Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

24. Oktober

Om dagen

24. Oktober er dag 298 i 2024, og er i uke 43. Det er 68 dager igjen av året.
FN-dagen (FN-pakten trådte i kraft 24. oktober 1945. Dagen er markert siden 1948)

Historie

25 år siden

1998: TV 2 sender den første av i alt 3123 episoder av såpeserien «Hotel Cæsar»

Hotel Cæsar er en norsk såpeserie som ble sendt på TV 2 fra 1998 til 2016 og deretter på TV 2 Sumo i 2017, før serien ble avsluttet i slutten av 2017. Den aller første episoden ble sendt 24. oktober 1998, og frem til 14. desember 2017 ble det sendt 3123 episoder, noe som gjør Hotel Cæsar til den lengstlevende såpeserien i Skandinavia gjennom tidene. Hotel Cæsar var lenge også den dramaserien i Norden som hadde blitt sendt lengst, men i april 2018 ble den forbigått av den finske såpeserien Salatut elämät (1999–).

Serien fikk sin første Gullrute-pris da Anette Hoff for sin innsats i serien fikk prisen for beste TV-skuespiller under Gullruten 1999. To år senere vant Hotel Cæsar prisen i klassen beste hverdagsdrama/såpe under Gullruten 2001. Sossen Krohg og Anette Hoff ble under Gullruten 2010 hedret med æresprisen for deres innsats i serien gjennom tolv år. Under Gullruten 2013 var Hotel Cæsar nominert i klassen beste TV-drama, men Halvbroren vant prisen.

Serien ble produsert av Metronome Spartacus, og det meste av serien ble spilt inn i selskapets studioer på Gamle Myrens Verksted på Torshov i Oslo. TV 2 hadde i 2010 brukt totalt over en milliard kroner på å kjøpe senderettighetene til serien, omtrent 100 millioner årlig. Å produsere en time med Hotel Cæsar koster dermed cirka en million kroner. Omtrent 120 arbeidere var høsten 2006 involvert i produksjonen av serien.

Gjennom de 19 år serien ble sendt varierte seertallene, og det har flere ganger vært usikkert om serien ville fortsette med bestilling av nye episoder fra TV 2. Serien hadde en topp i seertall tidlig på 2000-tallet, før tallene på lineær TV gikk gradvis nedover samtidig som seertallene på nett-TV gikk oppover. Seerne ble samtidig også eldre, og dermed mindre «kommersielt interessante». Dermed ble det ytterligere usikkerhet rundt TV 2s satsing på serien, som særlig viste seg fra rundt 2015.

Først ble det varslet en en pause i innspillingen av serien 10. februar 2015. Det var da spilt inn episoder som ble sendt fram til slutten av 2015. De siste årene i forkant av dette hadde seertallene ligget på mellom 250 000 og 270 000, og det var derfor usikkert om TV 2 ville bestille en ny sesong av serien. Den siste sesongen som ble spilt inn fikk en noe annen profil enn de foregående, i et forsøk på å stabilisere og forhåpentligvis øke seertallene. TV 2 varslet så den 5. mai 2015 at de hadde bestilt en ny sesong av serien, som medførte at Hotel Cæsar ble forlenget til slutten av 2016. Dermed startet produksjonen av serien opp igjen høsten 2015, for å spille inn episoder til å sendes i 2016, og 1. mars 2016 varslet TV 2 at de bestilte 50 nye episoder av serien som skulle bli sendt gjennom 2017. De nye episodene skulle kun sendes på TV 2 Sumo, og med 50 episoder fordelt på ett år ble det kun sendt tilsvarende én episode per uke. Siste episode ble spilt inn 16. november 2016. Siste lineære episode av Hotel Cæsar ble sendt på TV 2 15. desember 2016 og første episode som kun ble sendt på TV 2 Sumo ble publisert 2. januar 2017. Til slutt varslet TV 2 31. mars 2017 at de ikke kom til å bestille ytterligere episoder av Hotel Cæsar og at serien med det ville bli avsluttet etter at alle de til da produserte episodene var publisert. Siste episode av Hotel Cæsar ble gjort tilgjengelig på TV 2 Sumo 14. desember 2017. Wikipedia
32 år siden

1991: Skaperen av «Star Trek» Gene Roddenberry, dør av hjertestans under et legebesøk i Santa Monica, 70 år gammel

Eugene Wesley Roddenberry er mest kjent for å ha skapt Star Trek-konseptet, som nå består av fem TV-serier, en tegnefilmserie og ti spillefilmer.

Roddenberry var gift to ganger. Han fikk to barn med sin første kone, Eileen Rexroat (som han var gift med i 26 år), Dawn og Darleen. Hans andre kone var Majel Barrett, som spilte sykepleier "Christine Chapel" i den originale 1960-tallsserien (Star Trek: The Original Series), og er velkjent som stemmen til datamaskinen i de senere seriene og "Lwaxana Troi", moren til "Deanna Troi" i Star Trek: The Next Generation. Majel og Gene hadde møtt hverandre i flere år, da han bestemte at det var tid for å gifte seg, og spurte henne om å bli med på det, selv om han besøkte Japan på den tiden. Gene tilhørte ingen spesiell religion, men siden de var i Japan, valgte de et shinto-buddhistisk bryllup 6. august 1969. De anså begge dette som sitt virkelige bryllup, men hans skilsmisse var ikke endelig ennå, og de gjorde ekteskapet lovlig med en sivil seremoni, 29. desember 1969. De fikk sønnen Rod Roddenberry, 5. februar 1974.

Nichelle Nichols innrømmet i sin selvbiografi at hun en gang hadde en forhold med Roddenberry.

Etter hans død ble hans aske kapslet inn i en liten kapsel og sendt ut i rommet for å kretse rundt jorden i seks år til det brant opp i jordens atmosfære. Wikipedia
78 år siden

1945: Vidkun Quisling henrettes på Akershus festning

Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling var en norsk offiser, diplomat og politiker.

Quisling ble først kjent som nødhjelpsarbeider i Sovjetunionen og nær medarbeider av Fridtjof Nansen, og var Norges forsvarsminister i to Bondepartiet-regjeringer fra 1931 til 1933. I 1933 stiftet Quisling det nasjonalromantiske fascistpartiet Nasjonal Samling (NS), som på 1930-tallet hadde begrenset oppslutning. Etter Tysklands invasjon av Norge i 1940 forsøkte Quisling, som den første i verden, å begå statskupp over radio, men kuppforsøket mislyktes ettersom tyskerne ikke var interessert i å støtte hans regjering. Vinteren 1942 kom han tilbake som sjef for en tyskstøttet regjering, og med tittelen ministerpresident ledet han sammen med den sivile administratoren for den tyske okkupasjonsmakten den norske statsadministrasjonen resten av krigen.

Etter frigjøringen i 1945 ble Quisling dømt til døden og henrettet for landssvik på Akershus festning. Wikipedia

Fødsler

38 år
Wayne Rooney (Fotballspiller)
1985

Wayne Rooney (Storbritannia)

Fotballspiller, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Wayne Mark Rooney

Født:
24. oktober 1985 (38 år)

Wayne Mark Rooney er en engelsk fotballspiller som spiller for den amerikanske klubben D.C. United. Han er klar for Derby County FC fra 1. januar 2020.

Han har tidligere spilt for Manchester United mellom sine to perioder i Everton. Wikipedia

42 år
Endre Ruset (Forfatter)
1981

Endre Ruset (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
24. oktober 1981 (42 år)

Endre Ruset er en norsk forfatter bosatt i Oslo. Han debuterte som lyriker i 2001. Tematikken i poesien, som har sparsomt med rim og tegnsetting, dreier seg gjerne rundt barndom, mellommenneskelige forhold og erotikk.

Ruset er utdannet ved Molde videregående skole, Buskerud Folkehøgskole, Skrivekunst-akademiet i Hordaland og Universitetet i Bergen.

Han har i likhet med sin far, forfatteren Arne Ruset, vært involvert i Bjørnsonfestivalen siden oppstarten i 1992. I desember 2008 overtok Endre Ruset som kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival. Wikipedia

43 år
Monica (Sanger)
1980

Monica (USA)

Sanger, komponist, låtskriver, musiker, danser, plateprodusent, TV-produsent, skuespiller, filmskuespiller

Født:
24. oktober 1980 (43 år)

Monica Denise Arnold er en amerikansk R&B-sanger som først opplevde kommersiell suksess på 1990-tallet og etter en relativt lite suksessfull periode tidlig på 2000-tallet, opplevde et ny vår i sin karriere i 2003.

Arnold er forlovet med produsent Rodney R. Hill jr., og sammen har de sønnen Rodney Ramon Hill III. Arnold er kusinen til rapperen Ludacris. Wikipedia

48 år
Simen Ekern (Journalist)
1975

Simen Ekern (Norge)

Journalist, forfatter

Født:
24. oktober 1975 (48 år)

Simen Ekern er en norsk journalist og sakprosaforfatter. Han er utdannet idéhistoriker. Han har særlig skrevet om Italia, italiensk politikk og samfunn.

Ekern tok hovedfag om kulturdebatt i mellomkrigstiden og tidsskriftet Vor Verden. Han begynte sin journalistiske karriere i studentavisen Universitas, der han også satt som styremedlem fra 2006 til 2008. Fra 1996 skrev han frilans for Aftenposten, VG og Dagens Næringsliv. For Dagbladet skrev han først i juni 2000 og ble etterhvert debattredaktør.

Siden 2004 har han rapportert fra samfunnslivet i Italia og utgitt bøker derfra. Den første fra 2006 handler om hvordan landets statsminister Silvio Berlusconi kom til makten (tiden 1980 til 2004). Dagbladet skrev året efter at Ekern av jentebladet Elle var blant de nominerte til Norges 33 kjekkeste menn, det året fotballspilleren Torstein Helstad vant.

I den andre Italiaboka fra 2011, har han intervjuet landets tidligere statsminister Giulio Andreotti for å belyse etterkrigstidens kriminelle sider av Roma (frem til 1980), og fikk Brageprisen for det. Siden 2013 har han skrevet om kontinentaleuropa for Morgenbladet. I 2016 ble det kjent at Ekern var en av fire som det ble satset to millioner på.

Han er fra høsten 2020 NRKs Europa-korrespondent i Brussel. Wikipedia

51 år
Bertrand Besigye (Forfatter)
1972

Bertrand Besigye (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
24. oktober 1972 (51 år)

Bertrand Besigye, og oppvokst i Nord-Norge, er en norsk forfatter. Han debuterte i 1993 med diktsamlingen Og du dør så langsomt at du tror du lever, som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. Debutboken oppnådde stor oppmerksomhet. Den er en av svært få moderne norske diktsamlinger som er blitt bestselger. (Rolf Jacobsen Nattåpent er en av de andre). Besigye er bosatt i Oslo. Wikipedia

53 år
Kjell Storelid (Skøyteløper)
1970

Kjell Storelid (Norge)

Skøyteløper

Født:
24. oktober 1970 (53 år)

Kjell Storelid er en norsk tidligere skøyteløper som representerte først Stord Turn og Idrettslag deretter Skøyteklubben -94, før han igjen gikk tilbake til Stord Turn og Idrettslag.

Storelids største prestasjon på isen var sølvmedalje både på 5 000 meter og 10 000 meter i hurtigløp på skøyter i Vinter-OL 1994 med Lillehammer som OL-byen og Hamar med det nye Vikingskipet som skøytebyen under OL – etter Johann Olav Koss. I to påfølgende OL ble han nr. 5 og nr. 8 på 10 000 m.

Sjøl om Storelid var en utprega langdistanseløper, har han en 6.-plass sammenlagt i VM (Göteborg 1994) og to 5.-plasser i EM (Hamar 1994 og Heerenveen 1997). Han har vunnet ett norgesmesterskap i allround (Bergen 1997) og fem enkeltdistansemesterskap; tre ganger på 5 000 meter (1994, 1995 og 2001) og to ganger på 10 000 meter (1993 og 1995).

I desember 2014 ble Storelid kåret til århundrets utøver på Stord i forbindelse med Stord ILs 100-årsjubileum. Wikipedia

53 år
Bjarte Hjelmeland (Skuespiller)
1970

Bjarte Hjelmeland (Norge)

Skuespiller, sanger, regissør, teatersjef

Født:
24. oktober 1970 (53 år)

Bjarte Hjelmeland er en norsk skuespiller, regissør og sanger. Han var fra januar 2008 til 2012 teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen. Wikipedia

57 år
Roman Abramovitsj (Gründer)
1966

Roman Abramovitsj (Russland)

Gründer, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Roman Arkadjevitsj Abramovitsj

Født:
24. oktober 1966 (57 år)

Roman Arkadjevitsj Abramovitsj er en russisk-israelsk oljemilliardær, omtalt som en av de russiske oligarkene. I mars 2008 rangerte Forbes ham som den rikeste russeren og den 15. rikeste personen i verden, med en formue på 23,5 milliarder dollar (ca. 165 milliarder kroner).

Abramovitsj regnes i dag som den niende rikeste personen i Russland og den 53. rikeste personen i verden. Utenfor Russland er Abramovitsj best kjent som eier av den engelske fotballklubben Chelsea og hans videre engasjement innenfor europeisk fotball. Siden overtakelsen har klubben vunnet 15 store trofeer, Premier League 4 ganger, FA-cupen 4 ganger og ligacupen 3 ganger, Community Shield 2 ganger, Europaligaen 1 gang og ikke minst Mesterligaen 1 gang. Noe som har gjort denne klubben til den nest mest suksessrike engelske klubben de siste syv årene, etter Manchester United.

Abramovitsj eier også en imponerende yachtflåte, hvor den største for øyeblikket er «M/Y Eclipse». I 2003 ble Abramovitsj oppført som «Årets person« av Expert, et russisk forretningsmagasin. Han delte denne tittelen med Mikhail Khodorkovskij. I 2004 kjøpte Abramovitsj to limousiner som ble tilpasset for å være bombe- og skuddsikre. Bilene skal angivelig ha kostet over én million dollar. Abramovitsj eier også en Ferrari FXX, hvorav kun 30 ble bygd.

Roman Abramovitsj startet sin multi-milliard-dollar forretningsvirksomhet i løpet av sin militærtjeneste, der han solgte stjålet bensin. Etter en kortere periode i den sovjetiske hæren, giftet Abramovitsj seg med sin første kone, Olga. Han arbeidet først som gateselger og deretter som mekaniker ved en lokal fabrikk.

I 1988, da perestroika virkelig åpnet muligheten for gründere i Sovjetunionen, fikk Abramovitsj mulighet til å legitimere sin virksomhet som tidligere i stor grad hadde vært på kant med loven. Han og Olga grunnla et selskap som laget dukker. Selskapet skal ha blitt en stor suksess nesten umiddelbart. Senere begynte han også å investere i andre virksomheter. Fra 1992 til 1995 grunnla Abramovitsj minst fem selskaper som drev med videresalg, produserte forbruksvarer. Han fungerte som mellommann før han spesialiserte seg på handel av olje og oljeprodukter.

I 1999 ble Abramovitsj valgt inn i den russiske Statsdumaen som representant for en fattig region i det russiske Fjerne østen. Han startet en veldedig organisasjon for å hjelpe folket i regionen, spesielt barn, og i desember 2000 ble han valgt til guvernør i Tsjukotka, da han erstattet Aleksandr Nazarov. Abramovitsj satt som guvernør i Tsjukotka fra 2000 til 2005, da han ble utnevnt til guvernør i en periode til av daværende president Vladimir Putin. Det har blitt anslått at Ambramovitsj brukte over 1,3 milliarder dollar av sine egne penger på regionen, som nå har en av de høyeste fødselsratene i Russland.

I Abramovitsjs periode som guvernør for Tsjukotka, ble levestandarden kraftig forbedret, flere skoler og boliger ble restaurert, og nye investorer ble trukket til regionen. I begynnelsen av juli 2008 ble det annonsert at president Dmitrij Medvedev hadde akseptert Abramovitsjs anmodning om å fratre som guvernør i Tsjukotka, selv om hans ulike veldedige aktiviteter i regionen vil fortsette etter hans avgang som guvernør.

I 2018 ble Abramovitsj israelsk statsborger, ut fra loven om tilbakevending. Wikipedia

59 år
Frode Grodås (Målvakt)
1964

Frode Grodås (Norge)

Målvakt, fotballspiller, fotballtrener

Født:
24. oktober 1964 (59 år)

Frode Grodås er en norsk tidligere fotballspiller og -trener. Grodås er siden 2010 målvaktstrener for det norske herrelandslaget i fotball.

Grodås er født og oppvokst på Grodås i den vesle bygda Hornindal. Han ble tidlig hentet til Sogndal som fotballkeeper, og har siden ikke flyttet tilbake til Nordfjord. Han er gift med svenske Maria Eriksson Grodås, tidligere fotballspiller med toppseriespill i Sverige, nå skoleleder i Oslo. De er siden 2008 bosatt i Lørenskog. Deres sønn, Victor Grodås, vant Norgesmesterskapet i fotball for menn 2012 med Hødd, og spiller fotball for Sogndal siden sesongen 2015.

Grodås hadde en over 20 år lang spillerkarriere som keeper på topplan, og var blant annet norsk landslagskaptein under VM i 1998. Han debuterte i den norske toppdivisjonen som 17-åring i 1982 for Sogndal, og spilte sin siste landskamp for Norge over 20 år senere, mot Danmark i 2002. Han oppnådde 50 landskamper for Norge, med ilddåp mot Polen i 1993 da Erik Thorstvedt ble utvist i det 57. minutt for å ha felt Roman Kosecki som bakerste mann. Grodås holdt målet rent, og Norge vant 1–0 på hjemmebane. Tre av høydepunktene i den lange karrieren var i seieren over Brasil i VM 1998, finaleseieren i den engelske FA-cupen i 1997 med Chelsea, og seriemesterskapet med Lillestrøm i 1989.

Han tilbrakte seks år utenlands, i England, Tyskland og Spania. Sin første utenlandskamp fikk han i september 1996 etter at Ruud Gullit hadde brakt ham på lån til Chelsea for 600 000 kroner, men laget tapte 1–3 i Ligacupen for Blackpool FC. Sin debut i ligaen fikk han mange uker senere, da han stod hele kampen og hans to fantomredninger mot slutten reddet uavgjort 1–1 mot Blackburn. Gullit skrøt av ham og ga ham kontrakt til sommeren 1999. Grodås spilte hele finalen i FA-cupen den 17. mai 1997, og ble andre nordmann etter Erik Thorstvedt som gjorde så etter å ha vunnet 2–0 over Middlesbrough. I januar 1998 gikk han som Erik Thorstvedt over til Tottenham der han i kampen mot andrekeeper Espen Baardsen og førstekeeper Ian Walker, ikke fikk en eneste kamp. Han gikk derfor til UEFA-cupmestrene Schalke 04 i juli 1998 på treårs-kontrakt og debuterte umiddelbart. Et fingerbrudd i september 1998 brakte ham til å bli klubbens tredjevalg, så han gikk til et to-måneders utlån for Racing Santander i april 1999. Han spilte hele kampen da Schalke tapte den tyske ligacupfinalen i juli 2001 mot Hertha Berlin med 1–4. Det var Lars Tjærnås som i januar 2002 brakte ham til Hønefoss, der Grodås avsluttet karrieren. Han ble etter seks kamper vurdert som keeper på landslaget av daværende keepertrener Erik Thorstvedt.

Grodås begynte sin trenerkarriere i den norske klubben Ham-Kam foran 2006-sesongen i ett tett samarbeid sammen med sportssjef Lars Tjærnås. 2006-sesongen resulterte i direkte nedrykk, noe som førte til at klubben og Grodås selv kom til enighet om å avslutte samarbeidet etter en kort evalueringsprosess den 8. november 2006. Etter å ha fungert som keepertrener for Lillestrøm Sportsklubb i perioden 2007 til 2010, er han fra sistnevnte år keepertrener for det norske herrelandslaget i fotball. Wikipedia

76 år
Kevin Kline (Skuespiller)
1947

Kevin Kline (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Kevin Delaney Kline

Født:
24. oktober 1947 (76 år)

Kevin Delaney Kline er en amerikansk skuespiller. Han vant en Oscar i kategorien beste mannlige birolle for sin rolle som «Otto» i filmen En fisk med navn Wanda (A Fish Called Wanda). Kline har en sønn som også er skuespiller, Owen Kline, kjent for sin hovedrolle i filmen The Squid and the Whale (2006). Wikipedia

68 år
Ola Bratteli (Matematiker)
1946 - 2015

Ola Bratteli (Norge)

Matematiker, professor

Født:
24. oktober 1946 (77 år siden)

Døde:
8. februar 2015 (68 år) (9 år siden)

Ola Bratteli var en norsk matematiker, kjent for Bratteli-diagrammene som benyttes i gruppeteori. Hans far var statsminister Trygve Bratteli.

Etter Oslo katedralskole studerte han til cand.mag. og cand.real. i matematikk ved Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo (1967–71). Avhandlingen Inductive limits of finite dimensional C* -algebras omhandlet operatoralgebraer og Bratteli-diagrammer, og ga karakteren 1.1 skriftlig og 1.0 muntlig. Arbeidet har gitt mange teoretiske anvendelser og han har over hundre publikasjoner, mange med sin veileder Erling Størmer.

Bratteli jobbet som stipendiat ved New York University (1971–73) og avla sin dr.philos. ved Universitetet i Oslo (1974). Utover en rekke kortere opphold som professor og forsker verden over, var Bratteli i perioden 1980-1991 fast ansatt som professor ved Norges tekniske høgskole (NTH) og fra 1991 ved Universitetet i Oslo. Wikipedia

83 år
Inga Elisabeth Næss (Forfatter)
1940

Inga Elisabeth Næss (Norge)

Forfatter, biograf

Født:
24. oktober 1940 (83 år)

Inga Elisabeth Næss er en norsk forfatter og kulturarbeider.

Ved siden av forfatterskapet har hun arbeidet med skriveverksted, og har bygget opp et ærfuglmuseum på øya Vega i Nordland, som var medvirkende til at øya fikk Verdensarvstatus.Mottok Forbundet Kystens hederspris for 2016.

Næss halvårspendler mellom å bo på Vega og i Trondheim. Hennes datter Tale Næss Lysestøl er også forfatter. Wikipedia

84 år
F. Murray Abraham (Skuespiller)
1939

F. Murray Abraham (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Murray Abraham

Født:
24. oktober 1939 (84 år)

F. Murray Abraham er en amerikansk skuespiller. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Antonio Salieri i filmen Amadeus (1984).

F. Murray Abrahams far, Fahrid «Fred» Abraham, var assyrier fra Syria, tilhørende den syrisk-ortodokse kirke. Han emigrerte til USA på 1920-tallet under hungersnøden i hjemlandet, og arbeidet der som bilmekaniker. Hans mor, Josephine, et av fjorten barn, født i Pennsylvania, var av italiensk opphav. Abraham vokste opp i El Paso i Texas, nær grensen til Mexico. Murray hadde to brødre, som ble drept i hver sin bilulykke.

Han var gjengmedlem i tenårene, og studerte ved det senere skulle hete University of Texas at El Paso. Senere ble han immatrikulert ved University of Texas i Austin, og studerte vidare under skuespillerinnen Uta Hagen i New York City.

Abraham la «F.» til sitt artistnavn for å hedre sin fars fornavn.

Abraham begynte sin karriere som profesjonell skuespiller ved et teater i Los Angeles. Sin filmdebut fulgte med en liten rolle i George C. Scott-komedien They Might Be Giants (1971).

Abraham hadde rollen som narkolangeren Omar Suárez i gangsterfilmen Scarface (1983), med Al Pacino i hovedrollen. Han har også spilt i filmer som Alle presidentens menn (1976), Rosens navn (1986), Møtet med Forrester (2000), Inside Llewyn Davis (2013) og The Grand Budapest Hotel (2014). Abraham har spilt gjesteroller i flere TV-serier, inkludert Saving Grace, Law & Order: Criminal Intent, The Good Wife og Louie. Han har spilt rollen som Dar Adal i TV-serien Homeland siden 2012.

Abraham har vært gift med Kate Hannan siden 1962. Wikipedia

87 år
Bill Wyman (Antropolog)
1936

Bill Wyman (Storbritannia)

Antropolog, arkeolog, gitarist, musiker, komponist, orkesterleder, fotograf, oppfinner, filmprodusent, plateprodusent, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
William George Perks

Født:
24. oktober 1936 (87 år)

Bill Wyman er en britisk musiker som er best kjent som tidligere bassist i The Rolling Stones.

Wyman spilte bass i The Rolling Stones fra oppstarten i 1962 helt frem til han trakk seg i 1993. I tillegg til å spille bass, skrev og sang han låten «In Another Land» på Rolling Stones-albumet Their Satanic Majesties Request (1967).

Siden har han hatt en mer anonym solokarriere, samt at han har spilt med The Rhythm Kings sammen med blant andre Georgie Fame, Gary Brooker og Albert Lee. The Rhythm Kings har opptrådt flere ganger i Norge. Wikipedia

88 år
Robert Mundell (Økonom)
1932 - 2021

Robert Mundell (Canada)

Økonom, samfunnsøkonom, professor

Født:
24. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
4. april 2021 (88 år) (3 år siden)

Robert Mundell var en canadisk professor i økonomi. Han tok eksamen ved University of British Columbia og doktorgrad ved MIT. Mundell er kjent for sitt arbeide innen monetær dynamikk, Mundell-Fleming-modellen og Mundell-Tobin-effekten. Hans studier av optimale valutaområder bidro til at euroen ble skapt. Mundell fikk Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel i 1999 «for sin analyse av penge-og finanspolitikken under annen valutakursregimer og hans analyse av optimale valutaområder». Wikipedia

76 år
Adrian Mitchell (Poet)
1932 - 2008

Adrian Mitchell (Storbritannia)

Poet, forfatter, dramatiker

Født:
24. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
20. desember 2008 (76 år) (15 år siden)

Adrian Mitchell var en engelsk poet, romanforfatter og dramatiker. Han var en tidligere journalist, en kjent figur innen britisk venstreorientert politikk, og i nesten et halvt århundre tilknyttet landets antiatombombebevegelse. Kritikeren Kenneth Tynan kalt ham for «den britiske Majakovskij».

Mitchell søkte i sine verk å motvirke virkningene fra hva han selv hevdet at «De fleste mennesker overser poesi ettersom nesten all poesi overser folk.»

Under en avstemning for en nasjonal dikt i 2005 ble hans dikt «Human Beings» stemt fram som det ene som flest mennesker ville se beæret med å bli sendt ut i verdensrommet. I 2002 ble han nominert, delvis seriøst, av magasinet Red Pepper som Storbritannias «Skygge-poet laureate». Mitchell var for en del år poesiredaktør av avisen New Statesman, og var den første som trykte et intervju med the Beatles. Hans arbeid for Royal Shakespeare Company omfattet Peter Brooks US og den engelske versjonen av Peter Weisss Marat/Sade.

Selv inspirert av eksempelet av hans egen favorittpoet og forgjenger William Blake, som han skrev det anerkjennende dramaet Tyger for Royal National Theatre, hans ofte rasende produksjon svingte fra anarkistiske antikrigssatire, via kjærlighetsdikt til i økende grad skrive fortellinger og dikt for barn. Han skrev også librettoer. Nettstedet Poetry Archive har identifisert hans kreative utbytte som meget frodig. The Times uttalte at Mitchell hadde vært en «likefrem stemme som ofte var snøret med ømhet.» Hans dikt omhandlet emner som kjernefysisk krig, Vietnamkrigen, fengsel og rasisme at de «ble en del av folkeminnet til venstresiden. Hans tekster ble lest og sunget ved demonstrasjoner og samlinger.» Wikipedia

28 år
The Big Bopper (Musiker)
1930 - 1959

The Big Bopper (USA)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Jiles Perry Richardson Jr.

Født:
24. oktober 1930 (93 år siden)

Døde:
3. februar 1959 (28 år) (Flyulykke) (65 år siden)

Jiles Perry Richardson jr., mer kjent som The Big Bopper, var en amerikansk sanger.

Hans død inntraff på veien hjem fra et spilleoppdrag sammen med Ritchie Valens og Buddy Holly. Bussen deres var ikke kjørbar, og da de skulle reise hjem ordnet Buddy Holly et privatfly til dem. The Big Bopper hadde i utgangspunktet ikke plass i flyet, men i og med at han var forkjølet så ga Waylon Jennings han sin plass. Flyet krasjet i en åker i Clear Lake i Iowa, og alle de fire ombord omkom. Dette blir omtalt som «The day the music died» i Don McLeans sang «American Pie», som er inspirert av flystyrten.

Big Bopper sang mange sanger som f.eks. «Little Red Riding Hood», «White Lightnin'» og «Big Bopper's Wedding». Han komponerte «Running Bear». Wikipedia

93 år
Johan Galtung (Statsviter)
1930

Johan Galtung (Norge)

Statsviter, matematiker, sosiolog, universitetslærer, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Vincent Galtung

Født:
24. oktober 1930 (93 år)

Johan Vincent Galtung er en norsk samfunnsforsker. Han er utdannet matematiker (cand.real.) og sosiolog (mag.art.), og regnes som grunnlegger av freds- og konfliktforskningen, og har utgitt mer enn 150 bøker om temaet. Han grunnla Institutt for fredsforskning i 1959 og var instituttets direktør til 1970, og innehadde verdens første professorat i konflikt- og fredsforskning ved Universitetet i Oslo 1969–1977. Han etablerte også Journal of Peace Research i 1964.

Galtung ble tildelt Right Livelihood Award i 1987 og har fått en rekke andre priser og utmerkelser. Siden 1993 har han vært Distinguished Professor of Peace Studies ved University of Hawaii. Han er bosatt i Kuala Lumpur i Malaysia, der han er Tun Mahathir-professor i global fred ved International Islamic University Malaysia.

Galtung har arbeidet innenfor flere fag: realfag og sosiologi i 1950-årene, statsvitenskap i 1960-årene, økonomi og historie i 1970-årene, makrohistorie, antropologi og teologi i 1980-årene. Han har utviklet flere teorier med stor innflytelse, som distinksjonen mellom negativ og positiv fred, strukturell vold, teorier om konflikt og konfliktløsning, samt teorien om imperialismens mekanismer (A Structural Theory of Imperialism). Han er opphavsmannen til begrepet fredsbygging (Peacebuilding). Galtung er også kjent for sin beskrivelse av USA som samtidig en republikk og et imperium, og sin spådom om at «USA-imperiet» vil gå under rundt 2020. Wikipedia

90 år
Per Saugstad (Psykolog)
1920 - 2010

Per Saugstad (Norge)

Psykolog, professor

Født:
24. oktober 1920 (103 år siden)

Døde:
7. november 2010 (90 år) (13 år siden)

Per Saugstad var en norsk psykolog. Han var professor i psykologi ved Universitetet i Oslo fra 1967 til 1990. Han regnes som eksperimentalpsykologiens far i Norge.

Saugstad tok hovedfag i engelsk ved Universitetet i Oslo i 1945 og startet sitt vitenskapelige arbeid innen litteraturhistorie. Da den amerikanske psykologen Paul Lazarsfeld besøkte Norge i 1948 fattet Saugstad interesse for psykologien. Han fikk jobb ved University of Chicago, og tok doktorgraden i psykologi der i 1952 med en avhandling om virkningen av tidligere læring på problemløsning.

Tilbake i Norge ble Saugstad forsker ved Universitetet i Oslo. Han ble dosent ved Psykologisk institutt i 1962 og professor i psykologi i 1967. Saugstads mer eksperimentelle og naturvitenskapelig funderte tilnærming til psykologi, påvirket av læretiden i Chicago, førte ham i 1950- og begynnelsen av 1960-årene i opposisjon til det fortsatt psykoanalytisk dominerte psykologimiljøet i Oslo, anført av Harald Schjelderup. Saugstad var selv kritisk til psykoanalysens vitenskapelige holdbarhet. I løpet av 1960-årene mistet psykoanalyse sin sterke stilling ved Psykologisk institutt, og fagmiljøet ble mer bredt sammensatt.

Saugstad gjorde viktig forskning på flere områder, slik som visuell persepsjon, tenkning og språk. Blant bøkene hans er An inquiry into the foundations of psychology (1965) og Language: A theory of its structure and use (1989). Mot slutten av sitt liv arbeidet Saugstad særlig med psykologiens historie. En stor bok om emnet ble utgitt i grundig revidert utgave så sent som året før han døde. Boken utkom på engelsk som A History of Modern Psychology på Cambridge University Press i 2018.

Blant kolleger ble Saugstad regnet som en kompromissløs sannhetssøker. Han var gift med Johanne Remmer Seip, datter av Didrik Arup Seip. Han var far til Ola Didrik Saugstad og Jens Saugstad, og svigerfar til Steinar Kvale. I 1961 ble han gift i andre ekteskap med legen og psykologen Letten F. Saugstad. Wikipedia

57 år
James S. Sherman (Politiker)
1855 - 1912

James S. Sherman (USA)

Politiker, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
James Schoolcraft Sherman

Født:
24. oktober 1855 (168 år siden)

Døde:
30. oktober 1912 (57 år) (111 år siden)

James Schoolcraft Sherman var en representant i Kongressen fra New York og USAs 27. visepresident.

Etter å ha tatt jusutdannelse og praktisert i fire år som advokat, ble han i 1884 borgermester i hjempyen Utica i New York. I 1886 ble han valgt inn i Representantenes hus, hvor han satt i fire år. Han tapte valget i 1890. Etter en pause på to år ble han igjen ble valgt inn i 1892. Denne gangen ble han sittende i 16 år, og ble dermed et velkjent ansikt i hovedstadens politiske miljø.

Da Sherman ble valgt som visepresident i 1908 hadde han fått diagnosen gallestein, og fått beskjed om at han hadde problemer med nyrene. Men ved å holde en streng diett klarte han å holde symptomene i sjakk, og inntok stillingen 4. mars 1909. Under valgkampen i 1912 sviktet likevel helsen, mye på grunn av det høye arbeidspresset han påla seg selv, og han døde få dager før valget.

Sherman blir husket som en humørfylt person og som den eneste visepresident som har fått sin byste hugget ut med briller på. Wikipedia

77 år
Carl Anton Bjerknes (Matematiker)
1825 - 1903

Carl Anton Bjerknes (Norge)

Matematiker, fysiker, professor

Født:
24. oktober 1825 (198 år siden)

Døde:
20. mars 1903 (77 år) (121 år siden)

Carl Anton Bjerknes var en norsk matematiker og fysiker.

Etter examen artium 1844 og bergstudiet 1848 ved Det Kongelige Frederiks Universitet jobbet han ved Kongsberg Sølvverk, før han i 1854 ble stipendiat i matematikk. Da hadde han i 1852 vunnet den 2. H.K.H. Kronprinsens gullmedalje for avhandlingen «At udlede Egenskaberne ved de trigonometriske Linjer, idet man gaar ud fra de Rækker, hvori de kunne udvikles». Han studerte hos Dirichlet ved Georg-August-Universität Göttingen og i Paris og var amanuensis (konservator) ved det Mineralogiske Kabinett, samt med fra starten i Det Norske Videnskaps-Akademi (etablert 1859).

Det var i 1863 han ble lektor i anvendt matematikk og begynte de studier i hydrodynamikk som han ble kjent for. I 1866 ble han professor i matematikk og i 1868 i ren matematikk. Carl Bjerknes laget nemlig en teori om utveksling av kraft mellom legemer, som lignet loven om tyngdekraft og elektrostatikken. Ikke uventet ble han i 1870 innvalgt i Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab som lå i Trondheim. Sammen med sønnen Vilhelm Bjerknes (1862–1951) klarte han på slutten av 1870-tallet å vise eksperimentelt at hans matematiske teorier fra 1860-tallet stemte. Mye av finansieringen kom fra det svenske Letterstedske Fond.

Ved et besøk på Uppsala universitet ble han derfor i 1877 kreert til æresdoktor og året efter opptatt i Dannebrogordenen da han var med på 400-årsfesten ved Københavns Universitet. Ikke før han i 1881 hadde vunnet gull på en fransk utstilling og blitt opptatt i den franske Æreslegionen, fikk han den norske St. Olavs Orden. Slik kunne han i 1882 demonstrere sine oppfinnelser til Physical Society (etablert 1874) i London. Wikipedia

74 år
James DeNoon Reymert (Avisredaktør)
1821 - 1896

James DeNoon Reymert (USA)

Avisredaktør, advokat, redaktør, politiker, journalist

Født:
24. oktober 1821 (202 år siden)

Døde:
25. mars 1896 (74 år) (128 år siden)

James DeNoon Reymert var en norsk-amerikansk avisredaktør, sølvgruveeier, jurist og politiker. Han var en av nybyggerne som slo seg ned i Wisconsin-territoriet og han ble tidlig valgt inn i styret av delstaten Wisconsin. Reymert grunnla den første norskspråklige avisen som ble utgitt i USA, Nordlyset. Wikipedia

Dødsfall

59 år
James Michael Tyler (Skuespiller)
1962 - 2021

James Michael Tyler (USA)

Skuespiller

Født:
28. mai 1962 (62 år siden)

Døde:
24. oktober 2021 (59 år) (2 år siden)

James Michael Tyler var en amerikansk skuespiller. Han er mest kjent for å spille rollen som Gunther i TV-serien Venner for livet hvor han dukket opp i 93 episoder. Han er dermed den skuespilleren som har vært med i flest episoder, bortsett fra de seks hovedrollene. Wikipedia

78 år
Kristin Johnson (Kanalvert)
1940 - 2019

Kristin Johnson (Norge)

Kanalvert, hallodame

Fullt navn / Fødenavn:
Kristin Espolin Johnson

Født:
20. november 1940 (83 år siden)

Døde:
24. oktober 2019 (78 år) (4 år siden)

Kristin Espolin Johnson var en norsk kanalvert i NRK.

Tidlig på 1960-tallet studerte Johnson fransk, kunsthistorie og latin ved Universitetet i Oslo og Sorbonne i Paris. Språkinteressen gjorde at Johnson, sammen med studievenninnen Anja Breien, la en del av studietiden til Paris. Hun begynte som «hallodame» i NRK 3. august 1966. Hun sluttet 30. mars 1998 for å begynne i tidligere NRK-kollega Knut Bjørnsens shopping-kanal TV-Butikken Norge. Kanalen gikk konkurs i november 1998. Hun returnerte til NRK og fortsatte som kanalvert til hun pensjonerte seg i 2004.

Johnson spilte inn stemmen til den automatiske telefonklokken «Frøken Ur» for første gang i 1992. Tjenesten opphørte i januar 2007. Hun sto også for den automatiske stemmen til Opplysningen 1881 frem til 2005. I 2007 stemmesatte hun rollen som «Annonsør» i NRKs komiserie Luftens Helter.

Hun var datter av NRK-medarbeideren Lauritz Johnson (1906–1992) og danske Birte Hauch (1911–2002).

De siste seks årene av livet bodde hun på Fagertun sykehjem, Hadeland. Wikipedia

89 år
Fats Domino (Musiker)
1928 - 2017

Fats Domino (USA)

Musiker, sanger, pianist, jazzmusiker, låtskriver, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Antoine Dominique Domino Jr.

Født:
26. februar 1928 (96 år siden)

Døde:
24. oktober 2017 (89 år) (6 år siden)

Antoine Dominique «Fats» Domino var en amerikansk musiker og låtskriver. Han var en viktig musiker for utviklingen av sjangrene rock og pop, men påvirket også sjangre som ska og bluegrass, det siste blant annet ved at J. D. Crowe spilte inn Domino-sanger som «I'm Walking». Paul McCartney og John Lennon var blant dem som spilte inn coverversjoner av hans sanger. I tillegg til egne sanger spilte Domino inn andres komposisjoner, som Blueberry Hill, Careless Love og den gamle country-slageren «Jambalaya» – opprinnelig en kajunmelodi. Wikipedia

65 år
Kjell Johansson (Bordtennisspiller)
1946 - 2011

Kjell Johansson (Sverige)

Bordtennisspiller

Født:
5. oktober 1946 (77 år siden)

Døde:
24. oktober 2011 (65 år) (12 år siden)

Kjell Johansson var en svensk bordtennisspiller. Han ble to ganger europamester (1964 og 1966, og var svensk mester seks ganger i single. I 1965 ble han tildelt Svenska Dagbladets gullmedalje. Han har vunnet et VM-sølv individuelt (1973). Wikipedia

90 år
Odd Evensen (Idrettsadministrator)
1917 - 2007

Odd Evensen (Norge)

Idrettsadministrator

Født:
15. september 1917 (106 år siden)

Døde:
24. oktober 2007 (90 år) (16 år siden)

Odd Evensen var en norsk idrettsadministrator. Han var president i Norges Fotballforbund (NFF) fra 1966 til 1970. Han representerte Moss Fotballklubb (MFK).

Evensen var leder i MFK fra 1950. Han blei seinere æresmedlem i klubben.

Før han blei president i NFF, hadde han vært styremedlem og visepresident i forbundet i ei årrekke. Evensen blei tildelt Fotballforbundets gullmerke. I 1991 fikk han Nikken-prisen av Norsk Fotballs Venner, NFF og Norsk Tipping for sin langvarige innsats for norsk fotball.

Odd Evensen var sønn av tidligere fotballpresident Harald Evensen. Wikipedia

60 år
Bjørn Kristoffersen (Bedriftsleder)
1947 - 2007

Bjørn Kristoffersen (Norge)

Bedriftsleder

Født:
27. oktober 1947 (76 år siden)

Døde:
24. oktober 2007 (60 år) (16 år siden)

Bjørn Kristoffersen var en norsk næringslivsleder. Fra 1994 til sin død var han konsernsjef i Kommunal Landspensjonskasse (KLP).

Kristoffersen var utdanna skipsingeniør og siviløkonom. Han hadde ledende stillinger i Aker (1979–86), Storebrand (1986–92) og Framnes Rauma (1992–94).

Han hadde mange tillitsverv i næringslivet og dets organisasjoner, bl.a i Orkla, Norske Skog, Nycomed, Elkem, Aker RGI, Norges Forsikringsforbund, Kommunalbanken og Finansnæringens Hovedorganisasjon. Wikipedia

92 år
Rosa Parks (Aktivist)
1913 - 2005

Rosa Parks (USA)

Aktivist, selvbiograf, menneskerettsaktivist, borgerrettsaktivist, offentlig person

Født:
4. februar 1913 (111 år siden)

Døde:
24. oktober 2005 (92 år) (18 år siden)

Rosa Louise Parks var en amerikansk syerske som tildeles noe av æren for starten på protestene mot raseskillet i USA på 1950- og 1960-tallet.

1. desember 1955 i Montgomery i Alabama nektet hun å gi fra seg setet i den «fargede» delen av buss nr. 2857 til fordel for en hvit mann som gjorde krav på det fordi den «hvite» delen var full. Motivet var at hun var lei av å bli behandlet som en annenrangs borger. Parks ble arrestert, dømt og fengslet, men E.D. Nixon og Clifford Durr betalte kausjonen samme kvelden som hun ble arrestert.

Kvelden etter samlet 50 ledere i det fargede miljøet, ledet av da nokså ukjente Martin Luther King jr., seg for å diskutere passende aksjoner etter hendelsen. Resultatet var at hele det fargede miljøet gjennomførte en 381 dager lang boikott av bussene i Montgomery, fra desember 1955 til desember 1956. Den førte til at et stort antall busser ble stående parkert i månedsvis, inntil lovene som tillot segregering på offentlige kommunikasjonsmidler ble opphevet. Denne hendelsen var med på å sette i gang flere protester mot raseskillet.

USAs høyesterett kom i 1956 frem til at segregering av svarte og hvite på busser var grunnlovsstridig.

Parks hadde vært medlem av National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) og aktiv i borgerrettsbevegelsen siden tidlig på 1950-tallet, og ble etter dette et forbilde i bevegelsen. Hun ble tildelt flere priser og æresbevisninger for sitt engasjement, blant annet Kongressens gullmedalje i 1999, og 9. september 1996 mottok hun Presidentens frihetsmedalje av president Bill Clinton. Begge regnes som USAs høyeste sivile utmerkelser. I 1993 ble hun innvotert i National Women's Hall of Fame.

I 2001 ble hun dedisert en park og et museum i Montgomery. Wikipedia

78 år
Veikko Hakulinen (Skiskytter)
1925 - 2003

Veikko Hakulinen (Finland)

Skiskytter, langrennsløper, orienteringsløper, roer

Fullt navn / Fødenavn:
Veikko Johannes Hakulinen

Født:
4. januar 1925 (99 år siden)

Døde:
24. oktober 2003 (78 år) (20 år siden)

Veikko Johannes Hakulinen var en finsk langrennsløper og skiskytter. Han er blant Finlands mestvinnende olympiere, og har totalt sju medaljer fra tre forskjellige OL (Oslo 1952, Cortina 1956 og Squaw Valley 1960). I OL i Innsbruck i 1964 deltok han på det finske laget i skiskyting.

Fra Vinter-OL i Oslo ble Hakulinen husket av mange for vinnertiden på femmila: 3 timer, 33 minutter og 33 sekunder. I 1955 ble han tildelt Holmenkollmedaljen. Wikipedia

70 år
Gene Roddenberry (Forfatter)
1921 - 1991

Gene Roddenberry (USA)

Forfatter

Født:
19. august 1921 (102 år siden)

Døde:
24. oktober 1991 (70 år) (32 år siden)

Eugene Wesley Roddenberry er mest kjent for å ha skapt Star Trek-konseptet, som nå består av fem TV-serier, en tegnefilmserie og ti spillefilmer.

Roddenberry var gift to ganger. Han fikk to barn med sin første kone, Eileen Rexroat (som han var gift med i 26 år), Dawn og Darleen. Hans andre kone var Majel Barrett, som spilte sykepleier "Christine Chapel" i den originale 1960-tallsserien (Star Trek: The Original Series), og er velkjent som stemmen til datamaskinen i de senere seriene og "Lwaxana Troi", moren til "Deanna Troi" i Star Trek: The Next Generation. Majel og Gene hadde møtt hverandre i flere år, da han bestemte at det var tid for å gifte seg, og spurte henne om å bli med på det, selv om han besøkte Japan på den tiden. Gene tilhørte ingen spesiell religion, men siden de var i Japan, valgte de et shinto-buddhistisk bryllup 6. august 1969. De anså begge dette som sitt virkelige bryllup, men hans skilsmisse var ikke endelig ennå, og de gjorde ekteskapet lovlig med en sivil seremoni, 29. desember 1969. De fikk sønnen Rod Roddenberry, 5. februar 1974.

Nichelle Nichols innrømmet i sin selvbiografi at hun en gang hadde en forhold med Roddenberry.

Etter hans død ble hans aske kapslet inn i en liten kapsel og sendt ut i rommet for å kretse rundt jorden i seks år til det brant opp i jordens atmosfære. Wikipedia

58 år
Vidkun Quisling (Landsforræder)
1887 - 1945

Vidkun Quisling (Norge)

Landsforræder, politiker, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling

Født:
18. juli 1887 (136 år siden)

Døde:
24. oktober 1945 (58 år) (78 år siden)

Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling var en norsk offiser, diplomat og politiker.

Quisling ble først kjent som nødhjelpsarbeider i Sovjetunionen og nær medarbeider av Fridtjof Nansen, og var Norges forsvarsminister i to Bondepartiet-regjeringer fra 1931 til 1933 (men han var aldri medlem av Bondepartiet). I 1933 stiftet Quisling det nasjonalromantiske fascistpartiet Nasjonal Samling (NS), som på 1930-tallet hadde begrenset oppslutning. Etter Tysklands invasjon av Norge i 1940 forsøkte Quisling, som den første i verden, å begå statskupp over radio, men kuppforsøket mislyktes ettersom tyskerne ikke var interessert i å støtte hans regjering. Vinteren 1942 kom han tilbake som sjef for en tyskstøttet regjering, og med tittelen ministerpresident ledet han sammen med den sivile administratoren for den tyske okkupasjonsmakten den norske statsadministrasjonen resten av krigen.

Etter frigjøringen i 1945 ble Quisling dømt til døden og henrettet for landssvik. Wikipedia

67 år
Louis Renault (Gründer)
1877 - 1944

Louis Renault (Frankrike)

Gründer, oppfinner, racerfører, industrieier, ingeniør, racerfører, forretningsdrivende

Født:
12. februar 1877 (147 år siden)

Døde:
24. oktober 1944 (67 år) (79 år siden)

Louis Renault var en fransk industrimann og en av pionérene innen bilbransjen, som grunnlegger og mangeårig leder av Renault.

Han var det fjerde av fem barn i en borgerlig familie og viste allerede som barn stor interesse for mekanikk. Han bygde sin første bil i 1898 ved å modifisere en DeDion-Bouton sykkel som han kalte «Voiturette». Bilen var utstyrt med en banebrytende kraftoverføring med universalledd og en girboks med revers og et tredjegir med direktedrift som han tok patent på året etter.

Sammen med brødrene sine – Marcel (1872–1903) og Fernand (1865–1909), som begge hadde erfaring fra farens tekstilfirma – grunnla han selskapet Renault Frères 25. februar 1899. Til å begynne med var det brødrene som styrte forretningene, mens han selv konsentrerte seg om design og produksjon. I 1908 tok han imidlertid over det hele da broren Fernand måtte trekke seg tilbake på grunn av sviktende helse. Marcel var blitt drept under et billøp fra Paris til Madrid i 1903.

Louis Renault ledet selskapet frem til 1942. I denne perioden vokste det sterkt og en rekke tekniske oppfinnelser ble tatt frem. Mange av disse nyvinningene brukes fortsatt i dag; f.eks. hydrauliske støtdempere og trommelbremser.

Under første verdenskrig var fabrikken en betydelig leverandør av utstyr til den franske hæren, og han ble dekorert med den franske Æreslegionen for sine militærkjøretøy; bl.a. den revolusjonerende stridsvognen FT-17 («Automitrailleuse à chenilles Renault FT modèle 1917»).

I 1939 var fabrikken igjen en betydelig leverandør til den franske hæren. Etter den franske kapitulasjonen i 1940 ble fabrikken rekvirert av okkupasjonsmakten. Den ble ledet av tyskerne frem til befrielsen av Frankrike i 1944.

Etter frigjøringen ble Louis Renault arrestert den 22. september 1944 anklaget for økonomisk samarbeid med okkupasjonsmakten. Renault døde ca. en måned etter arrestasjonen. Hans grav er i Chateau Herqueville i Herqueville dans l'Eure. Wikipedia

76 år
Carl Theodor Rode (Politiker)
1833 - 1909

Carl Theodor Rode (Norge)

Politiker, prest

Født:
28. august 1833 (190 år siden)

Døde:
24. oktober 1909 (76 år) (114 år siden)

Carl Theodor Rode var en norsk prest og politiker (H).

Han ble født inn i embedsmannsslekten Rode som sønn av sogneprest og stortingsmann Frederik Rode og hustru Anne Lovise Holter samt bror av gårdbruker og stortingsmann Otto Rode. Han vokste opp på Gjerpen prestegård og tok artium ved Skien latinskole i 1853 og teologisk embedseksamen ved Det Kongelige Frederiks Universitet i 1860. Året etter ektet han Didrikke Marianne Ottesen, datter av sogneprest og stortingsmann Otto Christian Ottesen.

Rode var et halvt år stiftskapellan i Tromsø, deretter sogneprest i Kistrand og Karasjok fra 1861. Fra 1865 var han også prost i Hammerfest. I 1869 kom han til Nedre Stjørdal prestegjeld som residerende kapellan med bolig på Bolkan kapellangård, fra 1872 som sogneprest med bolig på Værnes prestegård. I 1886 ble han også prost i Søndre Innherred. I Stjørdal har han blitt beskrevet som «en røslig kar, nærmere to meter høy, myndig og bestemt og sterkt ortodoks.» Han fikk et godt ettermæle som en evnerik og sannferdig mann «som forstod som ingen annen å ta de unge med både alvor og skjemt.» Han tok avskjed som prost i 1899 og som sogneprest i 1904, og flyttet til Kristiania for godt.

Rode var ordfører i Kistrand herred 1865–1866 og innvalgt på Stortinget fra Finnmarkens amt 1868–1870. På Stortinget var han sekretær i kirkekomiteen. Han ble senere medlem av Nedre Stjørdal herredsstyre 1882–1885. Rode stod på «ytterste høyre fløy», var sterkt konge- og unionsvennlig, og ble derfor ikke valgt til ordfører eller stortingsmann i de overveiende venstreorienterte Stjørdalsbygdene. I 1884 ble han den første formannen i Stjørdalens Grundlovsforening (nå Stjørdal Høyre).

Carl Theodor Rode ble i 1895 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for fortjenstfull embedsvirksomhet». Han ble også tildelt Kroningsmedaljen 1906. Wikipedia

54 år
Carl Tellefsen (Skihopper)
1854 - 1908

Carl Tellefsen (Norge)

Skihopper

Født:
9. september 1854 (169 år siden)

Døde:
24. oktober 1908 (54 år) (115 år siden)

Carl Tellefsen var den første lederen i USAs nasjonale skiforbund.

Tellefsen var aktiv som skihopper, og var den første lederen i Trondhjems Skiløberforening (senere kalt Trondhjems Skiklub). Han emigrerte til USA i 1887, og slo seg ned i Ishpeming, Michigan i mars 1888. Tellefsen ble medlem i Norden Ski Club i Ishpeming, der han fortsatte som skihopper og i løpet av kort tid ble valgt til leder. Klubben skiftet navn til Ishpeming Ski Club i 1891.

Alt i 1891 tok skiklubben i Ishpeming initiativet til å få stiftet et nasjonalt skiforbund, men lite konkret skjedde inntil det nasjonale hopprennet der i februar 1904, som fikk status som USAs første nasjonale mesterskap i hopp. Året etter, 21. februar 1905, ble skiforbundet stiftet under navnet National Ski Association. Ishpeming Ski Clubs leder Carl Tellefsen ble valgt til leder for forbundet.

Skiforbundet arbeidet for å fastsette regler og organisere idretten. Den amerikanske skisportens tidlige historie var i stor grad dominert av utvandrede nordmenn, men i 1904 minnet Tellefsen medlemmene i Ishpeming Ski Club om at alle medlemmene var amerikanere, ikke engelskmenn, svensker eller nordmenn.

Carl Tellefsen ble innlemmet i National Ski Hall of Fame i 1956. Wikipedia

73 år
Pierre Puvis de Chavannes (Kunstmaler)
1824 - 1898

Pierre Puvis de Chavannes (Frankrike)

Kunstmaler

Født:
14. desember 1824 (199 år siden)

Døde:
24. oktober 1898 (73 år) (125 år siden)

Pierre Cécile Puvis de Chavannes var en fransk maler.

Pierre Puvis de Chavannes var sønn av en gruveingeniør tilhørende en gammel adelig slekt. Pierre Puvis studerte i Lyon og deretter ved Lycée Henri IV i Paris, og hadde tenkt å følge i farens yrke. En reise til Italia åpnet imidlertid hans sinn for nye idéer, og da han vendte tilbake til Paris i år 1844, hadde han bestemt seg for å bli kunstner.

Han gikk i lære hos Eugène Delacroix, Henri Scheffer og senere under Thomas Couture. Det var ikke før flere år senere da den franske regjeringen kjøpte et av hans arbeider, at hans anerkjennelse ble utbredt. Selv om han studerte med noen av romantikerne, er hans arbeider sett på som symbolistiske i natur, og han er kreditert fordi han fikk innflytelse på en hel generasjon kunstnere.

I 1852 innrettet han sitt eget atelier ved Place Pigalle, og virket der hele sitt liv. Han arbeidet der med en vennekrets som omfattet blant andre malerne Alexandre Bida (1813–1895) og Louis-Gustave Ricard (1823–1873) og gravøren Victor Florence Pollet (1811–1882). Fra 1887 til 1889 studerte prins Eugen hos ham.

En av hans protesjéer var Georges de Feure. Blant skandinaviske kunstnere fikk han også innflytelse; de danske malerne Anna Ancher og Marie Triepcke studerte i Paris blant annet under Puvis de Chavannes. Marie Triepcke er i dag bedre kjent under navnet Marie Krøyer Alfvén. I 1890-91 var den norske maleren Mimi Falsen elev av Puvis de Chavannes, og våren 1892 studerte den norske maleren Ingerid Dahl hos ham i noen måneder.

På Montmartre hadde han en affære med en av sine modeller, Suzanne Valadon, som skulle bli en av de ledende, franske kvinnelige kunstnere på denne tiden.

Puvis de Chavannes er blant annet kjent for sine freskomalerier, som fremdeles kan ses blant annet på rådhuset (Hôtel de Ville) i henholdsvis Paris og Poitiers, Sorbonne, og Panthéon i Paris, og dessuten i USA, på biblioteket i Boston, Massachusetts. Hans malerier på lerret finnes i mange amerikanske og europeiske gallerier. Wikipedia

<<
24. Oktober
>>