Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
28. Desember

Om dagen

28. Desember er dag 362 i 2019, og er i uke 52. Det er 3 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_28-12.2015
4 år siden
Wikipedia
2015: Frontfigur i «Motörhead» Lemmy Kilmister, dør av aggressiv prostatakreft og hjertesvikt, 70 år gammel
Ian «Lemmy» Kilmister var en engelsk musiker. Han var bassist, vokalist, låtskriver og frontfigur for rockebandet Motörhead.

Som ung var Kilmister roadie for artisten Jimi Hendrix, og i 1971 ble han med i rockebandet Hawkwind. Kilmister spilte bass for Hawkwind fram til 1975, da han ble kastet ut av bandet. Etter dette bestemte Kilmister seg for å starte sitt eget band kalt Bastard. Men da manageren fortalte at et band med et slikt navn aldri ville bli tatt seriøst og selge bra, endret han navnet til Motörhead. Navnet tok han etter den siste sangen han hadde skrevet for Hawkwind, kalt «Motorhead».

I 1981 startet Kilmister et sideprosjekt med bandet Girlschool. De slo sammen navnene Girlschool og Motörhead og kalte bandet Headgirl. Prosjektet varte ikke særlig lenge, og sammen ga de bare ut to EP-er. Deres største hit var sangen «Please Don't Touch», som har blitt inkludert på samlealbum av både Motörhead og Girlschool.

Lemmy Kilmister var også involvert i bandene Rainmakers, Rockin' Vicars, Sam Gopal og The Head Cat. Han gjestet også Dave Grohls Probot på sangen «Shake Your Blood». Wikipedia
Wikipedia_28-12.1908
111 år siden
Wikipedia
1908: Et jordskjelv i Messina provinsen på Sicilia i Italia, tar livet av mellom 150 og 200.000 mennesker
Jordskjelvet i Messina skjedde klokken 5:21 om morgenen den 28. desember 1908. Skjelvet hadde en styrke på 11 på Mercallis skala, som tilsvarer 8,1 på Richters skala. Ettersom skjelvets episentrum lå ute i Messinastredet ble skjelvet etterfulgt av en ødeleggende tsunami. Ca. 90% av Messinas bygningsmasse ble ødelagt. Ødeleggelsene i Reggio di Calabria og Palmi straks over Messinastredet ca. 6 km unna var også svært omfattende. På grunn av ødelagte telegraflinjer tok det over et døgn før de overlevende fikk hjelp, så mange døde av blodtap eller frøs i hjel. Også politiet og hæren var så godt som utryddet. Messinas befolkning var på den tiden ca. 130 000, av dem døde nærmere 70 000. Av Reggio di Calabrias befolkning på 45 000 døde ca. 15 000. I tillegg ble mange mindre byer og landsbyer på begge sider av Messinastredet sterkt skadet, så man regner med at så mange som totalt 150 000-200 000 mennesker kan ha omkommet i katastrofen. Flere uker med kraftige etterskjelv fulgte, og ødela alt som var igjen å ødelegge mange steder, «til det ikke var annet igjen å ødelegge enn de overlevendes psyke» som en kilde beskrev det.

For å varsle Roma ble det sendt et skip fra Messina nordover langs Calabria-kysten. Overalt observerte sjøfolkene branner og folk som signaliserte etter hjelp på strendene. Skipet fortsatte nordover uten å stoppe, til det kom til landsbyen Nicòtera Marina som ikke syntes å være skadet av jordskjelvet, og telegraferte derfra. Samtidig sendte prefekten i Reggio di Calabria en rytter langs den joniske kysten for å finne et sted han kunne telegrafere fra. Han red i nesten 10 timer før han fant en telegrafstasjon som virket. Blant de første som ankom katastrofeområdet var skip fra den russiske flåten, som hadde øvelse i Det joniske hav. Sjøfolkene var velutstyrt og godt organisert, og spredte seg gruppevis rundt i Messina. De arbeidet utrettelig med fare for egne liv og bidro sterkt til å redde mange mennesker som var fanget i ruinene. Også italienske, engelske og tyske skip ankom stedet, og etter hvert franske og amerikanske, men russerne var bedre organisert og skilte seg ut i redningsarbeidet. Det ble i ettertid reist et monument i Messina til ære for de russiske sjøfolkene.

Noe av årsaken til at skjelvet var så ødeleggende i Messina var at bygningsmassen ikke var konstruert for å tåle den store seismiske aktivitet i området. Karakteristisk i så måte var at mange antikke bygninger – som var mer solid konstruert – var uskadde etter katastrofen. Den samme seismiske aktivitet er i dag hovedargumentet for motstanderne mot den planlagte hengebro over Messinastredet, en bro som vil bli verdens lengste i sitt slag, med et brospenn på 3300 m. Wikipedia
Wikipedia_28-12.1895
124 år siden
Wikipedia
1895: Brødrene Lumière viser film til et betalende publikum for første gang
Brødrene Auguste (født 19. oktober 1862, død 10. april 1954) og Louis Lumière (født 5. oktober 1864, død 6. juni 1948) var to franske oppfinnere og forskere. De er særlig kjent for verdens første filmframviser, den såkalte kinematografen, som ble demonstrert i 1895. De foretok også avgjørende eksperimenter innen fargefotografi og utviklet autokrommetoden.

Brødrene Lumière ble født i den franske byen Besançon og vokste opp i Lyon hvor familien flyttet i 1870.

Faren, Antoine, var maler og fotograf, og etablerte et studio i Lyon. Begge brødrene begynte å arbeide for faren, og familiebedriften vokste. I 1894 omfattet den en fabrikk med 300 ansatte som produserte fotografiske plater.

Brødrene Lumière ble utfordret av sin far til å lage et apparat som kombinerte levende bilder med projeksjon. 13. februar 1894 fikk de patent på et kombinert filmkamera og framviser, og 22. mars året etter arrangerte de en privat filmvisning. Den første forestillingen for et betalende publikum fant sted 28. desember i Paris, på Grand Café i Boulevard des Capucines.

Brødrene mente at deres oppfinnelse ikke hadde noen framtid, men grunnla likevel det mest kjente fotografiske firmaet i Frankrike og fortsatte å eksperimentere med film resten av livet, deriblant med widescreen og fargefilm. De har fått hver sin stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia
Fødsler
95 år
Stan Lee (Forfatter)
1922 - 2018

Stan Lee (USA)

Forfatter, Skuespiller, Forlegger, filmprodusent, tegneserieredaktør, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Stanley Martin Lieber

Født:
28. desember 1922 (97 år siden)

Døde:
12. november 2018 (95 år) (Lungebetennelse) (1 år siden)

Stan Lee var en amerikansk manusforfatter, tegneserieskaper og redaktør for Marvel Comics.

Han var kjent for å ha skapt en rekke av Marvels best kjente figurer sammen med særlig Jack Kirby, men også med Steve Ditko og andre tegnere. Blant de mest kjente kan nevnes Spider-Man, Hulk, De fantastiske 4, X-Men, Daredevil, She-Hulk, Thor, Iron Man og Doctor Strange. I filmer satt i Marvel-universet hadde Lee en rekke cameoroller.

12. november 2018 ble Lee hentet hjemme av sykebil og fraktet til sykehus. Han døde der kort tid senere i en alder av 95 år. Han skal ha hatt problemer med synet og hadde slitt med lungebetennelse det siste året før han døde. Wikipedia

<<
28. Desember
>>