Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
15. Mai
Om dagen
15. Mai er dag 135 i 2019, og er i uke 20. Det er 230 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Internasjonal familiedag (Innført av FN i 1993)
Historie
Wikipedia_15-5.1940
79 år siden
Wikipedia
1940: McDonald's åpner sin første restaurant i San Bernardino i California
McDonald’s Corporation er en av verdens største restaurantkjeder og selger primært hamburgere, fritert kylling, pommes frites og kullsyreholdige drikker. I de senere år har også salater og frukt kommet inn på menyen.

Selskapet ble stiftet 15. mai 1940, da søsknene Richard og Maurice McDonald åpnet en restaurant i California, USA, mens McDonald selv regner stiftelsen til 1955, da den første franchise-restauranten åpnet, til tross for at dette var selskapets niende restaurant.

I dag finnes det McDonald’s-restauranter i over 119 land, og hver dag serveres 58 millioner gjester. Hovedkvarteret er i Chicago, USA.

McDonald's er Norges største hurtigmatkjede med 76 restauranter (2014). Den første åpnet 18. november 1983 i Nedre Slottsgate i Oslo. 17 av de norske McDonald's-restaurantene eies og drives av McDonald's Norge AS, mens resten drives av lokale franchisetagere. McDonald's Norge AS ble stiftet av Theo Holm som drev selskapet i 25 år før sin død i 2008. McDonald's Norge AS har 1,5 milliarder i årlig omsetning, eksklusiv MVA (2014). Wikipedia
Wikipedia_15-5.1937
82 år siden
Wikipedia
1937: Trikkeulykken i Sannergata i Oslo. Én person omkommer
Trikkeulykken i Sannergata fant sted i Oslo 15. mai 1937. En person omkom og flere ble skadet. Vogntypen som var involvert i ulykken hadde blitt levert til Oslo Sporveier i februar samme år. Mye tydet på at den utløsende årsaken til ulykken var at føreren ikke var fortrolig med vognas kjøreinnretninger og feilbetjente disse.

På vei fra Torshov i sørgående retning mistet Oslo sporveiers vogn nr. 158 bremsene i Vogts gate, kolliderte med en lastebil i krysset Toftes gate/Sannergata og sporet deretter av i svingen inn i Sannergata. Vogna havnet i husveggen ved Borgs glassmagasin. En fotgjenger ble klemt mellom trikken og husveggen og omkom senere av skadene.

Vogna som var involvert i ulykken hadde et, sett med samtidens øyne, avansert reguleringssystem av motorstrømmen som blant annet tillot tilbakemating av energi ved bremsing og også flere bremsesystemer, men disse var innbyrdes forrieglet blant annet for å forhindre overbremsing med blokkering av hjulene til følge. Hovedårsaken til ulykken lå i at dette var uvant for føreren(e) og at vogna hadde kjørt feil ved Torshov og blitt rygget ut på riktig spor igjen. Føreren glemte sannsynligvis å sette kontrolleren på «forover» etter denne manøvren, og da han ville bremse, fungerte ikke de elektriske bremsene (motorbremsen) fordi de elektrisk var vendt «feil vei».

Føreren innså ikke at han første måtte løse opp forrieglingen mellom de elektriske bremsene og luftbremsen for å få kontroll over vogna med den. Luftbremsen lot seg ikke sette til hvis ikke kontrollersveiva stod i 0-stilling. Skinnebremsene tok dårlig i høy fart og man antok at føreren aldri rakk å prøve håndbremsen. Wikipedia
Wikipedia_15-5.1919
100 år siden
Wikipedia
1919: Grand Hotel i Molde brenner ned til grunnen, seks personer omkommer
Grand Hotel var et turisthotell ved sjøfronten i Molde, like øst for dagens sentrum. Hotellet sto klart 23. juni 1885 og brant ned til grunnen natt til 15. mai 1919.

Hotellet har gitt navn til to gater i dagens Molde: Grandvegen og Grandfjæra, som begge ligger i området rundt hotellet (Grandvegen 6 er dagens adresse til tomten).

På gamle bilder fra Molde fremstår hotellet som en dominerende bygning liggende i østre del av byen. Det lå for seg selv, tilsynelatende langt fra sentrum. Adkomsten var først via Fannestrandvegen. Senere ble Strandgata anlagt østover fra Olsmedbakken gjennom Østre Schultzhave og direkte til hotellet.

Bygningen brant ned til grunnen i 1919. Seks mennesker omkom, og flere ble skadd i brannen. Wikipedia
Fødsler
79 år
Mireille Darc (Skuespiller)
1938 - 2017

Mireille Darc (Frankrike)

Skuespiller, modell, regissør, filmskuespiller, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Mireille Christiane Gabrielle Aimée Aigroz

Født:
15. mai 1938

Døde:
28. august 2017 (79 år)

Mireille Darc var en fransk modell og skuespillerinne. Hun er særlig kjent for sin rolle i filmen Le Grand Blond avec une chaussure noire fra 1972, en agentparodi. Wikipedia

<<
15. Mai
>>