Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

12. Mars

Om dagen

12. Mars er dag 72 i 2024, og er i uke 11. Det er 294 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 12. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

17 år siden

2007: Den britiske journalisten Alan Johnston blir kidnappet i Gaza

Alan Graham Johnston er en britisk journalist som jobber for BBC. Han har vært BBCs korrespondent i Usbekistan, Afghanistan og i Gaza. Han ble kidnappet av en gruppe væpnede palestinere den 12. mars 2007 og sluppet fri den 4. juli samme år.

Fangenskapet førte til mange protester verden rundt, også innad i de palestinske territorier og et medlem av den britiske regjering møtte Hamas for første gang. Den 15. april gikk det rykter om at han hadde blitt myrdet, men disse ble senere avkreftet. Et lydopptak, angivelig fra kidnapperne, dukket opp den 8. mai. Ifølge dette lydopptaket ville Johnston snart bli frigitt. Den 1. juni ble en videosnutt av Johnston frigitt. Etter at Hamas tok full kontroll over Gaza midt i juni og krevde at han skulle bli frigitt, ble det luftet håp om en snarlig frigivelse. Den 24. juni ble det imidlertid publisert en video der han hadde eksplosiver festet rundt livet. Det ble advart at dersom det ble gjort forsøk på å få ham frigitt ved makt, så ville bomben bli detonert. Den 4. juli ble han imidlertid satt fri og overlevert til palestinske tjenestemenn fra Hamas. Wikipedia
21 år siden

2003: Zoran Đinđić, statsminister i Serbia, blir drept i et attentat i Beograd

Đinđić ble født i Bosanski Šamac, en by ved elven Sava i det nordlige Bosnia i 1952. Hans far, Dragomir var offiser i den jugoslaviske hæren. Hans mor, Mila var en vertinne. Đinđić hadde en eldre søster – Gordana.

Han begynte å interessere seg for politikk mens han studerte ved Universitetet i Beograd.

Zoran Đinđić ble fengslet i flere måneder på grunn av at han som reformsosialist prøvde å etablere en ikke-kommunistisk studentorganisasjon sammen med andre studenter fra Kroatia og Slovenia.

Etter å ha blitt løslatt fra fengsel fortsatte han sine studier i Tyskland under professor Jürgen Habermas i Frankfurt am Main. I 1979 oppnådde han en doktorgrad (dr. phil.) i filosofi fra Universitetet i Konstanz. Han talte flytende tysk, mens hans engelsk var på et mer moderat nivå.

I 1989 reiste Đinđić tilbake til Jugoslavia for å begynne i en undervisningsstilling ved Universitetet i Novi Sad, og sammen med andre dissidenter grunnla han partiet Demokratska stranka (DS) (Det demokratiske partiet). Han ble leder for partiets styre i 1990 og ble valgt inn i Serbias parlament samme år.

I 1993 ble han partiets leder. Etter at koalisjonen «Zajedno» (Sammen) med Vuk Draškovićs parti SPO og Vesna Pešićs GSS brøt sammen etter kort tid registrerte Đinđić seg som en uavhengig kandidat.

Etter kraftige folkelige protester mot myndighetenes valgfusk ble Zoran Đinđić Beograds ordfører i 1997, den første ikke-kommunistiske ordføreren siden annen verdenskrig.

I september 1999 ble Đinđić av magasinet TIME utpekt til en av de mest relevante politikerne i det 21. århundre.

Mens NATOs bombing av Serbia pågikk, søkte Đinđić sikkerhet og dro midlertidig til Montenegro fordi han hadde mottatt informasjon om at han stod på toppen av en liste over personer som Slobodan Miloševićs hemmelige tjenester planla å drepe.

Zoran Đinđić ble drept i Beograd i trappeoppgangen til den serbiske regjeringens hovedbygning den 12. mars 2003 kl. 12:23. Han ble skutt én gang i brystet og en kule trengte inn i hjertet og drepte ham momentant. Ifølge en offisiell regjeringsuttalelse var han ikke ved bevissthet og hadde ikke puls da han ankom akuttmottaket. Hans livvakt Milan Veruović ble alvorlig skadet i magen av et annet skudd. Đinđićs drapsmann, Zvezdan Jovanović, kalt Zveki, skjøt fra vinduet i en bygning ved siden av. Wikipedia
81 år siden

1943: Billedhuggeren Gustav Vigeland dør, 73 år gammel

Gustav Vigeland var en norsk billedhugger og treskjærer. Han er mest kjent for Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslo – en monumental skulpturpark og en av Oslos – og Norges – mest besøkte attraksjoner med over en million besøkende hvert år.

Vigelands døpenavn var Adolf Gustav Thorsen, men fra 20-årsalderen skiftet han slektsnavn til Vigeland, etter at han en tid hadde brukt navnene om hverandre. Gustav Vigeland er eldre bror av billedkunstneren Emanuel Vigeland.

Vigeland er, ved siden av Arno Breker, en av de mest kjente representantene for den nyklassiske, monumentale estetiske retningen innen skulpturkunsten, som særlig kom til uttrykk innen nasjonalsosialistisk kunst, men også innen stalinistisk kunst. Wikipedia

Fødsler

38 år
Danny Jones (Gitarist)
1986

Danny Jones (Storbritannia)

Gitarist, sanger, plateprodusent, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Daniel Alan David Jones

Født:
12. mars 1986 (38 år)

Daniel Alan David Jones, bedre kjent som Danny Jones, er en engelsk sanger, gitarist og låtskriver i det engelske bandet McFly.

Danny Jones spiller i band sammen med Tom Fletcher, Dougie Poynter og Harry Judd. De startet i 2004, og sammen har de hatt 7 sanger på toppen av hitlistene i England og mange kjente sanger. De er mest kjent i England og Brasil og har ikke hatt noen konsert i Norge ennå. Bandet gikk fra sitt tidligere plateselskap Island Records etter jul i 2007 og startet sitt eget Super Records med slagordet "saving the world, one song at a time". De gav ut sitt første album på eget plateselskap gratis med avisen The Mail on Sunday 20. juli 2008. Noe som førte til at de fikk spredd musikken til et bredere publikum enn før. Gutta var stolte av albumet og gav senere ut en luksusutgave med ekstra sanger og en to timer lang DVD fra promotiden og under innspillingen i Australia.

Danny Jones er med på det meste av sangskrivinga sammen med Tom Fletcher. Han har også holdt pennen helt selv på flere låter som rager høyt på favorittlistene til fansen. Den første han selv skrev er "Not Alone" som er å finne på Room On The Third Floor-albumet. Den handler om da han gikk på skolen og folk mobbet ham for klærne hans blant annet. Han synger at han ikke er alene grunnet sin tro på kristendommen og den sangen har fanget mange lyttere. Han framførte den også akustisk på Motion In The Ocean-turnéen i 2006. På Wonderland som er McFlys andre album har han også skrevet en låt, denne gangen sammen med søsteren Vicky. Den handler om da faren forlot familien for en annen kvinne og er en rørende sang på mange måter. Han framførte den med god hjelp av resten av bandet på Wonderland-turnéen i 2005. Jones skrev også en sang som havnet på albumet Motion In The Ocean. Den heter "Walk In The Sun" og handler om alt han lurer på og funderer over. En sang med nydelig gitarspill og vokal.

Jones er som oftest den som spiller sologitar i bandet. Gitarsoloene kommer som perler på en snor og det hender oftere at han synger feil enn at han spiller feil. Han har spilt gitar så lenge han kan huske og begynte først å synge selv i 14-årsalderen. Han var i et band sammen med søsteren og en venn av dem kalt Y2K og var med på et talentshow også. Wikipedia

49 år
Cecilie Leganger (Håndballspiller)
1975

Cecilie Leganger (Norge)

Håndballspiller

Født:
12. mars 1975 (49 år)

Cecilie Leganger er en norsk tidligere håndballspiller. Hun startet med håndball da hun var 13 år og allerede i en alder av 18 år oppnådde hun status som verdens beste målvakt. Hun debuterte på landslaget den 2. februar 1993. Hun la opp som 20-åring etter tre suksessfulle år. Men hun kom tilbake ett år senere og begynte i Bækkelaget hvor hun ble i fire år.

Etter fire år i Bækkelaget reiste hun hjem til Bergen og Tertnes etter en rettssak. Sesongen 2002/2003 ble ganske uheldig for Cecilie. Hun fikk skadet fremre korsbånd i en landskamp i mai rett etter sesongslutt. Hun kom tilbake på landslaget før VM 2003, men var ikke helt restituert. Hun spilte to hele kamper, og ellers mest en omgang de fleste kampene under mesterskapet. Alt i alt lyktes Leganger godt etter sin korsbåndskade.

Den 23. mai 2009 fikk Cecilie sin akillessene skadet. To tredjedeler var revet over. Cecilie gjorde comeback 5 1/2 måned etter skaden. Wikipedia

64 år
Claus Wiese (Programleder)
1960

Claus Wiese (Norge)

Programleder, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Claus Thomas Wiese

Født:
12. mars 1960 (64 år)

Claus Thomas Wiese er en norsk programleder og foredragsholder, bosatt i Oslo. Han er kanskje mest kjent for talkshow programmet Wiese som gikk et par år på NRK1.

Han flyttet fra Bærum til Skjetten som fireåring, og var senere elev ved Skjetten barneskole, Stav ungdomsskole og Bjertnes videregående skole. Han spilte fotball for klubbene Skjetten, Strømmen og Ready. Wiese har også vært trener og spillerutvikler på aldersbestemte lag. Han studerte historie i Bergen, og flyttet siden til København og jobbet sammen med fotografen Jacob Holdt i Amerikanske bilder.

I 1984 flyttet Claus Wiese til Sverige, hvor han arbeidet som mentalskøtare på Capio S:t Görans Sjukhus i Stockholm før han begynte i TT (Tidningarnas Telegrambyrå). Han ble svensk statsborger og var frilansjournalist i Stockholm fram til 1987. Videre var han korrespondent for Dagbladet fram til 1989, da han ble fast ansatt og flyttet til Oslo.

Siden 1993 har Wiese arbeidet for NRK, hvor han har ledet en rekke programmer: Redaksjon 21, Kveldsaktuelt, Anno Domini, Sommeråpent (intervjuer), talkshowet Wiese, Bumerang, Nobel Peace Prize Concert, Spellemannprisen 1997 , Spellemannprisen 1998, Amanda, Frokost-TV, Test din stemme og Topp 10.

Han har intervjuet en rekke celebre gjester, som R.E.M., Cher, Bill Clinton, Chicago, Whitney Houston, Ulf Lundell, Imran Khan, Benazir Bhutto, Gerry Adams, Oprah Winfrey, Tom Cruise og Hermod Skånland. Begynte i NRK i 1993 da han kom fra Dagbladet. Etter tre år i Nyhetene gikk han til Underholdningsavdelingen. Etter et opphold i Dinamo Story kom han tilbake til NRK.

Wiese skrev i 2003 boka 7 dager i Pyreenene sammen med Øyvind Hjelle og Svein Utigard. Wiese har også skrevet boka "Jernteppe – Quiz" sammen med Knut Olsen.

Wiese er ansatt som redaksjonssjef for underholdning/events i NRK fra 1. januar 2008. Har i dag ansvar for program som ESC 2010, Beat for beat, Året med Kongefamilien, Idrettsgallaen, MGP, MGP Jr, konserter, transmisjoner osv. Primært arbeidsoppgaver helgeunderholdning fredag og lørdag.

Wiese er broren til Andreas Wiese, og sønn av forfatteren Jan Wiese. Wikipedia

68 år
Steve Harris (Bassist)
1956

Steve Harris (Storbritannia)

Bassist, låtskriver

Født:
12. mars 1956 (68 år)

Stephen Percy Harris er bassist og primær låtskriver i heavy metal-bandet Iron Maiden, som han var med på å starte i 1975.

Steve startet sin musikkarrière i bandet Influence, som senere skiftet navn til Gypsy's Kiss, før han til slutt havnet i bandet Smiler. Medlemmene i Smiler var flere år eldre enn Harris, og gjorde det klart for ham at de ikke hadde mye til overs for en bassist som løp rundt på scenen og som i tillegg ville være med på å skrive låtene. Harris valgte derfor å slutte i bandet, og startet Iron Maiden.

Bandet ble stiftet i 1975. Navnet tok Steve fra filmen The Man in the Iron Mask, hvor torturinstrumentet jernjomfruen («iron maiden») blir brukt. Steve har skrevet mange av låtene til Iron Maiden, bl.a. «The Number of The Beast» som ble en stor hit og regnes som en klassiker. Steve og gitaristen Dave Murray er de eneste som har vært i bandet siden oppstarten. I 2006 ble han kåret til Storbritannias beste bassist i «hammer metal»-sjangeren.

Han er også en lidenskapelig fotballtilhenger, og favorittlaget er West Ham United FC som han spilte for som ungdom. Wikipedia

54 år
Stanisław Bobak (Skihopper)
1956 - 2010

Stanisław Bobak (Polen)

Skihopper

Født:
12. mars 1956 (68 år siden)

Døde:
12. november 2010 (54 år) (13 år siden)

Stanisław Bobak var en polsk skihopper. Han var aktiv på 70-tallet og fram til han la opp etter 1980/1981-sesongen. I sesongen 1979/1980 kom han på tredjeplass i verdenscupen i skihopping og vant verdenscuprennet i Zakopane 26. januar 1980. Han representerte Polen under Vinter-OL 1976 og Vinter-OL 1980. Wikipedia

68 år
Ove Aunli (Langrennsløper)
1956

Ove Aunli (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Ove Robert Aunli

Født:
12. mars 1956 (68 år)

Ove Robert Aunli er en norsk tidligere langrennsløper som representerte klubbene Kyrksæterøra IL og Strindheim IL.

Ove Aunli tok bronse på 15 km under OL 1980 i Lake Placid, der Thomas Wassberg slo Juha Mieto med et hundredels sekund. I samme mesterskap var Aunli med på det norske stafettlaget som tok sølv på stafetten. Han deltok også i 1984 i Sarajevo, blant annet i stafetten der Norge kom på 4.-plass.

Han deltok på det norske stafettlaget som tok gullmedalje under VM 1982, der Oddvar Brå brakk staven i en uforglemmelig spurtduell.

Under VM 1985 i Seefeld var Aunli Norges sterkeste løper på herresiden, med sølv på 30 km og bronse på 50 km. Han gikk ankeretappen på stafetten og spurtbeseiret Italias Giuseppe Ploner, slik at det ble norsk gull.

Aunli har ytterligere to bronsemedaljer fra VM-stafetter (1978 og 1987). Han vant NM-gull på 30 km i 1985. Aunlis beste sammenlagtplasseringer i verdenscupen er tredjeplass i både 1981 og 1985.

Han deltok i første sesong av Mesternes Mester sammen med sin kone Berit Aunli. Wikipedia

69 år
Reidar Larsen (Sanger)
1955

Reidar Larsen (Norge)

Sanger, musiker, pianist

Født:
12. mars 1955 (69 år)

Reidar Larsen er en norsk blues-pianist, vokalist og komponist bosatt i Stavanger. Med sine utgivelser og konserter har han siden markert seg som en av landets største bluesartister, noe som har gitt ham tilnavn som «Mr. Blues» og «Norges ukronede blueskonge». Wikipedia

56 år
Margrete Seter (Politiker)
1953 - 2009

Margrete Seter (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Margrete Målfrid Seter

Født:
12. mars 1953 (71 år siden)

Døde:
27. oktober 2009 (56 år) (14 år siden)

Margrete Målfrid Seter var en norsk politiker (LL) som var ordfører i Halsa kommune fra 2003 til 2007, og også leder av ordfører- og rådmannskollegiet på Nordmøre. Wikipedia

76 år
Rolf Reikvam (Politiker)
1948

Rolf Reikvam (Norge)

Politiker

Født:
12. mars 1948 (76 år)

Rolf Reikvam er en norsk politiker (SV). Han ble innvalgt på Stortinget fra Akershus fra 1997 og til 2009, da han ikke stilte til gjenvalg. Han var formann i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomite fra 2001 til 2005.

Han er utdannet cand.mag. med samfunnsøkonomi og offentlig rett (1968–74) og har arbeidet som lærer ved Jessheim videregående skole 1974-1977; senere som lønnssekretær i Norsk Lektorlag 1977-1986 og spesialrådgiver i Finansforbundet 1986-1997.

Han har vært medlem av fylkestinget i Akershus 1987-1997 og leder av fylkesskolestyret 1991-1997. Han har også vært styreleder for Romerike folkehøgskole. Wikipedia

77 år
Mitt Romney (Politiker)
1947

Mitt Romney (USA)

Politiker, konsulent, forretningsdrivende, faglitterær forfatter, misjonær

Fullt navn / Fødenavn:
Willard Mitt Romney

Født:
12. mars 1947 (77 år)

Willard Mitt Romney er en amerikansk forretningsmann og republikansk politiker. Han var delstaten Massachusetts' 70. guvernør 2003–2007. Romney var Det republikanske partis presidentkandidat ved presidentvalget i 2012. Fra 2019 representerer han delstaten Utah i USAs senat. Wikipedia

77 år
Arne Sortevik (Politiker)
1947

Arne Sortevik (Norge)

Politiker

Født:
12. mars 1947 (77 år)

Arne Sortevik er en norsk politiker fra (FrP). Han var innvalgt på Stortinget for Hordaland fra 2001 til 2013. Han var vararepresentant fra 1989 til 1993.

Sortevik tok Bergen Handelsgymnas 1963-1966, befalsskole 1966-1967 og studerte til siviløkonom ved Norges Handelshøyskole i Bergen 1967-1970. Yrkesmessig har Sortevik diverse praksis fra ulike bransjer (økonomi/adm./markedsføring) i privat sektor 1970-1995. Wikipedia

78 år
Liza Minnelli (Skuespiller)
1946

Liza Minnelli (USA)

Skuespiller, vokalist

Fullt navn / Fødenavn:
Liza May Minnelli

Født:
12. mars 1946 (78 år)

Liza May Minnelli er en amerikansk skuespiller og sangartist. Hun er datter til sangeren og skuespilleren Judy Garland og filmregissøren Vincente Minnelli.

Minnelli regnes som både et Broadway-ikon og et homoikon. Hun er en av få personer som har vunnet både Oscar, Emmy, Grammy og Tony. Minnelli vant Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal for prestasjonene sine i Flora the Red Menace og The Act. Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Sally Bowles i filmmusikalen Cabaret (1972) og Emmy-prisen for TV-spesialen Liza with a Z (1972). Minnelli ble belønnet med en æres-Tony i 1974 og en Grammy Legend Award i 1990. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Minnelli har spilt i flere filmer (bl.a Arthur) og Broadway-musikaler. Videre har hun gjort seg gjeldende som konsertartist med turnéer verden over og med egne TV-show. I 1989 samarbeidet hun med Pet Shop Boys på albumet Results (1989). Wikipedia

65 år
Erling Lars Dale (Professor)
1946 - 2011

Erling Lars Dale (Norge)

Professor, sakprosaforfatter

Født:
12. mars 1946 (78 år siden)

Døde:
25. september 2011 (65 år) (12 år siden)

Erling Lars Dale var en norsk professor i pedagogikk ved Pedagogisk Forskningsinstitutt ved Universitetet i Oslo (UiO).

Dale tok magistergrad i pedagogikk i 1974, ble tilsluttet instituttet i 1976, tok doktorgrad i 1987 og ble professor i 1995. Han har vært særlig opptatt av didaktikk, pedagogiske grunnlagsproblemer, skoleutvikling og -vurdering, lærerrollen og yrkesetikk. Wikipedia

79 år
Leif G.W. Persson (Forfatter)
1945

Leif G.W. Persson (Sverige)

Forfatter, kriminolog, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Leif Gustav Willy Persson

Født:
12. mars 1945 (79 år)

Leif Gustav Willy Persson er en svensk kriminolog og forfatter. Som forfatternavn bruker han Leif GW Persson.

Persson har undervist ved Stockholms universitet. Fra 1991 er han professor i kriminologi. Han er dessuten sakkynding for det svenske justisdepartementet. Hans doktorgradsavhandling og vitenskapelige arbeider angår særlig smugling. Han er også mye anvendt som ekspertkommentator om kriminalitet, lovbrytere og politiarbeide i svenske media.

I 1978 debuterte han med kriminalromanen Grisfesten, senere filmatisert som Mannen från Mallorca (1984). Også romanen Samhällsbärarna er filmatisert, som I lagens navn (1986). Han har også utgitt en kokebok, foruten vitenskapelige arbeider.

Persson har sammen med Jan Guillou skrevet manus til tv-seriene Den vite riddaren (1994) og Anna Holt (1996).

Persson er far til den svenske krim- og thrillerforfatteren Malin Persson Giolito. Wikipedia

81 år
Ratko Mladić (Offiser)
1943

Ratko Mladić (Jugoslavia)

Offiser, generaloberst, soldat, militær

Født:
12. mars 1943 (81 år)

Ratko Mladić var generaloberst og øverstkommanderende for den bosnisk-serbiske hæren under borgerkrigen 1992–95. Den bosnisk-serbiske hæren hadde som mål å løsrive en del av Bosnia-Hercegovina og innlemme områdene i et Stor-Serbia. Mladić ble i 2017 av Jugoslavia-tribunalet dømt til livsvarig fengsel for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Han ble frifunnet for tiltalepunktet om systematisk folkemord i hele Bosnia-Hercegovina.

Mladić ledet de bosnisk-serbiske styrkene i beleiringen av Sarajevo fra 1992 til 1995, og for Srebrenica-massakren i 1995. Etter disse handlingene ble han ettersøkt av NATO, og etter hvert også av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (Jugoslavia-tribunalet).

Han levde fram til 2002 i Beograd, under beskyttelse fra Serbia, mens Slobodan Milošević var statsleder. Deretter gikk han under jorda, men ble arrestert av serbisk politi i 2011, etter nesten 16 år på flukt.

Mladić var sammen med Slobodan Milošević, Radovan Karadžić og Goran Hadžić, en av de fire mest ettersøkte krigsforbryterne fra det tidligere Jugoslavia, på 2000-tallet. Wikipedia

82 år
Karin Lian (Politiker)
1942

Karin Lian (Norge)

Politiker, funksjonær

Født:
12. mars 1942 (82 år)

Karin Lian er en tidligere, norsk politiker (Ap).

Hun vokste opp på småbruket Hallingsrud i Hillestad. Etter realskolen og handelsskolen var hun kontorist ved AS Stilmønster i Tønsberg 1959–1960, assistent ved Sem trygdekontor 1960–1963, kontorist ved Andebu kommunekasse 1975–1980 og ekspeditør ved Andebu postkontor 1982–1985. Lian er bosatt i Andebu.

Lian var medlem av Vestfold fylkesting 1980–1985, medlem av fylkesskolestyret 1980–1983 og medlem av fylkesutvalget 1984–1985. Etter å ha vært vararepresentant 1977–1985, var hun fast innvalgt på Stortinget fra Vestfold 1985–1997. Hun var medlem av Stortingets landbrukskomité 1985–1989, Stortingets forbruker- og administrasjonskomité 1989–1993 og Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité 1993–1997. Lian var 1. vararepresentant til Stortinget 1997–2001, og møtte fast for statsråd Jørgen Kosmo og satt i Stortingets sosialkomité 2000–2001. Lian har ledet Andebu Arbeiderparti og Vestfold Arbeiderpartis kvinneutvalg.

Etter tiden på Stortinget har Lian blant annet ivret for frivillighetssentralen i Andebu. Wikipedia

82 år
Ken Spears (Animatør)
1938 - 2020

Ken Spears (USA)

Animatør, manusforfatter, produsent

Født:
12. mars 1938 (86 år siden)

Døde:
6. november 2020 (82 år) (3 år siden)

Charles Kenneth «Ken» Spears er en amerikansk TV-redaktør, forfatter og produsent ; co-grunnlegger med Joe Ruby fra TV-animasjonsproduksjonsselskapet Ruby-Spears Productions. Wikipedia

89 år
Knut Bohwim (Filmregissør)
1931 - 2020

Knut Bohwim (Norge)

Filmregissør, manusforfatter, skuespiller, filmklipper

Født:
12. mars 1931 (93 år siden)

Døde:
16. juni 2020 (89 år) (3 år siden)

Knut Bohwim var en norsk skuespiller, produksjonsleder og regissør som regisserte de fleste filmene om Olsenbanden. Han var far til forfatter Alexia Bohwim.

Han debuterte som pianospillende russ i filmen Bedre enn sitt rykte i 1955, og ble deretter reklamefilmprodusent. Da Teamfilm ble startet i 1962 var Knut Bohwim produksjonsleder i deres første film Operasjon Løvsprett, som ble en kassasuksess. Da Teamfilm bestemte seg for å fornorske den danske Olsenbanden, ble det starten på en lang rekke suksesser for Knut Bohwim som regissør. Selv om kritikerne slaktet filmene om Olsenbanden, ble de elsket av publikum og folk strømmet til de aller fleste. Bohwim hadde regien i 12 av de 14 Olsenbanden-filmene. I den ene av filmene han ikke regisserte, Olsenbanden og Dynamitt-Harry, spilte han bankraner. Wikipedia

96 år
Sy Barry (Illustratør)
1928

Sy Barry (USA)

Illustratør, tegneserietegner, Penciller

Fullt navn / Fødenavn:
Seymour Barry

Født:
12. mars 1928 (96 år)

Seymour «Sy» Barry er en amerikansk tegneserietegner. Han tegnet Fantomet-stripene i 33 år fra 1961 til 1994, og er den tegneren som har hatt mest innvirkning på serien.

Barry ble inspirert til å begynne med tegning av broren Dan (kjent blant annet for tegneserien Lyn Gordon), og han kom inn på den prestisjefulle New York School of Art and Design. Etter å ha tatt eksamen der, jobbet Barry for forlaget DC Comics, der han skisset, tusjet og fargela serier som Johnny Peril, Hopalong Cassidy og Johnny Thunder. Han hjalp også broren Dan på Lyn Gordon, og tegnet flere striper av denne serien, selv om disse er signert Dan Barry.

Barry begynte å tegne dagsstripene til Fantomet i 1961 etter Wilson McCoys plutselige dødsfall, og hans første historie var «Slavebyen Mucar». Barry forsøkte å etterligne McCoys enkle tegnestil i begynnelsen, men gikk snart over til sin egen stil, som senere er blitt Fantomet-seriens faste stil.

Barry fortalte på Norgesbesøk i 2001 at han umiddelbart gjorde flere endringer på Fantomet-figuren da han begynte å tegne serien. Blant annet flyttet han Hodeskalleringen fra høyre ringfinger til høyre langfinger – om den skulle sette merker på skurkenes haker, måtte den være der for at den skulle ha noen effekt. Han laget også en ny frakk til Mr. Walker, for den forrige «var fæl». Han gjorde også Ulv mer ulveaktig, så den ikke skulle kunne feiltas for en hund.

Sy Barry hadde ansvaret for Fantomet-stripene i 33 år, og da dette er en bransje med stramme deadlines, måtte han følgelig ha en del assistenter. Disse var imidlertid anonyme, men man vet om en del av dem. George Olesen ble etter Barrys pensjonering selv hovedtegner av Fantomet-stripene (sammen med Keith Williams). Bob Forgione har også vært assistent, og André LeBlanc ble også kjent etter å ha vært assistent for Barry. Wikipedia

88 år
Ragne Tangen (Programleder)
1927 - 2015

Ragne Tangen (Norge)

Programleder, fjernsynsmedarbeider, dukkespiller

Født:
12. mars 1927 (97 år siden)

Døde:
9. mai 2015 (88 år) (8 år siden)

Ragne Tangen var en norsk programleder, forfatter og fjernsynspioner.

Ragne Tangen var i likhet med Lauritz Johnson, Ada Haug og Rolf Riktor en pioner innen fjernsynsunderholdning for barn i Norge på 1960-tallet. Som programsekretær i Norsk rikskringkasting (NRK) laget Ragne Tangen og Helge Sverre Nesheim, daværende sjef for barne- og ungdomsavdelinga samme sted, det første, norske barne-TV-programmet i september 1960, bare tre uker etter fjernsynets offisielle åpning i landet. Programmet ble kalt Kosekroken og hadde fast sendetid hver fredag. I 1961 laget hun de første episodene med Pernille og Mr. Nelson, en serie dokketeaterhistorier der hun både skrev manus og spilte alle rollene med hånddokker. De enkle figurene ble svært populære i et land med bare én TV-kanal og i et medium med voldsom vekst, og serien er sendt i reprise flere ganger.

Siden ble «tante Ragne» programleder for barneprogrammet Du og jeg og vi to sammen med «postmannen», spilt av Ulf Wengård, og «vaktmesteren», spilt av Svein Byhring. I 1968 fikk trioen en slager med Kåre Grøttum sin «Tannpussevise» fra dette programmet.

Ragne Tangen fortsatte som programmedarbeider i NRK og var med på å forme barne-TV også i 1970- og 1980-årene. Hun skrev Pernille og Stjernen, en spesiallaget juleserie med Pernille og Mr. Nelson, som ble produsert i 1988 og vist på fjernsynet julen 1997.

Tangen døde 9. mai 2015, 88 år gammel. Wikipedia

87 år
Harry Harrison (Forfatter)
1925 - 2012

Harry Harrison (USA)

Forfatter, skribent, romanforfatter, esperantist, science fiction-forfatter, prosaforfatter, manusforfatter, tegneserieskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Maxwell Dempsey

Født:
12. mars 1925 (99 år siden)

Døde:
15. august 2012 (87 år) (11 år siden)

Harry Harrison var en amerikansk sciencefictionforfatter. Han var best kjent for romanen Make Room! Make Room! (1966), basis for filmen Soylent Green (1973). Hans best kjente gjennomgangsfigur i bokserie er Slippery Jim deGris i bøkene om The Stainless Steel Rat. Wikipedia

90 år
Hjalmar Andersen (Skøyteløper)
1923 - 2013

Hjalmar Andersen (Norge)

Skøyteløper, roer

Fullt navn / Fødenavn:
Hjalmar Johan Andersen

Født:
12. mars 1923 (101 år siden)

Døde:
27. mars 2013 (90 år) (11 år siden)

Hjalmar Johan «Hjallis» Andersen var en norsk skøyteløper. Han representerte Trondheimsklubben Falken, og er mest kjent som vinner av tre gull under Vinter-OL i Oslo 1952. Wikipedia

47 år
Jack Kerouac (Forfatter)
1922 - 1969

Jack Kerouac (USA)

Forfatter, lyriker, romanforfatter, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Jean-Louis Lebris de Kérouac

Født:
12. mars 1922 (102 år siden)

Døde:
21. oktober 1969 (47 år) (54 år siden)

Jack Kerouac var en amerikansk forfatter av kanadisk bakgrunn.

Kerouac var en ledende skikkelse i beatbevegelsen. Han var opphavsmannen til spontan prosa. Hans gjennombruddsroman On the Road (1957) ble en stor suksess og er i dag en moderne klassiker.

Kerouac hadde en sterk og langvarig interesse for buddhisme, noe han blant annet skildret i The Dharma Bums. Wikipedia

45 år
Red Byron (Racerfører)
1915 - 1960

Red Byron (USA)

Racerfører

Født:
12. mars 1915 (109 år siden)

Døde:
11. november 1960 (45 år) (63 år siden)

Robert «Red» Byron var en NASCAR-fører som hadde stor suksess i sportens tidlige år. Han vant NASCARs første organiserte løp i 1948, og sitt første Strictly Stock-løp (forløper til dagens Nextel Cup) i 1949. Wikipedia

85 år
Evert Taube (Forfatter. sanger)
1890 - 1976

Evert Taube (Sverige)

Forfatter. sanger, komponist, musiker, lyriker, låtskriver

Født:
12. mars 1890 (134 år siden)

Døde:
31. januar 1976 (85 år) (48 år siden)

Evert Axel Taube var en svensk forfatter, visesanger, komponist og maler.

Han ble født i Göteborg og vokste opp på øya Vinga i Göteborgs skjærgård. I 1925 ble han gift med Astri Linnéa Mathilda Bergman. De fikk tre barn, den yngste sønnen er Sven-Bertil Taube. Evert Taube døde i Stockholm i 1976.

Evert Taube ble en av Sveriges og Nordens aller mest kjente og folkekjære visesangere, selv om han selv helst ville bli betraktet som forfatter. Han skapte blant annet figurene Fritiof Andersson og Rönnerdahl.

På sin 60-årsdag i 1950 mottok Taube Bellman-prisen fra Svenska Akademin, og i 1960 ble han utnevnt til æresdoktor ved Göteborgs universitet.

Evert Taube tilhørte den tysk-baltiske adelsslekten Taube, introdusert på Riddarhuset som svensk adel på 1600-tallet (nr. 734 på Riddarhuset). Wikipedia

Dødsfall

82 år
Joe Morello (Jazzmusiker)
1928 - 2011

Joe Morello (USA)

Jazzmusiker, trommeslager

Født:
17. juli 1928 (95 år siden)

Døde:
12. mars 2011 (82 år) (13 år siden)

Joe Morello var en amerikansk trommeslager.

Morello samarbeidet med en rekke kjente jazz-musikere inkludert Johnny Smith, Tal Farlow, Stan Kenton, Phil Woods, Sal Salvador, Marian McPartland, Jay McShann, Art Pepper, Howard McGhee, og flere andre kjente musikere. Morello dukket opp i en rekke forestillinger og bidratt til minst 120 albumer, rundt halvparten av disse var sammen den gruppen Dave Brubeck Quartet. Morello forfattet flere bøker om musikk, inkludert Master Studies, utgitt av Modern Drummer Publications, i tillegg til hans mange instruksjonsvideoer.

Morello ble tildelt flere priser, blant annet prisen for beste trommeslager som blir utgitt av Playboy Magazine som han fikk syv år på rad. Morello ble valgt til Modern Drummer Magazine Hall of Fame i 1988. Joe Morello døde den 12. mars 2011, i hans eget hjem i Irvington, New Jersey. Han var 82 år gammel da han døde. Hans død ble offentliggjort på hans nettside, selv om ingen dødsårsak ble oppgitt. Wikipedia

66 år
Wenche Krossøy (Forfatter)
1943 - 2010

Wenche Krossøy (Norge)

Forfatter

Født:
25. oktober 1943 (80 år siden)

Døde:
12. mars 2010 (66 år) (14 år siden)

Wenche Krossøy, var en norsk forfatter. Hun var store deler av livet bosatt i Salhus,og flyttet til Danmarksplass i Bergen rundt 2004. Krossøy har skrevet både for voksne og barn.

Wenche Krossøy vokste opp på Andørja i Troms. Familien drev med jordbruk og hadde hest, sauer og kyr, og faren dro også på Lofotfiske. Barndomsminnene fra Nord-Norge ble brukt i Wenche Krossøy sine første barnebøker. Hun var utdannet fra folkehøgskole, med del-artium, Nansenskolen og studier i mediekunnskap fra Volda distriktshøgskole. Hun arbeidet på kontor, og hadde kunstnerstipend.

Wenche Krossøy debuterte i 1974 med Mens pappa er på Lofoten, og har gitt ut 11 barne- og ungdomsbøker. Hun fikk Kirke- og undervisningsdepartementets pris for Magdalena (1977). Hennes første bøker skildrer utkantmiljø i Nord-Norge med understreking av de positive verdiene i bygdemiljøet.

Wenche Krossøy skrev også dikt og noveller for voksne. Novellen «Tørst» kom ut i 1977 og har vært brukt i lærebøker i videregående skoler. Novellen handler om en sliten vaskekone som tar antidepressive medikamenter for å døyve smerten hun kjenner ved å føle seg underlegen og ensom.

Magdalena ble i 1980 oppført som norsk bidrag til IBBY Honour List 1980. Wikipedia

89 år
Miguel Delibes (Skribent)
1920 - 2010

Miguel Delibes (Spania)

Skribent, romanforfatter, journalist, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Miguel Delibes Setién

Født:
17. oktober 1920 (103 år siden)

Døde:
12. mars 2010 (89 år) (14 år siden)

Miguel Delibes Setién var en spansk forfatter.

Delibes var en av de ledende skikkelsene innen spansk litteratur etter den spanske borgerkrigen, og han ble anerkjent gjennom hans mange priser og utmerkelser. Flere av hans verker ble tilrettelagt for teater eller har blitt filmatisert. Flere av filmene som bygger på hans verker har blitt tildelt priser, blant annet under filmfestivalen i Cannes.

Fra 1975 og frem til sin død var Delibes medlem av det spanske Real Academía Espaňola. Han ble innvalgt til Akademiet 1. februar 1973, men tok først sete den 25. mai 1975. Wikipedia

78 år
Finn Carling (Forfatter)
1925 - 2004

Finn Carling (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent

Født:
1. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
12. mars 2004 (78 år) (20 år siden)

Finn Carling var en norsk forfatter.

Finn Carling tok artium som privatist i 1945, studerte psykologi ved Universitetet i Oslo 1945-49, og studerte deretter sosiologi, historie og litteratur ved Howard University i Washington, D.C.

Carling debuterte i 1949 med Broen, to noveller med en enakter. Finn Carling var født med alvorlig cerebral parese. Han forteller om sin barndom og oppvekst med dette fysiske handikappet i sin selvbiografiske roman Kilden og muren fra 1958. Han fulgte opp historien om sitt liv i barneboken I et rom i et hus i en have i 1976. I 1988 lagde han en ny selvbiografi, Gjensyn fra en Fremtid, hvor han tenker seg at han er blitt gammel og reiser tilbake til da han var ung.

Forfatterskapet går i mange ulike retninger og sjangre. Både i den tidligste og den siste delen av forfatterskapet velger han ofte fabelen. Han har skrevet sakprosa og dokumentarlitteratur med litterære kvaliteter om flere minoriteter: blinde, homofile. Både i sakprosa og skjønnlitteraturen er annerledeshet et gjennomgående tema, ofte med bakgrunn i hans egne erfaringer.

Den alvorlige sykdommen påvirket hans liv helt fra da han var et lite barn. Til tross for dette maktet han å leve et normalt liv og opprettholde en stor kunstnerisk produksjon. I sitt arbeid gjorde han det avvikende til noe alminnelig.

Han var nestleder i Den norske Forfatterforening 1966–68, og var statsstipendiat fra 1971. Wikipedia

50 år
Zoran Đinđić (Politiker)
1952 - 2003

Zoran Đinđić (Serbia)

Politiker, filosof, pedagog, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Zoran Đinđić

Født:
1. august 1952 (71 år siden)

Døde:
12. mars 2003 (50 år) (21 år siden)

Zoran Đinđić var en serbisk politiker. Han var landets statsminister fra 2001 frem til han ble skutt og drept i et attentat i 2003.

Đinđić ble født i Bosanski Šamac, en by ved elven Sava i det nordlige Bosnia i 1952. Hans far, Dragomir var offiser i den jugoslaviske hæren. Hans mor, Mila var en vertinne. Đinđić hadde en eldre søster – Gordana.

Han begynte å interessere seg for politikk mens han studerte ved Universitetet i Beograd.

Zoran Đinđić ble fengslet i flere måneder på grunn av at han som reformsosialist prøvde å etablere en ikke-kommunistisk studentorganisasjon sammen med andre studenter fra Kroatia og Slovenia.

Etter å ha blitt løslatt fra fengsel fortsatte han sine studier i Tyskland under professor Jürgen Habermas i Frankfurt am Main. I 1979 oppnådde han en doktorgrad (dr. phil.) i filosofi fra Universitetet i Konstanz. Han talte flytende tysk, mens hans engelsk var på et mer moderat nivå.

I 1989 reiste Đinđić tilbake til Jugoslavia for å begynne i en undervisningsstilling ved Universitetet i Novi Sad, og sammen med andre dissidenter grunnla han partiet Demokratska stranka (DS) (Det demokratiske partiet). Han ble leder for partiets styre i 1990 og ble valgt inn i Serbias parlament samme år.

I 1993 ble han partiets leder. Etter at koalisjonen «Zajedno» (Sammen) med Vuk Draškovićs parti SPO og Vesna Pešićs GSS brøt sammen etter kort tid registrerte Đinđić seg som en uavhengig kandidat.

Etter kraftige folkelige protester mot myndighetenes valgfusk ble Zoran Đinđić Beograds ordfører (borgermester) i 1997, den første ikke-kommunistiske ordføreren siden annen verdenskrig.

Mens NATOs bombing av Serbia pågikk, søkte Đinđić sikkerhet og dro midlertidig til Montenegro fordi han hadde mottatt informasjon om at han stod på toppen av en liste over personer som Slobodan Miloševićs hemmelige tjenester planla å drepe.

Zoran Đinđić ble drept i Beograd i trappeoppgangen til den serbiske regjeringens hovedbygning den 12. mars 2003 kl. 12:23. Han ble skutt én gang i brystet og en kule trengte inn i hjertet og drepte ham momentant. Ifølge en offisiell regjeringsuttalelse var han ikke ved bevissthet og hadde ikke puls da han ankom akuttmottaket. Hans livvakt Milan Veruović ble alvorlig skadet i magen av et annet skudd. Đinđićs drapsmann, Zvezdan Jovanović, kalt Zveki, skjøt fra vinduet i en bygning ved siden av.

I september 1999 ble Đinđić av magasinet TIME utpekt til en av de mest relevante politikerne i det 21. århundre. Wikipedia

73 år
Robert Ludlum (Forfatter)
1927 - 2001

Robert Ludlum (USA)

Forfatter, romanforfatter, manusforfatter, science fiction-forfatter, ansvarlig produsent

Født:
25. mai 1927 (96 år siden)

Døde:
12. mars 2001 (73 år) (23 år siden)

Robert Ludlum var en amerikansk forfatter av 29 spenningsromaner. Det er utgitt over 210 millioner bokkopier og bøkene er oversatt til 32 ulike språk. Ved sin død etterlot han seg flere upubliserte roman-manuskripter og -skisser. Flere av disse er fullført av andre.

Ludlum skrev opprinnelig for teatret. Dette skal ha vært bakgrunnen for hans spesielt handlingsmettede fortellerstil. Han skal en gang ha uttalt (i fri oversettelse): «Godt teater er å skape spenning rundt hva hender nå. Derfor er min skriving teatralsk.»

Historiene dreier seg typisk om en liten gruppe mennesker som konfronteres med mektige motstandere som bruker politiske og økonomiske maktmidler på skremmende måter. I Ludlums verdensbilde finnes det multinasjonale selskap og tvilsomme militære og statlige organisasjoner som konspirerer for å omstyrte de etablerte samfunnsordninger. Men unntak av enkelte glipper på våpenområdet, er hans romaner basert på grundig research innenfor vitenskap og teknologi. F.eks. inneholder The Bourne Identity forskningsdetaljer rundt hukommelsestap.

Tross stor suksess har Ludlum aldri oppnådd stor anerkjennelse blant kritikere, slik som enkelte andre forfattere innenfor genren, f.eks. John Le Carré. Han kritiseres for bruk av kursiv, korte setninger, utropstegn, tankestreker etc. De påpeker overdrevet melodrama, forenklede personbeskrivelser og lite psykologisk dybde.

Likevel må Ludlum kunne kalles den moderne spenningsromanens far og han banet vei for forfattere som David Morrell, Gayle Lynds og Daniel Silva. Han populariserte ideen om at det var et samarbeid mellom amerikansk og sovjetisk etterretning, samt at CIA drev ulovlig virksomhet på amerikansk jord. Dette ble opprinnelig regnet som en fiksjon, men anses nå å være fakta. Wikipedia

73 år
Gustav Vigeland (Billedhugger)
1869 - 1943

Gustav Vigeland (Norge)

Billedhugger, treskjærer

Fullt navn / Fødenavn:
Adolf Gustav Thorsen

Født:
11. april 1869 (155 år siden)

Døde:
12. mars 1943 (73 år) (81 år siden)

Gustav Vigeland var en norsk billedhugger og treskjærer. Han er mest kjent for Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslo – en monumental skulpturpark og en av Oslos – og Norges – mest besøkte attraksjoner med over en million besøkende hvert år.

Vigelands døpenavn var Adolf Gustav Thorsen, men fra 20-årsalderen skiftet han slektsnavn til Vigeland, etter at han en tid hadde brukt navnene om hverandre. Gustav Vigeland var eldre bror av billedkunstneren Emanuel Vigeland. Wikipedia

80 år
Robert Bosch (Gründer)
1861 - 1942

Robert Bosch (Tyskland)

Gründer, oppfinner, håndverker, ingeniør, industrieier

Født:
23. september 1861 (162 år siden)

Døde:
12. mars 1942 (80 år) (82 år siden)

Robert Bosch var en tysk industrimann og filantrop.

Han ble født i Albeck ved Ulm som ellevte barn av Servatius og Margarete Bosch og stammet fra en velstående bondefamilie.

Bosch grunnla selskapet Robert Bosch GmbH, som i dag er en av verdens største produsenter av elektriske verktøy, husholdsprodukter, bildeler m.v.

Han brukte store summer på veldedighet, og støttet blant annet Technische Hochschule Stuttgart. I 1940 åpnet han Robert-Bosch-Krankenhaus i Stuttgart.

Bosch engasjerte seg for forsoning med den tidligere motstanderen Frankrike etter første verdenskrig.

Han døde 12. mars 1942 i Stuttgart. Wikipedia

76 år
Frida Hansen (Tekstilkunstner)
1855 - 1931

Frida Hansen (Norge)

Tekstilkunstner

Født:
8. mars 1855 (169 år siden)

Døde:
12. mars 1931 (76 år) (93 år siden)

Frederikke «Frida» Bolette Hansen var en norsk billedvever, med tekstilarbeider i art noveau / jugendstil. Hun er karakterisert som en brobygger mellom norsk og europeisk billedvev, og flere av hennes vevkomposisjoner regnes blant de beste som er laget innen nyere europeisk tekstilkunst. Hun ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 1915.

Arbeider av Frida Hansen er i eie hos en rekke museer, blant annet hos Nasjonalmuseet Oslo, Jugendstilsenteret Ålesund, Drammens Museum, Stavanger kunstmuseum, KODE Bergen, Nordiska museet Stockholm, Victoria and Albert Museum London og Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg. Wikipedia

54 år
Illarion Prjanisjnikov (Kunstmaler)
1840 - 1894

Illarion Prjanisjnikov (Det russiske keiserdømmet)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Illarion Mikhailovitsj Prjanisjnikov

Født:
20. mars 1840 (184 år siden)

Døde:
12. mars 1894 (54 år) (130 år siden)

Illarion Mikhailovitsj Prjanisjnikov var en russisk kunstmaler, en av grunnleggerne av Peredvizjniki-gruppen.

Illarion Prjanisjnikov var av handelsslekt. Fra 1856 til 1866 studerte han ved Moskvas skole i maling, billedhogging og arkitektur under Sergej Zarjanko.

Med bildet Spøkefugler. Marked i Moskva, malt i løpet av det siste læreåret, ble han umiddelbart kjent. På det vesle lerretet gir han en original løsning på en side av temaet fornedring av menneskeverdet, på det følelsesløse og råskapen i verden, der allting blir kjøpt og solgt. Etter skildringen av de berusede kjøpmennene, som under hån blir overtalt til å danse til trekkspillet, og en fattig embetsmann, demonstrerer kunstneren på en troverdig måte et helt galleri av eksempler på moralske skavanker og selvtilfredse pøbelholdninger. Maleriet vekket harme hos en del av dem som var tilhengere av den offisielt aksepterte akademikunsten. For disse framsto den unge kunstmaleren som ødeleggeren av kunstens høye mål, som i sin ideelle form skulle uttrykke de evige sannheter.

I 1870 ble Prjanisjnikov utnevnt til «maler av første grad». Fra 1873 til han døde underviste han ved Moskvas skole i maling, billedhogging og arkitektur. Blant de som gikk i lære hos han var Konstantin Korovin og Mikhail Nesterov.

Helt fra dannelsen av Peredvizjniki-gruppen var han medlem i denne. Og fra og med den andre vandreutstillingen var han en av lederne i foreningen. Selv om Prjanisjnikov hovedsakelig bodde i Moskva, besøkte han ofte Nord-Russland der han laget skisser. Han tok del i utsmykkingen av Kristi-Frelser-katedralen.

Prjanisjnikov døde i Moskva, hvor en gate bærer navnet hans. Wikipedia

<<
12. Mars
>>