Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

27. August

Om dagen

27. August er dag 240 i 2024, og er i uke 35. Det er 126 dager igjen av året.
Moldovas uavhengighetsdag (Løsrevet fra Sovjetunionen i 1991)

Historie

84 år siden

1939: Verdens første turbojetdrevne fly, Heinkel He 178, tar til vingene

Heinkel He 178 var verdens første turbojetdrevne fly. Det var et privat prosjekt utviklet av tyske Heinkel, og den første og eneste prototypen ble fløyet første gang 27. august 1939 av testpiloten Erich Warsitz.

Testflygningene var en suksess. Flyet oppnådde en topp-hastighet på rundt 650km/t, noe som var raskere enn noe stempelmotor-drevet fly på den tiden. Marsjfarten var 585km/t, men den antatte maksimale hastigheten man hadde håpet på, 700km/t, ble ikke oppnådd av noe fly før i 1944.

Flyet ble vist frem for Reichsluftfahrtministerium i oktober 1939, men interessen var lunken, og prosjektet fikk ingen videre offentlig støtte. Heinkel gikk videre med å produsere jetflyet Heinkel He 280, hvor mange av erfaringene fra He 178 prosjektet ble tatt i bruk.

Den eneste He 178 prototypen ble plassert i Deutsches Technikmuseum i Berlin, hvor det ble ødelagt i et bombeangrep i 1943. Wikipedia
127 år siden

1896: Den anglo-zanzibarske krigen, tidenes korteste krig, utspiller seg

Den anglo-zanzibarske krigen ble utkjempa mellom Storbritannia og Zanzibar 27. august 1896. Konflikten varte i 38 minutter, og er historiens korteste krig. Årsaken til krigen var den britiskvennlige sultanen Hamad bin Thuwainis dødsfall 25. august 1896 og sultan Khalid bin Barghashs tiltreden. De britiske myndighetene foretrakk Hamud bin Muhammad, som var mer britiskvennlig. En betingelse i en traktat fra 1886 var at den britiske konsulen skulle godkjenne tronfølgeren, og Khalid hadde ikke fått denne godkjennelsen. Britene anså dette som et casus belli og sendte et ultimatum til Khalid med krav om at han skulle trekke seg og forlate palasset. Khalid svarte ved å tilkalle palassgarden og barrikadere seg inne i palasset.

Ultimatumet utløp 27. august kl. 09.00 østafrikansk tid, og britene hadde da samlet tre kryssere, to kanonbåter, 150 marinesoldater og sjøfolk og 900 zanzibarere i havneområdet. Royal Navys kontingent ble kommandert av kontreadmiral Harry Rawson, mens zanzibarerne ble kommandert av brigadegeneral Lloyd Mathews for den zanzibarske hæren. Rundt 2 800 zanzibarere forsvarte palasset; de fleste ble rekruttert fra sivilbefolkninga, men tallet inkluderer også palassgarden og flere hundre tjenere og slaver. Forsvarerne hadde flere kanoner og maskingeværer som blei plassert foran palasset med front mot de britiske skipene. Et bombardement som begynte kl. 09.02 satte fyr på palasset og satte artilleriet ut av funksjon. Et lite sjøslag senket det zanzibarske sultanskipet og to mindre båter, og noen skudd ble avfyrt mot de britiskleda zanzibarske troppene da de gikk mot palasset. Palassflagget ble skutt ned og skuddvekslinga sluttet kl. 09.40.

Omkring 500 av sultanens soldater ble drept eller såret, mens kun én britisk sjømann ble skadet. Sultan Khalid fikk asyl i det tyske konsulatet før han flyktet til Tanganyika. Britene innsatte raskt sultan Hamud som leder for en marionettregjering. Krigen var slutten på Zanzibars sjølstendighet og begynnelsen på en periode med tung britisk innflytelse. Wikipedia
247 år siden

1776: Britene beseirer George Washingtons hær i slaget ved Long Island

Slaget ved Long Island, også kjent som slaget ved Brooklyn, ble utkjempet 27. august 1776 og var det første betydelige slaget i den amerikanske uavhengighetskrigen etter uavhengighetserklæringen. Det var det største slaget i hele konflikten, og det var også det første slaget en hær fra USA deltok i.

Slaget og dets umiddelbare etterspill ble markert av britenes erobring av New York City (som britene kontrollerte gjennom hele krigen), henrettelsen av amerikaneren Nathan Hale og nedbrenningen av nesten en fjerdedel av byens bygninger. I de følgende ukene okkuperte britiske styrker Long Island. Men George Washington og hans kontinentale hær slapp unna. Wikipedia

Fødsler

19 år
Taylor Mitchell (Musiker)
1990 - 2009

Taylor Mitchell ()

Musiker, sanger

Født:
27. august 1990 (33 år siden)

Døde:
28. oktober 2009 (19 år) (Drept av prærieulver) (14 år siden)

Taylor Josephine Stephanie Luciow bedre kjent som Taylor Mitchell var en kanadisk artist og utøver av folk-genren.

Mitchell hadde på egen hånd gitt ut albumet For your consideration' i mars 2009. I juni 2009 ble hun invitert til å opptre på Winnipeg Folk Festival den etterfølgende måneden. Noen få dager før sin død ble hun nominert til Canadian Folk Music Award for Young Performer of the Year.

Hun startet på en turné 23. oktober 2009 og skulle opptre i New Brunswick, Nova Scotia og Prince Edward Island. hun skulle også opptre i Sydney, Nova Scotia den kvelden hun døde.

Den 19 år gamle country- og folkesangerinnen bega seg alene ut på fottur i Cape Breton Highlands nasjonalpark. Der skal hun ha blitt angrepet av to prærieulver. Andre fotturister som befant seg i området hørte hennes skrik og fikk ringt vaktene i nasjonalparken.

Da de kom til stedet skjøt de mot prærieulvene, en skal ha blitt såret men begge kom seg likevel unna.

Taylor Mitchell lå blødende på bakken og skal ha vært svært skadet.

– Hun hadde mistet mye blod, sier redningsmann Paul Maynard til nyhetsbyrået AP. Mitchell ble fraktet med helikopter til sykehuset i provinshovedstaden Halifax, men livet sto ikke til å redde. Wikipedia

47 år
Mark Webber (Formel 1-fører)
1976

Mark Webber (Australia)

Formel 1-fører

Fullt navn / Fødenavn:
Mark Alan Webber

Født:
27. august 1976 (47 år)

Mark Alan Webber er en australsk racerfører som kjørte i Formel 1 for Red Bull Racing fra 2007 til 2013. Han hadde tidligere også kjørt for Minardi, Jaguar og Williams. For 2014 gikk han til FIA World Endurance Championship, hvor han kjører for Porsche i deres helt nye Le Mans Prototype, Porsche 919 Hybrid. Wikipedia

48 år
Janove Ottesen (Musiker)
1975

Janove Ottesen (Norge)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Ove Ottesen

Født:
27. august 1975 (48 år)

Janove Ottesen er en tidligere vokalist og frontfigur i det norske rockebandet Kaizers Orchestra. Han har også gitt ut singer-songwriter-albumet Francis' Lonely Nights.

Hans far Rune Ottesen var fotballspiller, og Ottesen fulgte sin fars fotspor og startet og avsluttet sin karriere i Bryne FK, hvor han spilte på førstelaget. Han har også vært innom aldersbestemte landslag og har også spilt for landslaget i sandfotball. Han valgte musikken framfor fotball og reiste til Bergen for å studere videre.

Han gikk på musikklærerutdanningen på Lærerhøyskolen på Landås i Bergen, hvor han også møtte flere av de andre medlemmene i Kaizers Orchestra. Der startet han og Geir Zahl bandet gnom, som siden ble til Kaizers Orchestra, hvor han var vokalist og komponist. Hans Kaizer-navn er Sjakalen på norsk og The Jackal på engelsk. Bandet tok en pause i 2013, og siden har Ottesen jobbet med komposisjon for film, som filmmusikken til Her er Harold i 2014, og teateroppsetninger. I 2016 ga han ut solomusikk på norsk under artistnavnet Janove.

Sammen med Geir Zahl fikk han i 2002 Edvard-prisen i klassen populærmusikk – rock for Kaizers-albumet Ompa til du dør.

Utover høsten 2009 var han med i konkurransen Camp Senkveld i programmet Senkveld med Thomas og Harald på TV 2. Wikipedia

70 år
Peter Stormare (Skuespiller)
1953

Peter Stormare (Sverige)

Skuespiller

Født:
27. august 1953 (70 år)

Peter Stormare er en svensk skuespiller. Med sine engelskkunnskaper og skuespillerevner har han slått seg godt opp i filmindustrien i Hollywood, der han vanligvis spiller europeer med frynsete moral.

Han ble født som Peter Storm, men forandret navnet sitt da han oppdaget at han delte det samme navnet med en seniorstudent på skuespillerhøyskolen. Hans opprinnelige navnevalg var Retep Mrots (hans eget navn stavet baklengs), men det ble avslått av myndighetene. Han er uteksaminert fra Teaterhögskolan i Stockholm i 1981.

Det skal nevnes at han er gudfaren til Gustaf Skarsgård og spiller i et band som heter Blonde From Fargo.

I filmen Constantine spilte Stormare Satan. Han fikk gode kritikker for sin rolle som en stille forbryter i Fargo sammen med Steve Buscemi. Han spilte dessuten mot Tom Cruise som en sløv «øyelege» i filmen Minority Report. I TV-filmen Hitler: The Rise of Evil fra 2003 spilte han Ernst Röhm.

I Sverige har Peter Stormare vært med på flere filmer og teaterstykker, inkludert å ha jobbet med Ingmar Bergman. Han har dessuten spilt «Carl Hamilton», en oppdiktet svensk toppagent som kan sammenliknes med James Bond.

Stormare har også nå for tiden ingått en avtale med klesmerket WeSC som går ut på å reklamere for merket ved å gå med bestemte klær. WeSC er et klesmerke mest brukt av ungdommer. Wikipedia

60 år
Liv Nysted (Forfatter)
1949 - 2010

Liv Nysted (Norge)

Forfatter, litteraturkritiker

Født:
27. august 1949 (74 år siden)

Døde:
21. mars 2010 (60 år) (14 år siden)

Liv Nysted var en norsk forfatter og litteraturkritiker. Hun var utdannet ved Forfatterstudiet i Bø. Wikipedia

79 år
G. W. Bailey (Skuespiller)
1944

G. W. Bailey (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
George William Bailey

Født:
27. august 1944 (79 år)

George William «G. W.» Bailey er en scene-, fjernsyns- og filmskuespiller. På tross av han har hatt mange dramatiske roller, er han best husket for hans komediske roller som Lieutenant—og senere, Captain—Thaddeus Harris i Politiskolen (1984–1994), Captain Felix Maxwell i Mannequin (1987) og Staff Sergeant Luther Rizzo i M*A*S*H (Fjernsynserie 1979 - 1983). Han er for tiden en av stjerne i TNT-serien The Closer (han har kjent Closer-skaperen James Duff siden 1972, da han var hans high-school instruktør in Lubbock i Texas og har også kjent sin medskuespiller Tony Denison i mange år). Wikipedia

80 år
Sven Tumba (Fotballspiller)
1931 - 2011

Sven Tumba (Sverige)

Fotballspiller, ishockeyspiller, golfspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Sven Olof Gunnar Johansson

Født:
27. august 1931 (92 år siden)

Døde:
1. oktober 2011 (80 år) (12 år siden)

Sven Tumba var en svensk ishockeyspiller som deltok i de olympiske vinterleker 1952 i Oslo, 1956 i Cortina d'Ampezzo, 1960 i Squaw Valley og 1964 i Innsbruck.

«Tumba» Johansson vant en olympisk bronsemedalje i ishockey under vinter-OL 1952 i Oslo. Han var med på det svenske ishockeylaget som kom på tredjeplass i turneringen bak Canada og USA.

Tolv år senere, under vinter-OL 1964 i Innsbruck vant han en sølvmedalje med Tre Kronor som ble nummer to bak Sovjetunionen. Tumba ble turneringens toppscorer med åtte mål.

Tumba ble verdensmester i ishockey tre ganger, 1953 og 1957 og 1962. I løpet av 17 år spilte 245 landskamper for Sveriges herrelandslag i ishockey og scoret 186 mål. Han vant åtte svenske mesterskap i ishockey i perioden 1954-1963 med Djurgårdens IF.

Han spilte også fotball i Allsvenskan med Djurgårdens IF og ble i 1959 svensk mester. Han spilte en landskamp for Sveriges herrelandslag i fotball, mot Norge i Oslo i 1956. Wikipedia

78 år
Ira Levin (Forfatter)
1929 - 2007

Ira Levin (USA)

Forfatter

Født:
27. august 1929 (94 år siden)

Døde:
12. november 2007 (78 år) (16 år siden)

Ira Levin var en amerikansk forfatter. Han debuterte med kriminalromanen A Kiss Before Dying (norsk: Et kyss før døden) da han var 22 år gammel.

Levins mest kjente roman er Rosemary's Baby (1967), som handler om satanisme og en kvinne som føder Djevelens barn. Den ble overført til film allerede i 1968 av Roman Polański. Andre kjente bøker er The Boys from Brazil (Guttene fra Brasil) og The Stepford Wives.

Levin var gift og skilt to ganger. Han hadde tre barn. Wikipedia

76 år
Kristen Nygaard (Matematiker)
1926 - 2002

Kristen Nygaard (Norge)

Matematiker, informatiker, universitetslærer, politiker

Født:
27. august 1926 (97 år siden)

Døde:
10. august 2002 (76 år) (21 år siden)

Kristen Nygaard var en norsk professor i informatikk, programmerer og politiker. Nygaard ble cand.real. med hovedfag i matematikk ved Universitetet i Oslo i 1956. Sammen med Ole-Johan Dahl fant han opp programmeringsspråket Simula i 1960-årene. Nygaard var en framstående motstander av norsk medlemskap i EU og var leder for Nei til EU på 1990-tallet. Wikipedia

96 år
Norman Foster Ramsey jr. (Fysiker)
1915 - 2011

Norman Foster Ramsey jr. (USA)

Fysiker, universitetslærer

Født:
27. august 1915 (108 år siden)

Døde:
4. november 2011 (96 år) (12 år siden)

Norman Foster Ramsey jr. var en amerikansk fysiker som mottok Nobelprisen i fysikk i 1989. Han mottok prisen på bakgrunn av oppfinnelsen av metoden med separerte oscillerende felt og dens anvendelse i hydrogen-maser og andre atomklokker. Han fikk tildelt halvparten av prispengene, mens den andre halvdelen ble delt av den amerikanske fysikeren Hans G. Dehmelt den tyske fysikeren Wolfgang Paul.

Ramsey studerte fysikk ved Columbia University i New York, og tok doktorgraden der i 1940. Han tok også en doktorgrad ved University of Cambridge i 1954. Fra 1947 har han undervist ved Harvard University og har siden 1966 vært Higgins professor der.

I 1949 utformet Ramsey en metode for å studere atomer gjennom å utsette dem for to separerte oscillerte elektromagnetiske felt. De interferensmønsteret som da oppstod ga muligheten til å studere atomenes egenskaper med forbedret presisjon. En sideeffekt av metoden var at atomenes svingninger i det elektromagnetiske feltet kunne benyttes til å måle tid med høy presisjon. Denne teknikken har senere blitt brukt ved konstruksjon av cesiumatomur.

På 1950-tallet deltok Ramsey i utviklingen av hydrogen-maser, en mikrobølgestrålende slektning til laseren. Wikipedia

75 år
John Larsen (Skytter)
1913 - 1989

John Larsen (Norge)

Skytter

Fullt navn / Fødenavn:
John Harry Larsen

Født:
27. august 1913 (110 år siden)

Døde:
5. august 1989 (75 år) (34 år siden)

John Harry Larsen var en norsk skytter som tok olympisk gullmedalje i øvelsen løpende hjort under Sommer-OL 1952 i Helsingfors. Han tok tre gull, to individuelt og ett for lag, under VM i Buenos Aires i 1949. Under VM i Oslo i 1952 tok han ikke mindre enn fire gull, to indivduelt og to for lag, og to år senere, da VM gikk i Caracas i Venezuela tok han sølv- og bronsemedalje for lag. Han deltok også under Sommer-OL 1956 i Melbourne med åttendeplass på 100 m løpende hjort enkelt-/dobbeltskudd. Wikipedia

64 år
Lyndon B. Johnson (Amerikansk president)
1908 - 1973

Lyndon B. Johnson (USA)

Amerikansk president, Politiker, lærer, rancheier, statsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Lyndon Baines Johnson

Født:
27. august 1908 (115 år siden)

Døde:
22. januar 1973 (64 år) (51 år siden)

Lyndon Baines Johnson, også kalt LBJ, var en amerikansk politiker og representerte det demokratiske partiet. Han var visepresident i USA under John F. Kennedy fra 20. januar 1961 til 22. november 1963. Han ble USAs 36. president etter mordet på Kennedy.

Han ble valgt inn i Kongressen i 1937. I 1941 stilte han til valg i Senatet, mot den sittende guvernøren i Texas, W. Lee O'Daniel, men tapte i et kontroversielt valg. Han prøvde seg igjen i 1948, og vant i nok et kontroversielt valg. I 1953 ble han valgt til minoritetsleder i Senatet. I 1954 ble han gjenvalgt, og siden Demokratene fikk flertall, ble han majoritetsleder.

I 1960 stilte han som presidentkandidat i primærvalget, men ble slått av John F. Kennedy. Kennedy nominerte Johnson til visepresident, og sammen slo de såvidt Richard M. Nixon og Henry Cabot Lodge jr. i presidentvalget i november. Wikipedia

74 år
Theodore Dreiser (Forfatter)
1871 - 1945

Theodore Dreiser (USA)

Forfatter, skribent, journalist, romanforfatter, essayist, selvbiograf, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Theodore Herman Albert Dreiser

Født:
27. august 1871 (152 år siden)

Døde:
28. desember 1945 (74 år) (78 år siden)

Theodore Herman Albert Dreiser var en amerikansk forfatter innen det som betraktes som den naturalistiske skole.

Theodore Dreiser ble født som det tolvte barn av John Paul Dreiser og hans hustru Gattin Sarah, og ble døpt katolsk. Faren var tysk immigrant fra Mayen, moren stammet fra en mennonittfamilie. En av Theodore Dreisers brødre var komponisten Paul Dresser. Deres foreldre hadde en egen liten bedrift, men noen år etter Theodores fødsel gikk de konkurs.

Siden han ikke hadde råd til å fullføre de påbegynte studier ved Indiana University på grunn av pengemangel, droppet han ut og jobbet på et kontor.

Noen år senere bestemte han seg for å bli journalist og jobbet i forskjellige aviser i Pittsburgh, Chicago og St. Louis. Deretter flyttet Dreiser til New York, hvor han jobbet som redaktør i sin bror Paul Dressers ukeblad. I 1897 begynte han å skrive for Metropolitan og Cosmopolitan. Han kombinerte jorurnalistikk medforfatterskap, men gikk i 1910 helt over til forfatterskapet.

Theodore Dreiser giftet seg 1892 med Sara White, de separerte 1909, men skilte seg aldri formelt.

Dreisers gjennombrudd ble romanen Sister Carrie ( 1900), som ble utgitt i et lite opplag. men vakte stor oppmerksomhet i litterære kretser. Den fble fulgt av romanene Jennie Gerhardt (1911), The Financier (1912), The Titan (1914), der den amerikanske storfinansiæren Charles T. Yerkes stod modell. Blant Dreisers øvrige mange arbeider kan fremheves også de selvbiografiske A Traveller at Forty (1913) og A Book about Myself (1922), samt En amerikansk tragedie (An American Tragedy) (1925), som ble hans virkelige gjennombrudd i bredere kretser. An American Tragedy ble omarbeidet til skuespill første gang i 1926, filmatisert i 1931, og igjen i 1951, A Place in the Sun («En plass i solen») og vant seks oscarstatuetter.

Dreiser skrev samfunnskritiske romaner innen det som betraktes som den naturalistiske skole, i en realistisk stil, som imidlertid kan oppleves som tunge med sine mektige detaljskildringer.

I 1920-årene fant hans verker en større anerkjennelse i Europa og i Sovjetunionen enn i hjemlandet. Hans reportasjebok om Sovjetunionen som tilkom etter en månederlang rundreise i 1927, Dreiser Looks at Russia (1928; tysk: «Sowjetrußland»), ble brent på bokbålene rundt om i Nazityskland i 1933. I 1935 mottok han et hilsningsbudskap fra den hovedsakelig av kommunister arrangerte Pariserkongressen for antifascistiske forfattere'.

Dreiser var en erklært sosialist og sluttet seg til kommunistpartiet like før han døde i 1945. Wikipedia

Dødsfall

101 år
Edmond H. Fischer (Biokjemiker)
1920 - 2021

Edmond H. Fischer (USA)

Biokjemiker, universitetslærer, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
Edmond Henri Fischer

Født:
6. april 1920 (104 år siden)

Døde:
27. august 2021 (101 år) (2 år siden)

Edmond Henri Fischer var en amerikansk biokjemiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med Edwin G. Krebs i 1992 for deres oppdagelse av hvordan fosforylering aktiverer proteiner og regulerer prosesser i cellen. Hans foreldre var sveitsiske og han tok doktorgraden i Geneve i 1947. Han ble født i Shanghai og ble syv år gammel sendt til kostskolen La Châtaigneraie ved Geneve. Mens han gikk på gymnaset i Geneve ble han tatt opp ved musikkonservatoriet der og etter en stund bestemte han seg for å la musikk være en hobby. Fischer var sveitsisk borger før han ble statsborger i USA etter å ha flyttet dit. Wikipedia

76 år
Sven T. Falck (Politiker)
1943 - 2019

Sven T. Falck (Norge)

Politiker, ingeniør, forretningsdrivende

Født:
9. mars 1943 (81 år siden)

Døde:
27. august 2019 (76 år) (4 år siden)

Sven Trygve Falck var en norsk sivilingeniør og politiker (H).

Han ble født i Tønsberg i 1943 som sønn av bokhandler Trygve Falck (1905–1974) og husmor Inger Erikson (1909–1995). Sven Trygve Falck var elev ved St. Barbara High School i USA i 1960 og tok examen artium i 1962. Han er utdannet sivilingeniør fra kjemiavdelingen ved Norges tekniske høgskole (NTH) fra 1967, og tok senere diverse kurs 1968–1980. Som student var han redaktør i Under Dusken, studentavis og organ for Studentersamfundet i Trondhjem, i 1964.

Falck var driftsingeniør i Dow Chemical Company i Texas 1967–1970, prosjektingeniør i Dow Chemical Company i Vest-Tyskland 1970–1971, miljøverningeniør i Norsk Hydro 1971–1975, driftsingeniør ved Norsk Hydro på Rafnes 1975–1976, overingeniør ved Norsk Hydro i Porsgrunn 1976–1981, leder i konsulentfirmaet Scanenco 1985–1990, direktør i Grenland Industriutvikling 1990–1994, daglig leder ved Hydro Agri på Menstad 1994–1997 og teknisk gruppeleder i Hydro Agri Europe 1997–2001. Fra 2001 var han daglig leder i Scanenco.

Han var formann i Skiensfjordens avdeling av Norske Sivilingeniørers Forening 1974–1975, medlem av representantskapet i Manufacturers Hanover Norge 1986–1990, medlem av bedriftsforsamlingen i Norsk Jernverk 1987–1989, styremedlem i Norsk Jern Holding 1990–1993 og medlem av representantskapet i Den Norske Industribank 1990–1993.

Falck var varamedlem av Porsgrunn bystyre 1975–1977 og medlem 1977–1979, og dessuten medlem av Telemark fylkesting og fylkesutvalg 1979–1983. Han var også varaformann i fylkesskolestyret i Telemark 1979–1983, viseformann i Porsgrunn Høyre 1978–1980 og styremedlem i Telemark Høyre 1980–1985. Falck var innvalgt på Stortinget fra Telemark 1981–1985. Wikipedia

68 år
Jan Groth (Musiker)
1946 - 2014

Jan Groth (Norge)

Musiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Leonard Groth

Født:
25. februar 1946 (78 år siden)

Døde:
27. august 2014 (68 år) (9 år siden)

Jan Leonard Groth var en norsk rockevokalist. Han debuterte i 1964 med singelen Burning Needles/Inside Love, med tekst og melodi av Thor G. Norås. Groth debuterte på MANU Records.

Tidlig på 1970-tallet var Groth medlem av rockegruppen Aunt Mary. På 1980-tallet var han sentral i norsk kristenrock. Senere år fulgte karrieren to spor: dels tolkninger av Aage Samuelsens sanger, og dels bandet Just 4 Fun med Hanne Krogh, Marianne Antonsen og Eiríkur Hauksson. Just 4 Fun deltok for Norge i Eurovision Song Contest 1991 med låten «Mrs. Thompson».

Jan Groth ga ut platen Bridges Or Walls i februar 2006. Det er pop-rock med et snev av roots. I 2007 ga Groth ut Sanger fra T.B. Barratts salmebok til markeringen av 100-års jubileet for pinsebevegelsen i Norge. Han vokste selv opp i pinsebevegelsen, og opptrådte ofte med sanger fra sitt barndomsmiljø.

Jan Groth døde etter å ha vært kreftsyk et års tid. Han var far til Stephan Groth i Apoptygma Berzerk og musiker Jonas Groth. Wikipedia

78 år
Lucy Smith (Professor)
1934 - 2013

Lucy Smith (Norge)

Professor, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Lucy Caroline Smith

Født:
12. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
27. august 2013 (78 år) (10 år siden)

Lucy Caroline Smith var en norsk jurist, professor og rektor ved Universitetet i Oslo.

Lucy Smith gikk Slemdal skole og så på Oslo katedralskole, og var eneste kvinne på sitt kull da hun begynte å studere jus på Universitetet i Oslo. Hun var første kvinne i Norge som tok juridisk doktorgrad (1981). Hun ble den første kvinnelige jusprofessor i Norge i 1987, og i 1993 ble hun Universitetet i Oslos første kvinnelige rektor, en stilling hun holdt til 1998.

I begynnelsen av 1970-årene bidro Smith til å etablere kvinnerett som eget fagområde og var en av pionerene i faget barnerett. Hun publiserte boken Foreldremyndighet og barnerett (1980). I 2003 ble hun medlem av FNs barnekomité som overvåker barnekonvensjonen.

Fra og med slutten av 1970-årene ble hun kjent i næringslivet gjennom en rekke styreverv i norsk kultur- og næringsliv. Disse inkluderer Nora (senere Orkla) Industrier, Garantiinstituttet for skip og borerigger, Christiania Bank og Kreditkasse (nå Nordea), Kværner, Dagbladet, Nationaltheatret, Nordmanns-Forbundet, Norge-Amerika Foreningen, Prinsesse Märtha Louises Fond, SOS Barnebyer og formann for Polyteknisk Forening 1984-1986. De fleste av disse holdt hun som første kvinne.

Smith ledet utvalget som utformet Børsloven (1985), og hun har publisert vitenskapelige arbeider innen børs- og verdipapirrett, deriblant Kampen på aksjemarkedet: en rettslig studie av selskapsovertak og forsvarstiltak (1988).

Lucy var gift med Carsten Smith, tidligere høyesterettsjustitiarius, som tidligere også var professor ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo. De fikk tre døtre som alle er jurister.

Lucy Smith var æresdoktor ved Uppsala universitet og Københavns Universitet. I 1990 ble hun innvalgt i Det Norske Videnskaps-Akademi. I 1995 ble hun hedret med kommandør av St. Olavs Orden og i 2001 med kommandør av 1. klasse av den svenske Nordstjerneordenen for sin innsats innenfor nordisk og norsk-svensk universitetssamarbeid. I 2003 fikk hun UNICEFS ærespris.

Universitetet i Oslos administrasjonsbygg på Blindern er oppkalt etter henne.

Hun ble kjent for det store publikum på 1980-tallet som overdommer i NRKs spørrelek Kvitt eller dobbelt og videre på 1990-tallet gjennom ukebladene

Lucy Smith døde 27. august 2013, etter lengre tids sykdom. Wikipedia

83 år
Sigurd Verdal (Politiker)
1927 - 2010

Sigurd Verdal (Norge)

Politiker

Født:
4. juni 1927 (96 år siden)

Døde:
27. august 2010 (83 år) (13 år siden)

Sigurd Verdal var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder i 1981. Han var vararepresentant i periodene 1973 – 1977 og 1977 – 1981. Han var også aktiv kommunepolitiker og fylkespolitiker. Etter endt stortingskarriere var Verdal leder av Omsetningsrådet fra 1992 til 2000. Landbrukspolitikken var en av hans hjertesaker i det politiske liv - han satt i landbrukskomiteen og tjenestegjorde i verv under Landbruksdepartementet i tilsammen 20 år.

I barndommen flyttet han fem år gammel til gården Verdal i Eiken, og i 1940 meldte han seg inn i Eiken AUL. Verdal tok gymnas i Kvinesdal og utdanning ved Kristiansand lærerhøyskole som ferdigutdannet lærer 1953.

I voksen alder etablerte han seg med familie i Byremo i nabokommunen Audnedal, der han først jobbet som lærer fra 1953 til 1968, deretter som skolesjef fra 1969 til 1981. Han var formann i Grindheim IL, styremedlem og formann i Vest-Agder skikrets, styremedlem i Norges Skiforbund, styremedlem i Vest-Agder idrettskrets, formann i Rådet for Hold skjærgården ren og styreformann for Løvebakken mållag. Han var oppmann for Sesilåmi frå starten i 1975 og i mange år framover. Wikipedia

35 år
Stevie Ray Vaughan (Gitarist)
1954 - 1990

Stevie Ray Vaughan (USA)

Gitarist, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Stephen Ray Vaughan

Født:
3. oktober 1954 (69 år siden)

Døde:
27. august 1990 (35 år) (33 år siden)

Stephen «Stevie» Ray Vaughan var en amerikansk bluesmusiker som regnes blant tidenes største gitarister, til tross for at han fikk en aktiv karriere på bare sju år.

Vaughan regnet Jimi Hendrix som sin viktigste inspirasjonskilde, og påvirkningen kan spores i Vaughans stil, selv om han bygde videre og skapte sitt helt eget uttrykk.

Vaughan spilte mesteparten av sin musikkarriere sammen med bandet «Double Trouble», hvor han også var vokalist og frontfigur. Blant hans mest kjente låter er «Tin Pan Alley», «Scuttle Buttin'», «Pride and Joy», «Mary Had a Little Lamb» og «Leave My Girl Alone», samt Hendrix-coverne «Little Wing» og «Voodoo Child (Slight Return)».

I 2000 ble han posthumt valgt inn i Blues Hall of Fame, og i 2011 rangerte magasinet Rolling Stone Stevie Ray Vaughan som nummer 12 på sin liste over tidenes 100 største gitarister, mens han i 2003-versjonen av lista besatte sjuendeplasen.

Vaughan spilte på en 1959/ 61 Fender Stratocaster. Denne gitaren ble kalt Number One. Den har omvendt vibratoarm, tykke strenger (0.13 – 0.58 mm) og er en halv tone nedstemt.

Det var planlagt at Vaughan skulle spille flere steder i Norge høsten 1986, men de tre konsertene i Bergen (Oleana), Stavanger (De røde sjøhus) og Oslo (kjelleren på Chateau Neuf) ble avlyst pga sykdom.

Stevie Ray Vaughan omkom i en helikopterulykke 27. august 1990 etter å ha spilt en utendørskonsert i Alpine Valley, East Troy Wisconsin. På konserten delte Vaughan scene med Eric Clapton, Buddy Guy, Robert Cray og sin bror, Jimmie Vaughan. Årsak til ulykken var tett tåke og pilotens manglende erfaring med instrumentflygning. Alle ombord i helikopteret omkom, deriblant tre fra Eric Claptons hjelpemannskap. Wikipedia

70 år
Ellinor Hamsun (Skuespiller)
1916 - 1987

Ellinor Hamsun (Norge)

Skuespiller

Født:
23. oktober 1916 (107 år siden)

Døde:
27. august 1987 (70 år) (36 år siden)

Ellinor Hamsun var en norsk skuespillerinne, hun var datter av Marie og Knut Hamsun.

Ellinor Hamsun arbeidet som skuespiller i Berlin fra 1936, og var fra 1938 til 1943 gift med den tyske filmregissøren Richard Schneider-Edenkoben. Hun forlot Tyskland i 1943 og dro hjem til Nørholm. Hun hadde store psykiske problemer, og led blant annet av bulimi. Hun ble lobotomert to ganger.

Ellinor Hamsun levde nesten halvparten av sitt liv på pleieinstitusjoner i Danmark. Ellinor Hamsun etterlot ved sin død betydelige midler samt sine rettigheter til Marie og Knut Hamsuns verk til Ellinor Hamsuns Legat til Nørholms bevaring. Sammen med Stiftelsen Nørholm og familien Hamsun forvalter legatet eiendommen Nørholm ved Grimstad som et minne om Marie og Knut Hamsun, samtidig som eiendommen fungerer som privat hjem for familien.

Professor Gerd Høst har skrevet om sin ungdoms vennskap med Ellinor Hamsun i boka Mange slags kjærlighet (Aschehoug forlag, 2004) Wikipedia

32 år
Brian Epstein (Manager for The Beatles)
1934 - 1967

Brian Epstein (Storbritannia)

Manager for The Beatles, Forretningsdrivende, intendant, talentagent, produsent, gründer, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Brian Epstein

Født:
19. september 1934 (89 år siden)

Døde:
27. august 1967 (32 år) (56 år siden)

Brian Samuel Epstein var en britisk forretningsmann som er best kjent for å ha vært The Beatles’ manager. Hans rolle i innledningen av deres suksess i var helt avgjørende. Epsteins dyktighet i organisering og promotering av gruppens enorme talent, løftet dem fra lokal popularitet i Liverpool til en verdensberømmelse uten noe tidligere sidestykke.

Epstein overtok som manager for The Beatles på et tidspunkt hvor de hadde slitt uten suksess i flere år. De var bare én av rundt 300 tilsvarende grupper i Liverpool på denne tiden. Selv om Epstein ikke hadde tilsvarende erfaring fra før, demonstrerte han betydelige egenskaper i å fremme gruppa og oppmerksomheten rundt den. Etter Epsteins tidlige død (som skyldtes overdosering av farlige sovetabletter) i 1967, begynte The Beatles som enhet å sprekke opp i sammenføyningene. Wikipedia

66 år
Carl Sundt-Hansen (Kunstmaler)
1841 - 1907

Carl Sundt-Hansen (Norge)

Kunstmaler

Født:
30. januar 1841 (183 år siden)

Døde:
27. august 1907 (66 år) (116 år siden)

Carl Fredrik Sundt-Hansen var en norsk-dansk maler.

Sundt-Hansens malerier representerer en sen, naturalistisk utført nasjonalromantikk. De fleste maleriene hans er folkelivsskildringer og portretter. Forfatteren Hild Sørby karakteriserer ham som «en overgangsfigur mellom det litterære, romantiske düsseldorfske figurmaleri og den realistiske, hverdagslige realismen». De mest kjente maleriene representerer alvorlige, mørke og dramatiske scener. Dette gjelder for eksempel maleriene «Såret» (1888) og « En begravelse ombord» (1890), som begge finnes i Nasjonalgalleriet. Malerier av Sundt-Hansen eies også av Nasjonalmuséet i Stockholm, Stockholms slott, Bergen billedgalleri og Stavanger kunstmuseum. Wikipedia

33 år
Harald Bertrand (Kunstmaler)
1856 - 1890

Harald Bertrand (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Harald Bertrand Hansen

Født:
23. desember 1856 (167 år siden)

Døde:
27. august 1890 (33 år) (Tuberkulose (tæring)) (133 år siden)

Harald Bertrand Hansen var en norsk kunstmaler.

Han tok kunstutdannelse på Tegneskolen 1876-79 og deretter hos Knud Bergslien. Etter tiden hos Bergslien etablerte han ateliersamarbeid i kunstnerkvarteret i Pultosten med Kalle Løchen, Jørgen Sørensen, Edvard Munch, Lorentz Norberg, Halfdan Strøm, Jens Wang og Thorvald Torgersen. Her fikk de i en viss grad veiledning fra Christian Krohg. Han var en del av miljøet rundt Rolf Skjeftes atelier, som er skildret i Herman Colditz' naturalistiske nøkkelroman Kjerka (1888). I 1883 deltok han på Frits Thaulows «friluftsakademi» på Modum. Han hadde et Parisopphold i 1889. Han malte sammen med Gustav Wentzel i Hardanger i 1880, og oppholdt seg i København i 1888.

Kunsthistorien plasserer ham som en av naturalismens «mellomgenerasjon», som ble utdannet i Kristiania i 1880-årene. Han debuterte på Høstutstillingen i 1883, med «Høstdag, Karl Johan», som eies av Kreditkassen. Andre verk finnes i Nasjonalgalleriet og i Væringsaasensamlingen ved Glomdalsmuseet.

Han døde av tæring. Wikipedia

60 år
Herman Wedel-Jarlsberg (Politiker)
1779 - 1840

Herman Wedel-Jarlsberg (Norge)

Politiker, adelsmann

Født:
21. september 1779 (244 år siden)

Døde:
27. august 1840 (60 år) (183 år siden)

Johan Caspar Herman Wedel Jarlsberg var en norsk politiker og adelsmann. Han var lensgreve til Jarlsberg ved Tønsberg. Wikipedia

<<
27. August
>>