Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
3 År
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
3 År
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Få 20% rabatt ved påmelding til nyhetsbrev
3 År
Få 20% rabatt ved påmelding til nyhetsbrev
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Amberly
3 År
Finn balansen i mage og tarm
Annonse
Finn balansen i mage og tarm
BioBalance er kosttilskuddet som gjenoppretter den naturlige balansen i magen din.
Gå til Biobalance
Annonse
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Tilbud
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Gjør et kupp i billigkroken! Den billigste varen får du gratis!
Gå til Bokklubben
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
3 År
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
3 År
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

29. Mai

Om dagen

29. Mai er dag 149 i 2021, og er i uke 21. Det er 216 dager igjen av året.

Historie

10 år siden

2010: Dennis Hopper dør av prostatakreft med spredning til beinmargen, 74 år gammel

Dennis Lee Hopper var en amerikansk skuespiller og regissør.

Hopper ble født i Dodge City av Marjorie Mae (pikenavn Davis) (d. 2006) og Jay Millard Hopper (f. 1916, d. 1982).

Etter andre verdenskrig flyttet familien til Kansas City i Missouri, hvor den unge Hopper deltok på lørdagsundervisning i kunstfag ved Kansas City Art Institute under ledelse av Thomas Hart Benton. Da han var 13 år, flyttet familien videre til San Diego, hvor moren arbeidet som livvaktinstruktør, og faren var formelt sjef for et postkontor, men Hopper har senere medgitt at faren arbeidet for OSS, forløperen til CIA. Hopper gikk på high school ved Helix High School i La Mesa i California, en forstad i San Diego. Det var her han utviklet interesse for teater og skuespill. Han studerte ved Old Globe Theatre i San Diego og ved Actors Studio i New York City (hvor han studerte med Lee Strasberg i fem år). Hopper ble her venn med skuespilleren Vincent Price, som også ansporet Hoppers interesse for ulike kunstarter. Særlig var han glad i stykker av William Shakespeare.
Dennis Hopper og Jack Nicholson på Oscargallaen i 1990

Dennis Hopper debuterte på film i 1955 og var sterkt påvirket av James Dean som han spilte mot i filmene Rotløs ungdom og Giganten. Han hadde diverse småroller i en rekke filmer, men hadde rykte på seg for å være vanskelig å ha med å gjøre med et krevende temperament. Dette førte til at det var vanskelig for ham å få sentrale filmroller.

Hopper og vennen Peter Fonda skrev, regisserte og spilte hovedrollene i kultfilmen Easy Rider fra 1969. Megasuksessen Easy Rider gjorde Hopper ettertraktet i Hollywood.

Privat var Hopper en seriøs fotograf og kunstmaler. Han har hatt en rekke utstillinger og eide en av USAs største private kunstsamlinger.

Hopper var fra 1996 gift med Victoria Duffy, som var hans femte ektefelle. Han fikk høsten 2009 diagnosen prostatakreft. Den 29. mai 2010 døde han i sitt hjem i California. Wikipedia
16 år siden

2004: Proffbokseren Magne Havnå omkommer i en båtulykke utenfor Risør, 40 år gammel

Magne Havnaa var en norsk kickbokser og proffbokser. Han deltok i Sommer-OL 1984 og ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt.

Han tok sort belte 1. grad i kickboksing i 1985. Som profesjonell bokser hadde han 19 seire og 3 tap, ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt i mai 1990 og bokset sin siste kamp i 1992.

Han døde i 2004 i en båtulykke utenfor Risør. Han var bror til Erling Havnå og far til Kai Robin Havnaa. Wikipedia
35 år siden

1985: Publikumsopptøyer under en fotballkamp på Heysel stadion i Belgia

Heysel-tragedien var en fotball-tragedie som skjedde under finalen i Serievinnercupen mellom Liverpool FC og Juventus på Heysel stadion i Brussel, Belgia den 29. mai 1985.

En time før kampen skjedde det flere hadde fryktet i ukevis før kampstart. Avsperringen av det såkalte «nøytrale område» viste seg å være altfor spinkelt. Dette var et gjerde som skulle skille supporterne fra hverandre. Da gjerdet kollapset oppstod det kaos hos Juventus-fansen. Kampen ble utrolig nok spilt, til tross for massive protester bl.a. fra lagets managere. Juventus vant kampen 1-0. 39 Juventus- og belgiske supportere døde. 14 Liverpool-fans ble senere dømt til fengsel i opptil 3 år for uaktsomt drap.

Heysel stadion ble senere revet og bygd opp på nytt, med det nye navnet Koning Boudewijnstadion/Stade Roi Baudouin (norsk: Kong Baudouin stadion). Wikipedia
67 år siden

1953: Edmund Hillary og sherpa Tenzing Norgay blir de første i verden til å bestige Mount Everest

Mount Everest (sanskrit Sagarmatha, eller tibetansk Chomolungma) er verdens høyeste fjell, 8 848 moh. (målt på snødekket). Høyden på snø og is varierer mye og fjellet ble i 1999 målt av National Geographic til 8 850 moh. (29 035 fot), hvilket er en tildels oppgitt høyde i USA.

Mount Everest ligger i fjellkjeden Mahalangur Himal i Himalaya, på grensen mellom Folkerepublikken Kina og Nepal, og grensen går midt over fjellets toppunkt.

Administrativt ligger Nepals del av Mount Everest i Sagaramatha nasjonalpark i den østlige delen av Solukhumbu-distriktet, Sagaramatha sone, Østregionen. Den kinesiske delen tilhører den autonome regionen Tibet.

Fjellet ble først besteget av Edmund Hillary og Tenzing Norgay, som nådde toppen 29. mai 1953 via Sørøstryggen.

Den 1. mai 1953 dro ekspedisjonsmedlemmer oppover Stillhetens dal for å bygge «leir 4» (der forsyninger hadde blitt plassert). På 2. mai hadde ekspedisjonen kommet seg opp Lhotse-veggen og forbi den; ekspedisjonen fant «leir 5» fra «sveitser-ekspedisjonen» (i 1952).

I løpet av en tur tilbake i Base Camp, ble det den 7. mai tatt hovedavgjørelser om toppstøtet.

Fire gassflasker - «nevnt av sveitserne» - ble funnet ved «leir 6»; ekspedisjonsmedlemmer hadde holdt utkikk etter sveitsernes forsyninger.

Ekspedisjonen hadde 14 medlemmer og var ledet av Lord Hunt. I tillegg jobbet 35 sherpaer og hundrevis av bærere fraktet ekspedisjonens pikkpakk fra Katmandu til fjellfot-leiren på den nepalske siden av Everest – ifølge Alasdair McLeod fra Royal Geographical Society. Wikipedia
106 år siden

1914: 1024 mennesker omkommer da DS «Storstad» kolliderer med passasjerskipet «Empress of Ireland»

DS «Storstad» var et 6.000 tonns norsk tørrlasteskip eid av A. F. Klaveness & Co, bygget i Newcastle upon Tyne i 1910.

På en tur fra Sydney i Nova Scotia til Quebec, med kull fra Dominion Coal Company, støtte «Storstad» sammen med RMS «Empress of Ireland» på St. Lawrence-elva nær Pointe-au-Père 29. mai 1914. Det ble revet et 14 fots hull i skroget på «Empress of Ireland», og skipet sank på 14 minutter, med det resultat at 1012 av passasjerene og mannskapet døde, 473 personer overlevde. Ombord var 21 nordmenn, 14 av dem omkom. DS «Storstad» ble stygt skadet i sammenstøtet, men kom seg til land for egen maskin.

«Storstad»s besetning gjorde en heltmodig innsats og reddet de 473 passasjerer og besetning fra «Empress of Ireland».

Etter sammenstøtet, da «Storstad» kom seg til land I Québec, ble hun tatt i arrest.

Etter ulykken ble det holdt sjøforklaring og etterfølgende søksmål. Rettssaken gikk ikke til «Storstad»s fordel. Canadian Pacific hadde fordelen å spille på hjemmebane. De norske sjøfolkene snakket dårlig engelsk og de to kapteinene beskyldte hverandre gjensidig for ikke å ha fulgt vikeplikten. The Canadian Pacific Railway, som eide «Empress of Ireland», saksøkte eierne av DS «Storstad» for 3 000 000 dollar. DS «Storstad» ble gitt til Canadian Pacific Railway som del av oppgjøret, og hun ble igjen solgt på auksjon for 175 000 dollar. Tilslaget gikk til forsikringsselskapene Vidar og Skuld.

Storstad ble frigitt og flyttet til verft for reparasjon. Deretter ble den satt i vanlig drift med samme mannskap.

DS «Storstad» ble torpedert av en tysk ubåt i Atlanterhavet sørvest for Irland, og sank den 8. mars 1917. Mannskapet gikk i livbåtene og ble reddet tre dager senere. Wikipedia

Fødsler

52 år
Juliano Mer-Khamis (Skuespiller)
1958 - 2011

Juliano Mer-Khamis (Israel)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, musiker

Født:
29. mai 1958 (62 år siden)

Døde:
4. april 2011 (52 år) (10 år siden)

Juliano Mer-Khamis var en israelsk skuespiller, regissør, filmskaper og politisk aktivist av jødiske og kristen-arabiske foreldre.

Den 4. april 2011 ble han myrdet av en maskert bevæpnet mann i byen Jenin på de palestinsk områdene som er okkupert av Israel, hvor Mer-Khamis hadde etablert teateret Freedom Theatre.

Juliano Khamis var sønn av en jødisk kommunist og hans kone Saliba Khamis, en israelsk-arabisk intellektuell og som var en av lederne for det israelske kommunistpartiet på 1950-tallet. Khamis hadde to brødre, Spartacus og Abir. Hans bestefar het Gideon Mer, og var vitenskapsmann og en pioner innenfor forskningen på malaria i det britiske mandatet. I sin ungdom tok Khamis sin mors etternavn, Mer, og han tjenestegjorde i det israelske forsvaret i en brigade for fallskjermjegere.

I et intervju i 2009 med Israel Army Radio, uttalte Mer-Khamis om bakgrunnen hans at "jeg er 100 prosent palestinsk og 100 prosent jødisk".

Mer-Khamis var gift med Jenny, en finsk aktivist han møtte i Haifa. De hadde sønnen Jay sammen og fødselen til tvillingene deres var nært forestående på tidspunktet for hans død.

Khamis sin første film var "The Little Drummer Girl", en amerikansk thriller fra 1984 som ble regissert av George Roy Hill, og som den kjente amerikanske skuespilleren Diane Keaton var med i. Filmen handlet om den israelsk-arabiske konflikten.

I 2006 etablerte Mer-Khamis Freedom Theatre sammen med Zakaria Zubeidi, en tidligere militær leder av Jenin Al-Aqsa Martyrs 'Brigades, Jonatan Stanczak, svensk-israelsk aktivist, og Dror Feiler, en svensk-israelsk kunstner. The Freedom Theatre var et teater som skulle gi muligheten for barn og unge i de palestinske flyktningleirene i Jenin ved å utvikle ferdigheter, selvinnsikt og selvtillit og bruke denne kreative prosessen som en modell for sosial endring.

Mer-Khamis ble skutt av maskerte væpnede menn foran teateret han grunnla i Jenin. Han ble kjørt til Jenin Hospital, hvor han ble erklært død kort tid etter hans ankomst. Statsminister Salam Fayyad fordømte drapet. Israelske myndigheter hevdet at attentatmennene garantert stammet fra Hamas som på sin side benektet enhver kjennskap til denne saken og hevdet at dette bare var en simpel forbrytelse som de trodde at fiender av Khamis sto bak. Wikipedia

70 år
Farooq Leghari (President i Pakistan)
1940 - 2010

Farooq Leghari (Pakistan)

President i Pakistan, Diplomat, politiker

Født:
29. mai 1940 (80 år siden)

Døde:
20. oktober 2010 (70 år) (10 år siden)

Farooq Leghari var den åttende presidenten i Pakistan fra 14. november 1993 til 2. desember 1997.

Han sluttet seg til Pakistan Peoples Party. Han ble satt i husarrest flere ganger under det militære regimet til general Muhammad Zia-ul-Haq. Hans eldste sønn, Jamal Leghari ble i 2010 valgt inn i Senatet for Pakistan. Hans datter Faryal Leghari er analytiker og forsker som arbeider for Security & Terrorism Studies ved Gulf Research Center i Dubai. Leghari døde den 20. oktober 2010 i Rawalpindi på grunn av en hjertesykdom. Han ble operert ved Combined Military Hospital i Rawalpindi på tidspunktet for hans dødsfall. Wikipedia

69 år
Jan «Jonas» Gulbrandsen (Hekkeløper)
1938 - 2007

Jan «Jonas» Gulbrandsen (Norge)

Hekkeløper, friidrettsutøver, politiker

Født:
29. mai 1938 (82 år siden)

Døde:
4. september 2007 (69 år) (13 år siden)

Jan Erik Gulbrandsen var en norsk organisasjons- og idrettsmann. Han var hekkeløper og spesialiserte seg i 400 meter hekk. Han representerte SK Vidar. Wikipedia

67 år
Liv Stubberud (Politiker)
1930 - 1997

Liv Stubberud (Norge)

Politiker

Født:
29. mai 1930 (90 år siden)

Døde:
16. september 1997 (67 år) (23 år siden)

Liv Stubberud var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1973 og møtte som fast representant fram til 1985. Hun var vararepresentant i periodene 1965–1969 og 1969–1973. Wikipedia

65 år
Harald Hennum (Fotballspiller)
1928 - 1993

Harald Hennum (Norge)

Fotballspiller, bandyspiller

Født:
29. mai 1928 (92 år siden)

Døde:
14. oktober 1993 (65 år) (27 år siden)

Harald Hennum var en norsk fotballspiller. Han spilte for Frigg og Skeid, og var en av norsk fotballs største profiler på 1950-tallet. Som Skeid-spiller ble han cupmester fire ganger, og ble eliteseriens toppskårer i sesongen 1954/55.

Hennum spilte også på det norske landslaget, og fikk til sammen 43 A-landskamper. Han scoret 25 landslagsmål, og er med det nummer tre på landslagets scoringsstatistikk – og spilleren med flest landslagsmål etter krigen. Han scoret fire mål i en privatlandskamp mot DDR i 1958.

Hennum spilte bandy i tillegg til fotballen og fikk med seg en landskamp i denne idretten. Wikipedia

69 år
Harald Sverdrup (Lyriker)
1923 - 1992

Harald Sverdrup (Norge)

Lyriker, barnebok

Født:
29. mai 1923 (97 år siden)

Døde:
26. juni 1992 (69 år) (28 år siden)

Harald Ulrik Sverdrup var en norsk lyriker, og blant de ledende i etterkrigslitteraturen.

Sverdrup debuterte i 1948 med diktsamlingen Drøm og drift. Men både denne samlingen og den neste, Evigbyggende Babel, er relativt uferdige. Ikke før med sin tredje samling Han finner sin elskede (1953) framstod Sverdrup som en moden og formsikker lyriker. Det er derfor rimelig å behandle ham sammen med de «egentlige» 50-årsdebutantene.

Harald Sverdrup var en vitalist og livsdyrker, og en av de mest intense lyrikerne i norsk etterkrigslyrikk.

Sverdrups poesi er preget av en varm erotikk, og av kunnskap om og kjærlighet til naturen. Med et frodig bildespråk skriver Sverdrup om erotikk og politikk. Et tema som står svært sentralt i diktene hans, er den brutale rovdriften på naturen. Med humor, sarkasme og ikke minst ironi går han til angrep på samfunnsutviklingen i atomalderen. Han advarer mot hensynsløs utnytting av naturen og om faren for å utslette kloden ved bruk av atomvåpen.

Sangene «Drikkevise», «Jeg vil bli keiser» og «Sjømannsvise» på Alf Cranners album Rosemalt Sound fra 1967 er basert på tekster av Harald Sverdrup.

Harald Sverdrup bodde og arbeidet i mange år i Stokke i Vestfold. Han var faren til smykkekunstneren og sangeren Elfi Sverdrup. Wikipedia

46 år
John F. Kennedy (Amerikansk president)
1917 - 1963

John F. Kennedy (USA)

Amerikansk president

Fullt navn / Fødenavn:
John Fitzgerald Kennedy

Født:
29. mai 1917 (103 år siden)

Døde:
22. november 1963 (46 år) (Skutt og drept i et attentat) (57 år siden)

John Fitzgerald «Jack» Kennedy, også kjent under initialene JFK, var en amerikansk demokratisk politiker. Han var USAs 35. president 1961–1963 etter å ha representert delstaten Massachusetts i Senatet og Representantenes hus 1947–1960. John F. Kennedy ble drept i et attentat i 1963.

Han vant over Richard Nixon i det meget jevne presidentvalget i 1960. Som 43-åring var han den yngste som hadde blitt valgt til vervet, den nest yngste presidenten gjennom tidene, etter Theodore Roosevelt, og den eneste katolikken. I Kennedys presidentperiode forsøkte USA å styrte Fidel Castros regime på Cuba gjennom den mislykkede invasjonen av Grisebukta i 1961. Året etter utplasserte Sovjetunionen raketter med kjernefysiske ladninger på Cuba, noe som utløste Cubakrisen og en blokade av Cuba. Romkappløpet begynte med Kennedys initiativ til Apollo-programmet. Andre utslag av den kalde krigen var byggingen av Berlinmuren og det amerikanske engasjementet i Vietnamkrigen. Innenrikspolitisk fikk borgerrettsbevegelsen, som fremmet afroamerikaneres likeverd og rettigheter, gjennomslag i større grad enn før.

Han var gift med Jacqueline Kennedy, og sammen hadde de to barn som vokste opp. Det rystet verden da president Kennedy ble drept i et attentat i Dallas i 1963. Lee Harvey Oswald ble anklaget for drapet, men ble selv skutt og drept to dager senere av Jack Ruby før han kunne bli stilt for retten. FBI og Warrenkommisjonen konkluderte med at Oswald var den eneste som hadde deltatt i attentatet.

Drapet på Kennedy har trolig bidratt til hans kultstatus i ettertid. Siden 1960-årene har detaljer fra hans privatliv og helsetilstand blitt allment kjent. Skjønt det ble forsøkt holdt hemmelig, har Kennedys utenomekteskapelige forhold blitt mye omtalt i mediene etter hans død. På rangeringer av USAs presidenter scorer Kennedy høyt i befolkningen, men lavere blant historikere. Wikipedia

81 år
Annie Skau Berntsen (Misjonær)
1911 - 1992

Annie Skau Berntsen (Norge)

Misjonær

Født:
29. mai 1911 (109 år siden)

Døde:
26. november 1992 (81 år) (28 år siden)

Annie Margaret Skau Berntsen, «Søster Annie» var en norsk misjonær som virket i Kina og Hongkong.

Annie Skau var datter av Johan Fredrik Skau (1887–1975) og Marie Ingeborg Halvorsen (1890–1966). Faren jobbet på verftet i Horten. Hun var søster til tidligere justisminister Bjørn Skau (1929–2007) og fagforeningslederen Leif Skau (1916–1992).

Hun var utdannet sykepleier, og arbeidet først som sykepleier både på Ullevål sykehus i Oslo og ved Dikemark psykiatriske sykehus i Asker.

Hun ble sendt til provinsen Shaanxi det nordlige Kina av Det Norske Misjonsforbund, dit hun ankom 23. desember 1938. Hun var da 27 år gammel. På denne tid lå Kina i krig med Japan, og hun måtte derfor reise dit via Hanoi i [Vietnam]]. Reisen varte i to måneder.

Med sine 190 cm var hun den høyeste kvinnen lokalbefolkningen hadde sett. Hun ble værende i Kina fra da av og under hele andre verdenskrig. Neste gsng Søster Annie reiste tilbake til Norge, var i 1945 da hun ble i hjemlandet i ett års tid. Høsten 1946 reiste hun tilbake til Kina.

I tiden som fulgte var det vanskelig å drive misjonsarbeid i Kina, ettersom Mao Zedongs styrker etterhvert la under seg hele Fastlands-Kina. Folkerepublikken Kina vart opprettet i 1949, og Søster Annie ble på den tid fengslet to ganger; i 1949 og 1950. I 1951 måtte hun forlate Kina. Etter kommunistenes seier ble det umulig å fortsette som utenlandsk misjonær i Kina.

Fra 1952 drev hun et hjelpearbeid blant kinesiske flyktninger i Hongkong, der hun ble medstifter til tuberkulose-sanatoriet Håpets Havn. Hun ble landskjent i Norge da hun av Harald Tusberg ble portrettert i NRK-programmet «Dette er ditt liv».

I 1966 giftet hun seg med Reidar Owren Berntsen (1899–1990).

I 1963 ble hun utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. I 1979 ble hun tildelt den britiske imperieordenen, Order of the British Empire. Wikipedia

Dødsfall

83 år
Manuel Noriega (Politiker)
1934 - 2017

Manuel Noriega (Panama)

Politiker, soldat, narkotikabaron, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Manuel Antonio Noriega Moreno

Født:
11. februar 1934 (87 år siden)

Døde:
29. mai 2017 (83 år) (3 år siden)

Manuel Antonio Noriega var en panamansk general som var landets militærdiktator fra 1983 til 1989, da han ble pågrepet under USAs invasjon av Panama.

Noriega var kjent som «Old Pineapple Face» på grunn av sitt kopparrede ansikt. Wikipedia

40 år
Magne Havnaa (Bokser)
1963 - 2004

Magne Havnaa (Norge)

Bokser

Født:
16. september 1963 (57 år siden)

Døde:
29. mai 2004 (40 år) (Båtulykke) (16 år siden)

Magne Havnaa var en norsk kickbokser og proffbokser. Han deltok i Sommer-OL 1984 og ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt.

Han tok sort belte 1. grad i kickboksing i 1985. Som profesjonell bokser hadde han 19 seire og 3 tap, ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt i mai 1990 og bokset sin siste kamp i 1992.

Han døde i 2004 i en båtulykke utenfor Risør. Han var bror til Erling Havnå og far til Kai Robin Havnaa. Wikipedia

30 år
Jeff Buckley (Musiker)
1966 - 1997

Jeff Buckley (USA)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jeffrey Scott Buckley

Født:
17. november 1966 (54 år siden)

Døde:
29. mai 1997 (30 år) (23 år siden)

Jeffrey Scott Buckley var en amerikansk musiker og låtskriver. Han var sønn av Tim Buckley, som forlot moren Mary Guilbert da hun var gravid. Han møtte faren bare én gang.

Det sies at Buckleys stemmeregister spente over minst fire oktaver. Han spilte flere typer musikk. Felles for låtene er at vokalen stod i fokus, og melodilinjene kom klart frem. Han var en «singer/songwriter», og fremførte også coverversjoner av andres stoff. Buckley høstet stor popularitet i Frankrike, Australia og Storbritannia.

Han startet karrieren som soloartist, og holdt en rekke konserter i små kaféer rundt omkring i California. Gary Lucas overtalte ham til å danne en duo og flytte til New York, hvor han bodde mesteparten av sitt voksne liv. Senere har opptak av deres arbeid kommet ut på albumet Songs to No One 1991–1992.

I New York møtte Buckley sine endelige bandmedlemmer: Mick Grondahl (bass), Michael Tighe (gitar) og Matt Johnson (trommer). De spilte i 1994 inn albumet Grace, som høstet gode kritikker verden rundt. På dette albumet finnes blant andre tittellåten «Grace» og hans kanskje mest kjente innspilling, «Hallelujah», en coverversjon av Leonard Cohens sang. Etter at platen var utgitt, turnerte Buckley en hel del, både som soloartist og med band.

I 1997 skulle bandet spille inn albumet My Sweetheart the Drunk. Buckley hadde flyttet til Memphis i den anledning, og bandet skulle komme når han hadde gjort ferdig låtmaterialet. Imidlertid druknet han i Wolf River dagen bandet skulle komme til Memphis. Det ble fastslått at dødsårsaken var en ulykke, og han hadde ikke spor av illegale stoffer i blodet da han druknet. Det tilgjengelige materialet kom senere ut på Sketches for My Sweetheart the Drunk, som navnet påpeker er skisser.

Etter Jeff Buckleys død har det kommet ut flere livealbum, en live-DVD og annet materiale. Wikipedia

81 år
Erich Honecker (Politiker)
1912 - 1994

Erich Honecker (Tyskland)

Politiker, selvbiograf, motstandskjemper

Født:
25. august 1912 (108 år siden)

Døde:
29. mai 1994 (81 år) (26 år siden)

Erich Honecker var en kommunistisk politiker fra DDR. Han var generalsekretær i det statsbærende kommunistpartiet SED og statssjef i DDR fra 1971 til 1989, da han gikk av på grunn av store protester og ble etterfulgt av Egon Krenz. Etter Tysklands gjenforening flyktet Honecker først til Sovjetunionen, men ettersom det sovjetiske regimet selv kollapset ble han utlevert til Tyskland av den nye russiske regjeringen under Boris Jeltsin. Tilbake i Tyskland ble han fengslet og deretter tiltalt for forbrytelser begått under Den kalde krigen. Dette gjaldt i særlig grad hans ordre til DDRs grensevakter om å skyte enhver person som forsøkte å krysse grensen til Vest-Tyskland, f.eks. gjennom å flykte over Berlinmuren. Imidlertid ble Honecker syk under rettssaken. Han ble diagnostisert med uhelbredelig kreft og derfor løslatt fra fengsel. Han døde i Chile rundt halvannet år senere.

Da det ble innført reformer i Sovjetunionen og flere andre land i Øst-Europa på slutten av 1980-tallet, var Honecker uvillig til å innføre reformer, både økonomiske og politiske. Så sent som i 1989 mente han at Berlinmuren ville stå i hundre år til. Dermed stod han for en annen politikk enn den reformpolitikken som ble ført i Sovjetunionen under Mikhail Gorbatsjov. DDR stagnerte økonomisk under Honeckers styre og var i realiteten bankerott i 1989. Den etterhvert dårlige økonomien, den politiske undertrykkelsen og spesielt mangelen på reisefrihet førte til omfattende misnøye i befolkningen, noe som førte til demonstrasjoner. Til slutt vedtok SEDs politbyrå å fjerne ham og erstatte ham med Egon Krenz, som mislyktes i å opprettholde regimet, og landet ble gjenforent med Vest-Tyskland et knapt år senere. Wikipedia

<<
29. Mai
>>