Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

31. Oktober

Om dagen

31. Oktober er dag 305 i 2024, og er i uke 44. Det er 61 dager igjen av året.

Historie

15 år siden

2008: Musikeren, bokseren og boksetreneren John Klemetsen dør av kreft, 70 år gammel

John «Big John» Klemetsen var en norsk musiker, bokser og boksetrener. Han var best kjent som manager for sønnen Ole «Lukkøye» Klemetsen.

Fra 1960 spilte Klemetsen i bandet Johnny Band, og i 1965–1966 fikk de stor suksess med sangen «Ola var fra Sandefjord».

John jobbet tett med Ole Klemetsen under hans boksekarrière, og flyttet blant annet med sønnen da han dro til USA for å bli profesjonell. John Klemetsens involvering i «Lukkøyes» karriere var til tider kontroversiell i boksemiljøet, blant annet gikk Ronald Larsen i bokseforbundet hardt ut mot John og Oles opplegg under OL i Barcelona.

Etter at sønnens boksekarrière tok slutt spilte John Klemetsen sammen med sønnene Ole og «Little John» i bandet Team Klemetsen.

I 2008 ble det laget en dokumentarfilm, Blod & ære, om samarbeidet mellom far og sønn. John Klemetsen mottok i 2008 Norges Bokseforbunds Diplom for fortjenestefullt arbeid for norsk boksing.

Klemetsen døde 31. oktober 2008 av kreft. Wikipedia
39 år siden

1984: Den indiske statsministeren Indira Gandhi myrdes i et attentat

Indira Gandhi ble valgt til statsminister i 1966, da hennes fars etterfølger døde. Hun fortsatte som leder for en mindretallsregjering etter oppløsningen av Kongresspartiet i 1969. Ved parlamentsvalget i 1971 vant hun en stor seier med slagordet «Avskaff fattigdommen». Senere ble hun anklaget og dømt for misligheter under valgkampen.

Som partileder og regjeringssjef lanserte Gandhi et omfattende sosialt reformprogram, som i liten grad ble realisert. Viktige reformer var nasjonalisering av bankene og avskaffelse av maharajaenes privilegier. Etter fire års prosess ble hun i 1975 kjent skyldig i maktmisbruk under sin personlige valgkamp i 1971, og fradømt statsministerembetet og retten til alle andre offentlige verv i seks år. Før ankesaken var behandlet av Indias høyesterett, innførte Gandhi unntakstilstand, og titusenvis av mennesker ble arrestert. Etter 21 måneders strengt autoritært styre utskrev hun nyvalg i mars 1977. Det endte med stort nederlag for Kongresspartiet; hun mistet selv sitt mandat.

I 1978 brøt hun med Kongresspartiet og dannet et nytt parti, India National Congress (I)- I for Indira. Etter partiets seier i 1980 ble hun på ny statsminister. Hun ble valgt til leder for bevegelsen alliansefrie land i 1983. I sin siste regjeringstid var hun særlig opptatt av å verne Indias enhet mot regional oppsplitting. I juni 1984 gav hun hæren ordre om å storme helligdommen Det gylde tempel i Amritsar, som var besatt av militante sikher. Ved en hevnaksjon 31. oktober 1984 ble hun skutt ned og drept av to sikher fra sin egen livvakt. Wikipedia
82 år siden

1941: Etter 14 års arbeid står klippestatuene på Mount Rushmore ferdige

Mount Rushmore National Memorial, i dagligtale Mount Rushmore, er et nasjonalt minnesmerke som ligger i Keystone, Sør-Dakota, USA. Minnesmerket omfatter en park på 5 km².

Mellom 1927 og 31. oktober 1941 laget den dansk-amerikanske skulptøren Gutzon Borglum og 400 andre arbeidere den 18 meter høye bysten av presidentene George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln for å markere landets 150-årsjubileum. Besøkende til parken kommer først og fremst dit for å se granittskulpturene, men det er også mulig å besøke studioet som ble brukt under arbeidene, og som ble bygd i 1939 under anvisning av kunstneren. Her finnes unike gipsmodeller og instrumenter som har tilknytning til arbeidene utstilt.

Nylig ble nye fasiliteter for besøkende ferdigstilt etter en ti år lang byggeprosess. Disse inneholder et nytt besøksenter og et museum, samt en tursti (The Presidential Trail) som gir en bedre utsikt til fjellskulpturen.

Rushmorefjellet er tilholdssted for mange dyr og planter som hører til i Black Hills i Sør-Dakota. De geologiske formasjonene i hjertet av Black Hills regionen er også tydelig i Rushmorefjellet, og inkluderer store samlinger av granitt. Wikipedia

Fødsler

23 år
Willow Smith (Sanger)
2000

Willow Smith (USA)

Sanger, skuespiller, komponist, musiker, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Willow Khloe Reign Smith

Født:
31. oktober 2000 (23 år)

Willow Camille Reign Smith er en amerikansk sangerinne.

Hennes første hit var låta «Whip my hair» som kom ut i september 2010. Musikkvideoen ble laget av den norske regissøren Ray Kay.

I 2007 hadde hun en rolle i I Am Legend hvor hun spilte datteren til hovedrollen som spilles av hennes far Will Smith.

Hun har to brødre, Jaden Smith (som har spilt i Karate Kid) og halvbroren Trey Smith. Wikipedia

35 år
Sébastien Buemi (Formel 1-fører)
1988

Sébastien Buemi (Sveits)

Formel 1-fører

Født:
31. oktober 1988 (35 år)

Sébastien Olivier Buemi er en sveitsisk racerfører. Fra 2009 til 2011 kjørte han i Formel 1 for Toro Rosso-teamet. Wikipedia

42 år
Frank Iero (Gitarist)
1981

Frank Iero (USA)

Gitarist, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Frank Anthony Iero, Jr.

Født:
31. oktober 1981 (42 år)

Frank Anthony Iero, Jr. er en Amerikansk musiker, kjent fra det alternative rockebandet My Chemical Romance, hvor han var rytmegitarist og backup-vokalist, og en rekke andre prosjekter. Han har foreløpig et solo-prosjekt nå kalt Frank Iero and The Future Violents (tidligere frnkiero andthe cellabration og Frank Iero and The Patience). Han utga et debutalbum kalt Stomachaches 26. August 2014. Wikipedia

47 år
Piper Perabo (Skuespiller)
1976

Piper Perabo (USA)

Skuespiller, TV-produsent

Født:
31. oktober 1976 (47 år)

Piper Lisa Perabo er en amerikansk skuespillerinne som fikk sitt gjennombrudd i Coyote Ugly i 2000.

I 2000, fikk Perabo en hovedrolle i The Adventures of Rocky and Bullwinkle som FBI agenten Karen Sympathy. Hennes neste rolle i Coyote Ugly gjorde henne berømt. Hun spilte rollen som Violet Sanford, a.k.a. «Jersey», en ung kvinne som flytter til New York for å følge sin drøm å bli sangskribent. Hun måtte ta timer i sang, gitar, piano og som bartender for å forberede seg til filmen - Trass i dårlig kritkk, var filmen en relativ bra suksess på kinoene, og hun vant en MTV Movie Award for «Best Music Moment» for «One Way or Another».

I 2001, spilte Perabo i en uavhengig canadisk film med tittelen Lost and Delirious, der hun spilte en student som forelsker seg i en kvinnelig klassekamerat. Året etter spilte hun rollen som en fransk utvekslingsstudent i Slap Her... She's French, som ikke ble sluppet i USA før etter to år, og da under den nye tittelen She Gets What She Wants. Filmen ble sluppet med sin originale tittel i Europa. I 2003, hadde hun en rolle som Nora Baker i Cheaper by the Dozen, som hun gjentok i oppfølgeren Cheaper by the Dozen 2.

Senere har Perabo spilt i andre filmer som The i Inside, Perfect Opposites, George and the Dragon, The Cave, Edison og The Prestige. Hun har også hatt en gjesterolle som ernæringsekspert i fjernsynsserien House. Hun har siden sommeren 2010 hatt hovedrollen i serien Covert Affairs hvor hun spiller en språkkyndig CIA-agent. Denne serien er nå i sin fjerde sesong. Wikipedia

59 år
Marco van Basten (Fotballspiller)
1964

Marco van Basten (Kongeriket Nederlandene)

Fotballspiller, fotballtrener, golfspiller

Født:
31. oktober 1964 (59 år)

Marco van Basten er en tidligere nederlandsk fotballspiller. Han spilte for Ajax Amsterdam og A.C. Milan i 1980-årene. Han blir regnet for å være en av tidenes beste angrepsspillere.

Van Basten spilte sin første kamp for Ajax i april 1982, og ble allerede på det tidspunktet omtalt som den nye Johan Cruijff.

I 1987 hentet Silvio Berlusconi van Basten til Milan for 800 000 dollar (ca. 5 mill. NOK pr 2007) sammen med Ruud Gullit, fulgt av Frank Rijkaard i 1988. I van Bastens første sesong vant Milan sitt første ligamesterskap på åtte år, men van Basten spilte bare elleve kamper og slet med en ankelskade. Til tross for dette viste han en imponerende form under EM 1988, blant annet med tre mål i kampen mot England og et fantastisk volleymål i finalen mot Sovjetunionen. Han ble kåret til FIFA World Player of the Year i 1993. Wikipedia

60 år
Rob Schneider (Skuespiller)
1963

Rob Schneider (USA)

Skuespiller, komiker, regissør, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Michael Schneider

Født:
31. oktober 1963 (60 år)

Robert Michael «Rob» Schneider er en amerikansk forfatter, skuespiller og komiker.

Schneider var medlem av staben i Saturday Night Live fra 1990-1994, og opptrer i flere filmer sammen med kompisen Adam Sandler. I tillegg til film og TV har Schneider opptrådt i musikkvideoen til sangen «Billy's Got His Beer Goggles On» av countrysangeren Neil McCoy. Wikipedia

60 år
Mikkey Dee (Trommeslager)
1963

Mikkey Dee (Sverige)

Trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Delaouglou

Født:
31. oktober 1963 (60 år)

Mikkey Dee er en gresk-svensk heavy metal-trommeslager.

Han spilte trommer for Motörhead fra 1992 til 2015, etter å ha blitt spurt av Lemmy Kilmister om å bli med i bandet siden 1985. Tidligere har han spilt trommer for King Diamond, hvor han var medlem i perioden 1985–1989. Mikkey Dee har også spilt trommer for Dokken og Geisha, og gjestet Helloween. På fritiden spiller han ishockey.

Mikkey Dee har uttalt at det å spille trommer for Motörhead er noe av det vanskeligste han har gjort. Han er kjent for å være en meget god trommeslager, men sier selv at å spille trommer i Motörhead handlet ikke om å lage kompliserte og tekniske låter, men at det ble forventet at hver og en sang skulle være unik samtidig som de skulle bevare «Motörhead-lyden».

Mikkey Dee ble i 2016 med i Scorpions. Wikipedia

60 år
Geir Gulliksen (Forfatter)
1963

Geir Gulliksen (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker

Født:
31. oktober 1963 (60 år)

Geir Gulliksen ble født 31. oktober 1963 på Kongsberg, og er i dag bosatt i Oslo. Han er en norsk forfatter og forlagsredaktør.

Han er gift med Janne-Camilla Lyster, og sammen har de to barn. Gulliksen har tre andre barn fra to tidligere ekteskap.

Gulliksen har gått på Forfatterstudiet i Bø (1985). Han har arbeidet som forlagsredaktør i Tiden Norsk Forlag. Fra 2000 er han sjefredaktør i Oktober forlag. Som forlagsredaktør har han fått stor oppmerksomhet for å drive fram en ny generasjon norske forfattere på 1990-tallet, deriblant Linn Ullmann, Kristine Næss, Karl Ove Knausgård, Tore Renberg og Lars Ramslie. I 2008 ble han tildelt Mads Wiel Nygaards legat.

Diktet «Alt dette skal begynne en gang til» (fra samlingen Se på meg nå) ble kåret til «Årets beste dikt» av NRK P2s fagjury og lyttere i 2005. Wikipedia

62 år
Torbjørn Moen (Forfatter)
1961

Torbjørn Moen (Norge)

Forfatter, oversetter, science fiction-forfatter

Født:
31. oktober 1961 (62 år)

Torbjørn Moen er en norsk forfatter.

Moen skriver hovedsakelig for ungdom, men har også utgitt en billedbok for barn, lyrikk og voksenromaner. Flere av bøkene hans faller i kategoriene science fiction eller sportslitteratur.

Ungdomsromanen Best i byen (2008) ble til i et samarbeid mellom Foreningen !les, Akilles forlag, Moen og fotballtrener Pål Arne Johansen som en del av prosjektet Idrett og lesing. I 2009 ble den også plukket ut til Bokhandlerforeningens prosjekt Bok til alle, senere kjent som Leselystaksjonen. Boken har senere fått to oppfølgere, Best i landet (2009) og Best? (2010).

Flere av bøkene hans er oversatt til tysk og dansk.

Han har også skrevet sangtekster, hovedsakelig for Hilde Heltberg. Wikipedia

62 år
Peter Jackson (Filmregissør)
1961

Peter Jackson (New Zealand)

Filmregissør, filmprodusent, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Robert Jackson

Født:
31. oktober 1961 (62 år)

Peter Robert Jackson er en nyzealandsk filmskaper som først og fremst er kjent for å ha filmatisert Ringenes herre-trilogien (bestående av filmene Ringens brorskap, To tårn og Atter en konge) og Hobbiten-trilogien (bestående av filmene En uventet reise, Smaugs ødemark og Femhærerslaget). Wikipedia

62 år
Larry Mullen (Trommeslager)
1961

Larry Mullen (Irland)

Trommeslager, filmmusikkomponist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Laurence Joseph Mullen jr.

Født:
31. oktober 1961 (62 år)

Larry Mullen jr., døpenavn Laurence Joseph Mullen jr., er trommeslageren i det irske rockebandet U2.

Mullen vokste opp i Artane på nordsiden av Dublin, som den midterste av de tre barna til Maureen og Larry Mullen. Foreldrene hans syntes gutten burde lære seg å spille et instrument, og oppdaget fort at han likte best å tromme. Han tok trommetimer hos Joe Bonnie, som var Irlands mest berømte trommeslager. Han fikk sitt første egne trommesett i 1973 kjøpt av sin eldste søster, Cecilia.

Før han dannet U2, spilte han i Post-Office Workers Union Band og The Artane Boys' Band. I 1978 døde moren hans i en bilulykke, og det var Bono, som selv hadde mistet sin mor, som hjalp han gjennom sorgen. Det var først etter at U2 slo gjennom, at han la «jr.» til navnet sitt, siden alle skattekravene hans ble sendt til faren.

Mullen ville egentlig være leder i bandet han dannet i 1976, men han ga fort opp denne drømmen da han så hvor karismatisk Bono var.

I tillegg til U2 har Mullen spilt trommer for artister som Nanci Griffith, Daniel Lanois, Emmylou Harris, Robbie Robertson, Paul Brady og B.B. King. I tillegg har han co-skrevet landslagssangen til det irske fotballandslaget under fotball VM i 1990, «Put 'Em Under Preassure». Han spilte også inn filmmusikken til Mission: Impossible-filmen i 1996, sammen med Adam Clayton.

Han har vært sammen med Ann Acheson i over 20 år, og sammen har de barna Aaron Elvis, Ava og Ezra. Wikipedia

65 år
Zaha Hadid (Arkitekt)
1950 - 2016

Zaha Hadid (Storbritannia)

Arkitekt, designer, universitetslærer

Født:
31. oktober 1950 (73 år siden)

Døde:
31. mars 2016 (65 år) (8 år siden)

Zaha Hadid var en irakisk-britisk arkitekt. Hadid ble i 2004 den første kvinne som mottok Pritzker-prisen for arkitekter. Wikipedia

43 år
John Candy (Skuespiller)
1950 - 1994

John Candy (Canada)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
John Franklin Candy

Født:
31. oktober 1950 (73 år siden)

Døde:
4. mars 1994 (43 år) (30 år siden)

John Franklin Candy var en canadisk komiker og skuespiller. Hans mest kjente filmer er kanskje Onkel Buck (Uncle Buck) og Neste stopp, Chicago? (Planes, Trains and Automobiles) og Hjemme alene. Han var født og vokste opp i forstadsbyen Newmarket i Ontario i Canada. Hans eldre bror, Jim, døde 64 år gammel av hjerteinfarkt. Han mistet også faren tidlig av denne årsaken. Han studerte ved Neil McNeil High Schools idrettslinje. Han drev også med fotball.

På 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet var han en av verdens mest populære skuespillere. Han slet imidlertid med depresjoner, og begynte å røyke og drikke mer og mer. Han gikk stadig ned i vekt, og 1. mars 1994 ble han innlagt på sykehus med hjerteinfarkt. Han døde tre dager senere, 43 år gammel. Wikipedia

76 år
Gunhild Øyangen (Politiker)
1947

Gunhild Øyangen (Norge)

Politiker, gårdbruker

Fullt navn / Fødenavn:
Gunhild Elise Øyangen

Født:
31. oktober 1947 (76 år)

Gunhild Elise Øyangen er en norsk gårdbruker, lektor og politiker (Ap).

Hun var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag 1989–2005, og var landbruksminister 1986–1989 og 1990–1996 i henholdsvis regjeringen Brundtland II og Brundtland III. Øyangen var Norges første kvinnelige landbruksminister og den landbruksministeren som har sittet lengst.

Hun ble født i Levanger i 1947, som datter av gårdbruker og jordbærdyrker Kåre Utnes (1917–1990) og gårdbruker Hildur Bergljot Nilsen (1920–1982). Hun tok examen artium i 1967, ble cand.philol. i 1975, og har pedagogisk seminar fra 1977. Hun var timelærer ved Gerhard Schønings skole 1972–1973, lektor ved Brandsfjord ungdomsskole i Roan 1975–1977 og 1978–1980, ved Torshus folkehøgskole i Orkdal 1977–1978 og ved Orkdal videregående skole 1980–1981.

Øyangen har vært gårdbruker på farsgården Utnes i Agdenes siden 1981. Wikipedia

75 år
David Ogden Stiers (Skuespiller)
1942 - 2018

David Ogden Stiers (USA)

Skuespiller, sanger, musiker, dirigent, komiker, TV-regissør

Fullt navn / Fødenavn:
David Allen Ogden Stiers

Født:
31. oktober 1942 (81 år siden)

Døde:
3. mars 2018 (75 år) (6 år siden)

David Allen Ogden Stiers var en amerikansk skuespiller og musiker, best kjent for sin rolle som major Charles Emerson Winchester III i M*A*S*H. Wikipedia

89 år
Margaretha, fru Ambler (Prinsesse)
1934

Margaretha, fru Ambler (Sverige)

Prinsesse

Fullt navn / Fødenavn:
Margaretha Désirée Victoria

Født:
31. oktober 1934 (89 år)

Margaretha av Sverige er eldste søster av kong Carl XVI Gustaf av Sverige.

Hun ble født som Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Margaretha av Sverige, og er datter av arveprins Gustav Adolf og prinsesse Sibylla av Sverige.

30. juni 1964 giftet hun seg med britiske John Kenneth Ambler på Gärdslösa på øya Öland. Hun fikk da tittelen prinsesse Margaretha, fru Ambler. John Ambler døde 31. mai 2008. Wikipedia

88 år
Sverre Stensheim (Langrennsløper)
1933 - 2022

Sverre Stensheim (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Sverre Malvin Stensheim

Født:
31. oktober 1933 (90 år siden)

Døde:
24. januar 2022 (88 år) (2 år siden)

Sverre Malvin Stensheim var en norsk tidligere langrennsløper som representerte Idrettslaget Snøhetta.

Stensheim presterte å vinne femmila i Holmenkollen tre år på rad; i 1959, 1960 og 1961. Foruten Stensheim har bare Lauritz Bergendahl (1912–1915) og Thorleif Haug (1918–1921) klart å gjøre dette. I tillegg vant Stensheim 50 km i Lahtisspelen i 1962.

I OL 1960 i Squaw Valley ble Stensheim nummer ti på 50 km og nummer 20 på 30 km. I OL 1964 i Innsbruck ble han nummer elleve på 30 km og kom på femteplass på 50 km. Svensken Sixten Jernberg vant 50 km foran landsmannen Assar Rönnlund, mens Harald Grønningen og Ole Ellefsæter kom på plassene bak Stensheim. Grønningen mener de norske løperne smurte seg bort, siden solen ikke kom frem den dagen.

Stensheim deltok i fire verdensmesterskap, i 1954, 1958, 1962 og 1966. Hans beste prestasjon er ellevteplass på 50 km i VM 1962 i Zakopane.

Stensheim vant aldri 50 km i NM, men ble norgesmester på 30 km to ganger, i 1959 og i 1960. Han hadde ytterligere 9 sølvmedaljer fra NM, med 5 på 50 km, 3 på 30 km og 1 på 15 km. Stenshein vant Storlirennet i 1957, 1958 og 1960.

Han ble tildelt Morgenbladets gullmedalje i 1959 og Holmenkollmedaljen i 1960. Wikipedia

71 år
Nariman Sadiq (Dronning av Egypt)
1933 - 2005

Nariman Sadiq (Egypt)

Dronning av Egypt

Født:
31. oktober 1933 (90 år siden)

Døde:
16. februar 2005 (71 år) (19 år siden)

Nariman Sadiq var den siste dronning av Egypt.

Nariman var gift med kong Farok I, som besteg den egyptiske trone i 1936. De hadde sønnen Ahmed Fuad II, og ble skilt i 1954, to år etter militærkuppet mot hennes mann. Wikipedia

86 år
Kolbjørn Brekstad (Forfatter)
1932 - 2019

Kolbjørn Brekstad (Norge)

Forfatter, lærer

Født:
31. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
27. juli 2019 (86 år) (4 år siden)

Kolbjørn Brekstad var en norsk lærer og forfatter.

Han var utdannet lærer og arbeidet 30 år som lærer, rektor og skolesjef i Leksvik og Vikna før han debuterte offisielt som forfatter i 1985 med romanen Stank av mennesker. For denne romanen ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris. I yngre år skrev Brekstad Knut Gribb-fortellinger under psevdonymet Allen (Allan) Bergen. Han fikk Vikna kommunes kulturpris i 1987. De siste årene av livet var han bosatt i Sverige. Wikipedia

92 år
Dan Rather (Nyhetsanker)
1931

Dan Rather (USA)

Nyhetsanker, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Daniel Irvin Rather Jr.

Født:
31. oktober 1931 (92 år)

Daniel Irvin «Dan» Rather Jr. er en amerikansk journalist, som avgikk som programleder og ansvarlig redaktør for CBS Evening News 9. mars 2005, etter å ha jobbet der i over 24 år. Han er nå både ansvarlig redaktør og programleder for Dan Rather Reports på kanalen HDNet. Wikipedia

90 år
Michael Collins (Astronaut)
1930 - 2021

Michael Collins (USA)

Astronaut, romfarer, offiser, testflyger, selvbiograf, flyger, skuespiller, forretningsdrivende

Født:
31. oktober 1930 (93 år siden)

Døde:
28. april 2021 (90 år) (3 år siden)

Michael Collins var en amerikansk testpilot og astronaut, mest kjent for å ha deltatt på Apollo 11-ferden som pilot på kommandoseksjonen. Mens Neil Armstrong og Buzz Aldrin gikk på måneoverflaten, var Collins alene i bane rundt Månen. Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

86 år
Bud Spencer (Skuespiller)
1929 - 2016

Bud Spencer (Italia)

Skuespiller, komiker, sanger, plateprodusent, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Carlo Pedersoli

Født:
31. oktober 1929 (94 år siden)

Døde:
27. juni 2016 (86 år) (7 år siden)

Bud Spencer var en italiensk skuespiller, jurist og svømmer. Han tok navnet Bud Spencer i 1967, etter sitt favorittøl Budweiser og sin favorittskuespiller Spencer Tracy.

Carlo Pedersoli var sønn av industriforretningsmannen Alessandro Pedersoli. I 1937 begynte han som svømmer i en lokal svømmeklubb. I 1940 flyttet familien fra Napoli til Roma, der Pedersoli, etter å ha hoppet over to klassetrinn, begynte med studier i kjemi i 1946 ved et romersk universitet. Men da familie et år etter flyttet til Sør-Amerika, måtte han avbryte studiene.

I Sør-Amerika hadde han en rekke kortere arbeidsforhold: Han var samlebåndarbeider i Rio de Janeiro, bibliotekar i Buenos Aires og seketær ded den italienske ambassade i Uruguay.

I 1948 vendte han som 19-åring tilbake til Italia og begynte¨på juridsiske studier. Han tok slutteksamen allerede etter seks semestre.

Han representerte Italia i svømming i Sommer-OL 1952 og 1956, før han ett år senere la sporten på hylla. Han tok sølvmedalje under Middelhavslekene i Alexandria i 1951. Spencer var også en god vannpolospiller, og var med i noen konkurranser. I tillegg til svømmekarrieren hadde han også en doktorgrad i jus. I tillegg hadde han fly- og helikopterserfikat. Bud pleide av og til å fly til og fra filmsettet.

Den første filmen han var med i var Quo Vadis i 1951, som tar for seg perioden i Romerriket under keiser Nero. I denne filmen spilte han en av livvaktene til Nero. Senere ble han kjent med Terence Hill, og de to ble et av filmhistoriens mest kjente radarpar. Den første filmen de begge spilte i var Hannibal i 1959, men her hadde de små roller, og de møtte ikke hverandre på settet. Spencer og Hill ble kjent med hverandre via svømmingen, og Hill har ofte uttalt at han ser på Spencer som en bror.

Den første kjente filmen de spilte inn sammen var westernfilmen Rid aldri alene i 1967. De tre første filmene de spilte inn sammen var nokså alvorlige westernfilmer, før de senere bega seg ut på komediens vei som gjorde dem kjent. De filmene som man forbinder sterkest med skuespillerparet er nok de to Trinity-filmene[klargjør] som de spilte inn på begynnelsen av 1970-tallet. 18 filmer spilte de inn sammen. De to har blitt kåret til tidenes filmpar, og hadde stor suksess sammen i Europa. De slo ikke helt i gjennom i USA på grunn av Spencers mangel på amerikansk aksent. Dette førte til at han ble dubbet i mange av sine filmer. Utenom Trinity-filmene hadde Hill og Spencer stor suksess med filmer som Jo mere vi er sammen, Sammen er vi kaos og Miami Supercops. Bud Spencer medvirket i 51 filmer, 6 av dem som Carlo Pedersoli og 45 som Bud Spencer. Wikipedia

96 år
Lee Grant (Skuespiller)
1927

Lee Grant (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmprodusent

Født:
31. oktober 1927 (96 år)

Lee Grant er en amerikansk skuespiller og regissør.

Grant vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som Felicia Carr i filmen Shampoo (1975). Wikipedia

84 år
H.R.F. Keating (Forfatter)
1926 - 2011

H.R.F. Keating (Storbritannia)

Forfatter

Født:
31. oktober 1926 (97 år siden)

Døde:
27. mars 2011 (84 år) (13 år siden)

Henry Reymond Fitzwalter Keating var en engelsk krimforfatter og kritiker. Han skrev hovedsakelig under signaturen H.R.F. Keating, men benyttet tidvis pseudonymer. Han bodde i London sammen med sin hustru, skuespilleren Sheila Mitchell, fra til sin død i 2011, 84 år gammel. Wikipedia

89 år
Dick Francis (Forfatter)
1920 - 2010

Dick Francis (Storbritannia)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Stanley Francis

Født:
31. oktober 1920 (103 år siden)

Døde:
14. februar 2010 (89 år) (14 år siden)

Dick Francis (31. oktober 1920 - 14. februar 2010), døpenavn Richard Stanley Francis, var en walisisk forfatter og tidligere jockey.

Francis var sønn av en jockey. Under andre verdenskrig tjenestegjorde han i Royal Air Force som pilot for både bombefly og jagerfly.

Etter at han forlot RAF i 1946, ble Francis en celebritet innen britisk sprangridning. Fra 1953 til 1957 var han jockey for den britiske Dronningmoren, mor til dronning Elisabeth II av Storbritannia. Han vant over 350 veddeløp, og ble i sesongen 1953–54 «champion jockey». Karrieren ble avbrutt etter et stygt fall i 1957.

Francis debuterte som forfatter i 1957 med selvbiografien The Sport of Queens. Deretter var han i 16 år fast veddeløpsmedarbeider i avisen London Sunday Express. I 1962 fikk han utgitt sin første thriller, Dead Cert. Dette ble starten på en lang forfatterkarriere og utgivelsen av en rekke kriminalromaner fra hesteløpsmiljøet. Bøkene er oversatt til mer enn 30 språk.

Francis mottok en rekke priser for sitt forfatterskap, og per 2006 var han den eneste forfatteren som tre ganger hadde vunnet Mystery Writers of Americas Edgar Award for årets beste roman. I 1989 fikk han britiske Crime Writers' Associations utmerkelse for livslangt arbeide av særlig høy kvalitet innen krimsjangeren, The Cartier Diamond Dagger. I 1996 ble han også tildelt Mystery Writers of Americas høyeste utmerkelse, the Grand Master Award.

I 1984 mottok han Order of the British Empire. I 2000 ble han kommandør av samme orden. Wikipedia

37 år
Tom Ketchum (Kriminell)
1863 - 1901

Tom Ketchum (USA)

Kriminell, cowboy

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Edward Ketchum

Født:
31. oktober 1863 (160 år siden)

Døde:
26. april 1901 (37 år) (123 år siden)

Thomas Edward Ketchum, kjent som Black Jack Ketchum var en amerikansk cowboy og kriminell. Han drev med ran og annen kriminalitet sammen med blant andre Butch Cassidy og Sundance Kid, de tilhørte gjengen Hole in the Wall Gang. Wikipedia

76 år
Otto Sverdrup (Polfarer)
1854 - 1930

Otto Sverdrup (Norge)

Polfarer, sjømann

Fullt navn / Fødenavn:
Otto Neumann Knoph Sverdrup

Født:
31. oktober 1854 (169 år siden)

Døde:
26. november 1930 (76 år) (93 år siden)

Otto Neumann Knoph Sverdrup var en norsk skipsfører, oppdager og polfarer.

Han var fra 1874 bosatt i Steinkjer. I 1908 kjøpte han Villa Walle i Sandvika som han kalte Homewood, der han bodde til sin død. Otto Sverdrup regnes blant «De tre store» i norsk polarhistorie, sammen med Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Wikipedia

74 år
Lovisa av Sverige (Dronning av Danmark)
1851 - 1926

Lovisa av Sverige (Sverige)

Dronning av Danmark, prinsesse

Fullt navn / Fødenavn:
Lovise Josefine Eugenie

Født:
31. oktober 1851 (172 år siden)

Døde:
20. mars 1926 (74 år) (98 år siden)

Louise av Danmark (Lovise Josefine Eugenie, prinsesse av Sverige-Norge) var dronning av Danmark, gift med kong Frederik VIII. Hun var mor til kong Christian X av Danmark og kong Haakon VII av Norge. Wikipedia

64 år
Ole Nilsen Ravna (Oppdagelsesreisende)
1841 - 1906

Ole Nilsen Ravna (Norge)

Oppdagelsesreisende

Født:
31. oktober 1841 (182 år siden)

Døde:
11. august 1906 (64 år) (117 år siden)

Ole Nilsen Ravna var en norsk oppdager som deltok på Fridtjof Nansens skiferd over Grønland i 1888.

Ravna var same fra Karasjok og ble i 1888 rekruttert av 26 år gamle Fridtjof Nansen til en ekspedisjon til Grønland. Ekspedisjonen bestod for øvrig av Samuel Balto, også fra Karasjok, Otto Sverdrup og Kristian Kristiansen fra Ogndal ved Steinkjer og Oluf Dietrichson fra Levanger. Nansen hadde fått det råd å ha med samer på ferden fra Adolf Erik Nordenskiöld som hadde forsøkt å krysse Grønland i 1883. Nordenskiöld var særlig imponert over samenes skiferdighet. I motsetning til Nordenskiölds ekspedisjon var alle på Nansens ekspedisjon gode skiløpere. Samene var i tillegg ansett som å ha spesielt god stedsans, uten at dette ble satt spesielt på prøve.

Skiferden fikk en dramatisk start. De seks mennene reiste til Grønlands østkyst med selfangerskuta «Jason». De prøvde å komme i land, men isforholdene gjorde det vanskelig. De ble satt av på et isflak som etter hvert drev hurtig sørover langs kysten. Da isflaket brøt sammen, klarte de å komme seg i de to lettbåtene som de rodde og seilte tolv dager nordover langs kysten. De gikk i land i Umivik og la ut på ski 15. august 1888, og de ankom til Ameralikfjorden på vestkysten 29. september 1888. Dette var den den første dokumenterte kryssingen av Grønland. Årets siste båt hadde allerede gått derfra, men det lyktes å overbringe en beskjed om at deltakerne hadde kommet helskinnet over til vestkysten. De seks mennene overvintret på Grønland og brukte tiden til å lære om inuittenes levesett.

Hjemkomsten til Norge i 1889 ble en hylningsferd. Grønlandsfarerne ble møtt av store folkemengder de de kom til Kristiania.

På gravstedet på Lakselv kirkegård i Porsanger reiste Norsk Geografisk Selskap i 1909 en minnestein over Ravna. Wikipedia

25 år
John Keats (Dikter)
1795 - 1821

John Keats (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Dikter, lyriker, medisinsk forfatter, lege

Født:
31. oktober 1795 (228 år siden)

Døde:
23. februar 1821 (25 år) (203 år siden)

John Keats var en av de betydeligste engelske dikterne i romantikken.

I løpet av hans korte liv ble hans arbeid stadig utsatt fra kritiske angrep, og det var ikke før senere at den betydningen hans verker hadde for den kulturelle endring kom til syne. Keats’ poesi er karakterisert av sprudlende og overstrømmende kjærlighet til språket og med en rik og sensuell forestillingsevne. Han følte ofte at han skrev i skyggen av tidligere poeter og først mot slutten av sitt liv ble han i stand til skrive sitt mest originale og mest minneverdige dikt. Wikipedia

Dødsfall

90 år
Sean Connery (Skuespiller)
1930 - 2020

Sean Connery (Storbritannia)

Skuespiller, filmprodusent, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Sean Connery

Født:
25. august 1930 (93 år siden)

Døde:
31. oktober 2020 (90 år) (3 år siden)

Thomas Sean Connery var en Oscar-vinnende britisk skuespiller som spilte i mange Hollywood-produksjoner, og var den første som spilte James Bond på film. Connery vant i 1987 Oscar for beste mannlige birolle for sin rolle som Jim Malone i filmen De ubestikkelige (The Untouchables).

Connery ble født i Edinburgh i Skottland. Etter at han ble ferdig på skolen vervet han seg til Royal Navy, hvor han ble dimittert på medisinsk grunnlag. I 1953 deltok han for Skottland i Mr. Universe-konkurransen.

Connery var forkjemper for skotsk selvstendighet og var medlem av Scottish National Party.

I 2000 ble han utnevnt til Knight Bachelor og derved opphøyet i ridderstanden. Han fikk da rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Wikipedia

55 år
Tore H. Vigerust (Politiker)
1955 - 2010

Tore H. Vigerust (Norge)

Politiker, historiker, genealog

Fullt navn / Fødenavn:
Tore Hermundsson Vigerust

Født:
14. september 1955 (68 år siden)

Døde:
31. oktober 2010 (55 år) (13 år siden)

Tore Hermundsson Vigerust var en norsk lokalpolitiker (H) i Gamlebyen i Oslo og historiker. Han var nestleder i bydelsutvalget Gamle Oslo 2003–07.

Tore Vigerusts farsætt er fra Gudbrandsdalen og morsætten er fra Schleswig-Holstein. Vigerust var offisersutdannet og tjenestegjorde i Hæren fra 1975; han ble cand.philol. i 1991 med historie hovedfag ved Universitetet i Oslo. Hans spesialfelt var genealogi, klosterhistorie og adelshistorie.

Tore Vigerust skrev en rekke slektshistoriske arbeider, utgav slektshistoriske skrifter, holdt jevnlig foredrag og arrangerte møter og lignende i slektshistoriske foreninger. Hans temaer var hentet fra flere deler av landet og fra alle samfunnsklasser. Han arbeidet mye med temaet norske adelsslekter, blant annet i det såkalte Adelsprosjektet, og skrev også om lokalhistoriske og heraldiske emner.

Vigerust arbeidet en periode i Riksarkivet, og ble senere selvstendig næringsdrivende som påtok seg oppdrag. Han var genealogen bak serien Hvem tror du at du er?, som sendtes på NRK1 i 2011. Wikipedia

82 år
Ted Sorensen (Advokat)
1928 - 2010

Ted Sorensen (USA)

Advokat, skribent, politiker

Født:
8. mai 1928 (96 år siden)

Døde:
31. oktober 2010 (82 år) (13 år siden)

Theodore C. Sorensen var en amerikansk advokat og presidentens juridiske rådgiver. Han hadde danske aner.

Han ble utdannet som jurist fra University of Nebraska i 1949 og etter en kort ansettelse 1951–1952 i Federal Security Agency ble han i 1953 ansatt som daværende senator John F. Kennedys assistent. I perioden 1954–55 hjalp han bl.a. Kennedy med hans bok Profiles in Courage (Menn med mot) samtidig som han og Kennedy over en to-årig periode reiste til samtlige stater i USA for å samle støtte til presidentens senere kampanjer.

Da Kennedy i 1961 ble president i USA, ble Sorensen utnevnt til presidentens spesielle rådgiver (special counsel and advisor).

En av hans mange oppgaver var å skrive presidentens taler (speechwriter). Han spilte også en rolle i Cubakrisen i 1962, noe man blant annet kan se i filmen Tretten dager av Kevin Costner.

Etter Kennedys død i 1963 arbeidet Ted Sorensen en kort tid for president Lyndon B. Johnson. Senere konsentrerte han seg om å skrive en Kennedy-biografi som kom ut i 1965. Med sin omfattende kunnskap om Kennedy vakte den en del oppmerksomhet.

Ted Sorensen støttet likeledes John F. Kennedys bror, Robert F. Kennedys presidentkampanje, inntil han også ble skutt den 6. juni 1968. Sorensen var redaktør for Saturday Review fra 1966 til 1969 og han stilte uten hell i 1970 som demokratisk kandidat til Senatet for New York.

President Jimmy Carter utpekte i januar 1977 Sorensen til sjef for CIA, men Sorensen trakk sin nominering tilbake den 31. januar 1977 under et møte i Senatet hvor han først leste opp en 10 siders lang erklæring , «scurrilous and personal attacks» («skadelige og personlige angrep»), hvorefter han sa at «det står hermed klart, at et flertall i Senatet og i etterretningsvesene ikke er klar til å akseptere eller peke på en outsider-direktør for CIA, der som jeg mener de ting, jeg mener.»

Senere produserte han politiske skrifter og arbeidet som partner i advokatfirmaet Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP, i New York hvor han var rådgiver for internasjonale konserner og internasjonale ledere. Bl.a. ble det første demokratiske valg i Sør-Afrika gjennomført etter hans plan, og oljeledningen fra Curosau til USA var hans løsning på kostbare oljetransporter. I de siste årene underviste han og var rådgiver for det progressive Century Institute.

President Bill Clinton utpekte ham som medlem av styret for Central Asian-American Enterprise Fund. Wikipedia

84 år
Hans Høegh (Forretningsmann)
1926 - 2010

Hans Høegh (Norge)

Forretningsmann

Født:
1. september 1926 (97 år siden)

Døde:
31. oktober 2010 (84 år) (13 år siden)

Hans Høegh var en norsk forretningsmann og organisasjonsleder.

Han var sønn av blomsterhandler Hans Chrystie Høegh (1883–1975) og Ingrid Aanesen (1895–1970), og giftet seg i 1950 med Tove Thomsen (4.10.1928–17.12.2002).

Høegh var president i Norges Røde Kors fra 1975 til 1981. Deretter var han generalsekretær i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger i Genève. Fra 1988 til 1993 var Høegh assisterende generalsekretær i FN. Han var dessuten FNs spesielle representant for programmet for verdens funksjonshemmede.

Hans Høegh hadde handelsskole, og drev blomsterforretninger i Norge frem til 1981. Han hadde også praksis fra blomsterforretninger i Danmark, Sverige, Sveits, Frankrike og England. Fra 1971 til 1980 var han generalkonsul for Peru. Han var styremedlem i Det Norske Flyktningeråd fra 1973 til 1981, fra 1975 som viseformann.

Hans Høegh var æresmedlem i Norges Blindeforbund. I 1982 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

I 2000 mottok han prisen IF Award fra The International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus (IF). Denne prisen utdeles årlig til en person som har utmerket seg for sin innsats for personer med Spina Bifida (ryggmargsbrokk) eller Hydrocephalus (vannhode). Wikipedia

70 år
John Klemetsen (Musiker)
1938 - 2008

John Klemetsen (Norge)

Musiker, bokser

Født:
19. januar 1938 (86 år siden)

Døde:
31. oktober 2008 (70 år) (15 år siden)

John «Big John» Klemetsen var en norsk musiker, bokser og boksetrener. Han var best kjent som manager for sønnen Ole «Lukkøye» Klemetsen.

Fra 1960 spilte Klemetsen i bandet Johnny Band, og i 1965–1966 fikk de stor suksess med sangen «Ola var fra Sandefjord».

John jobbet tett med Ole Klemetsen under hans boksekarrière, og flyttet blant annet med sønnen da han dro til USA for å bli profesjonell. John Klemetsens involvering i «Lukkøyes» karriere var til tider kontroversiell i boksemiljøet, blant annet gikk Ronald Larsen i bokseforbundet hardt ut mot John og Oles opplegg under OL i Barcelona.

Etter at sønnens boksekarrière tok slutt spilte John Klemetsen sammen med sønnene Ole og «Little John» i bandet Team Klemetsen.

I 2008 ble det laget en dokumentarfilm, Blod & ære, om samarbeidet mellom far og sønn. John Klemetsen mottok i 2008 Norges Bokseforbunds Diplom for fortjenestefullt arbeid for norsk boksing.

Klemetsen døde 31. oktober 2008 av kreft. Wikipedia

90 år
Pieter Willem Botha (Statsminister)
1916 - 2006

Pieter Willem Botha (Sør-Afrika)

Statsminister, politiker

Født:
12. januar 1916 (108 år siden)

Døde:
31. oktober 2006 (90 år) (17 år siden)

Pieter Willem Botha var statsminister i Sør-Afrika fra 1978 til 1984 og republikkens president fra 1984 til 1989. P.W. Botha representerte Nasjonalistpartiet, det bærende partiet under apartheid. Botha ble også kalt Die Groot Krokodil, den store krokodillen.

Botha sørget for enkelte oppmykninger av de strengeste apartheidlovene, eller «petty apartheid» som det ble kalt. Det var lover som for eksempel nektet svarte og hvite å være gift, svarte å kjøpe eiendom, organisere seg i fagforeninger og andre synlig rasistiske lover. Likevel nektet han å endre på hovedproblemene, og de svarte fikk ingen grunnleggende rettigheter under ham. Under hans styre ble antiapartheidkampen og den internasjonale boikotten av Sør-Afrika stadig trappet opp. I hele hans regjeringstid gjaldt omfattende unntakslover i Sør-Afrika, og i townshipene og bantustanene oppsto rene borgerkrigsaktige tilstander.

I 1989 fikk Botha slag, og ble mot sin egen vilje avsatt i noe som nærmest var et internt kupp i regjeringen. Frederik Willem de Klerk tok makten. Wikipedia

73 år
Federico Fellini (Filmregissør)
1920 - 1993

Federico Fellini (Italia)

Filmregissør, manusforfatter

Født:
20. januar 1920 (104 år siden)

Døde:
31. oktober 1993 (73 år) (30 år siden)

Federico Fellini var en italiensk regissør og manusforfatter.

Fellinis storhetstid strakte seg fra 1950-årene til 1970-årene. Blant hans mest kjente filmer er Landeveien, Det søte liv og Amarcord - et tilbakeblikk. Filmene hans kjennetegnes av livsglede og et vell av merkelige og interessante figurer, men filmene har alltid en alvorlig bunn. Hans tidlige filmer knyttes til neorealismen, en retning bl.a. regissørene Vittorio de Sica og Roberto Rossellini regnes å tilhøre. Senere ble filmene hans stadig mer fantastiske og drømmeaktige. Wikipedia

66 år
Indira Gandhi (Politiker)
1917 - 1984

Indira Gandhi (India)

Politiker

Født:
19. november 1917 (106 år siden)

Døde:
31. oktober 1984 (66 år) (Myrdet) (39 år siden)

Indira Gandhi var politiker og statsminister i India i periodene 1966–1977 og 1980–1984. Hun ble myrdet av sikh-nasjonalister, da hun hadde ødelagt sikhenes helligste tempel, Det gylne tempel i Amritsar. Hun var datter av Indias første statsminister Jawaharlal Nehru, og mor til senere statsminister Rajiv Gandhi. Under den annen verdenskrig ble hun fengslet i 13 måneder på grunn av anti-britisk agitasjon. I 1947 arbeidet hun sammen med Mahatma Gandhi, selv om de to ikke var i slektskap. I perioden 1964-66 arbeidet hun som minister for informasjon og kringkasting. Hennes egentlige navn var Indira Priyadarshini Gandhi.

Indira Gandhi ble valgt til statsminister i 1966, da hennes fars etterfølger døde. Hun fortsatte som leder for en mindretallsregjering etter oppløsningen av Kongresspartiet i 1969. Ved parlamentsvalget i 1971 vant hun en stor seier med slagordet «Avskaff fattigdommen». Senere ble hun anklaget og dømt for misligheter under valgkampen.

Som partileder og regjeringssjef lanserte Gandhi et omfattende sosialt reformprogram, som i liten grad ble realisert. Viktige reformer var nasjonalisering av bankene og avskaffelse av maharajaenes privilegier. Etter fire års prosess ble hun i 1975 kjent skyldig i maktmisbruk under sin personlige valgkamp i 1971, og fradømt statsministerembetet og retten til alle andre offentlige verv i seks år. Før ankesaken var behandlet av Indias høyesterett, innførte Gandhi unntakstilstand, og titusenvis av mennesker ble arrestert. Etter 21 måneders strengt autoritært styre utskrev hun nyvalg i mars 1977. Det endte med stort nederlag for Kongresspartiet; hun mistet selv sitt mandat.

I 1978 brøt hun med Kongresspartiet og dannet et nytt parti, India National Congress (I)- I for Indira. Etter partiets seier i 1980 ble hun på ny statsminister. Hun ble valgt til leder for bevegelsen alliansefrie land i 1983. I sin siste regjeringstid var hun særlig opptatt av å verne Indias enhet mot regional oppsplitting. I juni 1984 gav hun hæren ordre om å storme helligdommen Det gylde tempel i Amritsar, som var besatt av militante sikher. Ved en hevnaksjon 31. oktober 1984 ble hun skutt ned og drept av to sikher fra sin egen livvakt.

Hun ga ut bøkene Eternal India (1980), My Truth (1981) og Peoples and Problems (1982). Det spesielle med at hun ble statsminister er at hun var kvinne og hun var den første statsministeren i det uavhengige India. Dette har styrket kvinnenes situasjon i India og i hinduismen. Wikipedia

79 år
Bent Røiseland (Politiker)
1902 - 1981

Bent Røiseland (Norge)

Politiker

Født:
11. oktober 1902 (121 år siden)

Døde:
31. oktober 1981 (79 år) (42 år siden)

Bent Røiseland var en norsk politiker (V). Han var leder i Venstre 1952–1964. Røiseland var innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder 1945–1973, og var lagtingspresident 1954–1959, 1960–1961 og 1965–1969. Røiseland var parlamentarisk leder for Venstre 1954–1970. Sammen med åtte andre Venstre-representanter (av i alt 14) brøt han ut av Venstre i desember 1972, og dannet Det Nye Folkepartiet (senere Det Liberale Folkepartiet). Wikipedia

52 år
Harry Houdini (Tryllekunstner)
1874 - 1926

Harry Houdini (Østerrike-Ungarn)

Tryllekunstner, skuespiller, artist, flyger, filosof, filmprodusent, historiker, stuntartist

Fullt navn / Fødenavn:
Erik Weisz

Født:
24. mars 1874 (150 år siden)

Døde:
31. oktober 1926 (52 år) (97 år siden)

Erik Weisz var en utbryterartist og tryllekunstner. Han tok kunstnernavnet Harry Houdini etter Jean Eugène Robert-Houdin. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1920-årene avslørte han triks som ble utført av flere personer som hevdet at de var medier som kunne opprette kontakt med personer som var døde. Han arbeidet også med å avsløre triks av noen personer som hevdet at de var synske. Wikipedia

28 år
Egon Schiele (Kunstmaler)
1890 - 1918

Egon Schiele (Østerriksk)

Kunstmaler, gravør, tegner, billedkunstner

Født:
12. juni 1890 (134 år siden)

Døde:
31. oktober 1918 (28 år) (105 år siden)

Egon Schiele var en østerriksk maler, som i ettertid blir regnet blant de store figurative malerne på det tidlige 1900-tallet. Blant verkene finnes en stor andel intense selvportretter. Hans figurer er vanligvis vridde og skjeve, noe som gjør ham til en representant for ekspresjonismen. Hans intense og korte liv og malestil gjorde ham også til et ikon blant tidens bohemer. Wikipedia

<<
31. Oktober
>>