Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

7. September

Om dagen

7. September er dag 251 i 2024, og er i uke 36. Det er 115 dager igjen av året.
Brasils uavhengighetsdag (Løsrevet fra Portugal i 1822)

Historie

19 år siden

2004: Wikimedia Commons blir opprettet for å gjøre bilder, videofilmer og lyd tilgjengelig for alle wikimedias prosjekter

Wikimedia Commons er et prosjekt drevet av Wikimedia Foundation som har som formål å bygge opp en sentral database for å gjøre bilder, videofilmer og lyd tilgjengelig for alle wikimedias prosjekter. Filene i commons-basen er direkte tilgjengelige for de andre wikimedia-prosjektene, for eksempel det flerspråklige nettleksikonet Wikipedia, nettordboka Wiktionary og fagboksamliga Wikibooks. Prosjektet ble satt i gang 7. september 2004. Wikipedia
45 år siden

1978: Trommeslager i rockebandet The Who Keith Moon, dør av en overdose klometiazol, 32 år gammel

Keith John Moon var en engelsk musiker og er mest kjent som trommeslager i rockebandet The Who.

I 1964, i en alder av 17 år, var Moon på en konsert med The Who. Bandet og plateselskapet hadde på dette tidspunktet funnet ut at de trengte en annen trommeslager, og sagt opp sin daværende trommeslager Doug Sandom. I mellomtiden ble rekken fylt opp med en studiomusiker. Moon kontaktet bandet etter konserten og hevdet at han var en bedre trommeslager enn hva de hadde med på konserten. Han hoppet opp på scenen, improviserte en audition ved å overta trommesettet og hamret løs i senere kjent stil slik at pedalen til stortrommen brakk. Han fikk jobben.

I 1974 ga han ut sitt eneste soloalbum, en samling pop covers Two Sides of the Moon. Merkverdig nok sto Moon på dette albumet mest for vokalen, med sin svært begrensede stemme, mens trommespillingen blir på bortsett fra to låter overlatt til venner som Ringo Starr og studiomusikeren Jim Keltner.

Han spilte noen mindre roller i flere filmer, blant annet i rockoperaen Tommy og i Monty Pythons Life of Brian.

7. september 1978 hadde han vært sammen med sin svenske venninne Annette Walter-Lax og spist middag og deltatt i et større selskap hos Paul McCartney og kona Linda. Han døde sovende den påfølgende natten av en overdose med Clomethiazole, et medikament han tok mot sitt alkoholmisbruk. Det ble slått fast at dette ikke var selvmord, snarere «accidential misadventure», altså at han mistet oversikt over hvor mange piller han hadde tatt.

Selv om The Who fortsatte etter Keith Moon, blir det hevdet, også av de gjenværende medlemmene, at mye av The Who døde med Keith Moon. Wikipedia
87 år siden

1936: Den aller siste Tasmanske tigeren dør i fangenskap i Hobart Zoo på Tasmania

Opprinnelig levde det den tasmanske tigeren over store deler av Australia og på Tasmania, men på fastlandet ble de fortrengt av de australske dingoene som fulgte med aboriginene fra nord. På Tasmania utnyttet arten de fleste typer habitat, men den var fraværende i den tette tempererte regnskogen i sør-vest. Arten jaktet solitært eller parvis og hovedsakelig om natten, og dyra brukte trolig luktesansen til å lokalisere byttedyrene. Geometrien i albueleddene antyder at den tasmanske tigeren angrep byttet oftere fra bakhold enn gjennom forfølgelse. Tidligere analyser av tannsettets morfologi har antydet at typiske byttedyr veide omkring 1–5 kg, selv om man vet at den også tok tildels mye større byttedyr. Analyser av skallens mekaniske funksjoner antyder at den tasmanske tigeren jaktet på byttedyr som var mindre enn den selv, mens en annen antyder det motsatte.

Man regner med at den tasmanske tigeren døde ut på fastlandet rundt år null, men på Tasmania levde de i beste velgående fram til den britiske koloniseringen. Den tasmanske tigeren kom i konflikt med bøndene fordi den jaktet på sauer, men det kan ha vært en kombinasjon av jakt og sykdom som til slutt utryddet den.

Den siste kjente tasmanske tigeren døde i fangenskap i Hobart Zoo på Tasmania den 7. september i 1936, selv om det har angivelig vært flere observasjoner etter dette tidspunktet. Det finnes imidlertid ingen håndfaste bevis for at den tasmanske tigeren har eksistert etter denne datoen. Wikipedia

Fødsler

59 år
Andrine Sæther (Skuespiller)
1964

Andrine Sæther (Norge)

Skuespiller

Født:
7. september 1964 (59 år)

Andrine Sæther er en norsk skuespiller som er kjent for sine roller både på film og teater.

Sæther ble i 1995 ansatt ved Nationaltheatret hvor hun debuterte i rollen som Recha i Nathan den vise. (Hun hadde riktignok en kort opptreden der i 1993 hvor hun overtok rollen Regine Engstrand i Gjengangere etter Liv Bernhoft Osa). Hun har siden spilt i mange stykker der, senest i Lesning: Ibsen og Fosse i 2006.

Filmdebuten kom i 1997 med en liten rolle i filmen Livredd. Den første hovedrollen kom året etter i Cellofan – med døden til følge, regissert av Eva Isaksen. I 2007 hadde hun rollen som Torunn Neshov i NRK-produksjonen Berlinerpoplene. For dette fikk hun Gullruten 2008 i klassen beste kvinnelige skuespiller.

Sæther var i mediebildet da hun og hennes ektemann Lars Lillo-Stenberg høsten 2006 gikk til sak mot Se og Hør og journalist Anders Johan Stavseng for brudd på privatlivets fred i forbindelse med at bladet tok bilder av parets vielse og trykket disse. Den 23. november fastslo Oslo tingrett at bladet hadde krenket privatlivets fred og tilkjente paret tilsammen 150 000 kroner i erstatning, paret ble også tilkjent saksomkostninger. Dommen ble anket til Borgarting lagmannsrett av Se og Hør, også her fikk paret medhold og ble tilkjent samme erstatning som i tingretten. Se og Hør anket dommen inn for Høyesterett, og ble her frifunnet. Wikipedia

65 år
Mira Furlan (Skuespiller)
1955 - 2021

Mira Furlan (Jugoslavia)

Skuespiller, sanger

Født:
7. september 1955 (68 år siden)

Døde:
20. januar 2021 (65 år) (Vestnilfeber) (3 år siden)

Mira Furlan var en jugoslavisk-amerikansk skuespiller. Mira var antagelig best kjent for sin rolle som «Ambassadør Delenn» i science-fiction serien Babylon 5 (1994–1998) og i rollen som «Danielle Rousseau» i tv-serien Lost.

Furlan ble født til en familie som har mange universitets-professorer i Zagreb, som på den tiden var en del av Jugoslavia, nå hovedstad i Kroatia. Furlans farfar var slovensk, og hennes farmor var kroatisk. Hennes morfar var jødisk

Furlan var gift med serbiske Goran Gajić og sammen har de en sønn, Marko Lav Gajic (f. 15. desember 1998). Hun og Goran flyktet til New York, USA i 1991 etter å ha mottatt opptil 100 dødstrussler om dagen på grunn av en uttalelse om borgerkrigen i Jugoslavia hvor hun sa at kunst ikke skal fremme politiske ideer. Goran Gajić, har regissert henne i en episode av Babylon 5 og andre stykker.

Furlans film-karriere inkluderte roller i over 25 filmer. Hun var med i Emir Kusturicas Cannes-vinnende og Oscar-nominerte film When Father Was Away On Business. I tillegg til flere filmer, opptrådte Furlan jevnlig på jugoslavisk fjernsyn, i hovedroller i flere serier og tv-filmer. Hun fikk alle de høyeste prisene i sitt tidligere land, både for arbeide på scene og film, inklusive to Golden Arenas for Beste Skuespillerinne.

I 1994 startet science fiction-serien Babylon 5. Furlan spilte rollen som «Delenn», Minbaris ambassadør til romstasjonen Babylon 5. Serien gikk i fem sesonger, var en kjempesuksess og Furlan var med i alle sesongene. Hun har også spilt i flere av spin-off filmene basert på Babylon 5, den siste i 2007.

I tiden etter Babylon 5 har den mest kjente rollen vært som «Danielle Rousseau» i tv-serien Lost. Wikipedia

72 år
Kari Lise Holmberg (Politiker)
1951

Kari Lise Holmberg (Norge)

Politiker, rektor

Født:
7. september 1951 (72 år)

Kari Lise Holmberg er en norsk rektor og politiker (H).

Hun var innvalgt på Stortinget fra Telemark 2001–2009 og satt i kommunal- og forvaltningskomiteen samt valgkomiteen. Hun var medlem av Stortingets presidentskap 2001–2005. Før dette var Holmberg medlem av Skien bystyre 1988–2001, medlem av formannskapet 1992–2001 og ordfører 1999–2001. Holmberg var senere medlem av bystyret 2011–2015.

Etter handelsgymnas i Skien tok hun lærerutdannelse ved Notodden lærerhøgskole og grunnfag i norsk og mediekunnskap ved Telemark distriktshøgskole og Møre og Romsdal distriktshøgskole, Volda. Holmberg var lærer i Skien 1973–1987 (med permisjon som hovedtillitsvalgt fra 1984), rektor ved Dolva skole 1987–1991 og rektor ved Buer skole 1991–1999. Etter tiden på Stortinget har Holmberg vært rektor ved Kongerød ungdomsskole. Wikipedia

73 år
Julie Kavner (Skuespiller)
1950

Julie Kavner (USA)

Skuespiller

Født:
7. september 1950 (73 år)

Julie Kavner er en amerikansk skuespiller, mest kjent for sin rolle som Brenda Morgenstern i TV-serien Rhoda fra 1970-årene og for å inneha stemmen til Marge Simpson i serien Simpsons. Hun har også hatt stemmen til Mom i Løvenes konge 3, Hakuna Matata. Wikipedia

73 år
Anne Grosvold (Programleder)
1950

Anne Grosvold (Norge)

Programleder, journalist

Født:
7. september 1950 (73 år)

Anne Merete Grosvold er en norsk journalist og programleder i NRK. Hun er utdannet fra Norsk journalisthøgskole i Oslo. Wikipedia

73 år
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan (Politiker)
1948 - 2022

Khalifa bin Zayed Al-Nahyan (De forente arabiske emirater)

Politiker

Født:
7. september 1948 (75 år siden)

Døde:
13. mai 2022 (73 år) (2 år siden)

Khalifa bin Zayed Al-Nahyan var president i De forente arabiske emirater og emir i Abu Dhabi.

Den 14. mai 2022 ble sjeik Khalifas halvbror Mohamed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan utnevnt til sjeik Khalifas etterfølger som Emiratenes president. Wikipedia

82 år
Inga Edwards (Skuespiller)
1937 - 2020

Inga Edwards (Sverige)

Skuespiller

Født:
7. september 1937 (86 år siden)

Døde:
1. juni 2020 (82 år) (4 år siden)

Inga Edwards var en svensk skuespiller. Hun var et av de opprinnelige medlemmene av teaterkollektivet Nationalteatern. Wikipedia

22 år
Buddy Holly (Musiker)
1936 - 1959

Buddy Holly (USA)

Musiker, gitarist, sanger, låtskriver, komponist, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Hardin Holley

Født:
7. september 1936 (87 år siden)

Døde:
3. februar 1959 (22 år) (Flyulykke) (65 år siden)

Charles Hardin Holley er bedre kjent som Buddy Holly. Han var en amerikansk sanger, låtskriver og en av «Rock and Roll»ens pionerer.

Buddy Holly giftet seg 15. august 1958 med Maria Elena Santiago. Wikipedia

61 år
Peter Lawford (Skuespiller)
1923 - 1984

Peter Lawford (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
7. september 1923 (100 år siden)

Døde:
24. desember 1984 (61 år) (39 år siden)

Peter Lawford var en britiskfødt amerikansk skuespiller, medlem i Rat Pack og svogeren til president John F. Kennedy.

Han hadde en fremgangsrik skuespillerkarriere fra begynnelsen av 1940-tallet og gjennom hele 1950-tallet, men de siste årene av livet fikk han mest oppmerksomhet for privatlivet sitt.

Lawford døde 61 år gammel av sykdom i leveren og nyrene. Wikipedia

86 år
Bodil Aakre (Politiker)
1922 - 2008

Bodil Aakre (Norge)

Politiker, advokat, dommer

Født:
7. september 1922 (101 år siden)

Døde:
8. november 2008 (86 år) (15 år siden)

Bodil Aakre var en norsk jurist og politiker. Hun har fått æren for at Brønnøysundregistrene ble lagt til Brønnøysund, og ble gjerne kalt «Brønnøysundregistrenes mor».

Aakre var stortingsrepresentant fra Nordland for Høyre i perioden 1969–1973. I hennes yrkesaktive karriere var hun blant annet dommerfullmektig i Alta, advokat og har vært sorenskriver i Brønnøy tingrett og ordfører i Brønnøy kommune (1975–1979). Fra 1980 til 1988 var hun sjef for Løsøreregisteret. I 2002 ble hun hedret med en byste, laget av Ola Stavseng, utenfor hovedinngangen til Brønnøysundregistrene.

Aakre hadde en cand.jur.-grad fra 1948. Wikipedia

86 år
Lída Baarová (Skuespiller)
1914 - 2000

Lída Baarová (Tsjekkia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ludmila Babková

Født:
7. september 1914 (109 år siden)

Døde:
27. oktober 2000 (86 år) (23 år siden)

Lída Baarová, død 28. oktober 2000 i Salzburg) var en tsjekkisk skuespillerinne.

Etter sin utdannelse ved skuespillerakademiet i hjembyen spilte hun i sin første filmrolle 17 år gammel i filmen Pavel Čamrda's karriere (Kariéra Pavla Čamrdy). Hennes mor sang i et kor og spilte i en rekke teaterstykker; hennes yngre søster, Zorka Janů (1921–1946), ble også filmskuespillerinne.

I 1934 ble hun ansatt ved det tyske Universum Film AG (UFA), og spilte 1935 i filmen Baccarole. Den mannlige hovedrollen spilte Gustav Fröhlich, som Baarová hadde et forhold til. De bodde sammen i et hus på halvøyen Schwanenwerder i Berlin. Senere fulgte filmer som Einer zuviel an Bord (1935), Verräter (1936), Patrioten (1937) og Die Fledermaus (1937), samt engasjementer ved Deutsches Theater og Freie Volksbühne.

Etter at hun hadde møtt Joseph Goebbels utviklet det seg et heftig kjærlighetsforhold mellom dem, som også ble offentlig kjent. Goebbels ønsket å skille seg fra sin kone Magda til fordel for Baarová. Men etter bønn fra Magda grep Adolf Hitler inn og fikk Goebbels til å redde ekteskapet. Hitler intervenerte 16. august 1938 og irettesatte sin minister, og sa til ham at i lys av hans «perfekte ekteskap» såvel som til den planlagte tyske innmarsj i Tsjekkoslovakias Sudetenland, var hans forhold til en tsjekkisk skuespillerinne en umulighet. Lidia Baarová ble fortalt av Berlins politisjef Wolf-Heinrich von Helldorff at hun hadde å avbryte sitt forhold til Goebbels øyeblikkelig. Etter dette fikk Baarová ikke flere engasjementer i Tyskland.

Filmen Preußische Liebesgeschichte fra 1938, nettopp innspilt før Hitler grep inn mot forholdet Goebbels/Baarova, hvor hun spilte hovedrollen, fikk fremvisningsforbud på grunn av krigen med Polen (den handlet om kjærlighetsforholdet mellom keiser Wilhelm I og den polsk-tyske prinsesse Elisa Radziwill), og ble først satt opp på kino etter krigen.

I 1938 reiste Baarová tilbake til Bøhmen og senere Italia, men fikk ikke lenger noe fotfeste i filmbransjen.

I 1956 lot hun seg skille fra sin ektemann Jan Kopecky og spilte teater i Østerrike og Tyskland.

I 1958 giftet hun seg i Salzburg med den svenske[omstridt – diskuter] professor Kurt Lundwall. Ektemannen døde i 1980, og hun tilbragte resten av sitt liv alene i Salzburg. Wikipedia

91 år
James Van Allen (Fysiker)
1914 - 2006

James Van Allen (USA)

Fysiker, astronom, kjernefysiker, universitetslærer, professor, earth scientist

Født:
7. september 1914 (109 år siden)

Døde:
9. august 2006 (91 år) (17 år siden)

James Alfred Van Allen var en amerikansk fysiker med tilknytning til Universitetet i Iowa. Han er mest kjent for å ha ledet utviklingen av de vitenskapelige instrumentene for de første amerikanske satellittene Explorer I og Explorer III.

Satellitene var blant annet utstyrt med geigertellere som skulle undersøke graden av kosmisk stråling i atmosfæren. Resultatene fra disse målingene førte til den første vesentlige vitenskapelige oppdagelsen i romalderen – påvisningen av Jordens to strålingbelter, Van Allen-beltene. Wikipedia

99 år
Michael E. DeBakey (Torakskirurg)
1908 - 2008

Michael E. DeBakey (USA)

Torakskirurg, forsker

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Ellis DeBakey

Født:
7. september 1908 (115 år siden)

Døde:
11. juli 2008 (99 år) (16 år siden)

Michael Ellis DeBakey var en amerikansk lege, forsker og pioner innen kardiovaskulær kirurgi. Hans motto var «Strive for nothing less than excellence».

Hans foreldre var libanesiske kristne immigranter. Han fikk sin bachelorgrad ved Tulane University i New Orleans.

I 1937 ble DeBakey ansatt ved Tulanes medisinske fakultet. Han tjente som frivillig soldat under andre verdenskrig, hvor han ble Director of the Surgical Consultants' Division in the United States Army Surgeon General's Office. I løpet av sin tid i militæret foreslo han opprettelsen av en rekke mobile feltsykehus, kalt Mobile Army Surgical Hospital, forkortet «M.A.S.H.». Disse muliggjorde avanserte medisinsk behandling i felten, med god tilgjengelighet for de sårede soldatene.

I 1953 utførte DeBakey den første vellykkede endarterektomi.

I 1963 utførte DeBakey den første vellykkede implantasjon av et kunstig hjerte.

I 1965 hadde TIME Magazine Dr. DeBakey på forsiden på grunn av hans pionerarbeid og oppfinnelser innen kardiovaskulær kirurgi og hans innovasjoner knyttet til kunstig hjerte.

I 1969 mottok han Presidential Medal of Freedom. Samme år ble Baylor College of Medicine utskilt fra Baylor University under hans ledelse.

I 1987 tildelte president Ronald Reagan ham National Medal of Science.

Russlands president Boris Jeltsin kalte DeBakey «en hjertemagiker» etter at han hadde utført en kvintuppel bypassoperasjon på ham i 1996.

Både DeBakey High School for Health Professions og Michael E. DeBakey Veteran's Affairs Hospital ved Texas Medical Center i Houston er oppkalt etter ham. En atraumatisk kirugisk karklemme, som han introduserte, er også oppkalt etter ham.

10. februar 2006 ble Michael DeBakey, i en alder av 97 år innlagt på The Methodist Hospital i Houston, på grunn av et aorta-aneurysme. Wikipedia

77 år
Victorien Sardou (Forfatter)
1831 - 1908

Victorien Sardou (Frankrike)

Forfatter, dramatiker

Født:
7. september 1831 (193 år siden)

Døde:
8. november 1908 (77 år) (115 år siden)

Victorien Sardou (5. september 1831 – 8. november 1908) var en fransk dramatiker og forfatter.

Sardou skrev historiske dramaer, komedier og libretti for operaer og operetter. I 1877 ble han medlem av Académie française. Han er i dag best husket for hans utvikling, ved siden av Eugène Scribe, av det velgjorte skuespill. Han skreve flere skuespill som ble omformet til populære operaer på 1800-tallet, slike som hans drama La Tosca som førte til Giacomo Puccinis opera av samme navn (1900), og Fedora av Umberto Giordano, et verk som også gjorde fedorahatten populær. Wikipedia

69 år
Elizabeth I (Dronning av England)
1533 - 1603

Elizabeth I (Kongeriket England)

Dronning av England, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Elizabeth Tudor

Født:
7. september 1533 (491 år siden)

Døde:
24. mars 1603 (69 år) (421 år siden)

Elizabeth I av England (egentlig Elizabeth Tudor, med tilnavn som The Virgin Queen/Maiden Queen («jomfrudronningen»), Gloriana, Good Queen Bess; født 7. september 1533, død 24. mars 1603), regjerte som dronning av England fra 1558 til sin død. Hun var datter av Henrik VIII og hans andre hustru, Anne Boleyn, og ble den femte og siste monarken av Tudor-dynastiet. Wikipedia

Dødsfall

26 år
Mac Miller (Rapper)
1992 - 2018

Mac Miller (USA)

Rapper, skuespiller, plateprodusent, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Malcom James McCormick

Født:
19. januar 1992 (32 år siden)

Døde:
7. september 2018 (26 år) (5 år siden)

Malcolm James McCormick var en amerikansk rapper fra Pittsburgh i Pennsylvania. Han var bedre kjent under artistnavnet hans Mac Miller (eller Mac, tidligere Easy Mac). Han var under kontrakt med plateselskapet Rostrum Records rett før han døde. Debutalbumet hans, Blue Slide Park, ble utgitt 8. november 2011 og solgte ca. 145 000 eksemplarer den første uken.

TMZ meldte den 7. september 2018 at Miller var funnet død. Han døde ifølge nettstedet av en overdose. Wikipedia

93 år
Unni Lund (Kunstmaler)
1914 - 2007

Unni Lund (Norge)

Kunstmaler

Født:
15. juli 1914 (110 år siden)

Døde:
7. september 2007 (93 år) (16 år siden)

Unni Lund var en norsk kunstmaler.

Hvilket kjønn er du?

Hjelp oss med å forstå kjønnsfordelingen av brukere på Wikipedia.

Alle innsendte svar er anonyme. Se personvernspolicy.

Lund var utdanna ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi i Oslo, samt ved Konsthögskolan i Stockholm.

Hun hadde utsmykningsoppdrag ved Tveita skole (glassmosaikk) og Stig skole (kobber og glass) i Oslo, ved Hotell Sheraton (relieff) i Bærum og ved Anders Jahres fabrikker.

Lund hadde tallrike utstillinger, både separat og som medlem av gruppa De grå pantere. Hun var aktiv som maler heilt opp i en alder av 92 år.

Arbeider av henne er kjøpt inn av blant annet Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Norsk kulturråd og Stockholm by. Wikipedia

83 år
Johan Hammond Rosbach (Forfatter)
1921 - 2004

Johan Hammond Rosbach ()

Forfatter, esperantist

Født:
22. august 1921 (102 år siden)

Døde:
7. september 2004 (83 år) (19 år siden)

Johan Hammond Rosbach er en norsk forfatter og esperantist. Han er æresmedlem hos Universala Esperanto-Asocio og Riksmålsforbundet. Han har utgitt en rekke bøker, både på norsk og esperanto. Wikipedia

56 år
Warren Zevon (Musiker)
1947 - 2003

Warren Zevon (USA)

Musiker

Født:
24. januar 1947 (77 år siden)

Døde:
7. september 2003 (56 år) (20 år siden)

Warren William Zevon var en amerikansk musiker kjent for sine mørke og undertiden morsomme tekster. Han er far til musikeren Jordan Zevon.

Zevon kanskje mest kjente låt er «Werewolves of London» (1978), hvis kjennemerke er den makabre teksten og Zevons uling i refrenget. Wikipedia

66 år
Mobutu Sese Seko (President i Zaire)
1930 - 1997

Mobutu Sese Seko (Kongo)

President i Zaire, politiker, journalist, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph-Désiré Mobutu

Født:
14. oktober 1930 (93 år siden)

Døde:
7. september 1997 (66 år) (26 år siden)

Joseph-Désiré Mobutu, eller Mobutu Sese Seko, død 7. september 1997 i Rabat i Marokko) var president og diktator i Zaïre (daværende navn på Kongo-Kinshasa) 1965–1997. Wikipedia

32 år
Keith Moon (Musiker)
1946 - 1978

Keith Moon (Storbritannia)

Musiker, rocketrommis, trommeslager, sangtekstforfatter, skuespiller, komponist

Født:
23. august 1946 (77 år siden)

Døde:
7. september 1978 (32 år) (45 år siden)

Keith John Moon var en engelsk musiker og er mest kjent som trommeslager i rockebandet The Who. Wikipedia

77 år
Karen Blixen (Forfatter)
1885 - 1962

Karen Blixen (Danmark)

Forfatter, baronesse, selvbiograf, novelleforfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Karen Christentze Dinesen

Født:
17. april 1885 (139 år siden)

Døde:
7. september 1962 (77 år) (61 år siden)

Karen von Blixen-Finecke (baronesse, døpt Karen Christentze Dinesen, født 17. april 1885, død 7. september 1962) var en dansk dikter, forfatter og storyteller som også skrev under pseudonymene Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel. Hun betraktet seg selv som historieforteller og sammenlignet seg med Sjeherasad som i Tusen og en natts eventyr forteller kalifen Shahryar eventyr.

Hennes fortellinger og eventyr er skrevet i bevisst gammelmodig stil; dels ble hun oppfattet som uavhengig av stilretninger, og dels lar hun seg plassere innenfor nyromantikken og den gotiske stil. De fleste av hennes noveller finner sted på 1800-tallet eller tidligere. Karen Blixen er i Danmark, USA og England mest berømt for verkene Syv fantastiske Fortællinger, Vinter-Eventyr og Den afrikanske Farm. Hun er også kjent som forfatteren til verkene bak filmene Mitt Afrika og Babettes gjestebud, som begge er Oscar-belønnet. Wikipedia

84 år
John Greenleaf Whittier (Salmedikter)
1807 - 1892

John Greenleaf Whittier (USA)

Salmedikter, skribent, lyriker, journalist, advokat

Født:
17. desember 1807 (216 år siden)

Døde:
7. september 1892 (84 år) (131 år siden)

John Greenleaf Whittier var en amerikansk salmedikter og forkjemper for å avskaffe slaveriet i USA. Wikipedia

71 år
Suleiman I den store (Sultan over Det osmanske riket)
1494 - 1566

Suleiman I den store (Det osmanske riket)

Sultan over Det osmanske riket

Født:
6. november 1494 (530 år siden)

Døde:
7. september 1566 (71 år) (458 år siden)

Suleiman I den store var sultan over Det osmanske riket fra 1520 til sin død. Han er benevnt som Suleiman I, mens den svenske historikeren Carl Grimberg kaller ham for Suleiman II den store. Under hans lederskap startet Det osmanske riket sin storhetstid og ble en verdensmakt. Suleiman ble regnet som en av de fremste herskerne i Europa i det 16. århundre, et fullverdig motstykke til Karl V, tysk-romersk keiser, Frans I av Frankrike, Henrik VIII av England og Sigismund II av Polen.

Han ledet personlig de osmanske hærer i erobringen av Beograd, Rhodos og nesten hele Ungarn, beleiret Wien og la under seg store territorier i Nord-Afrika så langt vest som Marokko og nesten hele Midtøsten. For en kort tid fikk osmanene herredømmet til sjøs i Middelhavet, Rødehavet og Persiagulfen. Riket fortsatte å ekspandere i et århundre etter hans død.

Innenfor riket var Suleiman kjent som en rettferdig hersker og motstander av korrupsjon. Han beskyttet kunstnere og filosofer og ble regnet som en av de største islamske poeter i tillegg til at han var en dyktig gullsmed. I vesten er han kjent som den store og i den muslimske verden som lovgiveren (tyrkisk: kanuni, arabisk: القانونى, al-Qānūnī), et kallenavn som stammet fra hans fullstendige rekonstruksjon av det osmanske rettssystemet.

I hans regjeringstid ble den kjente broen i Mostar Stari Most bygget. Wikipedia

<<
7. September
>>