Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
27. August

Om dagen

27. August er dag 239 i 2019, og er i uke 35. Det er 126 dager igjen av året.
Moldovas uavhengighetsdag (Løsrevet fra Sovjetunionen i 1991)
Valutakurser Oppdatert 27. August kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_27-8.1939
80 år siden
Wikipedia
1939: Verdens første turbojetdrevne fly, Heinkel He 178, tar til vingene
Heinkel He 178 var verdens første turbojetdrevne fly. Det var et privat prosjekt utviklet av tyske Heinkel, og den første og eneste prototypen ble fløyet første gang 27. august 1939 av testpiloten Erich Warsitz.

Testflygningene var en suksess. Flyet oppnådde en topp-hastighet på rundt 650km/t, noe som var raskere enn noe stempelmotor-drevet fly på den tiden. Marsjfarten var 585km/t, men den antatte maksimale hastigheten man hadde håpet på, 700km/t, ble ikke oppnådd av noe fly før i 1944.

Flyet ble vist frem for Reichsluftfahrtministerium i oktober 1939, men interessen var lunken, og prosjektet fikk ingen videre offentlig støtte. Heinkel gikk videre med å produsere jetflyet Heinkel He 280, hvor mange av erfaringene fra He 178 prosjektet ble tatt i bruk.

Den eneste He 178 prototypen ble plassert i Deutsches Technikmuseum i Berlin, hvor det ble ødelagt i et bombeangrep i 1943. Wikipedia
Wikipedia_27-8.1896
123 år siden
Wikipedia
1896: Den anglo-zanzibarske krigen, tidenes korteste krig, utspiller seg
Den anglo-zanzibarske krigen ble utkjempa mellom Storbritannia og Zanzibar 27. august 1896. Konflikten varte i 38 minutter, og er historiens korteste krig. Årsaken til krigen var den britiskvennlige sultanen Hamad bin Thuwainis dødsfall 25. august 1896 og sultan Khalid bin Barghashs tiltreden. De britiske myndighetene foretrakk Hamud bin Muhammad, som var mer britiskvennlig. En betingelse i en traktat fra 1886 var at den britiske konsulen skulle godkjenne tronfølgeren, og Khalid hadde ikke fått denne godkjennelsen. Britene anså dette som et casus belli og sendte et ultimatum til Khalid med krav om at han skulle trekke seg og forlate palasset. Khalid svarte ved å tilkalle palassgarden og barrikadere seg inne i palasset.

Ultimatumet utløp 27. august kl. 09.00 østafrikansk tid, og britene hadde da samlet tre kryssere, to kanonbåter, 150 marinesoldater og sjøfolk og 900 zanzibarere i havneområdet. Royal Navys kontingent ble kommandert av kontreadmiral Harry Rawson, mens zanzibarerne ble kommandert av brigadegeneral Lloyd Mathews for den zanzibarske hæren. Rundt 2 800 zanzibarere forsvarte palasset; de fleste ble rekruttert fra sivilbefolkninga, men tallet inkluderer også palassgarden og flere hundre tjenere og slaver. Forsvarerne hadde flere kanoner og maskingeværer som blei plassert foran palasset med front mot de britiske skipene. Et bombardement som begynte kl. 09.02 satte fyr på palasset og satte artilleriet ut av funksjon. Et lite sjøslag senket det zanzibarske sultanskipet og to mindre båter, og noen skudd ble avfyrt mot de britiskleda zanzibarske troppene da de gikk mot palasset. Palassflagget ble skutt ned og skuddvekslinga sluttet kl. 09.40.

Omkring 500 av sultanens soldater ble drept eller såret, mens kun én britisk sjømann ble skadet. Sultan Khalid fikk asyl i det tyske konsulatet før han flyktet til Tanganyika. Britene innsatte raskt sultan Hamud som leder for en marionettregjering. Krigen var slutten på Zanzibars sjølstendighet og begynnelsen på en periode med tung britisk innflytelse. Wikipedia
Wikipedia_27-8.1776
243 år siden
Wikipedia
1776: Britene beseirer George Washingtons hær i slaget ved Long Island
Slaget ved Long Island, også kjent som slaget ved Brooklyn, ble utkjempet 27. august 1776 og var det første betydelige slaget i den amerikanske uavhengighetskrigen etter uavhengighetserklæringen. Det var det største slaget i hele konflikten, og det var også det første slaget en hær fra USA deltok i.

Slaget og dets umiddelbare etterspill ble markert av britenes erobring av New York City (som britene kontrollerte gjennom hele krigen), henrettelsen av amerikaneren Nathan Hale og nedbrenningen av nesten en fjerdedel av byens bygninger. I de følgende ukene okkuperte britiske styrker Long Island. Men George Washington og hans kontinentale hær slapp unna. Wikipedia
Fødsler
43 år
Mark Webber (Racerfører)
1976

Mark Webber (Australia)

Racerfører, Formel 1-kjører

Fullt navn / Fødenavn:
Mark Alan Webber

Født:
27. august 1976 (43 år)

Mark Alan Webber er en australsk racerfører som kjørte i Formel 1 for Red Bull Racing fra 2007 til 2013. Han hadde tidligere også kjørt for Minardi, Jaguar og Williams. For 2014 gikk han til FIA World Endurance Championship, hvor han kjører for Porsche i deres helt nye Le Mans Prototype, Porsche 919 Hybrid. Wikipedia

44 år
Janove Ottesen (Musiker)
1975

Janove Ottesen (Norge)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Ove Ottesen

Født:
27. august 1975 (44 år)

Janove Ottesen var vokalist og frontfigur i det norske rockebandet Kaizers Orchestra. Han har også gitt ut singer-songwriter-albumet Francis' Lonely Nights.
Hans far Rune Ottesen var fotballspiller og Janove fulgte sine fars fotspor og startet og avsluttet sin karriere i Bryne FK, hvor han spilte på førstelaget. Han har også vært innom aldersbestemte landslag og har også spilt for landslaget i sandfotball. Han valgte musikken framfor fotball og reiste til Bergen for å studere videre.
Han gikk på musikklærerutdanningen på Lærerhøyskolen på Landås i Bergen, hvor han også møtte flere av de andre medlemmene i Kaizers Orchestra. Der startet han og Geir Zahl bandet gnom, som siden ble til Kaizers Orchestra, hvor han er vokalist og komponist. Hans Kaizer-navn er Sjakalen på norsk og The Jackal på engelsk. Bandet tok en pause i 2013 og siden har Janove jobbet med komposisjon for film som film-musikken til Her er Harold i 2014, teateroppsetninger og i 2016 ga han ut solomusikk på norsk under artistnavnet Janove.
Sammen med Geir Zahl fikk han i 2002 Edvard-prisen i klassen populærmusikk – rock for Kaizers-albumet Ompa til du dør.
Utover høsten 2009 var han med i konkurransen Camp Senkveld i programmet Senkveld med Thomas og Harald på TV 2. Wikipedia

66 år
Peter Stormare (Skuespiller)
1953

Peter Stormare (Sverige)

Skuespiller

Født:
27. august 1953 (66 år)

Peter Stormare er en svensk skuespiller. Med sine engelskkunnskaper og skuespillerevner har han slått seg godt opp i filmindustrien i Hollywood, der han vanligvis spiller europeer med frynsete moral.
Han ble født som Peter Storm, men forandret navnet sitt da han oppdaget at han delte det samme navnet med en seniorstudent på skuespillerhøyskolen. Hans opprinnelige navnevalg var Retep Mrots (hans eget navn stavet baklengs), men det ble avslått av myndighetene. Han er uteksaminert fra Teaterhögskolan i Stockholm i 1981.
Det skal nevnes at han er gudfaren til Gustaf Skarsgård og spiller i et band som heter Blonde From Fargo.
I filmen Constantine spilte Stormare Satan. Han fikk gode kritikker for sin rolle som en stille forbryter i Fargo sammen med Steve Buscemi. Han spilte dessuten mot Tom Cruise som en sløv «øyelege» i filmen Minority Report. I TV-filmen Hitler: The Rise of Evil fra 2003 spilte han Ernst Röhm.
I Sverige har Peter Stormare vært med på flere filmer og teaterstykker, inkludert å ha jobbet med Ingmar Bergman. Han har dessuten spilt «Carl Hamilton», en oppdiktet svensk toppagent som kan sammenliknes med James Bond.
Stormare har også nå for tiden ingått en avtale med klesmerket WeSC som går ut på å reklamere for merket ved å gå med bestemte klær. WeSC er et klesmerke mest brukt av ungdommer. Wikipedia

80 år
Sven Tumba (Fotballspiller)
1931 - 2011

Sven Tumba (Sverige)

Fotballspiller, ishockeyspiller, golfspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Sven Olof Gunnar Johansson

Født:
27. august 1931 (88 år siden)

Døde:
1. oktober 2011 (80 år) (8 år siden)

Sven Tumba var en svensk ishockeyspiller som deltok i de olympiske vinterleker 1952 i Oslo, 1956 i Cortina d'Ampezzo, 1960 i Squaw Valley og 1964 i Innsbruck.
«Tumba» Johansson vant en olympisk bronsemedalje i ishockey under vinter-OL 1952 i Oslo. Han var med på det svenske ishockeylaget som kom på tredjeplass i turneringen bak Canada og USA.
Tolv år senere, under vinter-OL 1964 i Innsbruck vant han en sølvmedalje med Tre Kronor som ble nummer to bak Sovjetunionen. Tumba ble turneringens toppscorer med åtte mål.
Tumba ble verdensmester i ishockey tre ganger, 1953 og 1957 og 1962. I løpet av 17 år spilte 245 landskamper for Sveriges herrelandslag i ishockey og scoret 186 mål. Han vant åtte svenske mesterskap i ishockey i perioden 1954-1963 med Djurgårdens IF.
Han spilte også fotball i Allsvenskan med Djurgårdens IF og ble i 1959 svensk mester. Han spilte en landskamp for Sveriges herrelandslag i fotball, mot Norge i Oslo i 1956. Wikipedia

76 år
Kristen Nygaard (Matematiker)
1926 - 2002

Kristen Nygaard (Norge)

Matematiker, informatiker, universitetslærer, politiker

Født:
27. august 1926 (93 år siden)

Døde:
10. august 2002 (76 år) (17 år siden)

Kristen Nygaard var en norsk professor i informatikk, programmerer og politiker. Nygaard ble cand.real. med hovedfag i matematikk ved Universitetet i Oslo i 1956. Sammen med Ole-Johan Dahl fant han opp programmeringsspråket Simula i 1960-årene. Nygaard var en framstående motstander av norsk medlemskap i EU og var leder for Nei til EU på 1990-tallet. Wikipedia

75 år
John Larsen (Skytter)
1913 - 1989

John Larsen (Norge)

Skytter

Fullt navn / Fødenavn:
John Harry Larsen

Født:
27. august 1913 (106 år siden)

Døde:
5. august 1989 (75 år) (30 år siden)

John Harry Larsen var en norsk skytter som tok olympisk gullmedalje i øvelsen løpende hjort under Sommer-OL 1952 i Helsingfors. Han tok tre gull, to individuelt og ett for lag, under VM i Buenos Aires i 1949. Under VM i Oslo i 1952 tok han ikke mindre enn fire gull, to indivduelt og to for lag, og to år senere, da VM gikk i Caracas i Venezuela tok han sølv- og bronsemedalje for lag. Han deltok også under Sommer-OL 1956 i Melbourne med åttendeplass på 100 m løpende hjort enkelt-/dobbeltskudd. Wikipedia

Dødsfall
76 år
Sven T. Falck (Politiker)
1943 - 2019

Sven T. Falck (Norge)

Politiker, ingeniør, forretningsdrivende

Født:
9. mars 1943 (76 år siden)

Døde:
27. august 2019 (76 år) (0 år siden)

Sven Trygve Falck var en norsk sivilingeniør og politiker (H).
Han ble født i Tønsberg i 1943 som sønn av bokhandler Trygve Falck (1905–1974) og husmor Inger Erikson (1909–1995). Sven Trygve Falck var elev ved St. Barbara High School i USA i 1960 og tok examen artium i 1962. Han er utdannet sivilingeniør fra kjemiavdelingen ved Norges tekniske høgskole (NTH) fra 1967, og tok senere diverse kurs 1968–1980. Som student var han redaktør i Under Dusken, studentavis og organ for Studentersamfundet i Trondhjem, i 1964.
Falck var driftsingeniør i Dow Chemical Company i Texas 1967–1970, prosjektingeniør i Dow Chemical Company i Vest-Tyskland 1970–1971, miljøverningeniør i Norsk Hydro 1971–1975, driftsingeniør ved Norsk Hydro på Rafnes 1975–1976, overingeniør ved Norsk Hydro i Porsgrunn 1976–1981, leder i konsulentfirmaet Scanenco 1985–1990, direktør i Grenland Industriutvikling 1990–1994, daglig leder ved Hydro Agri på Menstad 1994–1997 og teknisk gruppeleder i Hydro Agri Europe 1997–2001. Fra 2001 var han daglig leder i Scanenco.
Han var formann i Skiensfjordens avdeling av Norske Sivilingeniørers Forening 1974–1975, medlem av representantskapet i Manufacturers Hanover Norge 1986–1990, medlem av bedriftsforsamlingen i Norsk Jernverk 1987–1989, styremedlem i Norsk Jern Holding 1990–1993 og medlem av representantskapet i Den Norske Industribank 1990–1993.
Falck var varamedlem av Porsgrunn bystyre 1975–1977 og medlem 1977–1979, og dessuten medlem av Telemark fylkesting og fylkesutvalg 1979–1983. Han var også varaformann i fylkesskolestyret i Telemark 1979–1983, viseformann i Porsgrunn Høyre 1978–1980 og styremedlem i Telemark Høyre 1980–1985. Falck var innvalgt på Stortinget fra Telemark 1981–1985. Wikipedia

68 år
Jan Groth (Musiker)
1946 - 2014

Jan Groth (Norge)

Musiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Leonard Groth

Født:
25. februar 1946 (73 år siden)

Døde:
27. august 2014 (68 år) (5 år siden)

Jan Leonard Groth var en norsk rockevokalist. Han debuterte i 1964 med singelen Burning Needles/Inside Love, med tekst og melodi av Thor G. Norås. Groth debuterte på MANU Records.
Tidlig på 1970-tallet var Groth medlem av rockegruppen Aunt Mary. På 1980-tallet var han sentral i norsk kristenrock. Senere år fulgte karrieren to spor: dels tolkninger av Aage Samuelsens sanger, og dels bandet Just 4 Fun med Hanne Krogh, Marianne Antonsen og Eiríkur Hauksson. Just 4 Fun deltok for Norge i Eurovision Song Contest 1991 med låten «Mrs. Thompson».
Jan Groth ga ut platen Bridges Or Walls i februar 2006. Det er pop-rock med et snev av roots. I 2007 ga Groth ut Sanger fra T.B. Barratts salmebok til markeringen av 100-års jubileet for pinsebevegelsen i Norge. Han vokste selv opp i pinsebevegelsen, og opptrådte ofte med sanger fra sitt barndomsmiljø.
Jan Groth døde etter å ha vært kreftsyk et års tid. Han var far til Stephan Groth i Apoptygma Berzerk og musiker Jonas Groth. Wikipedia

78 år
Lucy Smith (Professor)
1934 - 2013

Lucy Smith (Norge)

Professor, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Lucy Caroline Smith

Født:
12. oktober 1934 (85 år siden)

Døde:
27. august 2013 (78 år) (6 år siden)

Lucy Caroline Smith var en norsk jurist, professor og rektor ved Universitetet i Oslo.
Lucy Smith gikk Slemdal skole og så på Oslo katedralskole, og var eneste kvinne på sitt kull da hun begynte å studere jus på Universitetet i Oslo. Hun var første kvinne i Norge som tok juridisk doktorgrad (1981). Hun ble den første kvinnelige jusprofessor i Norge i 1987, og i 1993 ble hun Universitetet i Oslos første kvinnelige rektor, en stilling hun holdt til 1998.
I begynnelsen av 1970-årene bidro Smith til å etablere kvinnerett som eget fagområde og var en av pionerene i faget barnerett. Hun publiserte boken Foreldremyndighet og barnerett (1980). I 2003 ble hun medlem av FNs barnekomité som overvåker barnekonvensjonen.
Fra og med slutten av 1970-årene ble hun kjent i næringslivet gjennom en rekke styreverv i norsk kultur- og næringsliv. Disse inkluderer Nora (senere Orkla) Industrier, Garantiinstituttet for skip og borerigger, Christiania Bank og Kreditkasse (nå Nordea), Kværner, Dagbladet, Nationaltheatret, Nordmanns-Forbundet, Norge-Amerika Foreningen, Prinsesse Märtha Louises Fond, SOS Barnebyer og formann for Polyteknisk Forening 1984-1986. De fleste av disse holdt hun som første kvinne.
Smith ledet utvalget som utformet Børsloven (1985), og hun har publisert vitenskapelige arbeider innen børs- og verdipapirrett, deriblant Kampen på aksjemarkedet: en rettslig studie av selskapsovertak og forsvarstiltak (1988).
Lucy var gift med Carsten Smith, tidligere høyesterettsjustitiarius, som tidligere også var professor ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo. De fikk tre døtre som alle er jurister.
Lucy Smith var æresdoktor ved Uppsala universitet og Københavns Universitet. I 1990 ble hun innvalgt i Det Norske Videnskaps-Akademi. I 1995 ble hun hedret med kommandør av St. Olavs Orden og i 2001 med kommandør av 1. klasse av den svenske Nordstjerneordenen for sin innsats innenfor nordisk og norsk-svensk universitetssamarbeid. I 2003 fikk hun UNICEFS ærespris.
Universitetet i Oslos administrasjonsbygg på Blindern er oppkalt etter henne.
Hun ble kjent for det store publikum på 1980-tallet som overdommer i NRKs spørrelek Kvitt eller dobbelt og videre på 1990-tallet gjennom ukebladene
Lucy Smith døde 27. august 2013, etter lengre tids sykdom. Wikipedia

35 år
Stevie Ray Vaughan (Gitarist)
1954 - 1990

Stevie Ray Vaughan (USA)

Gitarist, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Stephen Ray Vaughan

Født:
3. oktober 1954 (65 år siden)

Døde:
27. august 1990 (35 år) (29 år siden)

Stephen «Stevie» Ray Vaughan var en amerikansk bluesmusiker som regnes blant tidenes største gitarister, til tross for at han fikk en aktiv karriere på bare sju år.
Vaughan regnet Jimi Hendrix som sin viktigste inspirasjonskilde, og påvirkningen kan spores i Vaughans stil, selv om han bygde videre og skapte sitt helt eget uttrykk.
Vaughan spilte mesteparten av sin musikkarriere sammen med bandet «Double Trouble», hvor han også var vokalist og frontfigur. Blant hans mest kjente låter er «Tin Pan Alley», «Scuttle Buttin'», «Pride and Joy», «Mary Had a Little Lamb» og «Leave My Girl Alone», samt Hendrix-coverne «Little Wing» og «Voodoo Child (Slight Return)».
I 2000 ble han posthumt valgt inn i Blues Hall of Fame, og i 2011 rangerte magasinet Rolling Stone Stevie Ray Vaughan som nummer 12 på sin liste over tidenes 100 største gitarister, mens han i 2003-versjonen av lista besatte sjuendeplasen.
Vaughan spilte på en 1959/ 61 Fender Stratocaster. Denne gitaren ble kalt Number One. Den har omvendt vibratoarm, tykke strenger (0.13 – 0.58 mm) og er en halv tone nedstemt.
Det var planlagt at Vaughan skulle spille flere steder i Norge høsten 1986, men de tre konsertene i Bergen (Oleana), Stavanger (De røde sjøhus) og Oslo (kjelleren på Chateau Neuf) ble avlyst pga sykdom.
Stevie Ray Vaughan omkom i en helikopterulykke 27. august 1990 etter å ha spilt en utendørskonsert i Alpine Valley, East Troy Wisconsin. På konserten delte Vaughan scene med Eric Clapton, Buddy Guy, Robert Cray og sin bror, Jimmie Vaughan. Årsak til ulykken var tett tåke og pilotens manglende erfaring med instrumentflygning. Alle ombord i helikopteret omkom, deriblant tre fra Eric Claptons hjelpemannskap. Wikipedia

70 år
Ellinor Hamsun (Skuespiller)
1916 - 1987

Ellinor Hamsun (Norge)

Skuespiller

Født:
23. oktober 1916 (103 år siden)

Døde:
27. august 1987 (70 år) (32 år siden)

Ellinor Hamsun var en norsk skuespillerinne, hun var datter av Marie og Knut Hamsun.
Ellinor Hamsun arbeidet som skuespiller i Berlin fra 1936, og var fra 1938 til 1943 gift med den tyske filmregissøren Richard Schneider-Edenkoben. Hun forlot Tyskland i 1943 og dro hjem til Nørholm. Hun hadde store psykiske problemer, og led blant annet av bulimi. Hun ble lobotomert to ganger.
Ellinor Hamsun levde nesten halvparten av sitt liv på pleieinstitusjoner i Danmark. Ellinor Hamsun etterlot ved sin død betydelige midler samt sine rettigheter til Marie og Knut Hamsuns verk til Ellinor Hamsuns Legat til Nørholms bevaring. Sammen med Stiftelsen Nørholm og familien Hamsun forvalter legatet eiendommen Nørholm ved Grimstad som et minne om Marie og Knut Hamsun, samtidig som eiendommen fungerer som privat hjem for familien.
Professor Gerd Høst har skrevet om sin ungdoms vennskap med Ellinor Hamsun i boka Mange slags kjærlighet (Aschehoug forlag, 2004) Wikipedia

32 år
Brian Epstein (Manager for The Beatles)
1934 - 1967

Brian Epstein (Storbritannia)

Manager for The Beatles, Forretningsdrivende, intendant, talentagent, produsent, gründer, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Brian Epstein

Født:
19. september 1934 (85 år siden)

Døde:
27. august 1967 (32 år) (52 år siden)

Brian Samuel Epstein var en britisk forretningsmann som er best kjent for å ha vært The Beatles’ manager. Hans rolle i innledningen av deres suksess i var helt avgjørende. Epsteins dyktighet i organisering og promotering av gruppens enorme talent, løftet dem fra lokal popularitet i Liverpool til en verdensberømmelse uten noe tidligere sidestykke.
Epstein overtok som manager for The Beatles på et tidspunkt hvor de hadde slitt uten suksess i flere år. De var bare én av rundt 300 tilsvarende grupper i Liverpool på denne tiden. Selv om Epstein ikke hadde tilsvarende erfaring fra før, demonstrerte han betydelige egenskaper i å fremme gruppa og oppmerksomheten rundt den. Etter Epsteins tidlige død (som skyldtes overdosering av farlige sovetabletter) i 1967, begynte The Beatles som enhet å sprekke opp i sammenføyningene. Wikipedia

60 år
Herman Wedel-Jarlsberg (Politiker)
1779 - 1840

Herman Wedel-Jarlsberg (Norge)

Politiker, adelsmann

Født:
21. september 1779 (240 år siden)

Døde:
27. august 1840 (60 år) (179 år siden)

Johan Caspar Herman Wedel Jarlsberg var en norsk politiker og adelsmann. Han var lensgreve til Jarlsberg ved Tønsberg. Wikipedia

<<
27. August
>>