Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

28. Desember

Om dagen

28. Desember er dag 363 i 2024, og er i uke 52. Det er 3 dager igjen av året.

Historie

8 år siden

2015: Frontfigur i «Motörhead» Lemmy Kilmister, dør av aggressiv prostatakreft og hjertesvikt, 70 år gammel

Ian «Lemmy» Kilmister var en engelsk musiker. Han var bassist, vokalist, låtskriver og frontfigur for rockebandet Motörhead.

Som ung var Kilmister roadie for artisten Jimi Hendrix, og i 1971 ble han med i rockebandet Hawkwind. Kilmister spilte bass for Hawkwind fram til 1975, da han ble kastet ut av bandet. Etter dette bestemte Kilmister seg for å starte sitt eget band kalt Bastard. Men da manageren fortalte at et band med et slikt navn aldri ville bli tatt seriøst og selge bra, endret han navnet til Motörhead. Navnet tok han etter den siste sangen han hadde skrevet for Hawkwind, kalt «Motorhead».

I 1981 startet Kilmister et sideprosjekt med bandet Girlschool. De slo sammen navnene Girlschool og Motörhead og kalte bandet Headgirl. Prosjektet varte ikke særlig lenge, og sammen ga de bare ut to EP-er. Deres største hit var sangen «Please Don't Touch», som har blitt inkludert på samlealbum av både Motörhead og Girlschool.

Lemmy Kilmister var også involvert i bandene Rainmakers, Rockin' Vicars, Sam Gopal og The Head Cat. Han gjestet også Dave Grohls Probot på sangen «Shake Your Blood». Wikipedia
115 år siden

1908: Et jordskjelv i Messina provinsen på Sicilia i Italia, tar livet av mellom 150 og 200.000 mennesker

Jordskjelvet i Messina skjedde klokken 5:21 om morgenen den 28. desember 1908. Skjelvet hadde en styrke på 11 på Mercallis skala, som tilsvarer 8,1 på Richters skala. Ettersom skjelvets episentrum lå ute i Messinastredet ble skjelvet etterfulgt av en ødeleggende tsunami. Ca. 90% av Messinas bygningsmasse ble ødelagt. Ødeleggelsene i Reggio di Calabria og Palmi straks over Messinastredet ca. 6 km unna var også svært omfattende. På grunn av ødelagte telegraflinjer tok det over et døgn før de overlevende fikk hjelp, så mange døde av blodtap eller frøs i hjel. Også politiet og hæren var så godt som utryddet. Messinas befolkning var på den tiden ca. 130 000, av dem døde nærmere 70 000. Av Reggio di Calabrias befolkning på 45 000 døde ca. 15 000. I tillegg ble mange mindre byer og landsbyer på begge sider av Messinastredet sterkt skadet, så man regner med at så mange som totalt 150 000-200 000 mennesker kan ha omkommet i katastrofen. Flere uker med kraftige etterskjelv fulgte, og ødela alt som var igjen å ødelegge mange steder, «til det ikke var annet igjen å ødelegge enn de overlevendes psyke» som en kilde beskrev det.

For å varsle Roma ble det sendt et skip fra Messina nordover langs Calabria-kysten. Overalt observerte sjøfolkene branner og folk som signaliserte etter hjelp på strendene. Skipet fortsatte nordover uten å stoppe, til det kom til landsbyen Nicòtera Marina som ikke syntes å være skadet av jordskjelvet, og telegraferte derfra. Samtidig sendte prefekten i Reggio di Calabria en rytter langs den joniske kysten for å finne et sted han kunne telegrafere fra. Han red i nesten 10 timer før han fant en telegrafstasjon som virket. Blant de første som ankom katastrofeområdet var skip fra den russiske flåten, som hadde øvelse i Det joniske hav. Sjøfolkene var velutstyrt og godt organisert, og spredte seg gruppevis rundt i Messina. De arbeidet utrettelig med fare for egne liv og bidro sterkt til å redde mange mennesker som var fanget i ruinene. Også italienske, engelske og tyske skip ankom stedet, og etter hvert franske og amerikanske, men russerne var bedre organisert og skilte seg ut i redningsarbeidet. Det ble i ettertid reist et monument i Messina til ære for de russiske sjøfolkene.

Noe av årsaken til at skjelvet var så ødeleggende i Messina var at bygningsmassen ikke var konstruert for å tåle den store seismiske aktivitet i området. Karakteristisk i så måte var at mange antikke bygninger – som var mer solid konstruert – var uskadde etter katastrofen. Den samme seismiske aktivitet er i dag hovedargumentet for motstanderne mot den planlagte hengebro over Messinastredet, en bro som vil bli verdens lengste i sitt slag, med et brospenn på 3300 m. Wikipedia
128 år siden

1895: Brødrene Lumière viser film til et betalende publikum for første gang

Brødrene Auguste og Louis Lumière var to franske oppfinnere og forskere. De er særlig kjent for verdens første filmframviser, den såkalte kinematografen, som ble demonstrert i 1895. De foretok også avgjørende eksperimenter innen fargefotografi og utviklet autokrommetoden.

Brødrene Lumière ble født i den franske byen Besançon og vokste opp i Lyon hvor familien flyttet i 1870.

Faren, Antoine, var maler og fotograf, og etablerte et studio i Lyon. Begge brødrene begynte å arbeide for faren, og familiebedriften vokste. I 1894 omfattet den en fabrikk med 300 ansatte som produserte fotografiske plater.

Brødrene Lumière ble utfordret av sin far til å lage et apparat som kombinerte levende bilder med projeksjon. 13. februar 1894 fikk de patent på et kombinert filmkamera og framviser, og 22. mars året etter arrangerte de en privat filmvisning. Den første forestillingen for et betalende publikum fant sted 28. desember i Paris, på Grand Café i Boulevard des Capucines.

Brødrene mente at deres oppfinnelse ikke hadde noen framtid, men grunnla likevel det mest kjente fotografiske firmaet i Frankrike og fortsatte å eksperimentere med film resten av livet, deriblant med widescreen og fargefilm. De har fått hver sin stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

Fødsler

27 år
Lara van Ruijven (Skøyteløper)
1992 - 2020

Lara van Ruijven (Kongeriket Nederlandene)

Skøyteløper, kortbaneløper

Født:
28. desember 1992 (31 år siden)

Døde:
10. juli 2020 (27 år) (Autoimmun sykdom) (4 år siden)

Lara van Ruijven var en nederlandsk skøyteløper som konkurrerte i kortbaneløp. Hun representerte landet sitt under Vinter-OL 2014 i Sotsji, der hennes beste individuelle resultat var nummer 17 på 500 meter.

Hun tok bronse under Vinter-OL 2018. Wikipedia

34 år
Mackenzie Rosman (Skuespiller)
1989

Mackenzie Rosman (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Mackenzie Ryann Rosman

Født:
28. desember 1989 (34 år)

Mackenzie Ryann Rosman er en barneskuespiller fra USA. Hun er mest kjent for rollen som Ruthie Camden i Den syvende himmel som ble vist i reprise på TVNorge. Wikipedia

44 år
Daniel Forfang (Skihopper)
1979

Daniel Forfang (Norge)

Skihopper, trener

Født:
28. desember 1979 (44 år)

Daniel Forfang er en norsk tidligere skihopper som representerte Tromsø Skiklubb.

Forfang la opp som aktiv hopper i en alder av 26 år på grunn av slankepresset innen hoppmiljøet. Han kritiserte landslagsapparatet for manglende oppfølging av hans problemer rundt slankepresset.

Han er eldre bror av landslagshopper Johann Forfang. Wikipedia

50 år
Ids Postma (Skøyteløper)
1973

Ids Postma (Kongeriket Nederlandene)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Ids Hylke Postma

Født:
28. desember 1973 (50 år)

Ids Hylke Postma er en tidligere nederlandsk skøyteløper.

Postma debuterte i seniorsammenheng i 1994. I debutåret kom han på andreplass i allround-VM etter Johann Olav Koss. I 1997 vant Postma både allround-EM og -VM.

Postmas sportslige høydepunkt kom i 1998, da han ikke bare ble allround-verdensmester, men også vant 1000 meter under OL i Nagano, i tillegg til sølv på 1500 meter, like bak Ådne Søndrål. I 1998 ble han også den første løperen som gikk under 1.50,00 på 1500 meter.

Ids Postma er gift med den tyske skøyteløperen Anni Friesinger. Wikipedia

50 år
Herborg Kråkevik (Skuespiller)
1973

Herborg Kråkevik (Norge)

Skuespiller, sanger, skribent

Født:
28. desember 1973 (50 år)

Herborg Kråkevik er en norsk skuespiller og sanger, født og oppvokst i Jondal i Hardanger. Hun er særlig kjent for sine tolkninger av norske sanger og viser fra det klassiske norske sangbokrepertoaret, samt for sin innsats på scene, film og TV.

Av sceneroller kan nevnes Herborgs verden, Eliza i My Fair Lady (1997) og Julie i Romeo og Julie (1997), de to siste på Den Nationale Scene. I 1998 ble Kråkevik tildelt Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere.

Kråkevik oppnådde stor suksess med albumet Kråkeviks songbok (2000), som inneholdt tolkninger av kjente og kjære norske sanger. Albumet lå fire uker på førsteplass på VG-lista i slutten av 2000, solgte over 200.000 eksemplarer og mottok fire ganger platina . For albumet ble hun dessuten Årets spellemann under Spellemannprisen 2000. På film er Kråkevik kjent for hovedrollen i Det største i verden (2001), en film basert på Bjørnstjerne Bjørnsons roman Fiskerjenten, der Petra er hovedskikkelsen. Med forestillingen Eg og Edith turnerte hun i Norge med sin tolkning av Edith Piafs sanger sammen med Odd Nordstoga på trekkspill og ga ut album med samme navn i 2002. 2011 satte hun opp forestillingen Kjære landsmenn på Det norske teatret. Forestillingen ble kåret til beste forestilling – scene under Komiprisen 2012, mens nummeret «Dialekter i robåt» ble kåret til årets nummer. Hun var i tillegg nominert til i klassen beste kvinnelige artist, revy og komedie.

Kråkevik er gift og har to barn. Wikipedia

64 år
Andy McNab (Skribent)
1959

Andy McNab (Storbritannia)

Skribent, selvbiograf, romanforfatter, soldat, forfatter

Født:
28. desember 1959 (64 år)

Andy McNab (pseudonym) er en britisk forfatter med fortid som soldat i Special Air Service. Han skriver om sin fortid i militæret, blant annet om oppdrag han har vært på. Det mest kjente av disse er Bravo Two Zero, et SAS-oppdrag i Irak som endte med at McNab og flere av hans medsoldater ble tatt til fange og torturert. Boken ble filmatisert i 1998.

I kjølvannet av McNabs bok om Bravo Two Zero er det kommet andre bøker som setter spørsmålstegn ved McNabs versjon av hva som egentlig hendte.

Chris Ryan (pseudonym) har skrevet boken The One That Got Away (filmatisert i 1996). Ryan forteller sin versjon av hva som skjedde, og om sin ensomme flukt ut av Irak.

Mike Coburn (pseudonym), i bøkene til McNab og Ryan kjent som Mark the Kiwi, har skrevet boken Soldier Five. Denne boken er skrevet ut fra frustrasjon, skriver Coburn i forordet, frustrasjon over å være tvunget til stilltiende å godta påstander og forvrengninger fremsatt av andre, uten mulighet til å gi sitt besyv med i laget. Malcolm McGown (kalt Stan i bøkene til McNab og Ryan) gir sin tilslutning til denne versjonen i et eget forord, undertegnet Mal.

Michael Asher, en tidligere SAS-soldat, reiste til Irak ti år etter Bravo Two Zero og fikk tak i flere av irakerne som kom i kontakt med soldatene. I boken The Real Bravo Two Zero tar han et oppgjør med både McNab og Ryan, og fører argumenter for at flere av hendelsene de beskriver ikke kan ha funnet sted. I boken avslører Asher også det han hevder er det egentlige fornavnet til McNab.

Bravo Two Zero er også kommentert i biografiene til flere offiserer, blant annet Peter Radcliffe og Gaz Hunter (pseudonym).

I tillegg til selvbiografiske bøker har McNab skrevet flere romaner.

McNab ble i 2017 utnevnt til kommandør (CBE) av Order of the British Empire. Wikipedia

69 år
Denzel Washington (Skuespillerfilmskaper)
1954

Denzel Washington (USA)

Skuespillerfilmskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Denzel Hayes Washington jr.

Født:
28. desember 1954 (69 år)

Denzel Hayes Washington jr. er en amerikansk skuespiller og regissør.

Washington fikk sin første berømmelse da han sluttet seg til dramaserien St. Elsewhere, med rollen som Dr. Philip Chandler, en rolle han hadde i seks år. Han har fått mye rosende omtale for sitt arbeid siden 1990-tallet, blant annet for sine skildringer av virkelige mennesker, deriblant Steve Biko, Malcolm X, Rubin Carter, Melvin B. Tolson, Frank Lucas og Herman Boone.

Washington har vunnet to Oscar-priser, én i klassen beste mannlige birolle, for rollen som Pvt. Trip i filmen Glory (1989), og én i klassen beste mannlige hovedrolle, for rollen som Alonzo Harris i filmen Training Day (2001). Han har også mottatt to Golden Globe-priser og én Tony Award. Washington var sammen med Anne Hathaway vertskap for Nobelkonserten 2010. Wikipedia

70 år
Richard Clayderman (Pianist)
1953

Richard Clayderman (Frankrike)

Pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Philippe Pagès

Født:
28. desember 1953 (70 år)

Richard Clayderman er en fransk pianist som har utgitt en lang rekke album. Disse inkluderer originalkomposisjoner av Paul de Senneville og Olivier Toussaint, og instrumentale tolkninger av popmusikk, filmmusikk og folkemusikk, samt moderne instrumentale tolkninger av populær klassisk musikk. Wikipedia

73 år
Øivind Blunck (Komiker)
1950

Øivind Blunck (Norge)

Komiker, sanger, skuespiller

Født:
28. desember 1950 (73 år)

Øivind Blunck er en norsk komiker, revyartist og skuespiller.

Blunck er kjent for en rekke humoristiske roller på film, TV og scene. I 1974–1977 hadde han rollen som Klabb i duoen Klabb og Babb sammen med Sverre Anker Ousdal som spilte Babb. De spilte inn barne-tv-serien Klabb og Babb for NRK og to musikkalbum. Han hadde rollen som politimannen Valter Holm i fem filmer om Olsenbanden. Han har også spilt assyriologen «Henrik Meisel» i ABC-teatrets forviklingskomedie Den spanske flue, kroverten «Thénardier» i musikalen Les Misérables da den ble satt opp første gang i Norge i 1988, og hadde rollen som programansvarlig/TV-troll i filmen Showbiz eller hvordan bli kjendis på en-to tre! fra 1989.

Han og Hege Schøyen hadde rollen som henholdsvis tenåringene Reidar og Bitten i serien Reidar og Bitten som gikk som en del av Blikkbåx på NRK. Sammen har de også spilt i tre revyer: Bare gode venner i 1992–1994, Fast følge i 1996 og Sammen igjen i 2007–2008.

I 1995 debuterte Bluncks raggar og mopedentusiast Fridtjof i underholdningsprogrammet Sveip. I 1999 ble Blunck brannskadet under innspilling av et Fridtjof-innslag for programmet Høyt skattet. Årsaken var en pyroteknisk effekt i et orgel. Wikipedia

77 år
Edgar Winter (Sanger)
1946

Edgar Winter (USA)

Sanger, multiinstrumentalist, keyboardist, plateprodusent, pianist, saksofonist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Edgar Holland Winter

Født:
28. desember 1946 (77 år)

Edgar Holland Winter er en amerikansk musiker som spiller keyboard, perkusjon og saksofon. Han er en yngre bror av Johnny Winter. Begge brødrene led av albinisme. Wikipedia

65 år
Keith Floyd (TV-kokk)
1943 - 2009

Keith Floyd (Storbritannia)

TV-kokk, kjøkkensjef, forfatter, selvbiograf, programleder

Født:
28. desember 1943 (80 år siden)

Døde:
14. september 2009 (65 år) (14 år siden)

Keith Floyd var en britisk kokk og restauranteier som ledet en rekke matprogrammer på BBC og ga ut en stor samling kokebøker og reisebøker. På fjernsynet skaffet hans eksentriske stil ham millioner av seere verden over.

Han tjenestegjorde som sekondløytnant i Royal Tank Regiment i den britiske armeen. Sitt voksne liv levde Floyd i den franske byen Avignon. Han var gift fire ganger, alle ekteskapene endte i skilsmisse.

Han ble velkjent for å lage mat med et glass vin i den ene hånden, ofte i uvanlige omgivelser som eksempelvis på en fiskebåt på havet. Han ble sett på som nyskapende i ta matprogrammer ut av fjernsynsstudioet. Han dro videre med sine show jorden rundt, som Frankrike, Spania, Italia, India, Australia og USA, for lage mat på særskilte steder i hans egen unike kaotiske stil.

Floyd reiste vidt omkring og underhold folk over hele verden. Hans matprogrammer ble ofte markert av en tendens til å drikke vin mens han forberedte matretten. I dokumentaren Keith Meets Keith hvor skuespilleren og komikeren Keith Allen intervjuet Floyd, ble vist på Channel 4 den 14. september 2009 og sett av rundt en million mennesker. I programmet innrømmet Floyd unna kameraene at han ofte drakk for mye grunnet ensomhet. Det ble senere forstått at Floyd hadde falt sammen og døde kort tid før sendingen. Wikipedia

70 år
Svein Håvarstein (Billedhugger)
1942 - 2013

Svein Håvarstein (Norge)

Billedhugger, illustratør, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
Svein Magnus Håvarstein

Født:
28. desember 1942 (81 år siden)

Døde:
18. januar 2013 (70 år) (11 år siden)

Svein Magnus Håvarstein var en norsk billedhugger og billedkunstner.

Håvarstein studerte kunst på Statens kunstakademi 1961-1965, under professor Per Palle Storm. Han hospiterte som grafiker på Kunst og håndverksskolen under Chrix Dahl.

For det meste arbeidet Håvarstein med skulptur, men laget også grafikk og bokillustrasjoner. Han debuterte på Vestlandsutstillingen i 1963 og på Høstutstillingen i 1968. I 1967 hadde han sin første separatutstilling, i Brynes Kunstforening.

Håvarstein er representert i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design med landskaps-raderinger. Han er også representert i Haugesund Billedgalleri, og er innkjøpt av Norsk kulturråd. Et hovedverk er fiskerimonumentet i Vardø, reist i 1989 til 200-årsjubileet for byen.

Kommunevåpenet til Rennesøy kommune ble utformet av Håvarstein og godkjent i statsråd i 1981. Han har utførte også kunstnerlig tilpasning av kommunevåpenet i Hjelmeland kommune.

I 1983 fikk Håvarstein Stavanger Aftenblads kulturpris. Han var bosatt på Rennesøy. Wikipedia

89 år
Maggie Smith (Skuespiller)
1934

Maggie Smith (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
28. desember 1934 (89 år)

Margaret Natalie Smith, bedre kjent som Maggie Smith, er en britisk film-, scene- og fjernsynsskuespiller.

Smith startet sin karriere på Oxford Playhouse sammen med Frank Shelley, og opptrådte første gang på filmlerretet i 1956. I 1969 vant hun Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin rolle i The Prime of Miss Jean Brodie. Smith mottok også en Oscar i 1978 for beste kvinnelige birolle for rollen som Dianne Barrie i California Suite. I dag er Smith kanskje best kjent som professor Minerva McSnurp i Harry Potter-filmene. Hun har spilt Violet Crawley, enkegrevinnen av Grantham, i det britiske periodedramaet Downton Abbey siden 2010. Smith har også vært med i Becoming Jane.

Smith har vært gift to ganger. Hun giftet seg med sir Robert Stephens 29. juni 1967 på Greenwich Registry office og de fikk to barn sammen. Disse er Chris Larkin og Toby Stephens, og begge ble født på Middlesex Hospital. Smith og Stephens ble skilt 6. mai 1974, og hun giftet seg senere med Beverley Cross den 23. august 1975 på Guilford Registry office. De fikk ingen barn sammen, og hun ble enke da han døde 20. mars 1998. Wikipedia

87 år
Inger Bjørnbakken (Alpinist)
1933 - 2021

Inger Bjørnbakken (Norge)

Alpinist

Født:
28. desember 1933 (90 år siden)

Døde:
13. februar 2021 (87 år) (3 år siden)

Inger Bjørnbakken, senere Weimer, var en norsk alpinist som representerte Bærums skiklub. Hun ble verdensmester i slalåm under VM i alpint 1958 i Bad Gastein.

Bjørnbakken ble den første kvinnen som mottok Morgenbladets gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett for sin VM-prestasjon i 1958. Bjørnbakken deltok under vinter-OL for Norge i 1956 i Cortina d'Ampezzo, der hun kom på sjetteplass i slalåmrennet og på 14.-plass i storslalåm, og i 1960 i Squaw Valley med 14.-plass i slalåm og 20.-plass i storslalåm.

Bjørnbakken vant Holmenkollen Kandahar sju ganger, hvorav fire slalåmseire fra 1955 til 1958. Hun ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1958, sammen med Håkon Brusveen. Wikipedia

91 år
Nichelle Nichols (Skuespiller)
1932

Nichelle Nichols (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Grace Nichols

Født:
28. desember 1932 (91 år)

Nichelle Nichols er en amerikansk skuespiller og sanger. Hun er aller mest kjent for rollen sin som «Uhura» i science-fictionserien Star Trek, samt flere påfølgende filmer. Wikipedia

84 år
Franzl Lang (Skuespiller)
1930 - 2015

Franzl Lang (Tyskland)

Skuespiller, Sanger, musiker, jodler, gitarist, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Franz Lang

Født:
28. desember 1930 (93 år siden)

Døde:
6. desember 2015 (84 år) (8 år siden)

Franz «Franzl» Lang, også kjent som «Jodlerkongen» (tysk: Jodlerkönig), var en kjent jodler fra Bayern. I tillegg sang han og spilte gitar og trekkspill. Videre har han skrevet flere bøker om jodling. Langs sjanger er tysk folkemusikk. Han gikk over til jodling på et punkt i løpet av hver eneste sang. Selv etter at han pensjonerte seg som artist gjorde han fortsatt iblant innspillinger av sanger. Wikipedia

76 år
Leiv Blakset (Politiker)
1928 - 2005

Leiv Blakset (Norge)

Politiker

Født:
28. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
22. mai 2005 (76 år) (19 år siden)

Leiv Blakset var en norsk politiker (Sp). Han ble innvalgt på Stortinget fra Sogn og Fjordane i 1985. Han var vararepresentant i periodene 1977–1981 og 1981–1985.

Blakset var varaordfører i Stryn i perioden 1975–1976 og ordfører i periodene 1977–1979 og 1979–1983. Wikipedia

95 år
Stan Lee (Forfatter)
1922 - 2018

Stan Lee (USA)

Forfatter, Skuespiller, Forlegger, filmprodusent, tegneserieredaktør, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Stanley Martin Lieber

Født:
28. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
12. november 2018 (95 år) (Lungebetennelse) (5 år siden)

Stan Lee var en amerikansk manusforfatter, tegneserieskaper og redaktør for Marvel Comics.

Han var kjent for å ha skapt en rekke av Marvels best kjente figurer sammen med særlig Jack Kirby, men også med Steve Ditko og andre tegnere. Blant de mest kjente kan nevnes Spider-Man, Hulk, De fantastiske 4, X-Men, Daredevil, She-Hulk, Thor, Iron Man og Doctor Strange. I filmer satt i Marvel-universet hadde Lee en rekke cameoroller.

12. november 2018 ble Lee hentet hjemme av sykebil og fraktet til sykehus. Han døde der kort tid senere i en alder av 95 år. Han skal ha hatt problemer med synet og hadde slitt med lungebetennelse det siste året før han døde. Wikipedia

96 år
Ragnar Christiansen (Politiker)
1922 - 2019

Ragnar Christiansen (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnar Karl Viktor Christiansen

Født:
28. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
17. februar 2019 (96 år) (5 år siden)

Ragnar Karl Viktor Christiansen var en norsk politiker (Ap), statsråd og fylkesmann.

Ragnar Christiansen ble født i Drammen og vokste opp på Solbergelva i Nedre Eiker. Han hadde sin bakgrunn fra NSB og var stortingsrepresentant fra Buskerud fra 1958 til 1977 og vararepresentant i periodene 1950–1953 og 1954–1957.

Christiansen var finansminister 1971-1972 og samferdselsminister 1976-1978.

Christiansen var ordfører i Nedre Eiker 1955–1957. Han var fylkesmann i Buskerud fra 1980 til 1988.

I 2006 utga han memoarboken Fra storting og styringsverk. Erindringer fra et liv i politisk arbeid (ISBN 9788292611029).

Han er far til professor emeritus Vidar Christiansen på Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo. Wikipedia

53 år
John von Neumann (Matematiker)
1903 - 1957

John von Neumann (Ungarn)

Matematiker, kjemiker, fysiker, ingeniør, oppfinner, samfunnsøkonom, kjernefysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Margittai Neumann János Lajos

Født:
28. desember 1903 (120 år siden)

Døde:
8. februar 1957 (53 år) (67 år siden)

John von Neumann var en ungarsk-amerikansk matematiker med betydelige bidrag innenfor et vidt spekter av fagfelt, inkludert kvantemekanikk, mengdelære, økonomi, datateknologi og datavitenskap.

Von Neumann var født og oppvokst i Ungarn, men reiste til Tyskland og Sveits for å få utdanning. De første vitenskapelige stillingene hadde han ved universitet i Tyskland, der han rakk å gjøre seg bemerket innenfor en rekke fagfelt. I 1930 reiste han etter invitasjon til USA, til en stilling ved Princeton University. Fra 1933 og resten av levetiden var han professor i matematikk ved det prestisjefylte Institute for Advanced Study, en forskningsinstitusjon i tilknytning til University of Princeton. I tillegg var han tilknyttet en lang rekke universitet, forskningsinstitusjoner, statlige organ og kommersielle selskap, som foreleser, rådgiver, og æresprofessor.

Von Neumann er blitt kalt «den siste av de store matematikerne» og «kanskje den mest innflytelsesrike matematiker som noen gang har levd». Han var en foregangsmann i anvendelsen av operatorteori innenfor kvantemekanikk og i utvikling av funksjonalanalyse. Han var en grunnlegger av fagfeltet spillteori og også moderne numerisk analyse. Han var en viktig bidragsyter til Manhattanprosjektet som utviklet den første atombomben. Etter andre verdenskrig var han en pioner i utvikling og design av de første programmerbare datamaskinene. Tilsammen skrev han over 110 vitenskapelige artikler, i tillegg til en rekke upubliserte eller hemmelige rapporter. Arbeidet hans og betydningen av dette gjenspeiler seg i en mengde begrep som inneholde navnet von Neumann, slik som von Neumann-arkitektur, von Neumanns ulikhet og von Neumann-paradokset. Han mottok en lang rekke priser og akademiske æresbevisninger. Wikipedia

59 år
Carl Gustav Fleischer (Militær)
1883 - 1942

Carl Gustav Fleischer (Norge)

Militær

Født:
28. desember 1883 (140 år siden)

Døde:
19. desember 1942 (59 år) (81 år siden)

Carl Gustav Fleischer var en norsk offiser (generalmajor). Under slaget om Narvik hadde han ansvaret for de norske styrkene, som sloss mot tyskerne sammen med britiske, franske og polske styrker og som påførte tyskerne det første nederlag under andre verdenskrig da Narvik ble gjenerobret. Fleischer fulgte med til Storbritannia da kong Haakon og Johan Nygaardsvolds regjering forlot Norge 7. juni 1940. I Storbritannia var Fleischer sjef for den norske hærens overkommando. Den 1. desember 1942 ble Fleischer beordret til militærattaché og sjef for den norske militærmisjonen i Washington, DC. Før han fikk tiltrådt, tok han sitt eget liv 19. desember 1942. Dagen før ble han i statsråd i London tildelt Norges fremste utmerkelse, Krigskorset med sverd. Wikipedia

67 år
Woodrow Wilson (Amerikansk president)
1856 - 1924

Woodrow Wilson (USA)

Amerikansk president, politiker, universitetslærer, advokat, akademiker, statsmann, statsviter

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Woodrow Wilson

Født:
28. desember 1856 (167 år siden)

Døde:
3. februar 1924 (67 år) (100 år siden)

Thomas Woodrow Wilson var en amerikansk politiker (demokrat) og statsviter; han var guvernør i New Jersey 1911, president 1913–1921. Wikipedia

54 år
Herbert von Bismarck (Politiker)
1849 - 1904

Herbert von Bismarck (Tyskland)

Politiker, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Nicolaus Heinrich Ferdinand Herbert von Bismarck

Født:
28. desember 1849 (174 år siden)

Døde:
18. september 1904 (54 år) (119 år siden)

Herbert von Bismarck var en tysk politiker. Han var eldste sønn av rikskansler fyrst Otto von Bismarck og dennes hustru Johanna von Puttkammer.

I 1874 begynte han utenriksdepartementets tjeneste. Han var først privatsekretær for sin far, men arbeidet også ved flere gesandtskap. Han var i 1882 ambassaderåd i London, i 1884 i St. Petersburg og deretter i Haag. I 1885 ble han understatssekretær og året etter statssekretær for utenrikssaker og dermed leder av utenriksdepartementet. Han fikk tittelen Staatsminister, et sjikt mellom statssekretær og minister, i kongeriket Preussen i 1888.

Da keiser Wilhelm II avskjediget faren, forlot Herbert von Bismarck utenriksministeriet få dager senere.

I 1893 ble han innvalgt i den tyske riksdagen for Deutsche Reichspartei. Wikipedia

Dødsfall

70 år
Lemmy Kilmister (Musiker)
1945 - 2015

Lemmy Kilmister (Storbritannia)

Musiker, rockemusiker, selvbiograf, bassist, skuespiller, plateprodusent, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Ian Fraser Kilmister

Født:
24. desember 1945 (78 år siden)

Døde:
28. desember 2015 (70 år) (8 år siden)

Ian «Lemmy» Kilmister var en engelsk musiker. Han var bassist, vokalist, låtskriver og frontfigur for rockebandet Motörhead.

Som ung var Kilmister roadie for artisten Jimi Hendrix, og i 1971 ble han med i rockebandet Hawkwind. Kilmister spilte bass for Hawkwind fram til 1975, da han ble kastet ut av bandet. Etter dette bestemte Kilmister seg for å starte sitt eget band kalt Bastard. Men da manageren fortalte at et band med et slikt navn aldri ville bli tatt seriøst og selge bra, endret han navnet til Motörhead. Navnet tok han etter den siste sangen han hadde skrevet for Hawkwind, kalt «Motorhead».

I 1981 startet Kilmister et sideprosjekt med bandet Girlschool. De slo sammen navnene Girlschool og Motörhead og kalte bandet Headgirl. Prosjektet varte ikke særlig lenge, og sammen ga de bare ut to EP-er. Deres største hit var sangen «Please Don't Touch», som har blitt inkludert på samlealbum av både Motörhead og Girlschool.

Kilmister var også involvert i bandene Rainmakers, Rockin' Vicars, Sam Gopal og The Head Cat. Han gjestet også Dave Grohls Probot på sangen «Shake Your Blood». Wikipedia

28 år
James Owen Sullivan (Musiker)
1981 - 2009

James Owen Sullivan (USA)

Musiker, låtskriver, trommeslager, perkusjonist, vokalist

Født:
9. februar 1981 (43 år siden)

Døde:
28. desember 2009 (28 år) (14 år siden)

James «Jimmy» Owen Sullivan også kjent under artistnavnet «The Reverend Tholomew Plague» (eller «The Reverend», også bare «The Rev»), var trommeslageren i metalcore-bandet Avenged Sevenfold. Han var også vokalist nummer to i bandet, siden han hadde en del egne setninger han sang alene, spesielt på Albumet Avenged Sevenfold-som kom ut i 2007.

«The Rev» var også med i et band prosjekt sammen med Synyster Gates som fortsatt eksisterer, men som guttene ikke har mye tid til siden Avenged Sevenfold har såpass stor suksess. Dette bandet kalles Pinkly Smooth og ble dannet i 2001.

Sanger hvor The Rev synger på: A Little Piece of Heaven, Afterlife, Almost Easy, Critical Acclaim, Seize The Day, Scream, Crossroads, Lost og koring med resten av bandet i bakgrunnen på mange sanger, pluss at han rakk akkurat å bli ferdig med sangen Fiction som han hadde laget selv der han spilte alle instrumenter og sang selv før han tok sitt steg mot "Eternal Rest" i slutten av 2009.

James Owen Sullivan ble funnet død i sitt hjem i Huntington Beach, California mandag den 28. desember 2009 klokken 13.00. Det ble først rapportert at hans dødsfall hadde skjedd under naturlige omstendigheter. Wikipedia

71 år
Susan Sontag (Forfatter)
1933 - 2004

Susan Sontag (USA)

Forfatter, feminist, filmregissør, professor, essayist, filosof, journalist, teaterregissør, menneskerettsaktivist, historiker

Født:
16. januar 1933 (91 år siden)

Døde:
28. desember 2004 (71 år) (Leukemi) (19 år siden)

Susan Sontag var en amerikansk forfatter, skribent og feminist. Hun er kjent for sin innsats for menneskerettigheter og som en skarp kritiker av Bush-regimet i USA, særlig krigen mot Irak, og også av staten Israel og okkupasjonen av Palestina.

Sontag ble født Susan Rosenblatt i en jødisk familie av tysk-litauisk opprinnelse i USA, som datter av en kjøpmann. Moren var lærerinne. Hun ble oppdratt av besteforeldrene, da foreldrene var i Kina. Da hun var seks år døde faren av tuberkulose, og moren giftet seg på nytt. Hennes stefars navn var Sontag. 14 år gammel møtte hun forfatteren Thomas Mann, og 16 år gammel, i 1949, begynte hun å studere fransk, litteratur og filosofi ved universitetet i Chicago. Allerede i 1950 giftet hun seg med sosiologen Philip Rief, og fikk en sønn. Sammen med mannen publiserte hun en studie over Sigmund Freuds innflytelse på den moderne kultur. Siden 1970-tallet levde hun i et forhold med fotografen Annie Leibovitz.

Den 12. oktober 2003 fikk hun de tyske bokhandleres fredspris i Frankfurter Paulskirche.

Hun døde 71 år gammel av leukemi. Wikipedia

75 år
Arne Rettedal (Politiker)
1926 - 2001

Arne Rettedal (Norge)

Politiker, ingeniør, forretningsdrivende

Født:
25. juli 1926 (98 år siden)

Døde:
28. desember 2001 (75 år) (22 år siden)

Arne Rettedal var en norsk sivilingeniør og politiker (H). Han var kommunal- og arbeidsminister i Willoch-regjeringen 1981–1986, fylkesordfører i Rogaland og ordfører i Stavanger 1965–1967 og 1972–1981. Han har fått mye av æren for at Stavanger ble valgt som Norges oljehovedstad. Wikipedia

72 år
Arnljot Norwich (Politiker)
1922 - 1994

Arnljot Norwich (Norge)

Politiker

Født:
29. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
28. desember 1994 (72 år) (29 år siden)

Arnljot Norwich var en norsk forretningsmann og politiker (H). Han ble innvalgt på Stortinget fra Troms i 1977. Han var vararepresentant i perioden 1973–1977.

Norwich var varaordfører i Harstad i perioden 1967–1969, ordfører i periodene 1970–1971, 1971–1975 og 1975–1977.

Gjennom mange år eide han elektrofirmaet Brødrene Norwich i Harstad. Han var gift med Signe Marie Norwich (1927–1993). Wikipedia

70 år
John D. MacDonald (Forfatter)
1916 - 1986

John D. MacDonald (USA)

Forfatter, novelleforfatter, romanforfatter, manusforfatter, skribent, science fiction-forfatter, essayist, oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
John Dann MacDonald

Født:
24. juli 1916 (108 år siden)

Døde:
28. desember 1986 (70 år) (37 år siden)

John Dann MacDonald, skrev under navnet John D. MacDonald, var en amerikansk forfatter som er mest kjent for sin serie med detektivromaner der hovedpersonen er Travis McGee. MacDonald fikk Mystery Writers of Americas Grand Master Award i 1972 og vant American Book Award i 1980. Stephen King lovpriste ham som «den store underholderen i vår tid, og en hypnotiserende historieforteller». Wikipedia

73 år
Alexandrine av Danmark (Dronning av Danmark)
1879 - 1952

Alexandrine av Danmark (Danmark)

Dronning av Danmark, gemal

Født:
24. desember 1879 (144 år siden)

Døde:
28. desember 1952 (73 år) (71 år siden)

Alexandrine av Mecklenburg-Schwerin (Alexandrine Auguste) var dronning av Danmark gjennom sitt ekteskap med Christian X av Danmark.

Hun ble født som hertuginne av Mecklenburg-Schwerin. Hennes far var storhertug Fredrik Franz III av Mecklenburg-Schwerin, og moren var storhertuginne Anastasia Mikhailovna Romanova, som var barnebarn av tsar Nikolai I av Russland. Foruten Alexandrine hadde storhertugparet en sønn, den senere storhertug Friedrich Franz IV av Mecklenburg-Schwerin(1882–1945), og en datter, hertuginne Cecile(1886–1954), som giftet seg med keiserriket Tysklands siste kronprins, Wilhelm.

26. april 1898 giftet hertuginne Alexandrine seg i Cannes i Frankrike med kronprins Christian av Danmark. Hun var da 18 år gammel. Ekteparet fikk to barn:

Prins Frederik av Danmark, senere kong Frederik IX (1899–1972)

Prins Knud av Danmark (1900–1976)

Christian ble konge i 1912, og satt på tronen til han døde 20. april 1947. Alexandrine døde i romjulen 1952. Wikipedia

74 år
Theodore Dreiser (Forfatter)
1871 - 1945

Theodore Dreiser (USA)

Forfatter, skribent, journalist, romanforfatter, essayist, selvbiograf, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Theodore Herman Albert Dreiser

Født:
27. august 1871 (153 år siden)

Døde:
28. desember 1945 (74 år) (78 år siden)

Theodore Herman Albert Dreiser var en amerikansk forfatter innen det som betraktes som den naturalistiske skole.

Theodore Dreiser ble født som det tolvte barn av John Paul Dreiser og hans hustru Gattin Sarah, og ble døpt katolsk. Faren var tysk immigrant fra Mayen, moren stammet fra en mennonittfamilie. En av Theodore Dreisers brødre var komponisten Paul Dresser. Deres foreldre hadde en egen liten bedrift, men noen år etter Theodores fødsel gikk de konkurs.

Siden han ikke hadde råd til å fullføre de påbegynte studier ved Indiana University på grunn av pengemangel, droppet han ut og jobbet på et kontor.

Noen år senere bestemte han seg for å bli journalist og jobbet i forskjellige aviser i Pittsburgh, Chicago og St. Louis. Deretter flyttet Dreiser til New York, hvor han jobbet som redaktør i sin bror Paul Dressers ukeblad. I 1897 begynte han å skrive for Metropolitan og Cosmopolitan. Han kombinerte jorurnalistikk medforfatterskap, men gikk i 1910 helt over til forfatterskapet.

Theodore Dreiser giftet seg 1892 med Sara White, de separerte 1909, men skilte seg aldri formelt.

Dreisers gjennombrudd ble romanen Sister Carrie ( 1900), som ble utgitt i et lite opplag. men vakte stor oppmerksomhet i litterære kretser. Den fble fulgt av romanene Jennie Gerhardt (1911), The Financier (1912), The Titan (1914), der den amerikanske storfinansiæren Charles T. Yerkes stod modell. Blant Dreisers øvrige mange arbeider kan fremheves også de selvbiografiske A Traveller at Forty (1913) og A Book about Myself (1922), samt En amerikansk tragedie (An American Tragedy) (1925), som ble hans virkelige gjennombrudd i bredere kretser. An American Tragedy ble omarbeidet til skuespill første gang i 1926, filmatisert i 1931, og igjen i 1951, A Place in the Sun («En plass i solen») og vant seks oscarstatuetter.

Dreiser skrev samfunnskritiske romaner innen det som betraktes som den naturalistiske skole, i en realistisk stil, som imidlertid kan oppleves som tunge med sine mektige detaljskildringer.

I 1920-årene fant hans verker en større anerkjennelse i Europa og i Sovjetunionen enn i hjemlandet. Hans reportasjebok om Sovjetunionen som tilkom etter en månederlang rundreise i 1927, Dreiser Looks at Russia (1928; tysk: «Sowjetrußland»), ble brent på bokbålene rundt om i Nazityskland i 1933. I 1935 mottok han et hilsningsbudskap fra den hovedsakelig av kommunister arrangerte Pariserkongressen for antifascistiske forfattere'.

Dreiser var en erklært sosialist og sluttet seg til kommunistpartiet like før han døde i 1945. Wikipedia

62 år
Maurice Ravel (Komponist)
1875 - 1937

Maurice Ravel (Frankrike)

Komponist, dirigent, koreograf, pianist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Maurice Ravel

Født:
7. mars 1875 (149 år siden)

Døde:
28. desember 1937 (62 år) (86 år siden)

Joseph Maurice Ravel var en fransk komponist, pianist og dirigent. Han er særlig kjent for sitt orkesterverk Boléro. Han er også kjent for Gaspard de la nuit (Nattens fantom), ofte omtalt som verdens vanskeligste stykke for solo piano, og for sitt arrangement av Musorgskijs Bilder fra en utstilling. Wikipedia

55 år
Vincent Stoltenberg Lerche (Kunstmaler)
1837 - 1892

Vincent Stoltenberg Lerche (Norge)

Kunstmaler, forfatter, illustratør, tegneserieskaper

Født:
5. september 1837 (187 år siden)

Døde:
28. desember 1892 (55 år) (131 år siden)

Vincent Stoltenberg Lerche var en norsk maler og forfatter. Han brukte selv ofte navnetrekket Vinc. St. Lerche.

Han var sønn av skipsreder Vincent Stoltenberg Lerche (1809-1994) og Jane Matthew Døderlein (1804-1860). Faren giftet seg på nytt etter morens død, og blant hans fem yngre halvsøstre var Norges første kvinnelige teolog, Valborg Lerche. Wikipedia

<<
28. Desember
>>