Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

30. September

Om dagen

30. September er dag 274 i 2024, og er i uke 40. Det er 92 dager igjen av året.

Historie

18 år siden

2005: Jyllands-Posten trykker flere karikaturtegninger av den muslimske profeten Muhammed

Da Jyllands-Posten 30. september 2005 publiserte tolv tegninger av profeten Muhammed, ble avisen midtpunkt for en internasjonal debatt om ytringsfrihet. To tegnere mottok dødstrusler og måtte gå under jorden. I tillegg har ambassadørene til Danmark fra Tyrkia, Saudi-Arabia, Iran, Pakistan, Egypt, Indonesia, Algerie, Bosnia-Hercegovina og Libya sammen med den marokkanske chargé d'affaires og lederen av den palestinske delegasjonen protestert mot Danmark, Jyllands-Posten og den danske regjeringen. I Kashmir gikk flere hundre tusen mennesker ut i streik i protest mot artikkelen i den danske avisen.

26. januar 2006 valgte Saudi-Arabia å trekke sin ambassadør ut av landet. En massiv boikott mot danske varer startet i Saudi-Arabia, og den gikk utover blant annet det dansk-svenske meierikonsernet Arla. Wikipedia
68 år siden

1955: James Dean dør i en bilulykke før premieren på sine to siste filmer, bare 24 år gammel

James Byron Dean var en amerikansk skuespiller. Som lovende skuespiller rakk han kun å spille i tre større filmer før han i en alder av 24 år døde i en bilulykke i nærheten av Cholame i California. Etter sin død ble Dean gjenstand for idoldyrkelse. I 1999 ble han kåret til tidenes 18. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

Dean elsket racerbiler og motorsykler, men direktørene i Warner Brothers satte ikke pris på dette. De nektet ham å anvende bilene og syklene sine når han holdt på med en film. Dean, som etterhvert hadde fått rykte på seg for å være en primadonna, måtte gå med på dette ettersom Warner Brothers krevde juridiske klausuler som «Jeg lover å ikke anvende racerbiler og motorsykler under opptak» i filmkontraktene han skrev under.

Derimot var det ingen kontrakt som forbød Dean å kjøre fort utenom filmingen. Rett etter at innspillingen av Giganten var ferdig, ble han tilbudt hovedrollen som Rocky Graziano i boksefilmen Utskuddet (Somebody Up There Likes Me). Hans kvinnelige motspiller skulle være hans tidligere kjæreste, Pier Angeli. Hun hadde forlatt Dean etter press fra moren til fordel for balladesangeren Vic Damone.

Men før filmingen skulle begynne reiste Dean ut for å kjøre litt. Den 30. september 1955 kjørte han i sin nye Porsche sammen med sin bilmekaniker på vei til et bilrace han skulle delta i. Solen skinte. Det var ved femtiden om ettermiddagen. En hvit Ford kom kjørende i den andre kjørebanen. Den svingte inn til høyre. Dean klarte ikke å bremse. Bilene kolliderte.

Under en time senere ble nyheten offentliggjort. To av de tre involverte i ulykken overlevde. En døde. Mannen i den hvite Forden overlevde. Bilmekanikeren overlevde. Dean omkom, bare 24 år gammel.

Hovedrollen i Utskuddet ble gitt til Paul Newman – som med denne rollen fikk sitt gjennombrudd som skuespiller.

Dean rakk ikke å oppleve premierene på sine to siste filmer. Han ble og blir stående som et av tidenes største ungdomsidoler. Hans tre filmer er blant de største i Hollywoods historie. Rotløs ungdom hadde premiere i oktober 1955, og ble mottatt av overveldende gode kritikker. Det ble også Giganten da den hadde premiere i november 1956. Filmen ble tildelt ti Oscar-nominasjoner, deriblant en til Dean for beste mannlige hovedrolle. Han er den eneste skuespilleren som noensinne har blitt Oscar-nominert to ganger etter sin død. Dean har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble han kåret til tidenes 18. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia
135 år siden

1888: Jack the Ripper dreper sitt tredje og fjerde offer, Elizabeth Stride og Catherine Eddowes

Jack the Ripper er et pseudonym som ble gitt en ukjent seriemorder som mellom august og november 1888 angivelig skulle ha drept minst fem prostituerte kvinner ved East End i London. Politiet løste aldri saken, noe som har bidratt til den enorme oppmerksomheten rundt den i ettertid. Ripperologer har over tiden presentert over 200 mulige mistenkte og hypoteser, dog ingen med konkluderende beviser. De mest populære hypotesene omfatter konspirasjoner mellom Dronning Victoria's tronarvinger og frimurere.

Jack the Ripper er den første seriemorderen i historien som fikk internasjonal mediadekning. Selv om saken fikk mye oppmerksomhet i Storbritannia var det ikke før drapet på offeret Marry Kelly, et drap som forøvrig refereres til som et svært brutalt et, at den spredde seg til resten av verden. Ripper er også den første kjente seriemorderen som kommuniserte med politiet. Selv om flere av brevene mottatt av Scotland Yard ble avvist som falske, er det enighet om at det signert "...From Hell" er autentisk. Sammen med dette brevet kom også en halv nyre fra et angivelig offer.

En av mytene er at ingen skal ha sett Jack The Ripper. Dette er feil ifølge John Grieve, som sier til BBC: Sitat Det er en vanlig feiltakelse at ingen skal ha sett morderen, at han bare forsvant inn i tåka. Men det stemmer ikke. Det var vitner den gang som sto høyt i kurs hos politiet. Sitat

Det er laget flere filmer med de ulike teoriene bak Jack the Ripper. En av disse er From Hell fra 2001 med Johnny Depp i hovedrollen som politiinspektør Fred Abberline. En rekke bøker er også basert på historien. Patricia Cornwell har skrevet en bok hvor hun påstår at hun har avslørt morderen Walter Sickert, en kunstner som bodde i London på denne tiden.

Et ekspertteam har jobbet for å få frem så mange opplysninger som mulig om Ripper. Laura Richards i Scotland Yard har ledet teamet som inkluderer patologer, historikere og geografer. Resultatet har blitt den mest nøyaktige profilen som noensinne er laget av Jack the Ripper.

118 år gammelt bevismateriale viser at Ripper var mellom 25 og 35 år. Han var mellom 1,65 og 1,70 meter høy og var kraftig bygget. Etterforskerne har nå brukt nye teknikker for å arbeide frem en profil på ham. Wikipedia

Fødsler

46 år
Audun Lysbakken (Politiker)
1977

Audun Lysbakken (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Audun Bjørlo Lysbakken

Født:
30. september 1977 (46 år)

Audun Bjørlo Lysbakken er en norsk politiker (SV) og partileder og parlamentarisk leder i SV. Lysbakken er også tidligere statsråd. Han var partiets nestleder fra 2006 til 2012, og var tidligere nestleder i Sosialistisk Ungdom 2000–2002. Lysbakken har sittet på Stortinget for Hordaland 2001–2005 og fra 2009. I stortingsvalget 2017 er han SVs førstekandidat i Hordaland. Lysbakken ble utnevnt til barne-, likestillings- og inkluderingsminister under Jens Stoltenberg den 20. oktober 2009. Han gikk av som statsråd 5. mars 2012. Wikipedia

47 år
Ari Behn (Forfatter)
1972 - 2019

Ari Behn (Norge)

Forfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Ari Mikael Bjørshol

Født:
30. september 1972 (51 år siden)

Døde:
25. desember 2019 (47 år) (Selvmord) (4 år siden)

Ari Mikael Behn er en norsk forfatter. Han ble gift med prinsesse Märtha Louise i 2002. I 2016 tok paret ut skilsmisse.

Hans debutbok, Trist som faen. Fortellinger (1999) fikk sitt første opplag utsolgt på under en uke. Førsteopplaget var på 1 800 eksemplarer. Boken består av 15 fortellinger og beskriver unge mennesker i Afrika, Las Vegas og Norge som prøver å finne sin plass i samfunnet. Den er utgitt innbundet, som paperback samt som lydbok. Ari Behns debut ble meget godt mottatt blant kritikerne, noe hans neste samling med fortellinger, Talent for lykke (2011), også ble. VGs kritiker omtalte boken som "Fremragende" og ga den terningkast seks.

I tillegg har Ari Behn bidratt med tekster til boken Hot Rod i samarbeid med Jan Walaker og Lars Fr. H. Svendsen. Han har også bidratt i Kolon Forlags antologi Nye Linjer (1995) med fem korttekster. Disse korttekstene blir gjerne omtalt som Behns aller første debut på trykk da noen av dem senere ble utgitt i redigerte versjoner i "Trist som faen". I denne sjeldne antologien skriver Ari Behn under navnet Ari Mikael. Bøkene hans er oversatt til seks språk: svensk, dansk, tysk, fransk, ungarsk og islandsk. Wikipedia

54 år
Kristin Kaspersen (Programleder)
1969

Kristin Kaspersen (Sverige)

Programleder

Født:
30. september 1969 (54 år)

Kristin Kaspersen Fahlén er en svensk-norsk programleder i TV4-gruppen. Hun er datter av den svenske sangeren Barbo «Lill Babs» Svensson og Norges tidligere landslagsmålvakt i fotball, Kjell Kaspersen. Som elleveåring debuterte hun på teaterscenen på Folkan i Stockholm i rollene som skolebarn og sjømatros i musikalen Pippi Långstrump. Deretter spilte hun i musikalene Mio min Mio, også på Folkan, Emil i Lønneberga på Göta Lejon samt i Pinocchio på China Teatern. Hun var 2003–2009 gift med programlederen Hans Fahlén, som hun ble skilt fra i 2009. Hun er bosatt i Sverige, men er norsk statsborger. Wikipedia

59 år
Monica Bellucci (Skuespiller)
1964

Monica Bellucci (Italia)

Skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Monica Anna Maria Bellucci

Født:
30. september 1964 (59 år)

Monica Anna Maria Bellucci er en italiensk skuespillerinne og tidligere fotomodell. Hun har vært gift med den franske skuespilleren Vincent Cassel siden 1999. Bellucci snakker både italiensk, engelsk og fransk flytende, og har spilt i filmer på alle disse språkene, samt arameisk i The Passion of the Christ.

Bellucci ble født i Città di Castello i Umbria i Italia. Med sikte på å bli advokat begynte hun å studere juss ved Universitetet i Perugia. For å kunne betale skolepengene begynte hun å ta oppdrag som fotomodell ved siden av studiene, og bestemte seg etter hvert for å satse på karrièren som modell på heltid, og hoppet av studiene. I 1988 flyttet hun derfor til Milano og begynte å jobbe for Elite Model Management. Allerede i 1989 var hun en fremtredende modell både i Paris og i New York. Blant annet var hun modell i franske ELLE og for motehuset Dolce & Gabbana.

Samme år, i 1989, begynte Monica Bellucci så smått å arbeide som skuespiller ved siden av modelljobbingen. Gjennombruddet kom med Dracula i 1992, og siden har hun spilt i anerkjente filmer som Malèna, Irréversible, Matrix-trilogien og The Passion of the Christ. Wikipedia

61 år
Frank Rijkaard (Fotballspiller)
1962

Frank Rijkaard (Kongeriket Nederlandene)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Franklin Edmundo Rijkaard

Født:
30. september 1962 (61 år)

Franklin Edmundo Rijkaard er en nederlandsk tidligere fotballspiller og senere fotballtrener. Han var manager for FC Barcelona fra 2003 til han fikk sparken 8. mai 2008, og i Galatasaray fra 2009 til 2010. Wikipedia

51 år
Hilde Heltberg (Sanger)
1959 - 2011

Hilde Heltberg (Norge)

Sanger, låtskriver

Født:
30. september 1959 (64 år siden)

Døde:
4. september 2011 (51 år) (12 år siden)

Hilde Heltberg var en norsk musiker, vokalist og låtskriver fra Oslo, kjent fra flere country, rock og pop-band og innspillinger. Wikipedia

67 år
Sven-Roald Nystø (Politiker)
1956

Sven-Roald Nystø (Norge)

Politiker

Født:
30. september 1956 (67 år)

Sven-Roald Nystø er en lulesamisk forsker og politiker fra Storå i Tysfjord. Han arbeider i dag ved Árran lulesamiske senter som seniorrådgiver innen forskning, utdanning og nordområdespørsmål.

Nystø har vært styremedlem og leder for Norske Samers Riksforbund. Han var sametingsrepresentant fra valgkretsene Midt-Troms og Midtre-Nordland i perioden 1993 til 2005 for Norske Samers Riksforbund. Nystø var sametingspresident i perioden 1997 tiil 2005. Wikipedia

58 år
Svein «Matta» Mathisen (Fotballspiller)
1952 - 2011

Svein «Matta» Mathisen (Norge)

Fotballspiller

Født:
30. september 1952 (71 år siden)

Døde:
27. januar 2011 (58 år) (13 år siden)

Svein «Matta» Mathisen var en norsk fotballspiller, journalist og fotballeder.

Bortsett fra et kort proffopphold i den skotske klubben Hibernian spilte «Matta» hele sin karriere i Start i Kristiansand. Han ble norsk seriemester i 1978 og 1980 og spilte 25 kamper (to mål, mot Sverige i 1979 og mot Sveits i 1980) for det norske landslaget. Han klarte imidlertid aldri å prestere på samme høye nivå på landslaget som han gjorde på klubbnivå. Han mottok Norges Fotballforbunds gullklokke etter kampen mot Danmark 26. september 1984, en kamp som også ble hans siste landskamp.

«Matta» ble benyttet som offensiv midtbanespiller eller ren spiss. Han var en kreativ spiller som ble en stor publikumsfavoritt i Kristiansand. Til sammen spilte «Matta» 327 seriekamper i øverste divisjon og scoret 106 mål. Begge deler er klubbrekord, og da han la opp i 1989, hadde «Matta» rekorden for antall spilte kamper i den norske eliteserien. Denne rekorden har senere blitt slått av Ola By Rise, Daniel Berg Hestad, Roar Strand, Erik Hoftun og Bjørn Johansen. Hans 106 seriemål utgjorde 19% av alle Starts mål (563) i eliteserien fra 1969 til 89. Mathisen hadde sterke offensive egenskaper og var en av de farligste spissene i norsk klubbfotball, men hadde sin svakhet i hodespill og defensivt spill.

Han ble kåret til Årets spiller av VG i 1978. I 1998 ble han utnevnt til æresmedlem av Start.

Etter karriereslutt ble «Matta» mediemann på fulltid. Han var først journalist i Fædrelandsvennen, før han ble sportsredaktør i samme avis. Deretter gikk veien til NRK Radiosporten, før han meldte overgang til TV 2 som ekspertkommentator, en stilling han hadde i over 10 år. I 2007 vendte han tilbake til Start som sports- og mediedirektør, senere betegnet sportssjef.

Mathisen døde i januar 2011 av kreft, en diagnose han fikk sommeren 2010. Han var sønn av Alf Mathisen og far til Start-spiller Jesper Mathisen.

I november 2011 kom boka om Svein Mathisen, en bok som ifølge omtalen handler om "driblekongen, muntrasjonsrådet og familiefaren Svein Mathisen". Mathisen begynte selv å skrive før han ble syk, mens sønnen Jesper har fullført prosjektet. Wikipedia

74 år
Tore Nordtun (Politiker)
1949

Tore Nordtun (Norge)

Politiker

Født:
30. september 1949 (74 år)

Tore Nordtun er en norsk politiker (Ap). Han var innvalgt på Stortinget for Rogaland fra 1993 til 2013. Han var ordfører i Stavanger fra 1990 til 1993. Wikipedia

29 år
Marc Bolan (Gitarist)
1947 - 1977

Marc Bolan (Storbritannia)

Gitarist, sanger, rockemusiker, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Marc Feld

Født:
30. september 1947 (76 år siden)

Døde:
16. september 1977 (29 år) (46 år siden)

Marc Feld, bedre kjent som Marc Bolan var sanger og låtskriver i bandet T. Rex fra 1967 frem til han omkom i en trafikkulykke. Han regnes som opphavsmannen bak glamrocken.

Bolan platedebuterte på midten av 60-tallet med gruppen John´s Children, og dannet i 1967 duoen Tyrannosaurus Rex som ble populære i undergroundkretser. Under dette navnet spilte bandet inn fire album med lett psykedelisk folkrock. I 1970 ble duoens navn forkortet til T. Rex, og Bolan begynte å spille elektrifisert rock med røtter i 50-tallet. Som forgrunnsfigur i T. Rex ble Bolan et stort tenåringsidol, først og fremst i England med hitsingler som «Hot love», «Get It On», «Telegram Sam», «Metal Guru», «Solid gold easy action», «Children of the Revolution» og «20th Century Boy». Blant albumene ruver i første rekke Electric Warrior (1971). Alle albumene ble produsert av Tony Visconti.

Stjerneglansen begynte å falme på midten av 1970-årene. I sin levetid ble Bolan avfeid som musikalsk lettvekter og tenåringsidol, men i dag er han blitt kultfigur og inspirasjonskilde for mange rockemusikere. Wikipedia

77 år
Ottar Kaldhol (Politiker)
1946

Ottar Kaldhol (Norge)

Politiker

Født:
30. september 1946 (77 år)

Ottar Kaldhol er en norsk politiker (Ap). Han var stortingsrepresentant for Møre og Romsdal i perioden 1993-1997 og var vararepresentant i periodene 1989–1993, 1997–2001 og 2001–2005.

Kaldhol var ordfører i Ulstein i 1987–1991 og 1991–1993. Wikipedia

63 år
Dan O'Bannon (Manusforfatter)
1946 - 2009

Dan O'Bannon (USA)

Manusforfatter, filmskuespiller, filmregissør, skuespiller, filmklipper, science fiction-forfatter

Født:
30. september 1946 (77 år siden)

Døde:
17. desember 2009 (63 år) (14 år siden)

Dan O'Bannon var en amerikansk manusforfatter og filmregissør.

Han var fra 18. januar 1986 fram til sin død (Crohns sykdom) gift med Diane Louise Lindley. Wikipedia

80 år
Thore Langfeldt (Psykolog)
1943

Thore Langfeldt (Norge)

Psykolog, sexolog

Født:
30. september 1943 (80 år)

Thore Langfeldt er en norsk psykolog og sexolog.

Han er utdannet psykolog ved Universitetet i Oslo i 1972. Han er gift og har tre barn, og er spesialist i klinisk psykologi og spesialist i klinisk sexologi. Fra 1983 har han hatt privat praksis som psykolog og i 1989 startet han IKST Institutt for klinisk sexologi og terapi som han ledet frem til 2004. Sammen med Elsa Almås tok Langfeldt i 1982 initiativet til stiftelsen av Norsk forening for klinisk sexologi (NFKS). Langfeldt har vært seniorforsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Han er en internasjonalt kjent psykolog, blant annet for sitt arbeide med barns seksuelle utvikling, og underviser ved flere universiteter i inn- og utland. Han har blant annet skrevet bøkene: Barns seksualitet, Sexologi og Erotikk og fundamentalisme: fra Mesopotamia til kvinnefronten. Han har utviklet en terapeutisk tilnærmelse for behandling av personer som har begått seksuelle overgrep og leder et overgrepsprosjekt ved IKST.

Kongen utnevnte i 2011 Langfeldt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hans innsats for norsk psykologi, sexologi og terapi.» Wikipedia

68 år
Dewey Martin (Trommeslager)
1940 - 2009

Dewey Martin (Canada)

Trommeslager, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Walter Milton Dewayne Midkiff

Født:
30. september 1940 (83 år siden)

Døde:
31. januar 2009 (68 år) (15 år siden)

Walter Milton Dewayne Midkiff er mest kjent som trommeslager og vokalist i den amerikanske rockegruppen Buffalo Springfield.

Han begynte å spille trommer da han var 13. I et av sine første band, the Jive Rockets, spilte han sammen med den framtidige gitarissten i Staccatos, Vern Craig. Martin flyttet etterhvert til Nashville hvor han spilte sammen med blant andre Faron Young, Roy Orbison, The Everly Brothers, Patsy Cline. Underveis tok han etternavnet Martin; og i barndommen ble ofte navnet Dwayne til «Dewey» og han gjorde det til fornavnn. I 1964 var Martin i Seattle, hvor han spilte trommer på en singel med Sir Raleigh and the Coupons' British Invasion-type coverversjon av «White Cliffs of Dover». Singelen var suksessfull i Los Angeles, så Martin flyttet dit og spilte i forskjellige grupper og så etter muligheter til å spille countryrock.

Våren 1966 ble han invitert til å være med i en gruppe som senere ble til Buffalo Springfield. Martin ble i denne gruppen til den skilte lag i mai 1968. Etter noen forsøk med New Buffalo Springfield (senere forkortet til New Buffalo) med stadig skiftende besetning, gikk han over til å kalle gruppen Blue Mountain Eagle. Senere ga han ut et album med Dewey Martin and Medicine Ball i april 1970. Bruce Palmer deltok under innspillingen av Dewey Martin & Medicine Ball. Til tross for gode mottakelser, mistet de platekontrakten og Martin forlot musikkbransjen for å bli bilmekaniker mot slutten av 1970-årene. På midten av 1980-årene var han med i Pink Slip (sammen med tidligere Byrds bassist John York, senere the Roberts-Meisner Band og til slutt i Bruce Palmers Buffalo Springfield Revisited, før han til slutt trakk seg tilbake. I 1991 dannet han Buffalo Springfield Again sammen med gitarist Billy Darnell, men gruppen gikk i oppløsning. I 1997 ble Dewey Martin sammen med Buffalo Springfield tatt inn i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

92 år
Kjell Askildsen (Forfatter)
1929 - 2021

Kjell Askildsen (Norge)

Forfatter, skribent

Født:
30. september 1929 (94 år siden)

Døde:
23. september 2021 (92 år) (2 år siden)

Kjell Askildsen var en norsk forfatter.

Kjell Askildsen er kjent for sin kresne stil og regnes som en av de aller største novellister i den norske litteraturen. Han ble lenge sett på som en «forfatternes forfatter», men fikk en større leserkrets etter utgivelsen av den prisbelønte Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten i 1983. Askildsens noveller er oversatt til en lang rekke språk. Han skrev også romaner, og særlig romanen Omgivelser (1969) fremstår som et høydepunkt innenfor den modernistiske romantradisjonen i Norge. Sommeren 2006 kåret Dagbladet novellesamlingen Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten til den beste norske skjønnlitterære bok de siste 25 årene. Wikipedia

78 år
Helga Gitmark (Politiker)
1929 - 2008

Helga Gitmark (Norge)

Politiker

Født:
30. september 1929 (94 år siden)

Døde:
2. august 2008 (78 år) (15 år siden)

Helga Gitmark var en norsk politiker for Senterpartiet.

Gitmark var miljøvernminister fra 5. mars til 16. oktober 1973 i Lars Korvalds regjering, og med dette Norges og verdens første kvinnelige miljøvernminister. Hun ble som statsråd mest kjent for å ha stanset høyhusplanene i Karl Johan-kvartalet.

Hun var nestleder i Senterpartiet fra 1973 til 1979 og vararepresentant til Stortinget i perioden 1977–1981.

Gitmark var medlem av og leder i bispedømmerådet i Agder i et par tiår og medlem av Kirkerådet og Kringkastingsrådet.

Hun satt også i styret for Folkeaksjonen mot selvbestemt abort og var aktiv i lokalpolitikken i hjemkommunen Lillesand hvor hun satt i kommunestyret i periodene 1971–1975 og 1991–1995, samt i Aust-Agder fylkeskommune.

I 1991 fikk hun Kongens fortjenstmedalje i gull. Wikipedia

87 år
Elie Wiesel (Skribent)
1928 - 2016

Elie Wiesel (Israel)

Skribent, politisk aktivist, judaic scholar, romanforfatter, selvbiograf, universitetslærer, oversetter, journalist, fagforeningsperson, filosof

Fullt navn / Fødenavn:
Eliezer Wiesel

Født:
30. september 1928 (95 år siden)

Døde:
2. juli 2016 (87 år) (7 år siden)

Eliezer «Elie» Wiesel var en rumensk-jødisk, fransk-oppvokst jødisk forfatter, filosof og politisk aktivist som siden 1963 hadde amerikansk statsborgerskap.

I 1986 ble Wiesel tildelt Nobels fredspris for sin kamp mot de kreftene han fikk føle på nært hold i Auschwitz og andre konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.

Wiesel fremsto som en betydelig åndelig leder og veiviser i en tid preget av vold, undertrykkelse og rasisme. Hans budskap var å tilgi, men ikke å glemme. Det er ikke hatet som er kjærlighetens verste fiende, sa han, det er likegyldigheten. Wiesel var av mange tilhengere regnet som en budbærer om fred og forsoning og menneskeverd. Wikipedia

59 år
Truman Capote (Forfatter)
1924 - 1984

Truman Capote (USA)

Forfatter, manusforfatter, romanforfatter, skribent, kunstner, dramatiker, selvbiograf, skuespiller, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Truman Streckfus Persons

Født:
30. september 1924 (99 år siden)

Døde:
25. august 1984 (59 år) (39 år siden)

Truman García Capote var en amerikansk forfatter av sakprosa, fortellinger, noveller, romaner og skuespill som senere er blitt regnet som amerikanske litterære klassikere. Hans mest kjente verker er den dokumentariske romanen Med kaldt blod fra 1965, som han selv kalte for «ikkefiksjonell fiksjon», og novellesamlingen Frokost hos Tiffanys fra 1958. Minst et tyvetalls filmer og TV-dramaer er produsert på bakgrunn av Capotes litterære verker. Wikipedia

86 år
Deborah Kerr (Skuespiller)
1921 - 2007

Deborah Kerr (Storbritannia)

Skuespiller, ballettdanser

Fullt navn / Fødenavn:
Deborah Jane Kerr-Trimmer

Født:
30. september 1921 (102 år siden)

Døde:
16. oktober 2007 (86 år) (16 år siden)

Deborah Jane Kerr-Trimmer var en britisk skuespiller.

Hun ble født som eldste barn og eneste datter av Kathleen Rose og kaptein Arthur Charles Kerr-Trimmer. Faren var pilotveteran fra første verdenskrig, marinearkitekt og sivilingeniør. Hun hadde en yngre bror, Edward, som ble journalist og som døde i en bilulykke 2004.

Kerr var kommandør av Order of the British Empire. Wikipedia

69 år
Buddy Rich (Trommeslager)
1917 - 1987

Buddy Rich (USA)

Trommeslager, orkesterleder, komponist, dirigent, jazzmusiker

Fullt navn / Fødenavn:
Bernard «Buddy» Rich

Født:
30. september 1917 (106 år siden)

Døde:
2. april 1987 (69 år) (37 år siden)

Bernard «Buddy» Rich var en amerikansk jazztrommeslager og bandleder.

Rich ble født av jødiske foreldre i Brooklyn i New York. Allerede som 18 måneder gammel spilte Buddy trommer i vaudeville, under kallenavnet «Traps the Drum Wonder». Som elleveåring hadde han sin debut som bandleder.

I 1937 begynte Buddy sin jazzkarriere i Joe Marsalas gruppe, og spilte siden med Bunny Berigan (1938), Artie Shaw (1939), Tommy Dorsey (1939–1942, 1945, 1954–1955), Benny Carter (1942), Harry James (1953–1956), Les Brown, Charlie Ventura, og Jazz at the Philharmonic, i tillegg til at han ledet sitt eget band. Fra 1966 til sin død ledet han ett av jazzhistoriens mest kjente storband. Wikipedia

82 år
Osvald Harjo (Motstandsmann)
1910 - 1993

Osvald Harjo (Norge)

Motstandsmann, partisan, gulag-fange

Født:
30. september 1910 (113 år siden)

Døde:
20. april 1993 (82 år) (31 år siden)

Osvald Harjo var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig og senere fange i sovjetisk Gulag.

I oktober 1940 flyktet Harjo sammen med et hundretalls andre finnmarkinger fra det okkuperte Norge til Sovjetunionen. Han ble rekruttert av den sovjetiske etterretningstjenesten NKVD, og drev fram til 1942 partisan-virksomhet (etterretning) i Sør-Varanger.

Han ble i august 1942 arrestert og torturert av Gestapo, men klarte noen måneder senere å rømme og ta seg over grensen til Sovjetunionen sammen med politimannen Harald Rygh som hjalp ham til å flykte. Vel fremme i Sovjetunionen ble han anklaget for å være tysk spion, og i 1944 dømt til 15 års opphold i det beryktede sovjetiske GULag-systemet av fangeleire. Ukjent for Harjo pågikk det hjemme i Norge underskriftskampanjer til støtte for hans sak. Etter at Einar Gerhardsen under sitt besøk i Moskva i november 1955 hadde tatt opp hans sak, ble Harjo få dager senere løslatt. Han vendte tilbake til Norge 3. desember samme år.

Harjo skrev siden en dokumentarbok (Moskva kjenner ingen tårer) om sine opplevelser i sovjetiske fangeleire, og opplevde å bli beskyldt for løgn av tidligere forbundsfeller blant norske venstrerorienterte og kommunister. Han ble på den annen side brukt av Arbeiderpartiet i kampen mot kommunismen og ble et symbol på grusomhetene i det sovjetiske fangeleirsystemet. Wikipedia

63 år
Hans Geiger (Fysiker)
1882 - 1945

Hans Geiger (Tyskland)

Fysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Johannes Wilhelm Geiger

Født:
30. september 1882 (141 år siden)

Døde:
24. september 1945 (63 år) (78 år siden)

Johannes «Hans» Wilhelm Geiger var en tysk fysiker. Han er best kjent på grunn av geigertelleren som han og kollegaen Walther Müller utviklet.

Etter å ha studert under Ernest Rutherford, vendte Geiger tilbake til Tyskland, der han snart fikk ledende akademiske stillinger. Han var en av de mest aktive blant de ledende tyske fysikere som støttet Adolf Hitlers vei til makten. Geiger vendte seg mot sine jødiske kolleger, også de som i sin tid hadde hjulpet ham, og så ut til å ha glede av det når han kunne avvise deres bønn om hjelp til å få stillinger i utlandet. Wikipedia

87 år
Johan Falkberget (Forfatter)
1879 - 1967

Johan Falkberget (Norge)

Forfatter, journalist, politiker

Født:
30. september 1879 (144 år siden)

Døde:
5. april 1967 (87 år) (57 år siden)

Johan Falkberget var en norsk forfatter, journalist, gårdbruker og politiker (Ap). Han var gift med Anna Marie født Skjølsvold, født 1880, og de fikk tre barn, hvorav to vokste opp, datteren Aasta og sønnen Magne.

Han ble født på gården Falkberget («Inni Dala» – Trondalen) ved Rugelsjøen i Røros.

Falkberget begynte sin yrkeskarriere som gruvearbeider, og mange av Falkbergets romaner skildrer arbeidere og arbeidsvilkår i gruvesamfunnet. Gjennombruddet kom med romanen «Den fjerde nattevakt» (1923), en historisk roman med handling lagt til første halvdel av 1800-tallet. I «Christianus Sextus»-syklusen er handlingen lagt til 1720-årene, og gruvedriften er også her et sentralt motiv. Johan Falkberget var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag 1931–1933, og dessuten varaordfører i Glåmos herredsstyre 1931–1937. Falkberget var frimurer. Wikipedia

70 år
Johan Svendsen (Komponist)
1840 - 1911

Johan Svendsen (Norge)

Komponist, dirigent, akademisk musiker, musikkforsker

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Severin Svendsen

Født:
30. september 1840 (183 år siden)

Døde:
14. juni 1911 (70 år) (113 år siden)

Johan Severin Svendsen var en norsk komponist og dirigent. Hans mest kjente verk er hans romanse for fiolin og orkester.

Allerede i sine tidlige komposisjoner fra studietiden i Leipzig viste han en overraskende modenhet når det gjaldt instrumentasjon og klangkombinasjoner. Om enn ikke i like stor grad som Edvard Grieg, var Svendsen inspirert av den norske folkemusikken. Han brukte for eksempel folketonemotiver da han skrev sine fire norske rapsodier.

Svendsen var blant de første europeiske dirigenter som oppførte verker av Tsjajkovskij som han kjente personlig og brevvekslet med.

Da Svendsen i 1883 ble kapellmester ved Det Kongelige Kapel i København lot det til at han mistet komposisjonslysten. Den krevende posten som 1. kapellmester levnet ham liten tid til komposisjon. Til tross for sporadiske småkomposisjoner i sine siste leveår, ble Romanse, Op. 26 for violin og orkester noe av det siste han skrev før han ble dirigent på heltid. Han grunnla kapelkoncertene i Odd Fellow-Palæet i København. I sitt annet ekteskap med den danske ballettdanserinnen Juliette Haase fikk han tre barn; kontrabassisten Johan Johan-Svendsen, Sigrid Johan-Svendsen og skuespilleren Eyvind Johan-Svendsen.

Svendsen arbeidet med en tredje symfoni. I 2007 fant dirigenten Bjarte Engeset skisser til en ufullendt Svendsen-symfoni i Det Kongelige Bibliotek i København. Deler av disse har senere blitt bearbeidet og orkestrert av Bjørn Morten Christophersen og ble urfremført av Bergen filharmoniske orkester under ledelse av Bjarte Engeset i februar 2011.

Han levde det meste av sitt liv i København i Danmark, men er begravet på æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Wikipedia

81 år
Johan Bennetter (Kunstmaler)
1822 - 1904

Johan Bennetter (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Jacob Bennetter

Født:
30. september 1822 (201 år siden)

Døde:
29. mars 1904 (81 år) (120 år siden)

Johan Jacob Bennetter var opprinnelig sjømann før han utdannet seg som marinemaler (skutemaler) i den Haag og Paris. Han malte i utlandet til han kom tilbake til Norge i 1880 og innredet hjem og atelier i Sola gamle kirke på Jæren. Hovedverket hans er «Sjøslag ved Madagaskar» som eies av Nasjonalgalleriet. Han underviste også billedveveren Frida Hansen en periode.

Som utdannet marinemaler ble han satt pris på for sine livaktige bølger, noe som var såpass vanskelig at ikke alle hans kolleger fikk dem like godt til. Wikipedia

Dødsfall

73 år
Marit Christensen (Journalist)
1948 - 2022

Marit Christensen (Norge)

Journalist, forfatter, korrespondent

Født:
11. november 1948 (75 år siden)

Døde:
30. september 2022 (73 år) (1 år siden)

Marit Christensen, var en norsk journalist og forfatter.

Hun var utdannet cand.mag. med russisk, folkeminnevitenskap og etnografi. Med statsstipend tilbrakte hun i 1972 noe tid i Voronezj, som er en stor by i det sørvestlige Russland, mot grensen til Ukraina. I 1977 gikk hun ut av Norsk journalisthøgskole.

Hun sang som barn i NRKs jentekor og fikk jobb der 1977, blant annet i nyhetsavdelingen og politisk avdeling. Hun etterfulgte Hans-Wilhelm Steinfeld som utenrikskorrespondent i Moskva fra 1984 til 1988. Hun var utenrikskorrespondent for NRK i København 1993–1994, redaksjonssjef i NRKs magasinredaksjon (Dagsnytt 18, Ukeslutt, Søndagsavisen) 1995–1897, faktaredaktør 1997–1999, og virket ellers som redaktør og programleder i NRK Fjernsyn.

Sammen med Per Ståle Lønning ledet hun lørdagsunderholdningsprogrammet For galleriet på NRK 1991–1992. Hun ledet det daglige aktualitetsprogrammet Apropos på NRK2 1998–1999.

Fra 2005 har hun arbeidet med forskningsprosjektet Personfokusering i massemediene, og har sammen med professorene Lars Weisæth og Ragnar Waldahl utviklet et diagnoseverktøy for MOS, Medieoffer-syndrom.

I 2011 utga hun en selvbiografi. Wikipedia

88 år
Quino (Tegneserieskaper)
1932 - 2020

Quino (Argentina)

Tegneserieskaper, karikaturtegner

Fullt navn / Fødenavn:
Joaquín Salvador Lavado Tejón

Født:
17. juli 1932 (91 år siden)

Døde:
30. september 2020 (88 år) (3 år siden)

Joaquín Salvador Lavado Tejón, kjent under signaturen Quino, var en argentinsk vitsetegner og tegneserieskaper. Han ble særlig kjent for sine humoristiske og ofte politisk kommenterende tegneseriestriper om den veslevoksne jenta Mafalda, som han tegnet fra 1964 til 1973.

Plakett på bygningen som inspirerte Quino til å skape Mafaldas hjemmemiljø.

Quino er sammen med Mordillo Argentinas internasjonalt mest kjente vitsetegner. Han er særlig populær i Sør-Amerika og deler av Europa, og tegningene og seriene hans har vært gjengitt i flere norske aviser og blader, blant annet i Dagbladet og Larsons Gale Verden. Stilen hans kjennetegnes av detaljerte tegninger med klare poenger, ofte uten tekst. I tillegg til Mafalda, laget han stumme enrutes vitsetegninger.

I 2014 ble han tildelt Fyrstinnen av Asturias' pris for kommunikasjon og humaniora. Han fikk den norske SPROING-prisen for beste utenlandske tegneserie i 1999. Wikipedia

58 år
Pia Juul (Dikter)
1962 - 2020

Pia Juul (Danmark)

Dikter, prosaist, oversetter, dramatiker, lyriker

Født:
30. mai 1962 (62 år siden)

Døde:
30. september 2020 (58 år) (3 år siden)

Pia Juul var en dansk dikter, prosaist og dramatiker. Hun oversatte svenske, amerikanske og engelske romaner. Juul var ansatt som lærer ved Forfatterskolen.

Jull vokste opp i Rørbæk i Himmerland.

Juul fikk Statens Kunstfonds tre-årige arbeidslegat i 1988 og fikk fra 2000 fondets livsvarige ytelse. I 2000 fikk hun Beatriceprisen. Fra 2005 var hun medlem av Det Danske Akademi. I 2009 fikk hun Danske Banks Litteraturpris for Mordet på Halland. I 2011 mottok hun Montanas Litteraturpris på 100 000 kroner for diktsamlingen Radioteatret. Hun fikk Drachmannlegatet i 2015.

Fra 2012 bodde Juul i Bakkehusmuseets legatbolig. Wikipedia

72 år
Kim Larsen (Musiker)
1945 - 2018

Kim Larsen (Danmark)

Musiker, sanger, skribent, skuespiller, kunstner, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Kim Melius Flyvholm Larsen

Født:
23. oktober 1945 (78 år siden)

Døde:
30. september 2018 (72 år) (5 år siden)

Kim Melius Flyvholm Larsen var en dansk sanger, sangskriver, gitarist, forfatter og skuespiller med lærerbakgrunn.

Larsens foreldre var Eva Flyvholm Olsen og Alfred Larsen (lærer). Familien stammet egentlig fra Fyn, og Kim ble døpt i Valgmenighedskirken i Kerteminde, der morfaren hans var degn. Kim har også en eldre bror, Tore. Foreldrenes ekteskap varte til Kim var omtrent fem år gammel. Da forlot foreldrene hverandre. Moren tok med ungene og flyttet inn i en liten leilighet i Mågevej i København. Senere begynte Kim på Frederikssundsvejens Skole.

Som tolvåring begynte han å spille piano, og på fjortenårsdagen fikk han sin første gitar. Forbildene hans på den tiden var artister som Elvis Presley, Little Richard, Jerry Lee Lewis og Cliff Richard.

Kim Larsen studerte ved Frederiksberg seminarium og arbeidet i årene 1968 og 69 som lærer ved Gerbrandskolen på Amager ved København, da han etter hvert bestemte seg for å bli musiker på heltid. Han dannet sammen med Franz Beckerlee, Wili Jönsson og Bjørn Uglebjerg rockegruppen Gasolin'.

Sistnevnte Uglebjerg forlot gruppen og fikk i 1971 Søren Berlev som sin ettermann før Gasolins første album ble utgitt. Wikipedia

93 år
Martin Ljung (Skuespiller)
1917 - 2010

Martin Ljung (Sverige)

Skuespiller, filmskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Martin Vilhelm Ljung

Født:
15. august 1917 (106 år siden)

Døde:
30. september 2010 (93 år) (13 år siden)

Martin Vilhelm Ljung i Sverige, død 30. september 2010) var en svensk komiker og skuespiller.

Han begynte sitt karriereløp som smed hjemme i Norrbotten, men ble snart komiker og skuespiller. Han tilhørte kjernetroppen i Povel Ramels Knäppupp-produksjoner. Samarbeidet med Ramel begynte med at Ljung med sin karakteristiske bassrøst imiterte et kinoorgel i radioprogrammet Frukostklubben i 1947. I den aller første Knäppupp-revyen Akta huvet i 1952 gjorde han suksess som hypokonderen Viking. Wikipedia

61 år
Albrigt Sangolt (Politiker)
1949 - 2010

Albrigt Sangolt (Norge)

Politiker

Født:
19. mars 1949 (75 år siden)

Døde:
30. september 2010 (61 år) (13 år siden)

Albrigt Sangolt var ordfører i Sund kommune i Hordaland. Han representerte Høyre og ble valgt til ordfører i 1995, en posisjon han hadde frem til sin død.

Han var kjent for sin bruk av hatt og en ukentlig kontordag på «kaféen». Her kunne sundsokningene treffe sin ordfører i uformelle omgivelser for å diskutere politikk eller legge frem sine problemer over en kaffekopp. Han var en meget populær ordfører, og ved kommunevalget i 2007 økte Høyre oppslutningen med 6 % i forhold til valget i 2003. Albrigt Sangolt var inne i sin fjerde periode som ordfører i Sund da han døde.

Før han ble ordfører, var han ansatt i politiet. Wikipedia

86 år
John C. Lilly (Forfatter)
1915 - 2001

John C. Lilly (USA)

Forfatter, cetologist, hjerneforsker, psykiater, skribent, psykolog, psykoterapeut

Født:
6. januar 1915 (109 år siden)

Døde:
30. september 2001 (86 år) (22 år siden)

John Cunningham Lilly var en amerikansk lege, psykoanalytiker og skribent.

Han huskes best som en pioner innen utforskningen av bevissthetens natur gjennom sin anvendelse av sine fremste redskaper som var isolasjonstanken, kommunikasjon med delfiner og psykedeliske stoffer, noen ganger i kombinasjon. Han var et fremstående medlem av Californias motkulturelle miljø som vokste fram på slutten av seksti- og begynnelsen på syttitallet bestående av vitenskapsmenn, mystikere og tenkere. Ram Dass, Werner Erhard, Richard Feynman, Gregory Bateson og Timothy Leary var alle sammen hyppige gjester i hans hjem. Wikipedia

85 år
Charles Francis Richter (Seismolog)
1900 - 1985

Charles Francis Richter (USA)

Seismolog, geolog

Født:
26. april 1900 (124 år siden)

Døde:
30. september 1985 (85 år) (38 år siden)

Charles Francis Richter var en amerikansk seismolog. Han er mest kjent for å ha utviklet Richters skala, som brukes for å måle styrken på jordskjelv, sammen med Beno Gutenberg i 1935.

Richter var av tysk avstaming. Hans oldefar kom fra Baden-Baden (i Baden-Württemberg) i 1848 på grunn av hjemlandets politiske ustabilitet i dette opprørets år i mange europeiske land.

Foreldrene (Fred W. Kinsinger og Lillian Anna Richter) ble skilt tidlig, og gutten ble da med moren som flyttet med ham til sin egen far. Ni år gammel flyttet Richter slik til Los Angeles, der bestefaren var sekretær og reparatør i et firma som produserte maskiner.

Han studerte ved Stanford University og begynte med sin doktorgradsforskning i fysikk ved Caltech under Robert Millikan. Før han avsluttet dette, takket han i 1927 ja til en stilling ved det seismologiske laboratorium ledet av Harry O. Wood (1879–1958).

Richters skala, som han utviklet for jordskjelvmåling i samarbeid med tyskeren Beno Gutenberg, ble lansert i 1935. Da var Richter forsker ved California Institute of Technology i Pasadena rett nord for Los Angeles. Staten California er kjent som et område med mye jordskjelv. I starten var Richter-skalaen bare gyldig sør i California. Målemetoden ble etter dette videreutviklet til å kunne brukes jorden rundt.

Frem til da hadde styrkegraden til jordskjelv blitt målt i forhold til hverandre på grunnlag av skader. Særlig gjaldt dette graden av skader i bystrøk. Richter og Gutenberg lanserte en skala med absolutte verdier. Gutenberg fant ut at jordskjelvskalaen burde være logaritmisk. Trinn fire er ti ganger mer i amplitude enn trinn tre. Amplituden er størrelsen på sjokkbølgene et jordskjelv lager. Slike bølger gir utslag på en seismograf. Den utløste energien er 31 ganger større for hvert trinn på Richter-skalaen.

I et intervju på sine gamle dager sa Richter at det bare var ved en tilfeldighet at jordskjelvskalaen ble knyttet til hans navn. Han mente at Gutenberg hadde en like viktig rolle som ham i utviklingen av skalaen.

Da Richter døde i 1985 var han verdenskjent, og gikk under namnet Dr. Quake, eller Doktor Skjelv. På det tidspunktet var Richter-skalaen i det alt vesentlige blitt erstattet av en annen skala, momentmagnitude. Wikipedia

24 år
James Dean (Skuespiller)
1931 - 1955

James Dean (USA)

Skuespiller

Født:
8. februar 1931 (93 år siden)

Døde:
30. september 1955 (24 år) (68 år siden)

James Byron Dean var en amerikansk skuespiller. Som lovende skuespiller rakk han kun å spille i tre større filmer før han i en alder av 24 år døde i en bilulykke i nærheten av Cholame i California. Etter sin død ble Dean gjenstand for idoldyrkelse. I 1999 ble han kåret til tidenes 18. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

72 år
Johan Ludwig Mowinckel (Statsminister)
1870 - 1943

Johan Ludwig Mowinckel (Norge)

Statsminister, skipsreder

Født:
22. oktober 1870 (153 år siden)

Døde:
30. september 1943 (72 år) (80 år siden)

Johan Ludwig Mowinckel var en norsk skipsreder og politiker (V). Mowinckel var statsminister i periodene 1924–1926, 1928–1931 og 1933–1935.

Mowinckel var også Venstres parlamentariske leder 1916–1918, 1923–1924, 1931–1933 og 1936–1940, handelsminister 1921–1922, utenriksminister 1922–1923 og stortingspresident 1916–1918. Han representerte en liberal venstretradisjon i åndskulturelle spørsmål og en standhaftig liberalisme i økonomisk politikk. Wikipedia

55 år
Rudolf Diesel (Oppfinner)
1858 - 1913

Rudolf Diesel (Tyskland)

Oppfinner, gründer, ingeniør, esperantist

Fullt navn / Fødenavn:
Rudolf Christian Karl Diesel

Født:
18. mars 1858 (166 år siden)

Døde:
30. september 1913 (55 år) (110 år siden)

Rudolf Christian Karl Diesel var en tysk ingeniør og oppfinner.

Diesel ble født i Paris. Foreldrene var tyske innvandrere som stammet fra Bayern. Han hadde sin utdannelse fra München polytekniske skole.

Etter endt utdannelse begynte han å jobbe med kjøleskap, men utviklet en forkjærlighet for motordesign. Wikipedia

33 år
Sigurd Lie (Komponist)
1871 - 1904

Sigurd Lie (Norge)

Komponist, dirigent

Født:
23. mai 1871 (153 år siden)

Døde:
30. september 1904 (33 år) (119 år siden)

Sigurd Lie var en norsk komponist og dirigent.

Han vokste opp i Kristiansand, studerte på begynnelsen av 1890-tallet i Leipzig, flyttet til Oslo i 1898 for å arbeide der som dirigent. Han døde i 1904 av tuberkulose.

Romansen Sne med tekst av Helge Rode er Lies mest kjente stykke, men han skrev også andre som kan sies å høre til de beste norske romanser, deriblant Hav og Det er vaar, begge med tekst av Idar Handagard. Wikipedia

24 år
Teresa av Lisieux (Nonne)
1873 - 1897

Teresa av Lisieux (Frankrike)

Nonne, teolog, dramatiker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Marie-Françoise-Thérèse Martin

Født:
2. januar 1873 (151 år siden)

Døde:
30. september 1897 (24 år) (126 år siden)

Teresa av Lisieux, også Thérèse av Jesusbarnet var en fransk karmelittnonne og mystiker. Hun er erklært helgen og kirkelærer i Den katolske kirke. Wikipedia

<<
30. September
>>