Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

11. April

Om dagen

11. April er dag 102 i 2024, og er i uke 15. Det er 264 dager igjen av året.
Parkinsondagen (Til minne om James Parkinson, som døde 11. april 1755)

Valutakurser Oppdatert 11. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

18 år siden

2006: Den europeiske romsonden Venus Express går inn i bane rundt planeten Venus

Venus Express (VEX) er den første romsonden til Venus fra Den europeiske romfartsorganisasjonen. De første idéene om romsonden kom i 2001 for å utnytte teknologien som ble brukt i romsondene Mars Express og Rosetta. Det var likevel noen endringer i designen fordi Mars ligger omtrent dobbelt så langt unna solen som Venus. Dette gjorde at Venus Express trengte bedre varmeskjold og beskyttelse mot ioniserende stråling, på den annen side hadde solcellepanelene bedre effekt enn på Mars Express.

Oppskytingsvinduet til Venus Express var mellom 25. oktober og 23. november 2005. Den første planen for oppskytning var 26.oktober 04:43 UTC, men grunnet problemer med isoleringen ble oppskytningen utsatt to uker. 9. november 2005 klokken 03:33:34 UTC ble Venus Express skutt opp fra Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan ved hjelp av bæreraketten Sojuz-Fregat. En korreksjon av banen ble foretatt 11. november 2005 og romsonden nådde som forventet Venus om morgenen 11. april 2006 etter 153 dagers ferd fra jorden. Mellom 07:17 and 08:07 UTC benyttet Venus Express hovedmotoren for å redusere farten tilstrekkelig for å bli tatt av Venus gravitasjonsfelt for å så havne i en 9 dagers bane. Etter hvert ble denne banen justert til en 24 timers bane.

Romsonden vil utforske atmosfæren og skyene på planeten, samt temperatur og overflateforholdene. Et annet moment forskerne skal utforske er hvordan solvindene påvirker planeten siden Venus ikke har ett magnetfelt som beskytter jorda mot slik stråling. Oppdraget er planlagt til å vare i 500 jorddager (rundt to venusår), men sonden har strøm nok til ytterligere 500 dager. Den 19. september 2007 var det opprinnelige oppdraget ferdig, men ESA har bestemt å forlenge ferden til mai 2009. Wikipedia
56 år siden

1968: I Berlin blir den tyske studentlederen Rudi Dutschke skutt ned av en nynazist

Rudi Dutschke, egentlig Alfred Willi Rudolf Dutschke var en tysk marxist og studentleder. Han regnes som den fremste representanten for 68-bevegelsen i Tyskland og senere en av grunnleggerne av De grønne. Dutschke ble utdannet sosiolog.

I 1968 besøkte Dutschke Norge, og talte 12. mars til flere tusen studenter ved Universitetet i Oslo. Under oppholdet møtte han folk fra norsk venstreside, blant annet Tron Øgrim. Besøket ble fulgt og registrert av det norske overvåkningspolitiet.

En måned senere, 11. april, ble Dutschke skutt med tre skudd i hodet i Vest-Berlin. Attentatmannen var den 23 år gamle ufaglærte arbeideren og høyreekstremisten Josef Bachmann som var påvirket av den høyreorienterte Axel Springer-avisen BILDs kampanje «Stopp Dutschke nå!». Bachmann fikk syv års fengsel for attentatet, men begikk selvmord i fengselet ved å kvele seg med en plastpose. Dutschke fikk omfattende hjerneskader og måtte blant annet lære å snakke på nytt. Wikipedia
63 år siden

1961: Bob Dylan holder sin første konsert i New York City

Bob Dylan er en amerikansk musiker, sanger, låtskriver, poet og forfatter, og i den senere tid også radiovert, som har vært en av de mest framtredende og innflytelsesrike personlighetene innen populærmusikken gjennom mer enn 50 år.

Bob Dylan hadde, i tillegg til sin gitar og munnspill, en unik scene-tilstedeværelse og et stort knippe amerikanske folkesanger i sitt repertoar. Den 11. april 1961 fikk han sin første reelle sjanse til å vise seg frem med sin første store konsert i New York City. Wikipedia

Fødsler

41 år
Jennifer Heil (Freestylekjører)
1983

Jennifer Heil (Canada)

Freestylekjører

Født:
11. april 1983 (41 år)

Jennifer Heil er en kanadisk freestyleutøver. Hun vant gullmedalje i freestyle under Vinter-OL 2006 i Torino, foran Kari Traa. På hjemmebane i OL 2010 i Vancouver var hun favoritt til å ta gullet, men amerikanske Hannah Kearney henviste henne til sølvmedalje.

Heil vant Verdenscupen for kvinner sammenlagt i sesongen 2006/2007. Wikipedia

58 år
Lisbet Lofthus Gabrielsen (Politiker)
1953 - 2011

Lisbet Lofthus Gabrielsen (Norge)

Politiker

Født:
11. april 1953 (71 år siden)

Døde:
25. oktober 2011 (58 år) (12 år siden)

Lisbet Lofthus Gabrielsen var en norsk lokalpolitiker fra Arbeiderpartiet. Hun ble i 2003 den første kvinnelige ordføreren i Fet kommune i Akershus. Hun styrte med støtte fra SV, KrF og Sp og med Jon Røine fra Senterpartiet som varaordfører. Ved kommunestyrets konstituering etter kommunevalget i 2011 ble hun gjenvalgt. Hun var da sykmeldt, og hun døde kort tid etter uten å ha kommet tilbake i vervet. Wikipedia

61 år
Bernd Eichinger (Filmregissør)
1949 - 2011

Bernd Eichinger (Tyskland)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, ansvarlig produsent

Født:
11. april 1949 (75 år siden)

Døde:
24. januar 2011 (61 år) (13 år siden)

Bernd Eichinger var en tysk filmprodusent og regissør. Han er kjent for en rekke storfilmer, bl.a. Der Untergang og Baader-Meinhof.

Filmene Christiane F. – Å være ung er for jævlig fra 1981 og Den uendelige historien fra 1983 førte til at han ble internasjonalt kjent. 2002 fikk Ingensteds i Afrika en Oscar for beste fremmedspråklige film.

25. januar 2011 gjorde Constantin Film kjent at han var død som følge av et hjerteinfarkt. Wikipedia

70 år
Richard Kuklinski (Leiemorder)
1935 - 2006

Richard Kuklinski (USA)

Leiemorder, massemorder

Født:
11. april 1935 (89 år siden)

Døde:
5. mars 2006 (70 år) (18 år siden)

Richard «The Iceman» Kuklinski var en amerikansk massemorder og leiemorder for mafiaen.

Kuklinski vokste opp i fattige kår i New Jersey med en far som var alkoholiker og mishandlet ham med jevne mellomrom. Hadde en eldre bror som ble slått ihjel av faren da Richard var fem år. Moren prylte også barna med jevne mellomrom.

Han fikk etterhvert kontakt med mafiaen som benyttet seg av hans evner som morder. Han fikk tilnavnet «The Iceman» fordi han ofte kjølte ned likene med is, noe som skapte forvirring omkring dødstidspunktet.

Kuklinski ble arrestert i 1986 og dømt til livsvarig fengsel i 1988.

I løpet av sine siste år lot han seg intervjue av psykologer, forfattere og kriminologer, noe som blant annet resulterte i dokumentarfilmen Møte med en massemorder. Filmen ble sendt flere ganger på TVNorge fra 2005 til 2007. Her fortalte han blant annet at han noen ganger fraktet med seg sine ofre til en hule i skogen, hvorpå han satte opp et videokamera som filmet mens rotter spiste offeret levende.

Kuklinski drepte mellom 33 og 200 personer. Det hersker uklarhet om det eksakte antallet. Han døde 70 år gammel i fengsel i 2006. Det hersker en del usikkerhet og spekulasjoner rundt hans død, siden han skulle vitne mot den fengslede Sammy Gravano som var underboss i Gambino-familien. Få dager etter hans død henla myndighetene drappssaken mot Gravano.

Han er eldre bror av den draps- og voldtektsdømte Joseph M. Kuklinski. Richard Kuklinski var gift med Barbara Kulinski og hadde tre barn med henne. Wikipedia

95 år
Joralf Gjerstad (Politiker)
1926 - 2021

Joralf Gjerstad (Norge)

Politiker, selvbiograf, klarsynt, håndspålegger, healer, klokker

Født:
11. april 1926 (98 år siden)

Døde:
18. juni 2021 (95 år) (3 år siden)

Joralf Gjerstad, også kjent som «Snåsamannen» eller «Snåsakallen» («Snåsakaill’n»), var en norsk politiker, forfatter og «klarsynt» og helbreder med «varme hender». Det stod strid om han virkelig hadde de evner som han ble tillagt å ha. Gjerstad skrev flere lokalhistoriske bøker, i tillegg til selvbiografier. Wikipedia

90 år
Peter O'Donnell (Manusforfatter)
1920 - 2010

Peter O'Donnell (Storbritannia)

Manusforfatter, romanforfatter, skribent

Født:
11. april 1920 (104 år siden)

Døde:
3. mai 2010 (90 år) (14 år siden)

Peter O'Donnell var en britisk forfatter av tegneserier, romaner og noveller. Han var mest kjent som skaperen av spenningsserien «Modesty Blaise».

O'Donnell begynte som profesjonell skribent i 1936, 16 år gammel. I 1937 ble han ansatt hos tegneserieforlaget Amalgamated Press (som senere skiftet navn til Fleetway) der han skrev historier til en rekke magasiner. Fra 1938 og gjennom krigen tjenestegjorde han i den britiske hærens Royal Corps of Signals der han jobbet med radiokommunikasjon. Han tjenestegjorde blant annet i Persia, Syria, Egypt, Italia og Hellas.

Etter krigen begynte O'Donnell å forfatte manus til tegneserier. I 1953 skrev han manuskripter til «Daily Mirror»s romantikkserie Belinda og samme året (1953–1966) begynte han å skrive for fantasy-serien Garth. Mellom 1956 og 1962 samarbeidet han med Jim Holdaway (tegner) om den humoristiske detektivserien Romeo Brown.

Hans mest kjente figur, «Modesty Blaise», ble først publisert som tegneseriestripe i London-avisen The Evening Standard i 1963. O'Donnell fortsatte å skrive manus til stripen fram til serien ble avsluttet i 2001.

O'Donnell skrev også bøker samt TV- og film-manus. Han skrev flere romantiske historiske bøker under pseudonymet Madeleine Brent. Wikipedia

73 år
Gustav Vigeland (Billedhugger)
1869 - 1943

Gustav Vigeland (Norge)

Billedhugger, treskjærer

Fullt navn / Fødenavn:
Adolf Gustav Thorsen

Født:
11. april 1869 (155 år siden)

Døde:
12. mars 1943 (73 år) (81 år siden)

Gustav Vigeland var en norsk billedhugger og treskjærer. Han er mest kjent for Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslo – en monumental skulpturpark og en av Oslos – og Norges – mest besøkte attraksjoner med over en million besøkende hvert år.

Vigelands døpenavn var Adolf Gustav Thorsen, men fra 20-årsalderen skiftet han slektsnavn til Vigeland, etter at han en tid hadde brukt navnene om hverandre. Gustav Vigeland var eldre bror av billedkunstneren Emanuel Vigeland. Wikipedia

Dødsfall

64 år
Lotte Sandberg (Kunsthistoriker)
1956 - 2021

Lotte Sandberg (Norge)

Kunsthistoriker, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Lotte Helene Sandberg

Født:
1. oktober 1956 (67 år siden)

Døde:
11. april 2021 (64 år) (3 år siden)

Lotte Helene Sandberg var en norsk kunsthistoriker.

Sandberg var cand.philol. fra Universitetet i Bergen 1987 med hovedoppgaven Den italienske transavantgarden - en analyse av det internasjonale gjennombruddet. Hun hadde også en mastergrad i urbanisme fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo fra 2008.

I perioden 1995–2014 var hun arkitektur- og kunstkritiker i Aftenposten. Hun skrev også kunstkritikk for andre, blant annet Bergens Tidende, Dagbladet, Kunst & Kultur og Klassekampen. Sandberg utga i 2008 bok om konfliktene ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design: Alle snakker om museet. Nasjonalmuseet for kunst fra visjon til virkelighet.

Sandberg var i perioden 1988–1996 norsk medredaktør for det nordiske kunsttidsskriftet SIKSI (utgis av Nordisk ministerråd/Nordisk Konstcentrum, på Sveaborg), hvorav et spesialnummer om norsk samtidskunst (nummer 4, 1994). I 1997 var hun med i redaksjonen for Norsk kunstårbok. Hun var redaktør for Billedkunst 1991–1995 og faglig redaktør for Norsk kunstårbok 1998 og 1999.

Sandberg var daglig leder og kurator ved RAM galleri (1989–1991). Hun kuraterte også utstillinger ved andre gallerier.

Hun var medlem av juryen for Brageprisen 1997, kategorien for billedbøker for barn. Wikipedia

82 år
John Horton Conway (Matematiker)
1937 - 2020

John Horton Conway (Storbritannia)

Matematiker, universitetslærer

Født:
26. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
11. april 2020 (82 år) (4 år siden)

John Horton Conway var en britisk matematiker.

Han var professor ved University of Cambridge fra 1983 og ved Princeton University i USA fra 1986. Han arbeidet med endelige grupper, knuteteori, tallteori, kombinatorisk spillteori og kodeteori.

Conway ble hyllet for sin pedagogiske evne til å forklare komplekse matematiske teoremer på et tydelig og underholdende vis. For dette fikk han Steeleprisen i 2000.

Han var oppfinneren av den cellulære automaten kalt Game of Life og med på å utvikle Filosofisk fotball; han er også og oppdageren av surreelle tall.

Conway døde som følge av Covid-19. Wikipedia

90 år
Arne Wilhelmsen (Skipsreder)
1929 - 2020

Arne Wilhelmsen (Norge)

Skipsreder, forretningsdrivende

Født:
15. juni 1929 (95 år siden)

Døde:
11. april 2020 (90 år) (4 år siden)

Arne Wilhelmsen var en norsk forretningsmann og skipsreder.

Wilhelmsen var utdannet ved Harvard Business School, der han i 1953 tok graden Master of Business Administration. Før utdannelsen var han i 1948 dekksgutt i Wallenius Lines, i 1950 befraktningsassistent i E. B. Lund & Co og i 1950–1951 skipsmegler i New York. Han var også skipsmegler samme sted 1953–1954.

Wilhelmsen arbeidet fra 1954 i familiens rederi, Anders Wilhelmsen & Co AS, der han i 1961 ble administrerende direktør. Han var sentral i etableringen av cruiserederiet RCCL i 1969. Wilhelmsen hadde en rekke styrverv i norsk og utenlandsk næringsliv og verv i forskjellige norske bransjeorganisasjoner, deriblant Norges Rederiforbund og Arbeidsgiverforeningen for skip.

Wilhelmsen ble i 2005 forfremmet til kommandør av St. Olavs Orden for «samfunnsgavnlige virke.» Han var også kommandør av Finlands løves orden og ridder av Æreslegionen.

Arne Wilhelmsen var sønn av Anders Wilhelmsen og bror av Gjert Wilhelmsen. Wikipedia

36 år
Loïc Leferme (Dykker)
1970 - 2007

Loïc Leferme (Frankrike)

Dykker

Født:
28. august 1970 (53 år siden)

Døde:
11. april 2007 (36 år) (17 år siden)

Loïc Leferme var en fransk dykker som hadde verdensrekord i fridykking inntil 2. oktober 2005, da han ble tatt igjen av Herbert Nitsch. I 2002 satt han verdensrekord i fridykking uten noen pusteapparater på 162 meters dyp. Hans første verdensrekord var på 137 meter (1999). Den 30. oktober 2004, utvidet han hans egen rekord til 171 meter..

Han druknet under en treningsøkt i Villefranche-sur-Mer da utstyret hans feilet og han ikke klarte å komme opp til overflaten i tide. Han trente for et planlagt rekordforsøk i juli 2007. Wikipedia

84 år
Kurt Vonnegut (Forfatter)
1922 - 2007

Kurt Vonnegut (USA)

Forfatter, dramatiker, skribent, manusforfatter, romanforfatter, essayist, science fiction-forfatter, journalist, fredsaktivist, filosof

Fullt navn / Fødenavn:
Kurt Vonnegut jr.

Født:
11. november 1922 (101 år siden)

Døde:
11. april 2007 (84 år) (17 år siden)

Kurt Vonnegut jr. var en amerikansk forfatter. I en karrière som strakte seg over 50 år utga Vonnegut 14 romaner, 3 samlinger med noveller, 5 skuespill og 5 samlinger med ulike tekster. Mange av dem er også oversatt til norsk. Hans opplevelser fra den annen verdenskrig, og ikke minst bombingen av Dresden i 1945, som han bevitnet som krigsfange, hadde stor innflytelse på en stor del av hans verk, særskilt den mørke og satiriske roman Slaktehus-5 eller Barnekorstoget (1969), hans mest kjente roman. Vonnegut var en selverklært humanist og sosialist, noe som ofte kom til uttrykk i hans forfatterskap.

Vonnegut ble født og oppvokst i Indianapolis i Indiana, studerte ved Cornell University, men hoppet av i januar 1943 og ble innrullert i den amerikanske hæren. Som en del av hans trening studerte han mekanisk ingeniørvitenskap ved Carnegie Institute of Technology (nå Carnegie Mellon University) og ved Universitetet i Tennessee. Han ble deretter utplassert i Europa for å kjempe i den andre verdenskrig. Han ble tatt til fange under slaget ved Bulge, internert som krigsfange i Dresden og overlevde de alliertes bombing av byen ved å søke tilflukt i slakterhus. Etter krigen giftet Vonnegut seg med Jane Marie Cox, som han fikk tre barn med. Han adopterte senere sin søsters tre sønner etter at hun døde av kreft og hans svoger samtidig døde i en togulykke.

Vonnegut utga sin første roman, Pianomaskinen, i 1952. Romanen ble tatt velvillig imot, men ble ingen kommersiell suksess. I de neste tjue årene utga Vonnegut en rekke romaner som var kun marginalt suksessfull fra et kommersielt synsvinkel, blant dem Sirenene på Titan (1959), Moder natt (1961), og Gud velsigne Dem, Mr. Rosewater (1964). Han fant imidlertid et voksende publikum i 1960-tallets ungdomskultur, men den akademiske verden avviste ham stort sett som en irrelevant science-fiction-forfatter. Det var ingen akademisk undersøkelse av hans forfatterskap før i 1971. Vonneguts sjette roman Slaktehus-5, også hans livsverk, ble imidlertid en suksess og hans gjennombrudd. Bokens følelsesytring mot krig fikk en resonans hos leserne i midten av Vietnamkrigen, og dens anmeldelser var generelt gode. Etter at romanen gikk til toppen av New York Times’ bestselgerliste ble Vonnegut et berømt navn. Han ble invitert til å tale og forelese over hele USA, og gitt flere æresbevisninger.

Senere i sin karrière utga Vonnegut flere samlinger med selvbiografiske essayer, korte fortellinger og noveller, inkludert Fates Worse Than Death («Skjebner verre enn døden», 1991), og A Man Without a Country («En mann uten et land», 2005). Etter sin død ble han hyllet som en morbid komisk kommentator av det samfunn han levde i og som en av de mest betydningsfulle samtidsforfatter. Vonneguts sønn Mark utga en samling av farens til da ikke tidligere utgitte tekster, titulert Armageddon in Retrospect. Tallrike akademiske verker har undersøkt Vonneguts uortodokse fortellerkunst og hans særskilte skrå humor. Wikipedia

52 år
June Pointer (Sanger)
1953 - 2006

June Pointer (USA)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
June Pointer Whitmore

Født:
30. november 1953 (70 år siden)

Døde:
11. april 2006 (52 år) (Kreft) (18 år siden)

June Pointer Whitmore var en amerikansk sanger. Pointer er mest kjent som en av søstrene i Pointer Sisters, som hadde flere hits på 80-tallet. Hun har også utgitt to soloalbum.

Pointer slet med rusproblemer. Han døde av kreft i 2006. Wikipedia

88 år
Olav Økern (Langrennsløper)
1911 - 2000

Olav Økern (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Olav Nilsen Økern

Født:
3. juni 1911 (113 år siden)

Døde:
11. april 2000 (88 år) (24 år siden)

Olav Nilsen Økern var en norsk langrennsløper. Han konkurrerte i 1930- og 40-årene og representerte Bærums skiklub

Han var med på det norske sølvlaget på stafetten i VM 1938, og vant 18-kilometeren i Holmenkollen i 1940. Under den andre verdenskrig var han tillitsmann på Splitkeinfabrikken i Oslo og ble arrestert etter melkestreiken, og satt i tukthus i nærheten av Hamburg til han ble frigitt i 1942. Tross dette kom han tilbake i verdentoppen i langrenn, og ble nummer 5 på 18 km i Holmenkollen i 1946. I OL i 1948 i St. Moritz var han igjen med på det norske stafettlaget. Denne gangen vant de bronsemedaljer på 4 x 10 km. Han var også deltaker i OL i 1952 i Oslo, og nær 41 år gammel ble han nummer 4 på 50 km. Samme året ble han også nummer 4 på 5-mila i Holmenkollen.

Økern ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1950. Hans onkel, Harald Økern, fikk Holmenkollmedaljen i 1924. Wikipedia

77 år
Jacques Prévert (Poet)
1900 - 1977

Jacques Prévert (Frankrike)

Poet, filmskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Jacques André Marie Prévert

Født:
4. februar 1900 (124 år siden)

Døde:
11. april 1977 (77 år) (47 år siden)

Jacques Prévert var en fransk poet og manusforfatter for film. Hans dikt ble og er fortsatt populære i den fransktalende verden, særlig i skolen. Hans beste filmer utgjør en del av den poetisk-realistiske bevegelse, og omfatter blant annet Paradisets barn (1945). Wikipedia

79 år
Monier Monier-Williams (Språkforsker)
1819 - 1899

Monier Monier-Williams (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Språkforsker, indolog, oversetter, leksikograf

Født:
12. november 1819 (204 år siden)

Døde:
11. april 1899 (79 år) (125 år siden)

Monier Monier-Williams studerte og underviste i asiatiske språk i England, og satte sammen en de mest brukte sanskrit-engelsk-ordbøkene.

Han ble utdannet ved University College i Oxford og underviste asiatiske språk ved East India Company College fra 1844 til 1858, da kompaniets styre i India opphørte etter opprøret.

Monier-Williams var den andre innehaveren av lærestolen i sanskrit ved University of Oxford, og etterfølger av Horace Hayman Wilson, som hadde begynt universitetets innsamling av sanskrit-manuskripter i 1831. Monier-Williams utformet en sanskrit-engelsk ordbok som fortsatt trykkes. Han ble adlet i 1886. Wikipedia

27 år
Joseph Merrick (Elefantmannen)
1862 - 1890

Joseph Merrick (Storbritannia)

Elefantmannen, kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Carey Merrick

Født:
5. august 1862 (161 år siden)

Døde:
11. april 1890 (27 år) (134 år siden)

Joseph Carey Merrick, også kjent som «Elefantmannen» (The Elephant Man på engelsk), var en britisk underholdningsartist og medisinsk kuriositet som fikk stor oppmerksomhet i viktoriatidens England. Hans deformerte utseende førte til sympati blant mange, og hans liv og person har inspirert til flere bøker, skuespill og fjernsynsprogrammer siden.

Merricks frastøtende og fascinerende kropp ble en periode vist fram i folkelige «freakshow» der han tjente seg en liten formue. I 1886 kom han til London. Forestillingene var da blitt forbudt og han var skadet, men ble oppdaget av legen Frederick Treves, som undersøkte og hjalp ham. Joseph Merrick led av underernæring og bronkitt og ble innlagt på Royal London Hospital der han tilbrakte de siste årene av livet.

David Lynchs prisbelønte spillefilm Elefantmannen fra 1980 skildrer Merricks liv fra han blir funnet av Treves til han dør. Filmen er likevel en fri dramatisering som på flere punkter avviker fra virkeligheten. «Elefantmannen» kalles for eksempel feilaktig «John» Merrick både i filmen og i Frederick Treves biografi fra 1923, et kallenavn Treves bare brukte i sine notater.

En antok lenge at Merrick led av tropesykdommen elefantiasis, men seinere DNA-tester har vist at han hadde det sjeldne Proteus syndrom, som han viste symptomer på fra toårsalderen. Merrick døde av vekten av sitt eget hode da det falt bakover og han knekte nakken i søvne.

Merricks skjelett er bevart og til utstilling på Royal London Hospital. Wikipedia

<<
11. April
>>