Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

18. Mars

Om dagen

18. Mars er dag 78 i 2024, og er i uke 12. Det er 288 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 18. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

32 år siden

1992: Microsoft lanserer operativsystemet Windows 3.1

Windows 3.1x er navnet på en rekke operativsystemer, som ble lansert av Microsoft for bruk på personlige datamaskiner. Disse systemene kjørte som DOS-utvidere og benyttet Microsoft Windows som vindussystem og operativmiljø. Windows 3.1 ble lansert i mars 1992 som etterfølgeren til Windows 3.0. Flere utgaver ble lansert mellom 1992 og 1994, inntil de ble erstattet av Windows 95.

I slutten av 2001 opphørte Microsofts kundestøtte overfor private brukere av Windows 3.1x. Windows 3.1x ble likevel fortsatt brukt i innebygde systemer frem til 1. november 2008. Så sent som den 11. november 2008, rapporterte Computerworld at den danske nasjonalbanken fortsatt benyttet Windows 3.11 i en seddelsorteringsmaskin. Wikipedia
37 år siden

1987: Kari Diesen går bort, 72 år gammel

Kari Diesen var en norsk skuespiller og sanger. Hun ble særlig kjent som revyartist og for flere filmroller.

Kari Diesen var datter av Harald Steen og Signe Heide. Moren tilhørte den store Heide-slekten. Kari og hennes tre søsken Åse, Harald og Randi fikk alle etternavnet Heide Steen. Kari brukte likevel bare navnet Kari Steen frem til hun giftet seg og tok ektemannens etternavn.

Barna i Heide Steen-familien vokste opp i Grønnegaten ved Pilestredet, like nedenfor Lasson-villaen der blant andre søstrene Alexandra Thaulow, Oda Lasson og Bokken Lasson hadde vokst opp. Åtte av morens ti søsken arbeidet innen teater- og musikkfaget. Kari bestemte seg følgelig allerede i barndommen for å gå til scenen.

Seks år gammel fikk hun sin første filmrolle i filmen Kaksen på Øverland.

Hun ble ballettpike hos Ernst Rolf femten år gammel, og hun debuterte som revyaktør på vårrevyen på Casino i 1930 med visen «Forbudt for barn under 16 år». Etter hvert ble hun ansatt på Chat Noir i Oslo. Hun ble der til hun i 1944 ble tilknyttet revyteateret Edderkoppen. I perioden 1947-1964 vekslet hun mellom Chat Noir og Edderkoppen.

Som voksen hadde hun flere filmroller, og er mest kjent for filmene Støv på hjernen, Sønner av Norge og Sønner av Norge kjøper bil. Kari Diesen var ellers stemmen til Baktus i filmen om Karius og Baktus.

Blant revynumrene som hun husker for er Harry, Suffløsen, Tykk og dum og deilig, Halvveis, Jacobsen og Fotballvisa. Mange har fremholdt nummeret Uteliggerne (sammen med Arvid Nilssen) som en av hennes fremste prestasjoner. Monologen Mannfolk har også gått over i revyhistorien. I 1957 fikk hun en stor plateslager med Vilhelm Dybwads Hovedøen på His Master's Voice. Wikipedia
56 år siden

1968: Postnummer innføres i Norge

Norges postnumre er firesifrede postkoder som beskriver en bys, en bydels eller et tettsteds geografiske plassering i Norge for å effektivisere og kvalitetssikre postsorteringen. Sifrene har synkende grad av generalitet, fra det første som er hovedområde, og så videre. Postbokskunder har normalt eget postnummer og ved etablering av postnummersystemet var dette gjerne 1 høyere enn postnummer for gateadresser.

Landprefikset «NO-» foran de fire sifrene anbefales benyttet for post sendt til Norge fra utlandet, siden mange land har firesifret nummer, men dette prefikset skal ikke benyttes på norsk innenrikspost.

Systemet ble innført 18. mars 1968, og har siden blitt revidert flere ganger uten at grunnstrukturen er vesentlig endret. Wikipedia

Fødsler

42 år
Timo Glock (Formel 1-fører)
1982

Timo Glock (Tyskland)

Formel 1-fører

Født:
18. mars 1982 (42 år)

Timo Glock er en tysk racerfører som (i 2016) kjører i DTM for BMW. Han har tidligere kjørt i Formel 1 for Jordan, Toyota, Virgin og Marussia. Wikipedia

43 år
Tora Berger (Skiskytter)
1981

Tora Berger (Norge)

Skiskytter, langrennsløper

Født:
18. mars 1981 (43 år)

Tora Berger er en norsk tidligere skiskytter, som representerte Dombås Idrettslag. Hun har to OL-gull (2010 og 2014), åtte VM-gull og 28 seirer i verdenscupen, den første er fra jaktstarten i Kontiolax den 2. desember 2007. Hun er søster til skiskytteren og langrennsløperen Lars Berger. Wikipedia

55 år
Vasyl Ivantsjuk (Sjakkspiller)
1969

Vasyl Ivantsjuk (Sovjetunionen)

Sjakkspiller, mind gamer, draughts player

Fullt navn / Fødenavn:
Vasyl Mykhajlovytsj Ivantsjuk

Født:
18. mars 1969 (55 år)

Vasyl Mykhajlovytsj Ivantsjuk, født 18. mars 1969 i Kopytsjyntsi) er en ukrainsk stormester i sjakk. På FIDEs rankingliste per 1. mai 2010 har Ivantsjuk en rating på 2741, og er med det rangert som verdens tolvte beste spiller, og Ukrainas nest beste etter Pavel Eljanov. Ivantsjuk vant VM i lynsjakk i 2007 og vant VM i hurtigsjakk i 2016.

Ivantsjuk slo for alvor igjennom internasjonalt da han vant Linares-turneringen i sjakk i 1991. Fjorten spillere deltok, åtte av dem rangert blant verdens topp ti, blant andre verdensmesteren Garri Kasparov, og alle de øvrige var blant verdens 50 beste spillere.

På dette tidspunktet trodde mange at Ivantsjuk ville bli den neste verdenmesteren, men slik ble det ikke. Han har vært rangert blant verdens ti fremste spillere siden 1990, og har enkelte ganger vært helt oppe på andreplass. Ivantsjuk har i blant vært preget av dårlige nerver, og har gjort tabber i kritiske stillinger.

Ivantsjuk har blant annet vunnet Corus-turneringen i 1996, og Linares i 1989, 1991 og 1995. I finalematchen under FIDEs VM i sjakk i 2002 tapte Ivantsjuk for landsmannen Ruslan Ponomarjov i finalematchen. Wikipedia

57 år
Kjetil Bjørklund (Politiker)
1967

Kjetil Bjørklund (Norge)

Politiker

Født:
18. mars 1967 (57 år)

Kjetil Bjørklund er en norsk politiker (SV). Han ble innvalgt på Stortinget fra Oppland i 2001.

I oktober 2005 ble han politisk rådgiver for miljøvernminister Helen Bjørnøy i Jens Stoltenbergs andre regjering. Han forlot denne posten i februar 2006 og ble deretter rådgiver i Kommunenes Sentralforbund. Fra 2006 til 2007 var han medlem av Forsvarspolitisk utvalg. Wikipedia

58 år
Jerry Cantrell (Gitarist)
1966

Jerry Cantrell (USA)

Gitarist, vokalist, komponist, musiker, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Jerry Fulton Cantrell Jr.

Født:
18. mars 1966 (58 år)

Jerry Fulton Cantrell Jr. er en amerikansk musiker. Han er gitarist og backingvokalist (noen tilfeller leadvokalist) i grunge-bandet Alice in Chains, men har også gjort seg bemerket som soloartist. Han står bak mesteparten av Alice in Chains' tekster.

Cantrell dannet Alice in Chains sammen med Layne Staley i 1987, og bandet ble sammen med andre Seattle-band som Nirvana og Pearl Jam superstjerner på første halvdel av 90-tallet.

Staleys narkotikaproblemer førte imidlertid til at Alice in Chains ble lagt på is i 1996. Frustrert over inaktiviteten, gav Cantrell ut soloalbumet Boggy Depot i 1998. Han har også gitt ut albumet Degradation Trip, som ble utgitt noen få måneder etter Staleys død i 2002, og er dedikert til Cantrells tidligere bandkamerat. Wikipedia

60 år
Bonnie Blair (Skøyteløper)
1964

Bonnie Blair (USA)

Skøyteløper, kortbaneløper

Fullt navn / Fødenavn:
Bonnie Kathleen Blair

Født:
18. mars 1964 (60 år)

Bonnie Kathleen Blair er en amerikansk skøyteløper.

Bonnie Blair deltok i OL fire ganger, og tok hele fem gullmedaljer og en sølvmedalje. I sprint-VM tok hun medalje hele 9 ganger (3 gull, 4 sølv, 3 bronse). I 1992 mottok hun Oscarstatuetten. Wikipedia

63 år
Irene Cara (Sanger)
1959 - 2022

Irene Cara (USA)

Sanger, skuespiller, pianist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Irene Cara Escalera

Født:
18. mars 1959 (65 år siden)

Døde:
26. november 2022 (63 år) (1 år siden)

Irene Cara er en amerikansk-født sanger og skuespiller med cubansk og puertorikansk bakgrunn.

Som tenåring fikk Cara sin første jobb som skuespiller, i såpeoperaen Love of Life. Hun medvirket også i TV-serien The Electric Company, som var en serie for barn.

Cara er særlig kjent som vokalisten som sang tittelsporene til filmene Fame og Flashdance. Hun spilte «Coco Hernandez» i filmen Fame (men ikke i TV-serien som deretter ble laget), «Sparkle» i Sparkle og «Angela» i den romantiske thrilleren Aaron Loves Angela.

Cara vant Oscar for beste sang i 1983, og i 1984 vant hun Grammy for beste kvinnelige popvokal-fremføring for «Flashdance… What a Feeling» fra filmen Flashdance.

I juni 2005 vant Cara tredje runde av NBCs hitshow Hit Me Baby One More Time med sin fremføring av «Flashdance… What a Feeling» og en coverversjon av Anastacias hit «I'm Outta Love». Hun deltok i konkurransen sammen med bandet sitt, Hot Caramel.

I 2001 ga Cara ut en duett sammen med Dj Bobo på singelen What A Feeling. Wikipedia

68 år
Ingemar Stenmark (Alpinist)
1956

Ingemar Stenmark (Sverige)

Alpinist

Født:
18. mars 1956 (68 år)

Ingemar Stenmark er en svensk tidligere alpinist, en av Sveriges fremste idrettsutøvere gjennom tidene, og en av verdens beste alpinister noensinne. Wikipedia

75 år
Åse Kleveland (Sanger)
1949

Åse Kleveland (Norge)

Sanger, politiker, låtskriver, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Åse Maria Kleveland

Født:
18. mars 1949 (75 år)

Åse Maria Kleveland er svensk-norsk kulturarbeider, politiker (Ap) og artist.

Kleveland var bosatt i Norge fra 1957 og medvirket i norsk radio fra 1959. Hun opptrådte i TV-programmet Fra barokk til rock (1962), hvor hun spilte klassisk gitar. Hun deltok også i Hylands Hörna, turnerte verden rundt, et par år spilte hun teater i Stockholm, deretter gitar i Norge. «Intet er nytt under solen», framført av Åse Kleveland og skrevet av Arne Bendiksen, vant norsk Melodi Grand Prix i 1966 og kom på tredjeplass i den internasjonale finalen samme år. Hun var vertinne ved Melodi Grand Prix' finalen i Bergen i 1986 etter at Bobbysocks hadde vunnet for Norge det foregående året.

Åse Kleveland var medlem i visegruppen Ballade! fra 1977 til 1980. Som sanger er hun kjent for sin mørke og sjelfulle stemme. Foruten å synge spiller hun også gitar og har komponert sanger i visetradisjonen.

Kleveland var forbundssekretær i Norsk Musikerforbund fra 1979 til 1983 og forbundsleder fra 1983 til 1987. Fra 1987 til 1990 var Kleveland direktør i Tusenfryd. I samme periode var hun dessuten leder av Likestillingsrådet. I 1990 ble hun utnevnt til kultursjef for OL på Lillehammer i 94. Fra 1990 til 1996 var hun kulturminister i Gro Harlem Brundtlands regjering. Fra 1. januar 2000 til 2005 var hun direktør for Svenska Filminstitutet. Hun var direktør for Rikskonsertene fra 2006 til 2012 og har fra 10. juni 2007 vært styreleder i Human-Etisk Forbund.

I 1996 mottok hun Norske arkitekters landsforbunds hederspris for sin engasjement for estetikk og arkitektur. Det var første gang hedersprisen ble utdelt. Kleveland ble i 2015 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden «for sin djerve innsats for norsk kulturliv.» Wikipedia

61 år
Alex Higgins (Snookerspiller)
1949 - 2010

Alex Higgins (Nord-Irland)

Snookerspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Alexander Gordon Higgins

Født:
18. mars 1949 (75 år siden)

Døde:
24. juli 2010 (61 år) (13 år siden)

Alexander Gordon Higgins var en nordirsk profesjonell snookerspiller og to ganger verdensmester. Higgins var kjent under kallenavnet «Hurricane», på grunn av sin raske spillestil. Wikipedia

77 år
Kevin Dobson (Skuespiller)
1943 - 2020

Kevin Dobson (USA)

Skuespiller

Født:
18. mars 1943 (81 år siden)

Døde:
6. september 2020 (77 år) (3 år siden)

Kevin Patrick Dobson var en amerikansk film- og TV-skuespiller, mest kjent for sine roller som detektiv Bobby Crocker, den pålitelige beskyttelsen til løytnant Theo Kojak i CBS-krimdrama «Kojak», og som M. Patrick "Mack" MacKenzie i prime time såpe opera «Knots Landing». Wikipedia

86 år
Øystein Dahle (Kjemiker)
1938

Øystein Dahle (Norge)

Kjemiker, organisasjonsleder, forretningsdrivende

Født:
18. mars 1938 (86 år)

Øystein Dahle er en norsk industrimann og organisasjonsleder. Han er særlig kjent som ekspert på energi, miljøvern og friluftsliv.

Øystein Dahle vokste opp i Drammen i Buskerud som sønn av ingeniøren John Dahle. Han tok eksamen som kjemiingeniør ved Norges tekniske høyskole i Trondheim. Han arbeidet siden i oljeselskapet Esso fra 1963 til 1995, blant annet som raffineridirektør ved Essos oljeraffineri på Slagentangen ved Tønsberg fra 1978 og som viseadministrerende direktør i ESSO Norge fra 1985 til 1995. Dahle har også arbeidet for Esso ved planleggingsavdelingen i New York og som driftssjef på Aruba.

Dahle har hatt flere tillitsverv i organisasjoner innen friluftsliv og naturvern, blant annet som styreleder i Den Norske Turistforening 1994–2003, Worldwatch Institute (siden 2002), Friluftslivets fellesorganisasjon, Forum for Systemdebatt og Norsk Institutt for Genøkologi.

Som ekspert på energispørsmål og miljøvern har han i flere år vært foredragsholder i Norge og utlandet. Han har ellers vært turkamerat med FNs generalsekretær Kofi Annan og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

I 2007 ble Øystein Dahle utnevnt til ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for sin kamp for nasjonale og internasjonale miljøverntiltak og for sitt arbeid med å fremme norsk friluftsliv. Han ble foreslått av blant annet en rekke miljøvernministre. I 2013 ble han æresmedlem i Den Norske Turistforening som en heder for naturvernarbeidet og engasjementet i foreningen. Tidligere har bare Claus Helberg, Toralf Lyng, Arne Næss, Olav Thon og dronning Sonja fått samme medlemskap. I 2014 ble han tildelt Friluftslivets Hederspris.

Øystein Dahle er faren til forfatteren Gro Dahle og gift med regjeringsråd Nina Frisak. Han bor i dag i Bærum. Wikipedia

72 år
Kirsten Holst (Forfatter)
1936 - 2008

Kirsten Holst (Danmark)

Forfatter, skribent

Født:
18. mars 1936 (88 år siden)

Døde:
23. september 2008 (72 år) (15 år siden)

Kirsten Holst, fullt navn Kirsten Johanne Holst Høybye, var en dansk forfatter.

Holst ble flere ganger premiert for sine kriminalromaner og barnebøker, og skrev også kriminalhistorier for barn.

Holst var datter av en politimester og en musikklærer. Hun var fra 1958 til 1978 gift med den danske forfatteren Knud Holst, og var mor til forfatteren Hanne-Vibeke Holst. Wikipedia

85 år
Frederik Willem de Klerk (Sør-Afrikansk president)
1936 - 2021

Frederik Willem de Klerk (Sør-Afrika)

Sør-Afrikansk president, politiker, jurist

Født:
18. mars 1936 (88 år siden)

Døde:
11. november 2021 (85 år) (2 år siden)

Frederik Willem de Klerk var den sjuende og siste presidenten i Sør-Afrika i apartheid-tiden. Han var president fra september 1989 til mai 1994, da Nelson Mandela overtok som president. Han var leder for Nasjonalistpartiet fra februar 1989 til september 1997.

I løpet av de Klerks periode som president ble apartheid avskaffet i Sør-Afrika og han gikk inn i forhandlingene som førte til at alle landets borgere, inkludert den svarte majoriteten, fikk stemmerett og andre rettigheter på lik linje med de hvite. Dette førte til at de Klerk ble tildelt Nobels fredspris sammen med Nelson Mandela i 1993. Han ble også tildelt Félix Houphouët-Boigny-fredsprisen i 1991, Fyrsten av Asturias-prisen i 1992 og Mapungubwe-ordenen i gull i 2002.

Han var en av Mandelas visepresidenter fram til 1996. I 1997 trakk han seg helt ut av politikken. Wikipedia

86 år
Charley Pride (Baseballspiller)
1934 - 2020

Charley Pride (USA)

Baseballspiller, musiker, sanger, låtskriver, gitarist, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Charley Frank Pride

Født:
18. mars 1934 (90 år siden)

Døde:
12. desember 2020 (86 år) (3 år siden)

Charley Pride var en amerikansk countrysanger og baseballspiller. Pride kom fra enkle kår i Mississippi og arbeidet selv en periode på bomullsåkrene. Han spilte profesjonell baseball før han satset helt på karriere i musikken.

Han var den første sorte countrystjernen i USA og den første som ble innlemmet i Country Music Hall of Fame. Han hadde 50 «top 10» hits i countrysjangeren. Wikipedia

76 år
John Updike (Forfatter)
1932 - 2009

John Updike (USA)

Forfatter, lyriker, essayist, dramatiker, kunstkritiker, litteraturkritiker, journalist

Født:
18. mars 1932 (92 år siden)

Døde:
27. januar 2009 (76 år) (15 år siden)

John Hoyer Updike var en amerikansk forfatter og dikter som vant Pulitzerprisen for Rabbit Is Rich (1981) og Rabbit at Rest (1990).

Updike er kjent for fiksjon, essays og kritikk, men karrieren hans begynte da The New Yorker tok inn et av diktene hans i 1954, og ei novelle kort etter. Den første boka han ga ut, var diktsamlinga The Carpentered Hen and Other Tame Creatures i 1958.

Blant hans mest kjente verk er serien om Harry «Rabbit» Angstrom, som delvis er en kritikk av beundringen for livet på veien som etter hans mening finnes i On the Road av Jack Kerouac.

Rabbit, Run ble filmatisert i 1970, og The Witches of Eastwick i 1987. Wikipedia

82 år
Christa Wolf (Forfatter)
1929 - 2011

Christa Wolf (Tyskland)

Forfatter, skribent, manusforfatter, politiker, essayist, journalist, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Christa Ihlenfeld

Født:
18. mars 1929 (95 år siden)

Døde:
1. desember 2011 (82 år) (12 år siden)

Christa Wolf , opprinnelig Ihlenfeld, var en (øst)-tysk forfatter. Hennes verker ble oversatt til mange språk. Wikipedia

79 år
Hans Bjørnstad (Skihopper)
1928 - 2007

Hans Bjørnstad (Norge)

Skihopper

Født:
18. mars 1928 (96 år siden)

Døde:
24. mai 2007 (79 år) (16 år siden)

Hans Bjørnstad var en norsk skihopper. Han representerte Ski- og Ballklubben Drafn, og ble verdensmester i hopp i 1950 i Lake Placid.

Bjørnstad født på Sandaker Gård i Lier. Allerede som 11-åring tok han flere premier i lokale hopprenn i 1940. Etter krigen var han tilbake i 1946 som junior. Det året tok han 5 førstepremier, han ble nummer tre i junior-NM og nummer 5 i Holmenkollen. Året etter ble han nr. 6 i NM. I 1948 vant han fem skirenn, bl. a. kretsmesterskapet, og han tok en sjetteplass i Holmenkollen. Det viktigste som skjedde i 1949 var at han ble med i uttagningsrennet til VM i Lake Placid. Men han gjorde seg også bemerket ved å vinne hopprenn i både Drafnkollen og Skuibakken. Han ble nr. 6 i Holmenkollen det året. Wikipedia

84 år
Peter Graves (Skuespiller)
1926 - 2010

Peter Graves (USA)

Skuespiller, TV-regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Aurness

Født:
18. mars 1926 (98 år siden)

Døde:
14. mars 2010 (84 år) (14 år siden)

Peter Graves var en amerikansk skuespiller. Han er kjent for sin rolle som Jim Phelps i fjernsynsserien Mission: Impossible i perioden 1967 til 1973, og under relanseringen av samme serie fra 1988 til 1990. Hans foreldre var Rolf Cirkler Aursnes og Ruth Duesler, barn av henholdsvis norske og tyske immigranter. Graves var yngre bror av skuespiller James Arness (Kruttrøyk, I ville vesten, McClain). Wikipedia

80 år
Jan Pande-Rolfsen (Skuespiller)
1922 - 2002

Jan Pande-Rolfsen (Norge)

Skuespiller, radioprogramleder

Født:
18. mars 1922 (102 år siden)

Døde:
10. mars 2002 (80 år) (22 år siden)

Jan Pande-Rolfsen var en norsk skuespiller og hallomann.

Han debuterte som skuespiller på Det Norske Teatret i 1941, og fra 1956 arbeidet han i NRK. Her var han en velkjent hallomann både i radio og fjernsyn til langt utover pensjonalderen. Han var i stor grad med på å prege Ønskekonserten i NRK. Som skuespiller hadde han små biroller i flere av Olsenbanden-filmene. Pande-Rolfsen deltok også i mange underholdningsprogrammer, og er kanskje best kjent fra programmet O.J. – ute på prøve som gikk på NRK høsten 1994, med Otto Jespersen som programleder. I denne serien hadde Pande-Rolfsen en fast spalte i hver episode hvor han satt på en trone og redegjorde for filosofiske betraktninger med en humoristisk undertone. Grunnstenen var alltid den samme: «Livet er herlig, dere!» – en setning han først brukte i radioprogrammet Revolvermagasinet (også med Otto Jespersen i en av hovedrollene) og som han ble assosiert med i alle årene som fulgte.

Jan Pande-Rolfsen var gift med skuespilleren Aud Schønemann fra 1948 til sin død. Wikipedia

72 år
Eilif Armand (Skuespiller)
1921 - 1993

Eilif Armand (Norge)

Skuespiller, forfatter

Født:
18. mars 1921 (103 år siden)

Døde:
28. november 1993 (72 år) (30 år siden)

Eilif Armand var en norsk skuespiller, kjent fra scene og film.

Eilif Armand debuterte i 1946 på Den Nationale Scene i Barrabas av Nordahl Grieg. Her var han ansatt fra 1948 til 1956 og igjen fra 1974. Fra 1958 til 1974 var Armand ansatt ved Nationaltheatret. I denne perioden spilte han 75 roller, blant andre Mikael i Faust (1963), Molvik i Vildanden (1964), professor Turman i Geografi og Kiærlighed (1967), professor Max Weber i Toller (1970), Oswald i Kong Lear og Jesper i Kiærlighed uden Strømper (1971) og John Morton, biskopen av Ely i Richard III`s liv og død (1974).

På film har Eilif Armand blant annet hatt roller som kontrolløren i Ukjent mann fra 1951, bokbinder Lange i Bergen i Hans Nielsen Hauge fra 1961, kjøpmann Sagen i Broder Gabrielsen fra 1966, Birger, far i Marikens bryllup og den tilknappede i Lukket avdeling. Wikipedia

79 år
Laila Schou Nilsen (Skøyteløper)
1919 - 1998

Laila Schou Nilsen (Norge)

Skøyteløper, tennisspiller, alpinist, håndballspiller, racerfører, håndballdommer, skihopper, langrennsløper

Født:
18. mars 1919 (105 år siden)

Døde:
30. juli 1998 (79 år) (25 år siden)

Laila Schou Nilsen var en norsk skøyteløper, alpinist og tennisspiller. Sammen med to andre kvinner fra Oslo Skøiteklub – Undis Blikken og Synnøve Lie – var hun en av pionerene i norsk og internasjonalt hurtigløp for kvinner. Hun tok i alt 101 NM-gull, hvorav 86 i tennis.

Hun representerte idrettsklubbene Grefsen Tennisklubb, Oslo Tennisklub og Njård (tennis), Grefsen IL (alpint og håndball) og Oslo Skøiteklub (skøyter). Wikipedia

81 år
G. E. M. Anscombe (Filosof)
1919 - 2001

G. E. M. Anscombe (Storbritannia)

Filosof, teolog, oversetter, skribent, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Gertrude Elizabeth Margaret Anscombe

Født:
18. mars 1919 (105 år siden)

Døde:
5. januar 2001 (81 år) (23 år siden)

Gertrude Elizabeth Margaret Anscombe var en britisk analytisk filosof og teolog. Hun studerte under Ludwig Wittgenstein og ble etter hans død en autoritet på og oversetter og medutgiver av hans verker. Wikipedia

84 år
Trygve Haugeland (Politiker)
1914 - 1998

Trygve Haugeland (Norge)

Politiker

Født:
18. mars 1914 (110 år siden)

Døde:
10. desember 1998 (84 år) (25 år siden)

Trygve Haugeland var en norsk politiker (Sp). Han var innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder 1958–1961, og var vararepresentant 1945–1953. Han var miljøvernminister i Lars Korvalds regjering 1972–1973. Haugeland var varaordfører i Lyngdal 1948–1955.

Haugeland var medlem av Den norske Nobelkomite fra 31. mai 1974 til 31. desember 1984. Han ledet det såkalte Ressursutvalget 1968–1971, som førte frem til opprettelsen av Miljøverndepartementet.

I 2003 ble det gitt ut en biografi om Haugeland: Ådne Fardal Klev: Med Trygve Haugeland i upløgt mark ISBN 9788299439732 Wikipedia

55 år
Rudolf Diesel (Oppfinner)
1858 - 1913

Rudolf Diesel (Tyskland)

Oppfinner, gründer, ingeniør, esperantist

Fullt navn / Fødenavn:
Rudolf Christian Karl Diesel

Født:
18. mars 1858 (166 år siden)

Døde:
30. september 1913 (55 år) (110 år siden)

Rudolf Christian Karl Diesel var en tysk ingeniør og oppfinner.

Diesel ble født i Paris. Foreldrene var tyske innvandrere som stammet fra Bayern. Han hadde sin utdannelse fra München polytekniske skole.

Etter endt utdannelse begynte han å jobbe med kjøleskap, men utviklet en forkjærlighet for motordesign. Wikipedia

56 år
Stéphane Mallarmé (Forfatter)
1842 - 1898

Stéphane Mallarmé (Frankrike)

Forfatter, poet

Fullt navn / Fødenavn:
Étienne Mallarmé

Født:
18. mars 1842 (182 år siden)

Døde:
9. september 1898 (56 år) (125 år siden)

Stéphane Mallarmé var en fransk forfatter, poet og litteraturkritiker. Han var en betydelig symbolistisk poet i Frankrike på slutten av 1800-tallet, og inspirerte flere revolusjonære kunstneristiske retninger tidlig på 1900-tallet, blant annet kubisme, futurisme, dadaisme og surrealisme. Han var således en viktig forløper for modernismen i litteraturen. Wikipedia

71 år
Grover Cleveland (Amerikansk president)
1837 - 1908

Grover Cleveland (USA)

Amerikansk president, politiker, jurist, statsmann, bøddel

Fullt navn / Fødenavn:
Stephen Grover Cleveland

Født:
18. mars 1837 (187 år siden)

Døde:
24. juni 1908 (71 år) (115 år siden)

Stephen Grover Cleveland er den eneste presidenten i USAs historie som har sittet i to perioder som ikke er sammenhengende. Cleveland er derfor USAs 22. og 24. president.

Han oppnådde det største samlede stemmeantall i tre presidentvalg – i 1884, 1888 og 1892, men han ble ikke valgt i 1888 fordi han fikk for få valgmannsstemmer. Han var den eneste demokraten som ble valgt til president i perioden fra 1860 til 1912, som var sterkt preget av Det republikanske partiet. Clevelands beundrere har rost ham for hans ærlighet, uavhengighet, integritet og hans arbeid for prinsippene innen klassisk liberalisme. Som leder av bourbondemokratene var han motstander av imperialisme, skatter, subsidier og inflasjonspolitikk, men som reformator arbeidet han også mot korrupsjon og vennetjenester. Wikipedia

Dødsfall

79 år
Oddrun Hokland (Friidrettsutøver)
1942 - 2022

Oddrun Hokland (Norge)

Friidrettsutøver, bonde

Fullt navn / Fødenavn:
Oddrun Helene Hokland

Født:
29. november 1942 (81 år siden)

Døde:
18. mars 2022 (79 år) (2 år siden)

Oddrun Helene Hokland var en norsk friidrettsutøver fra Vistdal i Nesset. Hun fikk kongepokalen under NM i 1961 og 1965. Hun satte norsk rekord ved begge tilfellene. 5,81 meter i lengdehopp i 1961 og 1,66 meter i høydehopp i 1965. Hun representerte Vistdal IL, SK Olymp og IL i BUL.

I 1964 deltok hun under Sommer-OL i Tokyo. Hun ble der nummer 16 i både lengdehopp og femkamp.

Hun tok også medaljer i Nordisk mesterskap. Sølv i lengdehopp fra 1961 og 1965, samt femkamp 1965. Dette året var hun på det norske 4 × 100 meter som vant mesterskapet.

Hokland ble senere styremedlem i Norges Friidrettsforbund og i Norges Bondelag. Wikipedia

69 år
Håkon Banken (Musiker)
1949 - 2018

Håkon Banken (Norge)

Musiker, sanger

Født:
19. januar 1949 (75 år siden)

Døde:
18. mars 2018 (69 år) (6 år siden)

Håkon Banken var en artist og trubadur fra Solør i Hedmark. Han er kjent for tekster om harde oppvekstvilkår, livet på landet, depresjon og ungdomstid. Han ble kjent for sine ærlige og åpne tekster, kombinert med selvironi og humor.

Banken var ikke personlig kristen selv om en del av hans senere musikk var preget av et kristent innhold. Wikipedia

90 år
Chuck Berry (Musiker)
1926 - 2017

Chuck Berry (USA)

Musiker, gitarist, sanger, komponist, restauratør, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Edward Anderson Berry

Født:
18. oktober 1926 (97 år siden)

Døde:
18. mars 2017 (90 år) (7 år siden)

Charles Edward Anderson «Chuck» Berry var en amerikansk gitarist, sanger og komponist innen rock and roll-sjangeren.

I 2015 ble han av Rolling Stone rangert som den 4. beste låtskriveren noen gang, bare slått av Bob Dylan, Paul McCartney og John Lennon. Wikipedia

89 år
Leon Bodd (Politiker)
1924 - 2014

Leon Bodd (Norge)

Politiker, jurist, advokat

Født:
30. juli 1924 (99 år siden)

Døde:
18. mars 2014 (89 år) (10 år siden)

Leon Bodd var en norsk advokat, forretningsmann og politiker (V/DLF). Wikipedia

63 år
George Tupou V (Konge av Tonga)
1948 - 2012

George Tupou V (Tonga)

Konge av Tonga, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Siaosi Tāufaʻāhau Manumataongo Tukuʻaho Tupou V

Født:
4. mai 1948 (76 år siden)

Døde:
18. mars 2012 (63 år) (12 år siden)

George Tupou V (tongansk: Siaosi Tupou V, fullt navn: Siaosi Tāufaʻāhau Manumataongo Tukuʻaho Tupou V) var konge av Tonga fra 2006 til 2012.

Han var eldste sønn av kong Tāufaʻāhau Tupou IV (1918–2006) og dronning Halaevalu Mataʻaho ʻAhomeʻe (1926). Han ble utnevnt til kronprins 4. mai 1966, og konge 11. september 2006.

Han var ugift og hadde en datter utenfor ekteskap; 'Ilima Lei Fifita Tohi.

Kong George Tupou V ble etterfulgt på tronen av sin yngre bror, som tok navnet Tupou VI. Wikipedia

85 år
Warren Christopher (Politiker)
1925 - 2011

Warren Christopher (USA)

Politiker, offiser, diplomat, skribent, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Warren Minor Christopher

Født:
27. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
18. mars 2011 (85 år) (13 år siden)

Warren Minor Christopher var en amerikansk diplomat, jurist og politiker. Han tjenestegjorde som USAs viseutenriksminister fra 1977 til 1981 under president Jimmy Carter og som USAs utenriksminister fra 1993 til 1997 under president Bill Clinton. Christopher var medlem av Det demokratiske parti. Wikipedia

45 år
Natasha Richardson (Skuespiller)
1963 - 2009

Natasha Richardson (Storbritannia)

Skuespiller, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Natasha Jane Richardson

Født:
11. mai 1963 (60 år siden)

Døde:
18. mars 2009 (45 år) (15 år siden)

Natasha Jane Richardson var en britisk teater- og filmskuespiller. Hun spilte i en rekke filmer, men er særlig kjent for sine prisbelønnede roller på Broadway.

Hun var datter av den Oscar-vinnende skuespilleren Vanessa Redgrave og den Oscar-vinnende regissøren Tony Richardson. Tidlig i sin karriere spilte hun i flere filmer og i 1993 gjorde hun sin debut på Broadway i ny-oppsettingen av Anna Christie. Denne rollen fikk hun gode anmeldelser og hun ble tildelt en Theatre World Award for sin rolletolkning. I 1998 vant hun blant annet Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle for sin innsats som Sally Bowles i musikalen Cabaret. Hun døde av hodeskader etter en skiulykke. Wikipedia

54 år
Anthony Minghella (Filmregissør)
1954 - 2008

Anthony Minghella (Storbritannia)

Filmregissør, manusforfatter, dramatiker, filmprodusent, skribent, teaterregissør

Født:
6. januar 1954 (70 år siden)

Døde:
18. mars 2008 (54 år) (16 år siden)

Anthony Minghella var en britisk filmregissør og manusforfatter.

Han vant i 1996 en Oscar for beste regi med filmen Den engelske pasienten (The English Patient). Wikipedia

72 år
Kari Diesen (Skuespiller)
1914 - 1987

Kari Diesen (Norge)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Kari Heide Steen

Født:
24. juni 1914 (109 år siden)

Døde:
18. mars 1987 (72 år) (37 år siden)

Kari Diesen var en norsk skuespiller og sanger. Hun ble særlig kjent som revyartist og for flere filmroller.

Kari Diesen var datter av Harald Steen og Signe Heide. Moren tilhørte den store Heide-slekten. Kari og hennes tre søsken Åse, Harald og Randi fikk alle etternavnet Heide Steen. Kari brukte likevel bare navnet Kari Steen frem til hun giftet seg og tok ektemannens etternavn.

Barna i Heide Steen-familien vokste opp i Grønnegaten ved Pilestredet, like nedenfor Lasson-villaen der blant andre søstrene Alexandra Thaulow, Oda Lasson og Bokken Lasson hadde vokst opp. Åtte av morens ti søsken arbeidet innen teater- og musikkfaget. Kari bestemte seg følgelig allerede i barndommen for å gå til scenen.

Seks år gammel fikk hun sin første filmrolle i filmen Kaksen på Øverland.

Hun ble ballettpike hos Ernst Rolf femten år gammel, og hun debuterte som revyaktør på vårrevyen på Casino i 1930 med visen «Forbudt for barn under 16 år». Etter hvert ble hun ansatt på Chat Noir i Oslo. Hun ble der til hun i 1944 ble tilknyttet revyteateret Edderkoppen. I perioden 1947-1964 vekslet hun mellom Chat Noir og Edderkoppen.

Som voksen hadde hun flere filmroller, og er mest kjent for filmene Støv på hjernen, Sønner av Norge og Sønner av Norge kjøper bil. Kari Diesen var ellers stemmen til Baktus i filmen om Karius og Baktus.

Blant revynumrene som hun husker for er Harry, Suffløsen, Tykk og dum og deilig, Halvveis, Jacobsen og Fotballvisa. Mange har fremholdt nummeret Uteliggerne (sammen med Arvid Nilssen) som en av hennes fremste prestasjoner. Monologen Mannfolk har også gått over i revyhistorien. I 1957 fikk hun en stor plateslager med Vilhelm Dybwads Hovedøen på His Master's Voice. Wikipedia

<<
18. Mars
>>