Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
27. Juli
Om dagen
27. Juli er dag 208 i 2019, og er i uke 30. Det er 157 dager igjen av året.
Navnedag
Historie
Wikipedia_27-7.1989
30 år siden
Wikipedia
1989: I Sverige blir Christer Pettersson dømt til livsvarig fengsel for mordet på statsminister Olof Palme
Christer Pettersson var en kjent svensk alkohol- og narkotikamisbruker og til sin død mistenkt for Palmemordet, drapet på Sveriges statsminister Olof Palme den 28. februar 1986.

Den 22. desember 1970 knivstakk Pettersson en for ham ukjent person med bajonett. Offeret døde, og Pettersson ble i 1974 dømt for drapet.

Den 14. desember 1988 ble Pettersson anholdt for mordet på Olof Palme. Den 27. juli 1989 ble han i Stockholm tingsrätt funnet skyldig og dømt til livsvarig fengsel. Dommen ble avsagt under dissens hvor lekdommerne stemte for domsfellelse mens de to juridiske dommerne ønsket Pettersson frikjent. Den 2. november samme år ble han frifunnet av en enstemmig Svea hovrätt på grunn av manglende bevis og feil begått under vitnekonfrontasjon.

Pettersson var med varierende grad av sannsynlighet blitt identifisert av blant andre Olof Palmes hustru Lisbet, og hans utseende stemte med enkelte signalementer av gjerningsmannen. Begge rettsinstansene fant det bevist at Pettersson hadde vært utenfor Grand kino mordkvelden, hvilket han selv benektet. Hans forklaring har stort sett vært at det godt kan ha vært han som gjorde det, men at han ikke husker noen ting fra tidsrommet drapet skjedde.

I 1997 innleverte riksåklagaren en gjenopptagelsesbegjæring til Högsta domstolen, men på grunn av manglende bevis ble begjæringen avvist.

Han døde i 2004 på Karolinska Universitetssjukhuset like nord for Stockholm etter at han ble lagt inn med brudd på hjerneskallen, samtidig som han hadde dårlig allmentilstand etter lengre tids rusmisbruk og perioder hvor han i praksis levde på gaten i Stockholm. Wikipedia
Wikipedia_27-7.1970
49 år siden
Wikipedia
1970: Aksjonister oppretter teltleir i traseen for anleggsvei for den planlagte utbyggingen av Mardølavassdraget
Mardøla-aksjonen var flere mindre aksjoner sommeren 1970 mot kraftutbygging i Eikesdal i Møre og Romsdal, i fjellheimen mellom Nesset kommune og Rauma kommune. Aksjonen var en viktig symbolhendelse for betydningen av å ta vare på urørt natur. Aksjonen ble særlig kjent på grunn av den høye Mardalsfossen i Eikesdal, som skulle legges i rør.

Mardøla-aksjonen var den første aksjonen tok ansvar for. Dette var en ideologisk begrunnet, ikke-voldelig direkte aksjon, noe som gjorde den enestående i sin tid. I aksjonene ble det tatt i bruk sivil ulydighet som middel i motstand mot kraftutbygging, noe som var nytt i Norge. Lederne for aksjonen ble fjernet av politiet etter at det ble organisert en leir ved anleggsveiens trasé. Blant de flere hundre aksjonistene var flere kjente personer, blant annet filosofene Arne Næss og Sigmund Kvaløy Sætreng så vel som politikeren Odd Einar Dørum. Aksjonen ble støttet av lokalbefolkningen i Eikesdal og Eresfjord. Men aksjonistene måtte trekke seg tilbake etter trusler fra andre romsdalinger, særlig var det motstand i Rauma kommune som ville få inntekter av kraftutbyggingen.

Det ble utbygging av vassdraget og Mardalsfossen er tørrlagt det meste av året. Bare noen uker i turistsesongen hver sommer åpnes den til nær sin opprinnelige vannføring.

Samarbeidsgruppene for natur- og miljøvern ble startet i 1969 av en gruppe filosofer, fjellklatrere og fotturister. skulle være en motvekt til de miljøvernorganisasjonene som drev «skrivebordsarbeid», og skulle heller konsentrere seg om konkret arbeid. Dette skulle oppnås gjennom en «anti-organisasjon» der saken, og ikke organisasjonen i seg selv, var målet. Parentesen rundt navnet skulle symbolisere dette. Den første aksjonen tok ansvaret for var aksjonen mot utbygging av Mardalsfossen i Eikesdal i 1970. Aksjonen var enestående fordi den var en ideologisk begrunnet direkte aksjon. Lokalbefolkningen i Eikesdal og Eresfjord støttet de aktive i aksjonen, men aksjonistene måtte trekke seg tilbake etter trusler fra andre romsdalinger. Det nye med Mardøla-aksjonen var at sivil ulydighet ble tatt i bruk som middel i motstand mot kraftutbygging. Sivil ulydighet ble senere benyttet i stor målestokk av bla. Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget under kampen mot utbygging av Altavassdraget på slutten av 1970-tallet.

Protester mot utbygging av vannkraft var mye av grunnlaget for å bygge opp en slagkraftig natur- og miljøvernsbevegelse i Norge. Etter Mardøla-aksjonen ble det laget en film Kampen om Mardøla, og det ble skrevet flere bøker. Wikipedia
Wikipedia_27-7.1953
66 år siden
Wikipedia
1953: Koreakrigen tar slutt, da FN aksepterer Indias forslag til våpenhvile
Koreakrigen var en væpnet konflikt som varte fra 25. juni 1950 til 27. juli 1953 da en våpenhvile trådte i kraft. Teknisk sett pågår konflikten fremdeles ettersom det aldri ble etablert en varig fredsavtale etter at kamphandlingene opphørte. En deklarasjon om fred ble signert mellom de to koreanske statene 4. oktober 2007 og målet er å erstatte våpenhvilen med en fredsavtale.

Konflikten var geografisk begrenset til den koreanske halvøy og omfattet to parter. På den ene siden stod Nord-Korea støttet av Kina og Sovjetunionen, mens den andre siden bestod av Sør-Korea støttet av en USA-ledet FN-styrke.

Våpenhvileforhandlingene pågikk i to år, først i den gamle koreanske hovedstaden Kaesong som nå ligger i det sørlige Nord-Korea. Det store problemet under forhandlingene var spørsmålet om hjemsendelse av krigsfangene. da en rekke kinesere og nordkoreanere nektet å reise tilbake, noe som var uakseptabelt for de kinesiske og nordkoreanske myndighetene. I den endelige våpenhvileavtalen ble det satt opp en nøytral kommisjon for å håndtere dette spørsmålet.

29. november 1952 reiste den nyvalgte amerikanske presidenten Dwight D. Eisenhower til Korea for å se hva som måtte til for å få avsluttet krigen. Etter at FN hadde akseptert Indias forslag til våpenhvile ble en avtale inngått 27. juli 1953, med en delelinje omtrent rundt den 38. breddegrad og da avtalen var akseptert av alle parter, ble det opprettet en demilitarisert sone som siden har blitt bevoktet av deltakerne i krigen. Wikipedia
Fødsler
88 år
Olaf Poulsen (Idrettsleder)
1920 - 2008

Olaf Poulsen (Norge)

Idrettsleder

Født:
27. juli 1920

Døde:
27. september 2008 (88 år)

Olaf Poulsen var en norsk idrettsleder. Allerede som tenåring ble han valgt inn i styret i skøytegruppa i Oslo Idrettslag. I 1966 ble han medlem av styret Norges Skøyteforbund, han ble president i forbundet i 1969 og var president frem til 1973. I 1971 ble han styremedlem i Det internasjonale skøyteforbundet, og der overtok han som president fra 1980, han virket som president helt frem til 1994.
Han var også medlem av Den internasjonale olympiske komitéen fra 1992 til 1994.
Han ble tildelt høyeste utmerkelse både i Norges Skøyteforbund (gullmerket) og i Det internasjonale skøyteforbundet (Honorary President). Wikipedia

76 år
Lars Pirak (Kunstner)
1932 - 2008

Lars Pirak (Sverige)

Kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Nils Pirak

Født:
27. juli 1932

Døde:
2. oktober 2008 (76 år)

Lars Nils Pirak var en samisk kunstner og duodjiutøver (kunsthåndverker) fra Jokkmokk.

Pirak vokste opp i Luovaluokta i Tuorpon sameby med en blandet lulesamisk og nordsamisk bakgrunn. Han markerte seg allerede i ung alder som kunstner, og har gjort offentlige utsmykninger ved Samernas folkhögskola i Jokkmokk og på Piteå stadshus. Han er kjent for å ha fornyet samisk kunsthåndverk, og er representert i museer over hele verden. Han fikk sitt gjennombrudd med arbeider i hard sløyd: kniver, bokser og andre arbeider i tre og reinshorn. Hans saltkarsryper i horn, med skjeskaftet formet som en bred fuglestjert, er godt kjent. Han malte både i akvarell og olje og var aktiv som joiker.

Lars Pirak ble utnevnt til æresdoktor ved Umeå universitet 2003. Tildelingen ble begrunnet med at «I sin konstnärliga gärning är Lars Pirak en förmedlare av den gamla samiska kulturen till kommande släktled». Han ble tildelt Norrbottens läns «heders- och förtjänststipendium» 2006. Wikipedia

61 år
Maury Chaykin (Skuespiller)
1949 - 2010

Maury Chaykin (USA)

Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller

Født:
27. juli 1949

Døde:
27. juli 2010 (61 år)

Maury Chaykin var en amerikansk-født canadisk skuespiller.

Han er mest kjent for sin rolle som detektiven Nero Wolfe. Hans far, Irving J. Chaykin (1912–2007), ble også født i Brooklyn, og var professor i regnskap ved City College of New York. Hans mor, Clarice Chaykin, ble født i Manitoba, Canada og var sykepleier.

Chaykin studerte drama ved State University of New York i Buffalo. Deretter flyttet han til Toronto, Ontario, der han bodde frem til sin død. Han var gift med den kanadiske skuespilleren Suzannah Hoffmann, som han hadde en datter, Rose, sammen. Maury Chaykin døde i Toronto 27. juli 2010, på hans 61ste bursdag, på grunn av komplikasjoner med en infeksjon i hjerteklaffen.

Chaykin hadde sin første hovedrolle i Whale Music fra 1994, hvor han spilte en utbrent rockestjerne. Chaykin ble kåret til beste skuespiller på den femtende Genie Awards for sine skuespiller-prestasjoner. I 1999 var han med i filmen Entrapment, der hovedpersonene ble spilt av Sean Connery og Catherine Zeta-Jones. Wikipedia

62 år
Jørn Hoel (Musiker)
1957

Jørn Hoel (Norge)

Musiker, komponist

Født:
27. juli 1957 (62 år)

Jørn Hoel er en norsk musiker, komponist og sanger. Han er kjent som soloartist og for sitt samarbeid med Steinar Albrigtsen og Tom Pacheco. Han er også kjent for sin hese røst, noe som skyldes at han er født med brusk på stemmebåndet. Wikipedia

55 år
Rex Brown (Musiker)
1964

Rex Brown (USA)

Musiker, bassist, gitarist, vokalist

Født:
27. juli 1964 (55 år)

Rex Robert Brown er en amerikansk musiker. Han var bassist for det amerikanske heavy metal bandet Pantera helt til 2003. Sammen med tidligere Pantera vokalist Phil Anselmo, ble han med i bandet Down. Wikipedia

50 år
Thomas Seltzer (Musiker)
1969

Thomas Seltzer (USA)

Musiker, programleder

Født:
27. juli 1969 (50 år)

Thomas Seltzer, også kjent under artistnavnet Happy-Tom, er en amerikansk musiker (bass, trommer og gitar) og programleder, mest kjent som bassist i Turboneger og programleder for TV-programmene Trygdekontoret og Natta, Norge.

Seltzers slekt på morssiden er fra Ådalsbruk i Løten kommune på Hedmarken. Seltzer-slekta er opprinnelig fra Midland i Texas i USA, men han vokste opp med en fem år eldre bror i Superior i Wisconsin. Seks år gammel flyttet han til Nesodden i Akershus i 1975.

Sammen med Pål Bøttger Kjærnes og Rune Grønn startet han Turboneger rundt juletider i 1988. I tillegg til å være bandets bassist, er han også låtskriver og spilte en periode slagverk i bandet. Han har også spilt i bandene Akutt Innleggelse, The Vikings og Anal Babes.

Seltzer er også programleder på fjernsyn og har siden februar 2009 ledet diskusjonsprogrammet Trygdekontoret på NRK3. For programmet ble han kåret til beste mannlige programleder under Gullruten 2012 og Gullruten 2013. Han har også jobbet som trend/markeds-analytiker, og har studert psykologi.

I forbindelse med Kampanjes «Social media days 2013» ble Seltzer kåret til årets medienavn 2012. Wikipedia

29 år
Indiana Evans (Skuespiller)
1990

Indiana Evans (Australia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Indiana Rose Evans

Født:
27. juli 1990 (29 år)

Indiana Evans er en australsk skuespiller. Hun er mest kjent for rollene sine i Home and Away og Snobs. I Home and Away hadde Evans rollen som Matilda Hunter, en 17 år gammel jente. Hun spilte Matilda fra 2004 til 2008. I 2005 var hun nominert for Beste nykommer for rollen som Matilda på Logie Award. For øyeblikket spiller hun havfruen Bella i serien H2O: Just Add Water. Wikipedia

Dødsfall
70 år
Lina Sandell (Skribent)
1832 - 1903

Lina Sandell (Sverige)

Skribent, salmedikter, lyriker, teolog

Fullt navn / Fødenavn:
Karolina Wilhelmina Sandell

Født:
3. oktober 1832

Døde:
27. juli 1903 (70 år)

Carolina (Lina) Vilhelmina Sandell, gift Berg var dikter, teolog, forfatter og salmeforfatter. Hun skrev oftest under signaturen L.S., og navnet hennes oppgis med hennes pikenavn, kun mannens etternavn, eller begge disse navnene i ulike kombinasjoner.

Lina Sandell var redaktør ved mannens (Carl Oscar Berg) bokforlag i Stockholm. Hun forfattet først og fremst tekster til bruk i søndagsskolen. Hun utgav Berättelser för söndagsskolan (1870–1874), Samlade sånger (2 bind, 1882-1885), kalenderen Korsblomman (1865- 1902) og en mengde oversettelser. Fra 1889 var hun redaktør for et religiøst tidsskrift. Hun skrev over 1 700 dikt, bl.a. Tryggere kan ingen vara (norsk: Ingen er så trygg i fare), Blott en dag samt Jag kan icke räkna dem alla, hvorav flere siden har fått melodier.

Lina Sandell Berg døde i 1903, 70 år gammel. På gravsteinen på Solna kirkegård i Stockholm står hennes egne ord: «Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara».

I hennes barndomshjem, Fröderyds prästgård, finnes det i dag et lite museum, Lina Sandell-gården, og utenfor minnegården, under det 300 år gamle asketreet, der hun satt mens hun skrev, står Axel Wallenbergs statue av Lina Sandell.

Det norske plateselskapet Kirkelig Kulturverksted utgav i 1998 albumet Blott en dag, der Carola Häggkvist synger salmer av Lina Sandell. Wikipedia

61 år
Maury Chaykin (Skuespiller)
1949 - 2010

Maury Chaykin (USA)

Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller

Født:
27. juli 1949

Døde:
27. juli 2010 (61 år)

Maury Chaykin var en amerikansk-født canadisk skuespiller.

Han er mest kjent for sin rolle som detektiven Nero Wolfe. Hans far, Irving J. Chaykin (1912–2007), ble også født i Brooklyn, og var professor i regnskap ved City College of New York. Hans mor, Clarice Chaykin, ble født i Manitoba, Canada og var sykepleier.

Chaykin studerte drama ved State University of New York i Buffalo. Deretter flyttet han til Toronto, Ontario, der han bodde frem til sin død. Han var gift med den kanadiske skuespilleren Suzannah Hoffmann, som han hadde en datter, Rose, sammen. Maury Chaykin døde i Toronto 27. juli 2010, på hans 61ste bursdag, på grunn av komplikasjoner med en infeksjon i hjerteklaffen.

Chaykin hadde sin første hovedrolle i Whale Music fra 1994, hvor han spilte en utbrent rockestjerne. Chaykin ble kåret til beste skuespiller på den femtende Genie Awards for sine skuespiller-prestasjoner. I 1999 var han med i filmen Entrapment, der hovedpersonene ble spilt av Sean Connery og Catherine Zeta-Jones. Wikipedia

60 år
Jerry Doyle (Skuespiller)
1956 - 2016

Jerry Doyle (USA)

Skuespiller, politiker

Født:
16. juli 1956

Døde:
27. juli 2016 (60 år)

Jerry Doyle var en amerikansk skuespiller. Han er mest kjent for sine rolle som «Michael Garibaldi» i science fiction serien Babylon 5. Wikipedia

73 år
Sam Shepard (Skuespiller)
1943 - 2017

Sam Shepard (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Shepard Rogers III

Født:
5. november 1943

Døde:
27. juli 2017 (73 år)

Sam Shepard var en amerikansk skuespiller og dramatiker. Han skrev omkring 60 drama, 30 filmmanus og spilte selv i 70 filmer eller TV-serier. Shepard fikk gullpalmen i Cannes for Paris, Texas og ble som skuespiller Oscar-nominert for The Right Stuff. Han fikk Pulitzer-prisen for Buried Child. Han regisserte selv Silent Tongue og Far North. Sammen med Bob Dylan skrev han til «Brownsville Girl» til Dylans album Knocked Out Loaded og manus til Renaldo and Clara.

Shepard fikk barn med skuespilleren O-Lan Jones og med skuespilleren Jessica Lange som han hadde et langvarig forhold til. Han hadde også et velkjent forhold til Patti Smith. Han døde av ALS. Wikipedia

<<
27. Juli
>>