Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

7. Juli

Om dagen

7. Juli er dag 189 i 2024, og er i uke 27. Det er 177 dager igjen av året.

Historie

18 år siden

2005: Flere bombeangrep rammer kollektivtransporten i London, der 52 mennesker blir drept, og over 700 skadet

Terrorangrepet i London 7. juli 2005 var flere bombeangrep rettet mot Londons kollektivtransportsystem. Tre undergrunnsbaner og en buss ble rammet av bomber på morgenen 7. juli 2005.

Metropolitan Police Service bekreftet at det dreide seg om fire bomber, og etterforskningen viste at det dreide seg om selvmordsbombere. Tidlige rapporter om flere bomber skyldes antagelig at personer som ringte var forvirret omkring tid og sted.

Angrepet kom på et tidspunkt hvor verdens øyne var rettet mot London, som dagen før ble tildelt Sommer-OL 2012. Det falt også sammen med forberedelsene for rettssaken mot Abu Hamza al-Masri, som er varetektsfengslet i England, og G8s toppmøte i Skottland. I en erklæring hvis ekthet foreløpig ikke er verifisert, påtok al-Qaida seg ansvaret for «det velsignede raidet» i London.

I den offisielle rapporten fra Home Office til Det britiske parlamentet ble det ikke trukket noen klar konklusjon på spørsmålet om hvorvidt utenlandske organisasjoner, herunder al-Qaida, stod bak, da man ikke har bevis som kan avgjøre dette. Wikipedia
20 år siden

2003: Ulf Wengård dør etter kort tids sykeleie, 76 år gammel

Ulf Wengård var en norsk skuespiller. Han er kjent for sine komedieroller og var med i alle fjorten filmene om Olsenbanden.

Hans far var kinomaskinist i Oppegård. Han debuterte ved Studioteatret i 1940-årene, var med i Ny Norsk Ballett, studerte jazzdans ved June Taylors Academy of Dance i USA og Fred Astaires Ballroomskole. Ellers var han engasjert ved Chat Noir og Folketeatret. Fra 1954 virket han i mange år og drøyt hundre roller ved Oslo Nye Teater i blant annet Sommer i Tyrol, som Snoopy i Knøttene. Hans beste rolle kan ha vært som Jamie i My Fair Lady på 1960-tallet, da han spilte mot Helge Reiss og Henki Kolstad. På premierefesten danset han med Ingrid Bergman. Av andre roller nevnes Tim i På tokt med Mathilde og fugleskremslet i Trollmannen fra Oz.

Wengård var særegen som skuespiller fordi han ofte insisterte på å ha den minste rollen i en oppsetning. Ved Oslo Nye Teater fulgte han denne målsettingen til punkt og prikke. Grunnen var at han mente statistene lett ble oversett i en oppsetning og ønsket å gi en rolle med få replikker like mye kunstnerisk fylde som en bærende hovedrolle. Ifølge Henki Kolstad ville han ikke ha roller med mer enn ti replikker. Som en følge av dette ble han selvoppnevnt leder av Norsk Smårolleforbund, og i denne egenskap søkte han på stillingen som kringkastingssjef i NRK etter Einar Førde.

Wengård skapte sin karakteristiske postmann-rolle for Barne-TV i 1960-årene, og det er i denne rollen han er best husket. I 1968 fikk han en slager med «Tannpussevise», som ble sunget av postmannen og refrenget lød slik : Det blir ikke hull i en tann som er ren, og tennene de pusser vi jo en etter en.Og godteri spiser vi bare til fest, sånn en gang i uka er best. Det er flaut, det er flaut, det er flaut, flaut, flaut å bare kunne tygge graut.

På denne tiden spilte han mot tante Ragne (Ragne Tangen), og en vaktmester, spilt av Svein Byhring. Wengård gjentok rollen som postmannen i Jul i Skomakergata i 1979 og sporadisk i årene som fulgte.

Han satt i pressekomiteen for Holmenkollrennene i over 40 år. For sitt frivillige virke på pressetribunen mottok han Skiforeningens æresplakett. I 1997 mottok han Kongens fortjenstmedalje i sølv. Wikipedia
110 år siden

1913: Stortinget vedtar enstemmig å gi allmenn stemmerett til kvinner

Kvinnelig stemmerett var en av de første store kampsaker for feministiske bevegelser. Det oppstod mot slutten av det 19. århundre bevegelser i flere land som kjempet for at kvinner skulle få samme stemmerett som menn. Fra århundreskiftet hadde stemmerettsbevegelsen vokst til en stor og godt organisert internasjonal bevegelse, med International Woman Suffrage Alliance (nå International Alliance of Women) som den ledende internasjonale organisasjonen som jobbet for stemmerett.

Målet for de tidlige forkjemperne for kvinnelig stemmerett var først å fremst å få slutt på diskriminering av kvinner i forhold til menn, ikke nødvendigvis å innføre allmenn stemmerett. På dette tidspunktet var stemmeretten i mange land begrenset til menn som betalte skatt av en viss størrelse; noen land hadde en gradert stemmerett avhengig av sosiale og økonomiske kriterier. I noen land, som USA, hadde heller ikke f.eks. svarte stemmerett.

Stemmeretten ble utvidet til å gjelde kvinner på forskjellige tider i forskjellige land, og i mange tilfeller ble den også trukket tilbake etter noen år. Det var også vanlig at kvinner hadde strengere vilkår for å få stemmerett enn menn, for eksempel ved at bare gifte kvinner fikk retten.

Innføringen av kvinnelig stemmerett skjedde gradvis, etter at også menn hadde fått økt stemmerett i årene før. Frem til 1898 hadde menn begrenset stemmerett i Norge, dvs. at bare menn med en viss skattbar inntekt hadde stemmerett. Først da Venstre i 1898 oppnådde grunnlovsflertall, vedtok Stortinget å innføre allmenn stemmerett for menn. Siden ble det innført begrenset kommunal stemmerett og valgbarhet for kvinner i 1901 (for kvinner som selv betalte skatt over en viss størrelse, eller var gift med menn som gjorde dette), deretter begrenset stemmerett ved stortingsvalg i 1907, så allmenn stemmerett for kvinner ved kommunevalg i 1910 og endelig allmenn stemmerett og valgbarhet for kvinner ved stortingsvalg i 1913. Sentralt i den norske stemmerettskampen stod godt organiserte kvinnesaksorganisasjoner som Norsk Kvinnesaksforening og ad hoc-organisasjonen Landskvindestemmeretsforeningen, med Gina Krog som sentral pådriver og grunnlegger.

I og med at kvinner ikke kunne stemmes inn på Stortinget før etter 1913, var det menn som måtte stå for grunnlovsforslaget om endring. De fire som sto for det var alle fra Sørlandet. Wikipedia

Fødsler

30 år
Chris Reed (Isdanser)
1989 - 2020

Chris Reed (USA)

Isdanser

Født:
7. juli 1989 (34 år siden)

Døde:
14. mars 2020 (30 år) (Hjerteinfarkt) (4 år siden)

Chris Reed var en amerikanskfødt japansk kunstløper. Han representerte landet sitt under Vinter-OL 2014 i Sotsji, der han ble nummer 21 i isdans.

Reed hadde amerikansk far og japansk mor.

Sammen med søsteren Cathy vant han den japanske landsmestertittelen syv ganger. De deltok i åtte verdensmesterskaper og to olympiske vinterleker. Etter at Cathy la opp i 2015, ble han par med Kana Muramoto, og de vant tre japanske landsmestertitler og de deltok også i vinter-OL i 2018. Der ble de nummer 15.

Han la opp i 2019.

Han døde av et hjerteinfarkt. Wikipedia

38 år
Marko Grilc (Snøbrettkjører)
1983 - 2021

Marko Grilc (Slovenia)

Snøbrettkjører

Født:
7. juli 1983 (40 år siden)

Døde:
23. november 2021 (38 år) (Fallulykke) (2 år siden)

Marko «Grilo» Grilc var en slovensk snøbrettkjører som representerte SBC Bled, med big air som spesialitet.

Grilc begynte med snøbrett som syvåring, etter å ha blitt introdusert for idretten av sin bror.

I perioden 2000–05 var han blant de ti beste verdenscupkjørerne i big air, og representerte Slovenia under Snøbrett-VM 2003 i Kreischberg. Etter et lite opphold fra idretten for å fokusere på film, gjorde Grilc comeback i 2008/09-sesongen – hvor han tok pallplasser i både Québec (2.-plass) og Moskva (3.-plass), og endte på 2.-plass i sammendraget bak østerrikske Stefan Gimpl.

Grilc representere Slovenia under Snøbrett-VM 2009 med en 14.-plass i big air, og vant samme året Air & Style i Innsbruck.

Under Vinter-X Games Europa 2010 tok han bronse i slopestyle bak amerikanerne Eric Willett og Sage Kotsenburg.

Grilc deltok i to VM til (2011 og 2013), før han avsluttet sin verdenscupkarriere i Copper Mountain i 2013.

Grilc pådro seg en alvorlig ryggskade i 2016, etter et fall i Østerrike, hvorpå han ble forespeilet total lammelse.

23. november 2021 mistet Grilc livet under en ulykke på Tiefenbach-breen, i nærheten av Sölden i Østerrike. Uten hjelm, falt han og slo hodet mot en snødekt stein, under inspeksjon av snøen foran et filmopptak i området. Wikipedia

45 år
Kaia Varjord (Skuespiller)
1978

Kaia Varjord (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Kaia Karianne Kvernebo Varjord

Født:
7. juli 1978 (45 år)

Kaia Karianne Kvernebo Varjord er en norsk skuespiller.

Varjord gikk ut av Teaterhøgskolen våren 2005, og debuterte som skuespiller ved Torshovteatret. I august og september 2005 var hun å se i Arne Lygres stykke Mann uten hensikt sammen med blant andre Trond Espen Seim, Jon Øigarden og Petronella Barker, og senere i 2006 i Torshovteatrets forestilling Orgie.

Våren 2006 turnerte hun Norge rundt med Riksteatrets forestilling Henrik og Emilie av Niels Fredrik Dahl. Hun hadde senere også rollen som Clara Ebbel i NRKs TV-serie En udødelig mann om den unge Henrik Ibsen.

I 2007 hadde hun en rolle i Få meg på, for faen og i Den arabiske natta av Roland Schimmelpfennig, begge ved Det norske teatret.

Hun opptrådte solo med teksten Mitt namn er Rachel Corrie, som hadde premiere i Det Norske Teatret i januar 2008.

Hun filmdebuterte i 2012 med filmen 90 minutter, hvor hun spilte mot blant andre Aksel Hennie.

I 2012 og 2013 spilte hun en av tre hovedroller, som en turbulent verdensmester på ski, i tv-serien Hjem på NRK. Kaia Karianne Kvernebo spilte i DAG 2 og DAG 3 med Atle Antonsen. spilt i tv-serien Hvaler som gikk på TV2. Wikipedia

48 år
Olga Medvedtseva (Skiskytter)
1975

Olga Medvedtseva (Russland)

Skiskytter, langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Olga Valerjevna Medvedtseva

Født:
7. juli 1975 (48 år)

Olga Valerjevna Medvedtseva (tidl. Pyljova), er en russisk tidligere skiskytter.

I 2000 gikk hun over fra langrenn til skiskyting, der hun etter hvert gikk seg opp i verdenseliten.

Under OL i Salt Lake City i 2002 vant hun gull i jaktstart og bronse på stafetten. I VM har hun gull på 15 km fra 2004 og bronse i fellesstart fra 2005. I stafett har hun tre gull (2000, 2001 og 2005) og en sølvmedalje (2004).

Under OL i Torino i 2006 kom hun på andreplass på 15 km normaldistanse, men ble 16. februar fratatt sølvet etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet carphedon i både A og B-prøvene. Wikipedia

48 år
André Oktay Dahl (Politiker)
1975

André Oktay Dahl (Norge)

Politiker, jurist

Født:
7. juli 1975 (48 år)

André Oktay Dahl er en norsk politiker (H). Han satt på Stortinget i perioden 2001-2013, valgt inn fra Akershus.

Han vokste opp i Rælingen og Skedsmo kommune som sønn av regnskapsfører Harald Bredde (1942–) og revisor Ingrid Dahl Bredde (1953–), men har en biologisk far fra Tyrkia som døde i 1990. I 2004 reiste han til Tyrkia for å oppsøke farsslekten, og tok tilbake sitt tyrkiske mellomnavn Oktay.

Dahl har studiekompetanse fra Rælingen videregående skole fra 1994, juridisk embedseksamen fra Universitetet i Oslo fra 2002 samt sjefskurs fra Forsvarets høgskole fra 2011. Han avtjente verneplikt som soloklarinettist i HMKG Musikkorps i 1995. Dahl er åpent homofil, og giftet seg den 30. november 2007. Dahl arbeidet i kommunikasjonsbyrået Gambit Hill+Knowlton som spesialrådgiver/seniorrådgiver fra 2013-2016 før han ble ansatt som internasjonal sekretær og seniorrådgiver i arbeidstakerorganisasjonen Unio i 2016. Her har han ansvaret for Unios nordiske og europeiske samarbeid, klima og bærekraft, samt digitaliseringspolitikk og beredskapsarbeid.

Dahl har særlig vært opptatt av overgrep mot kvinner, barn og homofile, og ble selv utsatt for et seksuelt overgrep som 14-åring. Han var formann i Rælingen Unge Høyre 1992–1993, medlem av Rælingen kommunestyre 1995–1999, 1. viseformann 1995–1997 og formann 1997–1998 i Akershus Unge Høyre, medlem av Akershus fylkesting 1999–2006 og leder i Akershus Høyre 2008–2012. Han var vararepresentant til Stortinget 1997–2001, og møtte fast for utenriksminister Jan Petersen 2001–2005. Dahl var fast innvalgt representant fra 2005, men tok ikke gjenvalg til stortingsvalget i 2013. Han var medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 2001–2005, og var henholdsvis medlem og 2.nestleder i Stortingets justiskomité fra 2005-2013 (2. nestleder fra 2009) og medlem av Stortingets 22. juli-komité 2011–2012. I 2015 opplyste han at han hadde meldt seg ut av Høyre. Dahl har senere meldt seg inn i Høyre igjen men har av eget ønske ingen verv av betydning lenger. For sitt arbeid knyttet til seksuelle overgrep mot gutter og menn, ble han tildelt DIXI-prisen i 2008. Under Skeive dager i 2009 ble han kåret til Årets æreshomo. Han er nå nestleder i likestillingssenteret Reform. Wikipedia

49 år
Liv Grete Skjelbreid (Skiskytter)
1974

Liv Grete Skjelbreid (Norge)

Skiskytter

Født:
7. juli 1974 (49 år)

Liv Grete Skjelbreid, tidligere Skjelbreid Poirée, er en norsk ekspertkommentator og tidligere skiskytter.

Hun har vunnet åtte gullmedaljer i VM i skiskyting (seks individuelle, en i stafett og en i lagkonkurranse), to OL-sølv (ett i stafett), 1 OL-bronse og 22 enkeltseire i verdenscupen i skiskyting.

I Nagano-OL i 1998 fikk hun bronsemedalje på stafetten sammen med Norges lag, der også søsteren Ann-Elen deltok. Hun var norsk flaggbærer i vinter-OL 2002 i Salt Lake City. I Salt Lake City OL i 2002 ble hun den første norske kvinnen med individuell OL-medalje i skiskyting, da hun tok sølvmedalje på den innledende 15-kilometeren. På stafetten ble det også sølvmedalje – igjen sammen med storesøsteren. I 2000 mottok hun Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris. Hun ble den første kvinnelige skiskytteren som tok fire gullmedaljer i ett og samme verdensmesterskap, i Oberhof i 2004. Hun vant også verdenscupen sammenlagt i 2003/2004. 26. mars 2006 gjennomførte Skjelbreid sin siste internasjonale konkurranse i Holmenkollen. Etter at hun la opp som aktiv skiskytter, har hun vært en av NRKs ekspertkommentatorer på skiskyting.

I perioden 1990-1993 var hun elev ved NTG Geilo. Fra 2000 til 2013 var hun gift med den franske skiskytteren Raphaël Poirée. I 2011 var hun med i tredje utgave av Mesternes Mester på NRK. Wikipedia

53 år
Susann Goksør Bjerkrheim (Håndballspiller)
1970

Susann Goksør Bjerkrheim (Norge)

Håndballspiller

Født:
7. juli 1970 (53 år)

Susann Goksør Bjerkrheim er en norsk tidligere håndballspiller.

Bjerkrheim spilte 296 landskamper og scoret 844 mål for Norge, og var landslagets kaptein fra 1993 til 2000. Hun hadde til 2014 flest landskamper for Norge. Hun var kaptein på Norges lag som ble verdensmester under VM i 1999. Som klubbspiller spilte hun for Nordstrand og Bækkelaget. Hun var kaptein i BSK frem til 1997, men etter bråket i klubben endte hun med å gå til byrival Nordstrand foran 1997/98-sesongen. I 2008 gjorde hun comeback for Nordstrand i kampen for å redde plassen i eliteserien.

Hun er gift med håndballspilleren Svein Erik Bjerkrheim og har to sønner.

Høsten 2006 var hun tilbake i rampelyset – denne gang som deltager i TV 2-serien Skal vi danse. Hun ble til slutt nummer to, slått av TV-produsent og programleder Kristian Ødegård. Hun var ekspertkommentator for NRK under sommer-OL i Beijing. I 2010 var hun med på 4-stjerners reise på TVNorge sammen med Isabella Martinsen, Tom Nordlie og Kristian Valen og var med i Senkvelds underholdskonsept «Camp Senkveld». Til daglig jobber Susann Goksør Bjerkrheim som konsulent. Wikipedia

60 år
Geir Karlstad (Skøyteløper)
1963

Geir Karlstad (Norge)

Skøyteløper, skøytetrener

Født:
7. juli 1963 (60 år)

Geir Karlstad er en norsk tidligere skøyteløper og skøytetrener. Han representerte først Sportsklubben Ceres, seinere Ask Skøyteklubb og Lillestrøm Sportsklubb.

Han var blant verdens fremste langdistanseløpere på 1980-tallet. Etter å ha blitt juniorverdensmester i 1982 deltok han for Norge i femten EM og VM, og oppnådde sammenlagtplassering i alle så nær som ett. I EM har han en tredjeplass, to fjerdeplasser og to sjetteplasser. I VM har han en tredjeplass, to sjetteplasser, en sjuendeplass og en åttendeplass. To ganger vant han verdenscupen på 5 000 m/10 000 m – i 1987 og 1992.

Etter å ha tatt en 4.-plass på 10 000 m under OL i Sarajevo i 1984 var forventningene store foran OL i Calgary i 1988 – særlig etter at han i desember året før hadde satt verdensrekord på både 5000 og 10 000 m i den nye olympiahallen. Her oppnådde han imidlertid bare en 8.-plass på 5 000 m, og falt på 10 000 m. Han revansjerte seg grundig under OL i Albertville fire år seinere, med gull på 5 000 m, bronse på 10 000 m og 8.-plass på 1500 m.

I åra 1986 til 1987 satte han verdensrekord på 10 000 m tre ganger, senka i alt rekorden med over et halvt minutt, og ble 4. desember 1987 i Calgary den første som gikk 10 000 m på under 14 minutter (13.48,51). På 5000 m satte han i det samme tidsrommet verdensrekord to ganger. Han ble tildelt Oscarstatuetten i 1986.

I 1992 ble Karlstad tildelt æresmedlemskap i Lillestrøm Sportsklubb. Styret i klubben begrunnet tildelingen med Karlstads sportslige prestasjoner, at han skal ha vært en fremragende ambassadør for LSK og stedet Lillestrøm og at han var et godt eksempel for andre idrettsutøvere.

Karlstad var norsk landslagssjef for skøyter fra 1998 til våren 2002. Wikipedia

54 år
Geggen Mauno (Musiker)
1963 - 2017

Geggen Mauno (Norge)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Geir Bjarne Mauno

Født:
7. juli 1963 (60 år siden)

Døde:
25. november 2017 (54 år) (6 år siden)

Geir Bjarne «Geggen» Mauno var en norsk rockemusiker (sang, gitar og munnspill).

I 1984 var han en av deltakerne Trond-Viggo Torgersens ungdomsdokumentar Nesten voksen. I tenårene deltok Mauno i det lokale musikklivet i Hammerfest som vokalist og låtskriver. Han var i hovedsak inspirert av 60- og 70-tallets rock og hadde blant andre Bob Dylan og Rolling Stones , som forbilder, og sannsynligvis hans aller største forbilde Neil Young. I tillegg var han sterkt inspirert av 70 tallets new wave og punk bølge i England, med bla Shame 69, Sex Pistols, Boomtown rats mfl. Hans aller første plateproduksjon var i 1981, da han ga ut en singel sammen med det lokale bandet Radiolux. Bandets hymne om Hammerfest by «Oh What a Place» slo godt an lokalt. Bandet holdt sammen et par år og avholdt flere konserter i byens ungdomsmiljø. Mauno forlot Radiolux i 1982 og ble med i bandet Norzink og senere Hammerfest Rockensemble. Hans første egne band var «Geggen and the Crew», som ble hans primære band gjennom 80-tallet. Dette ble hans virkelige gjennombrudd som låtskriver, og flere av låtene skrevet i denne perioden ble senere gitt ut på Maunos album. Wikipedia

57 år
Tony Mills (Musiker)
1962 - 2019

Tony Mills (Storbritannia)

Musiker, låtskriver, sanger

Født:
7. juli 1962 (61 år siden)

Døde:
18. september 2019 (57 år) (4 år siden)

Tony Mills var en britisk musiker og tidligere vokalist i TNT.

Da han var 14 år gammel sang han i sitt første band, punkebandet The Rip Offs. Senere sang han for band som Overdrive, Orion og Enigma, og i 1983 ble han med i gruppa Shy. Han ga ut fire musikkalbum med Shy før han forlot dem i 1991 og ble senere med i Siam for to album. I 2000 ble han gjenforent med Shy for to nye album.

I 2006 ble han med i TNT for å erstatte vokalisten Tony Harnell, som forlot bandet av både personlige og profesjonelle grunner. Året etter medvirket Mills på sitt første album med bandet, The New Territory. Han forlot TNT i august 2013. Han ble erstattet av Harnell som forlot TNT igjen i 2015. Mills og resten av TNT ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame 16. september 2019, men han var for syk til å delta i arrangementet. Wikipedia

62 år
Al Cheznovitz (Musiker)
1961

Al Cheznovitz (USA)

Musiker, trompetist

Født:
7. juli 1961 (62 år)

Al Cheznovitz, også kjent som Alan Chez er en amerikansk musiker best kjent som tidligere medlem av The CBS Orchestra, som var husbandet til Late Show with David Letterman.

Han startet sin karriere som 9 åring da han ble med i farens lokale trommekorps, The Saints. Han begynte Garfield Cadets før han i 1979 dannet bandet Atlantic City Expressway sammen med Jon Bon Jovi som spilte på forskjellige klubber rundt om i New Jersey i fem år. Al Chez sitt nyeste band Al Chez & The Brothers of Funk Big Band er et storband med 15 medlemmer.

Gikk ut fra John P. Stevens High School i Edison, New Jersey i 1980.

Han har spilt med artister som Tower of Power, Robert Cray Band, Spyro Gyra, Dave Edmunds, Dion, Graham Parker, Kim Wilson og Bon Jovi.

Al Chez møtte Paul Shaffer og basist Will Lee for første gang på en klubb i New York i 1986 og ble spurt om å turnere sammen med The World's Most Dangerous Band. Sammen med Paul Shaffer og co spilte han på festivaler som Jacksonville Jazz Festival og Summerfest in Wisconsin.

Han begynte å spille fast sammen med The CBS Orchestra 3. februar 1997. Han sluttet i juli 2012.

Han spilt under arrangement som Presidential Inauguration i 1989, John Lennon's 50th Birthday Celebration og avslutningsseremonien til OL i Atlanta i 1996.

Han spiller trompet og flygelhorn.

Han bor fortsatt i New Jersey med sin kone Cat, og deres 6 barn. Wikipedia

67 år
Mulla Krekar (Mulla)
1956

Mulla Krekar (Irak)

Mulla, geriljaleder

Fullt navn / Fødenavn:
Najumuddin Faraj Ahmad

Født:
7. juli 1956 (67 år)

Mulla Krekar, egentlig Najumuddin Faraj Ahmad (tittelen mulla har ingen formell betydning) er en iraker av kurdisk opphav. Han kom til Norge som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991. Han har kone og fire barn, som alle fikk innvilget norsk statsborgerskap, men han fikk ikke innvilget sin egen søknad.

Krekar har siden 7. desember 2006 stått oppført på FNs liste over personer tilknyttet al-Qaida. Den 26. mars 2012 ble han i Oslo tingrett dømt til fem års fengsel for terror- og drapstrusler, og påfølgende dag ble han pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste. Den 26. februar 2015 ble Krekar arrestert mistenkt for brudd på straffelovens § 140, etter uttalelser i Dagsrevyen den 25. februar 2015. Paragrafen forbyr oppfordring til straffbar handling.

I 2020 ble han utlevert til italienske myndigheter. Wikipedia

74 år
Odd Reidar Solem (Journalist)
1949

Odd Reidar Solem (Norge)

Journalist, redaktør

Født:
7. juli 1949 (74 år)

Odd Reidar Solem er en norsk journalist.

Solem var med i det første kullet ved medialinjen på Høgskulen i Volda i 1973. Han har vært journalist i Romsdal Folkeblad, Romsdals Budstikke og begynte i NRK i 1977. Han var også redaktør i Romsdals Budstikke i perioden 1990–1993. Han ble senere utenriksjournalist i TV 2 i Bergen. Solem var nyhetsanker i TV 2 Nyhetskanalen fra 2006 til 2014.

Solem mottok under Dei Nynorske Festspela i Ørsta i 2008 Kulturdepartementet sin nynorskpris for journalistar. Juryen begrunnet tildelingen med at Solem i flere tiår har skilt seg ut med å bruke en levende og god nynorsk som journalist i avis, radio og fjernsyn. Wikipedia

83 år
Ringo Starr (Musiker)
1940

Ringo Starr (Storbritannia)

Musiker, trommeslager, gitarist, komponist, sanger, skuespiller, kunstmaler, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Starkey

Født:
7. juli 1940 (83 år)

Ringo Starr, egentlig Richard Starkey, er en britisk popmusiker, sanger, låtskriver og filmskuespiller. Han er først og fremst kjent som trommeslageren i The Beatles under artistnavnet Ringo Starr fra 1962 til gruppa ble oppløst i 1970.

Han ble utnevnt til medlem av Order of the British Empire i 1965. Han er med i Rock and Roll Hall of Fame både som medlem av The Beatles og på egen hånd. Den 20. mars 2018 ble han adlet til Knight Bachelor for sin innsats for musikken. Han ble dermed gjort til ridder og fikk rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Det var Prins William, hertug av Cambridge, som ga ham ridderslaget i en seremoni på Buckingham Palace.

Ringo Starr vokste opp i et tøft miljø og var mye syk. Han oppdaget trommer da han var på sykehus i Wirral og ble svært begeistret for musikkinstrumentet. Han var med i flere band før han ble fast trommeslager for Rory Storm and the Hurricanes og så The Beatles. Etter The Beatles-perioden var Starr tidlig ute med soloalbum, og de første tre årene hadde han en rekke hits. Platesalget ble imidlertid dårligere og dårligere fra omtrent 1975, og i 1983 fikk han ikke gitt ut sitt nyeste album i Storbritannia eller USA. Han hadde også til en viss grad en skuespillerkarriere, og i 1980-årene jobbet han med barneprogrammer, da særlig fortellerstemmen i Lokomotivet Thomas og vennene hans.

Starr slet lenge med alkoholisme, men gikk på avrusning i 1988 og har siden holdt seg edru. I denne tiden har han hatt både solofremføringer og et eget band, Ringo Starr & His All-Starr Band, og selv om soloplatene bare har solgt i beskjedne mengder, har konsertene med All-Starr Band vært store suksesser.

Han giftet seg for første gang i 1965 med Maureen Cox, men hun forlot ham etter gjentatt utroskap fra hans side. I 1981 giftet han seg med skuespilleren Barbara Bach. Wikipedia

49 år
Trygve Hoff (Dirigent)
1938 - 1987

Trygve Hoff (Norge)

Dirigent, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Trygve Henrik Hoff

Født:
7. juli 1938 (85 år siden)

Døde:
2. desember 1987 (49 år) (36 år siden)

Trygve Henrik Hoff var en norsk vokalist, komponist, tekstforfatter og visekunstner. Han var lærer på Buskerud folkehøgskole (Heimtun) i mange år, da han bodde på Darbu i Øvre Eiker kommune. Trygve Hoff var en periode dirigent for Berlevåg Mannsangforening, og la inn betydelig innsats i utviklingen og utviklingen av UKEkoret Pirum i 1970-årene.

Hoff var født og oppvokst på Rognan i Nordland. I alle år var han opptatt av sin oppvekst og sine røtter. Han var saltdaling og nordlending og henta inspirasjon til tekstene sine fra der han hørte hjemme. Han ble hyllet med Nordland fylkes kulturpris post mortem i 1988.

Samleplata hans Snart gryr en dag blei i 2004 av avisa Nordlys og NRK kåra til tidenes nordnorske samlealbum. Hoff skreiv ei rekke viser med utspring i landsdelen. Han skildra «Jentan på fileten», og skreiv også tekster for andre artister og turnerte landsdelen flittig helt inntil han gikk bort.

I november ble låten «Nordnorsk julesalme» kåret av NRK Nordlands lyttere og seere til tidenes låt fra Nordland.

«Har en drøm» og «Ei hand å holde i» (melodi av Svein Gundersen) er kjente sanger som begge ble gitt til Jørn Hoel. På Sissel Kyrkjebøs debutplate Sissel finnes hele fem sanger med tekst av Trygve Hoff, «Tenn et lys», «I ditt smil» og «Dagen gryr» (melodi av Svein Gundersen) samt «Inn til deg» (melodi av Lars Muhl) og «Det skal lyse en sol» (melodi av Lasse Holm). Trygve Hoff samarbeidet mye med Svein Gundersen.

Trygve Hoff fikk tre barn: Ståle, Stig Henrik og Siv Elisabeth (Sibeth). Ståle Hoff var også en god musiker før han ble syk. Han spilte på flere av sin fars utgivelser og skrev melodien til «Folk é så bra» sammen med Terje Blickfeldt. Stig Henrik Hoff og Sibeth Hoff er i dag etablerte skuespillere. Trygve Hoffs gravsted er ved Fiskum kirke. Wikipedia

77 år
Vince Sulyok (Forfatter)
1932 - 2009

Vince Sulyok (Norge)

Forfatter, oversetter, bibliotekar, lyriker

Født:
7. juli 1932 (91 år siden)

Døde:
9. august 2009 (77 år) (14 år siden)

Vince Sulyok, var en norsk forfatter og oversetter. Han var ansatt som førstebibliotekar ved Universitetsbiblioteket i Oslo. Sulyok mottok flere ungarske utmerkelser for sitt arbeid for formidling av ungarsk kultur til Norge og skandinavisk kultur til Ungarn. Wikipedia

77 år
David Eddings (Forfatter)
1931 - 2009

David Eddings (USA)

Forfatter, romanforfatter

Født:
7. juli 1931 (92 år siden)

Døde:
2. juni 2009 (77 år) (14 år siden)

David Eddings var en amerikansk forfatter som har skrevet flere bestselgende bokserier innen fantastisk litteratur. Hans kone, Leigh Eddings, har hjulpet ham med flere av hans senere bøker. Før Eddings' død bodde de to i Carson City, Nevada i sydvestlige USA.

Eddings ble født i Spokane i delstaten Washington. Før han ble forfatter jobbet han som offiser i den amerikanske hæren og deretter hos flyprodusenten Boeing.

Eddings begynte med å skrive alminnelig skjønnlitteratur som han hadde moderat suksess med. Han endret deretter sjanger til fantasy og oppnådde en langt større anerkjennelse og kommersiell suksess.

Flere av hans nyere bøker etter The Malloreon har mottatt negativ kritikk fra lesere. I et nytt intervju med har han sagt «Jeg tar ikke ordre fra lesere»). Wikipedia

68 år
Arne Aas (Skuespiller)
1931 - 2000

Arne Aas (Norge)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter

Født:
7. juli 1931 (92 år siden)

Døde:
3. april 2000 (68 år) (24 år siden)

Arne Martin Aas var en norsk skuespiller og regissør som var kjent både fra teater, film og TV.

Fra 1970 til 1973 var han teatersjef ved Trøndelag Teater, der han også hadde sin debut 1957 i Strindbergs Erik XIV. Han hadde også regioppdrag ved teatret og var ansatt der fra 1963. På Trøndelag Teater spilte han i stykker som Se deg om i vrede, Helligtrekongersaften og tittelrollen i Brand.

Han har også vært tilknyttet Fjernsynsteatret (1966-70 og 1973-75) hvor han blant annet ble landskjent i rollen som Hans Nilsen Fennefoss i serien Skipper Worse. Aas var i mange år også tilknyttet Oslo Nye Teater og foruten en rekke komedier, gjorde han seg der særlig bemerket i stykket Dagen vender.

Fra 1978 til 1983 var han instruktør for Olsokspelet på Stiklestad. For sin innsats her mottok han Stiklestad-prisen i 1980.

De siste årene før sin død hadde han flere gjesteopptredener ved Nordland Teater.

Aas hadde sin filmdebut 1964 i Alle tiders kupp, og hadde en rekke roller i norske filmer både på 1960- og 1970-tallet. Blant de mest nevneverdige filmene er Smuglere (1968), Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe (1970) og Rallarblod (1979), samt flere filmer i serien om Olsenbanden.

Også på fjernsyn har Aas hatt en rekke opptredener, blant annet miniserien Skipper Worse i 1968, og ved flere anledninger sammen med Rolv Wesenlund i serien om Fleksnes. Fra Fleksnes-serien huskes han kanskje best fra rollen som svirbroren "Rødhette" i den klassiske episoden Rotbløyte fra 1981, og som hysterisk lege i episoden Det går alltid et tog fra 1974. Arne Aas hadde sin siste rolle på TV i kortfilmen Operasjon Popcorn i 1998. Wikipedia

96 år
Doc Severinsen (Orkesterleder)
1927

Doc Severinsen (USA)

Orkesterleder, dirigent, jazzmusiker, trompetist

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Hilding Severinsen

Født:
7. juli 1927 (96 år)

Carl Hilding «Doc» Severinsen er en amerikansk pop-og-jazztrompetist, best kjent som orkesterleder av The NBC Orchestra på TV-programmet The Tonight Show starring Johnny Carson fra 1967 til 1992. Wikipedia

76 år
Jon Pertwee (Skuespiller)
1919 - 1996

Jon Pertwee (Storbritannia)

Skuespiller, oppdagelsesreisende, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Devon Roland Pertwee

Født:
7. juli 1919 (104 år siden)

Døde:
20. mai 1996 (76 år) (27 år siden)

John Devon Roland Pertwee, kjent som Jon Pertwee, var en britisk skuespiller.

Pertwee er mest kjent for å ha spilt den tredje Doktoren i science fiction-serien Doctor Who fra 1970 til 1974 og tittelrollen i serien Worzel Gummidge. Han var også programleder for Whodunnit! fra 1974 til 1978

Pertwee var også en komedieskuespiller. Han spilte kvartermester Pertwee i The Navy Lark og i Waterlogged Spa på radio. Han hadde også rollen som Lycus i 1963 i musikalen A Funny Thing Happened on the Way to the Forum og han spilte en mindre rolle i filmversjonen fra 1966. Han spilte i fire av Carry On-filmene: Carry On Cleo (1964), Carry On Cowboy (1965), Carry On Screaming (1966) og Carry On Columbus (1992). Han har også vært gjesteskuespiller i komiserien The Goodies, hvor han spilte en sogneprest.

14. april 1971 var Pertwee emnet i Thames Televisions This Is Your Life. Dette var også første gang hans sønn, Sean Pertwee, var på TV.

I 1972 ga han ut en versjon av Doctor Whos kjenningsmelodi med tekst, kalt Who is the Doctor og i 1980 ga han ut en single basert på Worzel Gummidge kalt Worzel's Song fra albumet Worzel Gummidge Sings.

Pertwee var en offiser i Royal Navy og han jobbet i etterretningen under andre verdenskrig. Han var en del av mannskapet på HMS «Hood», men han ble forflyttet rett før skipet sank. Han var gift to ganger, først med Jean Marsh (1955–1960), som han skilte seg fra 13. august 1960; og så med Ingeborg Rhoesa, som han hadde to barn med (Sean og Dariel). Han var søskenbarnet til skuespilleren Bill Pertwee, som spilte Hodges i komiserien Dad's Army.

Han returnerte til rollen som Doktoren i 20-årsjubileumsepisoden The Five Doctors (1983) og i veldedighetsspesialen Dimensions in Time (1993). På 1990-tallet hadde han en gjesterolle i episoden «Lords and Ladies» i BBC Radio 4s komiserier Harry Hill's Fruit Corner, hvor han spilte en tidsherre, som er samme rase Doktoren er et medlem av.

Pertwee fortsatte å spille i filmer og TV og gjøre opptredener over hele verden relatert til Doctor Who. Han ble etter hvert mer interessert i å hjelpe prosjekter som han selv foretrakk. Etter å ha overtalt tidligere skuespillere fra Doctor Who (blant annet Patrick Troughton) til å gjøre opptredener på amerikanske science fiction-kongresser, ble han inpirert til å få i gang en radioversjon av Doctor Who etter at den ble satt på pause i 1989. Han prøvde også å finne en britisk produsent for Worzel Gummidge.

Han klarte til slutt å få den tredje Doktoren tilbake på luften i to hørespill produsert av BBC Radio. De het The Paradise of Death og The Ghosts of N-Space. Etter at Worzel Gummidge ble lagt ned i Storbritannia, ble den plukket opp av Television New Zealand etter å ha blitt overbevist av Pertwee.

Pertwee fortsatte å møte opp på kongresser og med skuespill frem til han døde 76 år gammel fra et hjerteinfarkt 20. mai 1996, mens han var på ferie i Connecticut (noen rapporterer at han døde i New York).

Han døde få dager etter at TV-filmen basert på Doctor Who ble vist på amerikansk TV. BBCs visning av TV-filmen hadde en dedikasjon til Pertwee på slutten.

Hans siste forbindelse til serien skjedde etter at han døde. Med tillatelse fra hans enke, Ingeborg, ble stemmen hans brukt i Big Finish Productions' hørespill Zagreus, som ble laget for 40-årsjubileet. Pertwees stemme var tatt fra den fanprodusert Doctor Who-filmen Devious. Wikipedia

97 år
Pinetop Perkins (Musiker)
1913 - 2011

Pinetop Perkins (USA)

Musiker, pianist, sanger

Født:
7. juli 1913 (110 år siden)

Døde:
21. mars 2011 (97 år) (13 år siden)

Pinetop Perkins var en amerikansk blues-musiker som spesialiserte seg på piano.

Perkins begynte sin musikalske karriere som gitarist, men han skadet sin venstre arm under en slåsskamp i Arkansas og klarte derfor ikke å spille gitar. Perkins begynte derfor med piano og flyttet til Illinois kort tid senere. I 1998 ga Perkins ut albumet Legends sammen med gitaristen Hubert Sumlin. I 2003 ble Perkins valgt inn i Blues Hall of Fame og mottok i 2005 Grammy Lifetime Achievement Award. Wikipedia

80 år
Robert A. Heinlein (Forfatter)
1907 - 1988

Robert A. Heinlein (USA)

Forfatter, romanforfatter, manusforfatter, litteraturkritiker, science fiction-forfatter, prosaforfatter, essayist

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Anson Heinlein

Født:
7. juli 1907 (116 år siden)

Døde:
8. mai 1988 (80 år) (35 år siden)

Robert Anson Heinlein var en av de mest populære, innflytelsesrike og kontroversielle amerikanske sciencefictionforfatterne av sin generasjon. I mange år var Heinlein, Isaac Asimov og Arthur C. Clarke kjent som «The Big Three».

Hovedtemaene i hans omfattende produksjon var sosiale: Radikal individualisme, libertarianisme, religion, forholdet mellom fysisk og emosjonell kjærlighet og tanker rundt uvanlige familiekonstellasjoner. Bak dette kan en spore innflytelse fra blant andre Rudyard Kiplings verker.

Hans evne til å gå inn i mentaliteten til sine fiktive personer førte til stor forskjell i hvordan leserne oppfattet bøkene. Starship Troopers fra 1959 ble beskyldt for rendyrket fascisme, mens Stranger in a Strange Land to år senere førte ham i front for den seksuelle revolusjon og tidens motkultur.

Heinlein vant fire Hugo Award i tillegg til tre «Retro Hugo» for år da prisen ikke ble delt ut. Han ble også tildelt den første «Damon Knight Memorial Grand Master Award» fra Science Fiction and Fantasy Writers of America.

Han bidro til det amerikanske språket med uttrykkene «grok», «TANSTAAFL» og «waldo». I tillegg var han tidlig ute med mobiltelefon som mikroimplantat bak øret.(The Puppet Masters, 1951.) Kims spill ligger tydelig til grunn for hukommelsestreningen til the «Perfect Witness» (Stranger in A Strange Land) og tilsvarende for hovedpersonen i Citizen of the Galaxy. Wikipedia

73 år
Vittorio De Sica (Regissør)
1901 - 1974

Vittorio De Sica (Italia)

Regissør, manusforfatter, skuespiller, ansvarlig produsent, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Vittorio Domenico Stanislao Gaetano Sorano De Sica

Født:
7. juli 1901 (122 år siden)

Døde:
13. november 1974 (73 år) (49 år siden)

Vittorio De Sica var en italiensk filmregissør, manusforfatter og skuespiller.

De Sica var en skuespiller av sjarmørfaget frem til han skiftet spor og ble regissør. Han blir nevnt som pioner for den italienske neorealismen og ervervet gjennom årene fire Oscar-statuetter i kategorien beste fremmedspråklige film, blant annet for Sykkeltyvene og Finzi-Continis have. Wikipedia

83 år
George Cukor (Filmregissør)
1899 - 1983

George Cukor (USA)

Filmregissør, filmprodusent, teaterregissør

Født:
7. juli 1899 (124 år siden)

Døde:
24. januar 1983 (83 år) (41 år siden)

George Cukor var en amerikansk regissør.

Cukor vant Oscar for beste regi med filmen My Fair Lady (1964). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

Dødsfall

53 år
Jovenel Moïse (Politiker)
1968 - 2021

Jovenel Moïse (Haiti)

Politiker, forretningsdrivende

Født:
26. juni 1968 (55 år siden)

Døde:
7. juli 2021 (53 år) (2 år siden)

Jovenel Moïse var en haitisk entreprenør og politiker som var Haitis president fra 7. februar 2017 til 7. juli 2021. Han vant presidentvalget 20. november 2016 og ble myrdet i sin bolig 7. juli 2021.

I 2015 ble Moïse foreslått av president Michel Martelly som presidentkandidat for sentrum-høyrepartiet Parti Haïtien Tèt Kale (PHTK) til valget samme år. Moïse fikk 32,8% av stemmene i første valgomgang den 15. oktober 2015 og kvalifiserte seg til andre valgomgang sammen med Jude Célestin. En valgdagsmåling utført av Haiti Sentinel viste en oppslutning på 6% til Moïse. og flere observatører kalte det valgfusk. Tusenvis av mennesker tok til gatene i protest.

Etter protestene ble valget i 2015 underkjent og det ble avholdt nytt presidentvalg 21. november 2016. Den 27. november utropte valgkommisjonen Moïse til vinner etter at han hadde fått 55,67% av de avgitte stemmene i første valgomgang. Valgdeltakelsen var imidlertid så lav som 21%. Moïse ble tatt i ed som president for fem år den 7. februar 2017.

I 2019 var det opptøyer på Haiti med krav om at presidenten måtte gå av. Han regjerte de to første årene etter et dekret som midlertidig opphevet ordningen med valg i landet, og som til sist førte til oppløsningen av parlamentet. Opposisjonen ga uttrykk for at han styret mot et diktatur. Han utstedte et dekret som begrenset myndighetsområdet til landets justisforvaltning, og opprettet hemmelige tjenester som kun sto under presidentens kommando.

Moïse ble skutt og drept 7. juli 2021 av flere personer som trengte seg inn i hans bolig i Pétion-Ville like utenfor Port-au-Prince. Hans ektefelle ble alvorlig såret i attentatet. Hans ektefelle Martine ble fraktet til Florida for å bli operert. Attentatet ble ifølge politiet utført av en gruppe på 28 leiesoldater, av disse var minst 15 fra Colombia og 2 fra USA. Minst 3 av gjerningsmennene ble skutt og drept i forbindelse med attentatet. Tidlig om morgenen brøt en gruppe av disse leiesoldatene seg inn i residensen og traff presidenten med minst 12 skudd i hodet og overkroppen. Sinte innbyggere hjalp politiet i letingen etter gjerningsmennene. Elleve ble funnet inne området tilhørende Taiwans ambassade. Leiesoldatene skal ha kommet til Haiti 3 måneder tidligere og skaffet seg kjøretøy, mobiltelefoner og store mengder våpen. Ifølge noen rapporter drepte politiet syv av attentatmennene i forbindelse med skuddveksling. Wikipedia

84 år
Arne Pran (Offiser)
1936 - 2020

Arne Pran (Norge)

Offiser

Født:
6. mai 1936 (88 år siden)

Døde:
7. juli 2020 (84 år) (3 år siden)

Arne Pran var en norsk offiser som var brigadesjef i Nord-Norge under Vassdalenulykken i 1986.

Pran ble utdannet ved befalsskolen for infanteriet i Sør-Norge i 1957, Krigsskolen i 1960, Hærens stabsskole i 1972 og Forsvarets høgskole i 1984. Han tjenestegjorde i en rekke stillinger, blant annet som kompanisjef ved Garden, som adjutant ved H.K.H. Kronprinsens adjutantstab, som hovedlærer, nestkommanderende og deretter som sjef for Krigsskolen. I 1984 ble han utnevnt til oberst II og sjef for Brigaden i i Nord-Norge og ble i 1987 utnevnt til oberst I og infanteriinspektør ved Forsvarets Overkommando/Hærstaben.

Som sjef for Krigsskolen på Linderud i tidsrommet 1979 til 1983 ble han i 1982 den første skolesjefen som uteksaminerte kvinnelige kadetter i skolens 232-årige historie.

Pran avsluttet sin tjeneste i Forsvaret i 1988 og ble deretter direktør i Kreditkassen.

Pran ble i 2016 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for samfunnsnyttig innsats. Wikipedia

60 år
Olav Versto (Journalist)
1950 - 2011

Olav Versto (Norge)

Journalist, redaktør

Født:
31. juli 1950 (73 år siden)

Døde:
7. juli 2011 (60 år) (12 år siden)

Olav Versto var en norsk journalist som var ansatt i VG i en årrekke. Han var i perioden 1994–2008 politisk redaktør i samme avis.

Versto tok graden cand.mag. ved Universitetet i Oslo i 1976, og begynte året etter å arbeide for NRK. Versto var i mange år kjent som programleder og reporter i NRK Radio, der han i 1980-årene ledet flere debatter mellom datidens to store politikere i Norge, Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland. Han kom til VG som redaksjonssekretær i 1987 og ble politisk redaktør for avisa i 1994. 31. desember 2008 forlot han stillingen, og ble etterfulgt av Hanne Skartveit. Versto var fra 2009 og frem til sin død redaktør i kommentaravdelingen. Olav Versto døde 7. juli 2011 i en drukningsulykke i Farsund.

Han markerte seg i 1990-årene som en sterk tilhenger av norsk medlemskap i EU og uttalte i 1994 at «det norske folks motstand mot EU kan spores et innslag av mindreverdighetskompleks i nordmenns forhold til utenverdenen , politisk sett». Han skrev videre at «Jeg tror det har røtter langt tilbake i vår historie, og blant annet har sammenheng med unionene med Danmark og Sverige. Dette er nok virksomt i norsk politikk også i dag. Men motstanden mot EU hadde selvfølgelig en rekke årsaker som spilte sammen på en meget kompleks måte». I 2007 markerte han seg som en sterk kritiker av LO-leder Gerd-Liv Valla i den såkalte Valla-saken. Wikipedia

60 år
Syd Barrett (Gitarist)
1946 - 2006

Syd Barrett (Storbritannia)

Gitarist, komponist, låtskriver, kunstmaler, sanger, vokalist, lyriker, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Roger Keith Barrett

Født:
6. januar 1946 (78 år siden)

Døde:
7. juli 2006 (60 år) (17 år siden)

Roger Keith Barrett, mest kjent som Syd Barrett, var en av grunnleggerne av det britiske rockebandet Pink Floyd. Han var bandets første frontfigur, som låtskriver, gitarist og hovedvokalist. Selv om hans musikkarrière var kort på grunn av psykiske problemer og utstrakt misbruk av det psykedeliske stoffet LSD, har hans påvirkning på artister fra 1960-tallet og senere generasjoner vært meget stor. Hans bandkollegers senere suksess og hans mystiske forsvinning fra rampelyset har bidratt til at det i starten av det 21. århundre fortsatt er en meget stor interesse rundt Barrett.

Syd Barrett vokste opp i et hjem hvor hans talent for musikk og maling ble oppmuntret. Han oppdaget tidlig rock, men jazz var på denne tiden den mest toneangivende musikksjangeren og tenåringsguttene snek seg inn på den lokale jazzklubben, hvor båndene til kretsen rundt Pink Floyd ble knyttet. Sammen med skolekameraten David Gilmour brukte han all ledig tid på skole og fritid til å øve på gitar. Da han i tenårene sammen med Gilmour besøkte en konsert med Bob Dylan var Syd Barrett som besatt. Han gikk hjem og skrev en låt som ble innspilt i 1970 som «Bob Dylan Blues», men som først ble utgitt på samlealbumet The Best of Syd Barrett: Wouldn't You Miss Me? i 2001. Wikipedia

76 år
Ulf Wengård (Skuespiller)
1927 - 2003

Ulf Wengård (Norge)

Skuespiller, danser

Født:
15. januar 1927 (97 år siden)

Døde:
7. juli 2003 (76 år) (20 år siden)

Ulf Wengård var en norsk skuespiller. Han er kjent for sine komedieroller og var med i flere av filmene om Olsenbanden.

Hans far var kinomaskinist i Oppegård. Han debuterte ved Studioteatret i 1940-årene, var med i Ny Norsk Ballett, studerte jazzdans ved June Taylors Academy of Dance i USA og Fred Astaires Ballroomskole. Han var engasjert ved Chat Noir og Folketeatret. Fra 1954 virket han i mange år og drøyt hundre roller ved Oslo Nye Teater i blant annet Sommer i Tyrol, som Snoopy i Knøttene. Hans hadde rollen som Jamie i My Fair Lady på 1960-tallet, da han spilte mot Helge Reiss og Henki Kolstad. På premierefesten danset han med Ingrid Bergman. Andre roller var Tim i På tokt med Mathilde og «fugleskremslet» i Trollmannen fra Oz.

Wengård var særegen som skuespiller fordi han ofte insisterte på å ha den minste rollen i en oppsetning. Ved Oslo Nye Teater fulgte han denne målsettingen til punkt og prikke. Grunnen var at han mente statistene lett ble oversett i en oppsetning og ønsket å gi en rolle med få replikker like mye kunstnerisk fylde som en bærende hovedrolle. Ifølge Henki Kolstad ville han ikke ha roller med mer enn ti replikker. Som en følge av dette ble han selvoppnevnt leder av Norsk Smårolleforbund, og i denne egenskap søkte han på stillingen som kringkastingssjef i NRK etter Einar Førde.

Wengård skapte sin postmann-rolle for Barne-TV i 1960-årene. I 1968 fikk han en slager med «Tannpussevise», som ble sunget av postmannen, og refrenget lød slik : «Det blir ikke hull i en tann som er ren, og tennene de pusser vi jo en etter en. Og godteri spiser vi bare til fest, sånn en gang i uka er best. Det er flaut, det er flaut, det er flaut, flaut, flaut å bare kunne tygge graut.»

På denne tiden spilte han mot tante Ragne (Ragne Tangen), og en vaktmester, spilt av Svein Byhring. Wengård gjentok rollen som postmannen i Jul i Skomakergata i 1979 og sporadisk i årene som fulgte.

Han satt i pressekomiteen for Holmenkollrennene i over 40 år. For sitt frivillige virke på pressetribunen mottok han Skiforeningens æresplakett. I 1997 mottok han Kongens fortjenstmedalje i sølv. Wikipedia

71 år
Ray Wood (Fotballspiller)
1931 - 2002

Ray Wood (Storbritannia)

Fotballspiller, keeper, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Raymond Ernest Wood

Født:
11. juni 1931 (92 år siden)

Døde:
7. juli 2002 (71 år) (21 år siden)

Raymond Ernest Wood var en britisk fotballspiller. Wood huskes best som keeper på Manchester United gjennom størstedelen av 1950-tallet, hvor han var med på å vinne to ligamesterskap. Wood overlevde München-ulykken, og fortsatte å spille på høyt nivå i mange sesonger etter ulykken.

Ray Wood startet fotballkarrieren i Darlington FC, etter å tidligere ha vært innom Newcastle United FC som junior. Han ble oppdaget av Manchester Uniteds talentspeidere, og ble kjøpt i desember 1949. Han debuterte for United samme sesong, men det var først i 1953 at han etablerte seg som klubbens førstekeeper. Wood ble ligamester i 1955/56 og 1956/57, og spilte også tre landskamper for England – men mistet plassen på laget til Harry Gregg kort tid før flyulykken.

Både Wood og Gregg slapp fra München-ulykken med lettere skader, men det var Gregg som var Matt Busbys førstevalg i mål, og Wood spilte bare én kamp for United etter München-ulykken. Han ble solgt til Huddersfield Town FC i desember 1958 etter å ha spilt til sammen 208 førstelagskamper for United.

Etter å ha forlatt Old Trafford, spilte Wood sju sesonger for Huddersfield, hvor han fikk med seg over 250 kamper. Han spilte deretter én sesong i Bradford City FC, og to sesonger i Barnsley FC, før han la hanskene[hvilke?] på hylla i 1968. Wikipedia

32 år
Cazuza (Musiker)
1958 - 1990

Cazuza (Brasil)

Musiker, sanger, komponist, låtskriver, lyriker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Agenor Miranda Araújo Neto

Født:
4. april 1958 (66 år siden)

Døde:
7. juli 1990 (32 år) (33 år siden)

Agenor Miranda Araújo Neto, bedre kjent som Cazuza var en brasiliansk komponist og sanger. Sammen med Raul Seixas, Renato Russo og Os Mutantes, er Cazuza regnet som en av de fremste eksponentene for brasiliansk rock. Wikipedia

51 år
George Morgan (Musiker)
1924 - 1975

George Morgan (USA)

Musiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
George Thomas Morgan

Født:
28. juni 1924 (99 år siden)

Døde:
7. juli 1975 (51 år) (48 år siden)

George Thomas Morgan var en amerikansk countrysanger.

Morgan vokste opp i Barberton i Ohio. Han ble medlem av Grand Ole Opry og er kjent for sin hit-låt Candy Kisses. Wikipedia

26 år
Fats Navarro (Jazzmusiker)
1923 - 1950

Fats Navarro (USA)

Jazzmusiker, komponist, trompetist

Fullt navn / Fødenavn:
Theodore Navarro jr.

Født:
24. september 1923 (100 år siden)

Døde:
7. juli 1950 (26 år) (73 år siden)

Theodore «Fats» Navarro jr. var en amerikansk jazzmusiker (trompet), i sin korte karriere kjent som en av de ypperste på sitt instrument og tidlig utøver av hard bop. Wikipedia

71 år
Arthur Conan Doyle (Forfatter)
1859 - 1930

Arthur Conan Doyle (Storbritannia)

Forfatter, lege, romanforfatter, essayist, dramatiker, manusforfatter, science fiction-forfatter, barnebokforfatter, krimforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Arthur Ignatius Conan Doyle

Født:
22. mai 1859 (165 år siden)

Døde:
7. juli 1930 (71 år) (93 år siden)

Arthur Ignatius Conan Doyle var en britisk lege og forfatter. Han er kjent for sine detektivromaner med hovedfiguren Sherlock Holmes, som er generelt anerkjent som et vesentlig bidrag til kriminallitteraturen. Han var en profilert forfatter som også skrev science fiction, historiske romaner, skuespill og romaner, og artikler.

Han blir ofte referert til som Conan Doyle. Conan var opprinnelig et mellomnavn, men han benyttet det selv som en del av sitt etternavn i siste årene. Wikipedia

71 år
Annie Louise Coghill (Salmedikter)
1836 - 1907

Annie Louise Coghill (Canada)

Salmedikter, lyriker, lærer

Født:
23. juni 1836 (187 år siden)

Døde:
7. juli 1907 (71 år) (116 år siden)

Annie Louise Coghill var en engelsk lærer og salmedikter.

Som barn flyttet hun til Canada sammen med familien, men kom tilbake til England for å jobbe som lærer. Wikipedia

74 år
Johanna Spyri (Forfatter)
1827 - 1901

Johanna Spyri (Sveits)

Forfatter, romanforfatter, barnebokforfatter

Født:
12. juni 1827 (196 år siden)

Døde:
7. juli 1901 (74 år) (122 år siden)

Johanna Louise Spyri var en sveitsisk forfatter, mest kjent for de to romanene om Heidi (1880 og 1881).

Fra debuten i 1871 til sin død i 1901 utga hun 31 bøker.

Spyri var det fjerde av seks barn av legen Johann Jacob Heusser og lyrikeren Meta Heusser-Schweizer. Hun vokste opp i Hirzel i kantonen Zürich, og som barn tilbragte hun mange somre i området rundt Chur i Graubünden, hvor mange av hennes senere fortellinger er henlagt.

Fra hun var 16 til hun var 18 bodde hun i Yverdon, hvor hun lærte fransk. Fra hun var 18 til 25 bodde hun hjemme og bisto moren i husholdningen. I 1852 giftet hun seg med advokaten og redaktøren Bernhard Spyri (1821–1884), fra 1868 byskriver i Zürich. Bernhard Spyri var en venn av Johanna Heussers eldre bror Theodor, og også av Richard Wagner. Johanna Spyris første litterære arbeid var et anonymt dikt til Wagners 40-årsdag i 1853.

Ekteparet fikk en sønn, Bernhard, i 1855. Ektemannen gikk opp i arbeidet, og Johanna Spyri mistrivdes i ekteskapet. Både ektemannen Johann og sønnen Bernhard døde i 1884. Som enke skriver hun flere barnebøker, og etablerer et vennskap med forfatteren Conrad Ferdinand Meyer.

På oppfordring fra en venn av moren begynte hun å skrive. Debutboken Ein Blatt auf Vronys Grab (1871) er en dyster skildring av en kvinne som blir mishandlet av sin forfyllede ektemann. Boken ble en suksess.

Fra 1875 til 1892 satt hun i tilsynsnemnda for pikeskolen i Zürich. Hennes første barnebok, Heimathlos utkom i 1878. Det er den første av hennes bøker med sjangerbestemmelsen «Eine Geschichte für Kinder und auch für Solche, welche die Kinder lieb haben» (En fortelling for barn og for de som elsker barn) på tittelsiden. Det ble senere en gjentatt formulering på flere av bøkene.

I 1880 utga hun Heidis Lehr- und Wanderjahre, som ble en verdenssuksess. Boken var skrevet i løpet av noen korte sommeruker i 1879. I 1881 fulgte oppfølgeren Heidi kann brauchen was es gelernt hat. Denne boken ble også svært meget lest. Bøkene om Heidi er en «Askepotthistorie» om en foreldreløs pike som kommer for å leve sammen med bestefaren, en eksentrisk type som bor avsides i de sveitsiske alpene. Hun blir senere selskapspike for en svakelig pike fra en rik familie i Frankfurt am Main. Verket har bidratt til å preget utlandets bilde av Sveits som få andre litterære verker, men har også blitt kritisert for konservative, likestillingsfiendlige holdninger, og for sin sort/hvitt-aktige personskildringer og for å idyllisere det landlige livet.

Bøkene om Heidi er filmet en rekke ganger, blant annet den tysk-sveitsisk-australske tv-serien Heidi (1978), i 2005 med Max von Sydow og i 1937 med Shirley Temple.

Da det sveitsiske barnebokinstituttet ble stiftet i 1968 tok det sitt navn etter henne: Johanna Spyri-Stiftung.

Et Johanna Spyri-Museum ble i 1981 etablert i skolebygningen i Hirzel der hun selv hadde vært elev.

I 2010 ble det påvist gjennom en avhandling at Spyris Heidi-bøker kan være inspirert av Hermann Adam von Kamps «Adelaide, das Mädchen vom Alpengebirge« (1830). Wikipedia

23 år
Arne Dybfest (Forfatter)
1869 - 1892

Arne Dybfest (Norge)

Forfatter

Født:
30. juni 1869 (154 år siden)

Døde:
7. juli 1892 (23 år) (131 år siden)

Arne Dybfest var en norsk forfatter. Han ble under et amerikaopphold overbevist anarkist, og bidro til å gjøre anarkismen kjent i norsk offentlighet, blant annet med artikler i Arne Garborgs Fedraheimen.

Som forfatter regnes han som et bindeledd mellom naturalismen og nyromantikken.

Han pleiet omgang med Knut Hamsun i Chicago etter et protestmøte i Haymarket Square i 1886 hvor 6 anarkister ble uskyldig hengt.

I 1892 kom Dybfest i Kristiania-avisenes søkelys etter den yngre vennen Vilhelm Solheims selvmord på Hovedøya. Dybfest hadde fulgt Solheim til bryggene før han ble rodd over til Hovedøya, og ble derfor beskyldt for å ha hjulpet Solheim i planleggingen av selvmordet. Saken ble også undersøkt av politiet, som forberedte en tiltale mot Dybfest. På dette tidspunktet reiste Dybfest til Bergen for å bo hos noen venner.

Samme sommer omkom Dybfest under en båttur utenfor Bergen. Dybfests venn Peter Egge har skildret episoden i sin erindringsbok Minner fra barndom og ungdom, og skriver at han fikk detaljene fra et øyenvitne. Ifølge Egge var det fire eller fem menn ombord i båten, som seilte i frisk bris utenfor Brattholmen fyr da Dybfest kom i krangel med rormannen. Dybfest ga mannen en ørefik, hvorpå rormannen svarte at han ville melde Dybfest til politiet. Dybfest sprang da over bord, og ble liggende i vannet med hodet over vannet. Båten snudde for å redde ham, men kom så nær at baugen støtte mot hodet hans. Dermed dukket Dybfest under og forsvant. Wikipedia

75 år
Henri Nestlé (Oppfinner)
1814 - 1890

Henri Nestlé (Tyskland)

Oppfinner, gründer, kjemiker, farmasøyt

Fullt navn / Fødenavn:
Heinrich Nestle

Født:
10. august 1814 (209 år siden)

Døde:
7. juli 1890 (75 år) (133 år siden)

Henri Nestlé var en tysk-sveitsisk industrimann og oppfinner. Han grunnla selskapet Nestlé, og var blant annet sentral i oppfinnelsen av melkesjokolade.

Nestlé var utdannet farmasøyt. På 1840-tallet begynte han eksperimenter innenfor flere fagfelt, og fant blant annet opp en morsmelkerstatning. Han var også en pioner innenfor ferdigmat, og skapte Nestle's Infant Food for eksportmarkedet til USA. Nestlé var også innom mineralvannbransjen, og produserte gjødsel og gasslykter.

Nestlé solgte bedriften i 1875, og trakk seg tilbake resten av sitt liv. Wikipedia

<<
7. Juli
>>