Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

23. September

Om dagen

23. September er dag 267 i 2024, og er i uke 39. Det er 99 dager igjen av året.

Historie

84 år siden

1939: Den kjente psykiateren Sigmund Freud dør av en administrert morfinoverdose i sitt hjem, 83 år gammel

Sigmund Schlomo Freud var en østerriksk nevrolog og psykiater av jødisk herkomst. Han er grunnleggeren av den psykodynamiske teorien og psykoanalysen, som er betegnelser som benyttes for å referere til både en modell for studier av menneskesinnet, en personlighetsteori og en behandlingsmetode av psykiske lidelser. Teorien vektlegger betydningen av det ubevisste sjeleliv og erfaringer i barndommen for utviklingen av og funksjonen til menneskets psykiske liv.

Freud røykte sigarer mesteparten av sitt liv, selv etter å ha fått fjernet deler av kjeven på grunn av kreft. Han fortsatte å røyke frem til sin død 23. september 1939. Han røykte en hel boks med sigarer daglig. Etter å ha fått munnkreft i 1923 i en alder av 67, gjennomgikk han over 30 operasjoner for å behandle sykdommen. Til slutt holdt han ikke lenger ut smerten forårsaket av kreftsykdommen. Han ba sin personlige lege besøke ham i hjemmet i London, ett år etter at han var flyttet dit. Freuds død ble gjennomført ved en lege-administrert morfin-overdose. Wikipedia
177 år siden

1846: Planeten Neptun blir oppdaget av den tyske astronomen Johann Gottfried Galle

Neptun er den åttende og ytterste planeten i solsystemet regnet fra solen, og den eneste planeten det er umulig å se fra jorden med det blotte øyet. Den er oppkalt etter Neptun, den romerske havguden. Den er den fjerde største planeten i solsystemet etter diameter og har den tredje største massen. Neptun går i en bane som i gjennomsnitt er 30,1 AE fra solen, det vil si omtrent 30 ganger avstanden mellom jorden og solen. Det astronomiske symbolet Det astronomiske symbolet for Neptun er en stilisert versjon av guden Neptuns trefork.

Neptun var den første planeten som ble funnet på bakgrunn av matematisk prediksjon. Alexis Bouvard (1767–1843) oppdaget uventede endringer i banen til Uranus, og utledet at banen var påvirket av gravitasjonell perturbasjon fra en ukjent planet. Neptun ble så observert 23. september 1846 av Johann Gottfried Galle (1812–1910) innenfor én grad av en posisjon som var beregnet av Urbain Le Verrier (1811–1877). Kort tid etter ble Triton, Neptuns største måne, oppdaget. Den tredje største månen Nereid ble oppdaget 1. mai 1949. Elleve andre måner ble oppdaget teleskopisk fra 1981 til 2003, mens den 14. månen ble oppdaget i 2013 på bilder fra 2004. Neptun har hittil blitt besøkt av bare ett romfartøy, Voyager 2, som fløy forbi planeten 25. august 1989.

Neptun har en lignende kjemisk sammensetning som Uranus, og begge skiller seg fra sammensetningen til de langt større gasskjempene Jupiter og Saturn. Som en følge av denne forskjellen plasserer astronomer i visse tilfeller de to førstnevnte i en egen kategori, «iskjempene». Jupiters og Saturns atmosfære består hovedsakelig av hydrogen og helium, sammen med spor av hydrokarboner og muligens nitrogen. Neptuns atmosfære har en større mengde isdannende stoffer, som blant annet vann, ammoniakk og metan. Planetens blå utseende kommer hovedsakelig av at rødt sollys absorberes av metan i de øvre atmosfærelagene.

I motsetning til den relativt rolige atmosfæren til Uranus er Neptuns atmosfære kjent for sine aktive og synlige værmønstre. Voyager 2 oppdaget i 1989 en stor mørk flekk på den sørlige halvkulen som var på størrelse med jorden. Dette var en antisyklonsk storm som er sammenlignbar med den store røde flekken på Jupiter. Flekken var borte i 1994, mens en lignende flekk er dukket opp på den nordlige halvkulen. Neptuns svake og fragmenterte ringsystem kan ha blitt fotografert på 1960-tallet, og ble udiskutabelt bekreftet av Voyager 2 i 1989. Wikipedia
782 år siden

1241: Snorre Sturlason blir drept av Gissur Þorvaldsson på ordre fra Håkon Håkonsson, han ble rundt 62 år gammel

Snorre Sturlason var en islandsk høvding, forfatter og skald. Han er mest kjent som forfatter av Den yngre Edda og Heimskringla (Snorres kongesagaer), et av Norges viktigste bokverk. Snorre medvirket også til at Island kom under den norske kongen i 1262.

Snorre var i Norge to ganger. Første gang var i 1218–1220 da kong Inge (Inge Bårdsson 1185–1217) var død, og hans halvbror Skule jarl (Skule Bårdsson, 1188–1240) regnet med å overta tittelen. Imidlertid hadde birkebeinerne i 1217 valgt Håkon 4 Håkonsson («Håkon den gamle») som konge, bare 13 år gammel.

Senere ble det til en kamp mellom Skule og Håkon om hvem som skulle være konge. Snorre støttet Skule, og gikk også i all hemmelighet inn i hirden hans som lendmann.

Andre gang han var i Norge var i 1237–39. Dette var delvis for å komme unna Island, på grunn av forholdene der under Sturlingtida. Snorre hadde mange fiender på Island på grunn av sin makt og rikdom. Han oppsøkte sin venn Skule, men siden sist hadde Håkon formelt blitt valgt til konge, på riksmøtet i Bergen i 1223. Skule planla et opprør mot Håkon, og siden Snorre støttet Skule, ble han stemplet som forræder. Snorre forlot Norge i 1239, mot kongens forbud. Året etter gikk Skule til åpent opprør mot kongen, men tapte og ble drept. Deretter ga kong Håkon Snorres uvenn og tidligere svigersønn Gissur Þorvaldsson i oppdrag å drepe Snorre. Gissur og en flokk andre menn oppsøkte Snorre på gården Reykholt og drepte ham den 23. september 1241. Wikipedia

Fødsler

41 år
William Cameron McCool (Romfarer)
1961 - 2003

William Cameron McCool (USA)

Romfarer, testpilot, kommandør

Født:
23. september 1961 (62 år siden)

Døde:
1. februar 2003 (41 år) (Columbia ulykken) (21 år siden)

William Cameron «Willie» McCool var en amerikansk romfarer og testpilot hos NASA og kommandør innenfor den amerikanske marinen (USN). Hans første og siste romferd var STS-107 i romfergen Columbia, hvor McCool og de seks andre ombord omkom som følge av at romfergen gikk i oppløsning da den skulle tilbake inn i Jordens atmosfære.

Han ble utpekt som NASA-astronaut i 1996. Wikipedia

63 år
Øystein Bache (Komiker)
1960

Øystein Bache (Norge)

Komiker, skuespiller, programleder

Født:
23. september 1960 (63 år)

Øystein Bache er en norsk komiker, skuespiller og programleder. Han er kjent fra humorprogrammer som Egentlig og Øystein og meg, samt reiseserien Team Bachstad (alle sammen med Rune Gokstad).

Bache har jobbet i flere humoristiske serier på NRK1 sammen med sin makker Rune Gokstad. Han er blant annet kjent som en av frontfigurene i humorptogrammene Egentlig (1993–1997) og Øystein og meg (1997–2001). Han har også ledet flere store direktesendte underholdningsprogrammer. Dette inkluderer Hotell og flere årganger av Melodi Grand Prix (1989, 1998, 1999 og 2003). I tillegg har han gjennom flere sesonger medvirket i reiseprogrammet Team Bachstad (sammen med Gokstad).

Bachstad har også vært programleder i NRKs Frokost-TV, vært fast deltaker i humorprogrammet Løvebakken og paneldeltaker i radioprogrammet 20 spørsmål. Siden 2011 har han vært programleder for Påskenøtter og Julenøtter på NRK-TV, sammen med Rune Gokstad.

Han har også vært produsent og hatt regi på flere NRK-programmer, blant annet Fridtjofs jul og Radioresepsjonen på TV.

Bache har utgitt flere humorbøker for barn og unge, blant annet Barnas egentlige bok 1-2-3 (1998-2002) og Opp ned... og litt til siden (2010). Wikipedia

64 år
Jason Alexander (Skuespiller)
1959

Jason Alexander (USA)

Skuespiller, sanger, filmregissør, filmprodusent, tryllekunstner, pokerspiller

Født:
23. september 1959 (64 år)

Jason Alexander er en amerikansk skuespiller. Han er best kjent fra rollen som «George Costanza» i TV-serien Seinfeld. Før han ble med i Seinfeld var han best kjent som teaterskuespiller. Han har vært med i en rekke Broadway-skuespill, og vunnet én Tony-pris.

I rollen som George brukte Jason ofte klær som var én størrelse for liten, for å få figuren til å virke «ukul».

31. mai 1981 giftet Jason Alexander seg med Daena E. Title. To sønner: Gabriel og Noah. Wikipedia

65 år
Espen Thoresen (Komiker)
1958

Espen Thoresen (Norge)

Komiker, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Espen Rustad Thoresen

Født:
23. september 1958 (65 år)

Espen Rustad Thoresen er en norsk komiker og programleder. Han er bror av Pål Thoresen.

I 2003 skiftet han navn fra Thoresen til Thoresen Hværsaagod. Dette navnebyttet skapte debatt, og fikk blant annet Språkrådet til å be Justisdepartementet om å innføre en mer restriktiv praksis av navneloven. I 2005 skiftet han navn igjen, fra Thoresen Hværsaagod til Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha. Målet med byttet til dette nye, lange navnet skal ha vært å få avlange bankkort.

Han holdt i 2005 en budrunde der han solgte annonseplass på ryggen sin i form av en tatovering. Det skapte bekymring for ham at denne budrunden en stund så ut til å bli vunnet av firmaet Eiker Septikservice. Budrunden endte på 170 000 kroner og ble vunnet av vinimportøren United Wineries for logoen til rødvinen Marques de Monistrol. Pengene for salget donerte han i sin helhet til Røde Kors.

I forbindelse med NRK P3s humorprogram XL ringte han i 1997 til blant andre Secret Service i USA og utga seg for å være en norsk gjengleder. Han ringte samme år til flyplassen i Teheran i Iran og fikk dem til å spørre etter Salman Rushdie via flyplassens calling-system.

På begynnelsen av 1990-årene hadde han et kontroversielt innslag i ungdomsprogrammet U: Natt, hvor han spilte dukkefiguren Titten Tei som 20-åring. Figurens skaper, Birgit Strøm ble så forbannet at hun truet med å si opp i NRK hvis Thoresen ikke ga seg. Hun reagerte særlig på at den «20-årige» Titten Tei drakk alkohol og var grov i kjeften. Thoresens stunt ble tatt av programmet etter én sending.

I 2017 fjernet han Hværsaagod-Takkskalduha og skiftet navn til Espen Rustad Thoresen, etter å ha vært lei av å hete det han het. Wikipedia

66 år
Suzanne von Borsody (Skuespiller)
1957

Suzanne von Borsody (Tyskland)

Skuespiller

Født:
23. september 1957 (66 år)

Suzanne von Borsody er en tysk skuespillerinne. Hun er datter av Hans von Borsody og Rosemarie Fendel. I 1999 fikk hun Bayerischer Fernsehpreis.

Hun spilte rollen som Gesine i litteraturadapsjonen av Uwe Johnsons Jahrestage (Årsdager).

Borsody ble i 2010 utnevnt til medlem av Den bayerske fortjenstorden. Wikipedia

70 år
Åge Hareide (Fotballtrener)
1953

Åge Hareide (Norge)

Fotballtrener, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Åge Fridtjof Hareide

Født:
23. september 1953 (70 år)

Åge Fridtjof Hareide er en norsk fotballtrener og tidligere -spiller som siden 10. desember 2015 er landslagstrener for Danmarks herrelandslag. Han slutter som landslagstrener for Danmark etter EM 2020.

Han har mangeårig bakgrunn fra norsk og internasjonal fotball, både som spiller og trener.

I 2017 ble han tildelt Kniksenprisen, og i 2019 ble han ble kåret til årets danske fotballtrener for 2018. Wikipedia

69 år
Nils Henrik Måsø (Politiker)
1952 - 2022

Nils Henrik Måsø (Norge)

Politiker, journalist, sjefredaktør

Født:
23. september 1952 (71 år siden)

Døde:
9. januar 2022 (69 år) (2 år siden)

Nils Henrik Måsø var en norsk samisk journalist og Sp-politiker som var representant på Sametinget i perioden 1997–2001.

Måsø var journalist og bosatt i Tana. Fra 1992 representerte han Sp i Finnmark fylkesting. Han var medlem av fylkesutvalget og leder for helse- og sosialstyret. Han var også kommunestyrerepresentant i Tana.

I Senterpartiet var han medlem av landsstyret og medlem i partiets samepolitiske utvalg. Wikipedia

74 år
Bruce Springsteen (Musiker)
1949

Bruce Springsteen (USA)

Musiker, gitarist, komponist, pianist, plateprodusent

Født:
23. september 1949 (74 år)

Bruce Springsteen er en amerikansk rockemusiker, gitarist, sanger og låtskriver. Springsteen er kjent for sin blanding av musikk, poetiske sangtekster og innslag av Americana sentrert rundt hjemstaten New Jersey. Springsteen har turnert og innspilt plater, hovedsakelig sammen med sin gruppe E Street Band, men også alene og sammen med andre musikere.

Springsteens innspillinger har bestått av både kommersielt tilgjengelige rockealbum og mer melankolske folkemusikkorienterte verker. Da han debuterte med den folkrockaktige Greetings from Asbury Park, N.J. (1973) ble han sammenlignet med Bob Dylan og Van Morrison. Albumet Born to Run (1975) var mer rock-preget. Med The River (1980) fortsatte han å skildre den amerikanske arbeiderklassens dagligliv, mens den lavmælte, akustiske Nebraska (1982) knyttet seg mere til folk music-tradisjonen. Hans største kommersielle suksess er Born in the U.S.A. (1984) med sju singleplater. Med plater som The Ghost of Tom Joad (1995) og We Shall Overcome: The Seeger Sessions (2006) har han markert sin tilknytning til den politisk engasjerte amerikanske folkemusikken, mens The Rising (2002) utkom i kjøvannet av terrorangrepet 11. september 2001. Han har engasjert seg politisk i flere saker, som kjernekraftmotstand og støtte til Amnesty International, og har støttet de demokratiske presidentkandidatene John Kerry og Barack Obama.

Han har solgt mer enn 65 millioner album i USA, og 200 millioner på verdensbasis, og han har mottatt en rekke priser, blant annet tyve Grammypriser, to Golden Globe-priser og én Oscarpris. Den 23. november 2016 ble han tildelt USAs høyeste sivile utmerkelse, Presidentens frihetsmedalje av president Barack Obama. Springsteen ble i 2004 rangert av magasinet Rolling Stone som den 23. største musikeren gjennom alle tider på bladets liste over de 100 største artister. I 2013 ble Springsteen av Rolling Stone rangert som verdens beste konsertartist. I 2015 rangerte Rolling Stone Springsteen som den 14. beste låtskriveren (Bob Dylan ble rangert som den beste). Wikipedia

77 år
John Haugland (Rallykjører)
1946

John Haugland (Norge)

Rallykjører

Født:
23. september 1946 (77 år)

John Didrik Haugland er en tidligere norsk rallykjører. Han var fabrikksfører for Škoda mellom 1971 og 1990.

Haugland startet sin racingkarriere med israce og baneracing. I 1969 begynte han med rally, og han oppnådde gode resultater gjennom mange år. I den aktive karrieren var han trofast mot Škoda, bortsett fra et par løp i 1978 og 1979, da han prøvde Triumph TR7 og Datsun. I dag driver John Haugland en vinterrallyskole på Geilo. Wikipedia

78 år
Bjørgulv Froyn (Politiker)
1945

Bjørgulv Froyn (Norge)

Politiker, fagforeningsperson

Født:
23. september 1945 (78 år)

Bjørgulv Froyn er en norsk politiker (Ap) og faglig tillitsmann.

Han engasjerte seg tidlig på venstresiden i norsk politikk, og var først på 1970-tallet aktiv i ml-bevegelsen. Han var medlem av SUF(m-l) da han ble kjent som streikeleder under Sporveisstreiken i Oslo i 1970, der omkring 1200 ansatte i Oslo Sporveier la ned arbeidet.

Midt på 1970-tallet engasjerte han seg i Sosialistisk Venstreparti, og var nestleder i SV fra 1977 til 1979. Han var vararepresentant for SV til Stortinget fra 1977–1981.

Froyn var leder for Oslo-avdelingen av Norsk Kommuneforbund (1986–1994), og hadde vervet som generalsekretær i Nordens Faglige samorganisasjon fra 1994-2000.

Han meldte seg i 1988 inn i Arbeiderpartiet. Fra 2000–2004 var han leder i Oslo Arbeiderparti, og satt på Stortinget for Oslo i perioden 2001–2005. Wikipedia

67 år
Ivan Martin Jirous (Forfatter)
1944 - 2011

Ivan Martin Jirous (Tsjekkia)

Forfatter, Skribent, lyriker, kunsthistoriker

Født:
23. september 1944 (79 år siden)

Døde:
10. november 2011 (67 år) (12 år siden)

Ivan Martin Jirous, også kjent under psevdonymet Magor, var en tsjekkisk lyriker, kritiker og kunsthistoriker. Han var en sentral figur i den tsjekkiske undergrunnsbevegelsen.

Jirous var initiativtageren til bandet Plastic People of the Universe, som ble forbudt av myndighetene, hva som var en av årsakene til at Charta 77 ble dannet.

Han var gift med Věra Jirousová, som også skrev en rekke av tekstene for Plastic People. Jirous var også en venn av Václav Havel, som nevner ham en rekke ganger i sine erindringer fra fengselet. Wikipedia

80 år
Julio Iglesias (Sanger)
1943

Julio Iglesias (Spania)

Sanger, musiker, låtskriver, fotballspiller, komponist, advokat, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Julio José Iglesias de la Cueva

Født:
23. september 1943 (80 år)

Julio José Iglesias de la Cueva, er en spansk artist og låtskriver. Han er Spanias mestselgende artist gjennom historien, og blir ofte karakterisert som en «smørsanger». Iglesias, som slo seg fram som sanger på 1970 og 1980-tallet, er sønnen til den spanske gynekologen Julio Igelsias sr. og er far til Chabeli Iglesias, Enrique Iglesias og Julio José Iglesias, samt fire andre barn. I 1985 flyttet han til USA. Han bor i Miami, Florida.

Han har også vært målvakt på juniorlaget til den spanske fotballklubben Real Madrid, og i tiden som målvakt studerte han også til jurist. Men etter en skade ble hans drøm om en karriere som profesjonell fotballspiller knust. I stedet begynte han som låtskriver og ble artist. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

68 år
Anders Kulläng (Rallyfører)
1943 - 2012

Anders Kulläng (Sverige)

Rallyfører

Født:
23. september 1943 (80 år siden)

Døde:
28. februar 2012 (68 år) (12 år siden)

Anders Kulläng var en svensk rallyfører som vant Svenska rallyet i 1980. Wikipedia

82 år
Hans Magnus Ystgaard (Forfatter)
1941

Hans Magnus Ystgaard (Norge)

Forfatter, romanforfatter

Født:
23. september 1941 (82 år)

Hans Magnus Ystgaard er en norsk bonde, dramatiker og museumsarbeider.

Han debuterte som forfatter i 1967, men valgte etter få år å overta farsgården og drive denne. Han tok senere utdannelse som historiker, og har arbeidet som museumsbestyrer på Egge museum, Steinkjer. Wikipedia

61 år
Rolf Birger Pedersen (Fotballtrener)
1939 - 2001

Rolf Birger Pedersen (Norge)

Fotballtrener, fotballspiller

Født:
23. september 1939 (84 år siden)

Døde:
22. mars 2001 (61 år) (23 år siden)

Rolf Birger «Pesen» Pedersen var en norsk fotballspiller og trener. Han vokste opp i gangavstand fra Brann Stadion, og ble senere en storspiller for nettopp SK Brann etter debuten i 1957. I Brann ble han toppscorer i Eliteserien i mesterskapssesongen 1961-62. Han spilte også 15 landskamper for Norge, og kom på scoringslisten fem ganger. Wikipedia

85 år
Ingeborg Moræus Hanssen (Politiker)
1938

Ingeborg Moræus Hanssen (Norge)

Politiker, skribent

Født:
23. september 1938 (85 år)

Ingeborg Moræus Hanssen er tidligere kinosjef i Oslo og forfatter.

Hun vokste opp i Sarpsborg som datter av en blomsterhandler. Hanssen var filmsjef i Oslo Kinematografer 1980–1992 og administrerende direktør 1993–2005. Før dette ledet hun Oslo musikk- og kulturskole 1978–1980. Hun er også kjent som en ivrig debattant, og satt i Oslo bystyre for Høyre 1972–1979. Hun brenner mest for bykultur og omtaler seg selv blant annet som frankofil. Hun ble i 1988 utnevnt til ridder av den franske Ordenen for kunst og litteratur og i 1999 forfremmet til kommandør. Wikipedia

85 år
Per Olov Enquist (Forfatter)
1934 - 2020

Per Olov Enquist (Sverige)

Forfatter, regissør, dramatiker, oversetter

Født:
23. september 1934 (89 år siden)

Døde:
25. april 2020 (85 år) (4 år siden)

Per Olov Enquist var en svensk forfatter.

For å hedre ham på hans 70-årsdag innstiftet hans forlegger litteraturprisen PO Enquists pris, som siden har blitt utdelt hvert år til en yngre, europeisk forfatter «på vei ut i Europa». Wikipedia

80 år
Arild Rypdal (Forfatter)
1934 - 2015

Arild Rypdal (Norge)

Forfatter, skribent, ingeniør

Født:
23. september 1934 (89 år siden)

Døde:
14. mai 2015 (80 år) (9 år siden)

Arild Rypdal var en norsk forfatter og ingeniør.

Etter okkupasjonen av Norge i 1940 ble Rypdals far leder av en motstandsgruppe i Ålesund-området, og i 1941 måtte familien flykte til Storbritannia. Resten av krigen arbeidet faren for Secret Intelligence Service – senere kjent som MI6.

I 1955 avsluttet Rypdal utdanningen med ingeniøreksamen ved Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Han arbeidet i farens bedrift til han startet sin egen virksomhet. Tilslutt ble han lufthavnsjef for Midt-Norge med stasjonering på Vigra lufthavn ved Ålesund.

Rypdal debuterte som forfatter med spenningsromanen Hexagon (1991), like før han pensjonerte seg. Året etter fikk han Rivertonprisen for Orakel (1992). Siden fulgte det salgssuksesser som etablerte ham som en av landets ledende spenningsromanforfattere. Rypdal utga én spenningsbok i året frem til 2001, da han avsluttet forfatterkarrieren.

At Rypdals romanskikkelser arbeider for britiske MI6 er ikke overraskende med tanke på hans opplevelser som ung gutt under andre verdenskrig. Wikipedia

73 år
Ray Charles (Pianist)
1930 - 2004

Ray Charles (USA)

Pianist, komponist, musiker, sanger, saksofonist, jazzmusiker, vokalist, arrangement

Fullt navn / Fødenavn:
Raymond Charles Robinson

Født:
23. september 1930 (93 år siden)

Døde:
10. juni 2004 (73 år) (20 år siden)

Ray Charles Robinson, kjent under artistnavnet Ray Charles, var en amerikansk sanger, pianist, komponist og bandleder. Wikipedia

86 år
Annemarie Lorentzen (Politiker)
1921 - 2008

Annemarie Lorentzen (Norge)

Politiker, diplomat

Født:
23. september 1921 (102 år siden)

Døde:
30. juni 2008 (86 år) (16 år siden)

Annemarie Lorentzen var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Finnmark i 1969. Hun var vararepresentant i periodene 1954–1957 og 1961–1965.

Lorentzen var ambassadør på Island i perioden 1978–1985.

Annemarie Lorentzen var lærerutdannet og ble ansatt ved Hammerfest realskole i 1947, hvor hun blant annet underviste i norsk. I tillegg var hun en bærebjelke ved Hammerfest studiescene, hvor hun både hadde rollen som Nora i Et dukkehjem og som Tarantella. Wikipedia

92 år
Knut Haugland (Motstandsmann)
1917 - 2009

Knut Haugland (Norge)

Motstandsmann, museumsdirektør, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Magne Haugland

Født:
23. september 1917 (106 år siden)

Døde:
25. desember 2009 (92 år) (14 år siden)

Knut Magne Haugland var en norsk offiser, oppdager og museumsbestyrer. Under andre verdenskrig gjorde han tjeneste i Kompani Linge og deltok i Vemork-aksjonen mot den tyske produksjonen av tungtvann på Rjukan. Han var med på Thor Heyerdahls Kon-Tiki-ekspedisjon i 1947. Wikipedia

68 år
Ivar Ruste (Musiker)
1916 - 1985

Ivar Ruste (Norge)

Musiker, sanger

Født:
23. september 1916 (107 år siden)

Døde:
25. februar 1985 (68 år) (39 år siden)

Ivar Ruste var en norsk sanger. Han var særlig kjent som sanger i TV-programmet Husker du?, som han også hadde ideen til. I forbindelse med serien laget han sju LP-plater med Arnt Haugens orkester mellom 1972 og 1979. Ivar Ruste platedebuterte med Mors stue/Den lille rustne hestesko (Polydor 6012), innspilt 12. januar 1938.

Ivar Ruste var bror av skihopper Torbjørn Ruste.

Han ligger gravlagt på Nordre Gravlund i Oslo. Wikipedia

78 år
Finn Arnestad (Komponist)
1915 - 1994

Finn Arnestad (Norge)

Komponist, musiker

Født:
23. september 1915 (108 år siden)

Døde:
30. januar 1994 (78 år) (30 år siden)

Finn Arnestad var en norsk komponist og musiker.

Arnestad studerte fiolin og teoretiske fag ved Musikkonservatoriet i Oslo, og hadde studieopphold i Frankrike, Tyskland, Nederland og Belgia. I tillegg til vanlige komposisjonsstudier studerte han i Paris også afrikansk og orientalsk folkemusikk. Som komponist regnet han seg som autodidakt.

Han kompositoriske stil kjennetegnes av en sterk ekspressivitet. Man kan finne spor av såvel neo-klassiske idealer som av serialisme i hans verker. Men først og fremst var han vært opptatt av akustikk og problemene rundt harmonisk struktur og polaritet. Ved studier av akustisk teori fant han frem til et tonesystem basert på interferenstoner. Her anses de toner som er en del av en interferensklang som konsonerende harmonier og de andre som dissonerende. Interferensklangen fungerer som strukturerte solide harmonier, som hvilepunkter i det polyfone forløp, mens dissonansharmoniene blir uselvstendige og urolige.

Arnestad var medlem av Norsk Komponistforenings sakkyndige råd i årene 1974–79, og medlem og varamedlem i komponistforeningens stipendiekomite i perioden 1971–81. Wikipedia

80 år
Robert Bosch (Gründer)
1861 - 1942

Robert Bosch (Tyskland)

Gründer, oppfinner, håndverker, ingeniør, industrieier

Født:
23. september 1861 (162 år siden)

Døde:
12. mars 1942 (80 år) (82 år siden)

Robert Bosch var en tysk industrimann og filantrop.

Han ble født i Albeck ved Ulm som ellevte barn av Servatius og Margarete Bosch og stammet fra en velstående bondefamilie.

Bosch grunnla selskapet Robert Bosch GmbH, som i dag er en av verdens største produsenter av elektriske verktøy, husholdsprodukter, bildeler m.v.

Han brukte store summer på veldedighet, og støttet blant annet Technische Hochschule Stuttgart. I 1940 åpnet han Robert-Bosch-Krankenhaus i Stuttgart.

Bosch engasjerte seg for forsoning med den tidligere motstanderen Frankrike etter første verdenskrig.

Han døde 12. mars 1942 i Stuttgart. Wikipedia

Dødsfall

88 år
Louise Fletcher (Skuespiller)
1934 - 2022

Louise Fletcher (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Estelle Louise Fletcher

Født:
22. juli 1934 (90 år siden)

Døde:
23. september 2022 (88 år) (1 år siden)

Estelle Louise Fletcher var en amerikansk skuespiller som mottok Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som søster Ratched i filmen Gjøkeredet.

Louise Fletcher var den andre av fire barn til pastor Robert Capers Fletcher, en episkopal prest fra Arab i Alabama, og Estelle Caldwell. Begge hennes foreldre var helt døve og arbeidet med døve og hørselskadede. Louises far grunnla mer enn 40 kirker for døve i Alabama. Wikipedia

92 år
Kjell Askildsen (Forfatter)
1929 - 2021

Kjell Askildsen (Norge)

Forfatter, skribent

Født:
30. september 1929 (94 år siden)

Døde:
23. september 2021 (92 år) (2 år siden)

Kjell Askildsen var en norsk forfatter.

Kjell Askildsen er kjent for sin kresne stil og regnes som en av de aller største novellister i den norske litteraturen. Han ble lenge sett på som en «forfatternes forfatter», men fikk en større leserkrets etter utgivelsen av den prisbelønte Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten i 1983. Askildsens noveller er oversatt til en lang rekke språk. Han skrev også romaner, og særlig romanen Omgivelser (1969) fremstår som et høydepunkt innenfor den modernistiske romantradisjonen i Norge. Sommeren 2006 kåret Dagbladet novellesamlingen Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten til den beste norske skjønnlitterære bok de siste 25 årene. Wikipedia

76 år
Oddmund Bye (Politiker)
1935 - 2011

Oddmund Bye (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Oddmund Halvar Bye

Født:
13. mars 1935 (89 år siden)

Døde:
23. september 2011 (76 år) (Blødde i hjel etter kuttskade på fisketur) (12 år siden)

Oddmund Halvar Bye var en norsk politiker og leder i Norges Fiskarlag i perioden 1994–2001.

Bye var 3. vararepresentant for Nordland i stortingsperioden 1993-1997. Senere meldte Bye seg ut av Høyre og stilte på uavhengig liste i lokalpolitikken. Han var medlem av kommunestyret i Øksnes kommune og styremedlem i Reno-Vest.

Bye var utdannet skipper og seilte blant annet på fiskebåten «Myrefisk III». Wikipedia

72 år
Kirsten Holst (Forfatter)
1936 - 2008

Kirsten Holst (Danmark)

Forfatter, skribent

Født:
18. mars 1936 (88 år siden)

Døde:
23. september 2008 (72 år) (15 år siden)

Kirsten Holst, fullt navn Kirsten Johanne Holst Høybye, var en dansk forfatter.

Holst ble flere ganger premiert for sine kriminalromaner og barnebøker, og skrev også kriminalhistorier for barn.

Holst var datter av en politimester og en musikklærer. Hun var fra 1958 til 1978 gift med den danske forfatteren Knud Holst, og var mor til forfatteren Hanne-Vibeke Holst. Wikipedia

73 år
Arne Haugestad (Advokat)
1935 - 2008

Arne Haugestad (Norge)

Advokat

Født:
19. juni 1935 (89 år siden)

Døde:
23. september 2008 (73 år) (15 år siden)

Arne Haugestad var høyesterettsadvokat og tidligere ekspedisjonssjef i Justisdepartementet, sjef for Fengselsstyret og sorenskriver på Lillehammer. Haugestad var mest kjent som daglig leder for Folkebevegelsen mot norsk medlemskap i EEC fra 1970 til 1973 og som forsvarer for Arne Treholt fra 1985 til 1992. Wikipedia

92 år
Arne Kavli (Kunstmaler)
1878 - 1970

Arne Kavli (Norge)

Kunstmaler

Født:
27. mai 1878 (146 år siden)

Døde:
23. september 1970 (92 år) (53 år siden)

Arne Kavli var en norsk maler og grafiker.

Arne Kavli reiste i 1897 til Antwerpen for å studere ved kunstakademiet. Senere studerte han blant annet hos skagensmaleren Peder Severin Krøyer i København. Kavli fikk i 1899 syv bilder antatt på Høstutstillingen. Hans bilder forbindes ofte med lyse og muntre farger og sorgløse, sommerlige motiver.

Kavli var i perioder i kunstnerfellesskap med Edvard Munch. Han reiste mye og tilbrakte blant annet perioder i Paris.

I 1927 var han en av kunstnerne og arkitektene som etter invitasjon fra Arno Berg, daværende byantikvar i Oslo, utarbeidet forslag til hvordan hovedstadens bygningsmasse kunne bli mer fargerik og innbydende. Initiativet til dette byutviklingsprosjektet kom fra kunstneren Henrik Sørensen. Wikipedia

83 år
Sigmund Freud (Psykoanalytiker)
1856 - 1939

Sigmund Freud (Østerrike)

Psykoanalytiker, nevrolog

Fullt navn / Fødenavn:
Sigismund Schlomo Freud

Født:
6. mai 1856 (168 år siden)

Døde:
23. september 1939 (83 år) (Lege-administrert morfin-overdose) (84 år siden)

Sigmund Schlomo Freud var en østerriksk nevrolog og psykiater av jødisk herkomst. Han er grunnleggeren av den psykodynamiske teorien og psykoanalysen, som er betegnelser som blir benyttet for å referere til både en modell for studier av menneskesinnet, en personlighetsteori og en behandlingsmetode av psykiske lidelser. Teorien vektlegger betydningen av det ubevisste sjeleliv og erfaringer i barndommen for utviklingen av og funksjonen til menneskets psykiske liv. Wikipedia

83 år
Ivar Aasen (Språkforsker)
1813 - 1896

Ivar Aasen (Norge)

Språkforsker, dikter, planteforsker

Født:
5. august 1813 (211 år siden)

Døde:
23. september 1896 (83 år) (127 år siden)

Ivar Andreas Aasen var en norsk språkforsker og dikter. Han er mest kjent som opphavsmannen til nynorsk (landsmål) som skriftspråk, men var også en respektert dikter, han skrev blant annet diktet «Nordmannen» («Millom bakkar og berg»). Aasen ble i 1873 tildelt St. Olavs Orden for «for litterair Fortjeneste». Wikipedia

62 år
Snorre Sturlason (Forfatter)
1179 - 1241

Snorre Sturlason (Island)

Forfatter, islandsk høvding, skribent, lyriker, historiker, politiker

Født:
1179 (845 år siden)

Døde:
23. september 1241 (62 år) (783 år siden)

Snorre Sturlason (norrønt: Snorri Sturluson) var en islandsk høvding, forfatter og skald. Han er mest kjent som forfatter av Den yngre Edda og Heimskringla (Snorres kongesagaer), et av Norges viktigste bokverk. Snorre medvirket også til at Island kom under den norske kongen i 1262. Wikipedia

<<
23. September
>>