Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

27. Juli

Om dagen

27. Juli er dag 209 i 2024, og er i uke 30. Det er 157 dager igjen av året.

Historie

34 år siden

1989: I Sverige blir Christer Pettersson dømt til livsvarig fengsel for mordet på statsminister Olof Palme

Christer Pettersson var en kjent svensk alkohol- og narkotikamisbruker og til sin død mistenkt for Palmemordet, drapet på Sveriges statsminister Olof Palme den 28. februar 1986.

Den 22. desember 1970 knivstakk Pettersson en for ham ukjent person med bajonett. Offeret døde, og Pettersson ble i 1974 dømt for drapet.

Den 14. desember 1988 ble Pettersson anholdt for mordet på Olof Palme. Den 27. juli 1989 ble han i Stockholm tingsrätt funnet skyldig og dømt til livsvarig fengsel. Dommen ble avsagt under dissens hvor lekdommerne stemte for domsfellelse mens de to juridiske dommerne ønsket Pettersson frikjent. Den 2. november samme år ble han frifunnet av en enstemmig Svea hovrätt på grunn av manglende bevis og feil begått under vitnekonfrontasjon.

Pettersson var med varierende grad av sannsynlighet blitt identifisert av blant andre Olof Palmes hustru Lisbet, og hans utseende stemte med enkelte signalementer av gjerningsmannen. Begge rettsinstansene fant det bevist at Pettersson hadde vært utenfor Grand kino mordkvelden, hvilket han selv benektet. Hans forklaring har stort sett vært at det godt kan ha vært han som gjorde det, men at han ikke husker noen ting fra tidsrommet drapet skjedde.

I 1997 innleverte riksåklagaren en gjenopptagelsesbegjæring til Högsta domstolen, men på grunn av manglende bevis ble begjæringen avvist.

Han døde i 2004 på Karolinska Universitetssjukhuset like nord for Stockholm etter at han ble lagt inn med brudd på hjerneskallen, samtidig som han hadde dårlig allmentilstand etter lengre tids rusmisbruk og perioder hvor han i praksis levde på gaten i Stockholm. Wikipedia
53 år siden

1970: Aksjonister oppretter teltleir i traseen for anleggsvei for den planlagte utbyggingen av Mardølavassdraget

Mardøla-aksjonen var flere mindre aksjoner sommeren 1970 mot kraftutbygging i Eikesdal i Møre og Romsdal, i fjellheimen mellom Nesset kommune og Rauma kommune. Aksjonen var en viktig symbolhendelse for betydningen av å ta vare på urørt natur. Aksjonen ble særlig kjent på grunn av den høye Mardalsfossen i Eikesdal, som skulle legges i rør.

Mardøla-aksjonen var den første aksjonen tok ansvar for. Dette var en ideologisk begrunnet, ikke-voldelig direkte aksjon, noe som gjorde den enestående i sin tid. I aksjonene ble det tatt i bruk sivil ulydighet som middel i motstand mot kraftutbygging, noe som var nytt i Norge. Lederne for aksjonen ble fjernet av politiet etter at det ble organisert en leir ved anleggsveiens trasé. Blant de flere hundre aksjonistene var flere kjente personer, blant annet filosofene Arne Næss og Sigmund Kvaløy Sætreng så vel som politikeren Odd Einar Dørum. Aksjonen ble støttet av lokalbefolkningen i Eikesdal og Eresfjord. Men aksjonistene måtte trekke seg tilbake etter trusler fra andre romsdalinger, særlig var det motstand i Rauma kommune som ville få inntekter av kraftutbyggingen.

Det ble utbygging av vassdraget og Mardalsfossen er tørrlagt det meste av året. Bare noen uker i turistsesongen hver sommer åpnes den til nær sin opprinnelige vannføring.

Samarbeidsgruppene for natur- og miljøvern ble startet i 1969 av en gruppe filosofer, fjellklatrere og fotturister. skulle være en motvekt til de miljøvernorganisasjonene som drev «skrivebordsarbeid», og skulle heller konsentrere seg om konkret arbeid. Dette skulle oppnås gjennom en «anti-organisasjon» der saken, og ikke organisasjonen i seg selv, var målet. Parentesen rundt navnet skulle symbolisere dette. Den første aksjonen tok ansvaret for var aksjonen mot utbygging av Mardalsfossen i Eikesdal i 1970. Aksjonen var enestående fordi den var en ideologisk begrunnet direkte aksjon. Lokalbefolkningen i Eikesdal og Eresfjord støttet de aktive i aksjonen, men aksjonistene måtte trekke seg tilbake etter trusler fra andre romsdalinger. Det nye med Mardøla-aksjonen var at sivil ulydighet ble tatt i bruk som middel i motstand mot kraftutbygging. Sivil ulydighet ble senere benyttet i stor målestokk av bla. Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget under kampen mot utbygging av Altavassdraget på slutten av 1970-tallet.

Protester mot utbygging av vannkraft var mye av grunnlaget for å bygge opp en slagkraftig natur- og miljøvernsbevegelse i Norge. Etter Mardøla-aksjonen ble det laget en film Kampen om Mardøla, og det ble skrevet flere bøker. Wikipedia
70 år siden

1953: Koreakrigen tar slutt, da FN aksepterer Indias forslag til våpenhvile

Koreakrigen var en væpnet konflikt som varte fra 25. juni 1950 til 27. juli 1953 da en våpenhvile trådte i kraft. Teknisk sett pågår konflikten fremdeles ettersom det aldri ble etablert en varig fredsavtale etter at kamphandlingene opphørte. En deklarasjon om fred ble signert mellom de to koreanske statene 4. oktober 2007 og målet er å erstatte våpenhvilen med en fredsavtale.

Konflikten var geografisk begrenset til den koreanske halvøy og omfattet to parter. På den ene siden stod Nord-Korea støttet av Kina og Sovjetunionen, mens den andre siden bestod av Sør-Korea støttet av en USA-ledet FN-styrke.

Våpenhvileforhandlingene pågikk i to år, først i den gamle koreanske hovedstaden Kaesong som nå ligger i det sørlige Nord-Korea. Det store problemet under forhandlingene var spørsmålet om hjemsendelse av krigsfangene. da en rekke kinesere og nordkoreanere nektet å reise tilbake, noe som var uakseptabelt for de kinesiske og nordkoreanske myndighetene. I den endelige våpenhvileavtalen ble det satt opp en nøytral kommisjon for å håndtere dette spørsmålet.

29. november 1952 reiste den nyvalgte amerikanske presidenten Dwight D. Eisenhower til Korea for å se hva som måtte til for å få avsluttet krigen. Etter at FN hadde akseptert Indias forslag til våpenhvile ble en avtale inngått 27. juli 1953, med en delelinje omtrent rundt den 38. breddegrad og da avtalen var akseptert av alle parter, ble det opprettet en demilitarisert sone som siden har blitt bevoktet av deltakerne i krigen. Wikipedia

Fødsler

33 år
Indiana Evans (Skuespiller)
1990

Indiana Evans (Australia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Indiana Rose Evans

Født:
27. juli 1990 (33 år)

Indiana Evans er en australsk skuespiller. Hun er mest kjent for rollene sine i Home and Away og Snobs. I Home and Away hadde Evans rollen som Matilda Hunter, en 17 år gammel jente. Hun spilte Matilda fra 2004 til 2008. I 2005 var hun nominert for Beste nykommer for rollen som Matilda på Logie Award. For øyeblikket spiller hun havfruen Bella i serien H2O: Just Add Water. Wikipedia

54 år
Thomas Seltzer (Musiker)
1969

Thomas Seltzer (USA)

Musiker, programleder

Født:
27. juli 1969 (54 år)

Thomas Seltzer, også kjent under artistnavnet Happy-Tom, er en amerikansk musiker (bass, trommer og gitar) og programleder, mest kjent som bassist i Turboneger og programleder for TV-programmene Trygdekontoret og Natta, Norge.

Seltzers slekt på morssiden er fra Ådalsbruk i Løten kommune på Hedmarken. Seltzer-slekta er opprinnelig fra Midland i Texas i USA, men han vokste opp med en fem år eldre bror i Superior i Wisconsin. Seks år gammel flyttet han til Nesodden i Akershus i 1975.

Sammen med Pål Bøttger Kjærnes og Rune Grønn startet han Turboneger rundt juletider i 1988. I tillegg til å være bandets bassist, er han også låtskriver og spilte en periode slagverk i bandet. Han har også spilt i bandene Akutt Innleggelse, The Vikings og Anal Babes.

Seltzer er også programleder på fjernsyn og har siden februar 2009 ledet diskusjonsprogrammet Trygdekontoret på NRK3. For programmet ble han kåret til beste mannlige programleder under Gullruten 2012 og Gullruten 2013. Han har også jobbet som trend/markeds-analytiker, og han har studert psykologi.

I forbindelse med Kampanjes «Social media days 2013» ble Seltzer kåret til årets medienavn 2012. Wikipedia

53 år
Hans-Christian Gabrielsen (Fagforeningsleder)
1967 - 2021

Hans-Christian Gabrielsen (Norge)

Fagforeningsleder, LO-leder

Født:
27. juli 1967 (56 år siden)

Døde:
9. mars 2021 (53 år) (Hjertesvikt ) (3 år siden)

Hans-Christian Gabrielsen var en norsk fagforeningsleder fra Slemmestad i Asker, tidligere Røyken kommune. Fra 11. mai 2017 og til sin død den 9. mars 2021 var han leder i LO.

Gabrielsen tok fagbrev som prosessoperatør på Tofte Industrier, hvor han var ansatt fra 1984 til 1995. I fagforeningen på Tofte var han ungdomstillitsvalgt, ble nestleder i 1994 og overtok som leder i 1995.

Han ble ansatt i Fellesforbundet i 1996 og ble valgt til 2. nestleder på landsmøtet i forbundet i 2003.

Gabrielsen var medlem av kommunestyret i Røyken for Arbeiderpartiet fra 1995 til 2003. Han ble valgt til 2. nestleder i LO på LO-kongressen i 2013 og til LO-leder på LOs 34. ordinære kongress i mai 2017.

Gabrielsen døde i sitt hjem på Slemmestad 9. mars 2021, antageligvis av hjertesvikt. Wikipedia

59 år
Rex Brown (Musiker)
1964

Rex Brown (USA)

Musiker, bassist, gitarist, vokalist

Født:
27. juli 1964 (59 år)

Rex Robert Brown er en amerikansk musiker. Han var bassist for det amerikanske heavy metal bandet Pantera helt til 2003. Sammen med tidligere Pantera vokalist Phil Anselmo, ble han med i bandet Down. Wikipedia

63 år
Kurt Oddekalv (Miljøverner)
1957 - 2021

Kurt Oddekalv (Norge)

Miljøverner, byggmester

Født:
27. juli 1957 (66 år siden)

Døde:
11. januar 2021 (63 år) (Drukningsulykke) (3 år siden)

Kurt Willy Oddekalv var en norsk miljøverner og miljøaktivist. Oddekalv var leder av Norges Miljøvernforbund fra opprettelsen i 1993 til sin død i 2021. Han omkom etter å ha gått gjennom isen i Bahusvatnet på Kalandseidet i Bergen, 11. januar 2021.

Oddekalv var utdannet tømrer. Før Oddekalv ble miljøverner på heltid tidlig på 1990-tallet, jobbet han ti år som byggmester. Han var også innom Heimevernet. I sin tid i militæret ble han sersjant og var en periode befal for senere statsminister Jens Stoltenberg: «Jeg husker at jeg tildelte ham en del armhevinger for ikke å ha orden på skoene sine.»

Oddekalv ble først kjent i media for å ha ledet en gruppe miljøaktivister i å stenge et bossdeponi i Fana. Han kjempet også mot sprøytemidler i jordbruket, Hardangerbrua og Norzink på 1990-tallet. Senere har han hatt mye fokus på oppdrettsnæringen, siden 2008 med katamaranen MS «Miljødronningen».

Oddekalv var tidligere leder av Naturvernforbundet Hordaland, men trakk seg fra vervet i 1993 etter intern uenighet og ble i juni samme år ekskludert av landsmøtet i Norges Naturvernforbund. Sammen med andre utbrytere fra Naturvernforbundet startet han Norges Miljøvernforbund i mai 1993. Naturvernforbundet begrunnet utkastelsen med at han hadde opptrådt illojalt, forsøkt å løsrive fylkeslaget i Hordaland som en egen organisasjon, jobbet direkte mot organisasjonens syn og opptrådt mot ansatte og tillitsvalgte på en sjikanøs måte.

I 2008 inngikk Oddekalvs selskap Miljødronningen AS en avtale med Fjellstrand AS om å leie en miniubåt som skulle benyttes til å avdekke forurensning i norske fjorder. Etter hvert klarte ikke selskapet å betjene leien, og avtalen måtte avbrytes. Fjellstrand krevde da erstatning for brutt avtale, mens Oddekalv på sin side nektet å utlevere miniubåten. Namsfogden måtte til slutt beslaglegge miniubåten, og Miljødronningen AS ble dømt til å betale 10 millioner i erstatning til Fjellstrand. Selskapet var da allerede hardt presset økonomisk, men redningen kom fra milliardæren Trond Mohn. Totalt har han sponset Oddekalvs virksomhet med rundt 60 millioner.

I 2008 ble Oddekalv politianmeldt av teleselskapet MTU etter at han hadde ødelagt en av deres mobilmaster i Oslo. I 2010 ble han dømt for hærverk og måtte betale 39.000 kr i erstatning.

I 2014 ble Oddekalv ilagt 50.000 kr i bot etter et stunt fra 2011 hvor han sprøytet en melkeblanding mot et oppdrettsanlegg fra båten «Miljødronningen». På forhånd hadde han varslet media om at han kom til å sprøyte rotenon, noe som i så fall ville ha drept de 770.000 ørretene som var i oppdrettsanlegget.

Kurt Willy Oddekalv døde 11. januar 2021 da han gikk gjennom isen på Bahusvatnet sør i Bergen. Wikipedia

66 år
Jørn Hoel (Musiker)
1957

Jørn Hoel (Norge)

Musiker, komponist

Født:
27. juli 1957 (66 år)

Jørn Hoel er en norsk musiker, komponist og sanger. Han er kjent som soloartist og for sitt samarbeid med Steinar Albrigtsen og Tom Pacheco. Han er også kjent for sin hese røst, noe som skyldes at han er født med brusk på stemmebåndet. Wikipedia

61 år
Maury Chaykin (Skuespiller)
1949 - 2010

Maury Chaykin (USA)

Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller

Født:
27. juli 1949 (74 år siden)

Døde:
27. juli 2010 (61 år) (13 år siden)

Maury Chaykin var en amerikansk-født canadisk skuespiller.

Han er mest kjent for sin rolle som detektiven Nero Wolfe. Hans far, Irving J. Chaykin (1912–2007), ble også født i Brooklyn, og var professor i regnskap ved City College of New York. Hans mor, Clarice Chaykin, ble født i Manitoba, Canada og var sykepleier.

Chaykin studerte drama ved State University of New York i Buffalo. Deretter flyttet han til Toronto, Ontario, der han bodde frem til sin død. Han var gift med den kanadiske skuespilleren Suzannah Hoffmann, som han hadde en datter, Rose, sammen. Maury Chaykin døde i Toronto 27. juli 2010, på hans 61ste bursdag, på grunn av komplikasjoner med en infeksjon i hjerteklaffen.

Chaykin hadde sin første hovedrolle i Whale Music fra 1994, hvor han spilte en utbrent rockestjerne. Chaykin ble kåret til beste skuespiller på den femtende Genie Awards for sine skuespiller-prestasjoner. I 1999 var han med i filmen Entrapment, der hovedpersonene ble spilt av Sean Connery og Catherine Zeta-Jones. Wikipedia

76 år
Lars Pirak (Kunstner)
1932 - 2008

Lars Pirak (Sverige)

Kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Nils Pirak

Født:
27. juli 1932 (91 år siden)

Døde:
2. oktober 2008 (76 år) (15 år siden)

Lars Nils Pirak var en samisk kunstner og duodjiutøver (kunsthåndverker) fra Jokkmokk.

Pirak vokste opp i Luovaluokta i Tuorpon sameby med en blandet lulesamisk og nordsamisk bakgrunn. Han markerte seg allerede i ung alder som kunstner, og har gjort offentlige utsmykninger ved Samernas folkhögskola i Jokkmokk og på Piteå stadshus. Han er kjent for å ha fornyet samisk kunsthåndverk, og er representert i museer over hele verden. Han fikk sitt gjennombrudd med arbeider i hard sløyd: kniver, bokser og andre arbeider i tre og reinshorn. Hans saltkarsryper i horn, med skjeskaftet formet som en bred fuglestjert, er godt kjent. Han malte både i akvarell og olje og var aktiv som joiker.

Lars Pirak ble utnevnt til æresdoktor ved Umeå universitet 2003. Tildelingen ble begrunnet med at «I sin konstnärliga gärning är Lars Pirak en förmedlare av den gamla samiska kulturen till kommande släktled». Han ble tildelt Norrbottens läns «heders- och förtjänststipendium» 2006. Wikipedia

86 år
Jerry Van Dyke (Skuespiller)
1931 - 2018

Jerry Van Dyke (USA)

Skuespiller, komiker, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jerry McCord Van Dyke

Født:
27. juli 1931 (92 år siden)

Døde:
5. januar 2018 (86 år) (6 år siden)

Jerry McCord Van Dyke var en amerikansk skuespiller, musiker og komiker. Han var den yngre broren til Dick Van Dyke. Van Dyke debuterte som tv-skuespiller på «The Dick Van Dyke Show» med flere gjesteopptredener som Rob Petries bror Stacey. Wikipedia

90 år
Shirley Williams (Politiker)
1930 - 2021

Shirley Williams (Storbritannia)

Politiker, baronesse

Fullt navn / Fødenavn:
Shirley Vivian Teresa Brittain Catlin

Født:
27. juli 1930 (93 år siden)

Døde:
12. april 2021 (90 år) (3 år siden)

Shirley Williams, baronesse Williams av Crosby, var en britisk politiker og akademiker. Hun var opprinnelig parlamentsmedlem for Labour Party, men brøt ut og startet det sosialdemokratiske partiet i 1981. I 2001–2004 var hun leder for det liberaldemokratiske partiet i House of Lords. Hun utga en rekke bøker om politiske problemstillinger. Wikipedia

89 år
Ambjørg Sælthun (Politiker)
1922 - 2012

Ambjørg Sælthun (Norge)

Politiker, gårdbruker

Født:
27. juli 1922 (101 år siden)

Døde:
2. januar 2012 (89 år) (12 år siden)

Ambjørg Sælthun var en bonde og norsk politiker (Sp), kjent som den første kvinnelige stortingsrepresentant fra Sogn og Fjordane.

Etter realskole i Bergen 1938 og Sjåstad husmorskole i Lier 1940 studerte hun sykepleie ved Ullevål sjukehus før hun i 1945 giftet seg med O. Sælthun. Hun bosatte seg i Lærdal og var i kommunestyret 1971-75. Etter å ha vært vararepresentant til Stortinget fra Sogn og Fjordane 1969-73, møtte hun fast 1972-73 for John Austrheim som måtte være samferdselsminister. Da hun i 1973 ble fast innvalgt, var hun fylkets første faste kvinnelige stortingsrepresentant og forble møtende frem til 1985. I tiden 1981-85 også vararepresentant til Stortingets presidentskap. Ellers hadde hun mange verv. Hun og Ragnhild Queseth Haarstad stod bak en større tverrpolitisk kvinneaksjonen mot pornografi på slutten av 1970-tallet der over 30 organisasjonar trådte til.

Hun var flere ganger vinner ved Landskappleiken, og var mor til blant andre Ragnhild Sælthun Fjørtoft. Wikipedia

88 år
Olaf Poulsen (Idrettsleder)
1920 - 2008

Olaf Poulsen (Norge)

Idrettsleder

Født:
27. juli 1920 (103 år siden)

Døde:
27. september 2008 (88 år) (15 år siden)

Olaf Poulsen var en norsk idrettsleder. Allerede som tenåring ble han valgt inn i styret i skøytegruppa i Oslo Idrettslag. I 1966 ble han medlem av styret Norges Skøyteforbund, han ble president i forbundet i 1969 og var president frem til 1973. I 1971 ble han styremedlem i Det internasjonale skøyteforbundet, og der overtok han som president fra 1980, han virket som president helt frem til 1994.

Han var også medlem av Den internasjonale olympiske komitéen fra 1992 til 1994.

Han ble tildelt høyeste utmerkelse både i Norges Skøyteforbund (gullmerket) og i Det internasjonale skøyteforbundet (Honorary President). Wikipedia

44 år
Ivar F. Andresen (Operasanger)
1896 - 1940

Ivar F. Andresen (Norge)

Operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
Ivar Frithiof Andresen

Født:
27. juli 1896 (127 år siden)

Døde:
24. november 1940 (44 år) (83 år siden)

Ivar Frithiof Andresen var en kjent norsk operasanger (bass). Han er anerkjent som en av de største Wagner-tolkerne i sin generasjon.

Ivar F. Andresen studerte blant annet under Siegfried Wagner, sønn av Richard Wagner, i tillegg til den offisielle utdannelsen ved den kongelige operaskolen i Stockholm. Andresen vokste opp på Vindern i Oslo, som nabo til den senere berømte sangerinnen Kirsten Flagstad.

Ivar F. Andresen debut var i Stockholm, som Farao i Aida i 1919, 23 år gammel. Han jobbet ved Kungliga Teatern (nå Kungliga Operan) i perioden 1921-26. Han kom til Dresden, hvor han var fra 1926 til 1931, og fortsatte så til Deutsches Opernhaus i Berlin (1931–1935). Han gjestet også Bayreuth Festspielhaus, et operahus bygget spesielt for Wagners oppsetninger (1927–31) og Metropolitan Opera i New York (1930–1932).

Andresen var den første nordmann til å opptre ved Metropolitan Opera i New York, den 11/1/1930, i Wagners opera Den flyvende Hollender, i rollen som «Daland». Lawrence Gilman, kritiker i The New York Herald Tribune, kunne meddele følgende etter Andresens innsats:

«An excellent foil was the Daland of Mr. Ivar Andresen, who, as a newcomer to the Metropolitan, brought with him a high reputation as possessor of a beautiful and well used voice».

Senere skulle det bli flere oppsetninger både i New York og Philadelphia i Pennsylvania.

Andresen gjorde også plateinnspillinger, blant annet for Polyphon. I 2006 ble det utgitt en CD med opptak fra et utvalg av Andresens sanger på Preiser Records ved navn: Ivar Andresen sings Wagner. Wikipedia

71 år
Giosuè Carducci (Poet)
1835 - 1907

Giosuè Carducci (Italia)

Poet, lyriker, journalist, politiker, lærer

Fullt navn / Fødenavn:
Giosuè Alessandro Giuseppe Carducci

Født:
27. juli 1835 (188 år siden)

Døde:
16. februar 1907 (71 år) (117 år siden)

Giosue Carducci var en italiensk poet, av mange regnet som det moderne Italias uoffisielle nasjonalpoet.

Carducci tok doktorgraden i 1856 og jobbet siden som lærer og foreleser, blant annet som professor i italiensk ved universitetet i Bologna. Selv om hans ry som skjønnlitterær forfatter først og fremst er fundert på hans poesi, skrev han også en anseelig mengde prosa. Han vant Nobelprisen i litteratur i 1906.

Castagneto Carducci, stedet hvor han vokste opp, er oppkalt etter ham. Wikipedia

90 år
George Biddell Airy (Astronom)
1801 - 1892

George Biddell Airy (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Astronom, matematiker, fysiker, universitetslærer

Født:
27. juli 1801 (222 år siden)

Døde:
2. januar 1892 (90 år) (132 år siden)

George Biddell Airy var en engelsk astronom.

Airy ble professor og direktør for observatoriet i Cambridge i 1828. I 1836–81 virket han som Astronomer Royal i ved Greenwich-observatoriet og i perioden 1871–73 var han samtidig president i Royal Society. Han ble adlet i 1872.

Airy ga ut Catalogue of 2,156 stars og foretok reduksjonene til måneobservasjoner, som helt siden 1750 hadde blitt gjort ved Greenwich-observatoriet, observerte solformørkelser blant annet i Göteborg i 1851 og tok initiativet til en omfattende engelsk gradmåling. Han utførte også teoretiske studier over gravitasjonen samt en del undersøkelser i fysikk (optikk og magnetisme) og i meteorologi. Airy var representant av Kungliga Vetenskapsakademien fra 1840. Wikipedia

Dødsfall

81 år
Einar Bruno Larsen (Ishockeyspiller)
1939 - 2021

Einar Bruno Larsen (Norge)

Ishockeyspiller, fotballspiller

Født:
17. november 1939 (84 år siden)

Døde:
27. juli 2021 (81 år) (2 år siden)

Einar Bruno Larsen var en norsk idrettsutøver. Han er mest kjent som fotball- og ishockeyspiller, men spilte også bandy og håndball. Larsen spilte hele karrieren for Vålerengens Idrettsforening.

Larsen debuterte på Vålerenga Fotball i 1957, og spilte tolv sesonger for klubben. Han fikk 155 toppseriekamper, og scoret 56 toppseriemål. Han ble seriemester for klubben i 1965, og ble klubbens toppscorer i 1957/58, 1959/60, 1960/61 og 1965. Larsen fikk tre landskamper for Norge, og scoret ett mål.

Larsen spilte tretten sesonger for Vålerenga Ishockey, i periodene 1959-67 og 1972-75. Han ble norgesmester seks ganger, og vant gullpucken som årets spiller i 1963. Larsen fikk 60 VM- og OL-kamper i ishockey og deltok blant annet under Vinter-OL 1964 i Innsbruck.

I håndball spilte Larsen for Grønland Idrettsforening. Med Grønland kom han til tre NM-finaler. Larsen fikk også to landskamper i håndball.

Einar Bruno Larsen var kjent som en munnrapp type, og var en av «bohemene» i Vålerenga på 60-tallet. Wikipedia

72 år
Dusty Hill (Musiker)
1949 - 2021

Dusty Hill (USA)

Musiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Michael Hill

Født:
19. mai 1949 (75 år siden)

Døde:
27. juli 2021 (72 år) (2 år siden)

Joseph Michael «Dusty» Hill var bassist og vokalist i bandet ZZ Top. Wikipedia

86 år
Kolbjørn Brekstad (Forfatter)
1932 - 2019

Kolbjørn Brekstad (Norge)

Forfatter, lærer

Født:
31. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
27. juli 2019 (86 år) (4 år siden)

Kolbjørn Brekstad var en norsk lærer og forfatter.

Han var utdannet lærer og arbeidet 30 år som lærer, rektor og skolesjef i Leksvik og Vikna før han debuterte offisielt som forfatter i 1985 med romanen Stank av mennesker. For denne romanen ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris. I yngre år skrev Brekstad Knut Gribb-fortellinger under psevdonymet Allen (Allan) Bergen. Han fikk Vikna kommunes kulturpris i 1987. De siste årene av livet var han bosatt i Sverige. Wikipedia

73 år
Sam Shepard (Skuespiller)
1943 - 2017

Sam Shepard (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Shepard Rogers III

Født:
5. november 1943 (80 år siden)

Døde:
27. juli 2017 (73 år) (6 år siden)

Sam Shepard var en amerikansk skuespiller og dramatiker. Han skrev omkring 60 drama, 30 filmmanus og spilte selv i 70 filmer eller TV-serier. Shepard fikk gullpalmen i Cannes for Paris, Texas og ble som skuespiller Oscar-nominert for The Right Stuff. Han fikk Pulitzer-prisen for Buried Child. Han regisserte selv Silent Tongue og Far North. Sammen med Bob Dylan skrev han til «Brownsville Girl» til Dylans album Knocked Out Loaded og manus til Renaldo and Clara.

Shepard fikk barn med skuespilleren O-Lan Jones og med skuespilleren Jessica Lange som han hadde et langvarig forhold til. Han hadde også et velkjent forhold til Patti Smith. Han døde av ALS. Wikipedia

60 år
Jerry Doyle (Skuespiller)
1956 - 2016

Jerry Doyle (USA)

Skuespiller, politiker

Født:
16. juli 1956 (67 år siden)

Døde:
27. juli 2016 (60 år) (7 år siden)

Jerry Doyle var en amerikansk skuespiller. Han er mest kjent for sine rolle som «Michael Garibaldi» i science fiction serien Babylon 5. Wikipedia

61 år
Maury Chaykin (Skuespiller)
1949 - 2010

Maury Chaykin (USA)

Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller

Født:
27. juli 1949 (74 år siden)

Døde:
27. juli 2010 (61 år) (13 år siden)

Maury Chaykin var en amerikansk-født canadisk skuespiller.

Han er mest kjent for sin rolle som detektiven Nero Wolfe. Hans far, Irving J. Chaykin (1912–2007), ble også født i Brooklyn, og var professor i regnskap ved City College of New York. Hans mor, Clarice Chaykin, ble født i Manitoba, Canada og var sykepleier.

Chaykin studerte drama ved State University of New York i Buffalo. Deretter flyttet han til Toronto, Ontario, der han bodde frem til sin død. Han var gift med den kanadiske skuespilleren Suzannah Hoffmann, som han hadde en datter, Rose, sammen. Maury Chaykin døde i Toronto 27. juli 2010, på hans 61ste bursdag, på grunn av komplikasjoner med en infeksjon i hjerteklaffen.

Chaykin hadde sin første hovedrolle i Whale Music fra 1994, hvor han spilte en utbrent rockestjerne. Chaykin ble kåret til beste skuespiller på den femtende Genie Awards for sine skuespiller-prestasjoner. I 1999 var han med i filmen Entrapment, der hovedpersonene ble spilt av Sean Connery og Catherine Zeta-Jones. Wikipedia

100 år
Bob Hope (Komiker)
1903 - 2003

Bob Hope (USA)

Komiker, skuespiller, sanger, skribent, manusforfatter, bokser, programleder, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Leslie Townes Hope

Født:
29. mai 1903 (121 år siden)

Døde:
27. juli 2003 (100 år) (20 år siden)

Bob Hope var en britisk-amerikansk komiker og skuespiller.

Han hadde en omfattende filmkarrière, og fikk status som noe av en institusjon innen amerikansk underholdning. Han drev med en del veldedig arbeide, og opptrådte ofte og gjerne for amerikanske soldater i krigsområder. Hope var spesielt berømt for sine karakteristiske korte vitser, strukturert som tre- eller firelinjers replikker. Wikipedia

60 år
Muhammed Reza Pahlavi (Iransk sjah)
1919 - 1980

Muhammed Reza Pahlavi (Iran)

Iransk sjah, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Muhammed Reza Sjah Pahlavi

Født:
26. oktober 1919 (104 år siden)

Døde:
27. juli 1980 (60 år) (43 år siden)

Muhammed Reza Sjah Pahlavi var den siste sjahen av Iran, den andre av huset Pahlavi, og hersket fra 1941 til 1979. Han hadde titlene Sjâhansjâh («kongenes konge») og Aryamehr («ariernes lys»).

Wikipedia

73 år
Marta Steinsvik (Forfatter)
1877 - 1950

Marta Steinsvik (Norge)

Forfatter, redaktør, journalist, oversetter

Født:
23. mars 1877 (147 år siden)

Døde:
27. juli 1950 (73 år) (73 år siden)

Marta Steinsvik var en norsk forfatter og oversetter. Hun var en forkjemper for kvinnesak og nynorsk og en pioner innen antroposofien i Norge. Steinsvik agiterte som protestantisk kristenfundamentalist kraftig mot jøder og katolikker. Hun studerte blant annet teologi ved Menighetsfakultetet, men sluttet i protest i 1922 uten å fullføre studiet. Wikipedia

70 år
Lina Sandell (Skribent)
1832 - 1903

Lina Sandell (Sverige)

Skribent, salmedikter, lyriker, teolog

Fullt navn / Fødenavn:
Karolina Wilhelmina Sandell

Født:
3. oktober 1832 (191 år siden)

Døde:
27. juli 1903 (70 år) (120 år siden)

Carolina (Lina) Vilhelmina Sandell, gift Berg var dikter, teolog, forfatter og salmeforfatter. Hun skrev oftest under signaturen L.S., og navnet hennes oppgis med hennes pikenavn, kun mannens etternavn, eller begge disse navnene i ulike kombinasjoner.

Lina Sandell var redaktør ved mannens (Carl Oscar Berg) bokforlag i Stockholm. Hun forfattet først og fremst tekster til bruk i søndagsskolen. Hun utgav Berättelser för söndagsskolan (1870–1874), Samlade sånger (2 bind, 1882-1885), kalenderen Korsblomman (1865- 1902) og en mengde oversettelser. Fra 1889 var hun redaktør for et religiøst tidsskrift. Hun skrev over 1 700 dikt, bl.a. Tryggere kan ingen vara (norsk: Ingen er så trygg i fare), Blott en dag samt Jag kan icke räkna dem alla, hvorav flere siden har fått melodier.

Lina Sandell Berg døde i 1903, 70 år gammel. På gravsteinen på Solna kirkegård i Stockholm står hennes egne ord: «Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara».

I hennes barndomshjem, Fröderyds prästgård, finnes det i dag et lite museum, Lina Sandell-gården, og utenfor minnegården, under det 300 år gamle asketreet, der hun satt mens hun skrev, står Axel Wallenbergs statue av Lina Sandell.

Det norske plateselskapet Kirkelig Kulturverksted utgav i 1998 albumet Blott en dag, der Carola Häggkvist synger salmer av Lina Sandell. Wikipedia

<<
27. Juli
>>