1986. Han fikk BAFTAprisen og pris ved filmfestivalen i Cannes. Hoskins gjorde senere komiske roller i Terry Gilliams Brazil, Super Mario Bros og Mrs. Henderson presenterer (den rollen ble han senere en Golden Globenominert for i kategorien Beste mannlige birolle). Sent på 1980-tallet og tidlig på 1990-tallet medvirket han i reklamer for selskapene British Gas og British Telecom.

I august 2012 trakk Hoskins seg tilbake, etter å ha blitt diagnostisert med parkinsons i 2011.

Den 29. april 2014 døde han av lungebetennelse på et sykehus i London, i en alder av 71 år. Han etterlot seg sin andre kone Linda Banwell og hans fire barn. Wikipedia
16 år siden

2007: Arve Opsahl sovner stille inn på Diakonhjemmet i Oslo, 85 år gammel

Arve Opsahl var en norsk skuespiller, sanger og komiker. Han er mest kjent for rollen som Egon Olsen i filmene om Olsenbanden, og siden 1990-tallet fra rollen som Henry i komiserien Mot i brøstet.

Opsahl, som var sønn av smed Aksel W. Opsahl (1886–1963) og Alvilde (1889–1958), debuterte som skuespiller i 1942, med Scala revyteater, senere på Edderkoppen og Chat Noir i en årrekke til han i 1967 ble ansatt ved Oslo Nye Teater. Fra 1980 var han freelancer med blant annet oppgaver for Dag Frøland på Chat Noir. Han ble raskt en av de ledende kunstnerne i norsk revy.

Han var stjernen i Helsingborgsteaterns riksturné i 1951, og han gjestespilte flere ganger i Sverige. Der ble han kanskje mest kjent for TV-sketsjen han spilte i 1963, der han som norsk sjømann ble fortalt av sin overordnede: Pikene i Lissabon har ikke mer enn pikene i Oslo. Til det repliserte sjømannen: Nei, men det de har, det har de her i Lissabon.

Arve Opsahl debuterte i filmen Svendsen går videre i 1949, men huskes kanskje best fra filmer som Operasjon Løvsprett (1962), Hurra for Andersens (1966), revyfilmen Kjære lille Norge (1973) og fra rollen som Egon Olsen i Olsenbanden-filmene. Opsahl er en av Norges mest engasjerte filmskuespillere, og har bidratt i drøyt 40 filmproduksjoner.

På TV er han mest kjent fra rollen som Henry i den populære komiserien Mot i brøstet som gikk på TV 2 store deler av 1990-tallet. Han deltok også i oppfølgeren Tusenårsfesten som ble utgitt på video og var ment som en slags sammenslåing av Mot i Brøstet og Karl & Co.

Han led siden 1970-tallet av sukkersyke. Sykdommen gjorde at han måtte amputere flere tær på 1990-tallet, og til sist leggen, to dager etter siste opptak til siste film, Olsenbandens siste stikk fra 1999.

Han begynte som konfektgutt på Chat Noir i 1938, men han begynte å utdanne seg til revisor. På studentenes friundervisning kom han med i en teatersirkel, og ble i 1942 hovedperson i deres revy i Folkets Hus.

Han giftet seg med Mary både i 1945 og 1954. I mellomtiden var han gift med den norske skuespillerinnen og sangerinnen Liv Wilse (f. Ingebrigtsen).

Som ung drev han med friidrett i Stabæk IF. Han var svært sportsinteressert hele livet. Wikipedia

Fødsler

75 år
Nils Vogt (Skuespiller)
1948

Nils Vogt (Norge)

Skuespiller

Født:
29. april 1948 (75 år)

Nils Henning Vogt er en norsk skuespiller, regissør og komiker som er mest kjent fra rollen som Karl Reverud i de tre situasjonskomedieene Mot i brøstet (1993–1997), Karl & Co (1998–2001) og Karl III (2009).

Nils Vogt er født og oppvokst på Bislett i Oslo.

Han debuterte på scenen ved Teatret Vårt i Molde i 1972, hvor han var ansatt til 1973, og igjen fra 1975 til 1978. Han var ved Den Nationale Scene fra 1974–1975, og igjen fra 1982–1986. Fra 1978-82 ved Rogaland Teater og fra 1986 ved Oslo Nye Teater. Han er utdannet ved Statens Teaterhøyskole. Ved Teatret Vårt medvirket han i blant annet i William Shakespeares Tvillingene, og ved Den Nationale Scene i stykket Bellmann, Blomsten, Baby og Bruden. Ved Rogaland Teater markerte han seg som komedieskuespiller i blant annet Scapino etter Molière. Ved Oslo Nye Teater har han hatt en lang rekke komiske roller, blant annet hovedrollen i Woody Allens Bogart og jeg og i hva som betegnes som en gnistrende komisk rolleinnsats i Shakespeares Vintereventyret. I 1997 var han sentral i farsen Penga eller livet på Chateau Neuf.

I 2007 var han regissør av stykket Kona eller livet! som ble spilt i Chateau Neuf i Oslo.

Vogt ble tildelt hedersprisen under Komiprisen 2011.

Vogt hadde sin filmdebut 1973 i filmen Brannen, og har videre hatt biroller i filmer som Hustruer – ti år etter (1985), Ute av drift (1992) og Fredrikssons fabrikk - The movie (1994).

Det er imidlertid på TV han har gjort seg mest bemerket. Vogt fikk oppmerksomhet for sine tidlige samspill med Øivind Blunck og for sin komikk i NRK-portrettet Helt Nils, der han blant satiriserte over en samlivsterapeut og psykiater som selv var utsatt for samlivsproblemer. Mest oppmerksomhet har han likevel fått for rollen som Karl i komiserien Mot i brøstet og spin-off-seriene Karl & Co og Karl III, alle tre skrevet av manusforfatteren Tore Ryen. Det var særlig i Mot i brøstet at Vogt fikk sitt store gjennombrudd som komiker i Norge på 90-tallet, og med seg på laget hadde han Arve Opsahl og Sven Nordin. I 1994 var han med i Chateau Neufs oppsetning Rett I Lomma. Etter at disse seriene tok slutt har han, siden 2004, blant annet vært å se i rollen som den følsomme skuespilleren Lars i komiserien Hos Martin.

I 2007 var han sentral i farsen F@anget på nettet hvor han har regi og hovedrolle, mens han i 2008 hadde regi på dramaserien Hotel Cæsar på TV 2. Vogt startet som skuespiller i samme serie, Hotel Cæsar, i januar 2011 i rollen som karakteren «Arnfinn Lycke».

Vogt har også lånt bort stemmen sin i videospillet «Drømmefall – Den lengste reisen». Wikipedia

83 år
Bernard Madoff (Bedrager)
1938 - 2021

Bernard Madoff (USA)

Bedrager, aksjemegler, investor, samfunnsøkonom, bankansatt

Fullt navn / Fødenavn:
Bernard Lawrence Madoff

Født:
29. april 1938 (85 år siden)

Døde:
14. april 2021 (83 år) (2 år siden)

Bernard Lawrence «Bernie» Madoff var en amerikansk investor, og leder av hedgefondet Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, som han grunnla i 1960. Han var også grunnlegger og tidligere sjef for Nasdaq-børsen.

8. desember 2008 ble han arrestert av FBI og anklaget for svindel av opp mot 50 milliarder amerikanske dollar. Han ble funnet skyldig i å være hjernen bak en ponzi-svindel av massivt omfang. Firmaet var et av de største og blant markedslederne på Wall Street. Saken regnes som historiens største svindel gjennomført av en enkeltperson. Madoff fokuserte på å selge sine fond til jødiske organisasjoner, og hans svindel påvirket i betydelig omfang et større antall jødiske organisasjoner. En av disse, Lappin Foundation, som jobber for å fremme jødisk kultur og identitet, ble midlertidig tvunget til å legge ned sin virksomhet. 12. mars 2009 erklærte han seg skyldig i alle anklager, og 29. juni samme år ble han dømt til 150 års fengsel. Wikipedia

78 år
Walter Kempowski (Forfatter)
1929 - 2007

Walter Kempowski (Tyskland)

Forfatter, skribent, manusforfatter, chronicler, historiker

Født:
29. april 1929 (94 år siden)

Døde:
5. oktober 2007 (78 år) (16 år siden)

Walter Kempowski) var en tysk forfatter. Han ble mest kjent for sin sterk autobiografiske roman Deutsche Chronik og for sitt prosjekt Echolot. Han er ansett som en av samtidens viktigste forfattere i Tyskland. Wikipedia

75 år
Harald Ulfert Lied (Politiker)
1927 - 2002

Harald Ulfert Lied (Norge)

Politiker

Født:
29. april 1927 (96 år siden)

Døde:
21. desember 2002 (75 år) (21 år siden)

Harald Ulfert Lied var en norsk politiker (H). Han ble innvalgt på Stortinget fra Oppland i 1973. Wikipedia

87 år
Irvin Kershner (Skuespiller)
1923 - 2010

Irvin Kershner (USA)

Skuespiller, Filmregissør, filmprodusent, filmklipper

Født:
29. april 1923 (100 år siden)

Døde:
27. november 2010 (87 år) (13 år siden)

Irvin Kershner var en amerikansk filmregissør, skuespiller og fotograf. Han er best kjent for å ha regissert filmene Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, Aldri si aldri og RoboCop 2. Wikipedia

95 år
Celeste Holm (Skuespiller)
1917 - 2012

Celeste Holm (USA)

Skuespiller

Født:
29. april 1917 (106 år siden)

Døde:
15. juli 2012 (95 år) (11 år siden)

Celeste Holm var en amerikansk skuespillerinne med norske røtter.

Holm var enebarn av Theodor Holm. Han var en forsikringsmann som vokste opp på Hå gamle prestegard på Jæren, men emigrerte i ung alder til USA. Hun gikk på skole i Nederland, Frankrike og USA, og tok sang- og ballettimer som barn. Hun studerte drama ved University of Chicago og debuterte på scenen som 17-åring.

Holm debuterte på Broadway i 1938, og hadde stor suksess i 1943 i rollen som Ado Annie i musikalen Oklahoma!. Hun filmdebuterte i 1946 og året etter vant hun Oscar for beste kvinnelige birolle for sin rolle som Anne i filmen Mellom gentlemenn. Holm ble Oscar-nominert tre ganger. Hun opptrådte også på TV, scenen og nattklubber.

Holm engasjerte seg for sosial rettferdighet i mange år som talskvinne for UNICEF. Hun har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame. I 1979 ble Holm utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for fremme av norsk kultur i USA.

Holm giftet seg for femte gang på sin 87-årsdag med den 41-årige operasangeren Frank Basile. Hun er mor til datapioneren Ted Nelson.

Celeste Holm har fortsatt familie i Norge. Wikipedia

90 år
Lars Korvald (Politiker)
1916 - 2006

Lars Korvald (Norge)

Politiker, rektor, lærer, agronom, forkynner

Født:
29. april 1916 (107 år siden)

Døde:
4. juli 2006 (90 år) (17 år siden)

Lars Korvald fra Nedre Eiker i Buskerud var en norsk politiker fra Kristelig Folkeparti. Han var stortingsrepresentant, statsminister, partiformann og parlamentarisk leder. Han avsluttet yrkeskarrieren som fylkesmann i Østfold. Wikipedia

60 år
Eyvind Alnæs (Komponist)
1872 - 1932

Eyvind Alnæs (Norge)

Komponist, pianist, dirigent, musiker, korleder, akademisk musiker

Født:
29. april 1872 (151 år siden)

Døde:
24. desember 1932 (60 år) (91 år siden)

Eyvind Alnæs var en norsk komponist, organist og dirigent.

Alnæs studerte hos Iver Holter i Oslo, Carl Reinecke i Leipzig og i Berlin.

Fra 1895 til 1907 var han organist i Drammen, deretter organist og kantor ved Oslo domkirke (inntil 1959: Vår Frelser kirke) fra 1916 til sin død julaften 1932 og var kordirigent for Oslo Håndverkersangforening og Holters korforening. Han var medlem av Koralbokkomiteen og harmoniserte svært mange koraler – og bidro også til å grunnlegge Norsk Komponistforening i 1917.

Som konsulent og tilrettelegger av klavermusikk for det store musikkforlaget Edition Wilhelm Hansen nedla han også et meget betydelig arbeid. Som akkompagnatør nøt han stort ry og er blitt sammenlignet med Robert Levin som oppnådde samme posisjon i etterkrigstida som Alnæs hadde hatt i mellomkrigstida. Eyvind Alnæs var frimurer og aktiv som organist i Den norske Frimurerorden.

Han komponerte to symfonier, Variations symphoniques, en pianokonsert, pianostykker, koralpreludier for orgel, korstykker og nærmere 60 romanser i senromantisk tonespråk. Mest kjent av romansene er De hundrede violiner og Der du gjekk fyre. Ut over disse er det nok hans Julemotett som er mest kjent. Den framføres hvert år av en rekke kor over hele landet. Motetten finnes i to versjoner, en som ble skrevet for Olavsguttene (opphørte i 1964), og en som i dag synges av alle andre kor.

Innenfor norsk koralhistorie har Alnæs satt varige spor etter seg, ikke minst som hovedansvarlig for harmoniseringene av samtlige melodier i "Koralbok for Den norske Kirke" 1926. Han komponerte også en forspillsamling til samme verk, samme år. Hans 60 lette preludier for orgel fortjener en nyutgivelse. Bearbeidelsen av folketonen "Den store, hvite flokk" for orgel er også et betydelig arbeid. Mens Edvard Grieg foresto utgivelsen av bind I av Norges melodier, er bind 2 – 4 Eyvind Alnæs' redaksjonelle bragd. Han har foretatt såvel utvelgelse som harmonisering.

Alnæs er far til motstandskvinnen og forfatteren Lise Børsum og juristen, organisasjonsmannen og komponisten Iver Holter Alnæs samt farfar til forfatteren Finn Alnæs.

Eyvind Alnæs ble tildelt St. Hallvard-medaljen i 1967. Wikipedia

Dødsfall

24 år
Yahya Hassan (Dikter)
1995 - 2020

Yahya Hassan (Danmark)

Dikter, politiker, lyriker

Født:
19. mai 1995 (28 år siden)

Døde:
29. april 2020 (24 år) (3 år siden)

Yahya Hassan var en dansk dikter.

Yahya Hassans foreldre kom som flyktninger fra Palestina til Danmark i 1980-årene. Han vokste opp sammen med fire søsken i et område i Århus som har blitt betegnet som en innvandrerghetto. Som 13-åring ble han overflyttet til en institusjon for barn med problemadferd på grunn av tilpassingsvansker på skolen og småkriminalitet. Hassan utviklet en stor interesse for lesing og litteratur og begynte å skrive dikt. Han har nevnt Dostojevskij, Michael Strunge og især Karl Ove Knausgårds selvbiografiske bøker som inspirasjonskilde. I september 2013 ble han opptatt på Forfatterskolen i København.

Hans første diktsamling om en oppvekst med vold, svikt og kriminalitet, skapte oppmerksomhet før den utkom på Gyldendal i oktober 2013. I desember samme år rundet den 100 000 trykte eksemplarer. Han kritiserte særlig deler av foreldregenerasjonens innvandrermiljø for misbruk av trygdeordninger og det han oppfattet som religiøs dobbeltmoral. 16. september 2016 ble han dømt til ett år og ni måneders fengsel for å ha skutt mot en 17-åring, i tillegg til en rekke andre tiltalepunkter. Wikipedia

84 år
Maj Sjöwall (Forfatter)
1935 - 2020

Maj Sjöwall (Sverige)

Forfatter, oversetter, journalist, skribent

Født:
25. september 1935 (88 år siden)

Døde:
29. april 2020 (84 år) (3 år siden)

Maj Sjöwall var en svensk forfatter og oversetter.

Maj Sjöwall var datter av bedriftslederen Will Sjöwall og hans andre hustru Margit Trobäck, og halvsøster til bedriftslederen Lars Sjöwall.

Etter fullført flickskola (pikeskole) var Sjöwall ansatt ved Åhlén & Åkerlunds förlag 1954–1959, Wahlström & Widstrands forlag 1959–1961og ved t Esselte 1961–1963.

Hun gift første gangen 1955–1958 med redaktøren Gunnar Isaksson (1915–1983) og andre gangen 1959–1962 med fotografen Hans J. Flodquist (1912–1987), sønn av legen Lars Flodquist.

Sammen med Per Wahlöö (1925–1975), som hun bodde sammen med fra 1963, utgjorde hun forfatterduoen Sjöwall & Wahlöö, som sammen skrev ti kriminalromaner med politietterforskeren Martin Beck som hovedperson.

I filmserien med Gösta Ekman som Martin Beck hadde hun ofte cameo-roller. I filmen Stockholm Marathon fra 1994, en filmatisering av Terroristene (Terroristerna) fra 1975, spilte hun løpets starter. I Brandbilen som försvann (1993) var hun en av passasjerene på flyet, i Roseanna (1993) spilte hun Per Månssons sekretær, i Mannen på balkongen (1993) ser man henne som lærer, og i Polis polis potatismos (1993) er hun en gjest i restauranten akkurat når mordet skal skje.

Etter Per Wahlöös død fortsatte Sjöwall som oversetter og – i noe mindre skala – som forfatter. Samen med dansken Bjarne Nielsen skrev hun i 1989 langnovellen Dansk intermezzo. Sammen med Tomas Ross skrev hun også romanen Kvinnan som liknade Greta Garbo (1990).

Hun var i åtte år bosatt i Christianshavn i København, og en tid på øya Ven i Øresund, utenfor Landskrona. Wikipedia

53 år
Irrfan Khan (Skuespiller)
1967 - 2020

Irrfan Khan (India)

Skuespiller, filmprodusent

Født:
7. januar 1967 (57 år siden)

Døde:
29. april 2020 (53 år) (3 år siden)

Irrfan Khan var en indisk skuespiller og filmprodusent.

Khan ble født i Rajasthan i en muslimsk familie med pathansk bakgrunn. Khans mor Saeeda Begum Khan var fra Jodhpur, og faren, Yaseen Ali Khan, fra landsbyen Khajuriya i Tonk district i Rajasthan, og de drev en dekkforretning. Han tilbrakte barndommen i Tonk, og deretter i Jaipur.

Khan hadde en lang karriere i Bollywood og debuterte med en liten rolle i den prisbelønte filmen Salaam Bombay! fra 1988. Etter flere år med motgang og fikk han hovedrollen i den britiske filmen The Warrior fra 2001. Først i 2003 fikk han sitt gjennombrudd med filmen Hassil og året etter med filmen Maqbool.

Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd i A Mighty Heart og The Darjeeling Limited fra 2007, Slumdog Millionaire – Han som hadde svar på alt fra 2008, samt New York, I Love You fra 2009.

Khan hadde også biroller i Hollywood-filmene The Amazing Spider-Man og Historien om Pi fra 2012, Jurassic World fra 2015 og Inferno fra 2016.

I 2018 gjorde Khan det kjent at han hadde blitt diagnostisert med nevroendokrin svulst. Han tilbrakte et år i Storbritannia der han mottok behandling. Hans siste film ble Angrezi Medium, utgitt i mars 2020. Den 28. april 2020 ble han innlagt på sykehus i Mumbai på grunn av en nyreinfeksjon. Helsetilstanden hans ble forverret og han døde dagen etter, 29. april 2020. Wikipedia

71 år
Bob Hoskins (Skuespiller)
1942 - 2014

Bob Hoskins (Storbritannia)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, komiker

Født:
26. oktober 1942 (81 år siden)

Døde:
29. april 2014 (71 år) (9 år siden)

Robert William «Bob» Hoskins var en britisk skuespiller. Han er best kjent for roller som gangster og i familiefilmer som Hvem lurte Roger Rabbit? (1988) og Hook (1991).

Hoskins hadde hatt en mengde ulike jobber før han prøvde seg som skuespiller. Han fikk sin scenedebut 1969.

Etter en del småroller på film og TV fikk han 1978 sitt store gjennombrudd i tv-serien Penger fra oven i rollen som Arthur Parker.

Hoskins rolletolkninger i britiske filmer som Mona Lisa gjorde ham til en kritikerfavoritt, og han ble Oscarnominert for sin rolle som sjåfør for den luksusprostituerte Mona Lisa i 1986. Han fikk BAFTAprisen og pris ved filmfestivalen i Cannes. Hoskins gjorde senere komiske roller i Terry Gilliams Brazil, Super Mario Bros og Mrs. Henderson presenterer (den rollen ble han senere en Golden Globenominert for i kategorien Beste mannlige birolle). Sent på 1980-tallet og tidlig på 1990-tallet medvirket han i reklamer for selskapene British Gas og British Telecom. Wikipedia

64 år
Julie Ege (Modell)
1943 - 2008

Julie Ege (Norge)

Modell, skuespiller, sykepleier

Født:
12. november 1943 (80 år siden)

Døde:
29. april 2008 (64 år) (15 år siden)

Julie Ege var en norsk modell og skuespiller med internasjonal karriere på slutten av 1960-årene og deler av 1970-årene. Hun ble Frøken Norge i 1962, (eller ifølge andre kilder, nummer to bak Beate Brevik som vant, men som etter eget ønske ikke ville være med på «sirkuset» og representere Norge i en skjønnhetskonkurranse. og representerte Norge i Miss Universe-konkurransen samme år.

Hun er en av få nordmenn som har gjestet The Tonight Show starring Johnny Carson. Hun var der to ganger i 1971. I 2010 ble en gate i Sandnes sentrum oppkalt etter henne, Julie Eges gate. Wikipedia

62 år
Bjørn Aamodt (Lyriker)
1944 - 2006

Bjørn Aamodt (Norge)

Lyriker, skribent

Født:
24. februar 1944 (80 år siden)

Døde:
29. april 2006 (62 år) (17 år siden)

Bjørn Aamodt var en norsk lyriker, sønn av billedkunstneren Asbjørn Aamodt.

Han arbeidet som sjømann, metallarbeider og sosialarbeider. Debutboken hans var diktsamlingen Tilegnet som kom i 1973. I flere av diktsamlingene har Aamodt brukt erfaringer og vokabular, fra sjømannslivet og arbeidet som kranfører, og diktene er blant høydepunktene i norsk arbeiderlyrikk. I samlingene Stå, ABC og Atom har han brukt andre motivkretser. Wikipedia

80 år
Alfred Hitchcock (Filmregissør)
1899 - 1980

Alfred Hitchcock (Storbritannia)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, filmklipper, TV-produsent, filmskuespiller, TV-regissør, filmfotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Alfred Joseph Hitchcock

Født:
13. august 1899 (124 år siden)

Døde:
29. april 1980 (80 år) (43 år siden)

Alfred Joseph Hitchcock var en engelsk filmregissør kjent bl.a. for filmene Psycho og Fuglene.

Hitchcock ble kjent for et stort publikum over hele verden med TV-seriene Alfred Hitchcock Presenterer og The Alfred Hitchcock Hour. Før og etter hver episode kommenterte han episoden på humoristisk og ofte smågrotesk vis.

Hitchcock ble i 1980 utnevnt til Knight Commander av Order of the British Empire og dermed slått til ridder. Han hadde etter dette rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn.

Han har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame, en for sine bidrag til filmen, og en annen for sine bragder innen TV. Wikipedia

<<
29. April
>>