Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

6. Mars

Om dagen

6. Mars er dag 66 i 2024, og er i uke 10. Det er 300 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 6. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

16 år siden

2008: 8 blir drept og over 35 såret da geværmenn inntar en religiøs jødisk skole i Jerusalem

Terrorangrepet i Jerusalem 6. mars 2008 fant sted da en bevæpnet person gikk til angrep i en bygning i Mercaz Harav-komplekset i Kiryat Moshe-kvarteret i Jerusalem med automatvåpen. Mercaz Harav er en religiøs jødisk skole som ligger i Kiryat Moshe-kvarteret ved inngangen til Jerusalem. Skolen er et velkjent senter for jødiske studier, og regnes som en støttespiller for de israelske bosettingene på Vestbredden.

Studentene var samlet på skolen i forberedelser av en seremoni i forbindelse med at den jødiske kalenderen nå går inn i en ny måned, der høytiden Purim er blant merkedagene.

En angriper gikk inn på skolen gjennom hovedinngangen, og videre inn i biblioteket på skolen der omtrent 80 mennesker var samlet, og åpnet så ild med automatvåpen mot disse. Angriperen skal ha tatt seg inn i den jødiske skolen ved å gi seg ut for å være utkledd som ortodoks jøde eller student.

Skytingen skal ha pågått i ti minutter. En student ved skolen, Yitzhak Dadon, fortalte etter hendelsen at han hadde skutt mot angriperen fra et tak like ved, og at han hadde truffet ham i hodet med to skudd, før en israelsk soldat drepte angriperen. Skader

Åtte ble drept og mellom 35 og 40 skadd i angrepet. Én av de drepte var 26 år gammel, de andre var mellom 15 og 19 år gamle. Gjerningsmann Angriperen var en israelsk statsborger av palestinsk avstamning, som av israelsk politi ble identifisert som Alaa Hisham Abu Dheim. Ifølge ulike kilder skal Abu Dheim tidligere ha jobbet som sjåfør på rabbinerskolen. Abu Dheim bodde sammen med sin familie i det israelsk-okkuperte Øst-Jerusalem. Wikipedia
16 år siden

2008: Terrorangrep i Bagdad: To bombeeksplosjoner tar livet av minst 54 og sårer 130

Terrorangrepet i Bagdad 6. mars skjedde 6. mars 2008, da to bomber ble sprengt i Karada-markedet i Bagdad, hovedstaden i Irak.

En veikantbombe eksploderte først i Karada-markedet i det hovedsakelige shia-dominerte området, før en selvmordsbomber sprengte seg selv like etterpå, da folk strømmet til for å hjelpe de drepte og sårede fra det første angrepet.

Minst 68 ble drept og over 130 såret. De fleste drepte, omkom i det andre angrepet, og mange av de døde var irakiske sikkerhets- og politifolk.Endel av av de drepte og sårede var også kvinner og barn. En av sikkerhetslederne til Iraks visepresident Adel Abdul-Mahdi var også en av de som ble drept i angrepet, da han tilfeldigsvis var i området.

En talsmann for de irakiske sikkerhetsoperasjonene i Bagdad, generalmajor Qassim Moussawi sa til statlig irakisk tv at «terrorister fra Al Qaida-nettverket angrep uskyldige mennesker igjen». Wikipedia
32 år siden

1992: Dataviruset «Michelangelo» slår til på bursdagen til den kjente italienske maleren med samme navn

Michelangelo-viruset er et datavirus først oppdaget 4. februar 1991 i Australia. Viruset ble utviklet for å infisere DOS-systemer. Michelangelo, som alle boot-sektor virus, opererer på BIOS nivå. Viruset ligger i dvalemodus, helt til 6. mars, bursdagen til den kjente italienske maleren, poeten og skulptøren Michelangelo. Det er ingen referanse til Michelangelo i viruset, og det er tvilsomt at virusforfatteren mente at Michelangelo skulle refereres til i viruset. Navnet ble valgt av forskere som merket seg aktiveringsdatoen. Den faktiske betydningen av datoen for forfatteren er ukjent. Wikipedia
129 år siden

1895: Camilla Collett dør, 82 år gammel

Jacobine Camilla Collett var en norsk skjønnlitterær forfatter, essayist og kvinnesaksforkjemper. Både som romanforfatter og kvinnesaksforkjemper var hun en pionér.

Hun er best kjent for sin ene roman, Amtmandens Døtre (1854–1855), som drøfter kjærlighetsekteskap kontra fornuftsekteskap, og viser hvilke begrensede muligheter kvinner har til å bli lykkelige i ekteskapet. Collett utga artikler, reisebrev og essay fra 1868 til 1885 og disse utgjør hovedtyngden av forfatterskapet. Et hovedtema i disse sakprosatekstene hennes er kvinnens begrensede stilling i historien, i litteraturen og i samfunnet. Collett skrev også erindringsboken I de lange Nætter (1862) om sin egen familie. I ettertid er også hennes brev og dagbøker fra ungdomsårene utgitt.

I Colletts familie og krets finner man også flere andre fremtredende skikkelser i det norske samfunnet på 1800-tallet. Faren Nicolai Wergeland var prest og eidsvollsmann. Dikteren Henrik Wergeland var hennes bror. Wikipedia
188 år siden

1836: Slaget ved Alamo slutter med meksikansk seier. Davy Crockett og 188 andre blir drept

Slaget ved Alamo var et slag mellom Mexico og opprørske texanske styrker ved Alamo misjonsstasjon i San Antonio, Texas i februar–mars 1836. Den tretten dager lange beleiringen endte 6. mars med at de meksikanske styrkene erobret misjonsstasjonen og at nesten alle de texanske forsvarerne døde med unntak av noen få slaver, kvinner og barn. Til tross for nederlaget førte forsvaret av Alamo gjennom tretten dager til at Sam Houston kunne samle tropper og forsyninger for sitt senere vellykkede slag ved San Jacinto.

Forsvarerne av Alamo kjempet teknisk sett for gjeninnføringen av den tidligere meksikanske grunnloven av 1824 og ikke nødvendigvis for faktisk uavhengighet fra Mexico. Det er svært lite sannsynlig at forsvarerne var klar over at uavhengighet formelt sett var erklært før slutten av slaget. Wikipedia

Fødsler

54 år
Olaug Grønseth Granli (Politiker)
1958 - 2012

Olaug Grønseth Granli (Norge)

Politiker, ordfører, hjelpepleier

Født:
6. mars 1958 (66 år siden)

Døde:
11. mars 2012 (54 år) (12 år siden)

Olaug Grønseth Granli var en norsk lokalpolitiker fra Arbeiderpartiet. Hun var ordfører i Gol i Buskerud fra 2007 til sin bortgang. Hun satt i kommunestyret i to perioder før hun ble ordfører og har også vært medlem av formannskapet. Granli var hjelpepleier av utdannelse. Wikipedia

56 år
Nils Johan Ringdal (Forfatter)
1952 - 2008

Nils Johan Ringdal (Norge)

Forfatter, historiker, oversetter, skribent

Født:
6. mars 1952 (72 år siden)

Døde:
11. september 2008 (56 år) (15 år siden)

Nils Johan Ringdal var en norsk historiker og forfatter. Hans liv som forfatter og historiker omfatter byhistorie, flere jubileumsberetninger fra litterære organisasjoner og oppsiktsvekkende bokutgivelser fra homomiljøet – som han kjente fra innsida.

Han tok latinartium med gresk ved Oslo katedralskole, studerte ved Universitetet i Tübingen og Universitetet i Oslo og har vært visiting scholar ved Columbia University i New York. Ringdal var formann i Kommunistisk Universitetslag; KUL 1976–1978 og Historikerforeningen HIFO 1985–1987, og forberedte sammenslåingen av den yngre foreningen med Den norske historiske forening under fellesnavnet HIFO. Ringdal har oversatt flere bøker fra tysk, men er i Norge mest kjent for sine bøker om norsk kulturhistorie og okkupasjonshistorie. I 1989 kom det viktige arbeidet Gal mann til rett tid, om okkupasjonstidens justisminister Sverre Riisnæs, et verk som ble lagt merke til også utenfor fagkretser.

Han fikk et bredt gjennombrudd i media med sitt halvt selvbiografiske essay Lystens død? fra 1991. Ringdal var åpen rundt sin homofile legning og skrev flere bøker om emnet. Han ble ansett som kompromissløs i sine beskrivelser av homomiljøet slik han oppfattet det, og om sjokket hans generasjon gjennomgikk da hiv-epidemien kom. Han gjorde en viktig jobb med å informere om aids da han kom tilbake til Norge fra USA i 1983.

Jubileumsboka Nationaltheatrets historie 1899-1999 vakte oppstyr. Kritikere av boka erklærte i 2001 at det skulle komme en «motbok».

Ringdal var bosatt i Oslo, og siden 1989 også deltidsbosatt i Sørøst-Asia, der hans norske partner, legen Georg Petersen, har arbeidet for Verdens helseorganisasjon. De siste årene bodde han i Denpasar på den indonesiske øya Bali.

Ringdal drev også aktiv idrett med blant annet judo og kroppsbygging. Wikipedia

76 år
Mary Wilson (Sanger)
1944 - 2021

Mary Wilson (USA)

Sanger, musiker, selvbiograf

Født:
6. mars 1944 (80 år siden)

Døde:
8. februar 2021 (76 år) (3 år siden)

Mary Wilson var en amerikansk soul-sanger og forfatter.

Mary Wilson var datter av slakteren Sam Wilson og hans hustru Johnnie Mae Wilson. Hun var den eldste av tre barn. Familien flyttet til Chicago der faren ville finne seg arbeid, men da hun var tre år gammel ble Mary Wilson tatt inn hjemme hos hennes tante Ivory «I.V.»og onkelen John L. Pippin i Detroit. Hennes foreldre ble senere separert og Marys mor og søsken kom også til Detroit, men da hadde Mary begynt å tro at I.V. var hennes mor. Moren tok arbeid som hushjelp.

Mary Wilson ble kjent med Florence Ballard, og de to begynte å synge sammen. I 1959 ble Ballard og Wilson til en sanggruppe sammen med andre unge kvinner, som en pendant til den mannlige vokalgruppen «The Primes». Wilson slik med i «The Primettes», med Diana Ross og Betty McGlown, som bodde i samme boligområdet som Wilson og Ballard. I denne perioden traff Mary også Aretha, Erma og Carolyn Franklin, døtrene til den lokale baptistpresten. Hun ble imidlertid mest kjent som ett av medlemmene i vokalgruppa «The Supremes» (det var Primettes etter et navneskifte), og var også det originalmedlemmet som holdt gruppa sammen fra 1959 til den ble oppløst i 1977, med flere medlemmer som kom og gikk etter at Diana Ross gikk ut i 1970.

Wilson fikk store økonomiske problemer da Motown mistet interesse for gruppa i 1970-årene og flere av låtene deres ble store fiaskoer. Wilson gikk solo i 1977 og saksøkte Motown for deres dårlige management. Motown tilbød Wilson en platekontrakt og ble oppfordret til å droppe saken, til tross for at den i dag står som en av de sterkeste sakene mot Motown og selskapets direktør, Berry Gordy. Motown slapp Wilsons album Mary Wilson med singelen «Red Hot», som nådde 85.-plass på Billboard-lista.

Motown droppet Wilson året etter med dårlig salgstall som grunn, til tross for kontrakten som sa at hun skulle få produsere fire plater over de neste fem årene. Wilson skrev i 1986 sin første biografi, Dreamgirl: My Life As A Supreme, hvor Motown, Berry Gordy og Diana Ross fikk gjennomgå. Boka er i dag en av de mest solgte artistbiografiene. Wilson utgav senere på 1980-tallet singlene «Don't Get Mad, Get Even» og «Ooh Child», og hun var en populær gjest hos blant andre David Letterman og Jay Leno. Hun var en av de store artistene som fikk opptre under Dionne Warwicks «That's What Friends Are For AIDS Concert 1988», direktesendt til hele verden.

Hun hadde på 1980-tallet store problemer med å få opptre i USA, ettersom Motown mente de eide navnet til The Supremes, en sak som de kom til enighet om i 1990. Wilson utgav sitt andre album, Walk The Line, som fikk mye omtale i pressen. Plateselskapet CEO Records erklærte seg imidlertid konkurs dagen etter at albumet var utgitt. Wilson valgte dermed å utelukkende fokusere på konserter i Europa. Hun framførte alt fra jazz til gamle Supremes-låter.

I 1988 ble The Supremes, og dermed Wilson, innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

66 år
Peter Glotz (Politiker)
1939 - 2005

Peter Glotz (Tyskland)

Politiker, statsviter, universitetslærer, sosiolog

Født:
6. mars 1939 (85 år siden)

Døde:
25. august 2005 (66 år) (18 år siden)

Peter Glotz var en tysk politiker (SPD) og intellektuell.

Han var sønn av en tysk forsikringsagent og en tsjekkisk mor. I 1945 ble familien fordrevet fra Bøhmen, og kom som flyktninger til Bayern. Han studerte journalistikk, filosofi, germanistikk og sosiologi ved Ludwig-Maximilians-Universität München og Universität Wien, og tok doktorgraden i 1968. Året etter ble han prorektor for Ludwig-Maximilians-Universität.

I 1970 ble han innvalgt i Bayerns landdag (parlament), og fra 1972 til 1977 var han medlem av Forbundsdagen. Mellom 1974 og 1977 var han statssekretær i det føderale utdannelses- og forskningsministeriet. Deretter var han fra 1977 til 1981 senator i Berlin. Han var igjen medlem av Forbundsdagen fra 1983 til 1996. Fra 1981 til 1987 var han generalsekretær for SPD.

I 1996 ble han rektor for Universität Erfurt, og fra januar 2000 til sin død var han professor i medier og samfunn ved universitetet i St. Gallen i Sveits. I 2002 var han representant for den tyske kansleren til Det europeiske konventet. Sammen med Erika Steinbach var han initiativtager og formann for Zentrum gegen Vertreibungen fra september 2000 til sin død. Fra 2004 til sin død var han også medlem av presidiet i Deutsch-Arabische Gesellschaft. Wikipedia

67 år
Arild Nyquist (Forfatter)
1937 - 2004

Arild Nyquist (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent, musiker

Født:
6. mars 1937 (87 år siden)

Døde:
21. desember 2004 (67 år) (19 år siden)

Arild Nyquist var en norsk forfatter, musiker, billedkunstner og sceneartist.

Han begynte på Kunst- og håndverksskolen for å bli maler, men debuterte som forfatter i 1963 med romanen Ringer i et sommervann. Utdannet ved Statens Lærerskole i forming og fra 1968 til 1976 arbeidet han som formingslærer i Lofoten, hvor han hadde bodd siden 1963.

Nyquist ble i 1994 nominert til Nordisk råds litteraturpris for den selvbiografiske romanen Ungdom.

Nyquist var sønn av forfatteren Gerd Nyquist. Wikipedia

87 år
Will Eisner (Tegneserieskaper)
1917 - 2005

Will Eisner (USA)

Tegneserieskaper, skribent, manusforfatter, romanforfatter

Født:
6. mars 1917 (107 år siden)

Døde:
3. januar 2005 (87 år) (19 år siden)

Will Eisner var en amerikansk tegneserieskaper som blir sett på som en av de viktigste bidragsyterne til mediet. Fra starten av tegneserien The Spirit i 1940, eksperimenterte han med tegneseriemediets formale og innholdsmessige muligheter inntil han i 1970-årene begynte å lage tegneserieromaner. Hans En kontrakt med Gud regnes av mange som en av de første moderne tegneserieromaner i USA. Hans bok Comics and Sequential Art blir sett på som en av de beste bøkene om tegneserieteori.

The Spirit ble utgitt i et eget bilag i søndagsaviser mellom 1940-1952. Eisners maskerte helt og hans nitide, detaljerte skildringer av storbylivet (basert på hans egen jødiske oppvekst i New York) påvirket noir-stilen i både film og fiksjon på 1940-tallet.

Tegneserien er spesiell på minst tre andre områder. For det første var det historier om folk, ofte var det de små personene som vanligvis ble oversett i storbyens larm. I mange av episodene til The Spirit gjør helten en kort og gjerne tilfeldig inntreden, mens selve handlingen fokuseres på det ekte dramaet som foregår i gatene, i falleferdige bygninger og røykfylte bakrom.

For det andre, i tillegg til vold og patos, levde The Spirit på humor. Han ble skutt med maskinpistol, slått i svime, laget blåveiser på, ofte overrasket til paralyselignende tilstander og konstant lurt av kvinner.

En annen viktig ting er at Eisners arbeidsrom var startskuddet for flere senere serieillustratører som Wallace Wood og Jules Feiffer, som lærte tegning og fortellerkunst fra mesterens hender.

Etter han sluttet å lage The Spirit jobbet Eisner mange år med å lage illustrerte instruksjonsbøker for det amerikanske militæret. Siden tilbakevendelsen til det sivile liv på slutten av 1970-tallet har han laget en serie med tegneserieromaner om New Yorks innvandrergrupper, spesielt det jødiske. Denne serien inneholder titler som En kontrakt med Gud (1978), The Building (1987), Dropsie Avenue (1995) og The Heart of the Storm (1991), Invisible People (1993), A Family Matter (1998) Minor Miracles (2000) og The Name of the Game (2003).

I de siste årene arbeidet han med å gjenfortelle en rekke kjente romaner og myter i tegneserieform, som Moby Dick. I 2002, i en alder av 85 år, gav han ut Sundiata, basert på delvis historiske, delvis mytiske historien om den vestafrikanske kongen, The Lion of Mali. I tillegg gav han ut den selvbiografiske Last Day in Vietnam (2003) der han beretter om sin befatning med det amerikanske forsvaret under Vietnamkrigen, og den Dickens-inspirerte Fagin the Jew (2003) I 2005 utkom hans siste tegneserie The Plot: The Secret History of the Protocols of the Elders of Zion, en dokumentarisk beretning om Sions vises protokoller.

I 1988 ble Will Eisner Awards, også kjent som The Eisners opprettet av tegneseriemiljøet som en hyllest til Eisner. Wikipedia

82 år
Tore Hamsun (Kunstmaler)
1912 - 1995

Tore Hamsun (Norge)

Kunstmaler, forfatter, biograf

Født:
6. mars 1912 (112 år siden)

Døde:
10. januar 1995 (82 år) (29 år siden)

Tore Hamsun var en norsk kunstmaler og forfatter; han var sjef for Gyldendal under krigen.

Han var sønn av forfatteren og nobelprisvinneren Knut Hamsun og skuespilleren Marie Hamsun. Da han var fem år gammel flyttet familien fra Hamarøy til storgården Nørholm ved Grimstad. I likhet med sine tre søsken viste han tidlige kunstneriske evner; alle var da også påtenkt en kunstnerisk karriere, men Tore var den eneste som gjennomførte. Han begynte på Torstein Torsteinsons malerskole i 1933, og studerte ved kunstakademiet i München i 1934-35. Senere fullførte han utdannelsen ved Statens kunstakademi i Oslo, og debuterte som maler i Oslo i 1940. Som maler er han husket for sine landskapsmalerier, påvirket av fransk impresjonisme, og ofte med motiver hentet fra farens bøker.

Han fungerte som forlagssjef for Gyldendal Norsk Forlag i perioden 1942–44, etter at forlagssjef Harald Grieg hadde blitt arrestert i 1941. Faren Knut Hamsun var en av grunnleggerne og eierne av forlaget. Hamsun engasjerte seg også mot jødeforfølgelsene. Han hadde i Berlin blitt venn med litteraten Max Tau, som han i 1938 hjalp å flykte til Norge og lot ham bo i sin leilighet i Oslo. I forbindelse med aksjonen mot jødene i Oslo under krigen hjalp Hamsun Tau på nytt å flykte. Etter annen verdenskrig satt han fengslet i fem måneder på grunn av sitt medlemskap i Nasjonal Samling.

Hamsun utgav i 1940 en liten biografi på tysk over faren, Mein Vater Knut Hamsun. Boken utkom på norsk i 1952 i en sterkt utvidet utgave, og i en ytterligere utvidet og bearbeidet utgave i 1987. Han utgav også en samling med farens brev i 1956. I 1984 debuterte han skjønnlitterært med Mannen fra havet. Flere av hans bøker er oversatt til tysk.

Han hadde odelsretten til farens gård Nørholm, men ga den til broren Arild og bosatte seg heller like ved, i Nørholmskilen. Tore Hamsun var gift og fikk tre barn med pianisten Ruth Elisabeth Grung (1916–1998). I 1953 giftet han seg med malerinnen Marianne Doris Ferring, de fikk to barn. Han døde av skadene han fikk etter en trafikkulykke på Gran Canaria der han og konen hadde bolig. Wikipedia

75 år
Molla Mallory (Tennisspiller)
1884 - 1959

Molla Mallory (USA)

Tennisspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Margrethe Bjurstedt Mallory

Født:
6. mars 1884 (140 år siden)

Døde:
22. november 1959 (75 år) (64 år siden)

Anna Margrethe «Molla» Bjurstedt Mallory var en norsk-amerikansk tennisspiller. Hun utvandret til USA i 1915 og ble der gift med forretningsmannen Mallory.

Hun var datter av major Axel Johan Bjurstedt (f 1848) og Anna Benedicte Jenssen (f 1854); Anna Benedicte var datter av godseier Benedict Jenssen. Wikipedia

68 år
Karl I av Württemberg (Monark)
1823 - 1891

Karl I av Württemberg (Tyskland)

Monark

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Friedrich Alexander

Født:
6. mars 1823 (201 år siden)

Døde:
6. oktober 1891 (68 år) (132 år siden)

Karl av Württemberg var den tredje kongen av Württemberg og satt på tronen fra 25. juni 1864 til sin død i 1891.

Han var sønn av Vilhelm I av Württemberg (1781–1864) og hans tredje hustru Pauline av Württemberg (1800–1873).

Karl studerte i Berlin og Tübingen. 13. juli 1846 giftet han seg med den russiske Olga Nikolajevna Romanova, datter av tsar Nikolaj I av Russland og Charlotte av Russland. Sistnevnte var datter av kong Fredrik Vilhelm III av Preussen og Louise av Mecklenburg-Strelitz. Ved inngåelsen av ekteskapet tok hun regentnavnet Alexandra.

Det var i Karl Is regjeringstid at Kongeriket Württemberg ble en del av Det tyske keiserriket i 1871.

Karl I døde barnløs, noe som angivelig skyldes at han var homofil. Det var i hans regjeringstid noen skandaler med mannlige venner, blant dem den amerikanske Charles Woodcock, som kongen til og med adlet, noe som utløste en skandale og Woodcock måtte reise tilbake til New York i 1890.

Både kong Karl og hustruen Olga er begravet i krypten under slottskirken i Altes Schloss i Stuttgart.

Han ble etterfulgt av sin nevø Vilhelm II av Württemberg, sønn av søsteren Katharina. Wikipedia

89 år
Michelangelo (Kunstmaler)
1475 - 1564

Michelangelo (Italia)

Kunstmaler, billedhugger, bygningstegner, arkitekt, lyriker, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni

Født:
6. mars 1475 (549 år siden)

Døde:
18. februar 1564 (89 år) (460 år siden)

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, kjent som Michelangelo, var en italiensk billedhugger, maler og arkitekt. På grunn av den store allsidigheten i disiplinene han utøvde, betraktes han som et arketypisk renessansemenneske, på linje med sin rival og likemann Leonardo da Vinci.

Michelangelos produksjon gjennom hans lange liv er fenomenal. Om volumet av brevvekslinger, skisser og etterlevninger som har holdt seg til i dag blir redegjort for, er han den best dokumenterte kunstneren fra det sekstende århundre. To av hans mest kjente verk, «Pietà» og «David», ble utført før han var tredve. Michelangelo regnet seg først og fremst som billedhugger, men han lagde også to av de mest innflytelsesrike freskomaleriene i vestlig kunsthistorie: Scener fra første mosebok og «Dommedag» på alterveggen i det sixtinske kapell i Roma. Senere i livet tegnet han kuppelen til Peterskirken, og fornyet klassisk arkitektur med bruk av kolossalordenen.

To biografier om Michelangelo ble utgitt i hans egen levetid, noe som er enestående for en renessansekunstner. Giorgio Vasari mente at han markerte høydepunktet i kunstens utvikling siden begynnelsen av renessansen, et syn som besto innenfor kunsthistorien i århundrer. I sin levetid ble han også kalt Il Divino («den guddommelige»), et tilnavn som passet hans intense spiritualitet. Hans samtidige beundret hans terribilità, en form for overveldende storslagenhet, og det var etterfølgernes forsøk på å studere og etterligne Michelangelos lidenskapelige og høyst personlige stil som resulterte i den neste store bevegelsen i vestlig kunst etter høyrenessansen, manierismen. Wikipedia

Dødsfall

91 år
Finn Søhol (Tennisspiller)
1930 - 2022

Finn Søhol (Norge)

Tennisspiller

Født:
9. august 1930 (93 år siden)

Døde:
6. mars 2022 (91 år) (2 år siden)

Finn Søhol var en norsk tennisspiller.

Han vant 10 NM-gull i perioden 1952–1962. Han jobbet senere som TV-kommentator for tennis i NRK. Wikipedia

65 år
Andreas Ove Ugland (Investor)
1955 - 2020

Andreas Ove Ugland (Norge)

Investor, racerbåtfører

Født:
8. mars 1955 (69 år siden)

Døde:
6. mars 2020 (65 år) (4 år siden)

Andreas Ove Ugland var en norsk shippinginvestor, bankmann, eiendomsinvestor og racerbåtfører fra Grimstad.

Sammen med sine brødre Johan B. Ugland og Knut Axel Ugland drev han bank på Caymanøyene. og drev også i flere år med offshore-båtrace, i de siste årene i Class One, med båten «Jotun». Ugland hadde sammen med sin bror Johan Benad Ugland et bilmuseum i Sørlandsparken i Kristiansand.

Under Andreas Ove Ugland sin tid i styret i Nordic American Tankers Ltd, ble selskapet utelukket fra KLP sine pensjonsfond fordi selskapet medvirket til alvorlig miljøskade og grove krenkelser av menneskerettighetene.

Faren var Andreas Kjell Lund Ugland (1925–2019) som var hovedaksjonær i Uglands Rederi fra 1960 til 1996 sammen med broren Johan Jørgen Ugland (1921–2010). Andreas Ove var skilt fra sin tidligere kone Inger Narten Ugland (1955–) fra Arendal. Sammen fikk de tre barn.

Ugland bodde og drev sine forretninger fra Caymanøyene. Wikipedia

82 år
Oddmund Jensen (Langrennsløper)
1928 - 2011

Oddmund Jensen (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Oddmund Ingvald Jensen

Født:
26. september 1928 (95 år siden)

Døde:
6. mars 2011 (82 år) (13 år siden)

Oddmund Ingvald Jensen var en norsk skiløper, senere langrennstrener. Han representerte Alvdal Idrettslag og Lillehammer Skiklub. Jensen var utdannet skogtekniker fra Evenstad skogskole og arbeidet i elleve år i Mjøsen Skogeierforening. Han avsluttet sin yrkeskarriere som disponent i Fjällräven Norge.

Jensen vant NM på 50 km i 1959. For denne prestasjonen ble han tildelt kongepokal. Han ble norgesmester i 3 x 10 km stafett i 1958 og 1959 og vant Birkebeinerrennet fem ganger. Han vant Monolittrennet i 1958, 1959 og 1964. Han deltok under vinter-OL for Norge i 1956 i Cortina d'Ampezzo med 14.-plass på 50 km og 17.-plass på 30 km og i 1960 i Squaw Valley med 10.-plass på 30 km og 11.-plass på 50 km.

Han var trener for herrelandslaget i langrenn i perioden 1964–1978. Han arbeidet deretter som smører og i diverse lederfunksjoner, og han var løypesjef under OL 1994 på Lillehammer. Han mottok Norges Skiforbunds gullmedalje og store plakett. Wikipedia

86 år
Nils R. Müller (Filmregissør)
1921 - 2007

Nils R. Müller (Norge)

Filmregissør, manusforfatter

Født:
17. januar 1921 (103 år siden)

Døde:
6. mars 2007 (86 år) (17 år siden)

Nils R. Müller var en norsk filmregissør og manusforfatter.

Müller regnes for en av de mest produktive filmregissørene vi har hatt i Norge. I perioden fra 1946 til 1975 lagde han 20 spillefilmer, en helaftens dokumentarfilm og rundt 50 andre dokumentar- og oppdragsfilmer. Han var en engasjert humanist, noe som også hans filmer ofte bar preg av. Han tok for seg temaer som ikke tidligere var behandlet i norske spillefilmer: boligproblemer, bostedsløse, fengselsvesenet, flyktninger, handikappede, helbredelse ved bønn, homoseksualitet, likestilling og stjerneidrett.

Mange av filmene hadde et humoristisk preg. Blant de mest kjente var Vi gifter oss fra 1951, med slageren «Hva var vel livet uten deg». Men også mer alvorlige temaer ble viet hans oppmerksomhet, slik som Tonny (1962), bygd på Jens Bjørneboes roman «Den onde hyrde». For denne filmen (som også ble vist på Filmfestivalen i Berlin) fikk han norske kinosjefers utmerkelse Sølvklumpen for beste norske film. I 1956 var det premiere på tre av hans filmer: Likestillingskomedien Kvinnens plass, som betimelig hadde premiere på kvinnedagen 8. mars, gressenkemannkomedien Ektemann alene og krigsfilmen Kontakt!. I 1966 kom Broder Gabrielsen, en film som ble forsøkt stoppet av den kjente predikanten Aage Samuelsen. Han huskes også for Kasserer Jensen (1954) og kriminaldramaet På slaget åtte (1957), som begge er inspirerte sjangerfilmer. Barnefilmen Petter fra Ruskøy (1960) huskes også. Hans siste spillefilm var Min Marion fra 1976. Müller hadde også manus på flere av sine filmer. Wikipedia

45 år
Dana Reeve (Skuespiller)
1961 - 2006

Dana Reeve (USA)

Skuespiller, sanger, aktivist

Født:
17. mars 1961 (63 år siden)

Døde:
6. mars 2006 (45 år) (18 år siden)

Dana Reeve var en amerikansk skuespiller og sanger.

I april 1992 giftet hun seg med skuespilleren Christopher Reeve, mest kjent for rollen som Supermann. Den 7. juni samme år fikk ekteparet sitt eneste felles barn, sønnen William. Ektemannen ble lam fra nakken og ned etter en rideulykke i 1995, og året etter startet ekteparet Christopher Reeve Foundation, en stiftelse som finansierer forskning på lammelser og jobber for å bedre livene til funksjonshemmede. Etter ektemannens død i 2004 fortsatte Reeve arbeidet.

Som skuespiller har Reeve spilt i teaterstykker og hatt gjesteroller i flere TV-serier, blant andre Law & Order, Oz og Law & Order: Criminal Intent.

Dana Reeve døde 44 år gammel i New York av lungekreft. Wikipedia

86 år
Teresa Wright (Skuespiller)
1918 - 2005

Teresa Wright (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Muriel Teresa Wright

Født:
27. oktober 1918 (105 år siden)

Døde:
6. mars 2005 (86 år) (19 år siden)

Muriel Teresa Wright var en amerikansk skuespiller. For sin rolle som «Carol» i filmen Mrs. Miniver vant Wright en Oscar for beste kvinnelige birolle. Hun har to stjerner på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

84 år
Claus Helberg (Krigshelt)
1919 - 2003

Claus Helberg (Norge)

Krigshelt, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Claus Urbye Helberg

Født:
31. januar 1919 (105 år siden)

Døde:
6. mars 2003 (84 år) (21 år siden)

Claus Urbye Helberg var en norsk fjellfører og under andre verdenskrig sersjant i Kompani Linge. Han var mest kjent for å ha vært med på tungtvannssabotasjen på Vemork og sitt livslange engasjement i Den Norske Turistforening. Wikipedia

98 år
Georgia O'Keeffe (Kunstmaler)
1887 - 1986

Georgia O'Keeffe (USA)

Kunstmaler

Født:
15. november 1887 (136 år siden)

Døde:
6. mars 1986 (98 år) (38 år siden)

Georgia O'Keeffe var en amerikansk malerinne, anerkjent som en av 1900-tallets største amerikanske malere innen den modernistiske tradisjonen. Hun var elev av Arthur Wesley Dow og var gift med fotografen Alfred Stieglitz.

O'Keeffe er kjent for sine abstrakte malerier av blomster, dyrebein og landskap. Av mange er hun betraktet som den første amerikanske kunstner som arbeidet uten innflytelse fra den europeiske malertradisjon, og slikt skapte et eget amerikansk billeduttrykk.

I 1993 ble hun innvotert i National Women's Hall of Fame. Wikipedia

82 år
Margaret Dumont (Skuespiller)
1882 - 1965

Margaret Dumont (USA)

Skuespiller, operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
Daisy Juliette Baker

Født:
20. oktober 1882 (141 år siden)

Døde:
6. mars 1965 (82 år) (59 år siden)

Margaret Dumount var en amerikansk komedieskuespiller, kjent for sine roller i Brødrene Marx' filmer.

Daisy Juliette Baker ble født i Brooklyn i New York City, hun tok scenenavnet Margaret Dumont (også Marguerite Dumont har vært benyttet), og huskes for sine syv roller som den som Brødrene Marx lot sine ablegøyer gå ut over, og hennes betydning ble markert av Groucho Marx som kalte henne for «i realiteten den femte Brødrene Marx». Faktisk var det fem av brødrene, men det var kun fire av dem som noen gang spilte sammen. Wikipedia

59 år
Hans Jacob Nilsen (Teatersjef)
1897 - 1957

Hans Jacob Nilsen (Norge)

Teatersjef, skuespiller, filmregissør, instruktør

Født:
8. november 1897 (126 år siden)

Døde:
6. mars 1957 (59 år) (67 år siden)

Hans Jacob Nilsen var en norsk skuespiller og teatersjef.

Nilsen, som var utdannet som ingeniør, virket først som skuespiller, og siden også som instruktør og teatersjef.

Allerede som student i Trondheim spilte han gjennomgangsfiguren Rocambole i den aller første UKErevyen under UKA i 1917, noe som førte til at han gjennom hele sin studietid gikk under kallenavnet Rocambole. Han var teatersjef i Studentersamfundets Interne Teater i 1919, 1920 og 1921, og ble slått til kommandør av Den Gyldne Kat i 1921. Han har bl.a. tolket sentrale Shakespeare-roller som Hamlet og Othello.

I årene 1934-39 var han sjef ved Den Nationale Scene. I to perioder ledet han Det norske teatret 1933–1934 og 1946–1950. I sine siste år var han sjef for Folketeatret, som åpnet dørene i 1952. Nilsen besluttet at Folketeatret skulle være et teater som satte opp forestillinger for barn året rundt. I 1953 engasjerte han Agnar Mykle til å bygge opp et eget dukketeater ved Folketeatret. Etter Nilsens død ble Folketeatret og Det nye teater slått sammen til Oslo Nye Teater. Dukketeatret som Nilsen hadde tatt initiativet til, lever videre (per 2018) som Oslo Nyes dukketeater. Wikipedia

58 år
Ivor Novello (Skuespiller)
1893 - 1951

Ivor Novello (Storbritannia)

Skuespiller, dramatiker, komponist, skribent, manusforfatter, låtskriver, sanger, filmregissør, librettist

Født:
15. januar 1893 (131 år siden)

Døde:
6. mars 1951 (58 år) (73 år siden)

David Ivor Davies, bedre kjent som Ivor Novello, var en walisisk komponist, sanger og skuespiller, som var en av de mest populære britiske artister i begynnelsen av det 20. århundre.

Ivor Novello ble først kjent gjennom sangen «Keep the Home Fires Burning», som han komponerte under første verdenskrig. Etter krigen opptrådte han på West End theatre i egne musikkshow. Det best kjente var The Dancing Years (1939). Novello spilte i to tidlige filmer av Alfred Hitchcock, The Lodger (1927) og Downhill (1927). Senere dro han til Hollywood og spilte i en rekke vellykkede filmer. Det var likevel scenen som var hans store kjærlighet og som ble mediet for hans store suksesser.

Novello skrev musikkteater i operettestil, og var en av de siste store komponistene i denne stilen. Han skrev stort sett sin musikk til librettoer av Christopher Hassall.

Under annen verdenskrig ble han dømt for illegal bruk av rasjonert bensin og kortvarig fengslet. Dette fallet fra luksuslivet han hadde levet til da gikk sterkt inn på ham, og han ble aldri den samme mannen etter løslatelsen. Han fortsatte likevel å opptre på scenen frem til sin plutselige død i London den 6. mars 1951.

Novello var homoseksuell, og var velkjent for noen av sine mer glamorøse homoseksuelle affærer. Gjennom 35 år var han skuespilleren Bobbie Andrews' elsker og han hadde en affære med poeten og forfatteren Siegfried Sassoon. Det ble påstått av W. Somerset Maugham at Winston Churchill hadde betrodd ham å en gang ha vært i seng med Novello.

Ivor Novello Award er en musikkpris oppkalt etter Novello som utdeles årlig av musikkindustrien. The Ivor Novello Appreciation Bureau er en organisasjon som arbeider for å holde minnet om Novello levende. I 2005 ble Strand Theatre i London omdøpt til Novello Theatre.

Novello ble portrettert i Robert Altmans film Gosford Park (2001) av Jeremy Northam og flere av hans sanger ble brukt i filmen, bl.a. sangen The Land of Might-Have-Been. Wikipedia

77 år
John Philip Sousa (Forfatter)
1854 - 1932

John Philip Sousa (USA)

Forfatter, Dirigent, militær, komponist, musiker, skytter, skribent, orkesterleder

Født:
6. november 1854 (169 år siden)

Døde:
6. mars 1932 (77 år) (92 år siden)

John Philip Sousa var en amerikansk komponist og korpsdirigent. Han er kanskje en av de mest kjente marsjkomponistene.

John Philip Sousa, sønn av spansk-portugisiske John Antonio Sousa og bayerske Maria Elisabeth Trinkhaus, var den tredje i rekken av en søskenflokk på ti. Faren var trombonist i The U.S. Marine Band og John Philip vokste med det opp i en verden fylt av korpsmusikk. Seks år gammel begynte han å lære å synge og spille en rekke strenge- og messinginstrumenter. Etter å ha forsøkt å rømme avgårde med et sirkusorkester, fikk han som trettenåring lov til å spille med faren i U.S. Marine Band.

Sousa forlot militærkorpset i 1875, han tok da til å turnere en tid som fiolinist og kom etterhvert til å dirigere ymse teaterorkester. Et av orkestrene han kom til å dirigere var Gilbert & Sullivan's H.M.S. Pinafore på Broadway; noe som ledet til et møte med Jane van Middlesworth Bellis, som han 30. desember 1879 giftet seg med.

I september 1880 returnerte imidlertid Sousa til Washington for å dirigere U.S. Marine Band («The President's Own»), noe han gjorde fram til han dannet sitt eget profesjonelle orkester, «The Sousa Band», i 1892. Sousas orkester, med fremragende musikere som Herbert Clarke, Del Staigers og Arthur Pryor, ble meget populært. The Sousa Band kom til å turnere over store deler av verden, deriblant i Canada, Storbritannia, Kanariøyene, Sør-Afrika, Australia, New Zealand, Fiji og Hawaii.

Sousa døde 77 år gammel, etter en musikkprøve med The Ringgold Band i Reading i Pennsylvania. Wikipedia

66 år
Gottlieb Daimler (Ingeniør)
1834 - 1900

Gottlieb Daimler (Tyskland)

Ingeniør, oppfinner

Født:
17. mars 1834 (190 år siden)

Døde:
6. mars 1900 (66 år) (124 år siden)

Gottlieb Daimler var en tysk ingeniør som konstruerte en av verdens første biler. Han grunnla Daimler Motoren Gesellschaft i 1890. Wikipedia

70 år
Charles-Joseph Lebouc (Cellist)
1822 - 1893

Charles-Joseph Lebouc (Frankrike)

Cellist, komponist, universitetslærer

Født:
22. desember 1822 (201 år siden)

Døde:
6. mars 1893 (70 år) (131 år siden)

Charles-Joseph Lebouc var en fransk musiker.

Lebouc deltok i konservatoriet i Paris hvor han studerte strykeinstrumenter som cello under ledelse av Olive Charlier Vaslin (1794 – 1889) og deretter ble han lært opp av Louis Norblin, og senere ble en professor innen spilling av cello. Han spilte for det meste kammermusikk. Han komponerte noen stykker med cello som ble akkompagnert av piano. Han vant førsteprisen i cello i 1842 da han var elev av Auguste Franchomme, og han ble tildelt førsteprisen innen harmoni i 1844 som elev av Fromental Halévy. Wikipedia

49 år
Davy Crockett (Folkehelt)
1786 - 1836

Davy Crockett (USA)

Folkehelt, soldat, Frontiersman, politiker, oppdagelsesreisende

Fullt navn / Fødenavn:
David Stern Crockett

Født:
17. august 1786 (237 år siden)

Døde:
6. mars 1836 (49 år) (188 år siden)

David Stern Crockett var en amerikansk folkehelt på 1800-tallet. Han representerte Tennessee i Kongressen for Demokratene, deltok i Texasrevolusjonen og døde i slaget ved Alamo.

Han var gift to ganger. Første gang med Mary (Polly) Finley, som Crockett fikk tre barn med før hun døde. Andre gang med Elisabeth Patton, som var enke etter creek-krigen. Polly døde mens Davy var i creek-krigen. Wikipedia

<<
6. Mars
>>