Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

22. September

Om dagen

22. September er dag 266 i 2024, og er i uke 38. Det er 100 dager igjen av året.
Sankt Mauritius' festdag (Sankt Mauritius er infanteriets skytshelgen. Adoptert fra United States Army i 2004)
Verdens bilfri dag (Markert siden oljekrisen på 1970)
Malis uavhengighetsdag (Løsrevet fra Frankrike i 1960)
Bulgarias uavhengighetsdag (Løsrevet fra Det osmanske riket i 1908)
Høstjevndøgn (Dag og natt er like lange)

Historie

24 år siden

1999: Regissør og skuespiller George C. Scott dør da en utposning på hovedpulsåren sprekker, 71 år gammel

George Campbell Scott var en amerikansk skuespiller, regissør og filmprodusent.

Scott var i det amerikanske marinekorpset i fire år innen han startet sin karriere som skuespiller. Han hadde sin filmdebut i 1959 og han spilte ofte tøffe roller. Scott vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som pansergeneral George S. Patton i filmen «Patton – menneske og soldat» (1970). I tillegg spilte han sentrale roller i filmer som «Dr. Strangelove» (1964), «Den hemmelige formelen» (1980), «Ildbarnet» (1984) og «Exorsisten 3» (1990). Scott spilte rollen som Ebenezer Scrooge i TV-filmen «En julefortelling» (1984), som har vært sendt flere ganger på NRK siden midten av 1980-tallet.

Scott spilte hovedroller i TV-seriene «East Side/West Side», «Mr. President» og «Traps». Han spilte også gjesteroller i flere TV-serier, inkludert «Kraft Television Theatre», «The Virginian» og «Naked City». I 1985 spilte Scott hovedrollen i miniserien «Mussolini: The Untold Story». Wikipedia
43 år siden

1980: Irak angriper Iran, som er starten på den 8 år lange Iran–Irak-krigen

Iran–Irak-krigen, også kalt den første gulfkrigen, var en krig mellom Iran og Irak som varte fra 22. september 1980 til 20. august 1988. Den ble ofte omtalt som gulfkrigen før Irak–Kuwait-konflikten (1990–91) som ble kjent som den andre gulfkrigen, men etterhvert bare ble kalt gulfkrigen.

Krigen begynte da Irak invaderte Iran 22. september 1980. Invasjonen så innledningsvis ut til å være en suksess for irakerne, men etter kort tid ble de slått tilbake og konflikten utviklet seg til en lang utmattelseskrig. Krigen forandret for alltid politikken i området; den hadde konsekvenser for global politikk og førte til den irakiske invasjonen av Kuwait i 1990. Wikipedia
69 år siden

1954: Hurtigruteskipet DS «Nordstjernen» grunnstøter og forliser ved Hanøya i Raftsundet. 5 mennesker omkommer

DS «Nordstjernen» var et hurtigruteskip som ble overlevert Det Bergenske Dampskibsselskab (BDS) i juni 1937. Skipet var byggnummer 282 ved Fredrikstad mekaniske verksted og kostet litt over 1,9 millioner kroner. DS «Nordstjernen» gikk i fast rotasjon i hurtigruten i perioden 1937 til 1954. I september 1954 grunnstøtte hun i Raftsundet og sank. Fem mennesker omkom.

Det Bergenske Dampskibsselskab hadde som tradisjon å navngi skipene sine etter fenomener og objekter på nattehimmelen. Nordstjernen er en stjerne i stjernebildet Lille bjørn. Wikipedia

Fødsler

31 år
Cato Husabø Fossen (Politiker)
1992

Cato Husabø Fossen (Norge)

Politiker, journalist, programleder

Født:
22. september 1992 (31 år)

Cato Husabø Fossen er en norsk journalist, TV-programleder og politiker (H) som fra oktober 2020 er pressesjef i partiet Høyre.

Han kom til Høyre fra NRK, hvor han var politisk reporter i flere år. I 2019 ble han tidenes yngste Dagsrevyen-anker, da han 26 år gammel debuterte i tospann med Nina Owing. Han har også vært programleder for Politisk kvarter på NRK P2.

Før han ble fast ansatt i NRK i 2016 hadde han tre årsvikariater som journalist i de politiske avdelingene til TV 2, NRK og VG. Fra 2015 til 2016 var han dessuten programleder for Sportsnyhetene på TV 2.

Fossen viste tidlig et politisk engasjement. Han var medlem av Sogn og Fjordane Unge Høyre som tenåring, og ble innvalgt i Førde bystyre i 2011. Like etter valgte han bort politikken da han fikk sin første journalistjobb i lokalavisen Firda. I 2012 flyttet han til Oslo hvor han har bodd siden. Wikipedia

36 år
Tom Hilde (Skihopper)
1987

Tom Hilde (Norge)

Skihopper

Fullt navn / Fødenavn:
Tom André Hilde

Født:
22. september 1987 (36 år)

Tom André Hilde er en norsk tidligere skihopper som representerer Asker Skiklubb / Kollenhopp. Han har tatt utdannelsen på toppidrettslinjen på Wang i Oslo. Etter å ha bodd mange år på Lillehammer, flyttet han sommeren 2015 til Oslo, samtidig som han gikk inn i B-landslagsgruppa til Roy Erland Myrdal. Wikipedia

36 år
Tom Felton (Skuespiller)
1987

Tom Felton (Storbritannia)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Andrew Felton

Født:
22. september 1987 (36 år)

Thomas Andrew Felton er en engelsk skuespiller. Han ble født i Kensington i London, og fikk først oppmerksomhet i Storbritannia i 1995 da han var med i et større antall TV-reklamer. Han ble internasjonalt kjent i 1996 da han spilte rollen som «Peagreen Clock» («ertegrønn klokke») i Peter Hewitts Lånerne, og senere som «Louis» i filmen Anna and the King, som også hadde Jodie Foster på rollelisten. Senere er han blitt mest kjent for sin rolle som «Draco Malfang» i Harry Potter-filmene. Han prøvespilte egentlig først og fremst for rollen som Harry, og Ronny, fordi det var hovedrollene, men de var bestemt på at han passet best som Draco.

Felton er også en talentfull sanger og var medlem av hele fire forskjellige kor i løpet av barndommen. Han ble også tilbudt en plass i Guilford Cathedral Choir. Wikipedia

41 år
Masud Gharahkhani (Politiker)
1982

Masud Gharahkhani (Norge)

Politiker, radiograph

Født:
22. september 1982 (41 år)

Masud Gharahkhani er en norsk politiker (Ap) og stortingsrepresentant for Buskerud.

Masud Gharahkhani er sønn av politikeren Bijan Gharahkhani.

Masud Gharahkhani kom til Norge i 1987 og vokste opp i Skotselv i Øvre Eiker kommune. Han er utdannet radiograf, og har arbeidet på Blefjell sykehus avdeling Kongsberg og Rjukan.

Han har jobbet som faglig ungdomssekretær i LO Vestfold og fylkessekretær i Buskerud Arbeiderparti. Som fylkespolitiker ble han den første mannlige lederen av likestillingsutvalget i Buskerud fylkeskommune, og satt også i fylkeskommunens hovedutvalg for utdanning. Ved stortingsvalget 2009 var han Arbeiderpartiets sjuende kandidat fra Buskerud.

Han ble kjent da han på Arbeiderpartiets landsmøte i 2011 fikk stående applaus for sitt innlegg om reisen fra Teheran til Drammen, under en integreringsdebatt sammen med Jonas Gahr Støre.

Gharahkhani ble valgt inn på Stortinget i 2017 for Buskerud og sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen. Gharahkhani var gruppeleder for Arbeiderpartiet bystyret i Drammen og var medlem av Arbeiderpartiets programkomite forut for stortingsvalget 2013.

Gharahkhani hadde en reell mulighet til å bli landets første ordfører med innvandrerbakgrunn i 2011, men tapte for Tore Opdal Hansen fra Høyre. Han ble innstilt som ordførerkandidat på nytt i 2015, men tapte igjen for Opdal Hansen. Rett etter valget i 2015 ble han møtt med kritikk fra sine egne vedrørende sin lederstil.

Gharahkhani var leder for Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg som avga innstilling høsten 2018. Den har blitt møtt med betydelig kritikk fra organisasjoner som NOAS og Amnesty og partier både til høyre og venstre for Arbeiderpartiet.

Da lærere ved Øren skole i Drammen nektet elever å gå med nisselue på en juleavslutning gikk Gharahkhani ut og understreket at det er viktig at barna får oppleve norsk kultur og tradisjon. På spørsmål om juleavslutninger og skolegudstjenester svarte han til Aftenposten at «Jeg deltok på det, jeg hadde anbefalt det for mine barn, og ser ikke noe problem ved at skolen arrangerer gudstjenester så lenge eleven og familien har et valg om ikke å gå.» VGs Anders Giæver trakk fram dette sitatet i en kommentar om saken og kalte uttalelsen for en ekte filipine; den kulturelle og religiøse toleransen i et nøtteskall. Rektor ved skolen beklaget i etterkant at lærerne hadde nedlagt forbud mot nisseluer. Wikipedia

44 år
Alex Valencia (Fotballspiller)
1979

Alex Valencia (Norge)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Alex Marcel Lund Valencia

Født:
22. september 1979 (44 år)

Alex Marcel Lund Valencia er en norsk fotballspiller. Alex Valencia er midtbanespiller, og har i dag trappet ned og spiller for Åsane. Han har tidligere spilt for Åsane, Brann, Start, danske Aarhus, Odd Grenland og Fredrikstad FK. Han har også spilt aldersbestemt fotball for KIL/Hemne.

Han slo for alvor gjennom for Brann i 2001. Han ble samme sommer den første bergenser siden Per-Ove Ludvigsen i 1990, som spilte for det norske landslaget. Sesongen etter var han mer variabel i Brann-trøyen og måtte starte enkelte kamper på benken.

Etter at Mons Ivar Mjelde ble Brann-trener i 2003, fikk Valencia stadig mindre tillit og det meste av høstsesongen spilte han stort sett på Branns reservelag. Derfor valgte han å gå til Start foran 2004-sesongen, som da spilte i 1. divisjon. Valencia slet deler av sesongen med skade, men bidro likevel til at Start rykket opp.

I Starts sølvsesong i 2005 var Valencias spill på høyrekanten, og hans dødballer en av de viktigste årsakene til klubbens suksess. Han ble blant annet kåret til Årets spiller i norsk fotball av VG. Han ble også tatt ut på landslaget igjen. Han har (per januar 2006) spilt fem A-landskamper for Norge. Han har i tillegg spilt åtte kamper for det norske IFS-landslaget i futsal.

Valencia er født i Bergen. Hans mor er fra Colombia. Hans far er fra Norge. Wikipedia

52 år
Märtha Louise (Prinsesse)
1971

Märtha Louise (Norge)

Prinsesse, skribent, redaktør

Født:
22. september 1971 (52 år)

Märtha Louise er en norsk prinsesse. Hun er eldste barn av kong Harald og dronning Sonja og søster av kronprins Haakon. Hun er oppkalt etter sin farmor, kronprinsesse Märtha, og etter sin tippoldemor, kong Haakons mor, dronning Louise.

Ved en grunnlovsendring i 1990 ble Märtha arveberettiget til tronen, men som en overgangsordning ble det bestemt at mann går foran kvinne for dem som er født før 1990.

Märtha hadde tidligere tiltaleformen «Hennes Kongelige Høyhet», men ga offisielt avkall på tiltaleformen den 1. februar 2002, som følge av at hun ønsket å være selvstendig næringsdrivende. Hennes nåværende tittel, og også fulle navn i ekteskapet med Ari Behn 2002–2016, er prinsesse Märtha Louise. Hun har i Norge ikke noen tiltaleform, men i utlandet vil sedvane kunne tilsi at hun til- eller omtales med tiltaleform likevel (for eksempel «Hennes Høyhet»).

Fra 2005 er fødselsdagen hennes ikke lenger offisiell flaggdag i Norge. Wikipedia

53 år
Ole Petter Andreassen (Musiker)
1970

Ole Petter Andreassen (Norge)

Musiker, gitarist

Født:
22. september 1970 (53 år)

Ole Petter Andreassen er en norsk musiker og musikkprodusent fra Flekkefjord. Han er også kjent under aliasene El Doom, Ollis og Ztalin.

Andreassen er leder, vokalist, gitarist og produsent i progrockbandet El Doom & The Born Electric, var gitarist/hovedkomponist/produsent i de nå oppløste rockebandene Thulsa Doom og The Cumshots, og han er trommeslager i Black Debbath.

Han driver Caliban Studios og har spilt inn/produsert plater med bl.a Raga Rockers, Minor Majority, Mayhem, Kvikksølvguttene (hvor han også var session-gitarist), Gluecifer, Oslo Ess, Hurra Torpedo og El Cuero.

I 2004 ble Andreassen og Cumshots-kollega Kristopher Schau dømt til å betale 10 000 kroner hver i bot for sin medvirkning til en sexskandale under Quartfestivalen.

El Doom & the Born Electric er i dag Andreassens hovedprosjekt, bandets første og selvtitulerte CD/LP utkom 7. januar 2012 på den norske labelen Rune Grammofon, fikk strålende anmeldelser i utlandet og ble kåret til en av årets 10 beste plater i VG i desember 2012. På denne første plata er bla. Nikolai Eilertsen, Ståle Storløkken og Jon Eberson blant besetningen.

Andreassen har vært nominert til fire Spellemannpriser og vunnet to. Wikipedia

65 år
Andrea Bocelli (1musiker)
1958

Andrea Bocelli (Italia)

1musiker, operasanger, saksofonist, komponist, pianist, advokat, gitarist, låtskriver, plateprodusent, trompetist

Født:
22. september 1958 (65 år)

Andrea Angel Bocelli er en italiensk tenor/operasanger og multiinstrumentalist.

Bocelli er utdannet jurist ved Universitetet i Pisa, og arbeidet i ett år som advokat før han satset på en karriere som sanger. Bocelli led av grønn stær fra barndommen av, hvilket gjorde at han gradvis mistet synet, og han ble fullstendig blind som 12-åring som følge av en fotballulykke. Han er en av få blinde klassiske sangere. Selv om han i første rekke forbindes med den klassiske tradisjonen, har Bocelli også et bredt publikum innenfor musikalsjangeren.

Et av hans mest kjente numre er «Con te partirò» (1995), og regnes av mange som hans signatursang. Den engelske versjonen av sangen (Time to Say Goodbye) ble spilt inn i 1996 som en duett med Sarah Brightman, og oppnådde enda større internasjonal suksess.

På verdensbasis har han solgt over 70 millioner album til nå. Han har solgt svært godt i Norge, men også i andre land som Irland, Sverige og Portugal.

Han har gjestet Norge ved flere anledninger, og har holdt konserter i Vikingskipet (2005), Oslo Spektrum (2006) og Telenor Arena (2010, 2017 og 2019).

Han ble i 2006 utnevnt til storoffiser av Republikken Italias fortjenstorden, og ble 2. mars 2010 beæret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame for hans bidrag til scenekunst. Wikipedia

66 år
Nick Cave (Musiker)
1957

Nick Cave (Australsk)

Musiker

Født:
22. september 1957 (66 år)

Nicholas Edward «Nick» Cave er en australsk musiker, sanger, låtskriver, komponist, forfatter og tidvis også skuespiller. Han er best kjent for sin musikkproduksjon med gruppa Nick Cave & The Bad Seeds, etablert i 1983. Gruppa er kjent for sin eklektiske musikk og sin innflytelse. Før dette var han forgrunnsfigur i postpønk-gruppa The Birthday Party tidlig på 1980-tallet. Denne gruppa var mer påvirket av blues og frijazz. I 2005 dannet han garasjerockebandet Grinderman, som utga sitt første album det påfølgende året.

Caves musikk kan karakteriseres som emosjonelt intens og påvirket av mange ulike musikkstiler og artister. I sine tekster er Cave også lyrisk opptatt av religion, død, kjærlighet og vold. Cave hadde en eksperimentell, nesten støyende musikkstil på de tidligste utgivelsene, men har etter hvert utviklet seg til å bli en melankolsk sanger med underfundige og til dels religiøse og filosofiske tekster. Hans mørke basstemme og morbide tristesse har gjort ham til en av Australias mest kjente musikere og kunstner. Tidlig på 2010-tallet ble han i musikkavisen betegnet NME som «grand lord of gothic lushness». («storherre av gotisk frodighet»).

Cave ble i 2008 utnevnt til æresdoktor ved Monash University. Da han i 2007 ble innlemmet i australske ARIA Hall of Fame, uttalte komiteens formann at Nick Cave har hatt en av de mest eiendommelige karrierer innenfor populærmusikken, «hinsides sammenligning, hinsides sjanger, hinsides enhver diskusjon.»

Han har også utgitt romaner. Cave begynte å høre Leonard Cohen i tenårene og hadde Cohens «Avalanche» som første spor på debutplaten From Her to Eternity. Cave medvirket også på I'm Your Fan (Tribute to Leonard Cohen) (1991). Wikipedia

66 år
John G. Bernander (Næringslivsleder)
1957

John G. Bernander (Norge)

Næringslivsleder, advokat, næringsdrivende

Født:
22. september 1957 (66 år)

John Gordon Bernander en norsk næringslivsleder og tidligere politiker (H). Han var kringkastningssjef i NRK 2001–2007 og administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) 2009–2012. Wikipedia

68 år
Eli Rygg (Programleder)
1955

Eli Rygg (Norge)

Programleder, barnepleier, forfatter, sanger

Født:
22. september 1955 (68 år)

Eli Rygg er en norsk barnepleier, forfatter, sanger og underholder. Hun ble landskjent som programleder i barne-TV-programmet Portveien 2, sammen med Jarl Goli og senere Terje Strømdahl. Programmene ble sendt på NRK på 1980-tallet. Siden har hun arbeidet blant annet med frokost-TV og barneradio, vært omreisende eventyrforteller og medvirket på en rekke barneplater. Særlig huskes hun for sanger som Morgendagens søsken og Tenn lys. Eli Rygg debuterte som barnebokforfatter i 1998. Wikipedia

52 år
Eilert Hægeland (Komponist)
1951 - 2004

Eilert Hægeland (Norge)

Komponist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Eilert Magnus Hægeland

Født:
22. september 1951 (72 år siden)

Døde:
13. februar 2004 (52 år) (20 år siden)

Eilert Magnus Hægeland var en norsk komponist og organist. Han vokste opp på Evje og gikk på Kristiansand katedralskole (latinlinje) og Norges musikkhøgskole, hvorpå han fikk sin debut i 1975 som konsertorganist. Han arbeidet ved Nordnorsk Musikkonservatorium 1976-1979, hvor han var en drivkraft for opprettelsen av en egen kirkemusikkutdanning. Han var domorganist ved Bodø Domkirke 1979 – 1986. Fra 1993 var han rektor ved Åmli Musikk- og Kulturskole, der han virket inntil 2002. Han komponerte verker for kor, kammer og orkester, flere bryllupsmarsjer, i all vesentlighet med en neoklassisk uttrykksform. Etter en alvorlig ulykke (1994) var han mindre aktiv en tid, men kom seg og ble siden organist i Bygland og sentral i landsdelens folkemusikkliv. Wikipedia

72 år
David Coverdale (Sanger)
1951

David Coverdale (Storbritannia)

Sanger, komponist, gitarist

Født:
22. september 1951 (72 år)

David Coverdale er en britisk musiker mest kjent som vokalist i bandene Deep Purple og Whitesnake. Coverdale var ukjent for musikk-verdenen da han i 1974 fikk jobben som vokalist i Deep Purple etter at Ian Gillan sluttet. Wikipedia

79 år
Anna Karina (Skuespiller)
1940 - 2019

Anna Karina (Danmark)

Skuespiller, Sanger, filmregissør, romanforfatter, manusforfatter, modell, skribent,

Fullt navn / Fødenavn:
Hanne Karin Blarke Bayer

Født:
22. september 1940 (83 år siden)

Døde:
14. desember 2019 (79 år) (4 år siden)

Anna Karina var en danskfødt skuespiller, regissør og manuskriptforfatter som tilbrakte det meste av sitt voksne liv i Frankrike. Wikipedia

76 år
Ingemar Johansson (Bokser)
1932 - 2009

Ingemar Johansson (Sverige)

Bokser, flyger

Født:
22. september 1932 (91 år siden)

Døde:
30. januar 2009 (76 år) (15 år siden)

Ingemar Johansson var en svensk verdensmester i tungvektsboksing.

Han debuterte i bokseringen i 1948, 15 år gammel. Det store gjennombruddet kom i 1950, da han som 17-åring ble svensk seniormester. I 1952 ble han profesjonell, og vant samtlige matcher frem til og med tittelkampen mot Floyd Patterson 26. juni 1959 i New York. Floyd Patterson vant tilbake verdensmestertittelen etter returoppgjøret 20. juni 1960, da «Ingo» ble slått knockout i 5. runde.

Ingemar Johanson er medlem av boksingens Hall of Fame.

Ingemar Johansson var en bokser som ikke nødvendigvis ble verdensmester fordi han var den beste i vektklassen. Cus D'Amato, manageren til Floyd Patterson som var VM-mester på denne tiden, gjorde alt han kunne for å holde Patterson unna de mest verdige utfordrerne som Cleveland «Big Cat» Williams, Zora Folley, Nino Valdez, «Hurricane» Jackson, Bob Baker, og ikke minst Sonny Liston. Wikipedia

72 år
Halvar Björk (Skuespiller)
1928 - 2000

Halvar Björk (Sverige)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Erik Halvar Bertil Björk

Født:
22. september 1928 (95 år siden)

Døde:
12. november 2000 (72 år) (23 år siden)

Erik Halvar Bertil Björk var en svensk skuespiller. Han var kjent for sine filmroller, blant annet presten Victor i Ingmar Bergmans film Høstsonaten, hvor han spilte sammen med Liv Ullmann og Ingrid Bergman. I Norge er han kanskje best kjent i rollen som Sanders i science fiction-serien Ta den ring (1982). Wikipedia

60 år
Andreas Eriksen (Forfatter)
1915 - 1976

Andreas Eriksen (Norge)

Forfatter, skribent

Født:
22. september 1915 (108 år siden)

Døde:
17. august 1976 (60 år) (47 år siden)

Andreas Eriksen var en norsk forfatter og journalist.

Eriksen er mest kjent for skoleromanen Efterpå gikk vi hjem fra 1936, der en gutt med arbeiderbakgrunn sliter med å tilpasse seg et tilstivna og gammeldags gymnas. Wikipedia

103 år
Haakon Lie (Politiker)
1905 - 2009

Haakon Lie (Norge)

Politiker

Født:
22. september 1905 (118 år siden)

Døde:
25. mai 2009 (103 år) (15 år siden)

Haakon Steen Lie var en norsk politiker og partisekretær for Arbeiderpartiet 1945–69. Han kom med i kretsen rundt Martin Tranmæl i 1921, og deltok særlig aktivt i partibyggingen før og etter andre verdenskrig. Lie var medstifter av Arbeidernes Opplysningsforbund hvor han var sekretær 1932–40, og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet 1945–69. Wikipedia

82 år
Emil Stang d.y. (Politiker)
1882 - 1964

Emil Stang d.y. (Norge)

Politiker, jurist

Født:
22. september 1882 (141 år siden)

Døde:
21. desember 1964 (82 år) (59 år siden)

Emil Stang (d.y.) var en norsk jurist og politiker (Ap, NKP).

Stang var medlem av Arbeiderpartiet fra 1911, og satt i Kristiania kommunestyre fra 1916 til 1928. Han var vararepresentant på Stortinget i perioden 1922–1924.

Han ble nestleder i Arbeiderpartiet i 1918, og ble etter Kyrre Grepps død i 1922 leder. I 1923 brøt han med Arbeiderpartiet og var en av stifterne av Norges Kommunistiske Parti (NKP). Fem år senere meldte han seg ut av NKP, og forble deretter partiløs.

Stang representerte Norge i den første kongressen i Komintern i 1919. Han satt under andre verdenskrig internert både i Norge og Tyskland.

Stang tok cand.jur.-graden i 1905, og arbeider deretter som advokat. Han ble høyesterettsadvokat i 1911. I perioden 1946 til 1952 var han høyesterettsjustitiarius.

Emil Stang d.y. var sønn av Emil Stang d.e., sønnesønn av Frederik Stang og bror til Fredrik Stang d.y.. Stang var svigerfar til Olav Rytter. Wikipedia

Dødsfall

73 år
Ulf Nilsson (Forfatter)
1948 - 2021

Ulf Nilsson (Sverige)

Forfatter, barnebokforfatter

Født:
18. september 1948 (75 år siden)

Døde:
22. september 2021 (73 år) (2 år siden)

Ulf Nilsson var en svensk forfatter som skrev bøker for barn og ungdom. Han utgav over 100 bøker, flere av dem oversatt til norsk. Blant hans mest utbredte bøker er serien om Lille søster kanin. Wikipedia

86 år
Knut Steen (Billedhugger)
1924 - 2011

Knut Steen (Norge)

Billedhugger

Født:
19. november 1924 (99 år siden)

Døde:
22. september 2011 (86 år) (12 år siden)

Knut Steen var en norsk skulptør, utdannet ved Statens kunstakademi under Per Palle Storm og Stinius Fredriksen. Han var bosatt i Carrara i Italia fra 1976. Wikipedia

92 år
Ada Madssen (Billedhogger)
1917 - 2009

Ada Madssen (Norge)

Billedhogger

Fullt navn / Fødenavn:
Ada Margrethe Madssen

Født:
9. februar 1917 (107 år siden)

Døde:
22. september 2009 (92 år) (14 år siden)

Ada Margrethe Madssen var en norsk billedhugger og bildekunstner.

Hun var utdannet fra SHKS under Per Krohg i årene 1935 til 1937 og deretter fra Statens kunstakademi under Wilhelm Rasmussen og Axel Revold i årene 1938 til 1940.

Blant hennes arbeider er de mest kjente Dronning Maud i Dronningsparken (1959), statuen av Camilla Collett på Eidsvoll (1977) og monumentet over Harriet Backer og Agathe Backer-Grøndahl i Holmestrand (1982).

Ada Madsen ble i oktober 2007 ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. Wikipedia

76 år
Olov Svedelid (Forfatter)
1932 - 2008

Olov Svedelid (Sverige)

Forfatter, skribent, tegneserieskaper, barnebokforfatter

Født:
26. august 1932 (91 år siden)

Døde:
22. september 2008 (76 år) (15 år siden)

Olof Arvid Svedelid var en svensk forfatter og dramatiker.

Svedelid debuterte i 1964 med kriminalromanen Döden tystar mun. Han var i sin levetid trolig nordens mest produktive krimforfatter. I tillegg til kriminallitteratur skrev han historiske romaner, ungdomsbøker og lærebøker i historie. Svedelid kombinerte ofte genrene, og skrev like gjerne historiske kriminalromaner, kriminalromaner eller historiske romaner for ungdom – eller til og med historiske kriminalromaner for ungdom.

I 1972 kom Anmäld försvunnen, den første boken i Svedelids lange serie om kriminalinspektør Roland Hassel. Boken vant avisen Expressens Sherlockpris. Serien ble svært populær i forfatterens hjemland, og bøkene er oversatt til flere språk. På 1980- og 1990-tallet ble flere av bøkene filmatisert som ti fjernsynsfilmer for Sveriges Television og en kinofilm med Lars-Erik Berenett i hovedrollen.

En annen langlivet serie forfattet av Svedelid er ungdomskrimserien om Betongrosene, påbegynt med Betongrosorna och de falska nycklarna i 1977. Sammen med Leif Silbersky skrev Svedelid en tredje serie kriminalromaner med den aldrende jødiske advokaten Rosenbaum som hovedperson.

Svedelid skrev også drama. På 1980-tallet opprettet han Senior-Teatern i Stockholm, hvor han i tre og et halvt år var teatersjef.

Hans siste bok, Riden av maran, besatt av demoner, helad av änglar (2008), var en selvbiografisk skildring av Svedelids møte med det svenske helsevesenet etter at han ble rammet av kreft i underkjeven. Wikipedia

87 år
Rolf Berntzen (Skuespiller)
1918 - 2005

Rolf Berntzen (Norge)

Skuespiller

Født:
4. juni 1918 (106 år siden)

Døde:
22. september 2005 (87 år) (18 år siden)

Rolf Johannes Berntzen var en norsk skuespiller. Han var ansatt i en årrekke ved Den Nationale Scene i Bergen som en av byens mest kjente skuespillere etter krigen.

Rolf Berntzen fikk sin første rolle i 1941. Bergens publikum ble for alvor oppmerksom på ham i 1947 da han fikk tittelrollen i Holbergs Erasmus Montanus. For bergensere vil hans samspill med Lothar Lindtner i nasjonalkomedien Jan Herwitz være mest kjent. Her var han med både som skuespiller og instruktør.

Han har spilt i en rekke andre av Holbergs komedier, som Jeppe på Berget, Den stundesløse og Den politiske Kandestøper. Men som en allsidig skuespiller har han også hatt ledende roller i skuespill av Ibsen, Nordahl Grieg, Bertolt Brecht, Tsjekhov og en rekke andre mindre kjente forfattere. Han var gift med Karin Simonnæs som også var skuespiller ved Den Nationale Scene i Bergen.

Som barn og ungdom var han med i et av Bergens buekorps, Nordnæs Bataillon, og han holdt tale ved deres 125-årsjubileum.

Berntzen bodde i mange år i Gamle Bergen og var her borgermester. Hans barnebarn er musikeren Julian Berntzen. Wikipedia

71 år
George C. Scott (Skuespiller)
1927 - 1999

George C. Scott (USA)

Skuespiller, regissør, produsent

Født:
18. oktober 1927 (96 år siden)

Døde:
22. september 1999 (71 år) (24 år siden)

George Campbell Scott var en amerikansk skuespiller, regissør og filmprodusent.

Scott var i det amerikanske marinekorpset i fire år innen han startet sin karriere som skuespiller. Han hadde sin filmdebut i 1959 og han spilte ofte tøffe roller. Scott vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som pansergeneral George S. Patton i filmen Patton – menneske og soldat (1970). I tillegg spilte han sentrale roller i filmer som Dr. Strangelove (1964), Den hemmelige formelen (1980), Ildbarnet (1984) og Exorsisten 3 (1990). Scott spilte rollen som Ebenezer Scrooge i TV-filmen En julefortelling (1984), som har vært sendt flere ganger på NRK siden midten av 1980-tallet.

Scott spilte hovedroller i TV-seriene East Side/West Side, Mr. President og Traps. Han spilte også gjesteroller i flere TV-serier, inkludert Kraft Television Theatre, The Virginian og Naked City. I 1985 spilte Scott hovedrollen i miniserien Mussolini: The Untold Story. Wikipedia

82 år
Shoichi Yokoi (Soldat)
1915 - 1997

Shoichi Yokoi (Japan)

Soldat

Født:
31. mars 1915 (109 år siden)

Døde:
22. september 1997 (82 år) (26 år siden)

Shoichi Yokoi var en soldat i den japanske hæren som i 1941 ble stasjonert på stillehavsøya Guam. Da amerikanerne gjenerobret Guam i 1944, forsvant Yokoi under jorda – bokstavelig talt. Først 28 år senere, i januar 1972, ble han oppdaget på en øde del av Guam av øyas egne innbyggere. I løpet av alle de årene som hadde gått siden andre verdenskrig hadde han holdt til i en underjordisk jungelhytte. Da han ankom Japan uttalte han: «Det er med en viss flauhet at jeg har returnert i live».

I september 1997 døde han av hjerteinfarkt i Nagoya i det sentrale Japan.

Historien om Youki regnes som en av de merkeligste historier fra 1900-tallet. Wikipedia

71 år
Jacob Jonathan Aars (Filolog)
1837 - 1908

Jacob Jonathan Aars (Norge)

Filolog, språkmann

Født:
12. juli 1837 (187 år siden)

Døde:
22. september 1908 (71 år) (115 år siden)

Jacob Jonathan Aars var en norsk språk- og skolemann.

Han tok filologisk embetseksamen 1860 og opprettet 1863, sammen med Peter Voss, Aars og Voss' skole i Kristiania, som etter hvert ble en av landets største og mest ansette. Aars' fag var gresk, gammelnorsk og norsk. I 1864 utkom hans Udvalgte norske oldkvad. Hans virkskomhet som norsklærer ble av epokegjørende betydning, idet hans Retskrivningsregler til skolebrug, som utkom 1866, og senere ble trykt i mange utgaver, ble autorisert som norm for dansk-norskens skrivemåte i Norge. Vinteren 1886–1887 fungerte han som universitetslærer i gresk. Han var formann for Bymålslaget 1906-1908.

Aars' interesse for gresk åndsliv satte frukt i det populær-filosofiske verket Sokrates skildret gjennem oversættelser af Platon (1881). En del vitenskapelige filologiske undersøkelser offentliggjorde han i forskjellige tidsskrifter. Han var medlem av flere komiteer til utredning av pedagogiske spørsmål og reformer.

Jacob Jonathan Aars var far til Kristian Birch-Reichenwald Aars og Harald Aars. Wikipedia

<<
22. September
>>