Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

29. Mai

Om dagen

29. Mai er dag 150 i 2024, og er i uke 22. Det er 216 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 29. Mai kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

14 år siden

2010: Dennis Hopper dør av prostatakreft med spredning til beinmargen, 74 år gammel

Dennis Lee Hopper var en amerikansk skuespiller og regissør.

Hopper ble født i Dodge City av Marjorie Mae (pikenavn Davis) (d. 2006) og Jay Millard Hopper (f. 1916, d. 1982).

Etter andre verdenskrig flyttet familien til Kansas City i Missouri, hvor den unge Hopper deltok på lørdagsundervisning i kunstfag ved Kansas City Art Institute under ledelse av Thomas Hart Benton. Da han var 13 år, flyttet familien videre til San Diego, hvor moren arbeidet som livvaktinstruktør, og faren var formelt sjef for et postkontor, men Hopper har senere medgitt at faren arbeidet for OSS, forløperen til CIA. Hopper gikk på high school ved Helix High School i La Mesa i California, en forstad i San Diego. Det var her han utviklet interesse for teater og skuespill. Han studerte ved Old Globe Theatre i San Diego og ved Actors Studio i New York City (hvor han studerte med Lee Strasberg i fem år). Hopper ble her venn med skuespilleren Vincent Price, som også ansporet Hoppers interesse for ulike kunstarter. Særlig var han glad i stykker av William Shakespeare.
Dennis Hopper og Jack Nicholson på Oscargallaen i 1990

Dennis Hopper debuterte på film i 1955 og var sterkt påvirket av James Dean som han spilte mot i filmene Rotløs ungdom og Giganten. Han hadde diverse småroller i en rekke filmer, men hadde rykte på seg for å være vanskelig å ha med å gjøre med et krevende temperament. Dette førte til at det var vanskelig for ham å få sentrale filmroller.

Hopper og vennen Peter Fonda skrev, regisserte og spilte hovedrollene i kultfilmen Easy Rider fra 1969. Megasuksessen Easy Rider gjorde Hopper ettertraktet i Hollywood.

Privat var Hopper en seriøs fotograf og kunstmaler. Han har hatt en rekke utstillinger og eide en av USAs største private kunstsamlinger.

Hopper var fra 1996 gift med Victoria Duffy, som var hans femte ektefelle. Han fikk høsten 2009 diagnosen prostatakreft. Den 29. mai 2010 døde han i sitt hjem i California. Wikipedia
20 år siden

2004: Proffbokseren Magne Havnå omkommer i en båtulykke utenfor Risør, 40 år gammel

Magne Havnaa var en norsk kickbokser og proffbokser. Han deltok i Sommer-OL 1984 og ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt.

Han tok sort belte 1. grad i kickboksing i 1985. Som profesjonell bokser hadde han 19 seire og 3 tap, ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt i mai 1990 og bokset sin siste kamp i 1992.

Han døde i 2004 i en båtulykke utenfor Risør. Han var bror til Erling Havnå og far til Kai Robin Havnaa. Wikipedia
39 år siden

1985: Publikumsopptøyer under en fotballkamp på Heysel stadion i Belgia, koster 39 mennesker livet

Heysel-tragedien var en fotball-tragedie som skjedde under finalen i Serievinnercupen mellom Liverpool FC og Juventus på Heysel stadion i Brussel, Belgia den 29. mai 1985.

En time før kampen skjedde det flere hadde fryktet i ukevis før kampstart. Avsperringen av det såkalte «nøytrale område» viste seg å være altfor spinkelt. Dette var et gjerde som skulle skille supporterne fra hverandre. Da gjerdet kollapset oppstod det kaos hos Juventus-fansen. Kampen ble utrolig nok spilt, til tross for massive protester bl.a. fra lagets managere. Juventus vant kampen 1-0. 39 Juventus- og belgiske supportere døde. 14 Liverpool-fans ble senere dømt til fengsel i opptil 3 år for uaktsomt drap.

Heysel stadion ble senere revet og bygd opp på nytt, med det nye navnet Koning Boudewijnstadion/Stade Roi Baudouin (norsk: Kong Baudouin stadion). Wikipedia
71 år siden

1953: Edmund Hillary og sherpa Tenzing Norgay blir de første i verden til å bestige Mount Everest

Mount Everest (sanskrit Sagarmatha, eller tibetansk Chomolungma) er verdens høyeste fjell, 8 848 moh. (målt på snødekket). Høyden på snø og is varierer mye og fjellet ble i 1999 målt av National Geographic til 8 850 moh. (29 035 fot), hvilket er en tildels oppgitt høyde i USA.

Mount Everest ligger i fjellkjeden Mahalangur Himal i Himalaya, på grensen mellom Folkerepublikken Kina og Nepal, og grensen går midt over fjellets toppunkt.

Administrativt ligger Nepals del av Mount Everest i Sagaramatha nasjonalpark i den østlige delen av Solukhumbu-distriktet, Sagaramatha sone, Østregionen. Den kinesiske delen tilhører den autonome regionen Tibet.

Fjellet ble først besteget av Edmund Hillary og Tenzing Norgay, som nådde toppen 29. mai 1953 via Sørøstryggen.

Den 1. mai 1953 dro ekspedisjonsmedlemmer oppover Stillhetens dal for å bygge «leir 4» (der forsyninger hadde blitt plassert). På 2. mai hadde ekspedisjonen kommet seg opp Lhotse-veggen og forbi den; ekspedisjonen fant «leir 5» fra «sveitser-ekspedisjonen» (i 1952).

I løpet av en tur tilbake i Base Camp, ble det den 7. mai tatt hovedavgjørelser om toppstøtet.

Fire gassflasker - «nevnt av sveitserne» - ble funnet ved «leir 6»; ekspedisjonsmedlemmer hadde holdt utkikk etter sveitsernes forsyninger.

Ekspedisjonen hadde 14 medlemmer og var ledet av Lord Hunt. I tillegg jobbet 35 sherpaer og hundrevis av bærere fraktet ekspedisjonens pikkpakk fra Katmandu til fjellfot-leiren på den nepalske siden av Everest – ifølge Alasdair McLeod fra Royal Geographical Society. Wikipedia
110 år siden

1914: 1024 mennesker omkommer da DS «Storstad» kolliderer med passasjerskipet «Empress of Ireland»

DS «Storstad» var et 6.000 tonns norsk tørrlasteskip eid av A. F. Klaveness & Co, bygget i Newcastle upon Tyne i 1910.

På en tur fra Sydney i Nova Scotia til Quebec, med kull fra Dominion Coal Company, støtte «Storstad» sammen med RMS «Empress of Ireland» på St. Lawrence-elva nær Pointe-au-Père 29. mai 1914. Det ble revet et 14 fots hull i skroget på «Empress of Ireland», og skipet sank på 14 minutter, med det resultat at 1012 av passasjerene og mannskapet døde, 473 personer overlevde. Ombord var 21 nordmenn, 14 av dem omkom. DS «Storstad» ble stygt skadet i sammenstøtet, men kom seg til land for egen maskin.

«Storstad»s besetning gjorde en heltmodig innsats og reddet de 473 passasjerer og besetning fra «Empress of Ireland».

Etter sammenstøtet, da «Storstad» kom seg til land I Québec, ble hun tatt i arrest.

Etter ulykken ble det holdt sjøforklaring og etterfølgende søksmål. Rettssaken gikk ikke til «Storstad»s fordel. Canadian Pacific hadde fordelen å spille på hjemmebane. De norske sjøfolkene snakket dårlig engelsk og de to kapteinene beskyldte hverandre gjensidig for ikke å ha fulgt vikeplikten. The Canadian Pacific Railway, som eide «Empress of Ireland», saksøkte eierne av DS «Storstad» for 3 000 000 dollar. DS «Storstad» ble gitt til Canadian Pacific Railway som del av oppgjøret, og hun ble igjen solgt på auksjon for 175 000 dollar. Tilslaget gikk til forsikringsselskapene Vidar og Skuld.

Storstad ble frigitt og flyttet til verft for reparasjon. Deretter ble den satt i vanlig drift med samme mannskap.

DS «Storstad» ble torpedert av en tysk ubåt i Atlanterhavet sørvest for Irland, og sank den 8. mars 1917. Mannskapet gikk i livbåtene og ble reddet tre dager senere. Wikipedia

Fødsler

28 år
Halvor Egner Granerud (Skihopper)
1996

Halvor Egner Granerud (Norge)

Skihopper

Født:
29. mai 1996 (28 år)

Halvor Egner Granerud er en norsk skihopper. Han representerer Asker Skiklubb og har utviklet seg i treningsteamet Kollenhopp. Han var med på Norges B-landslag fra 2015 og frem til han ble tatt opp på A-landslaget høsten 2018.

Under VM i skiflyging 2020 i Planica tok han sølv individuelt og hoppet på Norges lag som vant lagkonkurransen. Han vant sin første verdenscup-seier i Ruka i Finland 29. november 2020 og vant verdenscupen sammenlagt sesongen 2020/21. Wikipedia

42 år
Bjarte Myrhol (Håndballspiller)
1982

Bjarte Myrhol (Norge)

Håndballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Bjarte Håkon Myrhol

Født:
29. mai 1982 (42 år)

Bjarte Håkon Myrhol er en norsk håndballspiller fra Vestli i bydel Stovner i Oslo, som spiller for den danske klubben Skjern Håndbold og Norges herrelandslag. Han spilte på Norges lag som tok sølv i VM 2017 og i VM 2019. Begge ganger kom han på «all star team» som beste strekspiller. Wikipedia

45 år
Ella Gjømle Berg (Langrennsløper)
1979

Ella Gjømle Berg (Norge)

Langrennsløper

Født:
29. mai 1979 (45 år)

Ella Gjømle Berg er en norsk langrennsløper fra Stathelle i Bamble som representerer Lyn.

Hun deltok i VM 2005 i Oberstdorf, der hennes beste prestasjon var 9.-plassen i sprintrennet. Under OL 2006 i Torino ble hun nr. 4 på sprintstafett sammen med Marit Bjørgen og nr. 6 i individuell sprint. Ella Gjømle Berg deltok i VM i 2007 i Sapporo, der ble hun nr. 21 på sprinten.

Gjømle står med en verdenscupseier, fra Oberstdorf i januar 2006 samt seier i sprint-stafett sammen med Hilde Gjermundshaug Pedersen fra Lahtis 2003, og tre seire i sprint-stafett med Marit Bjørgen i Bern og Asiago i 2005 samt Düsseldorf i 2006. På Beitostølen i 2005 var Gjømle med på vinnerlaget sammen med Bjørgen, Pedersen og Vibeke Skofterud i verdenscupstafetten. Wikipedia

57 år
Noel Gallagher (Musiker)
1967

Noel Gallagher (Storbritannia)

Musiker, låtskriver, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Noel Thomas David Gallagher

Født:
29. mai 1967 (57 år)

Noel Thomas David Gallagher er en britisk gitarist, sanger og låtskriver, mest kjent som gitaristen og låtskriveren i det nå oppløste britiske bandet Oasis fra 1991 til 2009. Sammen med sin lillebror, Liam Gallagher, fungerte han som frontfigur i bandet. Noel har siden vært aktiv som soloartist med backingbandet Noel Gallagher's High Flying Birds.

Gallagher overtok bandet hans lillebror hadde startet etter at han kom tilbake til hjembyen Manchester etter å ha jobbet som roadie for Inspiral Carpets i 1992. Gallagher hadde full kontroll over bandets kreative side, og skrev alle sangene på de to kritikerroste første Oasis-albumene Definitely Maybe og (What's the Story) Morning Glory?, samt Be Here Now, som er det albumet som har solgt best første dag, gjennom alle tider. Først på Oasis' fjerde studioalbum, Standing on the Shoulder of Giants, fikk andre bandmedlemmer være med i skriveprosessen.

Noel Gallagher skrev blant andre de store hitene «Wonderwall», «Don't Look Back In Anger», «Champagne Supernova», «Stand By Me» og «Whatever».

Etter at Oasis brøt opp i 2009, dannet Gallagher et nytt band, Noel Gallagher's High Flying Birds. Gruppas første album, med samme navn som bandet, har høstet gode kritikker i norske og internasjonale medier.

Noel Gallagher`s High Flying Birds har hatt en konsert i Norge. Det var den 29 juni 2012 på Kollenfest.

Helt siden 90-tallet har Oasis og Blur vært i tottene på hverandre, og det ble kalt "Battle of britpop". Denne krangelen ble hauset opp av media i skyggen av lansering av de to bandenes nye singeler i 1995. Fra slutten av 2000-tallet har det virket som om krangelen mellom de to bandene ikke var like intens. Noel Gallagher sa hyggelige ting om Damon Albarn, vokalist og låtskriver i Blur, i et intervju med NME. På The Jonathan Ross Show den 22 Oktober 2011 fortalte Gallagher at han hadde møt Albarn tilfeldig på en nattklubb og at de to hadde begravd stridsøksen. På BRIT awards i 2012 ga de hverandre en god klem og lørdag den 23. mars 2013 spilte Noel og Damon Blurs hit "Tender" sammen på Teenage Cancer Trust. De spilte sammen med Graham Coxon, gitaristen i Blur og Paul Weller. Graham Coxon og Noel Gallagher tunerte sammen med sine soloprosjekter i september 2012.

Noel Gallagher er kjent for å snakke "rett fra levra" og mange journalister vil nok beskrive ham som vanskelig å intervjue av denne grunn. Samtidig har han en særegen humor og er svært åpen, noe som gjør det svært underholdende å se intervjuer med ham.

Noel har ikke førerkort. I 1995 bestilte han en 1967 Mark 2 Jaguar som skulle skreddersys til ham. Da den dukket opp 18 måneder senere utenfor huset hans hadde han glemt hele greia. Wikipedia

57 år
Brynjar Meling (Jurist)
1967

Brynjar Meling (Norge)

Jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Brynjar Nielsen Meling

Født:
29. mai 1967 (57 år)

Brynjar Nielsen Meling er en norsk advokat.

Han ble cand.jur. i 1994 og har arbeidet som advokat siden 1997. Meling er mest kjent som forsvarer for mulla Krekar. Han har også vært forsvarer i en lang rekke større straffesaker. Han var i Gulating lagmannsrett, i NOKAS-saken, forsvarer for den lokale Stavangermannen, som i etterkant av ranet stilte boligen til disposisjon for ranerne. Han var videre forsvarer for en av de tiltalte i norgeshistoriens første terrorforbundsak. Han har vært forsvarer i en rekke menneskehandelsaker. I Christoffer-saken var Meling bistandsadvokat for stefaren. Meling er også forsvarer i norgeshistoriens første gjenopptakelsessaker til ugunst for tiltalte, Kristin-saken.

Meling er tidligere frelsesarmésoldat. Fordi noen hadde problemer med å skille hans rolle som advokat og hans engasjement i Frelsesarmeen, valgte Meling å melde seg ut av Frelsesarmeen. Flere hadde truet med å slette Frelsesarmeen fra sitt testamente, og Meling ønsket ikke hans engasjement som advokat skulle gå ut over den organisasjonen han var oppvokst i. Flere familiemedlemmer av Brynjar Meling er fortsatt medlemmer i Frelsesarmeen, bl.a. hans bror Jostein Nielsen.

Meling er fortsatt aktiv musikant. Han har bl.a spilt tuba med Reidar Larsen og Terje Tysland. Wikipedia

61 år
Blaze Bayley (Vokalist)
1963

Blaze Bayley (Storbritannia)

Vokalist, musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Bayley Alexander Cooke

Født:
29. mai 1963 (61 år)

Blaze Bayley er vokalisten i bandet Blaze. Han er imidlertid mest kjent for å være den tidligere vokalisten i bandet Iron Maiden.

Bayley var opprinnelig vokalist i bandet Wolfsbane, men da Bruce Dickinson forlot Iron Maiden i 1993 tok Bayley hans plass. I løpet av de seks årene Bayley var vokalist i Iron Maiden, deltok han i innspillingen av to album; The X Factor (1995) og Virtual XI i (1998). Bayley deltok også på flere turneer med Iron Maiden, men disse ble delvis amputert da Bayley var mye plaget med sykdom.

Tidlig i 1999 returnerte Dickinson til Iron Maiden, og Bayley forlot bandet. Året etter dannet han sitt eget band, Blaze, som har (per 2006) gitt ut tre studioalbum; Silicon Messiah, Tenth Dimension og Blood & Belief, samt et livealbum kalt As Live As It Gets.

14. februar 2006 giftet Bayley seg med sin langtidskjæreste Debbie Hartland på Gran Canaria. De to møttes for første gang på en Rhythm Damage-konsert i Tamworth, England i 1989. 6. juli 2008 ble Hartland innlagt på sykehus med hjerneblødning, og hun døde 27. september 2008. Wikipedia

52 år
Juliano Mer-Khamis (Skuespiller)
1958 - 2011

Juliano Mer-Khamis (Israel)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, musiker

Født:
29. mai 1958 (66 år siden)

Døde:
4. april 2011 (52 år) (13 år siden)

Juliano Mer-Khamis var en israelsk skuespiller, regissør, filmskaper og politisk aktivist av jødiske og kristen-arabiske foreldre.

Den 4. april 2011 ble han myrdet av en maskert bevæpnet mann i byen Jenin på de palestinsk områdene som er okkupert av Israel, hvor Mer-Khamis hadde etablert teateret Freedom Theatre.

Juliano Khamis var sønn av en jødisk kommunist og hans kone Saliba Khamis, en israelsk-arabisk intellektuell og som var en av lederne for det israelske kommunistpartiet på 1950-tallet. Khamis hadde to brødre, Spartacus og Abir. Hans bestefar het Gideon Mer, og var vitenskapsmann og en pioner innenfor forskningen på malaria i det britiske mandatet. I sin ungdom tok Khamis sin mors etternavn, Mer, og han tjenestegjorde i det israelske forsvaret i en brigade for fallskjermjegere.

I et intervju i 2009 med Israel Army Radio, uttalte Mer-Khamis om bakgrunnen hans at "jeg er 100 prosent palestinsk og 100 prosent jødisk".

Mer-Khamis var gift med Jenny, en finsk aktivist han møtte i Haifa. De hadde sønnen Jay sammen og fødselen til tvillingene deres var nært forestående på tidspunktet for hans død.

Khamis sin første film var "The Little Drummer Girl", en amerikansk thriller fra 1984 som ble regissert av George Roy Hill, og som den kjente amerikanske skuespilleren Diane Keaton var med i. Filmen handlet om den israelsk-arabiske konflikten.

I 2006 etablerte Mer-Khamis Freedom Theatre sammen med Zakaria Zubeidi, en tidligere militær leder av Jenin Al-Aqsa Martyrs 'Brigades, Jonatan Stanczak, svensk-israelsk aktivist, og Dror Feiler, en svensk-israelsk kunstner. The Freedom Theatre var et teater som skulle gi muligheten for barn og unge i de palestinske flyktningleirene i Jenin ved å utvikle ferdigheter, selvinnsikt og selvtillit og bruke denne kreative prosessen som en modell for sosial endring.

Mer-Khamis ble skutt av maskerte væpnede menn foran teateret han grunnla i Jenin. Han ble kjørt til Jenin Hospital, hvor han ble erklært død kort tid etter hans ankomst. Statsminister Salam Fayyad fordømte drapet. Israelske myndigheter hevdet at attentatmennene garantert stammet fra Hamas som på sin side benektet enhver kjennskap til denne saken og hevdet at dette bare var en simpel forbrytelse som de trodde at fiender av Khamis sto bak. Wikipedia

66 år
Annette Bening (Skuespiller)
1958

Annette Bening (USA)

Skuespiller,

Født:
29. mai 1958 (66 år)

Annette Francine Bening er en amerikansk skuespiller.

Hun har tre ganger vært Oscar-nominert for prisen som beste kvinnelige hovedrolle, for sine roller i filmene American Beauty, Being Julia og The Kids Are All Right. De to første gangene gikk oscarstatuetten til Hilary Swank.

Hun er siden 1992 gift med Warren Beatty, og sammen har de fire barn. Wikipedia

72 år
Pia Tafdrup (Forfatter)
1952

Pia Tafdrup (Danmark)

Forfatter, lyriker

Født:
29. mai 1952 (72 år)

Pia Tafdrup er en dansk forfatter.

Tafdrup er utdannet cand. mag. i dansk og idrett fra Københavns Universitet i 1977. Hun arbeidet som lærer i gymnasiet inntil 1984, siden har hun vært forfatter på heltid. Fra 1989 er hun medlem av Det Danske Akademi, fra 1991 medlem av Dansk Sprognævn. I perioden 1991–95 var hun formann for det danske Statens Kunstfonds litterære utvalg. Fra 1998 mottar hun livsvarig kunstnerlønn fra Statens Kunstfond.

Pia Tafdrup debuterte som forfatter i 1981 med diktsamlingen Når der går hul på en engel. Hun regnes som en av de betydeligste nålevende danske diktere, og som en typisk representant for det som gjerne omtales som «80-tallsgenerasjonen» i dansk lyrikk.

I 1999 mottok Tafdrup Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Dronningeporten. I 2001 ble hun utnevnt til ridder av Dannebrogordenen. Wikipedia

74 år
Frederick Sumaye (Tanzaniansk statsminister)
1950

Frederick Sumaye (Tanzania)

Tanzaniansk statsminister, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Frederick Tluway Sumaye

Født:
29. mai 1950 (74 år)

Frederick Tluway Sumaye er en tanzaniansk politiker som var Tanzanias niende statsminister fra det første flerpartivalget i 1995 fram til 2005. Etter at hans statsministerperiode var over tok han etterutdanning i Edward S. Mason-programmet ved John F. Kennedy School of Government ved Harvard University i USA, og fikk en Master of Public Administration. Wikipedia

76 år
Gary Brooker (Vokalist)
1945 - 2022

Gary Brooker (Storbritannia)

Vokalist, komponist, pianist, sanger, musiker, låtskriver, skuespiller

Født:
29. mai 1945 (79 år siden)

Døde:
19. februar 2022 (76 år) (2 år siden)

Gary Brooker var en britisk musiker kjent som frontfigur i Procol Harum.

Brooker ble kjent gjennom sine produksjoner i Procol Harum, hvor særlig samarbeidet med Keith Reid var vellykket. I 1967 sto de bak suksessen «A Whiter Shade of Pale». Etter at bandet ble oppløst i 1977, innledet Brooker en solokarriere og har vært gjestemusiker med blant andre Paul McCartney, George Harrison, Tim Renwick, Frankie Miller, Mickey Jupp, The Hollies, Alan Parsons Project, Allan Clarke, Kate Bush, Bill Wyman og Eric Clapton.

Brooker ble utnevnt til Member of the Order of the British Empire 14. juni 2003 i anerkjennelse av hans veldedige arbeid. Wikipedia

81 år
Nina Karin Monsen (Filosof)
1943

Nina Karin Monsen (Norge)

Filosof, forfatter, statsstipendiat

Født:
29. mai 1943 (81 år)

Nina Karin Monsen er en norsk filosof, forfatter og statsstipendiat. Monsen har både skrevet skjønnlitteratur og en rekke faglitterære bøker. Hennes tidlige arbeid lå innenfor logikk og feministisk filosofi, men hun har siden konsentrert seg om moralfilosofi (etikk) og har fra begynnelsen av 1980-tallet vært en fremtredende representant for personalismen i Norge. Hun har vært en markant deltager i norsk offentlig debatt siden begynnelsen av 1970-tallet, først om feministiske og senere særlig om moralfilosofiske emner, og ble tildelt Fritt Ord-prisen for dette i 2009. Monsen har vært statsstipendiat siden 2004.

Monsen har tilkjennegitt et kristent livssyn, noe som har kommet til uttrykk gjennom deler av hennes forfatterskap og politiske synspunkt. Wikipedia

82 år
Harald Moi (Professor)
1942

Harald Moi (Norge)

Professor, lege, dermatolog, friidrettsutøver

Født:
29. mai 1942 (82 år)

Harald Moi er lege og professor ved Universitetet i Oslo. Han er spesialist i dermatologi og venerologi. Han har siden 1993 arbeidet som avdelingsoverlege ved Olafiaklinikken i Oslo, et senter for rådgivning, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner og HIV. Wikipedia

83 år
Inger Aufles (Langrennsløper)
1941

Inger Aufles (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Inger Reidun Døving

Født:
29. mai 1941 (83 år)

Inger Reidun Aufles, tidligere Døving, er en norsk tidligere langrennsløper. Hun vokste opp i Valldal og flyttet til Mosjøen om lag 20 år gammel, først der begynte hun å trene systematisk i Kjærstad Idrettslag.

Hun vant tre olympiske medaljer; gull på 3 × 5 km stafett og bronse på 10 km i Grenoble 1968, og bronse på 3 × 5 km stafett i Sapporo 1972. Hun har også VM-sølv i stafett fra Oslo 1966.

I 1968 mottok hun Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris, samme år som hun ble norgesmester på 10 km og sølv på 5 km. Aufles vant 5 km i NM og fikk kongepokalen for damer i 1969. Wikipedia

84 år
Kjell Helland (Politiker)
1940

Kjell Helland (Norge)

Politiker

Født:
29. mai 1940 (84 år)

Kjell Helland er en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag i 1973.

Wikipedia

70 år
Farooq Leghari (President i Pakistan)
1940 - 2010

Farooq Leghari (Pakistan)

President i Pakistan, Diplomat, politiker

Født:
29. mai 1940 (84 år siden)

Døde:
20. oktober 2010 (70 år) (13 år siden)

Farooq Leghari var den åttende presidenten i Pakistan fra 14. november 1993 til 2. desember 1997.

Han sluttet seg til Pakistan Peoples Party. Han ble satt i husarrest flere ganger under det militære regimet til general Muhammad Zia-ul-Haq. Hans eldste sønn, Jamal Leghari ble i 2010 valgt inn i Senatet for Pakistan. Hans datter Faryal Leghari er analytiker og forsker som arbeider for Security & Terrorism Studies ved Gulf Research Center i Dubai. Leghari døde den 20. oktober 2010 i Rawalpindi på grunn av en hjertesykdom. Han ble operert ved Combined Military Hospital i Rawalpindi på tidspunktet for hans dødsfall. Wikipedia

86 år
Karsten Alnæs (Forfatter)
1938

Karsten Alnæs (Norge)

Forfatter, journalist

Født:
29. mai 1938 (86 år)

Karsten Ivar Alnæs er en norsk forfatter og journalist som blant annet er kjent for de to historiske bokseriene Historien om Norge og Historien om Europa. Wikipedia

69 år
Jan «Jonas» Gulbrandsen (Hekkeløper)
1938 - 2007

Jan «Jonas» Gulbrandsen (Norge)

Hekkeløper, friidrettsutøver, politiker

Født:
29. mai 1938 (86 år siden)

Døde:
4. september 2007 (69 år) (16 år siden)

Jan Erik Gulbrandsen var en norsk organisasjons- og idrettsmann. Han var hekkeløper og spesialiserte seg i 400 meter hekk. Han representerte SK Vidar. Wikipedia

67 år
Liv Stubberud (Politiker)
1930 - 1997

Liv Stubberud (Norge)

Politiker

Født:
29. mai 1930 (94 år siden)

Døde:
16. september 1997 (67 år) (26 år siden)

Liv Stubberud var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1973 og møtte som fast representant fram til 1985. Hun var vararepresentant i periodene 1965–1969 og 1969–1973. Wikipedia

65 år
Harald Hennum (Fotballspiller)
1928 - 1993

Harald Hennum (Norge)

Fotballspiller, bandyspiller

Født:
29. mai 1928 (96 år siden)

Døde:
14. oktober 1993 (65 år) (30 år siden)

Harald Hennum var en norsk fotballspiller. Han spilte for Frigg og Skeid, og var en av norsk fotballs største profiler på 1950-tallet. Som Skeid-spiller ble han cupmester fire ganger, og ble eliteseriens toppskårer i sesongen 1954/55.

Hennum spilte også på det norske landslaget, og fikk til sammen 43 A-landskamper. Han scoret 25 landslagsmål, og er med det nummer tre på landslagets scoringsstatistikk – og spilleren med flest landslagsmål etter krigen. Han scoret fire mål i en privatlandskamp mot DDR i 1958.

Hennum spilte bandy i tillegg til fotballen og fikk med seg en landskamp i denne idretten. Wikipedia

95 år
Sverre Kokkin (Motstandsmann)
1925 - 2021

Sverre Kokkin (Norge)

Motstandsmann

Født:
29. mai 1925 (99 år siden)

Døde:
27. april 2021 (95 år) (3 år siden)

Sverre Kokkin var en norsk motstandsmann som var med i den kommunistledede Pelle-gruppen under den andre verdenskrig, som også søsteren Veslemøy Kokkin var med i.

Kokkin deltok blant annet i sprengningssabotasjen mot Foss slipeskivefabrikk i Fet den 4. august 1944. Ladningen gikk av for tidlig og 26 år gamle Sverre Steen omkom inne i en av ovnene. Kokkin overlevde ved en tilfeldighet, men ble begravet i bygnigsskrot. Senere klarte han å ta seg tilbake til Oslo på sykkel.

Resultatet av aksjonen ble begrenset da de tre andre ovnene ikke ble sprengt på grunn av uhellet. Samme natt ble også Norsk slipeskivefabrikk i Sandakerveien sabotert av Pelle-gruppen.

Han rømte senere til Sverige og ble tatt opp som flygeraspirant. Ved krigens slutt var han ved flyverskolen i Sør-England. Etter krigen utdannet han seg til rørlegger.

Sverre Kokkin var gjennom flere år talsmann for Pelle-gruppen og bidro til å skape økt oppmerksomhet rundt kommunistiske mostandsgruppers innsats under krigen. I 2013 ble det reist et minnesmerke over Pelle-gruppen på Aker Brygge. Minnesmerket er utformet av kunstneren Kirsten Kokkin som er Sverre Kokkins datter.

Kokkin var ingeniør og rørleggermester av utdannelse og drev eget rørleggerfirma etter krigen. Han var far til Janne Kokkin. Wikipedia

69 år
Harald Sverdrup (Lyriker)
1923 - 1992

Harald Sverdrup (Norge)

Lyriker, barnebok

Født:
29. mai 1923 (101 år siden)

Døde:
26. juni 1992 (69 år) (31 år siden)

Harald Ulrik Sverdrup var en norsk lyriker, og blant de ledende i etterkrigslitteraturen.

Sverdrup debuterte i 1948 med diktsamlingen Drøm og drift. Men både denne samlingen og den neste, Evigbyggende Babel, er relativt uferdige. Ikke før med sin tredje samling Han finner sin elskede (1953) framstod Sverdrup som en moden og formsikker lyriker. Det er derfor rimelig å behandle ham sammen med de «egentlige» 50-årsdebutantene.

Harald Sverdrup var en vitalist og livsdyrker, og en av de mest intense lyrikerne i norsk etterkrigslyrikk.

Sverdrups poesi er preget av en varm erotikk, og av kunnskap om og kjærlighet til naturen. Med et frodig bildespråk skriver Sverdrup om erotikk og politikk. Et tema som står svært sentralt i diktene hans, er den brutale rovdriften på naturen. Med humor, sarkasme og ikke minst ironi går han til angrep på samfunnsutviklingen i atomalderen. Han advarer mot hensynsløs utnytting av naturen og om faren for å utslette kloden ved bruk av atomvåpen.

Sangene «Drikkevise», «Jeg vil bli keiser» og «Sjømannsvise» på Alf Cranners album Rosemalt Sound fra 1967 er basert på tekster av Harald Sverdrup.

Harald Sverdrup bodde og arbeidet i mange år i Stokke i Vestfold. Han var faren til smykkekunstneren og sangeren Elfi Sverdrup. Wikipedia

102 år
Edith Roger (Danser)
1922

Edith Roger (Norge)

Danser, koreograf

Født:
29. mai 1922 (102 år)

Edith Roger er en norsk danser, koreograf og teaterinstruktør.

Faren drev bilverksted og de flyttet til Oslo der Edith lærte klassisk ballett hos Rita Tori (1908–1967) og under den andre verdenskrig litt fridans hos Gerd Kjølaas (1909–2000). Roger debuterte som danser i 1945 hos Kjølaas, men hadde også egne oppsetninger i Stavanger dette frigjøringsåret og ble engasjert ved revyen Chat Noir. Derpå var hun ved den Birgit Cullberg-ledete Svenska Dansteatern til 1948 da hun ble med i Ny Norsk Ballett. Fra 1958 var hun ved den nystartede Operaballetten på Den Norske Opera, der hun ble den første med avskjedsforestilling i den Kjølaas-koreograferte Markisen, oppført i oktober 1964. Hun danset videre, og var Mor Åse i NRK-produksjonen over Birgit Cullbergs Peer Gynt-ballett i 1966.

Hun er også kjent for sitt arbeide som koreograf, blant annet ved Festspillene i Bergen i 1958 og 1969. Fra 1967 til 1997 var hun instruktør ved Nationaltheatret, og er blitt omtalt som en fornyer av norsk regikunst.

I 1985 ble Roger utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. I 2002 fikk hun Norsk kulturråds ærespris. Wikipedia

46 år
John F. Kennedy (Amerikansk president)
1917 - 1963

John F. Kennedy (USA)

Amerikansk president

Fullt navn / Fødenavn:
John Fitzgerald Kennedy

Født:
29. mai 1917 (107 år siden)

Døde:
22. november 1963 (46 år) (Skutt og drept i et attentat) (60 år siden)

John Fitzgerald «Jack» Kennedy, også kjent under initialene JFK, var en amerikansk demokratisk politiker. Han var USAs 35. president 1961–1963 etter å ha representert delstaten Massachusetts i Senatet og Representantenes hus 1947–1960. John F. Kennedy ble drept i et attentat i 1963.

Han vant over Richard Nixon i det meget jevne presidentvalget i 1960. Som 43-åring var han den yngste som hadde blitt valgt til vervet, den nest yngste presidenten gjennom tidene, etter Theodore Roosevelt, og den eneste katolikken. I Kennedys presidentperiode forsøkte USA å styrte Fidel Castros regime på Cuba gjennom den mislykkede invasjonen av Grisebukta i 1961. Året etter utplasserte Sovjetunionen raketter med kjernefysiske ladninger på Cuba, noe som utløste Cubakrisen og en blokade av Cuba. Romkappløpet begynte med Kennedys initiativ til Apollo-programmet. Andre utslag av den kalde krigen var byggingen av Berlinmuren og det amerikanske engasjementet i Vietnamkrigen. Innenrikspolitisk fikk borgerrettsbevegelsen, som fremmet afroamerikaneres likeverd og rettigheter, gjennomslag i større grad enn før.

Han var gift med Jacqueline Kennedy, og sammen hadde de to barn som vokste opp. Det rystet verden da president Kennedy ble drept i et attentat i Dallas i 1963. Lee Harvey Oswald ble anklaget for drapet, men ble selv skutt og drept to dager senere av Jack Ruby før han kunne bli stilt for retten. FBI og Warrenkommisjonen konkluderte med at Oswald var den eneste som hadde deltatt i attentatet.

Drapet på Kennedy har trolig bidratt til hans kultstatus i ettertid. Siden 1960-årene har detaljer fra hans privatliv og helsetilstand blitt allment kjent. Skjønt det ble forsøkt holdt hemmelig, har Kennedys utenomekteskapelige forhold blitt mye omtalt i mediene etter hans død. På rangeringer av USAs presidenter scorer Kennedy høyt i befolkningen, men lavere blant historikere. Wikipedia

81 år
Annie Skau Berntsen (Misjonær)
1911 - 1992

Annie Skau Berntsen (Norge)

Misjonær

Født:
29. mai 1911 (113 år siden)

Døde:
26. november 1992 (81 år) (31 år siden)

Annie Margaret Skau Berntsen, «Søster Annie» var en norsk misjonær som virket i Kina og Hongkong.

Annie Skau var datter av Johan Fredrik Skau (1887–1975) og Marie Ingeborg Halvorsen (1890–1966). Faren jobbet på verftet i Horten. Hun var søster til tidligere justisminister Bjørn Skau (1929–2007) og fagforeningslederen Leif Skau (1916–1992).

Hun var utdannet sykepleier, og arbeidet først som sykepleier både på Ullevål sykehus i Oslo og ved Dikemark psykiatriske sykehus i Asker.

Hun ble sendt til provinsen Shaanxi det nordlige Kina av Det Norske Misjonsforbund, dit hun ankom 23. desember 1938. Hun var da 27 år gammel. På denne tid lå Kina i krig med Japan, og hun måtte derfor reise dit via Hanoi i [Vietnam]]. Reisen varte i to måneder.

Med sine 190 cm var hun den høyeste kvinnen lokalbefolkningen hadde sett. Hun ble værende i Kina fra da av og under hele andre verdenskrig. Neste gsng Søster Annie reiste tilbake til Norge, var i 1945 da hun ble i hjemlandet i ett års tid. Høsten 1946 reiste hun tilbake til Kina.

I tiden som fulgte var det vanskelig å drive misjonsarbeid i Kina, ettersom Mao Zedongs styrker etterhvert la under seg hele Fastlands-Kina. Folkerepublikken Kina vart opprettet i 1949, og Søster Annie ble på den tid fengslet to ganger; i 1949 og 1950. I 1951 måtte hun forlate Kina. Etter kommunistenes seier ble det umulig å fortsette som utenlandsk misjonær i Kina.

Fra 1952 drev hun et hjelpearbeid blant kinesiske flyktninger i Hongkong, der hun ble medstifter til tuberkulose-sanatoriet Håpets Havn. Hun ble landskjent i Norge da hun av Harald Tusberg ble portrettert i NRK-programmet «Dette er ditt liv».

I 1966 giftet hun seg med Reidar Owren Berntsen (1899–1990).

I 1963 ble hun utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. I 1979 ble hun tildelt den britiske imperieordenen, Order of the British Empire. Wikipedia

100 år
Bob Hope (Komiker)
1903 - 2003

Bob Hope (USA)

Komiker, skuespiller, sanger, skribent, manusforfatter, bokser, programleder, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Leslie Townes Hope

Født:
29. mai 1903 (121 år siden)

Døde:
27. juli 2003 (100 år) (20 år siden)

Bob Hope var en britisk-amerikansk komiker og skuespiller.

Han hadde en omfattende filmkarrière, og fikk status som noe av en institusjon innen amerikansk underholdning. Han drev med en del veldedig arbeide, og opptrådte ofte og gjerne for amerikanske soldater i krigsområder. Hope var spesielt berømt for sine karakteristiske korte vitser, strukturert som tre- eller firelinjers replikker. Wikipedia

Dødsfall

87 år
Ronnie Hawkins (Musiker)
1935 - 2022

Ronnie Hawkins (USA)

Musiker, låtskriver, sanger, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ronald Cornett Hawkins

Født:
10. januar 1935 (89 år siden)

Døde:
29. mai 2022 (87 år) (2 år siden)

Ronald «Ronnie» Hawkins var en amerikansk rockemusiker.

Han akkompagnerte musikere som Carl Perkins og Conway Twitty, og ledet sitt eget band The Hawks, hvor flere av medlemmene etablerte seg i 1964 som eget band som etter hvert tok navnet The Band.

Hawkins var blant annet med i Bob Dylans film Renaldo and Clara fra 1975 hvor han spiller rollen som Bob Dylan. Det følgende året var han med i The Bands avskjedskonsert The Last Waltz som ble en dokumentarfilm av Martin Scorsese.

Hawkins ble i 2013 utnevnt til offiser av Order of Canada. Wikipedia

87 år
Thomas Mathiesen (Filosof)
1933 - 2021

Thomas Mathiesen (Norge)

Filosof, universitetslærer, sosiolog, advokat

Født:
5. oktober 1933 (90 år siden)

Døde:
29. mai 2021 (87 år) (3 år siden)

Thomas Mathiesen var en norsk sosiolog som er mest kjent for sitt arbeid innen rettssosiologi. Han var professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo 1972–2003, emeritus fra 2004. Han ble tildelt æresdoktorgrad ved Lunds universitet i 2003.

Mathiesen har hatt stor innflytelse på kriminalpolitikk, og er blant annet kjent for å ha lansert det sosiologiske begrepet om «det uferdige.» Han regnes som en del av «gullaldergenerasjonen» i norsk samfunnsvitenskap, og skrev bøker oversatt til en rekke språk. Ved siden av kriminolog Nils Christie, omtales Mathiesen som én av to norske samfunnsforskere i boken Fifty Key Thinkers in Criminology (Routledge, 2009). Wikipedia

91 år
Gavin MacLeod (Skuespiller)
1930 - 2021

Gavin MacLeod (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Allan George See

Født:
28. februar 1930 (94 år siden)

Døde:
29. mai 2021 (91 år) (3 år siden)

Gavin MacLeod var en amerikansk skuespiller. Han spilte i en rekke filmer, blant annet «The Love Boat».

MacLeod gjorde 19. januar 2004 en opptreden hos Late Show with David Letterman i forbindelse med det regelmessige segmentet «Potatoes or Gavin MacLeod», der poenget var å gjette på 30 sekunder om det var Gavin MacLeod eller Idaho Russet-poteter tilsvarende hans vekt som var bak døra. Wikipedia

90 år
Dani Karavan (Billedhugger)
1930 - 2021

Dani Karavan (Israel)

Billedhugger, arkitekt, kunstmaler, billedkunstner

Født:
7. desember 1930 (93 år siden)

Døde:
29. mai 2021 (90 år) (3 år siden)

Dani Karavan var en israelsk billedhugger, med særlig vekt på stedskunst. Wikipedia

83 år
Manuel Noriega (Politiker)
1934 - 2017

Manuel Noriega (Panama)

Politiker, soldat, narkotikabaron, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Manuel Antonio Noriega Moreno

Født:
11. februar 1934 (90 år siden)

Døde:
29. mai 2017 (83 år) (7 år siden)

Manuel Antonio Noriega var en panamansk general som var landets militærdiktator fra 1983 til 1989, da han ble pågrepet under USAs invasjon av Panama.

Noriega var kjent som «Old Pineapple Face» på grunn av sitt kopparrede ansikt. Wikipedia

86 år
Ola O. Røssum (Politiker)
1926 - 2012

Ola O. Røssum (Norge)

Politiker

Født:
10. mai 1926 (98 år siden)

Døde:
29. mai 2012 (86 år) (12 år siden)

Ola O. Røssum var en norsk politiker (Sp). Han ble innvalgt på Stortinget fra Oppland i 1969. Han var vararepresentant i perioden 1965–1969. Han var politisk nestformann i Senterpartiet i perioden 1977–1981.

I 1959 tok han eksamen som sivilagronom ved Norges landbrukshøgskole etter at han tidligere hadde gått realskole, landbruksskole og skogbruksskole. Deretter ble han ansatt som driftsplanlegger i Oppland Bondelag. Wikipedia

74 år
Dennis Hopper (Skuespiller)
1936 - 2010

Dennis Hopper (USA)

Skuespiller, filmregissør, fotograf, manusforfatter, forfatter, kunstmaler, filmskaper, billedkunstner, billedhugger, kunstsamler

Født:
17. mai 1936 (88 år siden)

Døde:
29. mai 2010 (74 år) (prostatakreft) (14 år siden)

Dennis Lee Hopper var en amerikansk skuespiller og regissør.

Hopper ble født i Dodge City av Marjorie Mae (pikenavn Davis) (d. 2006) og Jay Millard Hopper (f. 1916, d. 1982).

Etter andre verdenskrig flyttet familien til Kansas City i Missouri, hvor den unge Hopper deltok på lørdagsundervisning i kunstfag ved Kansas City Art Institute under ledelse av Thomas Hart Benton. Da han var 13 år, flyttet familien videre til San Diego, hvor moren arbeidet som livvaktinstruktør, og faren var formelt sjef for et postkontor, men Hopper har senere medgitt at faren arbeidet for OSS, forløperen til CIA. Hopper gikk på high school ved Helix High School i La Mesa i California, en forstad i San Diego. Det var her han utviklet interesse for teater og skuespill. Han studerte ved Old Globe Theatre i San Diego og ved Actors Studio i New York City (hvor han studerte med Lee Strasberg i fem år). Hopper ble her venn med skuespilleren Vincent Price, som også ansporet Hoppers interesse for ulike kunstarter. Særlig var han glad i stykker av William Shakespeare.

Dennis Hopper og Jack Nicholson på Oscargallaen i 1990

Dennis Hopper debuterte på film i 1955 og var sterkt påvirket av James Dean som han spilte mot i filmene Rotløs ungdom og Giganten. Han hadde diverse småroller i en rekke filmer, men hadde rykte på seg for å være vanskelig å ha med å gjøre med et krevende temperament. Dette førte til at det var vanskelig for ham å få sentrale filmroller.

Hopper og vennen Peter Fonda skrev, regisserte og spilte hovedrollene i kultfilmen Easy Rider fra 1969. Megasuksessen Easy Rider gjorde Hopper ettertraktet i Hollywood.

Privat var Hopper en seriøs fotograf og kunstmaler. Han har hatt en rekke utstillinger og eide en av USAs største private kunstsamlinger.

Hopper var fra 1996 gift med Victoria Duffy, som var hans femte ektefelle. Han fikk høsten 2009 diagnosen prostatakreft. Den 29. mai 2010 døde han i sitt hjem i California. Wikipedia

40 år
Magne Havnaa (Bokser)
1963 - 2004

Magne Havnaa (Norge)

Bokser

Født:
16. september 1963 (60 år siden)

Døde:
29. mai 2004 (40 år) (20 år siden)

Magne Havnaa var en norsk kickbokser og proffbokser. Han deltok i Sommer-OL 1984 og ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt.

Han tok sort belte 1. grad i kickboksing i 1985. Som profesjonell bokser hadde han 19 seire og 3 tap, ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt i mai 1990 og bokset sin siste kamp i 1992.

Han døde i 2004 i en båtulykke utenfor Risør. Han var bror til Erling Havnå og far til Kai Robin Havnaa. Wikipedia

30 år
Jeff Buckley (Musiker)
1966 - 1997

Jeff Buckley (USA)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jeffrey Scott Buckley

Født:
17. november 1966 (57 år siden)

Døde:
29. mai 1997 (30 år) (27 år siden)

Jeffrey Scott Buckley var en amerikansk musiker og låtskriver. Han var sønn av Tim Buckley, som forlot moren Mary Guilbert da hun var gravid. Han møtte faren bare én gang.

Det sies at Buckleys stemmeregister spente over minst fire oktaver. Han spilte flere typer musikk. Felles for låtene er at vokalen stod i fokus, og melodilinjene kom klart frem. Han var en «singer/songwriter», og fremførte også coverversjoner av andres stoff. Buckley høstet stor popularitet i Frankrike, Australia og Storbritannia.

Han startet karrieren som soloartist, og holdt en rekke konserter i små kaféer rundt omkring i California. Gary Lucas overtalte ham til å danne en duo og flytte til New York, hvor han bodde mesteparten av sitt voksne liv. Senere har opptak av deres arbeid kommet ut på albumet Songs to No One 1991–1992.

I New York møtte Buckley sine endelige bandmedlemmer: Mick Grondahl (bass), Michael Tighe (gitar) og Matt Johnson (trommer). De spilte i 1994 inn albumet Grace, som høstet gode kritikker verden rundt. På dette albumet finnes blant andre tittellåten «Grace» og hans kanskje mest kjente innspilling, «Hallelujah», en coverversjon av Leonard Cohens sang. Etter at platen var utgitt, turnerte Buckley en hel del, både som soloartist og med band.

I 1997 skulle bandet spille inn albumet My Sweetheart the Drunk. Buckley hadde flyttet til Memphis i den anledning, og bandet skulle komme når han hadde gjort ferdig låtmaterialet. Imidlertid druknet han i Wolf River dagen bandet skulle komme til Memphis. Det ble fastslått at dødsårsaken var en ulykke, og han hadde ikke spor av illegale stoffer i blodet da han druknet. Det tilgjengelige materialet kom senere ut på Sketches for My Sweetheart the Drunk, som navnet påpeker er skisser.

Etter Jeff Buckleys død har det kommet ut flere livealbum, en live-DVD og annet materiale. Wikipedia

81 år
Erich Honecker (Politiker)
1912 - 1994

Erich Honecker (Tyskland)

Politiker, selvbiograf, motstandskjemper

Født:
25. august 1912 (111 år siden)

Døde:
29. mai 1994 (81 år) (30 år siden)

Erich Honecker var en kommunistisk politiker fra DDR. Han var generalsekretær i det statsbærende kommunistpartiet SED og statssjef i DDR fra 1971 til 1989, da han gikk av på grunn av store protester og ble etterfulgt av Egon Krenz. Etter Tysklands gjenforening flyktet Honecker først til Sovjetunionen, men ettersom det sovjetiske regimet selv kollapset ble han utlevert til Tyskland av den nye russiske regjeringen under Boris Jeltsin. Tilbake i Tyskland ble han fengslet og deretter tiltalt for forbrytelser begått under Den kalde krigen. Dette gjaldt i særlig grad hans ordre til DDRs grensevakter om å skyte enhver person som forsøkte å krysse grensen til Vest-Tyskland, f.eks. gjennom å flykte over Berlinmuren. Imidlertid ble Honecker syk under rettssaken. Han ble diagnostisert med uhelbredelig kreft og derfor løslatt fra fengsel. Han døde i Chile rundt halvannet år senere.

Da det ble innført reformer i Sovjetunionen og flere andre land i Øst-Europa på slutten av 1980-tallet, var Honecker uvillig til å innføre reformer, både økonomiske og politiske. Så sent som i 1989 mente han at Berlinmuren ville stå i hundre år til. Dermed stod han for en annen politikk enn den reformpolitikken som ble ført i Sovjetunionen under Mikhail Gorbatsjov. DDR stagnerte økonomisk under Honeckers styre og var i realiteten bankerott i 1989. Den etterhvert dårlige økonomien, den politiske undertrykkelsen og spesielt mangelen på reisefrihet førte til omfattende misnøye i befolkningen, noe som førte til demonstrasjoner. Til slutt vedtok SEDs politbyrå å fjerne ham og erstatte ham med Egon Krenz, som mislyktes i å opprettholde regimet, og landet ble gjenforent med Vest-Tyskland et knapt år senere. Wikipedia

<<
29. Mai
>>