Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
7. Juli

Om dagen

7. Juli er dag 189 i 2020, og er i uke 28. Det er 177 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_7-7.2005
15 år siden
Wikipedia
2005: Flere bombeangrep rammer kollektivtransporten i London, der 52 mennesker blir drept, og over 700 skadet
Terrorangrepet i London 7. juli 2005 var flere bombeangrep rettet mot Londons kollektivtransportsystem. Tre undergrunnsbaner og en buss ble rammet av bomber på morgenen 7. juli 2005.

Metropolitan Police Service bekreftet at det dreide seg om fire bomber, og etterforskningen viste at det dreide seg om selvmordsbombere. Tidlige rapporter om flere bomber skyldes antagelig at personer som ringte var forvirret omkring tid og sted.

Angrepet kom på et tidspunkt hvor verdens øyne var rettet mot London, som dagen før ble tildelt Sommer-OL 2012. Det falt også sammen med forberedelsene for rettssaken mot Abu Hamza al-Masri, som er varetektsfengslet i England, og G8s toppmøte i Skottland. I en erklæring hvis ekthet foreløpig ikke er verifisert, påtok al-Qaida seg ansvaret for «det velsignede raidet» i London.

I den offisielle rapporten fra Home Office til Det britiske parlamentet ble det ikke trukket noen klar konklusjon på spørsmålet om hvorvidt utenlandske organisasjoner, herunder al-Qaida, stod bak, da man ikke har bevis som kan avgjøre dette. Wikipedia
Wikipedia_7-7.2003
17 år siden
Wikipedia
2003: Ulf Wengård dør etter kort tids sykeleie, 76 år gammel
Ulf Wengård var en norsk skuespiller. Han er kjent for sine komedieroller og var med i alle fjorten filmene om Olsenbanden.

Hans far var kinomaskinist i Oppegård. Han debuterte ved Studioteatret i 1940-årene, var med i Ny Norsk Ballett, studerte jazzdans ved June Taylors Academy of Dance i USA og Fred Astaires Ballroomskole. Ellers var han engasjert ved Chat Noir og Folketeatret. Fra 1954 virket han i mange år og drøyt hundre roller ved Oslo Nye Teater i blant annet Sommer i Tyrol, som Snoopy i Knøttene. Hans beste rolle kan ha vært som Jamie i My Fair Lady på 1960-tallet, da han spilte mot Helge Reiss og Henki Kolstad. På premierefesten danset han med Ingrid Bergman. Av andre roller nevnes Tim i På tokt med Mathilde og fugleskremslet i Trollmannen fra Oz.

Wengård var særegen som skuespiller fordi han ofte insisterte på å ha den minste rollen i en oppsetning. Ved Oslo Nye Teater fulgte han denne målsettingen til punkt og prikke. Grunnen var at han mente statistene lett ble oversett i en oppsetning og ønsket å gi en rolle med få replikker like mye kunstnerisk fylde som en bærende hovedrolle. Ifølge Henki Kolstad ville han ikke ha roller med mer enn ti replikker. Som en følge av dette ble han selvoppnevnt leder av Norsk Smårolleforbund, og i denne egenskap søkte han på stillingen som kringkastingssjef i NRK etter Einar Førde.

Wengård skapte sin karakteristiske postmann-rolle for Barne-TV i 1960-årene, og det er i denne rollen han er best husket. I 1968 fikk han en slager med «Tannpussevise», som ble sunget av postmannen og refrenget lød slik : Det blir ikke hull i en tann som er ren, og tennene de pusser vi jo en etter en.Og godteri spiser vi bare til fest, sånn en gang i uka er best. Det er flaut, det er flaut, det er flaut, flaut, flaut å bare kunne tygge graut.

På denne tiden spilte han mot tante Ragne (Ragne Tangen), og en vaktmester, spilt av Svein Byhring. Wengård gjentok rollen som postmannen i Jul i Skomakergata i 1979 og sporadisk i årene som fulgte.

Han satt i pressekomiteen for Holmenkollrennene i over 40 år. For sitt frivillige virke på pressetribunen mottok han Skiforeningens æresplakett. I 1997 mottok han Kongens fortjenstmedalje i sølv. Wikipedia
Wikipedia_7-7.1913
107 år siden
Wikipedia
1913: Stortinget vedtar enstemmig å gi allmenn stemmerett til kvinner
Kvinnelig stemmerett var en av de første store kampsaker for feministiske bevegelser. Det oppstod mot slutten av det 19. århundre bevegelser i flere land som kjempet for at kvinner skulle få samme stemmerett som menn. Fra århundreskiftet hadde stemmerettsbevegelsen vokst til en stor og godt organisert internasjonal bevegelse, med International Woman Suffrage Alliance (nå International Alliance of Women) som den ledende internasjonale organisasjonen som jobbet for stemmerett.

Målet for de tidlige forkjemperne for kvinnelig stemmerett var først å fremst å få slutt på diskriminering av kvinner i forhold til menn, ikke nødvendigvis å innføre allmenn stemmerett. På dette tidspunktet var stemmeretten i mange land begrenset til menn som betalte skatt av en viss størrelse; noen land hadde en gradert stemmerett avhengig av sosiale og økonomiske kriterier. I noen land, som USA, hadde heller ikke f.eks. svarte stemmerett.

Stemmeretten ble utvidet til å gjelde kvinner på forskjellige tider i forskjellige land, og i mange tilfeller ble den også trukket tilbake etter noen år. Det var også vanlig at kvinner hadde strengere vilkår for å få stemmerett enn menn, for eksempel ved at bare gifte kvinner fikk retten.

Innføringen av kvinnelig stemmerett skjedde gradvis, etter at også menn hadde fått økt stemmerett i årene før. Frem til 1898 hadde menn begrenset stemmerett i Norge, dvs. at bare menn med en viss skattbar inntekt hadde stemmerett. Først da Venstre i 1898 oppnådde grunnlovsflertall, vedtok Stortinget å innføre allmenn stemmerett for menn. Siden ble det innført begrenset kommunal stemmerett og valgbarhet for kvinner i 1901 (for kvinner som selv betalte skatt over en viss størrelse, eller var gift med menn som gjorde dette), deretter begrenset stemmerett ved stortingsvalg i 1907, så allmenn stemmerett for kvinner ved kommunevalg i 1910 og endelig allmenn stemmerett og valgbarhet for kvinner ved stortingsvalg i 1913. Sentralt i den norske stemmerettskampen stod godt organiserte kvinnesaksorganisasjoner som Norsk Kvinnesaksforening og ad hoc-organisasjonen Landskvindestemmeretsforeningen, med Gina Krog som sentral pådriver og grunnlegger.

I og med at kvinner ikke kunne stemmes inn på Stortinget før etter 1913, var det menn som måtte stå for grunnlovsforslaget om endring. De fire som sto for det var alle fra Sørlandet. Wikipedia
Fødsler
54 år
Geggen Mauno (Musiker)
1963 - 2017

Geggen Mauno (Norge)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Geir Bjarne Mauno

Født:
7. juli 1963 (56 år siden)

Døde:
25. november 2017 (54 år) (2 år siden)

Geir Bjarne «Geggen» Mauno var en norsk rockemusiker (sang, gitar og munnspill).

I 1984 var han en av deltakerne Trond-Viggo Torgersens ungdomsdokumentar Nesten voksen. I tenårene deltok Mauno i det lokale musikklivet i Hammerfest som vokalist og låtskriver. Han var i hovedsak inspirert av 60- og 70-tallets rock og hadde blant andre Bob Dylan og Rolling Stones , som forbilder, og sannsynligvis hans aller største forbilde Neil Young. I tillegg var han sterkt inspirert av 70 tallets new wave og punk bølge i England, med bla Shame 69, Sex Pistols, Boomtown rats mfl. Hans aller første plateproduksjon var i 1981, da han ga ut en singel sammen med det lokale bandet Radiolux. Bandets hymne om Hammerfest by «Oh What a Place» slo godt an lokalt. Bandet holdt sammen et par år og avholdt flere konserter i byens ungdomsmiljø. Mauno forlot Radiolux i 1982 og ble med i bandet Norzink og senere Hammerfest Rockensemble. Hans første egne band var «Geggen and the Crew», som ble hans primære band gjennom 80-tallet. Dette ble hans virkelige gjennombrudd som låtskriver, og flere av låtene skrevet i denne perioden ble senere gitt ut på Maunos album. Wikipedia

57 år
Tony Mills (Musiker)
1962 - 2019

Tony Mills (Storbritannia)

Musiker, låtskriver, sanger

Født:
7. juli 1962 (57 år siden)

Døde:
18. september 2019 (57 år)

Tony Mills var en britisk musiker og tidligere vokalist i TNT.
Da han var 14 år gammel sang han i sitt første band, punkebandet The Rip Offs. Senere sang han for band som Overdrive, Orion og Enigma, og i 1983 ble han med i gruppa Shy. Han ga ut fire musikkalbum med Shy før han forlot dem i 1991 og ble senere med i Siam for to album. I 2000 ble han gjenforent med Shy for to nye album.
I 2006 ble han med i TNT for å erstatte vokalisten Tony Harnell, som forlot bandet av både personlige og profesjonelle grunner. Året etter medvirket Mills på sitt første album med bandet, The New Territory. Han forlot TNT i august 2013. Han ble erstattet av Harnell som forlot TNT igjen i 2015. Mills og resten av TNT ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame 16. september 2019, men han var for syk til å delta i arrangementet. Wikipedia

49 år
Trygve Hoff (Dirigent)
1938 - 1987

Trygve Hoff (Norge)

Dirigent, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Trygve Henrik Hoff

Født:
7. juli 1938 (81 år siden)

Døde:
2. desember 1987 (49 år) (32 år siden)

Trygve Henrik Hoff var en norsk vokalist, komponist, tekstforfatter og visekunstner. Han var lærer på Buskerud folkehøgskole (Heimtun) i mange år, da han bodde på Darbu i Øvre Eiker kommune. Trygve Hoff var en periode dirigent for Berlevåg Mannsangforening, og la inn betydelig innsats i utviklingen og utviklingen av UKEkoret Pirum i 1970-årene.

Hoff var født og oppvokst på Rognan i Nordland. I alle år var han opptatt av sin oppvekst og sine røtter. Han var saltdaling og nordlending og henta inspirasjon til tekstene sine fra der han hørte hjemme. Han ble hyllet med Nordland fylkes kulturpris post mortem i 1988.

Samleplata hans Snart gryr en dag blei i 2004 av avisa Nordlys og NRK kåra til tidenes nordnorske samlealbum. Hoff skreiv ei rekke viser med utspring i landsdelen. Han skildra «Jentan på fileten», og skreiv også tekster for andre artister og turnerte landsdelen flittig helt inntil han gikk bort.

I november ble låten «Nordnorsk julesalme» kåret av NRK Nordlands lyttere og seere til tidenes låt fra Nordland.

«Har en drøm» og «Ei hand å holde i» (melodi av Svein Gundersen) er kjente sanger som begge ble gitt til Jørn Hoel. På Sissel Kyrkjebøs debutplate Sissel finnes hele fem sanger med tekst av Trygve Hoff, «Tenn et lys», «I ditt smil» og «Dagen gryr» (melodi av Svein Gundersen) samt «Inn til deg» (melodi av Lars Muhl) og «Det skal lyse en sol» (melodi av Lasse Holm). Trygve Hoff samarbeidet mye med Svein Gundersen.

Trygve Hoff fikk tre barn: Ståle, Stig Henrik og Siv Elisabeth (Sibeth). Ståle Hoff var også en god musiker før han ble syk. Han spilte på flere av sin fars utgivelser og skrev melodien til «Folk é så bra» sammen med Terje Blickfeldt. Stig Henrik Hoff og Sibeth Hoff er i dag etablerte skuespillere. Trygve Hoffs gravsted er ved Fiskum kirke. Wikipedia

73 år
Vittorio De Sica (Regissør)
1901 - 1974

Vittorio De Sica (Italia)

Regissør, manusforfatter, skuespiller, ansvarlig produsent, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Vittorio Domenico Stanislao Gaetano Sorano De Sica

Født:
7. juli 1901 (118 år siden)

Døde:
13. november 1974 (73 år) (45 år siden)

Vittorio De Sica var en italiensk filmregissør, manusforfatter og skuespiller.

De Sica var en skuespiller av sjarmørfaget frem til han skiftet spor og ble regissør. Han blir nevnt som pioner for den italienske neorealismen og ervervet gjennom årene fire Oscar-statuetter i kategorien beste fremmedspråklige film, blant annet for Sykkeltyvene og Finzi-Continis have. Wikipedia

83 år
George Cukor (Filmregissør)
1899 - 1983

George Cukor (USA)

Filmregissør, filmprodusent, teaterregissør

Født:
7. juli 1899 (120 år siden)

Døde:
24. januar 1983 (83 år) (37 år siden)

George Cukor var en amerikansk regissør.

Cukor vant Oscar for beste regi med filmen My Fair Lady (1964). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

Dødsfall
60 år
Syd Barrett (Gitarist)
1946 - 2006

Syd Barrett (Storbritannia)

Gitarist, komponist, låtskriver, kunstmaler, sanger, vokalist, lyriker, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Roger Keith Barrett

Født:
6. januar 1946 (74 år siden)

Døde:
7. juli 2006 (60 år) (13 år siden)

Roger Keith Barrett, mest kjent som Syd Barrett, var en av grunnleggerne av det britiske rockebandet Pink Floyd. Han var bandets første frontfigur, som låtskriver, gitarist og hovedvokalist. Selv om hans musikkarrière var kort på grunn av psykiske problemer og utstrakt misbruk av det psykedeliske stoffet LSD, har hans påvirkning på artister fra 1960-tallet og senere generasjoner vært meget stor. Hans bandkollegers senere suksess og hans mystiske forsvinning fra rampelyset har bidratt til at det i starten av det 21. århundre fortsatt er en meget stor interesse rundt Barrett.

Syd Barrett vokste opp i et hjem hvor hans talent for musikk og maling ble oppmuntret. Han oppdaget tidlig rock, men jazz var på denne tiden den mest toneangivende musikksjangeren og tenåringsguttene snek seg inn på den lokale jazzklubben, hvor båndene til kretsen rundt Pink Floyd ble knyttet. Sammen med skolekameraten David Gilmour brukte han all ledig tid på skole og fritid til å øve på gitar. Da han i tenårene sammen med Gilmour besøkte en konsert med Bob Dylan var Syd Barrett som besatt. Han gikk hjem og skrev en låt som ble innspilt i 1970 som «Bob Dylan Blues», men som først ble utgitt på samlealbumet The Best of Syd Barrett: Wouldn't You Miss Me? i 2001. Wikipedia

76 år
Ulf Wengård (Skuespiller)
1927 - 2003

Ulf Wengård (Norge)

Skuespiller, danser

Født:
15. januar 1927 (93 år siden)

Døde:
7. juli 2003 (76 år) (16 år siden)

Ulf Wengård var en norsk skuespiller. Han er kjent for sine komedieroller og var med i flere av filmene om Olsenbanden.

Hans far var kinomaskinist i Oppegård. Han debuterte ved Studioteatret i 1940-årene, var med i Ny Norsk Ballett, studerte jazzdans ved June Taylors Academy of Dance i USA og Fred Astaires Ballroomskole. Han var engasjert ved Chat Noir og Folketeatret. Fra 1954 virket han i mange år og drøyt hundre roller ved Oslo Nye Teater i blant annet Sommer i Tyrol, som Snoopy i Knøttene. Hans hadde rollen som Jamie i My Fair Lady på 1960-tallet, da han spilte mot Helge Reiss og Henki Kolstad. På premierefesten danset han med Ingrid Bergman. Andre roller var Tim i På tokt med Mathilde og «fugleskremslet» i Trollmannen fra Oz.

Wengård var særegen som skuespiller fordi han ofte insisterte på å ha den minste rollen i en oppsetning. Ved Oslo Nye Teater fulgte han denne målsettingen til punkt og prikke. Grunnen var at han mente statistene lett ble oversett i en oppsetning og ønsket å gi en rolle med få replikker like mye kunstnerisk fylde som en bærende hovedrolle. Ifølge Henki Kolstad ville han ikke ha roller med mer enn ti replikker. Som en følge av dette ble han selvoppnevnt leder av Norsk Smårolleforbund, og i denne egenskap søkte han på stillingen som kringkastingssjef i NRK etter Einar Førde.

Wengård skapte sin postmann-rolle for Barne-TV i 1960-årene. I 1968 fikk han en slager med «Tannpussevise», som ble sunget av postmannen, og refrenget lød slik : «Det blir ikke hull i en tann som er ren, og tennene de pusser vi jo en etter en. Og godteri spiser vi bare til fest, sånn en gang i uka er best. Det er flaut, det er flaut, det er flaut, flaut, flaut å bare kunne tygge graut.»

På denne tiden spilte han mot tante Ragne (Ragne Tangen), og en vaktmester, spilt av Svein Byhring. Wengård gjentok rollen som postmannen i Jul i Skomakergata i 1979 og sporadisk i årene som fulgte.

Han satt i pressekomiteen for Holmenkollrennene i over 40 år. For sitt frivillige virke på pressetribunen mottok han Skiforeningens æresplakett. I 1997 mottok han Kongens fortjenstmedalje i sølv. Wikipedia

26 år
Fats Navarro (Jazzmusiker)
1923 - 1950

Fats Navarro (USA)

Jazzmusiker, komponist, trompetist

Fullt navn / Fødenavn:
Theodore Navarro jr.

Født:
24. september 1923 (96 år siden)

Døde:
7. juli 1950 (26 år) (69 år siden)

Theodore «Fats» Navarro jr. var en amerikansk jazzmusiker (trompet), i sin korte karriere kjent som en av de ypperste på sitt instrument og tidlig utøver av hard bop. Wikipedia

<<
7. Juli
>>