Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

15. Mai

Om dagen

15. Mai er dag 136 i 2024, og er i uke 20. Det er 230 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 15. Mai kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

84 år siden

1940: McDonald's åpner sin første restaurant i San Bernardino i California

McDonald’s Corporation er en av verdens største restaurantkjeder og selger primært hamburgere, fritert kylling, pommes frites og kullsyreholdige drikker. I de senere år har også salater og frukt kommet inn på menyen.

Selskapet ble stiftet 15. mai 1940, da søsknene Richard og Maurice McDonald åpnet en restaurant i California, USA, mens McDonald selv regner stiftelsen til 1955, da den første franchise-restauranten åpnet, til tross for at dette var selskapets niende restaurant.

I dag finnes det McDonald’s-restauranter i over 119 land, og hver dag serveres 58 millioner gjester. Hovedkvarteret er i Chicago, USA.

McDonald's er Norges største hurtigmatkjede med 76 restauranter (2014). Den første åpnet 18. november 1983 i Nedre Slottsgate i Oslo. 17 av de norske McDonald's-restaurantene eies og drives av McDonald's Norge AS, mens resten drives av lokale franchisetagere. McDonald's Norge AS ble stiftet av Theo Holm som drev selskapet i 25 år før sin død i 2008. McDonald's Norge AS har 1,5 milliarder i årlig omsetning, eksklusiv MVA (2014). Wikipedia
87 år siden

1937: Trikkeulykken i Sannergata i Oslo. Én person omkommer

Trikkeulykken i Sannergata fant sted i Oslo 15. mai 1937. En person omkom og flere ble skadet. Vogntypen som var involvert i ulykken hadde blitt levert til Oslo Sporveier i februar samme år. Mye tydet på at den utløsende årsaken til ulykken var at føreren ikke var fortrolig med vognas kjøreinnretninger og feilbetjente disse.

På vei fra Torshov i sørgående retning mistet Oslo sporveiers vogn nr. 158 bremsene i Vogts gate, kolliderte med en lastebil i krysset Toftes gate/Sannergata og sporet deretter av i svingen inn i Sannergata. Vogna havnet i husveggen ved Borgs glassmagasin. En fotgjenger ble klemt mellom trikken og husveggen og omkom senere av skadene.

Vogna som var involvert i ulykken hadde et, sett med samtidens øyne, avansert reguleringssystem av motorstrømmen som blant annet tillot tilbakemating av energi ved bremsing og også flere bremsesystemer, men disse var innbyrdes forrieglet blant annet for å forhindre overbremsing med blokkering av hjulene til følge. Hovedårsaken til ulykken lå i at dette var uvant for føreren(e) og at vogna hadde kjørt feil ved Torshov og blitt rygget ut på riktig spor igjen. Føreren glemte sannsynligvis å sette kontrolleren på «forover» etter denne manøvren, og da han ville bremse, fungerte ikke de elektriske bremsene (motorbremsen) fordi de elektrisk var vendt «feil vei».

Føreren innså ikke at han første måtte løse opp forrieglingen mellom de elektriske bremsene og luftbremsen for å få kontroll over vogna med den. Luftbremsen lot seg ikke sette til hvis ikke kontrollersveiva stod i 0-stilling. Skinnebremsene tok dårlig i høy fart og man antok at føreren aldri rakk å prøve håndbremsen. Wikipedia
105 år siden

1919: Grand Hotel i Molde brenner ned til grunnen, seks personer omkommer

Grand Hotel var et turisthotell ved sjøfronten i Molde, like øst for dagens sentrum. Hotellet sto klart 23. juni 1885 og brant ned til grunnen natt til 15. mai 1919.

Hotellet har gitt navn til to gater i dagens Molde: Grandvegen og Grandfjæra, som begge ligger i området rundt hotellet (Grandvegen 6 er dagens adresse til tomten).

På gamle bilder fra Molde fremstår hotellet som en dominerende bygning liggende i østre del av byen. Det lå for seg selv, tilsynelatende langt fra sentrum. Adkomsten var først via Fannestrandvegen. Senere ble Strandgata anlagt østover fra Olsmedbakken gjennom Østre Schultzhave og direkte til hotellet.

Bygningen brant ned til grunnen i 1919. Seks mennesker omkom, og flere ble skadd i brannen. Wikipedia

Fødsler

35 år
Synnøve Solemdal (Skiskytter)
1989

Synnøve Solemdal (Norge)

Skiskytter

Født:
15. mai 1989 (35 år)

Synnøve Solemdal er en norsk tidligere skiskytter som representerte Tingvoll Idrettslag. Hun debuterte i verdenscupen i skiskyting i 2008/09-sesongen.

Hennes beste resultat kom da hun vant verdenscupjaktstarten i Hochfilzen foran Tora Berger den 8. desember 2012. Før det hadde hun en fjerdeplass i sprinten dagen før samme sted, samt en fjerdeplass i Verdenscupåpningen 2011/12 i Östersund, i sprinten, bak Magdalena Neuner, Tora Berger og Kaisa Mäkäräinen som var topp 3 i Sprintcupen sesongen før.

I VM i skiskyting 2012 i Ruhpolding gikk hun andre etappe på det norske laget som tok gull på mix-stafett. De andre på laget var Tora Berger, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen. På stafetten gikk hun tredje etappe på det norske laget som fikk bronsemedalje bak Tyskland og Frankrike. De andre etappene ble gått av Fanny Welle-Strand Horn, Elise Ringen og Tora Berger. Hun var med på de norske lagene som vant mix-stafetten og stafetten i VM i skiskyting 2013 i Nové Město. Wikipedia

38 år
Carsten Thomassen (Journalist)
1969 - 2008

Carsten Thomassen (Norge)

Journalist

Født:
15. mai 1969 (55 år siden)

Døde:
14. januar 2008 (38 år) (Drept i terrorangrep) (16 år siden)

Carsten Thomassen var en norsk journalist og utenriksreporter i Dagbladet. Han hadde arbeidet for Dagbladet i ni år da han ble skutt og drept i forbindelse med terrorangrepet mot Kabul Serena Hotell. Wikipedia

79 år
Mireille Darc (Skuespiller)
1938 - 2017

Mireille Darc (Frankrike)

Skuespiller, modell, regissør, filmskuespiller, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Mireille Christiane Gabrielle Aimée Aigroz

Født:
15. mai 1938 (86 år siden)

Døde:
28. august 2017 (79 år) (6 år siden)

Mireille Darc var en fransk modell og skuespillerinne. Hun er særlig kjent for sin rolle i filmen Le Grand Blond avec une chaussure noire fra 1972, en agentparodi. Wikipedia

83 år
Trini López (Sanger)
1937 - 2020

Trini López (USA)

Sanger, skuespiller, musiker, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Trinidad López III

Født:
15. mai 1937 (87 år siden)

Døde:
11. august 2020 (83 år) (3 år siden)

Trini Lopez, egentlig Trinidad López III var en amerikansk sanger og skuespiller av meksikansk bakgrunn. Hans blomstringstid var på 1960-tallet med sanger som If I Had a Hammer, This Land Is Your Land og La Bamba. Wikipedia

84 år
Madeleine Albright (Diplomat)
1937 - 2022

Madeleine Albright (USA)

Diplomat, politiker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Marie Jana Körbelová

Født:
15. mai 1937 (87 år siden)

Døde:
23. mars 2022 (84 år) (2 år siden)

Madeleine Korbel Albright var en amerikansk demokratisk politiker. Hun var den annen utenriksminister i Bill Clintons regjering og den 64. i amerikansk historie. Albright var også professor ved Edmund A. Walsh School of Foreign Service ved Georgetown University.

I 1993 ble hun utpekt som USAs FN-ambassadør. Albright ble utnevnt til utenriksminister av president Bill Clinton 5. desember 1996, og ble enstemmig godkjent av senatet. Hun tiltrådte 23. januar 1997. Albright var USAs første kvinnelige utenriksminister.

Hun ga ut sin selvbiografi Madam Secretary: A Memoir i 2003, og The Mighty and the Almighty: Reflections on America, God, and World Affairs i 2006 og Memo to the President Elect: How We Can Restore America's Reputation and Leadership i 2008. Wikipedia

91 år
Jens Christian Hauge (Motstandskjemper)
1915 - 2006

Jens Christian Hauge (Norge)

Motstandskjemper, politiker, advokat

Født:
15. mai 1915 (109 år siden)

Døde:
30. oktober 2006 (91 år) (17 år siden)

Jens Christian Hauge var en norsk advokat, hjemmefrontmann, statsråd i to departement i tre Arbeiderpartiregjeringer i perioden 1945–55, og industribygger.

Jens Christian Hauge er ofte omtalt som Jens Chr. Hauge, og i tillegg opererte han med en rekke dekknavn i sin tid i Milorg og som dens leder. Wikipedia

72 år
Tenzing Norgay (Sherpa)
1914 - 1986

Tenzing Norgay (Nepal)

Sherpa, fjellfører, oppdagelsesreisende, selvbiograf, fjellklatrer

Fullt navn / Fødenavn:
Namgyal Wangdi

Født:
15. mai 1914 (110 år siden)

Døde:
9. mai 1986 (72 år) (38 år siden)

Tenzing Norgay var en nepalsk sherpa, deltaker på sju ekspedisjoner til Mount Everest, og det første menneske som sto på toppen, sammen med sir Edmund Hillary, 29. mai 1953. Wikipedia

45 år
Hjalmar Johansen (Polfarer)
1867 - 1913

Hjalmar Johansen (Norge)

Polfarer, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Fredrik Hjalmar Johansen

Født:
15. mai 1867 (157 år siden)

Døde:
3. januar 1913 (45 år) (111 år siden)

Fredrik Hjalmar Johansen var en norsk offiser og polarfarer som deltok blant annet i Fridtjof Nansens Fram-ekspedisjon 1893–1896 og Roald Amundsens Sydpolekspedisjon 1910–1912. Johansen var også både norgesmester og verdensmester i turn. Wikipedia

81 år
Knud Bergslien (Kunstmaler)
1827 - 1908

Knud Bergslien (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Knud Larsen Bergslien

Født:
15. mai 1827 (197 år siden)

Døde:
27. november 1908 (81 år) (115 år siden)

Knud Larsen Bergslien var en norsk maler. Han fikk sin kunstutdannelse i Antwerpen 1844–1852, Paris 1850–1851 og Düsseldorf 1855–1869. Knud Bergslien malte ofte bilder med motiver fra norsk folkeliv og middelalderhistorie i tillegg til portretter. Han overtok J.F. Eckersbergs malerskole i Christiania etter Eckersbergs død og drev den en tid; her hadde han kjente elever som Christian Skredsvig, Edvard Munch, Harriet Backer, Lauritz Haaland og Halvdan Egedius. Maleriet «Birkebeinerne», med den unge Håkon Håkonsson, er spesielt kjent. Til Slottet malte han i 1875 Oscar 2s kroning. Nasjonalgalleriet har et blomsterbilde og et portrett.

Knud Bergslien var broren til billedhuggeren Brynjulf Bergslien og onkelen til maleren Nils Bergslien. De tre er minnet med et felles minnesmerke like ved kirken på hjemstedet Voss. Wikipedia

Dødsfall

54 år
Henrik Pontén (Jurist)
1965 - 2020

Henrik Pontén (Sverige)

Jurist, advokat

Født:
17. oktober 1965 (58 år siden)

Døde:
15. mai 2020 (54 år) (4 år siden)

John Henrik Gustav Pontén var en svensk jurist. Han arbeidet for organisasjonen Svenska Antipiratbyrån, der han var aktiv i samfunnsdebatten rundt piratkopiering og fildeling.

Pontén var til tider kontroversiell for sine harde metoder mot piratvirksomheten, deriblant for rollen i razziaen mot internettleverandøren Bahnhof. Dette førte til at Pontén jevnlig mottok anonyme trusler.

Henrik Pontén var i ungdomstiden på det svenske juniorlandslaget i fekting. Wikipedia

86 år
Fred Willard (Skuespiller)
1933 - 2020

Fred Willard (USA)

Skuespiller, Komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Frederick Charles Willard

Født:
18. september 1933 (90 år siden)

Døde:
15. mai 2020 (86 år) (4 år siden)

Frederick Charles Willard var en amerikansk skuespiller. Han var blant annet med i TV-serien En moderne familie. Wikipedia

55 år
Otto Christian Hiorth (Politiker)
1850 - 1906

Otto Christian Hiorth (Norge)

Politiker, lege

Født:
8. november 1850 (173 år siden)

Døde:
15. mai 1906 (55 år) (118 år siden)

Otto Christian Hiorth var en norsk distriktslege og politiker (H).

Han var sønn av tollbetjent Lorentz Lassen Hiorth og hustru Anette Hansine Marie Hansen. Også morfaren Christian Hansen var tollbetjent i Trondhjem. Han giftet seg i 1880 med Sally Elvine Larsen, datter av overtollbetjent Halvor Larsen i Moss.

Han tok studentereksamen i 1869 og medisinsk embedseksamen ved Det Kongelige Frederiks Universitet i 1876. I de følgende 17 årene hadde en rekke legestillinger, blant annet som privatlege i Våge 1877–1879, privatlege i Rakkestad 1879–1883 og distriktslege i Ytre Nordfjord med bosted i Måløy 1883–1892. I 1892 ble han distriktslege i Levanger, hvor han engasjerte seg sterkt for bedre pleieforhold for tuberkuløse. Etter bybrannen i 1897 fikk Hiorth i oppgave å lede oppbyggingen av de hygieniske forholdene i byen. Han kom langt i planleggingen av et sjøbad, men det ble lagt vekk ved hans død. Et folkebad ble senere bygget i tilknytning til den nye folkeskolebygningen.

Hiorth medlem av Levanger bystyre, i årene 1901, 1903, 1904, 1905 og 1906 som Levangers ordfører. Han var også drivkraften bak etableringen av arbeidersamfunnet i Levanger, hvor han ble den første formannen, og fikk i stand et musikkorkester i byen. Ved stortingsvalget i 1903 ble han 1. vararepresentant fra kjøpstedene Trondhjem og Levanger, og møtte for Andreas Berg i 1905. Hiorth møtte også våren 1906, men døde av hjertesvikt under stortingssesjonen.

Dr. Hiorths gate i Levanger er oppkalt etter ham. Wikipedia

55 år
Emily Dickinson (Poet)
1830 - 1886

Emily Dickinson (USA)

Poet, skribent, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Emily Elizabeth Dickinson

Født:
10. desember 1830 (193 år siden)

Døde:
15. mai 1886 (55 år) (138 år siden)

Emily Elizabeth Dickinson var en amerikansk poet. Selv om hun var nærmest ukjent i sin levetid, regnes hun nå som en av USAs viktigste diktere i det nittende århundre. Alt i alt skrev hun snaut 1 800 dikt, hvorav de færreste ble publisert mens hun levde. Wikipedia

<<
15. Mai
>>